Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om kokosnöt

Nyckelord: kokosnöt

Inlägg med kokosnöt som nyckelord.

Jag begravde ett sådant där semestersnöre inne i vitmossan och ställde en vas med vatten under till veken att dra från. Jag tänkte att det kanske skulle kunna funka att hålla min bulbo pulchellum jämt fuktig mellan vattningarna... som det är nu så doppar jag den två gånger i veckan. Verkar funka okej, men vi får väl se om det är värt det i längden...

Vad tror ni... är jag helt ute och cycklar nu eller....

Nyckelord: montering, kokosnöt, Bulbophyllum pulchellum

” …ute och cycklar???… Nej det är värt att försöka om man vågar! Kanske ett större nystan framför rötterna och mossan…?! Varför inte en virkat nät, som har avslutats med långa fransar, doppade i den fina vasen under plantan på bilden? Jag har inga monterade så jag kan inte experimentera…
/L

5/4 -08

Detta låter intressant ... berätta hur det går ! .... roligt att hitta på lite lösningar på detta sättet !

Ewert, om du frågade mig:
Jag vet inte helt exakt… Jag har inte provat det själv… Jag har bara fantiserat…
° Man kan kanske också vika flera bomullsgarns rosetter vars kanter doppas in i vasen. Själva rosetterna, istället för ett nät, kan fästas försiktigt vid monteringen, så att dom inte stryper mossan men bara fuktar den…
° Eller varför inte prova något av skumgummi – av den sorten som används som diskunderlägg? Det ska gå att klippa någon rolig figur som monteras försiktigt på med nålar. En bläckfisk te. med långa tentakler som når djupare i vasen och som sprider fukten uppåt…
….. Men jag saknar monterade orkidéer och har ingen möjlighet att testa…
Berätta hur det har gått……
/Lina

6/4 -08

Hittills verkar konceptet fungera, men min bomulls tråd är alldeles för tunn och drar inte upp tillräckligt med vatten... Jag provade veken som kom med en sådan där självvattnande kruka (ca 2 cm bred) och den funkade mycket bättre men den är för kort. Jag skall försöka jaga fatt på en längre så att jag kan lägga den igenom hela tovan vitmossa och fortfarande nå ner i vasen. Annars gillar jag iden av ett virkat nät eller någon annat bra material... bra förslag Lina. Vi får se vad jag hittar och hur det går.

Ge din åsikt

Ja då är min plan för omplanteringen för D muricatum snart klar. Jag köpte en kokosnöt som jag gröp ut och gjort ett par extrahål i för upphängning. Nötskalet ska först kokas. Sedan ska jag lossa plantan från nät och mosskloss och omplantera den i vitmossa. Mossan är ju lättare att byta ut då den är i kruka.

Nyckelord: omplantering, Dendrobium muricatum, kokosnöt

Hej, det kommer att bli jättefint! jag har själv 2 st kokosnötter med plantor i..en zootrophion serpentinum (finns bild på min sida) och en neobathiea filicornu (bild kommer när den blommar..) Helena

Ge din åsikt
Haraella retrocalla i kokosnöt. Från Joppe.

Mitt nya arrangemang för min Haraella. En snedsågad kokosnöt ger den bångstyriga lilla saken möjlighet att klättra i sluttningen.

Nyckelord: kokosnöt, Haraella retrocalla, Haraella

14/4 -06

Kul arrangemang! Var har du fått tag i nöten? Och har du borrat dräneringshål i botten eller hur ordnar du vattningen?

14/4 -06

Plopp:
Nöten köpte jag bara i en vanlig konsumbutik. Sågade sen själv den snett (ung 45 grader) med en bågfil. Det var lite trixigt, men gick ganska bra när jag bytte till ett fintandat blad. Jag rensade kokosnöten på kokosmassan och gjorde böncurry på den. Sen borrade jag några små hål i botten på nöten och i kanten för kedjorna. Kedjorna tog jag från något tingeltangel jag köpt på Indiska.

Planterade om den för bara en vecka sen, så det är lite för tidigt att säga vad den tycker om sitt nya hem, men Haraella är i stort väldigt tacksamma små miniatyrer...

14/4 -06

Snyggt och praktisikt, bra gjort.

Mycket läcker Joppe!

15/4 -06

Jag brukar köpa ampelkedjor på Blomsterlandet eller någon välsorterad stormarknad, ca 15 kr styck, och sedan göra hål i plastkrukornas överkant. Men ditt arrangemang är klart mer estetiskt tilltalande, så det ska jag absolut prova!

Vad fint!

Önskar att min Haraella vore så fin. Jag tror att min har en "Nära döden" upplevelse just nu.
Är det knoppar som kommer i bladvecken?
Eftersom jag gillar naturmaterial så tycker jag att det där ser kanonbra ut!

15/4 -06

Ninalina:
Den översta pluppen är en ny luftrot, men de två nedersta är något jag aldrig sett tidigare, och jag haft min Haraella i några år nu. Det är nämligen så att den har gjort två små blad i de gamla bladvecken...

Jag ser med spänning fram emot att få se vad det blir av dem. Det vore ju otroligt bra om den skulle få för sig att göra keikis!

Vad spännande!

Blir kul att höra sen vad det blir.

16/4 -06

Har du fyllt nöten med barkkompost, eller ..???

16/4 -06

Mia:
Jupp. Lite finhackad kokosfiber i botten, sen fin bark blandat med vitmossa. Jag funderade lite på hur mycket lutning jag kunde ha på kokosnöten utan att komposten skulle ramla ut, men det verkar inte vara några problem. Man får möjligen vända kokosnöten upprätt och vattna lite försiktigt för att inte spola bort barken.

Wow! Det där var riktigt snyggt! Vilka andra orkidéer skulle ett sådant arrangemang fungera på?

17/4 -06

Jag är en sån idétjyv, så jag har gjort en likadan jag, satte min Coelogyne i den, utan att riktigt veta varför, tyckte bara att det blev oförskämt snyggt. Hittade dock inget att hänga upp den i så nu står den på en skål med leca och vatten.

17/4 -06

Complicada:
Tack!
Ja, eftersom en kokosnöt inte är så himla rymlig så skulle det nog helst vara småväxta plantor och såna som gärna vill ha lite lutande tillvaro. Haraellan är ju perfekt iom. att den är fullvuxen när den ryms i din handflata.

Phalaenopsis i allmänhet gör sig nog bra med att växa lite "på sniskan" med bladen hängandes neråt. Det är så de växer i naturen. Problemet är kanske att många är lite för storväxta. Jag var ganska frestad att plantera min Phal. violacea (numera: bellina) i den andra halvan, men valde att sätta den i en vanlig kruka istället. (Kanske en vanlig korg där man kortat ena kedjan för att få lutning?)

Några som säkert skulle vara lysande är Aerangis. De är ofta ganska småväxta och har vackra hängande blomställningar! (Har dock ingen personlig erfarenhet av att odla dem)

Coelogyne som Gtgoon föreslog är fina att ha hängande, men behöver nog oftast rejäla korgar då de är rätt storväxta. C. fimbriata är liten, men den har å andra sidan ett väldigt yvigt växtsätt.

Hm. Undrar om Orkidéhuset har Aerangis småttingar inne?

Hm....undrar om min Ph. Mini Markt skulle må bra av en kokosampel? Det skulle ju vara jättefint...

jättesnyggt!

Prata om bilden