Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om vatten

Nyckelord: vatten

Inlägg med vatten som nyckelord.

Jag fick en Phalanopsis (förlåt, jag är ny och kan inte stava till alla dessa namn än!=) som nu har blommat ut. Sen har denna överlevt två flyttar på kort tid (stackarn!) men nu tror jag den trivs riktigt bra, den skjuter nya blad hela tiden och en ny stängel är på väg (fick klippa ner de gamla, de skruttade ihop totalt!) Men de gamla bladen är väldigt långa och hänger ner som tungor, känns som att de fått för mycket vatten. vattningen har hag fått ordning på nu, de nya bladen är sååå fina, men vad gör jag åt de gamla? Ska de bara vara där och hänga? Känns som att blomman får ägna mycket energi åt att hålla de där slappisarna vid liv...
Är nybörjare, det kanske kan förklara en del!
tacksam för tips!

Nyckelord: blad, vatten

10/7 -08

Hej och välkommen hit Lojsan... Tycker nog att du kan låta bladen vara kvar, om de blir gula så kan du ta bort dem, de lossnar nästan av sig själva till slut. Lycka till med dina phallar och läs gärna allt som står under råd och bilder, här lär man sig en hel del.

10/7 -08

Tack så hemskt mycket för hjälpen!
vi får se vad som händer med dem...=)

Ge ditt svar

9/6 -08

kalkfritt??

hur får man vatten kalkfritt?

Nyckelord: kalk, vatten

9/6 -08

Orkideer ska inte ha kalkfritt vatten, kalk är ett av de viktigaste macroelementen i deras näring. Det är lagom med kalk i t e x Malmö kranvatten för dem.

10/6 -08

jo min ägrätt orkidé skulle ha kalkfritt vatten, men det var ju inte det jag frågade. utan min fråga va: hur får man vattnet kalkfritt?

10/6 -08

I det här fallet kalkfritt betyder inte något som är fri från kalcium, utan s k "mjuk" vatten. Man kan förbättra vattnet genom att låta det stå över en natt så att klor avdunstar, eller sila genom torv för att sänka PH värdet. Ingen orkidé kan växa utan kalcium därför att cellernas "skelett" består av calcium.

Ang. din fråga. Man kan få vattet kalkfritt med hjälp av osmosfilter, men då blir det odugligt för orkideer inklusive din ägrätt orkidé.

10/6 -08

har ingen ägrättorkidé längre. och det stod i bruksanvisningen att den skulle HA kalkfritt.

10/6 -08

Kalkfritt i det här fallet betyder Inte alls helt UTAN kalk, utan i stället vatten med LÅG kalkhalt, s k mjukt vatten. Regnvatten och vissa kommuners vattenledningsvatten går bra.
Förutom de flesta av våra inomhusorkidéer så vill även t ex azaleor ha "kalkfritt" vatten.
Vårt Ölandsvatten är inte särskilt lämpligt för orkidéer, så om jag är utan regnvatten nån längre tid, så silar jag kranvattnet genom torv. Det blir svagt brunfärgat men väldigt mjukt.

23/6 -12

23/6 -12

23/6 -12

RO + gödning är ett bra sätt att ha full koll på vad man tillför sina orkidé, men att använda RO vatten som det är går inte. Likaledes om man tar vatten från torktumlare måste man tillföra näring

Ge ditt svar

24/10 -07

vattenkvalité

Har inte tillgång till regnvatten.. Plus att man är lite lat av sig Borde det funka att köpa en "Sera Aqutan"?

citat :Bereder kranvatten genast till hälsosamt, klart och fiskvänligt vatten för söt och saltvattensakvarium. Ph-neutralt-Eliminerar klor genast- Binder tungmetaller- Jod ger färg och vitalitet.

Eller är Göteborgs kranvatten helt ok för mina småttingar?

Nyckelord: vatten

24/10 -07

Funderar också på kranvattnets kvalite här i Göteborg,någon som känner till det?
Anette

Kan man inte ringa vattenverket och fråga ?

Jo,ring kommunen,dom brukar veta eller koppla vidare samtalet till den som vet.

10/1 -08

Hittade den här länken på internet: http://www.vatten.goteborg.se/prod/va/da...
Där står det lite info om dricksvattnet i Göteborg. Bor själv i Göteborg och ville kolla upp detta innan jag vattnar mina nya orkidéer.

10/1 -08

Hej orchid newbie, välkommen hit. Tack för länken,jättebra,själv har jag inte hittat rätt när jag sökt.
Anette

Ge ditt svar

23/10 -07

Uppehållsväder

Nu har det varit uppehållsväder ganska länge o mina regnvattensdunkar börjar sina. Nära sommarstället i skogen finns gott om dikar eller bäckar o ett par grävda dammar. Vågar man vattna sina orkideer med vatten från såna vattendrag. Alla dikar är grävt för längesen o jag har sett pyttesmå laxöringar i dom.

Man kan i alla fall tro att det finns inte kalk i vattnet, så pass mossigt är området. Vattnet är brunt men spelar det nån roll?

Nyckelord: damm, vatten, bäck

24/10 -07

Hej Ristor, Jag använder för det mesta vanligt kranvatten,,ibland kokt och har inte märkt att de skulle må dåligt av detta på något sätt. De blommar, växer och frodas med kraftiga gröna blad. Förmodligen är det bäst med regnvatten men ,,, tja,,, Har du tillgång till en torktumlare så kan du ta det kondenserade vattnet från den. Det är ochså kalkfritt.

24/10 -07

Personligen skulle jag inte använda vatten från diken osv om jag inte har analyserat det. I alla fall inte mer än tillfälligt.
Och så har jag aldrig förstått vitsen med att koka vatten. Det bästa vattnet försvinner ju som ånga

24/10 -07

Här i Norrland skulle jag våga ta vatten från en skogsbäck men jag vet inte vad som finns i din omgivning. Jag brukar ta fyra femtedelar regnvatten och en femtedel kranvatten (där finns en aning kalk tillsatt).

24/10 -07

Lasse, du har nog helt rätt vad det gäller det kokta vattnet,,,, tar ibland det kokta vatten som är kvar i vattenkokaren i en slags fåfäng förhoppning om att det ska vara bättre,,,

24/10 -07

RistoR:
Anledningen till att vattnet är brunfärgat är att det är torv som fägar det. Torven gör också vattnet surare och därför skulle jag inte rekomendera dig att använda det utan att först ha skickat ett prov för vattenanalys. Det går alldeles utmärkt att använda kranvattnet i Lund.

Att koka vattnet är helt vansinnigt! När man kokar vatten så ångar ju vatten bort och kalken som är tung stannar kvar i kastrullen. Resultatet blir att det är samma vatten om man får i kranen bara att de är en högre kalkhalt och även halten av andra salter har blivit högre.

24/10 -07

Nu måste jag bara få ställa en fråga. Går det bra att använda vattnet från torktumlaren även om man har sköljmedel i sista tvättvattnet? Jag har inte vågat vattna med det vattnet.
/Hälsn Helen

24/10 -07

Helen:

Ja, det är ingen fara!

24/10 -07

Tack för råd, i fortsättning ska jag använda kranvatten. Va jag nu har fattat så är vattnet i Lund relativt mjukt o det är bara bra om man slipper vattenkokning.

Jag skulle nog använda vatten från vattendrag med fisk, speciellt om växtligheten runt stranden är frisk, bor i Finland och har bott i Sverige men använder aldrig mera kranvatten till blommor pga. allt kalk som avlagras på blad, krukor, fat och allt annat som är i närheten av blommorna(jag sprutar vatten på bladen också förstås). Använder sjäjv vatten från vattendrag i Helsingfors tillsammans med regnvatten och är helt nöjd.

Ge ditt svar

30/9 -07

Torvrening

Läste om torvmetoden att sänka hårdheten på bevattningsvattnet.
Kan någon beskriva hur man gör, mängder, förhållande, tider osv.
Kan någon beskriva vad det är som händer, reaktioner o annat. Kan det vara så enkelt att barksyran i torven fäller ut Ca och Mg jonerna, sitter barksyran fast i torven eller uppstår det en fällning som borde dekanteras bort.

Nyckelord: hårdhet, torvrening, vatten

7/10 -07

"... så enkelt...?" Nu förstår jag varför jag bytte från naturvetenskaplig till humanistisk linje på gymnasiet. Förmodligen mycket klokt. Jag hoppas hur som helst att det är någon här som vet och kan svara, för jag vill också gärna veta! (Även om jag möjligen måste läsa eventuella svar 100 gånger innan jag förstår...)

Ge ditt svar

23/5 -07

Doppa i dammen

Har en liten konstgjord damm i trädgården. Finns iof ingen pump så vattnet är ju inte kristallklart. Tar orkideerna skada av att vattnas med detta vatten?
Mvh Lotta

Nyckelord: damm, vatten

Vatten som står still eller som bara finns i begränsad mängd (som akvarium) kan bli "konstigt". Om du vågar kan du ju alltid prova med en eller två okridéer och se vad som händer. Tänk på att det kan ta tid innan du ser några negativa effekter (så prova inte med några andra i år). Du kan ju också testa vattnet; pH och sånt...

Ge ditt svar

Jag har skaffat mig ett vatten filter som den på bilden. Med dennes hjälp sjunker Uppsalas vattens PH värde från nästan 8 enheter till 7.2 . Om man dessutom applicerar, 0.5 ml ?Eichen extrat? till 10 liter filtrerat på samma sätt vatten, sjunker dess PH värde ytterligare till 6.8 enheter.. Det är fantastiskt, tycker jag.
Kan någon svara mig:
1. Är kol filtrerat vatten farlig för orkidéer?
2. Är 0.5ml ?Eichen extrat?, per 10 liter vatten, farligt för orkidéer, fast det är nyttigt för akvariefiskar???
Tack för hjälpen! /Lina

Nyckelord: filter, vatten

Micke, eller någon annan som förstår sig bättre i dessa samanhang, vad säger ni om slutsatserna som jag har dragit? /

9/4 -07

Om filtret nu bara är ett kolfilter så är det ingen fara för orkidéer. Däremot vet jag inte hur rent vattnet verkligen blir av det.

Kan du förklara vad "eichen extrakt" är?

Tuben innehåller en bytbar kolkapsel, som ska räcka till 200 l. ”dricksvatten”. Alltså, den filtrerar, till en vis del, kalk och klor och sänker PH värdet… Mera vet jag inte. Det är en U.S manick, producerad av FLOTEK. Om man kör varmtvatten igenom, förstör man filtret. Inget annat står i beskrivningen.
Jag fick tipset av en bekant som är mycket mån om sin hälsa.

Ps. Vad säger du om droppen ”Eichen extrat”? /L

9/4 -07

eiche på tyska är på svenska ek!
Ek innehåller starka syror och en del annat som är nyttigt bl annat för ändalykten på människor.
Det är nog som det står PH sänkandeoch förmodligen anti fungicidalt mm.
Vad kostade underverket?
Du kan köpa ett 10" filterhållare och kolfilter på claes ohlsson om du är lite händig.
Eiche kan vara intressant men går nog att göra med eklöv eller bark och vatten.

Tack Thomas. Det visste jag inte, fast det står på flaskan att det är ett
ekbarksextrakt. Flaskan är på 150 ml och ät till för att behandla 3000l akvarievatten. Den kostar runt 100:- Jag har provat preparatet för första gången, nu, i samband med det redan kolfiltrerade vattnet. ”Omvandlingen” sker fort… ° ° Det är alltså inte något giftigt för orkidérötterna?
° Den här apparaten är liten och behändig och kostar ca 250:- plus 40:- till för ett nytt filter var tredje månad.
° Jag har inte vetat något om filtrarna på Clas Olson. Är det något som man kan montera i badrummet?
/Lina

Ett kolfilter tar enbart bort organiska föreningar men inte kalk och salter.
Preparatet du tillsätter har jag ingen åsikt om då jag inte vet vad det är.

Men stickan visar förändringar, Mike: 7.8 (vattnet från min kran), 7.2 (det filtrerade vattnet) och 6.8. efter tillförseln av ekbarksextraktet. Denna har jag köpt i en akvarieaffär. På flaskan står också att det passar för: vattenvård, algkontroll, växtskötsel, filtermedium, medikament för prydnadsfisk, foder för prydnadsfisk, dammskötsel. Det är inte giftigt och ska skapa lämpliga levnadsförhållanden för fisk från mjukvattensområden. Man säljer också ett kemiskt preparat för samma ändamål.
° Ps. Även om det är så som du säger så registrerar remsan en viss förändring. Kan det bero på ett minskat innehåll av klår i det filtrerade vattnet? (Jag skulle inte ha köpt filtret om stickan inte visade det den har visat.)
° Ps ”2”. Fast…. då man droppar i vattnet av ekbarkextraktet, ser man tydligt små kalkklumpar falla ner till kärlets botten. /Lina

9/4 -07

-Om det står att det fungerar till alla dom sakerna som du räknar upp borde man ju kunna dra slutsatsen att det är tämligen harmlöst för orkidéerna med. Fast jag är alltid lite skeptisk till extrakt och "naturliga" blandningar av diverse slag, svårt att veta exakt vad som ingår.
-Klor har ingen direkt effekt på pH-värdet och klorjonen (som över huvud taget inte renas bort i ett kolfilter) är en så pass svag bas att det borde vara omärkbart. MEN, är du säker på att det är ett rent kolfilter?? Kolet tas som epi säger bara bort polära (däribland mest organiska föreningar) ämnen, men filtret kan vara ett kombinerat kolfilter och jonbindare som då skulle ta upp kalcium och på så sätt sänka pH. En annan faktor kan vara det att vattnet som flödar genom filtret försätts med koldioxid från luften som bildar vattenlöst kolsyra och därmed sänker pH.
-Extraktet fungerar förmodligen på samma sätt som den kemiska rening man använder sig av i reningsverk sär man tillsätter aluminiumföreningar som komplexbinder fosfat i vattnet som sedean får sedimentera till botten. Fast det är bara en gissning....:)

/Tomas

Hej, Tomas. Tack för förklaringarna. Nej jag är inte säker på att jag har ett kolfilter. På filtrets förpackning står bara att det är ett filter för den nämnda manicken och att det ska reglera klår, salter och dålig doft. Men stickan förre och efter talar om annat. Och detta sker fort – bara genom att vrida ratten åt rätt hål. (Jag väntar alltid i 10 sek. innan jag fyller på.) /L

14/4 -07

Ok, ja det verkar ju lite skumt iaf....Men från o med nu och typ ett år framåt kommer ju vattnet här i Uppsala bara bli mjukare och mjukare så du kanske inte behöver förlita dig på den där manicken så länge till

/Tomas

14/4 -07

annars kan man ju fråga, hur mår dina orkideer av vattnet?
Ser det bra ut?

Tack att du frågar!
Än så länge mår dom hur bra som helst. Jag blandar i vattnet även ekbarksextrakt: 2ml per 10 liter vatten. Men allt visar sig om några månader. Det som toppen för tillfället är att det luktar inte längre torv i badrummet och att barnbarnen har slutat rynka på näsan. /L

Ge ditt svar

Hur viktigt är vattenkvaliten igentligen. Jag bor i lägenhet och har svårt att få tag förvara regnvatten,Har dels svårt att övertyga min kära sambo att vi ska köpa ett sånt där filter som många av er har..... Funkar det att köra med kranvatten.

Nyckelord: vatten

18/2 -07

Jag bor i lägenhet (radhus) och jag använder bara kranvatten. Det gjord ejag i min förra lägenhet oxå.. det går alldeles utmärkt!!

Jo, men det går ännu bättre med pH-justerat tappvatten. Med lite vinäger kan man sänka pH till 6 för orkidéer som uppskattar den förändringen. Skaffa lackmuspapper och mät.

hej hopp
mycket är också en fråga om arter. De små mer känsliga arterna kräver ett bättre vatten,
Har du phalaenopsishybrider, cattleyor, m,m så brukar inte vattenkvaliten vara lika viktig. Jag har läst din person och plantbeskrivning. Jag tror inte att det lönar sig att köpa ett filter, med de arter som du har förnärvarande. utan jag tycker du ska fortsätta att använda kranvatten.
Inte tycker jag att du ska försöka dig på några vinägerblandningar heller.

Linda

18/2 -07

Håller med Linda

Har man möjlighet kan man leka med massor av faktorer.
Det finns exempel på odlare som har lyckats utan något extra överhuvudtaget.

Ge ditt svar

Har hört att man kan använda vattnet från torktumlarens kondensbehållare med motivationen att det skulle vara kalkfritt. Vad tror ni om detta?
Trollan

Nyckelord: torktumlare, vatten

26/10 -06

Så l8ange som du inte har sköljmedel i tvätten så bör det vara ett lite kalk-fattigare alternativ.

26/10 -06

Torktumlarvatten är förmodligen jättebra. Det fungerar i alla fall lika bra som att köpa destilerat vatten till ångstrykjärnet. Har aldrig tidigare tänkt på att orkidéer och strykjärn bör skötas på samma sätt! Jag som inte har någon torktumlare har fått för mig att orkidéerna mår bättre av kokt, avsvalnat vatten, än av vatten direkt ur kranen. Rätta mig gärna om jag har fel!

26/10 -06

Kokar du kranvatten så kokar du ju bort det som är bäst för orkidéerna, det rena vattnet! Kvar blir kalk m m i högre koncentration än innan. Då är det nog bättre att vattna med kranvatten som bara stått upptappat ett par dagar, utan kokning.
Själv kör jag mest med regnvatten, just nu är det väldigt gott om det

27/10 -06

Torktumlarvatten, finns det ändå inte en risk att det finns en del tvättmedelsrester kvar i vattnet? Provade en sommar på några plantor
och märkte att blad gulnade och föll av i större omfattning än på övriga plantor.

27/10 -06

Jag ska genast ställa ut en hink att samla regnvatten i och sluta ge mina blommor överblivet tevatten. Mina orkidéer hälsa och tackar dig Lasse.

Tackar för tipsen! Ja regnar gör det ju! Undrar om det funkar att smälta snö sen i vinter?
Trollan

27/10 -06

Tänk bara på att även snö blir förorenad, så ta bara nyfallen snö.

3/8 -07

Jag använder vattnet från torktumlaren. Har det till nanoskåpet också. Det har jag gjort över ett år nu. Kan tänka mig att det är lite skilnad på kondenstumlare och vanlig torktumlare. Men hur som hälst så är det ju ångan som man tar tillvara. Har också hört att vissa tar kylskåpsvattnet. Alltså kondensvattnet från kylskåpet.

11/10 -07

Vatten från torktumlaren är egentligen destillerat vatten. Det vanligaste sättet att rena vatten, få det saltfritt, är att destillera det. Vanligen kokar man vattnet och den kondenserade ångan är rent vatten, 100% H2O (2:an skall vara undre index, men jag vet inte hur man åstadkommer det). En annan reningsmetod är frysning, isen i salt vatten är rent vatten.
Följaktligen är kondensvattnet från torktumlaren rent vatten, förutsatt att det inte strittar eller stänker över vatten från byket till kondensbehållaren.
Faktum är att vattnet från torktumlaren borde vara minst lika rent som regnvatten.
Själv använder jag vatten från torktumlaren för att duscha mina orkidéer varje morgon, näh, egentligen bara Phalenopsisarnas rötter och Masdevalliorna, fö. använder jag regnvatten för den egentliga bevattningen.
Jag undrar hur det riktigt är med att använda regnvatten för bevattningen, är det inte alltför rent? Det finns inget Ca eller Mg i regnvatten. Då man blandar näring i bevattningsvattnet så tillför man inget Ca eller Mg för det ingår inte i näringen, men orkidéerna behöver oxo Ca och Mg.
Jag tror man borde blanda vanligt kran vatten och regnvatten för att f´å bästa resultat.
har någon en åsikt om detta.

Ge ditt svar

Hur mycket eller lite klor finns det i regnvatten?
Frågan är ställd med hänsyn till Tom Ericssons nya artiklar "Behövs specialgödselmedel för orkidéer?" i vår tidning Orkidéer Nr 6 och 7.
Orkidéer behöver optimalt mindre än 0,03 mg Cl per liter eller 0,03 ppm Cl enligt Tabell 2. Så lite klor eller klorid eller Cl borde finnas i vanligt regn så nära Öresund? Jag tror att jag låter bli att tillföra ett enda litet koksaltskorn per liter.
Var hittar man vattenanalys av regnvatten? Jag minns att jag tidigare har funnit värden på Internet men nu kan jag inte finna det trots senare och bättre sökmotorer.
I Tom Ericssons nuartikel Tabell 3 sidan 14 i Orkidéer 2006 oktober Nr 8 anges Näringsämnet Cl till 0 för 1 ml MSU per liter Stockholmskranvatten = 93 mgN/l. Det är sannolikt tryckfelsnisse som tagit bort den sannolika aproximativa närmesiffran 17 som man kan beräkna utgående från 16 och 11 som anges i Blomstra 2 ml/liter kranvatten = 102 mgN/l respektive i Orkidéhusets 1 ml/liter kranvatten = 143 mgN/l.
Om jag nu räknat rätt?

Nyckelord: regn, vatten, klor, Cattleya aclandiae, näring

14/10 -06

Varför skulle det finnas klor i regnvattnet, tanken äcklar mig, klor är ett gift. Finns klor naturligt? Trodde inte jag.

14/10 -06

Klor finns naturligt, vanligen i form av salt, NaCl. Jag hittade bland annat en artikel från Harvard som handlar om att saltvatten från hav faktiskt hamnar i luften och, vad jag förstod, delvis delar upp sig i sina beståndsdelar igen. Klor finns då naturligt i regnvatten genom att hav finns...

Hur mycker Cl som finns i regnvatten är dock en annan fråga...

14/10 -06

Tack Björn, det kan inte vara i stor mängder.

Ja, visst är det finlir. Kan jag uttrycka litenheten klarare än "ett enda litet koksaltskorn per liter" näringslösning?
Vatten är ett farligt gift
som omger Viby stift
av Falstaff, fakir (Axel Wallengren)
Men när jag ännu en gång läst Tom Ericssons utomordentligt intressanta artiklar skulle jag hellre ta ett enda korn vägsalt, CaCl2, för att öka kalcium, Ca, och minska natrium, Na, och öka klorhalten tillsammans med nästan perfekta Blomstra och regnvatten tills klormängd och svavelmängd är enkelt kvantifierade i regn här på landet.
Bra jobbat Björn! Hur fann du Harvardartikeln?
Tryckfelsnisse har ännu en gång krånglat till molybdens, Mo, kväveproportioner i tabell 3 längs ner i kolumnen SLU-norm* står 0,007, som borde vara 0,003 enligt tabell 2.
Säg mig skillnaderna mellan A-lyxvärdena i tabell 2 och medelvärdena SLU-norm* i tabell 3?

Hej på er

Jag har tyvärr inte läst de articklar som diskuteras här men jag har läst följande inlägg på orchidesällskapets forum:
http://www.orkidesallskapet.se/phpBB2/vi...
Kan någon verifiera riktigheten i Micke-K synpunkter, att siffrorna i artickeln inte helt verkar stämma!

En annan fråga:
Hur mäter ni upp näringen? vilka volyner blandar ni åt gången?
T.ex. tar ni ett kryddmått pulvernäring till en liter vatten? hur sammanpressat är detta pulver? Vilken variation ger detta i näringsinnehållet?

En annan sak: Vilken variation på vattenkvaliten från reningsverket/brunnen har ni?

Som kemist skakar jag bara på huvudet. Halterna spårämnen som diskuteras i sådana här inlägg borde många gånger vara försummbara i förhållande till den naturliga variationen som finns i vattnet vi använder!

/Magnus

Micke-K har kraftigast reagerat mot tryckfelsnisse som jag ovan förklarat och mailat honom om N-proportionen 17 med Stockholmsvatten för klor i tabell 3 där växternas lyxbehov är 0,03. Så lite klor misstänker jag finns i regnvatten men jag vet inte och det är svårt för mig att finna i enkla uppmätta måttenheter. Jättebra om du som kemist kan bekräfta mängden klor i regn.
Enligt http://www.stenungsund.se/miljo/LUFT/ned... fanns 1,5 mgS per liter regnvatten år 1995 vid Stensjön i Stenungsund, nu är det förmodligen något lägre.

14/10 -06

Micke K har reagerat på att man jämfört MSU i vanligt vatten med Blomstra i vanligt vatten.
MSU är inte gjort för att användas i kranvatten utan i R/O vatten och därför blir det helt fel värden för MSU-näringen.
Det riktiga hade varit MSU i R/O-vatten mot Blomstra i kranvatten då hade det gått att jämföra.
Tom nämnde på sommarträffen att MSU var bäst i R/O-vatten och Blomstra i kranvatten, men det står inte i artikeln.

Jag var ännu kortare i referatet. Så här skriver Micke K i SOS Forum, så kan var och en utläsa hans inlägg:
"I senaste och förra numret av medlemstidningen har Tom Erikson skrivit en artikel om näring för orkidéer. Jag finner den högst tvivelaktig och missvisande.
I senaste numret har han jämfört MSU, Blomstra och Orkidéhusets näringproportioner.
Han har blandat alla näringar med kranvatten och kommit fram till att MSU innehåller onödigt höga halter kalcium och koppar.
Han struntar tydligen fullkomligt i att den MSU han testat är framtagen uteslutande för användande med regn eller R/O vatten.
Självklart får man såna värden när han använder kranvatten där kalcium och koppar redan ingår i halter högre än nödvändigt.

I samma artikel skriver han; "MSU saknar spårämnet klor, vilket är allvarligt... Blomstra saknar också klor, men detta ämne är väl representerat kranvattnet."
När han sedan i tabellen över de tre näringarnas näringsinnehåll redovisar resultaten av proverna ser man att Blomstra fått 16 andelar klor av kranvattnet. Medan MSU fortfarande har noll.
Hur är detta möjligt?
Har det använts ett annat kranvatten utan klor för MSU?

Men det mest graverande är att använda en produkt avsedd för regn eller R/O vatten med kranvatten och sedan använda sig av resultaten i en jämförelse.
Det är som att försöka spela en vinylskiva i en CD-spelare och klaga på vinylskivans dåliga resultat.
Kan det spela in att han varit med och tagit fram Blomstra en gång i tiden?
Ska bli intressant att se hur Tom förklarar sig på ett mail jag sänt han.

/ Micke

PS. Jo jag säljer MSU. Men detta handlar enbart om en konstig jämförelse och missvisande resultat."

Reverse Osmosis (R. O.) borttager 98 % av mineralerna i tapp- och brunnsvatten & gör det ekvivalent med rent naturligt regnvatten enligt firman Back to Nature Filtration, CA.
ANTAR vi att R. O. reningen är lika stor av de olika mineralerna skulle MSU och R. O. rening av Stockholmsvatten överenstämma med första MSU kolumnen i Tom Ericsson tabell 3. Dock ökar Ca från höga 62 till 63 men det viktiga är att ouppnåliga 0 för klor, Cl, ökar till 0,3 i kväve-N-proportioner dvs. 10 gånger mer än SLU-lyxnorm*. Stockholms kranvatten ger 17 dvs. 600 gånger för mycket klor.
Som Tom påpekar i den andra artikeln är MSU och R. O. magert i N-proportioner för fosfor, P, 10 och svavel, S, 7 samt bor, B, 0,14 mot 13, 9 och 0,2.
Blomstra och regnvatten ökar N-proportionerna i kolumn Blomstra för svavel från 8 till minst 9, som är lika med SLU-lyxnorm* medan magnesium, Mg, och kalcium, Ca, är näst intill i nivå med lyxnormen utan hänsyn taget till nedbrytning av substrat. Klors N-proportion 0,03 är ännu tveksam till dess vi får reda på och kvantifierat mängden Cl i vanligt regnvatten. Nu är noll och 100 % jättesvårt att närma sig i verkligheten och därför tror jag tills vidare att denna ytterst lilla mängd Cl 0,03 finns naturligt i mitt regnvatten vid Öresund där fönsterglasen kan smutsas av lite saltstänk i storm. I annat fall skulle man kunna komplettera Blomstra och regnvatten långt in i landet och tillföra ett enda litet korn vägsalt, CaCl2, per liter näringslösning. I vintras kördes det ut en kvarts miljard kilo vägsalt i södra Sverige!
Storm i vattenglas?! Hoppas att sifferexercisen lugnar Er och vi bättre förstår hur våra orkidéer trivs och blommar när vi optimerar lite.

Hej på er

Som kemist vill jag mana till besinning. Att ta littraturvärden från articklar som sanning för sina egna förhållanden är farligt!

Jag skall se om ja kan hitta något intressant angåene regnvatten. Dock har jag inte tid just nu men förhoppningsvis under veckan som kommer.

/Magnus

Det är självklart att man ska fortsätta läsa sina plantor så gott man kan. Visar de brist på magnesium eller kalcium skulle man kunna blanda i lite kranvatten. För Blomstra med regnvatten och en åttondedel kranvatten ger kolumn Blomstra i Tom Ericssons tabell 3 med ökade N-proportionerna för S till 11; Mg 8,5; Ca 11 men höga Cl 2 från 9, 8, 6 och det orealistiska 0. Väldigt många professionella odlare använder regnvatten så jag tror att jag föredrar Blomstra och regnvatten till dess jag kan se ev. bristsjukdom i bladen på Mg eller Ca för att nu undvika en 70-faldig överdos av klor.
Tabell 3 är mycket intressant där två bra näringsmedel Blomstra och MSU jämförs med varandra och Stockholms kranvatten och kemist rent vatten som relativt enkelt kan justeras för regnvatten och Reverse Osmosis (R. O.).
Tack för att du, Magnus, söker bidra med att bringa klorljus i vanligt regn.

Hej Tor

Du verkar vara väldigt insatt med mineralbehov och liknande. Som jag skrev ovan har jag inte tillgång till orginalarticklarna!

Men som forskare och kemist undrar jag tre saker som du kanske kan hjälpa mig med
1. Vilket företag har gjort vattenanalysen
2. vilken metod har man använt
men främst ! !!!
3. Vilken felgräns finns i mätningen.

Redovosas inte punkt 3 ovan ser jag det som ointressant att diskutera saken. Finns ingen möjlighet att dra några slutsatser överhuvud taget om man inte kan avgöra om skillnader i mätdata är signifikanta eller inte!

OJ!
Nu tog forskaren i mig överhand

/Magnus

Hej Magnus
Vattenanlysen är utförd av Görvälnverkets laboratorium, som är av SWEDAC ackrediterat för dricksvattenanalyser. Se http://www.norrvatten.se.
Själv hade jag använt analysrapport hos användare, men det är av underordnad betydelse i detta principiella sammanhang.
De olika mätmetoderna kan jag inte precisera.
Mätosäkerheten är angivna för de olika mineralerna i analysrapporterna.
Orkidéhusets näring har analyserats av Institutet för skoglig produktionsekologi, SLU, Uppsala

Ok
Dom borde ju veta vad dom gör !
/Magnus

Hej på er

Nu blir det räkna av!

OBS stora lokala och årliga variationer förekommer jag har tittat på ÅRSMEDEL

Jag har tittat lite på klorid i regnvatten, och det är inte helt lätt att få fram lättförståerlig information men så här har jag räknat.

Årsmedelnederbörden i Sverige närmar sig 700mm per år, dvs 700 liter per kvadratmeter.
Jag har valt tre områden, Stockholm/mälardalen, västkusten, samt Skåne (speciellt kusterna).
(Medelnederbörden (700mm) är hyffsat representativ för de två senare men lite hög för Mälardalen.)

Jag har hittat våtdepositioner av klorid (dvs regnvatten) redovisat som mg per kvadratmeter och år dvs dela värdena med 700 liter och då får vi mg per liter regnvatten vilket motsvarar "enheten" ppm som vi är vana vid. (OBS! i medeltal !)

Resultat
Mälardalen: 0,2-0,4 ppm klorid
Skånes kuster: 1,4-4,3 ppm klorid
Västkusten: 2,1-14 ppm klorid

OBS OBS OBS
Dessa siffror är uppskattade årsmedel, TA DEM INTE FÖR FAKTISKA SANNINGAR FÖR ENSKILDA REGNSKURAR!

Slutsats
Efter att ha letat runt på nätet har jag funnit att regnvatten INTE kan likställas R.O. vatten (reverse osmosis vatten)
Kloridhalterna i regnvatten är "höga" men varierar kraftigt.
Jag anser att articklarna (som jag fortfarande inte läst) diskuterar petitesser! Dessa SMÅ skillnader (ppm hit ppm dit) KAN inte i de flesta fall vara relevanta! Vi har oftast inte tillräcklig kontroll på vårt vatten.

/Magnus

PS
Källa: www.smhi.se

Hjärtligt tack!
Bra och snabbt jobbat Magnus!
Då är det lugnt som jag misstänkte, men skönt att veta.
Mälardalen: 0,2-0,4 ppm klorid dvs. ~10 gånger mer än SLU-lyxnorm* 0,03
Skånes kuster: 1,4-4,3 ppm klorid dvs. ~100 gånger mer än SLU-lyxnorm* 0,03
Västkusten: 2,1-14 ppm klorid dvs. ~500 gånger mer än SLU-lyxnorm* 0,03
Det var ju onödigt mycket Cl med bred marginal. Jag tror att varje regnskur innehåller "minst SLU-lyxnorm* 0,03".

En intressant förbättring genom att halvera näringsdosen i regnvatten är att N-proportionen för svavel ökar fördelaktigt för både MSU och Blomstra från 7 resp. 8 till 9 resp. 10 jämfört med SLU-lyxnorm* 9.
Jag tror att halverad orkidénäring jämfört med värdena i Tom Ericssons artikel i Orkidéer är bättre för orkidéerna kontinuerligt, när man tittar på ppm totalt, dvs.
MSU: ½ ml/liter regnvatten dvs. 47 mgN/l eller 47 ppm N eller ~176 ppm totalt
Blomstra: 1 ml/liter regnvatten dvs. 51 mgN/i eller 51 ppm N eller ~158 ppm totalt
Tänk att svavelregnet blir något positivt för våra orkidéer!
Om jag nu räknat rätt?

Hej Tor

Orchideer och alla andra växter tar upp vad de behöver. Minska/öka halter på ppm nivå med tiondelar har INGEN betydelse. Det viktigaste, ovadsätt näringssammansättning, är att man sköljer igenom krukorna regelbundet. Detta för att undvika utfällning av stora mängder salter i odlingsmediet.

För er som är osäkra angående näring:
Avänd speciell orchidenäring!!!!!!!
Följ doseringen enligt förpackningen!
Skölj ALLTID igenom krukan med mycket vatten (för att förebygga saltutfällning)

Detta är vad Orchidehuset och alla odlare jag pratat med rekomenderar!

/Magnus

18/10 -06

Jag håller med Magnus A. Jag brukar mest slafsa i lite näring i vattnet nån gång ibland, men aldrig i större proportion än flaskan tycker. Och mina plantor blommar och växer. Ja, förutom den där förbenade Cattleya aclandiae-plantan vilken vägrar blomma!

Hej Björn

C. aclandiae verkar ha tokkänsliga rötter som är extra fuktkänsliga. Verkar trivas bäst monterad. Ingen egen erfarenhet ännu, informationen hittad på nätet

Magnus

18/10 -06

Nu när du säegr det så kan det vara så. De rötterna som växer direkt i luften mår finfint och växer som bara den, men så fort som de letar sig ner i komposten verkar de dö. Jag har mycket vitmossa i komposten just nu, kanske får plantera om i ren pinjebark vid nästa tillväxts början...

Jag har använt olika speciella orkidégödningar och nu har jag bytt till Blomstra 1 ml/liter regnvatten, som jag ser både bättre och billigare.
Doseringsråden och mängen varierar kraftigt mellan de speciella Orkidégödselmedlen.
Problemet med saltutfällning har jag tidigt uppmärksammat och delvis förebyggt med filmkrage på LECA för mer än tre år sedan.
Saltutfällning mellen MSU och Blomstra skiljer sig kraftigt från varandra, Ca 62 mot 6 i N-proportioner.
Hundradelarna berörde Cl eftersom jag då inte visste att regnvatten har mer än nog, som du själv kunde kvantifiera. Tack för det! Verkligehetsfrämmande absolut 0 Cl är ju svårt för allt.

Professor Wilhelm Granéli, limnologi, Lunds Universitet skriver:
Regnvatten är inte detsamma som destillerat vatten. Regndroppar
bildas runt partiklar och olika gaser löser sig i regnvattnet.
Naturligtvis är regnvattnet "smutsigare" över områden som är starkt
påverkade av industrier, stadsbebyggelse/vägar och intensivt
utnyttjad jordbruksmark. Regnvattnet är t ex surt därför att det
innehåller svavel- och kväveoxider som lösta i vattnet bildar syror
(sur nederbörd, försurningen beror på detta). Svavlet kommer från
förbränning av svavelhaltiga fossila bränslen (olja, kol) resp
biltrafik och jordbruk (kväveoxider). Klor (kloridjoner, som i
koksalt) är däremot en naturlig beståndsdel och kommer från havet:
regn som bildats över hav innehåller mer klorid än regn som bildats
över kontinenterna. Men kloridmängden är ändå mycket låg i jämförelse
med havet och ligger närmare eller under den man hittar i mycket
näringsfattiga sjöar. Det finns mängder av studier av nederbördens
(regn/snö) och den s k torrdepositionens (nedfall av partiklar)
innehåll av olika ämnen, ff a svavel- och kväveoxider, surhet
(pH-värde) och t ex tungmetaller (kadmium, kvicksilver, bly etc). Som
exempel kan nämnas regn över Visingsö som har pH ca 5 (rätt surt d v
s), svavel (som sulfat) ca 0.5 mg/l och klorid något mg/l. I
havsvatten är pH ca 8 och sulfat och klorid flera tusen gånger högre
än i regnvatten. I sjövatten i Skåne är sulfat och klorid i
storleksordningen 10 ggr högre än i regnvatten. När regnvatten rinner
över tak, vägar etc samlar det givetvis upp en stor mängd
föroreningar.

18/10 -06

Skönt med eldiga forskar diskussioner.

Äsch Atlas!

Vadå eldig? Då skall du höra när jag och mina kollegor inte är överens på jobbet! Detta är en sommarbris i jämförelse!

Jag och Tor är bara av olika skolor. Tor vill efterlikna en näringsammansättning som växterna tar upp när de har allt i överflöd och jag tycker att växterna själva får välja hur mycket de vill ta upp!

Med hjärtliga hällsningar till alla orchidepratare
Magnus

Överflödet vänder jag mig mot för det är miljöförstörande! Däremot föredrar jag riktiga mineralproportioner för det jag odlar, utan kvantitativa överflöd.

Ge ditt svar

Och...
Osmosvattnet var perfekt för mina orkidéer. Jag hittade också en balans i gödseltillförseln. Orkidéerna mådde bra som sagt. Min slutsats är att jag hade räknat rätt om hur det ska bli med alla andra ingredienserna?

Nu vill jag prova vattna med torvvatten - en nödvändighet i Uppsala, pga. kalkhalten i vattnet.

Jag har gjort så nu:
°en tom hink?
°en tom hink till över den första? / Denna /andra/ hink har blivit av med sin botten. Jag har istället monterat där ett, ett ?torta nät? botten. / Det är ett sådant? som man lägger på? för att flugor och bin inte ska ofreda det som ligger under, ja? medan man har det på tallriken?
° Ett ?fastsytt? fodral med torv över, in i den andra ?sil? hinken.
° Så? hälla över vattnet till sist?.

PS. Vattnet, som jag har hällt över, har runnit rätt fort? Har det hunnit silas/filtreras då? Har jag gjort något fel?

Tacksam för svar och vägledning. // Lina

Nyckelord: torv, vatten, att vattna rätt

20/8 -06

Låter spännande. Du kan ju testa vattnet för att se hur din filtrering fungerade med lackmustpapper som finns på apoteket.

20/8 -06

I en akvarieaffär kan man köpa en enkel utrustning för att kolla pH-värdet. Man tillsätter några droppar av en lösning till vattnet och jämför med en färgskala.
Själv sänkte jag mitt pH-värde från dryga 8 till 6,5 genom torvfiltrering, men vet inte om vattnet förändrades på något annat sätt.

Tack för svaren, Eva och Mia. Jag ska försöka hitta det som behövs, för att kunna mäta rätt. Sedan är jag nyfiken på effekten av att vattna med "torvvatten"... Jag måste gödsla på ett annat sätt nu. Om det fungerar att vattna med "torvvatten" är det en billig metod, för oss som har för mycket kalk i kranen. Kloren ger sig också av då man filtrerar, har jag fått reda på. / Lina

21/8 -06

Hej Lina!
De senaste gångerna jag filtrerat med torv, var i somras under den långa torrperioden. Då la jag bitar av torvblock direkt i vattnet i en stor spann el t o m barnbadbalja och lät stå ett dygn. Sen silade jag vattnet genom en handduk. Vet inte om det var bättre på något sätt, men eftersom jag kunde hålla till utomhus så fungerade det bra för mig.

Än har jag inte köpt det som behövs för att mäta PH värden. Annars: Jag tror inte att jag kommer att filtrera "torvvattnet" någon extra gång. Det resterande "slammet" i det samlas på bottnen av kärlet. Och sörplar jag försiktigt, kan jag undvika det. /Lina

Ge ditt svar

Hej på er.

Någon som har koll på vilket PH-värde som anses vara "bra" när det gäller vattnet vi vattnar med?
Hårt eller mjukt?

Jag har just gjort en koll av vårt brunnsvatten och har varenda siffra så jag blir lite nyfiken. Jag=kontrollfreak.

Mitt PH är 8, Hårdhet tyska grader är 5,4 och kalcium är 25 mg/l. Någon som har någon bedömning?

Nyckelord: vatten, vattenkvalitét, pH

1/8 -06

Det låter ju faktistk som att det är ganska hårt. Optimalt borde PH vara runt 6-7 och hårdheten så låg som möjligt. Färdigblandad MSU näring med vatten har bara 8 mg kalcium/ l så det är lite högt det också. Men whatever liksom, om dina orkisar blommar och växer bra är det ju inget att oroa sig över men om de har mycket torra bruna bladspetsar kan man fundera på att torvfiltrera det t ex.

1/8 -06

Hej Jessica,
Mitt kranvatten har pH på ca 7,5 och regnvattnet från taket pH 5,5. Kranvattnet har här tillsatt små mängder av kalcium annars skulle pH vara lägre. Övriga värden har jag inte tagit reda på. Jag vattnar oftast med regnvatten och göder med ett mått (5 ml?) Blomstra i en 5 liters vattenkanna vid varje vattning. Nu har det varit torrt i regnvattentunnorna några veckor och ibland också på vintern kan det vara ont om regnvatten, då vattnar jag med kranvatten.

Blomstra har redan tillsatt kalcium om än inte lika mycket som MSU.
Har någon pH-reducerat kranvatten med vanlig vinäger?

1/8 -06

Tack för alla svar. Det som gör mig fundersam är......
... Jag har alltid trott att jag har perfekt vatten, eller i alla fall bra vatten för mina växter eftersom jag inte har kommunalt vatten och jag vet att vi har surjordar runt omkring brunnen. Nu när provet togs visade det sig att det inte var surt utan 8 PH, men därimot är det mjukt/medelmjukt enligt den "tyska" skalan. Hur funkar det? Högt PH betyder alltså INTE automatiskt hårt? Och det där med kalcium. Kommer det från naturen eller tror ni att matrialet i fårt filter kan vara boven? Och är det verkligen så mycket 25 mg/l?
Anyway... det är inte så mycket att göra åt, men jag är nyfiken.
Jag vattnar bara med regnvatten på sommaren och så länge det finns i tunnan, men vintern....
Jag har bra blommning och tillväxt med det mesta utan Phap. Växer men blommar ej. PH?
Tack!

Du skriver filter. Vad är det för ett vattenfilter? Är dina mätvärden före eller efter filtret? Visst kan saltfilter vara ett orkidéproblem.
I trångsmål kan man smälta snö.
Allt kommer från Naturen. Se hur omsorgfullt växter väljer växtplats i naturlig konkurens.

1/8 -06

Tror inte man skall föruutsätta att brunnsvatten är ok utan jag förselår att du lämnar in ett prov för analys. pH eller DH är nog inte de viktigaste faktorerna när det gäller orchidéodling. Salthalten i vattnet är nog den viktigaste faktorn men det är det ingen som nänmt den i denna tråd. Salthalten mäts enklast som vattnets ledningsförmåga och anges då i micro Siemens. Billiga mätare för runt 1000 kr finns i akvarieaffärer. Regnvatten i Malmö ligger mellan 20--150 microS. Efter att jag tiilssatt gödning brukar jag försöka hålla mig under 350 microS. Kranvattnet i Malmö ligger på ca 350 microS. Regnvatten över 100 brukar jag hälla ut. Som Tor påpekar så kan användningen av vattenfilter vara förödande vid odling an orkiéer. Det gäller sådana filter där salt används vid reningen (som jonbytare). Detta ger en oacceptabel ökning av saltmängden. Saltmängden kan också mätas i ppm (parts per million). Jag har också mätt oaccptebla höga nitrat/nitrit mängder i brunnsvatten. Beror på gödning av mark. DH vet jag inte mycket om med antar att det är direkt kopplat till mängden kalcium i vattnet.

I jonbytarfilter byts kalcium mot natrium; vill jag minnas.
Under de senaste åren har konduktiviteten eller ledningsförmågan legat vid c:a 38 mS/m eller 380 µS/cm i södra Malmös kranvatten. pH vid c:a 8,1. Kalcium c:a 34 mg/l .
Oacceptabelt höga nitrat/nitrithalter i brunnsvatten gäller sannolikt vanligt dricksvatten.

1/8 -06

ThomasD, jag har gjort en utförlig analys och har en massa värden framför mig. Därav min nyfunna nyfikenhet på just detta...
Följande värden är EFTER filtret. Alltså det jag har i kranen.
- Konduktivitet 27.1 mS/m
- PH 8
- Hårdhet, tyska grader 5.4 dH
- Kalcium, Ca 25 mg/l

Min slutsats är att det är ovanligt LITE salt, vilket är bra?
Medelmjukt vatten, vilket är hyffsat?
Lite väl högt PH?

Filtret vi har är ett sådant vi fyller med sand av något slag. Jag kan lätt ta vatten innan filtret, men det hade samma PH enligt egna mätningar. Min regnvatten ligger på 7 vilken jag tycker är högt. Skall in till stan och handla mer pålitlig mätare idag.

1/8 -06

Jag har fått för mig att surhet/alkalisk har med hårdheten på vattnet och att ett vatten över 7 Ph är hårt under 6 Ph blir det surt, därav ättika i vattnet? Är jag helt ute och cyklar? I alla fall en mycket intressant tråd, Jessica.

1/8 -06

Jessica, imponerad. 27,1 anger dock att det verkar finnas en del salter men ok. Kanske lit väl högt pH men det borde väl vara lätt att korrigera med ex lite citronsyra eller torv men tveksam om det behövs. Hur är det med tungmetaller? Inget jag är bra på men jag vet att orchidéer hatar kopparjoner.

1/8 -06

Spindeln. Tror du cyklar lite men jag är inte expert/kemist.
ph och hårdhet är olika saker. Du kan exempelvis ha neutralt vatten som både är mjukt och hårt. Märks t.ex på hur mycket tvålen löddrar när man tvättar sig. Def av 1 tysk hårdhetsgrad = dH° = 10 mg kalciumoxid per liter vatten . På eng DH degree hardness. Riktigt börjar det snurra i mitt huvud när man diskuterar vattnets buffertförmåga. Kemi är krångligt!

Vätejonsexponenten med ombytt tecken kallar man pH. Neutralt är 7,0
Lackmuspapper indikerar färgomslag mellan pH-gränserna 6,0 (röd) och 8,0 (blå) med violett mitt emellan.

1/8 -06

Vilka värden ska man ha, vilka är mest neutrala till de flesta orkisar? Jag har nog blandat ihop surt och alkaliskt med hårt och mjukt då.

1/8 -06

För att brilljera lite mer med siffror.
Koppar <0,02 mg/l
Järn 0,28 mg/l

Jag har även kollat mitt vatten med mer avancerad utrustning från akvarieaffären och det slutade på:
Ur kranen 7,5
Innan filter 6,5
Regnvatten 5,5

Nästan så jag misstänker att jag är lite nördig.

Du har bra vatten. Jag hade gjort som du gör. Regnvatten och Blomstra eller MSU till 50 till 100 ppm N, dvs mg/l kväve. I dessa två ingår kalcium, de är speciellt gjorda för regnvatten. De utan kalcium är för vanligt annat vatten eftersom de nästan alltid innehåller tillräckligt med Ca. Börja med låg dos kontinuerligt, dvs varje gång du vattnar. Många orkidéer föredrar pH c:a 6.
Det andra är mer finlir. Ett annat bra sätt är att prova och se, men det tar tid...

2/8 -06

Ja, det kanske är fin lir. Nu har jag ju Ro-vatten och MSU-näring med tillsats av magnesium och kalcium så behöver nog inte bekymra mig så mycket om pH värden, det bör var pH 6-7 men det vore intressant att kolla. pH6 är lite surt och pH8 är något alkalist meda Ph 12 är mycket alkaliskt. Mängden kalcium och magnesum bestämmer vattnets hårdhet.vad jag förstår bör det ligga på pH6 för orkisar men jag tor det kan bero lite på vilka orkideer man vattnar, några vill ha lite mera kalcium än andra. Vattnar man med MSU näring kanske värdet på kalcium kan bli högre på sommaren då man vattnar mera och lägre (för växten) då man vattnar mindre på vintern.

Kolla vattnets pH med lackmuspapper eller universalindikator, som du kan köpa på något apotek i stan.
Vattens hårdhet av kalcium och magnesium mäts i tyska hårdhetsgrader dHº, som Thomas definierade ovan: att 1 tysk hårdhetsgrad = 1 dH° = 10 mg kalciumoxid per liter vatten.
Tom Ericsson, SLU, Uppsala, varierar inte dos under året och han har mycket stor professionell erfarenhet av att odla björk- och granplantor och ett hundratal egna orkidéer. Han menar att växterna naturligt bara omsätter mer vatten när det är sol och varmt.

Måste säga att jag är minst sagt road av alla enheter ni kör med. Snacka om soppa ..

pH ur kranen kommer ALLTID att vara basiskt. Kranvatten skall ligga runt pH 7,5
Anledningen är att ett surt vatten skulle förstöra vattenledningarna.
Konduktivitet är inte alls det samma som salthalt i vatten, det är ledningsförmåga i vätska som mäts och det kan jag fixa utan att använda ett salt.
Hårdhet är ett mått på tvåvärd katjoner alltså INTE bara magnesium och calcium utan också t.ex. mangan och tvåvärda järnjoner m.m. , 0-5dH klassas som mjukt och jag skulle inte oroa mig så mycket för det då.
Om man nu är rädd för att ge sina växter calcium och magnesium (vilket man inte skall vara) så föreslår jag att skaffa en sodastreamer, kolsyra vattnet och tillsätt kaliumhydroxid.
magnesium och calcium fälls ut enligt
HCO3-(aq) + OH-(aq) --->CO3 2-(aq) + H2O
Ca2+(aq) + CO3 2-(aq) ----> CaCO3(s)
Mg2+(aq) + 2 OH-(aq) ---->Mg(OH)2(s)

De fasta ämnena hittas som en bottenfällning efter någon timme, (troligtvis är det så lite att det knappast märks) men för den petige kan det vara viktigt.

/Oskar

2/8 -06

Oskar. Trevligt att ha en expert med oss men jag vill ändå gå till försvar/ställa frågor.
1) Vem har sagt att pH i H2O ur kranen inte är basiskt? Däremot borde väl brunsvatten kunna vara surt?
2) Ledningsförmågan är väl det bästa och enklaste sättet att mäta salthalten på. Har du en avvikande synpunkt, alternativ metod? Jag trodde konduktivitet var vattnets ledningsförmåga eller inversen av resistiviteten. Vad är fel i detta? Har vi påstått att konduktivitet är ekvivalent med salthalt? Det var i så fall nog bara slarvigt skrivet
3) Definitionen av dH är den jag fått lära mig. Har den definierats om eller hjar jag lärt mig fel?
4) Sodastreamer känner jag inte till men låter häftigt. Skulle den ersätta torv?

Jag håller med ThomasD om att vi som har egen brunn definitivt inte självklart har basiskt vatten. Vårt vatten tillexempel är åt det sura hållet. Min gubbe vill kalka vår vattenkälla men får inte för mej. Så mitt straff blir gröna avlagringar i tvättstället m.m.

1. När det gäller pH på kranvatten är det mest för att ingen skall köpa en pH-meter för att se vilket pH kranvattnet har.

2. När det gäller konduktiviteten har jag sagt det förut. Att tro att konduktiviteten är ett mått på salthalt är inte hela sanningen, konduktiviteten baseras även på andra faktorer såsom temperatur, och pH. Men även organiska molekyler kan påverka utan att för denskull vara ett salt.
Jag kommer ihåg när det formligen expolderade av massa inlägg om konduktivitet på orkidesällskapets forum, om jag kommer ihåg rätt så var det därför att gunnar lövendal hade hittat en tabell om ledningsförmågan i regnvatten på olika växtplatser (i en tysk tidning från 70-talet).
Mitt råd är dosera rätt istället, vill man ha exakta mått så är det bäst att hålla sig till en mindre variabel källa än konduktivitet.

Om jag vore petig skulle jag ta "MilliQ vatten" och sedan dosera i en viss mängd gödning i, enklat är att göra det med en mätkolv som brukar vara exakta, men det går ju att skaffa en automatpipett så har man avvikelser på max 1Nanoliter. Sedan ställa pH till det önskade. Då får man alltid exakt samma mängd gödning med exakt samma pH i vattnet, barje gång
Bästa enheten att räkna spädningen mg/L. Då vet man exakt hur mycket av varje salt i näringen som sedan finns vattnet du använder.

3. Man är oftast lite slarviga när man talar om hårdhet, detta eftersom det är mest Ca2+ och Mg2+ som man kan hitta i kommunalt vatten. Har någon testat att mäta hårdheten på vattnet ni skall vattna med. Alltså efter att ni haft i gödningen?

4. Om man nu inte vill leka med torv så skulle det nog fungera utmärkt med att kolsyra vattnet, Det man behöver är karbonatjoner som kan binda upp calciumet. Vill man slippa att få i Natrium i vattnet så kan man ju göra detta, annars är natriumkarbonat ett ganska enkelt sätt.

/Oskar

2/8 -06

Oscar,
1) Lackmusspapper är billigare och kanske pålitligare än en billig pH meter. Kan användas för regnvatten, brunnsvatten etc. I Malmö har regnvattnet varit ganska surt ibland men då brukar också ledningstalet vara högt. Jag mäter inte längre pH.
2) Knappast svar på min fråga. Håller inte med dig. Tyska och Österrikiska orkidéodlare jag känner skulle nog inte heller hålla med dig. Dom tycker att mätning av ledningstalet är en bra mätmetod, enkel och billig. Både Karge och Glanz mäter ledningstalet relbundet både innan och efter att dom tillsatt gödning. Koncentrationen på olika gödningar varierar enl min erfarenhet. Din metod funkar säkert ockå.
3) Är det ett svar på min fråga? Du har säker rätt.
4) Har du testat en streamer? Låter nästan som en motorcyckel!
Tack för dina synpunkter:)

2/8 -06

Oj vad det blev mycket siffor inom parantes......... jag tror jag hoppar av diskussionen här och nöjer mig med Tor's påstående "Ditt vatten är bra." Man skall sluta när man ligger på topp!

Thomas,

Mäter du inte pH i vattnet du använder? Du borde göra det eftersom både H+ och OH- bidrar med en potential till konduktiviteten.

Jag tror säkert att det finns odlare som inte håller med mig.
När det gäller variationen på konc. så slår det lika mycket på konduktiviteten. Dessutom bör nog alla hålla sig till samma gödning om man skall jämföra konduktivitet eftersom olika sorters joner bidrar med olika potential. Gödningar med olika innehåll kan alltså ge betydligt olika mängder i mg/l av samma jon även om vattnet har samma konduktivitet.

dH mäter hårdhet som är mängden tvåvärda joner. Är man orolig för att man har mycket Calcium så är det bäst att kolla mängden i mg/L där får man ett rakt svar.

Jag har inte testat en streamer, och inte testat torv heller.

För mera info om Calcium i växter rekomenderar jag artikeln "Calcium in plants"
http://aob.oxfordjournals.org/cgi/reprin...

Tack för mothuggen, det ger en lite annat att tänka på än bara fågelvirus...

2/8 -06

Hej på er!

Efter att ha följt denna och tidigare trådar om vatten så måste jag säga "vilka problem det måste vara att odla orkidéer". Tänk er en som precis fått upp ögonen för dessa skönheter och läser en sådan här tråd, phuu han slutar nog innan han börjat.

Är det så känsligt med vatten kvalitéen?
Går det inte lika bra med vanligt kranvatten?

Mitt svar är: JO visst gör de det!!!!!!
Har aldrig mixtrat med vattnet och det har fungerat bra under alla år, spolar visserligen igenom krukorna ofta men "Thats it".

Många köper dyra utrustningar och apparater som ska rena vattnet, men blir växterna gladare för det? NEJ bara handlarna som säljer dessa produkter.

MVH
Tommy

3/8 -06

Tommy, håller inte med.
Har nu under tre år testat kranvatten och återgått till regnvatten. På vissa plantor märks ingen större skillnad men exempelvis för paphar och deras rotsystem märks en stor skillnad hos mig. Sedan beror det nog också på var man bor. Tror inte Mia på Öland bör köra med kranvatten.

Hoppas inte man blir skrämd av denna tråd. Låt mig kort sammanfatta vad jag ser som viktigt:
- Vattenkvalitén är viktig när man odlar orkidéer, i alla fall för de flesta arter (min egen erfarenhet)
- pH runt 7 är bra för de flesta orkidéer
- Ledningstal över ca 500 bör man helst undvika efter det att man tillsatt gödning. (Ledningstalet på regnvatten från mitt tak ca 50 och kranvattnet ca 380) Vissa arter/rotsystem klarar dock betydligt mer gödning.
- Har man brunn så bör man testa vattnet. Kan man göra själv eller be det lokala reningsverket
- Även kvalitén på regnvattnet kan variera (åtminstone inne i Malmö och från gamla tak, undvik kopparrännor etc)
- Filter bör man vara försiktig med. Jonbytarfilter med salt skall undvikas om man odlar orkidéer
- Har man lite extra intresse finns det enkla, billiga och pålitliga mätinstrument/indikatorer att köpa som ledningsmätare av ledningstalet och lackmusspapper för mätning av pH.
- Har man för mycket kalk i vattnet kan detta åtgärdas med torvrening på ett eller annat sätt (hink på hink, badkar etc)
- Vissa odlare får bra resultat även med kranvattnet men detta kan variera från ort till ort.

3/8 -06

Hjälp Thomas - håller jag nupå att kopparförgifta mina plantor??

Jag trodde att det behövdes varmvatten, för att lösa ut kopparen.
Eftersom vi har plåttak på vedboden och plåtrännor på garaget, så har jag slutat använda vattnet ur de båda tunnorna där. I stället plockade jag bort silarna på ett par av våra stuprännor på huset (vattnet leds annars ner i marken) och via ett par bunkar rinner vattnet över i spannar.
Det är bara att på huset har jag visserligen tegeltak (sanda-) men sen är stuprännorna av koppar. På ett ställe rinner också vattnet över ett litet koppartak.

Det känns lite som pest eller kolera - kanske återstår det för den äkta mannen att sätta rännor på det lilla förrådet - det har i alla fall tegeltak?

3/8 -06

Halleluja! Känner inte att det finns så mycket att tillägga men säger bara ÄNTLIGEN en riktig diskussion på detta forum. Tack Jessica och alla ni andra för denna födelsedagspresent!

Jag håller med tommy.

Thomas,

Jonbytarfilter med salt? just detta"med salt" förstår jag inte riktigt vad du menar
Jag har bara bra saker att säga om jonbytare, de är väldigt effektiva och går att regenerera. Vi använder dem för att fixa vattnet på labbet.

3/8 -06

Mia, Ta det lugnt. Det med koppar har jag fått lära mig, hur allvarligt det är vet jag inte. Men antar att eftersom kopparn är gammal och du lyckas så bra så är allt säkert ok. men det kan ju vara bra att vara medveten om faran. Var rädd om den äkta mannen!

Tidigare hade jag samma syn som Tommy men efter att ha sett vilken skillnad det gör för mina paphar om jag använder regnvatten eller kranvatten (Malmö) så har jag ändrat ståndpunkt.

Oskar. Det är väl samma typ som man har i diskmaskiner där man tillsätter salt. Jag använde en jonbytare med salt för att göra vattnet mjukare och en jonbytare med specialmassa för att ta bort nitrat när vi körde ett vattenreningsprojekt i Tyskland. Jonbytarprocesserna fungerade.
Jag har lärt mig att vattnet från dessa filter/jonbytare med salt skulle ha en förödande inverkan på orkidéer. Har du en annan teori?

3/8 -06

Ja, visst går det att använda kranvatten för att vattna orkideer, jag tycker att jag alltid tyckt det smakat gott, men de senaste månaderna tycker jag att det luktat lite klor från det. Usch vad äckligt, och det är faktiskt giftigt.

3/8 -06

Hej på er!

Det kan ju vara så att jag har tur och har ett bra vatten som plantorna trivs med. Men jag tror endå att vattnet du får från kranen i de flesta fall funkar alldeles utmärkt.

/Tommy

Ställ frågan om vatten till de som lever på sina plantor lokalt; gartnerier och plantskolor.
Det är inte bara kalk som tillsätts vattnet för att göra det mindre korrosivt på vattenledningssystemet. Klor tillsätt också ibland för hygienen.

3/8 -06

Just det, äckligt. Kalk och klor avlagringar, praktiskt men inte snyggt, ser ut som torkat P-SS.

Thomas:

Har ingen annan teori om jonbytare med salt eftersom jag inte visste vad det var, blev bara nyfiken... De flesta jonbytaraggregaten jag sett kör med en polymermassa som binder in joner. Fördelen är att man kan regenerera dessa genom att fälla ut alla joner.

Jag har alltid använt vatten från kranen också, så jag håller nog med Tommy, men vi har egen brunn så det vattnet kanske är bra för orkideérna.

3/8 -06

Ninalina, ja det är säker jätte bra vatten i er brunn, det luktar säkert inte klor, och är säkert jättegott. Kommunalt vatten har tillsatt klor för att vattnet är orent, som renas bla med ett giftig ämne. Det är skillnad på vatten och vatten.

Spindeln, vadå giftigt ämne? Nu måste du förklara vad för giftigt ämne som är tillsatt i kommunalt vatten.

3/8 -06

+ 4/8 -06

Oskar: När jag cyklade hem började jag fundera på om jag inte använt ordet jonbytare på fel sätt och kom fram till att jag kanske gjort det. Skulle räckt med avhärdningsfilter med salt eller liknande. Men jag har sett att även andra använder beteckningen jonbytare. Man ersätter ju Ca och Mg joner med Na joner. Det är Na jonerna som anses som skadliga för orkidéer.

Ninalina: Jag försöker bara förmedla gammal kunskap från andra orkidéodlare blandat med lite egen erfarenhet. Phalenopsis t ex klarar nog mycket i vattenväg medan andra arter som vissa paphar kan ha väldigt känsliga rötter. I vissa fall bara en lång/tjock rot (ex malipoense) och blir den roten sjuk så blir man riktigt ledsen. Kranvatten kan också variera en hel del. Det gammla Malmövattnet med mycket kalk i vill jag påstå inte var optimalt. Men det viktiga är att det fungerar för dig men vem vet, kanske skulle dom må ännu bättre om dom också fick lite regnvatten. (Jag blandar)

ThomasD, paphar har aldrig varit min starka sida. Vissa mår bra och blommar medan andra är små, taniga och allmänt ynkliga. Däremot så har jag en malipoensehybrid som funkar. Vem vet det kanske är vattnet. Vissa Paphar vill ju ha kalk om jag inte är alldeles ute och cyklar. I övrigt tycker jag nog att mina orkisar verkar må bra. Visst kanske de mår ännu bättre om dom får regnvatten, men det förutsätter ju att det kommer nåt regn också.

3/8 -06

Ninalina: Regn är en förutsättning, testa en indiansk regndans.

3/8 -06

Klor är giftigt, det sägs i större mängder men ändock giftigt. Allt gift från vattnet lagras i kroppen. Men du kanske kan tillsätta en viss mängd kalk till de taniga Papharna, de kanske behöver det Ninalina.

En fantastiskt bra diskussion! Uppsalavattnet är som bekant mycket kalkrikt. Klor innehåller den också. Det var en blomförsäljare i Gävle som rekommenderade att jag ska koka orkidévattnet för att bli av med en del onödigt i det. Som kompensation skulle jag gödsla lite oftare, men mindre än den rekommenderade dosen. Jag trodde att det fungerade bra då jag vattnade så, men orkidéerna stagnerade. Sedan övertygade Jimmy mig om att det inte går att koka bort vattnets hårdhet. Jag gick över till en mängd osmosvatten plus en mängd gödselvatten – beroende av plantornas storlek. Jag tror att jag hade hittat en rätt ballans, eftersom plantorna kom igång. Nu är osmosvattnet slut. Orchidéhuset i Stockholm är stängt för semester, så inget extra vatten kan jag komma åt. Jag är hänvisad till Uppsalavattnet – det vi har… Nu gäller det kanske att gödsla mycket mindre eller att torvbehandla vattnet för att känna sig på den säkra sidan.

Vad annat försvinner ur vattnet då man torvbehandlar det?

Hälsningar / Lina

4/8 -06

Tänkte man borde avrunda denna diskussion så jag kollade vad den ursprungliga frågan från Jessica "Någon som har koll på vilket PH-värde som anses vara "bra" när det gäller vattnet vi vattnar med? " Ett svar jag hittade på nätet:

"Generally, the pH of water for orchid growing can range from 4.0 to 7.5, with optimum between 5.5 and 6.5, although growers have used water with pH as high as 9.0, which is very alkaline, without too much problem. A pH of 7.0 is neutral; anything below 7.0 is acidic, anything above it is alkaline.
Optimum pH increases the availability of beneficial fertilizer elements and reduces adsorption of harmful elements. Extremes of pH (below 4.0, above 7.5) can inactivate many nutrients. One reason orchids tend to withstand extremes of pH better than many houseplants is because orchids have evolved in nutrient-poor environments. Thus, even when fertilizer becomes unavailable at extreme pH, orchids survive.
Rainwater pH is generally fine for orchids.

Vatten är ett farligt gift
som omger Visby Stift
av Falstaff Fakir
(Axel Wallengren)

ThomasD!

Jag dansar och dansar, men när f..n kommer regnet!
Spindeln: En bra poäng, vi har en stoooor kalkhög hemma på gården, så kanske jag skulle försöka att få tummen ur och strida till verket.

7/8 -06

Då kanske du slipper alger på ditt dricksglas. Var försiktig bara.

7/8 -06

VAR ÄR REGNEN? Kan inte ni i Södra Sverige dela med er
Jag dansar och dansar - men jag vet inte om det är fel dans
Vet någon vilken dans som är bäst? Någon i södra Sverige verkar ha hittat rätt men dansade kanske lite väl intensivt?
Vi har fått 17 mm på hela juli och alla kallväxare tycker det är pest. VÄRME; VÄRME och ingen luftfuktighet.
DETTA ÄR ÖKEN - kanske får satsa på kaktusar istället

Blåbären torkar i skogen, svamp får man väl drömma om och vi har brandrisk 5E (extrem)
Min vattenspridare får jobba häcken av sig inför försäljningen av huset, svårsålt med brunbränd och förtorkad trädgård.
Längtar till en riktig höst med mycket regn!

7/8 -06

Ninalina, Rätt dans? Om ja informera Carina, hon verkar lite osäker. Dumt om det är dansen för torrare väder. Ha tålamod!

7/8 -06

Ninalina, nemo saltat sobrius (Latin: ingen dansar nykter)! Det kanske är där felet ligger...?

Plopp, den var bra!

Kanske man ska ta sej en stänkare då och gå ut å ta en svängom i det gula gräset.

7/8 -06

Thomas enligt prognosen så kommer du att vara i gasen i veckan.....
Tyvärr så är det nog ingen idé att jag berusar mig och går ut och dansar - regnen verkar har flytt på en sydligare bana.

Carina
Som student skulle jag säga: "Skadar ju aldrig att testa"

Ge ditt svar

Hej, när man vattnar med osmosvatten vattnar man ned vatten ?utan allt?. Eller hur? Ska man blanda lite gödsel i det vattnet då? Hur mycket - per en liter, om man använder Orckidéhusets färdiga lulverblandning? /L

Nyckelord: vattenkvalité, osmos, vatten

12/7 -06

använd halva dosen vid varje vattning istället. Dvs. ett halvt kryddmått /liter varje gång.

TACK!

Men Jimmy, hur ska jag göra då jag gödslar? Med vilka intervaller ska jag gödsla då? /L

15/7 -06

Varje gång. lite gödning vid varje vattning är det bästa sättet att gödsla. Men se till att skölja bort med rent vatten undegäf var fjärde vattning.

Tack igen. Ha en skön dag! /L

Ge ditt svar

21/6 -06

Grönt regnvatten

Äntligen REGN - gräs och blommor suger åt sig och jag samlar i alla spannar och dunkar jag har!!
Dunkarna ställer jag i garaget, som är relativt svalt och mörkt, men ändå vet jag sen tidigare att det snart blir algtillväxt i dem.
Det kanske inte är skadligt, men ser inte så trevligt ut.
Finns det något ofarligt medel, som jag kan tillsätta??

Nyckelord: Vatten

Ge ditt svar

Jag var på ?Orchidéhuset? i Stockholm igår. Det blev tre plantor till som nu trängs på min drivbänk: odontoglossum hybrid, phaphopedilum maudiae, oncidium aloha till sammanlagt 330:- Kraftiga orkidéer till ett bra pris! Nu hoppas jag också att de även har hamnat i goda händer.

Jag frågade i affären hur man ska vattna. Det frågar jag alltid och alla, som jag vet har orkidéer hemma. Jag får alltid olika svar.

Hur ska man vattna? Ska man bara doppa krukan i vatten bara hastigt? Ska man doppa och låta krukan stå i vattnet under 3-4 minuter? Ska man vattna sakta och uppifrån, och låta plantan stå och dra i någon minut? Vad är skillnaden?

Jag ser till att inget vatten är kvar i krukan och torkar ordentligt. Plantorna får droppa färdigt även på hushållspapper.

Nyckelord: vattning, vatten

27/5 -06

Att vattna en gnutta med kanna medför tillslut anrikningar av kalk och salter som skadar plantan, doppa i en hink eller ta den ut till duschen och spola ganska kraftigt med duschmunstycket så att komposten blir väl genomblöt och genomsköljd.

27/5 -06

Jag håller med gtgoon.

Ge ditt svar