Är dessa svarta prickar "farliga"?

10/8 -12

Köpte några orkidéer där det stor cambria på lappen och de var inte direkt i bästa form när jag köpte dem. Intorrkade bulber, och blad som inte direkt stod upp dessutom är en del blommor helt intorkade. Nu har min räddningsaktion börjat. Jag har gett dem ordentlig med vattenbad och duschat dem med sprayflaska då och då. En del svarar bra på detta. Men nu när jag kollade över dem såg jag att nästan alla hade svarta prickar på bladen mer eller mindre. Det är inget som går att skrapa eller ta bort utan de sitter liksom i bladen. En del blad har också börjat gulna ut i kanterna "toppen". Har dock inte kollat in rötterna än.

Är detta något som kan behöva behandlas?
Eller vad kan det vara?
Eller är det bara pigmentfläckar?

mvh/Emma

Nyckelord: Cambria, svarta prickar

10/8 -12

Efter att ha kollat på nätet ytterligare så ser det ut som något virus. Får hoppas att blommorna blir piggare - har iaf ställt dem för sig själva nu!

10/8 -12

Det kan vara en svamp- eller bakterieinfektion också. Bra att du isolerat dem, men undvik att duscha plantorna och ha god luftväxling. Klipp bort det gula partiet med lite marginal och ta kanel på snittytan.

11/8 -12

Har börjat kolla lite vad som finns inne i krukan nu. I många av krukorna så var komposten nästan helt nedbruten så de ska få ny nu - sedan så var det som vitt - ja vad ska man säga såg ut som tunn tunn bomull utdragen. Såg inte ut som mögel men något va det - vad kan det vara? Rötterna var inte helt bruna men heller inte vita och de kändes ihåliga typ....svårt att förklara - någon som förstår sig på detta?

11/8 -12

Kanske att det är mögel ändå efteersom det är så tätt i krukorna.....omplantering påbörjad!

11/8 -12

Rötterna på de här är i princip vita eller ljusbeige med gröna växande spetsar. Är de ihåliga är de tyvärr döda...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.