Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om CambriaInlägg med Cambria som nyckelord.
Då jag har snöat in på Cambria, har jag några frågor till er..
Skrynkliga eller släta bulber, har det någon betydelse? Kan en skrynklig bulb betyda att den har fått förlite näring/vatten?
Skall man beskära bulben efter den har blommat klart (se nedre bulben på bilden) eller skall man låta bladen sitta kvar?
Vad är bäst för Cambrian, orkidejord, sphagnum eller en blandning av dessa?
Under "Odling etc" i övre listen här på OP finns mycket kunskap att hämta. Kanske det här kan ge svar på dina frågor! Lycka till
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Här kommer lite mer, bl a om skrumpna/skrynkliga bulber:
http://www.stenasa.se/skotselrad/orkide/...
Bra där Nenne.... Tack!
Jag har en likadan,den heter Beallara tahoma glacier ,Cambria skall inte vara med,och den är mycket vacker,och den är lätt att få till att blomma,min har 4 stänglar,2 med blommor och 2 med knoppar
Alla orkidéer jag har köppt senaste tiden har gått under namnet cambria. Så det är roligt att man får reda på det riktiga namnet.tack
Sådana stora vackra blommor!
Grattis till en fin Beallara Peggy Ruth Carpenter
Snygg
Underbar och grattis till den! stella, du är en "fena" på att veta vad det är och så är det ju jämt!
Det är roligt när man kan hjälpa till med namn VargenJ Tack Nenne
Snygging
Min cambria som jag fick som kelki 2011 har nu i år börjat bli skrynklig på sina bulber och de 2 nya skotten verkar ha stannat i växt. När har den viloperiod? Den står i sphagnum. Vattnas regelbundet och får näring.
Nyckelord: skrynkliga bulber, Cambria
Ser rötterna friska ut? Har hänt mig att tillväxten stannar o då har rötterna varit dåliga
Vet ej då den som sagt står i sphagnum och är inte omplanterad sedan den sattes i sphagnum 2011. Vad har du/ni för tips???
Försök lyfta ur hela rotklumpen o se hur den ser ut. Låter som det skulle kunna bli blött i bara spaghnum. cambria brukar inte ha så mycket till viloperiod och den inträffar isåfall vid färdig tillväxt
Jag hörde mig förr här på forumet innan jag satte den i bara sphagnum och då sades det att det gick bra. Men jag ska försöka se på rötterna. Om de är dåliga, vad kan jag då göra?
Den går säkert att odla i mossa. Om komposten är väldigt nedbruten och rötterna mjuka och döda, byt ut komposten. Om allt ser bra ut vet jag inte orsaken till dina tillväxtproblem
Om du väljer att plantera den i sphagnum igen, så tänk på att den ska vara porös och luftig i krukan, för annars blir det lätt för blött och kompakt och det mår framförallt inte tunna rötter bra av! Jag vet av egen erfarenhet att det kan gå illa om man inte tänker sig för. Lycka till!
När jag omplanterar den då, vilket substrat ska jag då välja? Fin bark kompost???
Sphagnumen ser ut att ha blivit rätt kompakt nu, kanske det är det som är felet???
Cambria brukar inte va så kräsna men någon hyfsat luftig barkkompost hade jag valt
Tack alla för era svar och hjälp. Då ska jag inhandla kompost.
Tittade på rötterna igår kväll, inget fel där, dom var hur fina som helst. Men det som förvånade mig när jag satte tillbaka den i mossan igen var att jag nu inte fick ner all mossa jag tidigare haft i. Så varför växer den då inte mer? Vill verkligen inte förlora den.
Den kanske står för trångt?
Ovan mossan är inte för trångt, under mossan???? Det är en bra fråga, vet ej.
Byt ut mossan mot en bra barkkompost, eftersom den inte tycks trivas i mossa!
Att du får mossa över tyder väl på att den var väldigt hårt packad eller att plantan har fått jättemycket nya rötter.
Kan du lägga ut en bild på din Cambria?
Hur vattnar du den? låter du den bli helt torr mellan vattningarna? Dragspelsblad kan tyda på ojämn vattning men även på låg luftfuktighet. Vissa sorter får dragspelsblad väldigt lätt så ibland är dom svåra att undvika trots bra skötsel. Den ser fin ut i övrigt.
Håller helt med Morfeus! Plantan ser fin ut! De dragspelsblad plantan nu har kommer du inte att bli av med, men genom att tänka på vattning m m så kan du undvika att det kommer nya! Har den fina rötter så är det kanske så att du vattnar för lite. För mycket vatten borde ha skadat rötterna.
Hittade det här på OP om dragspelsblad:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Ska kolla länken du skrev. Eftersom jag glömmer bort mina växter så får den vatten när den är torr och "hård" på ytan.
Kan direkt säga att du vattnar för lite. Mossan får aldrig bli så torr så den blir "hård" på ytan.
Ojdå... Får hålla ett öga på den då, men är så rädd att övervattna den.
Ett tips, om du fortfarande vill ha den i sphagnum, är att du lägger pinjebarkbitar i botten av krukan och ingen mossa under rötterna, för då får de "stå" på pinjebarken. Då får du bättre avrinning vid vattning och då kanske du vågar vattna mer. Mossa är bra att odla i, men inte alltid helt enkelt! Det ska vara lagom blött och lagom torrt och man måste ha koll!!
Som total nybörjare ska jag kanske inte blanda mig i denna diskussion. Men jag vågar inte odla nånting i bara sphagnum. Jag fattar bara inte hur man ska hålla koll på vätskenivån om man gör det.
Men jag förstår att det är något man lär sig med tiden. Just nu är jag dock på den nivån att jag odlar i pinjebark med vissa inslag av sphagnum. (Ungefär som Nenne beskrev det.) Jag har nog av det.
Ja, phraggarna (Phragmipedium) är förstås ett undantag!
Jag kommer köpa barkkopost att sätta den i, när jag gjort de, hur gör jag då bäst med vattningen?
Det är ofta ganska mycket "skräp" i barkkompost, dvs sånt som har förmultnat och ser ut som vanlig blomjord. Lägg komposten i ett durkslag och kör igenom den med mycket vatten. Då får du bort det mesta av skräpet. Beroende på ditt fönsterläge kan du sen vattna din Cambria en eller två gånger/vecka, för nu har du bra avrinning.
Jag har söder fönster
Hej igen!
Jag har hittat lite matnyttig läsning här på OP om Cambria. Bifogar länken och om du bläddrar långt ner på den sidan hittat du ett inlägg från 1/5 -08 med rubriken "Tips och råd till denna Cambria". Där tror jag du får svar på dina frågor.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Jag tackar än en gång så mycket för all hjälp.
Den länken du bifogade gav mig många svar.
Det var så lite så och jag kände på mig att den länken skulle hjälpa dig. Lycka till nu med din Cambria, för den såg så fin ut på dina bilder.
Ja den har många fina rötter och inte några nya dragspelsblad, hoppas bara den ska blomma snart.
Hej!
Köpte den här för ett tag sen i nån mataffär och det enda som stod på etiketten var att det är en Cambria. Som jag har förstått det så är det en hybrid men hade gärna velat veta vad den heter.
Väldigt tacksam för svar, vill ju veta hur jag bäst tar hand om min nya bäbis
Nyckelord: Cambria
Den liknar Odontioda Margarete Holm Larkspur eller Odontoglossum Margarete Holm.
Har sett flera av dom sorterna och är väl dom som är mest lika, men tycker bladen på min ser smalare och spretigare ut.
Tack för svar.
Aaahh, denna måste det vara
Nu var det ett tag sedan jag var in hit sist men nu så är jag här igen.
Här hemma har vi trilskats med både spinn och ullöss men nu tror jag att dessa är borta för den här gången.
Några Orkidéer har blommat, blommar nu och några knoppar på andra.
Även en Aloe har blommat här likaså en Stapelia Grandiflora..
Nyckelord: Cambria, P. King Arthur,
Det är alltid roligt när det blommar Ullöss och spinn däremot inte alls kul
Grattis till de vackra blommorna.
Har drabbats av ullöss själv nu så jag förstår precis vad du gått igenom. Som tur var verkar endast en orkidé drabbad och den står nu isolerad.
Fiiin King Arthur.
Vilken härlig mörkröd King Arthur
...och idag flyttade den hem till mig
De verkar ju ganska lättskötta men har någon som har några experttips till mig??
Nyckelord: Cambria, Burrageara Nelly Isler
Jag har nyligen upptäckt att min stått med rötterna för blött i för slitet substrat! Rötterna på denna är mer tunna än på t.ex. Phalaenopsis, så de är lite känsligare för väta... Annars är min erfarenhet att den trivs under samma enkla förhållanden som just Phal.
Och vad härligt med så många stänglar Doftar din?
Jag har köpt den nu på em, så väldigt, väldigt svagt luktar den om inte Zyggen lurar mig Okey, men hoppas jag den trivs med mina phallar, jo gillade alla stänglar och mycket knoppar kvar, då kanske den fortfarande blommar till jul om jag har tur
Har du planterat i phal kompost eller i mindre bitar, fast gillar den inte för vått borde ju phalkomposten passa bättre eller?
Jag tror min doftade mest på förmiddagarna, gärna när lite sol låg på
När jag planterade om den satte jag den i färdig "orkidékompost" som jag köpt i någon av blomaffärerna, med andra ord var substratet halvt nerbrutet och smuligt från början, men det tänkte jag inte på när jag gjorde min andra omplantering någonsin. Sedan packade jag den nog lite för hårt också. Men den stod sig nära nog ett halvår, då började den bli väldigt svajig i krukan. Nu står den i grövre pinjebark med lite vitmossa. Jag vet inte om detta är den bästa lösningen, men jag hoppas att barken erbjuder lite mer luftgenomströmning och att mossan behåller lite fukt.
Ja, då kör jag på phalkompost, mossa och kanske lite perlite, kan väl inte skada iaf Fast känner mig inte så kungligt bra på mina omplanteringar, tycker mest att jag planterar för löst, är så rädd att mörda rötterna men det är väl en vanesak, blir väl bättre eftersom hoppas jag
Ska inte dessa finrotade orkidéer ha fin bark, mindre bitar än nopsisar alltså?
Den har väldigt fina blommor denna Nelly Isler och jag försöker få min kompis att köpa en då jag gillar blommorna, men inte vill ha en själv. Tänkte att jag kunde njuta av dem när jag hälsar på henne istället.
Tja, jag tänker också att stora barkbitar kanske blir för stort, när jag planterade om tog jag ca 0,5 cm stora pinjebitar + mossa. Om elcatania använder "orkidékomposten" blir det nog bra, bara det inte står för blött.
Jo, det är inga jättebitar i komposten, tog bort de största bitarna och blandade med lite mossa och perlite, körde även med leca längst ner så det dräneras lite extra.
Den hade extremt fina rötter, nästan som på "vanliga" blommor så var lite pilligt att ta lös den från den gamla komposten
Och den luktar fantastiskt gott, kan dock inte riktigt sätta fingret på vad än, det är något som jag känner igen men jag vet inte riktigt vad!
Nej, jag skulle inte köpa fler sorter nu, utan hålla mig till paph och phal och ev om jag vågar ngn vanda i framtiden men suck, jag kunde bara inte stå emot!
Hejsan!
Jag har en Cambria Nelly Isler. Jättevacker röd orkidé -när den blommade! Har haft den i en och en halv månad drygt och den tappade snart blommorna, tyvärr.
I början stod den i söderläge, dumt nog misstänker jag! För det var då blommorna falerade...
Nu undrar jag hur denna ska skötas? Vill gärna ha grundliga tips. Har googlat lite men inte kommit fram till något bra.
Hur vattnar jag den? Hur ofta?
Med vänlig hälsning
Linn
Nyckelord: Cambria, Nelly Isler
Hej! Ställ ut den nu under sommaren lite skuggigt. Vattnas ganska regelbundet då den ej önskar att torka ut som många andra orkidéer. Vattna med pulvernäring varannan vattning året runt. När temperaturen är under 10 grader hela dagarna så tar du in den.
Ställ den i så svalt rum som möjligt och ljust. Planteras om till våren i finare orkidéjord.
Nelly kan ibland vara lite kinkig att odla då flera av föräldrarna är kall/svalväxande i naturen.
Lycka till.
Köpte några orkidéer där det stor cambria på lappen och de var inte direkt i bästa form när jag köpte dem. Intorrkade bulber, och blad som inte direkt stod upp dessutom är en del blommor helt intorkade. Nu har min räddningsaktion börjat. Jag har gett dem ordentlig med vattenbad och duschat dem med sprayflaska då och då. En del svarar bra på detta. Men nu när jag kollade över dem såg jag att nästan alla hade svarta prickar på bladen mer eller mindre. Det är inget som går att skrapa eller ta bort utan de sitter liksom i bladen. En del blad har också börjat gulna ut i kanterna "toppen". Har dock inte kollat in rötterna än.
Är detta något som kan behöva behandlas?
Eller vad kan det vara?
Eller är det bara pigmentfläckar?
mvh/Emma
Nyckelord: Cambria, svarta prickar
Efter att ha kollat på nätet ytterligare så ser det ut som något virus. Får hoppas att blommorna blir piggare - har iaf ställt dem för sig själva nu!
Det kan vara en svamp- eller bakterieinfektion också. Bra att du isolerat dem, men undvik att duscha plantorna och ha god luftväxling. Klipp bort det gula partiet med lite marginal och ta kanel på snittytan.
Har börjat kolla lite vad som finns inne i krukan nu. I många av krukorna så var komposten nästan helt nedbruten så de ska få ny nu - sedan så var det som vitt - ja vad ska man säga såg ut som tunn tunn bomull utdragen. Såg inte ut som mögel men något va det - vad kan det vara? Rötterna var inte helt bruna men heller inte vita och de kändes ihåliga typ....svårt att förklara - någon som förstår sig på detta?
Kanske att det är mögel ändå efteersom det är så tätt i krukorna.....omplantering påbörjad!
Rötterna på de här är i princip vita eller ljusbeige med gröna växande spetsar. Är de ihåliga är de tyvärr döda...
Hej!
Är väldigt ny på detta med orkidéer men har nyligen blivit helt förälskad i denna blomma - eller ska jag skriva blommor kanske.
För ett tag sedan var jag i en blombutik - nyöppnad, där de sålde cambrior i flera olika typer men de hade också en Meltonia som jag köpte. Hela kalaset slutade med 6 st Cambrior och en Meltonia. Eftersom jag är ny på detta område så frågade jag kvinnan som hade hand om blommorna hur man skötte dem.
Som en brudorkidé - men de har vulvor som man kan se på om de behöver vattnar - svarade hon. Jag frågade då om de inte hette Bulbor?!?! Hon visste nog inte så mycket fick jag intrycket av.
Blommorna kändes inte heller som om de var så väl skötta så jag hoppas att jag kan få ut det bästa av dem!
Här inne har jag nu läst lite mer och inser - jomen visst - cambriorna är väl lättskötta om man jämför med andra sorter men det hade varit roligt att veta vad för korsningar och sedan läsa om dem.
Så, har ni tid och lust, kolla gärna på blommorna och kom med förslag. Jag mottager dem tacksamt!
Mvh
Emma
Nyckelord: skötsel, Cambria, vilka korsningar?
Haha, jae det heter nog bulber till och med
Jag är inte så bra på dessa, men jag undrar om inte nr. 4 är en Beallara eurostar?
Om jag skulle gissa kan nr. 6 vara en Brassia...? T.ex. en Brassia toscana? Men det är en gissning...
Haha - ja, men tänk så fel det kan bli - jag var ju iaf inne på rätt ord iaf
Tack för ditt svar!
/Emma
Den första bilden ser ut som Burrageara Stefan Isler den andra bilden uppifrån Miltonia el. Miltoniopsis hybrid, den tredje bilden, tja kan det vara Oncidium `Sharry Baby`
Näst sista bilden Beallara Eurostar
5 och 1 är väl samma orkidé. Odontocidium Elke Stoltze
3. Colmanara Wyld Cat
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 22:42:56 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter