Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om glasvas

Nyckelord: glasvas

Inlägg med glasvas som nyckelord.

21/1 -06

+ 30/9 -09

Vanda i glasvas.

Här kommer en bild på Vanda i glasvas, vilket Christine F, önskat i tidigare inlägg.

Nyckelord: glasvas, Vanda

Har du någon extra belysning?

21/1 -06

Den enda extra belysning som finns är en "vanlig" 40 W lampa, (enbart för prydnad). Vandan är placerad i ett söderfönster, som vid soliga dagar skuggas av markis.

Kul att se att det funkar utan en massa belysning.

Kul att få se en bild på hur du har löst det! Tack för tipset! Det är väldigt fint!

11/3 -06

Den har en så otroligt vacker färg!!!!!!!!! Jag har hört att just Vanda skall vara så speciell i skötselhänseende och väldigt svårflörtad. Har du haft denna länge? Några särskilda knep?

11/3 -06

Hej Amatör.
Visst är den vacker. Det är emellertid tveksamt till att det är en Vanda (den är köpt som en sådan) jag har fått tips om att det hellre kan vara en Ascocenda.
Hur som helst så är det exakt två år sen jag köpte den. Den har tills nu stått i glasvas som på bilden, rötterna duschas varje dag, och en gång i veckan har vasen fyllts med vatten, där den fått stå och dra till sig vatten i 20-30 min. Ungefär en gång i veckan, ibland med längre intervaller, duschas rötterna med gödning.
Den har varit placerad i söderfönster men har vid solsken alltid skuggats av en markis.
Jag säger "att den har" för den är nu placerad i odlingsskåpet som jag håller på att inreda.
Lycka till om du skaffar en, vilket jag tycker du ska göra.

Prata om bilden

Hej!
Det verkar som många odlar sina Vandor i glasvaser med framgång. Vill någon lägga in en bild på hur ni har gjort så man kan få lite tips på storlek på vas, placering av vandan m.m.
Är det inte risk för röta om luften blir för "still" i vasen?

Tack på förhand
/Christine

Nyckelord: Vanda, glasvas

30/12 -05

Jag odlar min i fönster för jag har stark västersol och glas har tidigare bränt sönder rötter.
Men jag har sett glasvasodling. Om du har ett Lagerhaus i närheten och köper en av deras rätt så stora glasvaser så är det bra. Vandan ska inte bli ihoptryckt. Ställ vasen en bit in i rummet så att den får ljus men inte för mycket direkt ljus så att du riskerar att vasen blir som ett brännglas.

jessika

Jag odlar också mina i fönster. Har provat på att odla i glasvas med följd att den stackarn dog. Rötterna blev alldeles bruna, såg ut som gummiband. Jag har hört att det inte är bra att odla i glasvas eftersom det blir för fuktigt och rötterna behöver luft. Dessutom kan rötterna, som Jessica säger ovan, även brännas av solen.

Desire

20/1 -06

På Blomsterlandet säljer de just nu Ascd Princess Mikasa i stor glasvas (ca 500:-) och min fundering var just densamma som ni har redovisat här ovan. Är det någon som har god erfarenhet av att odla Vanda i glasvas och hur har ni då burit er åt för att få ett positivt resultat? Själv har jag en (för mig) okänd orkidé av Vandatyp som jag har försökt odla på flera olika sätt; först i bark i badrummet men då fick den för lite ljus, sedan i vitmossa men då blev den för blöt, därefter i leca men då blev den också för blöt. Nu hänger den sedan ett par veckor i en plastkorg utan odlingsmedium i köksfönstret i väster, så får vi se hur det går.

plopp

Ge ditt svar

Jag måste bara skriva av mig min glädje.Nu blommar min Vanda Sansai blue "True Blue" igen. Andra blommningen för i år. Och den är så vacker.

Jag odlar den i en glasvas som den får hänga över. Och den står innnanför ett söderfönster med lågenergilampor ovanför. Och det ljuset verkar räcka bra till.

Och så tar jag upp den ca varannan dag och låter den stå i en hink vatten ca 30 min.

Tänk vilka fantastiska skapelser orkideér av alla slag är. Man blir glad ända in i hjärteroten.

Siv

Nyckelord: glasvas, Vanda

14/11 -05

Hej
Har du vatten i glasvasen och är rötternas spetsar nere i vattnet? Eller är det bara till lyst" som du har den i en glasvas? Jag har försökt med en Vanda i ett söderfönster men jag fick den inte till att blomma om.
mvh Barbro

Hej Barbro
Jag har inte vatten i glasvasen i botten.Men tanken från början var nog att jag skulle ha det. N

Hej Barbro

Vad konstigt det blev när jag försökte skriva ett svar. Jag lyckades få iväg det innan jag skrivit färdigt. Försöker igen.

Som sagt var har jag inte vatten i glasvasen utan bara lite stenar. Men när jag "badat" den och hänger tillbaka den så droppar det ju ner lite vatten och så håller den väl sig fuktig lite längre i vasen än om den skulle hänga fritt. Men det skulle väl inte skada att ha lite vatten i botten, kanske.
Men jag tycker att det är ett praktiskt sätt att ha den på. Lätt att flytta på om man vill och så.

Och när man har lågenergilampor över tycks det som om det räcker med ljus. Så då är man inte så beroende av att ha fönsterplats.

Prova med lite extra ljus så kanske din kommer igång också. För de är ljuvliga när de blommar. / Siv

15/11 -05

Hej Siv.
Jag odlar också en blå Vanda i en stor glascylinder. Jag har också stenar ca 20 cm högt. Däremot finns det alltid vatten i krukan men några cm från stenarnas överkant. Detta för att rötterna inte skall nå vattnet. Varje dag duschar jag den med en blomspruta,ungefär en gång i månaden har jag gödning i vattensprutan. En gång i veckan fyller jag ljummet vatten ända upp till kanten och sedan får plantan stå i detta minst en halvtimma. Den är också placerad i ett söderfönster med endast en svag glödlampa över. Soliga dagar är alltid markisen nerfälld som skydd för solen.
Denna ,min hittills ända Vanda, ( det skall snart bli fler) blommade i Juli och Augusti och nu kommer snart den första blomman på en ny stängel.
Håller fullständigt med. Den är ljuvlig. Man blir lika glad varje gång man ser den.
Hälsningar från
Gunsan.

Hej Gunsan
Vad roligt att höra om din Vanda. Intressant att se hur du sköter din. Visst är det fantastiskt när man lyckas med dem. Som av många anses som svåra.Men jag tycker att de är väldigt tacksamma. När man väl kommer på hur man ska göra.
Ska väl ärligt erkänna att jag tagit livet av en som var fantastiskt fin när jag fick den av min man men som jag exprimenterade med att plantera i någon slags kompost osv. Dyra läropengar. Hade visst kostat 800Kr/ Siv

15/11 -05

Jag håller med dig om att det är dyra läropengar. Men visst är det
värd varenda krona och mycke, mycke mer när man sedan lyckas med nästa.

Jag måste erkänna att jag tog livet av två vandor
Det var lite dyra lärpengar men inte så farligt som din man gav. Jag köpte två på petab för 200 kr styck. Dock köpte jag dem på vintern och det blev för torrt i lägenheten. Provade att spruta men hittade inte "någon lömolig spann att doppa I" så de torkade. När Jag väl doppade var det lite för sent. I bland bedrar snålheten visheten. Kunde köpt en spann på konsum för 10-20 kr. Som sagt man lär så länge man lever.

Så sant så sant Joakim. Ibland bedrar snålheten visheten.Men det känns ganska tröstade att veta att det finns fler som har "Vandamord" på sitt samvete. Och jag skulle tro att vi nog inte är de enda orkidèmördarna i det här sällskapet. Skulle vara intressant att få höra fler bekännelser.

19/11 -05

Mitt första 'mord' var på ett vackert exemplar av Oncidium longipes med flera förgreningar och så. Jag vattnade helt enkelt för lite...

7/12 -08

Och jag har också flera "mord" på mitt samvete. En mycket vacker Phrag. som jag i oförstånd höll alldeles för torr. bl a.

7/12 -08

Hej Siv!
Hos mej har också flera gått hedan. Bl. a. två Vandor. Dom behöver ju passning dagligen. Jag reser rätt mycket, och det är inte lätt, när några ska ha vatten varannan dag andra en gång i veckan och ytterligare dom som ska ha vatten var annan vecka. Det blir alltid någon som blir övervattnad och någon undervattnad.
Jag skulle nu ha varit i Uganda, men avstod på grund av alla orkidéer som nu blommar och nya stänglar på gång. Sist var det en Paphiopedilum knopp som torka, men plantan överlevde. Det var första blomningen på den plantan som jag missa

Ge din åsikt

11/9 -05

+ 9/10 -05

Orchide-fråga

En fråga från en besökare:
Hej Björn,
Tack för en inspirerande hemsida!

Har en orchiderelaterad fråga till Dig som verkar vara en proffs. Jag har nyligen planterat om mina orchideer från vanliga lerkrukor till genomskinliga glasvaser. Har också rensat bort allt barkkompost med stenar i, som fanns i krukorna från början (har dock sparat allt ifall jag behöver använda de igen). Efter att ha läst din hemsida börjar misstänka att mina
handlingar var ngt tvivelaktiga (för att uttrycka det milt)...

Saken är att jag ofta såg liknande "kompostbefriade" arrangemang på olika hotell i Europa och blev inspirerat, men frågan är om blommorna överlever / trivs i det här tillståndet?

Jag kanske ska doppa planterna i vattnet flera gånger i veckan så fort rötterna börjar bli torra?

Orchideerna jag pratar om är de lättskötta, (då det är alldeles för varmt i vår lägenhet för de svårskötta blommorna): Paphiopedelium hybrid & Phalaenopsis även kallad för brudorkideen.

Tacksam för Ditt svar,

Hälsningar
Zulphiya

Nyckelord: Phalaenopsis, Paphiopedilum, glasvas

11/9 -05

Hej,
Tack för berömmet

Vad gäller kompost till orkidéer så beror mängden och typen helt på vilken sort man har.
- Paphiopedilum är markväxande i sydostasien och dessa kan inte klara sig utan en humusblandad kompost. Så plantera denna igen.
- Phalaenopsis växer på trädgrenar i sydostasien. Denna kan därför möjligen klara sig i glasvas. Jag skulle lägga lekakulor eller annat poröst mineralmaterial (ej kalksten elelr marmor) i botten och fylla vatten till två tredjedelar på det materialet. Sätt sedan rötterna ovanpå och ovanför materialet, ej i. Detta kan gå och eventuellt kommer rötterna till och med växa vidare ner i mineralmaterialet.
- Vanda & Ascocenda växer naturligt helt i luften och odlas oftast utan kompost.

Tänk på att ge alla orkidéerna som växer i luften jämn fuktighet så spraya ofta!

/ Björn

Ge ditt svar