Råd / Släkten, arter och hybrider / Bulbophyllum /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum pulchellum

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

Inlägg med Bulbophyllum pulchellum som nyckelord.

En art som jag håller fast vid, trots att jag egentligen inte har plats. Jag har blommat den framgångsrikt på fönsterbrädet, men jag får en, kanske två blommor. I den varm/intermedärskåpet får jag ungefär 5 blommor per bulb och alla bulber blommar. Så jag odlar den i skåpet som egentligen är ämnat för minis...

Det är en snabbväxande epifyt från Malaysia till Filippinerna. Blommorna är ca 15 mm breda och de täcks av någon vätska vilket gör dem ser mycket aptitliga för den blivande pollineraren misstänker jag. Jag odlar den i EpiWeb substrat i en nät​​kruka, medel svagt ljus, 80% luftfuktighet och jämnt fuktig. Mer bilder på bloggen.

Bulbophyllum pulchellum Ridl., Mat. Fl. Malay. Penins. 1: 83 (1907).

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

6/11 -11

Vacker, som namnet pulchellum antyder!
Mvh
Mikael

7/11 -11

Som ett smycke!

7/11 -11

Har samma erfarenhet som du vad gäller odlingen i skåpet ....kommer stänglar hela tiden där.

7/11 -11

Tackar!

7/11 -11

Grattis. Håller med Sheila ser ut som en närbild på ett vackert smycke.

Frestande vacker!

Ge din åsikt
Bulbophyllum pulchellum 110305. Från Brittmarie. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Blev riktigt bra när jag flyttade in den i lilla skåpet....tappade knopparna i fönstret. Luktar ju inte så gott heller så bra ha den i skåp

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

5/3 -11

Jättefin Brittmarie!

5/3 -11

Tack Alf ! Har haft lite otur med både planta och blommor innan , men nu är jag nöjd

5/3 -11

Grattis Brittmarie !
Väldigt läckra blomställningar, som små paraplyer.

5/3 -11

Grattis till fin blomning! Så nu har du då en vacker skunk i lilla skåpet

5/3 -11

Åh vad snygg!

5/3 -11

Söta paraplyer till lördagsdrinken!

5/3 -11

Fina! Härlig färg på de paraplyerna! Bulbophyllum är ett släkte som jag bara inte kan lyckas med trots försök.

5/3 -11

Superläcker, grattis!
Mvh
Mikael

5/3 -11

Veldig lekkert bilde!

5/3 -11

Helt härligt till utseende, men bör hållas inglasad

Ge din åsikt
En snabbväxande varmväxande epifyt från Asien där den växer i lågländerna på mangrove träd. Den kräver egentligen ganska varm temperatur och luftfuktighet för att blomma, men jag envisas med att odla min intermedärt i fönstret... och den blommar men säkert inte lika ofta och rikligt som den hade gjort i skåp. Blomman vara bara ca en vecka, men den ger flera blommor från samma bulb. Vanligtvis formar blomman en tjusig solfjäder, denna ser lite omskakad ut... men härlig färg (mer verklighetstrogen i den nedersta bilden utan flash). Köpt från Marita för 3 år sedan.

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

11/9 -10

Sååå läcker, grattis!

Grattis, fargen er helt uimotståelig.

12/9 -10

Tack!

12/9 -10

Snygg representant för ett roligt släkte. Nån spännande parfym att berätta om?

12/9 -10

"Dottern" till din planta presterade två blommor (hittills!) - den ena perfekt i formen, den andra såg också lite omskakad ut. Fantastiskt att du får den att blomma på fönsterkarmen.
Precis som du säger så varar blomningen ca 1 vecka - så nu spanar jag efter fler stänglar . Har du fler på G hos din?
Jag har inte känt någon doft från min.

12/9 -10

Tackar. Nej Lasse, den doftar inte, men den utsöndrar någon slags vätska... (det är inte vattendroppar på blomman i bilden). Felixan, jag ser inga fler stänglar på gång ännu, men det brukar komma fler. Kul att din blommar.

14/9 -10

Grattis Vilken underbar färg.

15/9 -10

Underbar grattis!
mvh
Mikael

Ge din åsikt

Helt plötsligt var det något som var annorlunda
Delningen är inköpt av Valkyrie/Karma i mars. Har fått bo i mitt akvarieskåp och där har den onekligen trivts!
Hoppas jag kan få den i blom nu också

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

1/9 -10

Sedär ja!! Grattis!

1/9 -10

Härligt Felixan! Heja heja!

1/9 -10

Vilken härlig syn, grattis!
mvh
Mikael

2/9 -10

Jag kikade på moderplantan från din delning i morse, visst kommer den också med en knopp nu. ...fast den odlar jag inte i skåpet utan på fönsterbrädet i EpiWeb substrat. Vänta bara till den slår ut, den är jättefin, och lila! Men varar bara drygt en vecka fast det brukar komma fler blommor successivt från samma bulb.

2/9 -10

Roligt Karma att din också ska blomma! Själv har jag hamnat i chocktillstånd Ett dygn efter att första bilden togs så har det kommit en knopp till!!

Ge ditt svar

Utropspris: 190 kr. Frakt: Ingår.

Sön 6/12 -09 19:45 var auktionen slut.

En riktigt stor, välvuxen och mycket vacker Bulbophyllum med 12 fullvuxna bulber (!), ca 45 cm bred. Superfin planta med bra rotsystem. Den får mörkt lila/vinröda blommor (ingen doft). Köpt av Marita Åkesson för ett par år sedan. Jag har odlat den intermedärt, monterad, på fönsterkarm under medium tilläggsbelysning (ca phal/paph ljusnivå). Bilden på blomman är från då den blommade hos mig sist. Ett skott producerar flera blommor (8-10) efter varann. Den växer rätt snabbt tycker jag, ca 5 nya skott per sesong vilket är anledningen jag säljer den, den får helt enkelt inte plats hos mig längre. Mer info (synonym: Bulbophyllum corolliferum)

Köp nu om du vill för 250 kr. (bara möjligt innan första budet läggs här)

Skickas barrotad, om du vill att jag skickar den monterad som i bilden tillkommer 100 kr för den stora korkek barkbiten. Postens kostnader tillkommer. Den kan även hämtas i Göteborg.

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

Ge ditt bud

16/11 -09

+ 19/2 -10

Bulbophyllum pulchellum

Antal: Slutsåld. Pris: 100 kr per styck. Frakt: 33 kr per paket.

En fin delning på 4 fullvuxna bulber och med ett nytt skott på gång. En mycket vacker Bulbophyllum med ett bra rotsystem. Den får mörkt lila/vinröda blommor, ingen doft. Köpt av Marita Åkesson för ett par år sedan. Jag har odlat den intermedärt, på fönsterkarm under medium tilläggsbelysning (ca phal/paph ljusnivå). Bilden på blomman är från då den blommade hos mig sist. Ett skott producerar flera blommor (8-10) efter varann. Den växer rätt snabbt tycker jag, ca 5 nya skott per sesong vilket är anledningen jag nu har delat den. Mer info (synonym: Bulbophyllum corolliferum)

Skickas barrotad när vi tycker att temperaturen lämpar sig för att skicka, eller så kan den hämtas i Göteborg när som helst.

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

9/3 -10

Felixan köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Utropspris: 250 kr. Frakt: Ingår.

Sön 15/11 -09 20:15 var auktionen slut.

En riktigt stor, välvuxen och mycket vacker Bulbophyllum med 14 fullvuxna bulber (!), ca 45 cm bred. Superfin planta med bra rotsystem. Den får mörkt lila/vinröda blommor, ingen doft. Köpt av Marita Åkesson för ett par år sedan. Jag har odlat den intermedärt, monterad, på fönsterkarm under medium tilläggsbelysning (ca phal/paph ljusnivå). Bilden på blomman är från då den blommade hos mig sist. Ett skott producerar flera blommor (8-10) efter varann. Den växer rätt snabbt tycker jag, ca 5 nya skott per sesong vilket är anledningen jag säljer den, den får helt enkelt inte plats hos mig längre. Mer info (synonym: Bulbophyllum corolliferum)

Skickas barrotad, om du vill att jag skickar den monterad som i bilden tillkommer 100 kr för den stora korkek barkbiten. Postens kostnader tillkommer. Den kan även hämtas i Göteborg.

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

15/11 -09

puff

Ge ditt bud

Utropspris: 75 kr. Frakt: 30 kr per paket.

Sön 2/8 -09 20:15 var auktionen slut.

En jättefin bulb med många fina rötter. Det är ett 20 cm långt fullvuxet skott som jag råkande bryta av min stora Bulbophyllum pulchellum köpt av Marita åkesson för några år sedan. Den inflikade bilden är från blomningen förra sommaren.

Det är en mycket lättodlad bulbo tycker jag, som dessutom växer snabbt (moderplantan har satt 5 nya skott denna sommaren). Jag odlar min monterad hängandes i ett nord/öst fönster med tilläggsbelysning under vintern.

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum

75 + porto fra meg.

2/8 -09

90 kr.

Gratulerer Lara. Jeg glemte helt klokken.

2/8 -09

Grattis Lara! Jag glömde också klockan. Du har PM.

Ge ditt bud
Bulbophyllum Pulchellum. Från valkyrie66.

Tredje blomman denna sesongen. Den är köpt hos Marita som nästan blomstor förra vintern och nu har vi haft 3 blommor och 3 nya bulber är på G. Denna blomman är ju helt perfelt symmetrisk och bara sååå vacker! Synd bara att de inte håller sig så länge... bara ca en vecka ungefär. Man får skynda sig att njuta.

Nyckelord: Bulbophyllum Pulchellum

17/9 -08

Störtläcker med det lilaskimrande mot det nästan svarta! Som gjord att stå i rampljuset, en primadonna

18/9 -08

Den är fin och väldigt ovanlig.
Jag tycker den påminer om en hand med nygjord manikyr (fast med 9 eller 10 fingrar...)

18/9 -08

Tackar!
Jodå den är mycket liten (ca 2,5 cm) men åååh så speciell. Hon ser definitivt ut som en primadonna i typ Las Vegas show girl fjäderutstyrsel... elller för all del en perfekt mankyr!

Ge din åsikt

Min Bulbophyllum Pulchellum som jag köpta av Marita förra året blommar nu, andra blomman i sommar och tre nya bulber är också på gång. Liten men söt (ca 2,5 cm blomma).

Nyckelord: Bulbophyllum Pulchellum

23/8 -08

vilka sköna lösnaglar
grattis till blommningen, bulbophyllum har ju en hel del egen vilja och blommar när den själv känner för det.

23/8 -08

Ser du var fiiiiin den har blivit!!!!
Det var bara att vänta litet tag till....

23/8 -08

Ja visst blev den fin!! Detta är faktiskt en ny blomma, jag missade att vara med med kameran på den första. Jag tycker det är så spännande med bulbos... de har så häftiga blommor! Jag har också läst att de kan vara lite temperamentsfulla och inte gillar att bli störda och dessutom snabbt växer ur krukor, varför jag monterade den. Och denna stortrivs definitivt på sitt exklusiva grytunderlägg från ikea...

Meen så häftig! Grattis till den!
/AJ

23/8 -08

Åh så fin!!! Vill ha

23/8 -08

Söt x 10

23/8 -08

Va skojig blomma!Grattis! Har den nån doft!

Den var verkligen läcker! Vilken bra idé med grytunderlägget.

23/8 -08

Tackar!! Jag är så nöjd att den ville blomma hos mig. Den har kanske en mycket svag doft av.... hmmm... tulpan, kanke. Inte direkt en blommig doft. Ja, grytunderlägget funkar finfint, och så 'zipties' för att hålla vitmossan på plats.

24/8 -08

Vilka härliga blommor. Grattis.
mvh
Mikael

Ge din åsikt

Oj då detta måsta ha gått fort. Jag hittade precis en blomma på min bulbophyllum pulchellum. Köptes nära blomstor från Marita i januari. Men oj oj oj vad liten den är (ca 0,5 cm)... jag antar att den blir lite större... eller?

Hur som helst... SUPER stolt e jag!!!

Nyckelord: bulbophyllum pulchellum

Grattis Valkyrie

Ser att du oxå har kommit på idén med att köpa in dej på ett gäng billiga grytunderlägg från ikea, för uppbindning.
Köpte ett paket om tre för en dryg tjuga. Har dock inte hunnit montera ännu, kändes storleken lagom i för montering?

Eje

26/7 -08

Hejsan Eje: Ja, jag hade inget annat till hands när jag ville montera denna... Jag tycker att storleken var alldeles utmärkt och jag använde bara 'zip ties' (vet inte vad de kallas på svenska) för att sätta fast den. Tänkte att det gick lika bra att använda dnna billiga släta korken eftersom bulbo rötterna är så korta och inte direkt kommer vilja gripa tag ochväxa sig fast. Jag använde ganska mycket mossa eftersom denna tunna korkbiten inte håller speciellt mycket fukt. Jag dushar den varannan dag och badar den i gödning en gång i veckan med resten av orkidéerna. Den har varit monterd så här sedan i januari och nu blommar den så jag antar att den trivs.:)

Men vad säger ni om blomstorleken??

26/7 -08

Liten men naggande god heter det ju! Jag tycker du har all anledning att vara super-stolt över blomningen. Grattis till den!!

26/7 -08

Jag tror att den är fortfarande knoppig än så länge - vänta tills den har slagit ut

27/7 -08

Jaa, vist e den rar. Jag får väl vänta och se hur det slutar när den slagit ut helt.

Ge din åsikt

Jag begravde ett sådant där semestersnöre inne i vitmossan och ställde en vas med vatten under till veken att dra från. Jag tänkte att det kanske skulle kunna funka att hålla min bulbo pulchellum jämt fuktig mellan vattningarna... som det är nu så doppar jag den två gånger i veckan. Verkar funka okej, men vi får väl se om det är värt det i längden...

Vad tror ni... är jag helt ute och cycklar nu eller....

Nyckelord: kokosnöt, Bulbophyllum pulchellum, montering

” …ute och cycklar???… Nej det är värt att försöka om man vågar! Kanske ett större nystan framför rötterna och mossan…?! Varför inte en virkat nät, som har avslutats med långa fransar, doppade i den fina vasen under plantan på bilden? Jag har inga monterade så jag kan inte experimentera…
/L

5/4 -08

Detta låter intressant ... berätta hur det går ! .... roligt att hitta på lite lösningar på detta sättet !

Ewert, om du frågade mig:
Jag vet inte helt exakt… Jag har inte provat det själv… Jag har bara fantiserat…
° Man kan kanske också vika flera bomullsgarns rosetter vars kanter doppas in i vasen. Själva rosetterna, istället för ett nät, kan fästas försiktigt vid monteringen, så att dom inte stryper mossan men bara fuktar den…
° Eller varför inte prova något av skumgummi – av den sorten som används som diskunderlägg? Det ska gå att klippa någon rolig figur som monteras försiktigt på med nålar. En bläckfisk te. med långa tentakler som når djupare i vasen och som sprider fukten uppåt…
….. Men jag saknar monterade orkidéer och har ingen möjlighet att testa…
Berätta hur det har gått……
/Lina

6/4 -08

Hittills verkar konceptet fungera, men min bomulls tråd är alldeles för tunn och drar inte upp tillräckligt med vatten... Jag provade veken som kom med en sådan där självvattnande kruka (ca 2 cm bred) och den funkade mycket bättre men den är för kort. Jag skall försöka jaga fatt på en längre så att jag kan lägga den igenom hela tovan vitmossa och fortfarande nå ner i vasen. Annars gillar jag iden av ett virkat nät eller någon annat bra material... bra förslag Lina. Vi får se vad jag hittar och hur det går.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.