13/11: Nu blommar min fina Vanda igen.

13/11 -05

+ 20/11 -05

Jag måste bara skriva av mig min glädje.Nu blommar min Vanda Sansai blue "True Blue" igen. Andra blommningen för i år. Och den är så vacker.

Jag odlar den i en glasvas som den får hänga över. Och den står innnanför ett söderfönster med lågenergilampor ovanför. Och det ljuset verkar räcka bra till.

Och så tar jag upp den ca varannan dag och låter den stå i en hink vatten ca 30 min.

Tänk vilka fantastiska skapelser orkideér av alla slag är. Man blir glad ända in i hjärteroten.

Siv

Nyckelord: Vanda, glasvas

14/11 -05

Hej
Har du vatten i glasvasen och är rötternas spetsar nere i vattnet? Eller är det bara till lyst" som du har den i en glasvas? Jag har försökt med en Vanda i ett söderfönster men jag fick den inte till att blomma om.
mvh Barbro

15/11 -05

Hej Barbro
Jag har inte vatten i glasvasen i botten.Men tanken från början var nog att jag skulle ha det. N

15/11 -05

Hej Barbro

Vad konstigt det blev när jag försökte skriva ett svar. Jag lyckades få iväg det innan jag skrivit färdigt. Försöker igen.

Som sagt var har jag inte vatten i glasvasen utan bara lite stenar. Men när jag "badat" den och hänger tillbaka den så droppar det ju ner lite vatten och så håller den väl sig fuktig lite längre i vasen än om den skulle hänga fritt. Men det skulle väl inte skada att ha lite vatten i botten, kanske.
Men jag tycker att det är ett praktiskt sätt att ha den på. Lätt att flytta på om man vill och så.

Och när man har lågenergilampor över tycks det som om det räcker med ljus. Så då är man inte så beroende av att ha fönsterplats.

Prova med lite extra ljus så kanske din kommer igång också. För de är ljuvliga när de blommar. / Siv

15/11 -05

Hej Siv.
Jag odlar också en blå Vanda i en stor glascylinder. Jag har också stenar ca 20 cm högt. Däremot finns det alltid vatten i krukan men några cm från stenarnas överkant. Detta för att rötterna inte skall nå vattnet. Varje dag duschar jag den med en blomspruta,ungefär en gång i månaden har jag gödning i vattensprutan. En gång i veckan fyller jag ljummet vatten ända upp till kanten och sedan får plantan stå i detta minst en halvtimma. Den är också placerad i ett söderfönster med endast en svag glödlampa över. Soliga dagar är alltid markisen nerfälld som skydd för solen.
Denna ,min hittills ända Vanda, ( det skall snart bli fler) blommade i Juli och Augusti och nu kommer snart den första blomman på en ny stängel.
Håller fullständigt med. Den är ljuvlig. Man blir lika glad varje gång man ser den.
Hälsningar från
Gunsan.

15/11 -05

Hej Gunsan
Vad roligt att höra om din Vanda. Intressant att se hur du sköter din. Visst är det fantastiskt när man lyckas med dem. Som av många anses som svåra.Men jag tycker att de är väldigt tacksamma. När man väl kommer på hur man ska göra.
Ska väl ärligt erkänna att jag tagit livet av en som var fantastiskt fin när jag fick den av min man men som jag exprimenterade med att plantera i någon slags kompost osv. Dyra läropengar. Hade visst kostat 800Kr/ Siv

15/11 -05

Jag håller med dig om att det är dyra läropengar. Men visst är det
värd varenda krona och mycke, mycke mer när man sedan lyckas med nästa.

18/11 -05

Jag måste erkänna att jag tog livet av två vandor
Det var lite dyra lärpengar men inte så farligt som din man gav. Jag köpte två på petab för 200 kr styck. Dock köpte jag dem på vintern och det blev för torrt i lägenheten. Provade att spruta men hittade inte "någon lömolig spann att doppa I" så de torkade. När Jag väl doppade var det lite för sent. I bland bedrar snålheten visheten. Kunde köpt en spann på konsum för 10-20 kr. Som sagt man lär så länge man lever.

18/11 -05

Så sant så sant Joakim. Ibland bedrar snålheten visheten.Men det känns ganska tröstade att veta att det finns fler som har "Vandamord" på sitt samvete. Och jag skulle tro att vi nog inte är de enda orkidèmördarna i det här sällskapet. Skulle vara intressant att få höra fler bekännelser.

19/11 -05

Mitt första 'mord' var på ett vackert exemplar av Oncidium longipes med flera förgreningar och så. Jag vattnade helt enkelt för lite...

7/12 -08

Och jag har också flera "mord" på mitt samvete. En mycket vacker Phrag. som jag i oförstånd höll alldeles för torr. bl a.

7/12 -08

Hej Siv!
Hos mej har också flera gått hedan. Bl. a. två Vandor. Dom behöver ju passning dagligen. Jag reser rätt mycket, och det är inte lätt, när några ska ha vatten varannan dag andra en gång i veckan och ytterligare dom som ska ha vatten var annan vecka. Det blir alltid någon som blir övervattnad och någon undervattnad.
Jag skulle nu ha varit i Uganda, men avstod på grund av alla orkidéer som nu blommar och nya stänglar på gång. Sist var det en Paphiopedilum knopp som torka, men plantan överlevde. Det var första blomningen på den plantan som jag missa

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.