Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om kruka

Nyckelord: kruka

Inlägg med kruka som nyckelord.

Hej
Jag puffar för ett gammalt inlägg av sommarbo. Söker med ljus och lykta efter dessa krukor. Någon som vet var dom går att få tag på?
Online eller i Stockholm med omnejd.

Nyckelord: Kruka

Sett dem i någon orkidéshop online i Tyskland eller Holland, men minns tyvärr inte vilken. Schwerter har ett par varianter, men de kostar en del. Länk

Hittade en shop via Etsy som verkar hålla till i Grekland som också säljer... men inte helt samma stil som de på bilden. Länk

13/5 -19

Från Dorra.
Från Dorra.
Från Dorra.

Jag gör dem själv.... bara att borra...

Dorra: Snyggt! Men terrakottan spricker inte?

14/5 -19

Som du ser på mina bilder... ingen fara.... men du måste spraya vatten men sådan handpumpflaska under tiden du borrar o så borrar man med med låg fart.

Alla mina Vandoider... ca 20 st... har jag i sådana borrade av mig krukor i olika storlekar. Borren jag använder är antingen glasborr eller kakel borr (de trekantiga).

Jag har till och med sågat i terracotan för att få mindre höjd på behållare

Har inte förlorat någon kruka än, alltså inget har spruckit... och billigare bli det om man ska ha många

14/5 -19

Sebastian: tack för tipsen, ska kika

Dorra: snyggt! Då ska jag ge det ett försök. Tejpar du krukan innan du borrar?

14/5 -19

Bra gjort, Dorra. Det blir ju billigt och dessutom är det roligt att pyssla och fixa lite själv.

14/5 -19

Stephanie... nej, jag tejpar inte. Bara blöter med vatten innan jag börjar och sprayar regelbundet under tiden jag borrar. Terracota är inte så hal som kakel, så tejpen behövs inte.

14/5 -19

Dorra: Så coolt!! Och snyggt .

14/5 -19

Tack!

Det viktigaste att mina Vandor trivs.
Jag hade mina Vandor fritt hängande förr, som jag bar till badrummet för att duscha varje gång jag skulle vattna. Problemet var att hur försiktigt jag än var, så har jag inte kunnat undvika skador på rötter pga av de där förflyttningar. Så något lösning skulle till, för jag ville inte ha Vandor i glas.

Tänkte på terracota med hål, men de som går att köpa är dels dyra, dels alldeles för små för stora Vandor med mycket rötter. Så kom jag på att borra. De krukor ni ser på bilder ovan är över 20 cm i diameter och hållen så stora som 2-3 cm i diameter tak vare kakelborr. Men jag har borrat även mindre krukor med mindre hål... då med glas/diamant borr.

Och vattning av Vandor är lätt idag... jag stoppar hela krukan/or i en hink med vatten/näring 2 ggr i veckan.

14/8 -19

Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!

14/8 -19

Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!

14/8 -19

Ge ditt svar

Har blivit med Pleione och börjar fundera på våren som ska komma. Vilken sorts krukor brukar ni plantera era Pleione i? Skulle bonsaikrukor kunna vara ett alternativ? Dom är ju låga, stabila och har dräneringshål.

Nyckelord: Kruka, Pleione

16/10 -16

Jag kan inte bonsaikrukor, men jag har haft mina Ps i en vid, grund glasskål med sphagnum. Skålen fick jag i tidernas begynnelse i någon julgrupp, tror jag, men den har fungerat perfekt till dessa ljuvliga, glada vårtecken!

16/10 -16

Och jag som är något oglamorösare har mina 8 Tongariro lökar i en svart lökkruka av plast med dräneringshål i botten.

16/10 -16

Ha, ha, jag berättade genast för mina att de är glamorösa!! som får bo i en gammal julgruppsskål, bara så de vet!

17/10 -16

Jag har haft dem i alla möjliga krukor, skålar och fat genom åren. De går att odla i det mesta, t o m monterat om man är flitig med sprejflaskan, men det är som sagt en fördel om det är ganska grunt.

Ge ditt svar

14/4 -15

Kruka

Jag undrar vilka orkidéer som skall ha genomskinliga krukor, för/nackdelar och är det ett måste?

Nyckelord: Kruka

14/4 -15

Jag brukar för egen del alltid ha mina i genomskinliga krukor. Tycker det är lättare att se när komposten torkat ut och plantan behöver vatten. Dock planterat jag inte om mer än nödvändigt. För att inte störa plantan.
De plantor som behöver genomskinliga krukor sitter oftas i det när du köper dem. Vanligast är väl Phalaenopsis som behöver genomskinliga krukor. Så brukar jag göra finns söker många olika varianter. Men detta funkat för mig.
Lycka till

14/4 -15

Det är inget måste, men trädlevande(epifytiska) orkideer gillar att låta rötterna ta del av fotosyntesen (ex Phalaenopsis med flera). De blir då gröna vid ljusexponering. Men även litofyter och marklevande Paphiopedilum tex, kan odlas i genomskinliga krukor med en ogenomskinlig ytterkruka. Det gör det lättare att undersöka hur substratet och rötterna mår..

14/4 -15

Som blomtjuven säger så går de flesta att odla i genomskinliga krukor. Jag har i stort sett bara Paphiopedilum och 90% av den odlar jag i genomskinlig kruka med gott resultat. Nackdelen med svarta krukor är som blomtjuven säger du har ingen koll på substratet och rötter hur de mår och står plantan varmt och soligt ökat värmen på rötterna i svarta krukor. Vilket inte alltid är att föredra.

14/4 -15

Tack för svaret jag sökte efter, men gällande Vanda så har jag sett att man har dem i en träampel med bart rotsystem och andra i kruka med tyb bark, är det beroende på sort?

14/4 -15

Håller med om att genomskinliga krukor underlättar att kolla kompost mm och att svarta kan öka temperaturen. Dock har jag filosoferat kring detta att rötter skulle "bidra med fotosyntesen". I naturen (epifyter) där i princip alla rötter är frilagda och utsätts för solen bidra de säkert en del men då de är planterade är det tror jag i flesta fallen inte mycket rötter som inte "gömmer" sig i komposten och inte kan nås av solljus. Så jag undra om genomskinliga krukor i det fallet kan ha betydelse för "fotosyntesen"

14/4 -15

Just Vandan enligt min egen erfarenhet. Ska hänga fritt i korg om det är fallet när du köper den. En del väljer att stoppa den i glas cylinder med vatten i botten för att öka fuktigheten. Om du frågar mig så inget jag rekommenderat om rötterna till Vandan ständigt står i vatten kommer dem ruttna. Så häng den i korg duchat rötterna varje dag lite lätt med en sprayflaska och doppvattnade var annan dag ca beroende på värmen ute. Under vintertid rekommenderar jag vattning tidigt på morgonen så att plantan hinner torka upp innan kvälls tempen sjunker. Om plantan fortfarande är fuktig och blöt under natten och just under vinterperioden så kan du få påhälsning av röta. Av egen erfarenhet. Vandan gör utmärkt att hänga ut sommartid vilket stimulerar blommning framåt höstkanten. Tänk oxå på att Vandan är en hungrig orkidé både när det gäller näring och vatten under tillväxt perioden och kräver lite mer skötsel . Men är du speciellt intresserad av vanda tycker jag du skriver ett brev till Tommy hör på OP han är helt grym på dessa plantor.
Lycka till.

14/4 -15

Oled: Ifall man har mycket luftrötter och genomskinlig/ingen ytterkruka. Jag tror oxå att en hel del ljus kommer ner om det är ett mellanrum mellan ytterkruka o innerkruka. Många Phal har rötter som täcker ytan av komposten.

14/4 -15

Tack Larsa! Du skriver om näring vs vatten under tillväxt perioden, jag vattnar bara min orkidéer med vatten från älven Ljusnan och tror du eller någon annan om man måste tillföra extra näring då?

14/4 -15

Själv kör jag med orchidehusets näring. Är mycket nöjd med den och plantorna verkar gilla den oxå. Den är i pulverfornst vilket är att föredra tycker jag. Men det är personligt. Dessutom väldigt dryg. 1 krm till 1 liter vatten. Påsen räcker till 60 litet vatten och kostar 40kr. Kör denna vid varannan vattning under vår och sommar och tidig höst. Sen brukar jag köra vid var 3e vattning under vinterperioden.
Här är länken till orchidehuset
http://orchidehuset.se
Finns mycket skojigt att handla där. Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du info om vad dom händer och så. Tycker det är väldigt trevlig.

14/4 -15

Tack då är jag med i matchen!

14/4 -15

Så bra. Har du fler frågar är det bara att fråga på det finns gott om duktiga människor här som gärna hjälper dig.
All lycka till
Lars

14/4 -15

Jag fundera såhär. Om man tittar på area på bladen som träffas av ljuse och den area på rötter hur stor nytta kan då de göra gällande energiupptag från ljus? Kan det vara så att deras största uppgift är att "samla upp vatten" och att plantan är konstruerat så att klorofyllen helt enkelt också finns i rötter för att inte plantan skall behöva 1 system för rötter och 1 system för plantan i sig? Största delen av dygnet och fram för allt då ljusets intensitet är som mest "stänger" velamen och verkar inte vara transparant för att släppa igen ljus.
Har sökt efter information om dessa rötter verkligen hjälper till att ta upp energi i for av ljus men hittar inget. Var och en får då tro som den vill men jag tror inte (någon får övertyga mig om motsatsen ) att de i sammanhanget bidra med energi (eller väldigt lite) från ljus.

14/4 -15

Det är antagligen inte jättemycket de bidrar, men de blir gröna och i en ogenomskinlig kruka helt vita, det var mest det jag var ute efter.

14/4 -15

Velamen är transparent när den är fuktig och silverfärgat när den är torr. Titta på tex rötter på en Vanda som hänger helt fritt i lufte. I princip samma sak för alla epifyter

14/4 -15

Ja, det vet jag men jag menade själva klorofyllavsaknaden dsom gör roten vit i en icke transparent kruka..

15/4 -15

Hur man än odlar orkidé så är det klorofyll i rötter (om rötter är friska). Grönt syns bara om Velamen är transparant dvs fuktig.
Nog om detta, håller helt enkelt inte med dig men var och en får ha sin tror. Slut för mig i denna annars intressanta tråd.

Ge ditt svar

Har en Phalaenopsis cornu-cervi som är barkmonterad, och växer, ja som de gör i naturen! Nu skulle jag vilja ha denna växt i kruka, och då blir en del blad uppochner osv. Om jag planterar den efter bösta förmåga, kommer växten då räta ut sig och bli som en vanlig Phalaenopsis som växer i kruka?

En bild på den

Nyckelord: Phalaenopsis cornu-cervi, kruka, barkmonterad

23/8 -11

Det går sikkert bra å plante den. Bladene endrer sikkert stilling , så den ser "vanlig" ut om en stund

Ge ditt svar

26/12 -09

Köpa krukor

Hej,

Var köper ni era orkidékrukor (vanliga i plast)? Jag har två keikis som snart är redo för plantering och har varit runt på Plantagen och Blomsterlandet, men hittar inte tillräckligt små krukor.

/Tjosan

Nyckelord: Kruka

26/12 -09

Kolla här

Webshop/Tillbehör

Ge ditt svar

15/9 -09

Orkidékruka

Orkidékruka. Från sommarbo. Fri bild.

Är det någon som vet var dessa krukor går att köpa? Var på Blomsterlandet för att inhandla det idag men det fanns inga. Köpte dom där sist men det verkar bara som att dessa krukor finns i samband med orkidéutställningar. Botaniska har också men de är så dyra. Gäller Gbgsområdet med omnejd.

Nyckelord: kruka

15/9 -09

Orchidehuset har dessa. Kolla i webshoppen under tillbehör.

15/9 -09

Åh, tack för snabbt svar

15/9 -09

Jag såg sådana på blomsterlandet i Partille för kanske en månad sedan. Kanske kan du ringa och fråga?

15/9 -09

Ja det är ju lite närmnare dit så det får jag testa. Annars så får det bli en höstutflykt till Orkidéhuset.

15/9 -09

Angående orkidéutställning så kommer det att vara en på blomsterlandet i Sisjön (Göteborg) den 5/11-15/11

15/9 -09

Från inza.

Jag har jättefina lättbrända handdrejade krukor som man också kan ha som amplar till försäljning, den största är 14,5 höga och 18 breda. Tyvärr så tror jag inte de går att skicka för de är för tunga. Men om någon är intresserad så är ni välkommna och hämta i Kista. Jag glömde säga att jag tar 60 kr för krukan i den här storleken.

15/9 -09

Wow, detta har jag missat, det är ju nästan hemma hos oss

15/9 -09

dom ser fina ut inza

16/9 -09

Hej!
Vi skickar gärna krukorna utan problem och frakten är max 75:- . Spelar ingen roll hur tungt det är. Vi står också för eventuella skador förståss så det är aldrig chansning att handla av oss. 7, 10, 12, 14 och 17 cm med fat. Handgjorda i Thailand.
Det växer fantastiskt bra i dessa krukor men man skall vara medveten om att vattna mycket!!! Peter

16/9 -09

Tack Peter. Jag har märkt att orkidéerna gillar dessa krukor och dessutom är dom väldigt snygga också. Får nog vattna oftare eftersom det lätt blir dragspelsblad!! Återkommer om jag ska beställa måste bara kolla på ett ställe till först där jag tror att det finns.

17/9 -09

Hej,
De gick att beställa hos Blomsterlandet i Partille i våras, det tog ngn vecka att få hem dem. Tror det är viktigt att du tar med bild och visar, samt att du pratar med rätt person. Det var en ung kille i 25 års åldern som hjälpte mig.

18/9 -09

Peter m fl - Det har sagts tidigare att röttena gärna växer fast i lerkrukor och att det ockå kan bli ansamlingar av salter på insidorna. Hur är det med det?
Inza - dina krukor är verkligen snygga - men det är för långt från Öland till Kista

18/9 -09

Den frågan som Mia ställer vill jag okså få svar på innan jag köper en ny omgång krukor. Mina orkisar som jag har planterat i dessa krukor ser ut att trivas väldigt bra

18/9 -09

http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Minns att någon satte något nät på insidan av krukan för att inte rötterna skulle växa fast och för att komposten inte skulle falla ut , men hittar inget om det nätet.

18/9 -09

Mia, det blir som Du säger salter som ansamlas på krukväggen, ganska
naturligt eftersom vatten och näringslösning vandrar ut genom porerna.
Med tiden har saltet vandrat igenom krukväggen och krukan blir inte särskilt
snygg på utsidan. Jag slutade med lerkrukor av just den anledningen, nu
har jag bara plastkrukor, det går ju att använda snygga ytterkrukor.
Att rötterna växer fast går ju heller inte att hindra, de växer fast på allt som inte
har en kostant oljig yta, det gör så även i plastkrukor, men om Du låter krukan
stå i ett ljummet vattenbad innan Du ska plantera om, så minimerar Du risken
för skadade rötterna.

18/9 -09

Tack Anders!

18/9 -09

Brittmarie: Jag tror det är Mikael som skrivit om det om du tänker på nät på insidan. I så fall handlar det om tyll som man har till en styv brudslöja, som man sedan klipper ner till en lagom bit och sätter i botten och insidan av krukan. Väldigt hållbart och perfekt om man vill hålla isär olika substrat.

19/9 -09

Jeanette Gustafsson, den metoden är perfekt för att hålla t.ex. kompost
av lite finare bark och perlite kvar i krukan istället för att den spolas ut
genom bottenhålen vid varje vattning, jag använder den alltid till mina
småplantor och de med tunna rötter, som ju trivs bäst med den finare
kompostblandningen.:-)

19/9 -09

Jag använder svarta gnagskydd för träd, när jag ska hindra komposten från att rymma ur lite större krukhål. Jag har också använt dessa inuti keramikkrukor till Phraggar, för att de ska bli lättare att få loss rötterna vid omplantering. Gnagskydden är av mycket hållbart svart plastnät och säljs i 4 eller 5 pack hos plantagen. De är lätta att klippa i, så de går att forma som man vill. Har också använt dessa gnagskydd i jobbet till just träd och de är otroligt hållbara. De behåller utseende och form efter flera års användande, trotts all sol och temp. växlingar de utsätts för.

19/9 -09

Kastberg säljer dessa krukor i webbshoppen. http://www.stenasa.se/

19/9 -09

Många bra tips, tack så mycket

19/9 -09

Idag var jag på blomsterlandet i Partille och dessa krukor fanns där.

19/9 -09

Jag har vid flera tillfällen köpt de där krukorna när Kastberg haft utställning på Blomsterlandet.
Ibland har de kvar några krukor i hyllan efteråt, de säljer väl tills de tar slut.
Han har dem också i sin nya webshop till försäljning.

20/9 -09

Hej! Ursäkta sent svar men var på Mallis förra veckan...Terrakottakrukor får en sk fällning som till slut inte är bra. Men i gengäld så får man mycket bra tillväxt för många arter. Man planterar också om oftare så då hinner det ej bli dåliga krukor. Dock behöver man vattna betydligt oftare. Rötterna växer också fast men som också skrivs använder även jag gnagskydd som fungerar utmärkt. En stor fördel med våra krukor är att det finns fat till som annars är mycket svåra att hitta! Om ni önskar beställa dessa krukor så kan jag erbjuda alla på Orkidéprat 50% rabatt....Uppge bara detta på ordern. Hälsningar, Peter

20/9 -09

Går krukorna att rengöra på något sätt - så att man kan återanvända dom ?

22/9 -09

kolla på kvibergs blomsterhandel

22/9 -09

Tack wowgbg. Nu har jag redan beställt ett gäng men då ska jag kolla där en annan gång

30/5 -12

Bare et tips. Jeg fikk kjøpt vannlige krukor i terracotta uten hul i og min samboer borret bare hul i alle de, de sprekker ikke og man kan til og med lage et slags mønster slik at det ser fint ut. Jeg har faktisk gått fra plastikkpotter til disse, finner de både penere og bedre tilpasset mine forhold. Det at røttene vokser fast til krukken er ingen problem, la de stå i litt lunken vann så kommer de lettere av. Planten klarer å produsere nye uansett. Røttene vokser fast til barkbiter eller steiner i komposten også. Jeg synes at plantene mine vokser bedre i disse krukkene. Bedre luftsirkulasjon samtidig som luftfuktigheten rundt røttene er høy. Mediet tørker ut fortere som jeg finner egentlig positivt fordi ingen (nesten) planter liker å ha samme vann liggende for lenge rundt røttene og fordi jeg liker å vanne . Ja, de blir hvite og grønne på utsiden, men jeg finner det fint. Så er de ikke så dyre. Med plastikkpotter må man som ofte kjøpe en yterkrukke, men med disse trenger man bare en matchende billig teracotta skål. Vekta til selve krukka er bra for å holde tunge planter på plass også. Noen andre erfaringer? Men til syvende og sist er det veldig individuelt.

30/5 -12

Det här är ju ett gammalt inlägg från 09, men ändå, på botten på min gamla kruka står ENSI AB, en grossist från Härryda utanför GBG, Googla på det, kanske det finns intresse även i dag.

Prata om bilden

18/2 -09

+ 28/3 -09

Lerkruka med hål

Antal: Slutsåld. Pris: 25 kr per styck. Frakt: 48 kr per paket.

En lerkrukar som gynnar bra luftcirkulation. Kan användas som vanlig kruka eller som en ampel. Kedjan ingår ej. Diameter 12 cm.
Kan hämtas i Jakobsberg!


Nyckelord: kruka

30/3 -09

*Berith köpte 4 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Jag funderar över det här med krukor. Jag börjar med innerkrukan - på vissa är krukan genomskinlig och på ett par andra är den vit. Har det någonting att göra med färgen på rötterna? (gröna rötter - genomskinlig kruka & vita rötter - vit kruka?)
Sen till ytterkrukan. Bör man ha genomskinlig glaskruka? Jag har hört att det blir för varmt i dem. Men om man har t ex en keramikkruka så blir det ju mörkt för rötterna. Vilket är bäst?
Det är ju praktiskt med de genomskinliga krukorna, eftersom man kan se om det är fukt kvar

Nyckelord: kruka, rötter

10/1 -09

Puffar

10/1 -09

Hej och välkommen hit!
Jag tror inte plantan bryr sig så mycket om om det är en genomskinlig, vit eller svart innerkruka. Fördelen med de genomskinliga är att det blir lättare att se hur rötterna mår och hur mycket fukt det finns kvar substratet. När det gäller ytterkrukor i glas finns risk för att det blir för varmt i dom. Använder man sådana måste man se till att skugga dom under soliga dagar. En annan nackdel är att det bildas mycket alger i glasytterkrukor. Jag skulle tro att de flesta rötter inte behöver ljus, möjligen Vanda m fl som odlas barrotade, men det får någon annan svara på. Jag har själv i huvudsak genomskinliga innerkrukor och ytterkrukor i keramik.

Ge ditt svar
Stora hål i krukorna. Från Gloxinia.

Så här ser mina senaste Phalaeonopsis-omplanteringars krukor ut. Jag har gjort stora hål för att få bra cirkulation och för att deras rötter ska kunna ge sig av åt olika håll. Vad tror ni, behöver jag försöka öka luftfuktigheten med den här lösningen? Jag tänkte vattna dem oftare än tidigare eftersom jag gissar att barken torkar upp betydligt snabbare nu.

Tror ni det funkar så? Erfarenheter att dela med er av? Kommentarer i övrigt?

Alla inputs är välkomna!
MVH. Gloxinia

Nyckelord: kruka, Phalaeonopsis, cirkulation i kruka

17/7 -08

Det funkar säkert, jag testade tidigare att göra hål i en gammal plastburk och
satte en Phal i den, rötterna växte hejvilt ut genom hålen, och vattna
fick jag göra ett par gånger i veckan.

17/7 -08

jag läser och undrar varför phalarna måste kunda skjuta rötter åt alla håll, jag har inte själv gjort några hål i mina krukor, men det kansker man ska göra, mina växer mycket bra och får nya rötter och blad hela tiden så jag tror nog dom trivs, men när jag ser dom börjar fara illa vet jag att man kan prova med fler hål, alla tips är bra,

17/7 -08

Tack för svaren letherneck och christina!

Jag tror inte att de måste kunna skjuta rötter åt alla håll. Jag har en tanke om att de kan få välja själva, men jag har andra Phallisar som har stått i kruka i åratal och mår gott ändå. Sen tycker jag det är snyggt också, när de brer ut sig med rötter och allt Det är ju ofta de växer ut genom krukbottnen i dräneringshålen så det verkar som att de vill iväg mot nya mål. Fukten lockar antar jag.

17/7 -08

Jag har så där på många krukor, det fungerar bra.

17/7 -08

jag håller med Gloxinia.
Mycket rötter, både i krukan och på rymmen utanför är både snyggt,
och bra för plantan.

18/7 -08

måste man ha det så eller räcker det med draneringshålen i botten?

18/7 -08

boxer: Gloxinia har rätt.

7/10 -08

Tänkte bara uppdatera mitt eget inlägg och berätta att jag genomgående gör större sidhål på krukorna nu och det är hittills ingen som har protesterat. Har fått hålla extra koll så de inte torkar ut för mycket i sommarvärmen, men det verkar inte vara någon fara med det.

Ge ditt svar

..... dessa gamla hårdare typen av coca-cola petflaskor är perfekt till vissa orkideér.
De petflaskorna med hårdare plast tillverkas inte längre, så passa på att få tag på dem som finns kvar ....
Borrade ett större hål vid sidan för extra luftgenomströmning och sedan ett mindre centrumhål i botten för avrinning. Försäkningen runt kanten i botten lade jag en krans av vitmossa för hålla fuktigheten en lite längre tid !
Detta fungerar mycket bra
( Phap cornu-cervi / manni black / bastianii )

Nyckelord: montering, kruka, ampel

24/5 -08

Du är inte dålig du Ewert - och naturligtvis trivs dina phalaenopsisar alldeles utmärkt

Då måste jag gå till affären och kolla vilka flaskor som fortfarande är av den hårda plasten. Vi dricker inte mycket flaskvatten (lite citron gör ölandsvattnet rätt drickbart!) och jag VET att man inte ska göra det, men framförallt min man vill ha det ibland

24/5 -08

Petflaskor är guld värda, underskattade. Använder små petflaskbottnar till bebisar jag har, finns ju inte direkt så små krukor. Den avskurna toppen kan användas som korttids växthus Ta av korgen för luftflödet bara...

24/5 -08

ja detta var ju riktigt fiffigt... bra idé kanske man kommer använda i framtiden...(då orkisarna blivit ännu fler... )

24/5 -08

Klarar du dina utflyttade från "yttre angripare" som t.ex. myror, nyfikna fågelnäbbar, bladlöss och annat?

24/5 -08

Smart! O bara man kollar lite hemma finns de säkert en hel del som skulle fungera bra som krukor.Har du något bra tips på hur jag kan fixa till lite större korgar för Dracula tex.Va tror du om man skulle borra en massa hål i nedre delen på nån flaska.......?

24/5 -08

"Mia" ...tack, det var mera att jag ville påminne er om att spara på dessa flaskor, eftersom de försvinner snart ! ...det är som "Messermark" säger, att dessa kan man ha till så mycket ... så spara, så kanske man kommer på något en vacker dag
"Säluttern" .... nej, jag har inte haft problem med någon angripare hittils ... bara vänliga insekter ..... har du fått något ?

24/5 -08

"Carmelita" ... tack .... jag har aldrig haft Dracula och jag vet inte riktigt dess behov, men kanske det kommer någon annan hit och eventuellt gör tummen upp för dig......

Häftigt Ewert! Hur har du gjort själva upphängningen? Jag ser fram emot nästa lördag! (för det kommer väl fler tips? )
Annette

24/5 -08

Himla fiffigt Ewert! Kan man kombinera dom även som fågelholk?

24/5 -08

"Annette Jones" .... Det är ståltråd som blev över efter hundgården.... och som jag böjde och rundade efter en kastrull, sedan var det bara bocka till ändana och trä i hålen på petflaskan .... de brukar hänga lite längre bak i bild, men nu för fotot skull så fick de låna papegojans pinne som går ut till lönnen intill altanen

24/5 -08

"Felixan" .... tack , hur tänker du ang. fågelholk ?

24/5 -08

Tjabba...

En smart lösning - men som blir ännu smartare om man använder andra ändan av flaskan för där finns det ju redan ett hål för avrinning - korken (som givetvis skruvats bort)...

Henke

24/5 -08

"Hellemar" ... kan inte se att det skulle vara bättre på något sätt för min egen del, för denna kransen med vitmossa som jag har nu runt ett tilltaget botten hål... att man får en fuktighetdepå runt den nersänkta bottenkanten + en bra luftcirkulation genom den tilltagna "öppna" bottenhålet !

24/5 -08

Ninnaninnaninnininnaaaa ninna ninna ninnaaaa!
Uppfinnar-Ewerts lördagstips
Va skoj!
Ser fram emot många härliga lördagar tillsammans med dig!

24/5 -08

"Chic" ....på tu man hand ? ...

24/5 -08

Toppen Ewert. Jeg gleder meg også til neste lørdag.

24/5 -08

Ewert - det var bara en association jag fick. Tänkandet fixar väl du? Två våningar kanske?

24/5 -08

"Felixan" ... det är lite så jag tänker också , vad är det för fåglar du har ? .... själv så har jag ett par finkar som håller på att bygga sitt rede på altanen just nu. Roligt att följa det hela

24/5 -08

På taket i huset mittemot brukar det födas måsungar - gissa på vems bakgård någon av dom brukar hamna efter första flygturen? Fast till dom räcker ju inte cola-flaskan. Till höger om balkongen har gråsparven ett bo under takpannorna och till vänster brukar det vara talgoxar, fast inte i år vad jag kunnat se. Och för mig som har två katter tror jag inte ett kombinationsbygge skulle funka så bra!

Tänk om jag hade en veranda som din och ha dig som granne då uppfinningsrikedomen sviktar…
Mycket fiffigt, Ewert!

25/5 -08

Ewert, dina plantor ser ut att må förträffligt. Måste du vattna ofta?

25/5 -08

"aa" .... tack, det hadde ju varit trevligt
"Spindeln" ... tack, det beror helt på väderleken, under vintern då de är innomhus så blir det mera regelbundet !

Ge ditt svar

Jag har min phragmipedium planterad i vitmossa i en vanlig orange terracotta lerkruka. Eftersom phragmipediums gilla att ha det vått om fötterna vattnar jag den regelbundet (sänker ner den i ett bad varje vecka sedan vattnar jag ett par gånger imellan).

Nu har det bildats grå/gröna mögelfläckar på utsidan av krukan... skall jag oroa mig om detta? Skall jag välja någon annan sorts kruka? Plantan ser frisk och glad ut, och inget mögel synligt i vitmossan. Tack snälla för svar.

Nyckelord: kruka, mögel

23/3 -08

Oglaserade lerkrukor som man har väldigt fuktigt i brukar bli vita på utsidan....minns jag från de mamma hade pelargoner...krukan suger i sig vattnet från mossan du vattnar.
Det funkar som ett sånt där tegelrör som man har vatten i och fäster orkidéer plantor på utsidan kan jag tänka mig....farligt för din orkidé kan det väl inte vara .
Har du krukan i ljus kanske det bli grönmossa på den...vem vet.

23/3 -08

Tack Bim. Jaa... nu ser jag det lilla ironiska i mon logik... jag satte den (och mina masdies) i lerkrukor såatt det skulle hålla mer fuktighet än mina glassade krukor som har en massa hål överallt för bra dränering och luftcirkulation (så de torkar ut snabbt)... Men i självaste faller suger väl mina lerkrukor åt sig fuktigheten istället för att hälla kvar den. Eller??

Vad tycker ni OP masdie/phrag mästare... skall jag sätta dem i plast krukor istället eller är det bra så här?

23/3 -08

Mja... nå vad tror ni gänget?

Skall jag flytta mina fuktälsaknde orkideer till andra krukor (plast eller vad??) eller skall jag bara lära mig att leva med möglet påutsidan? Skulle de trivas bättre i andra krukor eller är möglet farligt? Tacksam för svar.

23/3 -08

trivs dom i krukan så tycker jag att du ska låta dom vara kvar. vad gäller möglet kolla i krukan så att det inte komer där i från, anars pudra med kanel så borde det försvina

24/3 -08

valkyrie66:

Möglet är inte alls farligt och du kan om du vill låta den stå kvar i lerkrukan. Problemen kommer inte nu men om några år när du använder lerkrukor. Rötterna växer fast i krukan och ska du då plantera om den så måste du slå sönder krukan och därmed skada ett stort antal rötter. Skadan på rötterna läks ju förhoppningsvis men plantan svarar med att låta många av de gamla bladrosetterna torka in och då dras ju tillväxten ner på nära noll.

Vad har du för material som plantan står i?

24/3 -08

Pudra med kanel. Hade ingen aning det skulle funka tackar! Magicboy: jag har aldrig odlat i vanliga lerkrukor förut, alltid haft dem i de som är målade/glacerade och där har jag aldrig haft problem med fastväxta rötter. Men jag kan definitivt se problemet med dessa om några år och då byter jag definitivt hellre nu än riskera fastväxta rötter. ..

De som jag satte i vanliga lerkrukor är mina masdies och min phrag och de sitter i ren vitmossa. Vad för kruka tycker du att jag skall plantera över dem i? Jag har aldrig odlat i plast, men är det kanske bäst? Tack så mycket!!

24/3 -08

Jag funderar på det där med att rötter sätter sig fast. Om du känner för det klipp ut en bit finmaskigt nylonnät och lägg det i botten på krukan, fyll på med lecakulor så är det mindre risk att rottrådar fäster sig fast. Plastkrukan är det bästa, den är flexibel dvs man kan knåda/massera krukan så att orkidéen släpper lätt. /Mvh Jeanette

24/3 -08

Okej, nu har jag planterat om min phrag i en plast kruka och satte ner den i lerkrukan (för att minska risken för algae osv). Vi får se hur det går. I så fall gör jag nog likadant med mina masdies... Klar bonus när jag plockade ut den var synen av nya fina friska rötter på gång.

24/3 -08

valkyrie66:

Jag tror nog att du kommer att klara dessa fint nu när du bytt krukor. Tänk också på att mossan bryts ner fortare när den är blöt hela tiden än om den får torka upp så se upp så det inte blir för kompakt i krukan.

27/3 -08

Magicboy: Ja jag märker ju att den håller sig fuktig MYCKET längre... Jag fick trycka i en del mossa för annard blev plantan lite väl vinglig - trots en stödpinne. Tycker du att jag skall mixa in lite leca kulor för att få in lite mer luft i mossan eller blir det bra som det är?? Funderar att göra samma sak med mina masdies nu till helgen (sitter nu i lerkrukor)...

28/3 -08

Ja dom blir lätt vingliga i början. Jag tycker nog att du ska vänta och se hur utvecklingen går. Växer den långsamt så är det för tätt i krukan. Är det vitmossa du har köpt eller plockat själv?

28/3 -08

Vitmossan (sphagnum peat moss) har jag köpt på blomsterlandet, de där torkade briketterna som blir typ 10ggr så stora när man lägger dem i vatten. Jag avvaktar och ser lite då... tycker du att jag skall göra likadant med mina masdies?

28/3 -08

Det är den mossa som brukar hålla längst och bäst. Ja, Masd. vill också ha mycket fukt men inte lika sjöblött kanske som Phraggarna.

Ge din åsikt

10/2 -08

Bild

Från kasvattaja.

 

Nyckelord: kruka

Prata om bilden

29/11 -07

Dusk, krukor...?

Vet inte när det var nu, för länge sen iallafall (mer än en månad)!, som jag gjorde min beställning hos Dusk. Har inte hört ett ord. Vill köpa käcka krukor till semihydro. Någon som har en aning om var man mer kan få tag på sådana? Genomskinliga plastkrukor har de ju på Blomsterlandet men jag vill ha de där höga med kanter som man får när man köper en vanlig phal på ica, liksom... nån som vet?

Nyckelord: kruka, semihydro, Dusk

29/11 -07

Du är inte ensam som försökt beställa på dusk. Jag har skickat flera mail i men inte hört ett pip.. han verkar i alla fall inte vilja sälja något.

29/11 -07

Har du provat på Plantagen...de har en plastkruka som är 13.5 cm i diameter och utviken kant upptill om du ska använda hållare som gör den till en ampel.....den är faktiskt lite högre än " icakruka"

Ge ditt svar

..... i godis - automat !

Nyckelord: kruka, ampel

22/11 -07

Den planteringen var ju annorlunda.Kul grej.
Anette

22/11 -07

Häftig väggampel, men inte alla som har en sån

22/11 -07

Ja, jag vet inte om det kommer att fungera ....
Men eftersom jag nu har fönster åt 3 väderstreck i rummet.. så har jag nu satt upp 10 st runtom på väggarna, och där jag kan ha 2 st orkide´r i varje ampel !
Fördelen som jag ser det är att man kan ha 2 st plantor "ihop", blomstängeln som får falla fritt ut mot rummet, lättare att vattna eftersom botten lutar utåt från väggen och med ett par stora dräneringshål i botten så är det bara att ställa en hink under och fylla på med vatten upptill... och vattnar därigenom 2 st plantor samtidigt utan att behöva stänka ner väggarna.
Och eftersom det är öppet upptill på två planteringställen med en nivåskillnad ... så¨blir det bättre genomströmmning av luft till rötterna plus att plexiplastet släpper in ljus till rötterna ....

Det ser spännande och "annorlunda" ut
Monika

22/11 -07

Åh vad fiffigt, roligt, nytänkande och kreativt! Jag blir alltid så i gasen av sånt Och så mycket nyttigare med lådorna fyllda av ögongodis än ätbart dito...Dessutom ser det jättefint ut, ljust och stilrent!

23/11 -07

Vad häftigt!! En riktigt bra idé att stjäla....
Vad snyggt och stilrent det ser ut mot den snygga väggen!

De måste ju någon gång byta ut godislådorna i affären så omöjligt kan det inte vara att få tag på en.
Ann

23/11 -07

Roligt att ni gillade idén.... och fungerar det inte så åker de ut i köket igen, där jag förvarade mjöl,socker,pasta m.m. i låderna ... .......och orkidérna åker åter ner i konservburkarna !

Så det är klart att du skall "tjäla" denna idé ... Ann L, men i dag har jag sett att de har en annan lite större och rundare modell. Men det kan fungera det också !

Och "Säluttern", roligt att få dig i gasen med lite ideér .....tror jag ! !! L

Men jag tror på detta, fast det kan ju komma en dag när man får besök av en barnfamilj och där då dessa klåfingriga små hulliganer identifierar blixstsnabbt godislåderna .... och desperat börjar gräva efter bjudgodis, allt medans kariesvattnet rinner i mungipan på dem ... L

23/11 -07

Hihi, ja, minihulliganer får man försöka sysselsätta med något annat under visningsrundan Men, tag varning käre vän, det är inte säkert att det är de yngre du behöver se upp med mest, det kan finnas klåfingrade tanter och farbröder oxå ...Orkidéälskare utan gränser, t.ex.

Ge ditt svar

14/6 -07

Trång kruka?

Har en liten fråga...

Tycker Maxillaria tenuifolia om att stå i en trång kruka?

Nyckelord: kruka, montering, Maxillaria tenuifolia

15/6 -07

Alla orkideer tycker om detta! En enda orkidé som föredrar "overpot" är sobralia.

Maxillaria tenuifolia passar inte att växa i kruka då den har ett utpräglat revande växtsätt. Att försöka få den att växa i en trång kruka dessutom är döfött.

Sen måste jag säga att det inte finns bara en enda som tycker om stora krukor. Av 30.000 arter orkideer finns det betydligt fler.

16/6 -07

Hej Cecilia, när det gäller krukstorlek tycker jag att en bra utgångspunkt är att använda så liten kruka som möjligt, d v s en kruka som är stor nog för rotsystemet men inte mer. Härmed minskas risken för bl a övervattning och saltinlagring - ofta med rotdöd som följd. En hög planta i en liten kruka kan förstås bli lite rangligt, men det går ofta att lösa med t ex en stadig ytterkruka. Och f ö blir det ju minst lika rangligt i en stor kruka när rötterna har ruttnat bort

Sen vill jag bara tillägga att det måste låta konstigt för alla som i likhet med mig själv odlat M. tenuifolia i kruka i många år att höra att den inte passar där. Självklart går arten mycket bra att montera men har man inte den möjligheten så funkar det utmärkt även i kruka.

Vet inte hur man gör för att få en Maxillaria tenuifolia att stanna i en trång kruka när växtsättet är så här


Gör man det så ser resultatet ut såhär...

...men smaken är visserligen olika.

Men Micke om man aldrig låter den bli mer än typ tre bulber, utan delar dem hela tiden, så får man aldrig det problemet.

16/6 -07

Hehe Linda, tre bulber var snålt, du kan lugnt 10-dubbla utan problem. Men det är klart, med tiden blir alla plantor för stora och växer ur sina krukor. Jag har hittills aldrig träffat på en orkidé som med åren stannar kvar i sin kruka. Då ska man odla pelargoner eller bonsai eller nåt.
Vad gäller bilderna så tycker jag att den nedersta var en riktig praktplanta, klart snyggast av alla. Sen att den lutar - det gör en phalaenopsis också efter några år. Man får plantera om och justera, det är en del av hobbyn. Och tittar man f ö lite noggrannare bland bilderna på internet så ser man fler ickelutande än lutande tenuifolior i kruka. Annars kan man alltid titta i mitt fönster, där står också en.

Ge ditt svar