orkidéer i juletid

1/12 -08

Klarar orkidéer att stå i samma rum som julblommor som doftar mycket, exempelvis hyacint? Och hur är det med julgran?

Nyckelord: placering, jul

1/12 -08

Julgran avger samma syror? som tex. Äpple och Apelsin eller?

1/12 -08

Jag tror inte att det är samma ämne från frukt som från julgran. Men min erfarenhet är att inga krukväxter mår bra av julgranen!

1/12 -08

Jag vet inte om det är skillnad på gran och gran, men vi har varje jul en silvergran ståendes i vardagsrummet. Visserligen rummet på 30 kvm och mittpå 2,70 i tak, men en del orkidéer står/hänger bara nån meter från granen och jag har faktiskt inte märkt nånting negativt alls

1/12 -08

Det är bara knoppar och blommor som påverkas av eten, inte själva plantorna. Gasen avges i större mängd av både barrträd och vissa frukter, äpplen lär vara värst men även bananer m fl. Blommor är nog av mindre betydelse. Även rökare avger eten och bör hållas borta från blommande växter

1/12 -08

Här kan man läsa om goda råd för orkidéer inför Julen.

1/12 -08

Lassse, jag har den fula ovanan att röka, men jag har inte sett att
mina blommande orkidèer påverkas med att tappa sina blommor.
Eten avges heller inte i röken från tobak.

1/12 -08

Nu är det inte meningen att jag ska uppmana alla att strunta i råden ang julgranar - jag berättar bara om mina erfarenheter.
Lasse - jag har faktiskt inte märkt någon förändring på blommor eller knoppar heller..

1/12 -08

Det var ju bra Mia, som du säger kan det säkert vara skillnad på gran och gran, samtidigt kan det säkert också vara skillnad på olika blommor hur de påverkas. Även t ex temperaturen påverkar förloppet. Men att eten/etylen påskyndar mognadsprocessen hos bl a blommor är ganska väl belagt och inget som jag har hittat på Sen undrar jag väl lite hur man kan veta hur blommornas hållbarhet hade varit om man inte haft gran (eller rökare) i närheten? Det är ju inte så att alla blommor faller till golvet i samma ögonblick som man släpar granen (eller rökaren) över tröskeln, utan det kan i många fall kanske handla om någon eller några dagars förkortad hållbarhet.

1/12 -08

Intressant! Jag har alltid fått höra att det är småkrypen och bakteriefloran på julgranen som utgör hot mot vissa krukväxter. Visste ej att den innehöll eten dessutom. Och tobaksrök....rökte själv tidigare och "han som bor hos oss" röker fortfarande, men bara utomhus. Har ej märkt att orkideerna skulle skygga för honom, ej heller för mej då jag rökte. Undras hur det ha testats? Har de fyllt rummet med tobaksrök eller har nån gått och blåst extra på provblommorna?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Kajsan:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik