Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /
Skriv början av artikeln om glasskålInlägg med glasskål som nyckelord.
Fick denna i present av min mor. Verkar lite svår att sköta då allt vatten samlas i botten..
Nyckelord: vas, glasskål, Phalaenopsis
Det vore synd om plantan förstörs pga vatten i botten. Jag skulle rekommendera en omplantering till en plastkruka med hål i botten. Köp pinjebark, så får du fina bitar att ha plantera med.
Eller låt en glasmästare borra hål i "skålen". Och plantrea om den i samma "skål" det vore snyggt.
Ja det är trist när dom är så fina i butik och när man får dom i present men de håller ju inte länge Jag funderar starkt på det du skrev Hyltran från Veglemyren att borra hål i den. Ska diskutera detta med sambon som kanske har något knep Tack för svar!
Hej!
Jag har en Cambria som jag haft i ca två år, fick den i julklapp av en kompis, då blommade den. Det är ett friskt välvuxet exemplar med några nya bulber i olika storlekar, dock bara en riktigt stor, tror det var från den blomstängeln kom.
Nyligen planterade jag om den i en helt vanlig lerkruka efter att den vantrivts i en glaskruka ( själva plantan mådde bra, men inte rötterna). Nu till frågan, hur får jag plantan att blomma om, några tips och knep?
Var rötterna ruttna? Om så, skar du bort dem? Vad planterade du plantan i för kompost och kruka? Och när var det du planterade om den? Slutligen, har plantan fått nytt skott med rötter och om så, hur ser dom ut nu?
Tror inte att rötterna var ruttna, men den stog instabilt och hade väldigt litet rotsystem. Komposten jag planterade i är vanlig orkidékompost som man hittar i blomsteraffärer, och krukan är en helt vanlig lerkruka, tänkte att den kanske andades bättre. Det kanske är en två månader sedan jag planterade om den, inga nya skott sedan dess, mne det finns både små och halvstora skott som fanns innan omplanteringen. Den verkar i alla fall ha fått en del nya rötter. Spelar vissa dragspelsblad in?
Dragspelsbladen är lite oattraktiva, men skadar inte plantan. De uppstår då luftfuktighet eller kompostens fuktighet varierar. Knepet för att undvika dem är alltså att hålla luftfuktigheten jämn (och gärna hög) samt att inte låta komposten torka ut för hårt mellan vattningarna.
Cambria är en tålig rackare så du kan ha den i valfritt halvskuggift till ljust fönster. Ge en liten neddragning av vatten och värme efter det nya skottet vuxit färdig och/eller blommorna fallit.
Är nybörjare på orkidéer, men jag undrar kan man plantera orkidén direkt i glaskrukan eller behålla plastkrukan och bara ställa ner den i glaskrukan?
Nyckelord: Phalaenopsis, glasskål, Vanda
Tydligen ska man inte plantera direkt i glaskruka - rötterna kan bli överhettade om solen skiner där, plus att alger kan bildas som är skadliga. Jag har en i glaskruka med den ska jag plantera om när den har blommat klart. Annars har jag flera som jag använder glaskrukan som ytterkruka - eftersom jag köpte flera glaskrukor innan jag visste att det inte var bra för växten...
Det största problemet jag ser med glaskrukor är att de vanligen ej har några hål i botten. Orkidéers rötter är känsliga för stående vatten och att vattna i en kruka som ej har hål utan att få vatten stående är nästan omöjligt. Jag skulle dörför rekommendera att du har dina plantor i krukor med gott om dreneringshål och sdan använder en vacker ytterkruka som du ställer ner den avrunna krukan i efter vattningen.
Tack för dom snabba svaren. Nu vet jag hur jag ska göra.
Jag odlar flera av mina orkidéer i glaskrukor med tillhörande fat. Dessa har jag köpt på Blomsterlandet. De har hål i botten så det är ingen risk att de står för blött. Har inte några problem med att växterna inte trivs i krukorna.
Gunsan -- skyddar du rötterna på något sätt? Vilka släkten har du i glas och är det något släkte du skulle undvika att ha i glaskruka?
Näe. Jag skyddar inte rötterna på något speciellt sätt, förutom de plantor som jag har i fönster där solen då och då brukar titta in. Där är jag MYCKET noga med att fälla ner markisen vid solsken.
Även Vandan står i ett utav dessa fönster. Den är ju i glasvas med inget mer skydd än markisen, inte ens kompost som lite skuggning eftersom rötterna hänger fritt över vatten och sten. De andra är välmående Brudorkídéer.
Tack för infon!
Apropå din Vanda -- har den någon eller några rötter som letat sig ner i vattnet så roten är ständigt våt?
Ja någon ynklig liten stackars rot har lyckats växa sig ner till vattnet. Tror du jag skall kort av den? Vill helst inte minska på vattenmängden. Vill den skall få så mycket fukt som möjligt. Krukan är så stor (hög) att det bör räcka.
Om roten letat sig ner i vattnet självt och ej ruttnar/möglar så ha den kvar i de förhållanden den valt. Jag har hört om olika 'hydroodlings'-metoder där orkidérötter växer i ständigt vatten och mår bra av det. Jag tror att en nyckel kan ligga i att plantan får välja att skjuta ner rötter i vattnet snarare än att rötterna placeras ner där efter att de varit i luftig kompost.
En fråga från en besökare:
Frågeställare: Gun
Fråga:
Hej Björn.
Känner stor oro för min stolthet, en blå Vanda. Köpte den i Mars förra året, då den blommade. Var bara tvungen att köpa denna underbara växt.
Den visade sin tacksamhet genom att i December återigen blomma. Fast nu med ännu kraftigare blomning.
Och så,den 8 Januari kom Gudrun och tog elen och därmed värmen i huset. En gasolkamin fick bli värmekälla kommande vecka. Troligtvis tyckte min Vanda inte om denna värme, för den och ytterligare fyra orkidéer tappade så gott som samtidigt alla blommor.
Men nya bladpar är ständigt på väg upp. Och nu har jag åter sett att ännu en blomstängel är på väg.
Nu äntligen till varför jag ställer en fråga till Dig. Till min stora sorg har jag nu fått se många små bruna fläckar på bladen. Det är mest på de översta bladparen. De nedersta bladen verkar att sakta skrumpna. Kanske de börjar bli gamla. Inga blad har vissnat sedan jag köpte den.
Den är placerad i en stor glascylinder med stenar på botten och ca. 15 cm upp. Vatten till strax under översta stenarna. En gång i veckan får den stå ungefär en halv timme i vatten ända upp till kanten. Däremellan duschas den varje dag. Då och då med orkidégödning i vattnet.
Om du har något råd om denna underbara varelse, så snälla svara då på min fråga. VAD GÖRA MED MIN VANDA?
Vänliga hälsningar och med hopp om svar
Gun.
Ps. Kan Vandan flytta ut under något träd över sommaren? Ds.
Hej Gun,
Stort tack för din fråga.
Så kul att du lyckats bra med blomningen på din Vanda. De kan vara lite besvärliga ibland men du verkar lyckas finfint!
Vad gäller att de nedre bladen 'skrumpnar' beror det säkerligen på att de bladen blivit gamla och nu är på väg att torka ihop. Om det inte stor i för stor utsträckning är det inget att vara nervös över utan helt naturligt.
Du kan placera ut plantan under de varmaste dagarna i sommar. När nattemperaturen blir ner mot 15 grader måste den tas in igen.
Jag är lite fundersam över fläckarna. Det skulle kunna vara mögel eller skadedjur eller möjligen solbränna. Kan du torka bort fläckarna med en fuktig trasa? Ser du några djur på växten under dag- eller nattetid? Har du placerat plantan så solens mest brännande strålar skulle kunna bränna plantans nya blad?
Hör av dig med mer info så skall vi säkerligen kunna lösa problemet!
Vänligen,
Björn
Hej igen Björn.
Har nu undersökt Vandan och de bruna fläckar, eller egentligen prickar, som finns på den.Det går inte att tvätta bort dem med fuktig trasa. Kan inte heller se att det finns några djur på den.Har tittat med förstoringssglas och hittat som små bruna fnyk längre ner där bladparen delar sig. Detta verkar inta vara djur, men de jag kommit åt satt mycket löst.De små bruna prickarna som sitter fast, finns i stor utsträckning i ytterkanterna på de yngsta bladen. Blomstängeln som kommer fint har små droppar på knoppen. Upplever att bladen, förutom de två sista paren har tappat en del av färgen och spänsten.Den ser ut att inte må bra.
Med vad bekämpar man ohyra bäst på orkidéer? Är det ohyra på Vandan är det stor risk att alla andra blivit smittade. Och det vore mycke ledsamt. Ev. kan solen någon gång tittat fram mellan regnskurarna då markisen ej varit nerfälld. Den är placerad i söderfönster som normalt skuggas av markis.
Vänliga hälsningar
Gun.
Hej igen Gun,
Hur har det gått med din Vanda?
/ Björn
Hej Björn.
Till Vandan. Den sköter sig exemplariskt, men är för tillfället utan blommor. Nya, friska blad är hela tiden på gång. (Lite speciellt med det obligatoriska jacket i bladens topp). De blad som tidigare bekymrade mig blir fulareoch fulare. Eftersom det är de nedersta bladparen kan det väl vara ett ålderstecken?
Hälsningar Gun.
Hejhej Gun,
Att de nedersta bladen vissnar är säkerligen bara ett ålderstecken för just dom bladen. Så länge blantans antal blad inte minskar utan är samma eller ökar är det ingen fara.
Om du vill ha lite tips kring din planta kan du (om du inte redan gjort det) läsa min artikel om Vanda
Lycka till och hört gärna av dig med hur det går med den!
/ Björn
En fråga från en besökare:
Frågeställare: Mette
Fråga:
Hej!
Jag har köpt två orkidéer (cambria Nelly Isler och paphiopedilum multiflower) och undrar om jag kan ha dem i öppna glasskålar med stenar i botten? De skötselråd jag hittills läst handlar om orkidéer i plastkruka.
Är det överhuvudtaget lämpligt att ha dem i glasskål? Hur ska jag i så fall sköta dem?
Tack för svar!
Hälsningar,
Mette
Nyckelord: Burrageara Nelly Isler, Paphiopedilum, glasskål
Hej Mette,
Tack för din fråga.
Jag rekomemnderar att du har kvar din planta i kruka. Det är enklare att lyckas med dem i den miljön. Om du vill prova att ha plantor i skålar etc är det viktigt att du aldrig övervattnar plantan -- den får ej stå blöt.
Vänligen,
Björn
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 09:04:05 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter