Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om barkmontering

Nyckelord: barkmontering

Inlägg med barkmontering och synonymen barkmontage som nyckelord.

Ornithocephalus gladiatus (bonplanchii). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

'Det med svärd försedda fågelhuvudet'

Blommar för andra gången nu med 3 stänglar hos mig. Betraktas bäst genom förstoringsglas.
Jag odlar den i varma skåpet med daglig dusch och nära ljuskällan. 80-100% RH.

Nyckelord: Ornithocephalus gladiatus, Barkmontage

Prata om bilden

Jisses vilken produktiv dag med lite överasskningar.

Först ut vattnade jag Zygopetalum-trion lite, dem vilar just nu och när jag inspekterade Zygopetalum x Acacalls cyanae så fick jag mig en rejäl överasskning. Under torkan nu, ja lite väta har dem fått. Så har plantan lyckats klämma fram ett fint redan 3cm långt skott under senaste veckan skottet växer från förra årets nyaste bulb som aldrig blommade pga neglekt.

Så nu är det spänning igen för att se om det blir fler blad el med en blomstängel till. Är bara en mån sedan senaste blomningen avslutades.

På efm hadde jag köpt pimp-sten samt skiffer-platta. Lite otippat vart faktiskt den största Oncidiumen vars bulber kämpat för sina liv sedan april men är pågod väg tack vare ett nytt skott samt nya rötter...som fick hedersplatsen på en stor barkbit.
Förra inlägget om första barkmontaget, den lilla plantan är en delning av den jag monterade idag.
Det var lite pillrigt men med lite hjälp gick det finemang och den fick bo på en härlig potion levande mossa. Bladen som trotts näradöden-kampen ser mkt fräscha ut, fick fin vinkel att sträcka ut dem på.
Barkbiten som var lite sned sattes i en zinkskål, på shifferplattan så snedheten rätade ut sig. på plattan lade jag pimpstenen och i alla hörn och vrår hällde jag sand och sedan småsten. Nu visar inte bilden hur stenarna etc. ligger, men skapade sitt eget lilla landskap som gärna tar emot överskottsvatten som sedan dunstar upp mot plantan.
Vart mkt nöjd över denna med, och båda montagen står nu i köket och det liknar mer en jungel nu, och fukten dalrar av all mossa och levande växter. Har blivit så fint i köket man knappt vill gå därifrån.

Har så mkt planer, ideer, fantasi och många sätt att möjliggöra projekt på....och det resulterar ju i bättre självförtroende gällande sköttsell och allt därtill. Älskar att lära mig, men måste prova och experimentera....annars blir jag nog permament feg
Längtar att få gå upp i imorn och skåda samt sköta montagen

Nyckelord: barkmontage, Oncidium Sweet Sugar

Ge din åsikt

I söndags -15/8. Vart det äntligen av, att montera upp en orkide på bark.

Passade rätt bra då jag hadde en Oncidium-planta som vart svag och sjuk men som jag kunnat hålla vid liv. Den delades akut till en större grupp samt två små grupper av bulber. Hadde inget val för att dem skulle klara sig.
De mindre grupperna har bara två bulber var, på den ena har ett outvecklat skott börjat växa och få egna rötter och sedan den andra gruppen om två bulber där ena bulben vuxit sig större och är den första oskrynkliga bulben på hela utsprungsplantan.
Just denna ville jag montera på bark, just som jag förberedde inför barkmontaget så fann jag till min stora glädje ett nytt skott på den friska, feta om än lilla bulben otroligt att dem ens kommit såhär långt efter en överlevnadskamp sedan april.

Att pyssla ihop montaget var mkt kul och det så fint ut än i kruka -även om det oxå har sin charm. Vart riktigt nöjd med resultatet. Och nu ngr dagar efteråt frodas de lilla skottet ännu mer lilla plantan tycks trivas mkt mer än i en minikruka med mossa. Fortsätter den goda tillväxten så blir det nog fler barkmontage.

Man gör kanske inte allt rätt i början men kände mig manad att iaf börja i nån ände ist för att bara fundera. Huvudsaken orkideen trivs och frodas, det är ju prio ett.

Nyckelord: barkmontage, Oncidium

19/8 -10

väldigt fint monterat och praktiskt avrinningsfat.

19/8 -10

vad bra lösning på problemet. att först ha en svag planta och sedan göra nogot så fint av det!
och sedan följa plantans utväckling.
(Eken).

19/8 -10

Ser jättefint ut!

19/8 -10

Tack tack, är sååå nöjd och plantan trivs oerhört bra då den får torka helt under natten.

Ge din åsikt

Jag har en svag aning om att jag någonstans på OrkidéPrat läst att barkmonterade plantor, med tiden växer fast på barken. Stämmer det, och i så fall, på ett ungefär, efter hur lång tid? De som jag nu har monterat är Phalaenopsis och en Cattleyakeikis.

Så en fråga som berör odlingsskåp. Var bör fläkten lämpligast planteras? Högt eller lågt, eller avgörs det av vilka sorter som finns i skåpet?

Gunsan.

Nyckelord: barkmontering, fläkt, odlingsskåp

20/2 -06

Visst växer plantan ofta fast. Ibland vill den inte fastna trots nya rötter, men vanligen sitter plantorna ganska fast rotade efter två odlingssäsonger. Om du använder genomskinlig fiskelina elelr liknanade behöver du dock ej ta bort monteringsmaterialet eftersom det inte syns i alla fall.

Jag hade min fläkt på mitten av kortsidan av skåpet, strax bakom dimskaparen. Genom detta rördes dimman runt bra. Sedan önskar olika orkidéer olika mycket luftrörelse, i min erfaranhet mestadels beroende på hur snabbt de vill torka ut.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.