Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Cambria

Nyckelord: Cambria

Inlägg med Cambria som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Cambria

C. Bellissa Brianth (3) C. blomma (1) C. bulb skrynklig (1) C. Eurostar (1) C. hybrid (1) C. knopp (1) C. Nelly Isler (1) C. Odontonia Samurai (1) C. orkidé (1) C. Vuylstekeara (2) cambriahybrid (1) Cambriahybrid ? (2)

Prat om släktet Cambria

24/12 -21

Cambria Nelly Isler

Vanlig korsning men tursam blomning lagom till jul. Påträngande citrus doft.

Nyckelord: Cambria Nelly Isler

29/12 -21

Gillar denna hybrid som blommar november-december och är väldigt hållbar med en fin doft, tycker jag. Den har ju haft många olika namn i handeln, å när jag köpte min så var den namnad Vuylstekeara Nelly Isler. Sökte nu för skojs skull på vad den är döpt till nu , å nu är de Oncidopsis Nelly Isler.

30/12 -21

Den är vacker med lysande röda färgen Jag har alltid känt den vid namnet Burrageara Nelly Isler

30/12 -21

Det verkar som att den är återkorsad med andra hybrider och därför fått andra namn.
Jag gillade bäst en av de första korsningarna,'tomten' med bred vit läpp. Det var väl den som hette Vuylstekeara Nelly Isler om jag minns rätt. Den ser man aldrig numera.
Min på bilden kommer förhoppningsvis att hålla på ett tag, där är 2 stänglar till på gång + planta nr 2 som också kommer med stängel

31/12 -21

Jättefin färg, ytterligare en perfekt julblomma.

2 jan

Jag tror att den du syftar på stulun , som du liknar vid tomten med vitt skägg, är den som i handeln då kallades Cambria 'Plush'. Den blev mycket populär å vida spridd, detta p.g.a. att den var en av de första som massproducerades med meristem. Det egentliga namnet då var Vuylstekeara Cambria 'Plush' (reg. 1931), å den e numera omdöpt till Oncidopsis Cambria 'Plush'. Väldigt vacker blomma, så undrar varför den förekommer så sällan i handeln numera?

2 jan

Så var det ja...

2 jan

Jättefin, härligt med doft!

3 jan

Ja Mikael, det räcker med en planta för att fylla hela lgh med fräsch väldoft

Prata om bilden

23/11 -18

Cambria hybrid.

Som jag skrev i min presentation så köpte jag nyligen två Burrageara Nelly Isler. Då den här plantan stod på samma ställe kunde jag inte motstå att köpa även denna eftersom den doftade gott och bara kostade 70:-.
Den var dock bara märkt Orchidiaceae. Jag har letat på alla möjliga internetsidor för att hitta en liknande för att kunna bestämma vad det är för sort, men har bara funnit en bild där det stod Cambria hybrid.
Vet någon här vad det kan vara? Färgen går lite mot det bruna hållet vilket kanske inte syns riktigt på bilderna. Den doftar gott, särskilt morgnar och förmiddag. Doften påminner lite om apelsin, och känns bara på nära håll.

Nyckelord: Cambria hybrid

23/11 -18

Snygg

Ge ditt svar

29/7 -18

+ 10/8 -18

Skrynkliga blad

Från orkide4u.

Kan någon vara vänlig att förklara för mig varför bladen på mina orkideer blir skrynkliga? För mycket vatten eller för lite ?

Nyckelord: Cambria orkidé

30/7 -18

Mycket troligt för lite vatten.

30/7 -18

Prova höjd luftfuktigheten runt bladen I stället för att vattna rötterna. Brukar hjälpa bra

30/7 -18

Oftast vattnar man för mycket med resultat att rötter skadas så pass att de inte kan ta upp vatten och därmed dehydrerar plantan.
Självklart kan det ju också bero på för lite vatten
Kolla hur rötter ser ut

3/8 -18

Tusen tack för all hjälp. Skall prova att spraya dem ofta.

3/8 -18

Om det är en Phalaenopsis (antagande du du inte skriver vad det är) och bladen är skrynkliga hjälper det inte att duscha. Är det en annan sort och den har dragspelsblad hjälper det att duscha eller på annat sätt höja luftfuktigheten, vad är det för sort frågan handlar om? Kan du visa foto

4/8 -18

Hon/han har ju skrivit att det gäller en Cambria orkidé

4/8 -18

Kollade inte vad det stod på ?nyckelord?
Hur som visa foto

13/8 -18

Hög luftfuktighet (växthus)

13/8 -18

Luftfuktighet är för låg
Duscha helst varje dag

Ge ditt svar

27/1 -16

Cambria

Då jag har snöat in på Cambria, har jag några frågor till er..
Skrynkliga eller släta bulber, har det någon betydelse? Kan en skrynklig bulb betyda att den har fått förlite näring/vatten?
Skall man beskära bulben efter den har blommat klart (se nedre bulben på bilden) eller skall man låta bladen sitta kvar?
Vad är bäst för Cambrian, orkidejord, sphagnum eller en blandning av dessa?

Nyckelord: Bulb, Cambria

Under "Odling etc" i övre listen här på OP finns mycket kunskap att hämta. Kanske det här kan ge svar på dina frågor! Lycka till
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Här kommer lite mer, bl a om skrumpna/skrynkliga bulber:
http://www.stenasa.se/skotselrad/orkide/...

27/1 -16

Bra där Nenne.... Tack!

Ge ditt svar

9/12 -14

cambria

cambria. Från dranse87.

Ett nytt fynd, 69 kr på europa blommor. Såg namnet för ett tag sen, men orkar inte leta upp det. Så jag kallar den bara cambria. Läste att den har varit viktid i olika korsningar.

Nyckelord: cambria

9/12 -14

Jag har en likadan,den heter Beallara tahoma glacier ,Cambria skall inte vara med,och den är mycket vacker,och den är lätt att få till att blomma,min har 4 stänglar,2 med blommor och 2 med knoppar

10/12 -14

Alla orkidéer jag har köppt senaste tiden har gått under namnet cambria. Så det är roligt att man får reda på det riktiga namnet.tack

Prata om bilden

23/11 -14

Cambria

Cambria. Från VargenJ.

Finaste orkidén jag sett på länge fick följa med mej hem ♥

Nyckelord: Hybrid, Cambria

23/11 -14

Sådana stora vackra blommor!

23/11 -14

Grattis till en fin Beallara Peggy Ruth Carpenter

23/11 -14

Ax , visst är dom? Jag föll direkt!

stella, Tack!

23/11 -14

Snygg

Underbar och grattis till den! stella, du är en "fena" på att veta vad det är och så är det ju jämt!

23/11 -14

Det är roligt när man kan hjälpa till med namn VargenJ Tack Nenne

23/11 -14

Snygging

Prata om bilden

10/9 -13

Cambria

Min cambria som jag fick som kelki 2011 har nu i år börjat bli skrynklig på sina bulber och de 2 nya skotten verkar ha stannat i växt. När har den viloperiod? Den står i sphagnum. Vattnas regelbundet och får näring.

Nyckelord: skrynkliga bulber, Cambria

10/9 -13

Ser rötterna friska ut? Har hänt mig att tillväxten stannar o då har rötterna varit dåliga

10/9 -13

Vet ej då den som sagt står i sphagnum och är inte omplanterad sedan den sattes i sphagnum 2011. Vad har du/ni för tips???

10/9 -13

Försök lyfta ur hela rotklumpen o se hur den ser ut. Låter som det skulle kunna bli blött i bara spaghnum. cambria brukar inte ha så mycket till viloperiod och den inträffar isåfall vid färdig tillväxt

11/9 -13

Jag hörde mig förr här på forumet innan jag satte den i bara sphagnum och då sades det att det gick bra. Men jag ska försöka se på rötterna. Om de är dåliga, vad kan jag då göra?

11/9 -13

Den går säkert att odla i mossa. Om komposten är väldigt nedbruten och rötterna mjuka och döda, byt ut komposten. Om allt ser bra ut vet jag inte orsaken till dina tillväxtproblem

Om du väljer att plantera den i sphagnum igen, så tänk på att den ska vara porös och luftig i krukan, för annars blir det lätt för blött och kompakt och det mår framförallt inte tunna rötter bra av! Jag vet av egen erfarenhet att det kan gå illa om man inte tänker sig för. Lycka till!

12/9 -13

När jag omplanterar den då, vilket substrat ska jag då välja? Fin bark kompost???
Sphagnumen ser ut att ha blivit rätt kompakt nu, kanske det är det som är felet???

12/9 -13

Cambria brukar inte va så kräsna men någon hyfsat luftig barkkompost hade jag valt

12/9 -13

Tack alla för era svar och hjälp. Då ska jag inhandla kompost.

13/9 -13

Tittade på rötterna igår kväll, inget fel där, dom var hur fina som helst. Men det som förvånade mig när jag satte tillbaka den i mossan igen var att jag nu inte fick ner all mossa jag tidigare haft i. Så varför växer den då inte mer? Vill verkligen inte förlora den.

13/9 -13

Den kanske står för trångt?

13/9 -13

Ovan mossan är inte för trångt, under mossan???? Det är en bra fråga, vet ej.

Byt ut mossan mot en bra barkkompost, eftersom den inte tycks trivas i mossa!
Att du får mossa över tyder väl på att den var väldigt hårt packad eller att plantan har fått jättemycket nya rötter.
Kan du lägga ut en bild på din Cambria?

13/9 -13

Från LP.
Från LP.
Från LP.

13/9 -13

Hur vattnar du den? låter du den bli helt torr mellan vattningarna? Dragspelsblad kan tyda på ojämn vattning men även på låg luftfuktighet. Vissa sorter får dragspelsblad väldigt lätt så ibland är dom svåra att undvika trots bra skötsel. Den ser fin ut i övrigt.

Håller helt med Morfeus! Plantan ser fin ut! De dragspelsblad plantan nu har kommer du inte att bli av med, men genom att tänka på vattning m m så kan du undvika att det kommer nya! Har den fina rötter så är det kanske så att du vattnar för lite. För mycket vatten borde ha skadat rötterna.

Hittade det här på OP om dragspelsblad:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

13/9 -13

Ska kolla länken du skrev. Eftersom jag glömmer bort mina växter så får den vatten när den är torr och "hård" på ytan.

Kan direkt säga att du vattnar för lite. Mossan får aldrig bli så torr så den blir "hård" på ytan.

13/9 -13

Ojdå... Får hålla ett öga på den då, men är så rädd att övervattna den.

Ett tips, om du fortfarande vill ha den i sphagnum, är att du lägger pinjebarkbitar i botten av krukan och ingen mossa under rötterna, för då får de "stå" på pinjebarken. Då får du bättre avrinning vid vattning och då kanske du vågar vattna mer. Mossa är bra att odla i, men inte alltid helt enkelt! Det ska vara lagom blött och lagom torrt och man måste ha koll!!

13/9 -13

Som total nybörjare ska jag kanske inte blanda mig i denna diskussion. Men jag vågar inte odla nånting i bara sphagnum. Jag fattar bara inte hur man ska hålla koll på vätskenivån om man gör det.
Men jag förstår att det är något man lär sig med tiden. Just nu är jag dock på den nivån att jag odlar i pinjebark med vissa inslag av sphagnum. (Ungefär som Nenne beskrev det.) Jag har nog av det.

13/9 -13

Ja, phraggarna (Phragmipedium) är förstås ett undantag!

14/9 -13

Jag kommer köpa barkkopost att sätta den i, när jag gjort de, hur gör jag då bäst med vattningen?

Det är ofta ganska mycket "skräp" i barkkompost, dvs sånt som har förmultnat och ser ut som vanlig blomjord. Lägg komposten i ett durkslag och kör igenom den med mycket vatten. Då får du bort det mesta av skräpet. Beroende på ditt fönsterläge kan du sen vattna din Cambria en eller två gånger/vecka, för nu har du bra avrinning.

15/9 -13

Jag har söder fönster

Hej igen!
Jag har hittat lite matnyttig läsning här på OP om Cambria. Bifogar länken och om du bläddrar långt ner på den sidan hittat du ett inlägg från 1/5 -08 med rubriken "Tips och råd till denna Cambria". Där tror jag du får svar på dina frågor.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

15/9 -13

Jag tackar än en gång så mycket för all hjälp.
Den länken du bifogade gav mig många svar.

Det var så lite så och jag kände på mig att den länken skulle hjälpa dig. Lycka till nu med din Cambria, för den såg så fin ut på dina bilder.

17/9 -13

Ja den har många fina rötter och inte några nya dragspelsblad, hoppas bara den ska blomma snart.

Ge ditt svar
Från Jozzä.
Tyckte den första bilden såg så suddig ut så lägger in en lite tydligare. Från Jozzä.

Hej!

Köpte den här för ett tag sen i nån mataffär och det enda som stod på etiketten var att det är en Cambria. Som jag har förstått det så är det en hybrid men hade gärna velat veta vad den heter.

Väldigt tacksam för svar, vill ju veta hur jag bäst tar hand om min nya bäbis

Nyckelord: Cambria

22/7 -13

Den liknar Odontioda Margarete Holm Larkspur eller Odontoglossum Margarete Holm.

22/7 -13

Har sett flera av dom sorterna och är väl dom som är mest lika, men tycker bladen på min ser smalare och spretigare ut.
Tack för svar.

22/7 -13

Aaahh, denna måste det vara

http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk...

Ge ditt svar
Från Anett.
Från Anett.
Från Anett.

Nu var det ett tag sedan jag var in hit sist men nu så är jag här igen.
Här hemma har vi trilskats med både spinn och ullöss men nu tror jag att dessa är borta för den här gången.

Några Orkidéer har blommat, blommar nu och några knoppar på andra.

Även en Aloe har blommat här likaså en Stapelia Grandiflora..

Nyckelord: P. King Arthur, Cambria,

14/11 -12

Det är alltid roligt när det blommar Ullöss och spinn däremot inte alls kul
Grattis till de vackra blommorna.

14/11 -12

Har drabbats av ullöss själv nu så jag förstår precis vad du gått igenom. Som tur var verkar endast en orkidé drabbad och den står nu isolerad.

Fiiin King Arthur.

14/11 -12

Vilken härlig mörkröd King Arthur

Ge din åsikt

...och idag flyttade den hem till mig

De verkar ju ganska lättskötta men har någon som har några experttips till mig??

Nyckelord: Burrageara Nelly Isler, Cambria

12/10 -12

Jag har nyligen upptäckt att min stått med rötterna för blött i för slitet substrat! Rötterna på denna är mer tunna än på t.ex. Phalaenopsis, så de är lite känsligare för väta... Annars är min erfarenhet att den trivs under samma enkla förhållanden som just Phal.
Och vad härligt med så många stänglar Doftar din?

12/10 -12

Jag har köpt den nu på em, så väldigt, väldigt svagt luktar den om inte Zyggen lurar mig Okey, men hoppas jag den trivs med mina phallar, jo gillade alla stänglar och mycket knoppar kvar, då kanske den fortfarande blommar till jul om jag har tur

Har du planterat i phal kompost eller i mindre bitar, fast gillar den inte för vått borde ju phalkomposten passa bättre eller?

12/10 -12

Jag tror min doftade mest på förmiddagarna, gärna när lite sol låg på
När jag planterade om den satte jag den i färdig "orkidékompost" som jag köpt i någon av blomaffärerna, med andra ord var substratet halvt nerbrutet och smuligt från början, men det tänkte jag inte på när jag gjorde min andra omplantering någonsin. Sedan packade jag den nog lite för hårt också. Men den stod sig nära nog ett halvår, då började den bli väldigt svajig i krukan. Nu står den i grövre pinjebark med lite vitmossa. Jag vet inte om detta är den bästa lösningen, men jag hoppas att barken erbjuder lite mer luftgenomströmning och att mossan behåller lite fukt.

12/10 -12

Ja, då kör jag på phalkompost, mossa och kanske lite perlite, kan väl inte skada iaf Fast känner mig inte så kungligt bra på mina omplanteringar, tycker mest att jag planterar för löst, är så rädd att mörda rötterna men det är väl en vanesak, blir väl bättre eftersom hoppas jag

13/10 -12

Ska inte dessa finrotade orkidéer ha fin bark, mindre bitar än nopsisar alltså?

Den har väldigt fina blommor denna Nelly Isler och jag försöker få min kompis att köpa en då jag gillar blommorna, men inte vill ha en själv. Tänkte att jag kunde njuta av dem när jag hälsar på henne istället.

13/10 -12

Tja, jag tänker också att stora barkbitar kanske blir för stort, när jag planterade om tog jag ca 0,5 cm stora pinjebitar + mossa. Om elcatania använder "orkidékomposten" blir det nog bra, bara det inte står för blött.

13/10 -12

Jo, det är inga jättebitar i komposten, tog bort de största bitarna och blandade med lite mossa och perlite, körde även med leca längst ner så det dräneras lite extra.

Den hade extremt fina rötter, nästan som på "vanliga" blommor så var lite pilligt att ta lös den från den gamla komposten

Och den luktar fantastiskt gott, kan dock inte riktigt sätta fingret på vad än, det är något som jag känner igen men jag vet inte riktigt vad!

Nej, jag skulle inte köpa fler sorter nu, utan hålla mig till paph och phal och ev om jag vågar ngn vanda i framtiden men suck, jag kunde bara inte stå emot!

Ge din åsikt

Hejsan!

Jag har en Cambria Nelly Isler. Jättevacker röd orkidé -när den blommade! Har haft den i en och en halv månad drygt och den tappade snart blommorna, tyvärr.
I början stod den i söderläge, dumt nog misstänker jag! För det var då blommorna falerade...

Nu undrar jag hur denna ska skötas? Vill gärna ha grundliga tips. Har googlat lite men inte kommit fram till något bra.

Hur vattnar jag den? Hur ofta?

Med vänlig hälsning
Linn

Nyckelord: Cambria, Nelly Isler

14/8 -12

Hej! Ställ ut den nu under sommaren lite skuggigt. Vattnas ganska regelbundet då den ej önskar att torka ut som många andra orkidéer. Vattna med pulvernäring varannan vattning året runt. När temperaturen är under 10 grader hela dagarna så tar du in den.
Ställ den i så svalt rum som möjligt och ljust. Planteras om till våren i finare orkidéjord.

Nelly kan ibland vara lite kinkig att odla då flera av föräldrarna är kall/svalväxande i naturen.

Lycka till.

Ge ditt svar

Köpte några orkidéer där det stor cambria på lappen och de var inte direkt i bästa form när jag köpte dem. Intorrkade bulber, och blad som inte direkt stod upp dessutom är en del blommor helt intorkade. Nu har min räddningsaktion börjat. Jag har gett dem ordentlig med vattenbad och duschat dem med sprayflaska då och då. En del svarar bra på detta. Men nu när jag kollade över dem såg jag att nästan alla hade svarta prickar på bladen mer eller mindre. Det är inget som går att skrapa eller ta bort utan de sitter liksom i bladen. En del blad har också börjat gulna ut i kanterna "toppen". Har dock inte kollat in rötterna än.

Är detta något som kan behöva behandlas?
Eller vad kan det vara?
Eller är det bara pigmentfläckar?

mvh/Emma

Nyckelord: svarta prickar, Cambria

10/8 -12

Efter att ha kollat på nätet ytterligare så ser det ut som något virus. Får hoppas att blommorna blir piggare - har iaf ställt dem för sig själva nu!

10/8 -12

Det kan vara en svamp- eller bakterieinfektion också. Bra att du isolerat dem, men undvik att duscha plantorna och ha god luftväxling. Klipp bort det gula partiet med lite marginal och ta kanel på snittytan.

11/8 -12

Har börjat kolla lite vad som finns inne i krukan nu. I många av krukorna så var komposten nästan helt nedbruten så de ska få ny nu - sedan så var det som vitt - ja vad ska man säga såg ut som tunn tunn bomull utdragen. Såg inte ut som mögel men något va det - vad kan det vara? Rötterna var inte helt bruna men heller inte vita och de kändes ihåliga typ....svårt att förklara - någon som förstår sig på detta?

11/8 -12

Kanske att det är mögel ändå efteersom det är så tätt i krukorna.....omplantering påbörjad!

11/8 -12

Rötterna på de här är i princip vita eller ljusbeige med gröna växande spetsar. Är de ihåliga är de tyvärr döda...

Ge ditt svar
Blomma 3. Från EmmaLidköping.
Blomma 2. Från EmmaLidköping.
BLomma 4. Från EmmaLidköping.
bild 6. Från EmmaLidköping.
Cambria blomma 1. Från EmmaLidköping.
blomma 5. Från EmmaLidköping.
Meltonia?. Från EmmaLidköping.

Hej!
Är väldigt ny på detta med orkidéer men har nyligen blivit helt förälskad i denna blomma - eller ska jag skriva blommor kanske.

För ett tag sedan var jag i en blombutik - nyöppnad, där de sålde cambrior i flera olika typer men de hade också en Meltonia som jag köpte. Hela kalaset slutade med 6 st Cambrior och en Meltonia. Eftersom jag är ny på detta område så frågade jag kvinnan som hade hand om blommorna hur man skötte dem.
Som en brudorkidé - men de har vulvor som man kan se på om de behöver vattnar - svarade hon. Jag frågade då om de inte hette Bulbor?!?! Hon visste nog inte så mycket fick jag intrycket av.

Blommorna kändes inte heller som om de var så väl skötta så jag hoppas att jag kan få ut det bästa av dem!

Här inne har jag nu läst lite mer och inser - jomen visst - cambriorna är väl lättskötta om man jämför med andra sorter men det hade varit roligt att veta vad för korsningar och sedan läsa om dem.

Så, har ni tid och lust, kolla gärna på blommorna och kom med förslag. Jag mottager dem tacksamt!

Mvh
Emma

Nyckelord: skötsel, Cambria, vilka korsningar?

5/8 -12

Haha, jae det heter nog bulber till och med
Jag är inte så bra på dessa, men jag undrar om inte nr. 4 är en Beallara eurostar?
Om jag skulle gissa kan nr. 6 vara en Brassia...? T.ex. en Brassia toscana? Men det är en gissning...

5/8 -12

Haha - ja, men tänk så fel det kan bli - jag var ju iaf inne på rätt ord iaf
Tack för ditt svar!
/Emma

5/8 -12

Den första bilden ser ut som Burrageara Stefan Isler den andra bilden uppifrån Miltonia el. Miltoniopsis hybrid, den tredje bilden, tja kan det vara Oncidium `Sharry Baby`

5/8 -12

Näst sista bilden Beallara Eurostar

5/8 -12

5 och 1 är väl samma orkidé. Odontocidium Elke Stoltze
3. Colmanara Wyld Cat

Ge ditt svar

5/8 -12

bild 6

bild 6. Från EmmaLidköping.

 

Nyckelord: Cambria

Prata om bilden

5/8 -12

blomma 5

blomma 5. Från EmmaLidköping.

 

Nyckelord: Cambria

Prata om bilden