Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om mögel

Nyckelord: mögel

Inlägg med mögel som nyckelord.

18/11 -15

Mörka tider.

Hej. Jag har fått mögel på ganska många av min plantor i köket, ovanpå jorden och det har blivit ganska mycket. Jag har bytt ut jorden mot ny jord och sprayat med H2O2 på de som blivit angripna.
Jag ser även har börjat lite smått krypa fram på några i vardagsrummet också. Dom har jag gjort samma sak med. Det är främst de som jag har använt vitmossa i verkar det som som har möglat.
Jag har även sprayat vissa med ytdesinfektion. Någon som har några tips på vad jag mer kan göra?
Usch vad lett det är...

Nyckelord: Mögel

18/11 -15

Hur blött har du i komposten? Lättaste sättet att bli av med mögel borde vara att torka ut det.

18/11 -15

Jag vill påstå att jag inte har allt för fuktigt, men det kan vara så att det varit för fuktigt. Ska ha en torrare period nu i och med att det är vinter också.

Ge ditt svar

Mögel i komposten på en planta omplanterad enligt konstens alla regler. Märkligt nog den enda planta som står i en vanlig kruka, men med gott om luftutrymme. Alla har plastkruka, men de andra har glasytterkruka, dom står på en bädda av glaskulor och har i övrigt väldigt gott om luft för ventilation. Nu ska jag borra lufthål i alla plastkrukor, såg att någon gjort det, och hoppas undvika mer tjafs. Ska jag kanela igen eller räcker det med spolning och omplantering. Kanske Atamon? Kan det vara nåt knas med komposten? Köpte den och sp. från Peter för ett par veckor sen.

Av någon obegriplig anledning har ett nyförvärv börjat tappa blommor och knoppar, den var helt kry när jag köpte den för två veckor sen. Barken som den är planterad i är för grov och håller för lite fukt så i förrgår pillade jag ut en del av den utan att ta upp den ur krukan och pillade dit Peters kompost istället. Men problemet började flera dagar före det. Jag hade aldrig några problem när jag höll på med orkidéer för 15 år sen, nu går precis allting åt h-e. Tror att det är någon taskig voodoo inblandad. Kastar snart ut allihop och åker till IKEA, jag fick en därifrån för två år sen, den blommade i nio månader. Det är den plantan som totalt deppat ihop nu. Jag har sett plantor som stått i vanlig planteringsjord utan att ta skada men dom här..... F-N så less jag är!

Nyckelord: omplantering, mögel

19/10 -15

Jag har för det mesta fimpat barken. Har i en eller två krukor. Annars bara spaghnum. Bark möglar för lätt här:)

Atamon är bra:)

19/10 -15

Jag har köpt kompost av Peter i säkert 15 år och har aldrig varit med om att den har möglat! Hos mig funkar det med bara sphagnum till plantor i små krukor, men inte i stora t ex till Phallar 12 -14 cm krukor. Det blir för blött och rötterna ruttnar. Har räddat sådana plantor, med urdåliga rötter, genom att plantera dem i bara bark och det har gått bra.
Peter B, jag börjar undra om du håller på för mycket med dina plantor? Förstås gör du det i all välmening, men det kanske stör dem. Själv håller jag mig strikt till vattning en gång/vecka och ger näring varannan vattning året runt. Omplantering vid behov och är plantan omplanterad, så får den vara i fred.

19/10 -15

Tack för svaren.
Nenne, ingen av plantorna står idag i en kruka större än 12 cm, de som jag av nöd var tvungen att beskära hårdast står i ännu mindre med den framtida rottillväxte i tanke. Jag förstår din tanke med mitt pysslande och jag förstår den helt och fullt och håller med dig. Tro mig när jag säger att jag helst skulle slippa det här och bara göra en Ferdinand. Tyvärr så har även det blivit nödvändigt mot mina intentioner och önskemål. Följetongen är lång och började med en jättedålig kombination, Hasselfors Orkidéjord (som är en värdelös produkt) och att jag planterade direkt i glaskrukorna vilket alltid funkade då för 15 år sen. Det blev för blött med röta som följd men tyvärr så är min ekonomi extremt dålig och det var inte förrän nu som jag kunde köpa rätt grejor.

Till dess hade jag först fått klara mig med den rena bark som jag kunde plocka ur från Hasselfors och som höll fukten alldeles för dåligt (8 liter till 1,5 liter) till att börja med. Och när jag väl fick tag på sp. här i Sala att komplettera med så var den torkad vilket tydligen inte alls är lika bra. I samband med det så blev dom flyttade till plastkrukor. Så jag har blivit tvungen att rätta munnen efter matsäcken och hanka mig fram tills nu, flera månader senare, då jag kunde köpa rätt grejor. Men de flesta plantorna verkar ha tagit sig igenom hela pärsen ändå och börjar skjuta nya knoppar. (säger man knoppar om det som är nya grenar på en gammal stängel eller ska man säga grenar?) Men just den här är lite segstartad och behövde inte det här också. (jag skrev om den för någon vecka sen om huruvida jag ska klippa en gammal stängel som stjäl kraft från rotsättningen) Jag tror att jag provar Atamon nu, kanelningen med torkning verkar gå hårt fram och jag är rädd för att det ska bli sista spiken.

Men jag är väldigt misstänksam mot vattnet här, det har tydligen väldigt höga mineralvärden och mycket kalk och det tycker vännerna inte om. Så hur tokigt det än kan låta så ska jag göra ett försök att använda ett källvatten från ICA som jag hittade i ett test på nätet. Alla värden utom ett var lägre än det kranvatten man jämförde med. Och med bara åtta plantor än så länge så kan jag köpa väldigt många flaskor vatten för de pengar som en sån där osmos-grunka kostar. För det är för mig ett märkligt sammanträffande att en pigg och kry planta deppar ihop efter bara mindre än två veckor här. Den plantan har jag inte planterat om, bara pillat med substratet som jag skrev tidigare. Tänk att det ska vara så svårt för mig att skriva kortfattat.

Henrik.L.A.
Tror du att jag kan blanda färsk och torkad sp. om man ska plantera som du föreslår? Jag har lite ren, grov, bark som Peter skickade med, som prov antar jag, ska jag blanda i det? Eller skulle jag kunna göra en blandning med till största delen sp. och sen lite kompost för näring? Sen måste jag säga att jag är lite fundersam på kvaliteten på den sp. som jag köpte av Peter, den innehåller väldigt mycket småbitar och en hel del stänglar utan grönt. Jag har ju aldrig köpt färsk sp. (men jag beställde det i webbshoppen, inte fjolårssp.) så jag har ju å andra sidan ingen erfarenhet att luta mig mot, bara en fundering. Visst är det en tsk Atamon per liter vatten?

19/10 -15

Jag har bara färsk mossa. Den torkade pressade mossan blir alldeles för oluftig. Jag köpte årets mossa av Peter förut i år och den var jättefin:)
Den torkade köpte hag också- och liknar mer en annan moss art än spaghnum. Men det gick bra att blanda med bark.
Ja tror det:) det står på påsen:)

19/10 -15

Nu när du nämt vatten som ett problem kan jag bara säga att, det är ett mycket större problem än vilken slags odlingsmedia du använder. Mitt kranvatten här är från egen brunn med mycket kalk o det har på fullt allvar dödat många brudorkide-hybrider på 2 veckor nu har jag osmos men det var ju inget du ville lägga pengar på, men kan du inte fylla dunkar med vatten på jobbet eller hos någon vän som har bättre vatten? Istället för o köpa dyrt.
Vad du vill odla i är ju mer vad som funkar med ditt inomhusklimat o hur ofta och mycket du vattnar.
Har du kollat vad det är som möglat? Kan ju i värsta fall va en rot, sj har jag bara fått mögel i riktigt gammal nedbruten ja vet inte vad från blomsterhandlare men atamon ä lämpligt när man haft mögel i krukan. Nu vet jag också att många har kanel på alla ställen de kapar nått men sj gillar jag inte att ha det på rötterna det torkar väldigt mycket o kan sen sprida sig till friska rötter som då också torkar om man inte sköljt bort det helt.

19/10 -15

Har inte haft mögel någon gång i bark. Men jag köper aldrig färdiga mixar, dessa är fuktig i påsen och därmed har nedbrytningen redan startat och inne i påsen trivs svamp. Köper kruttorr hardwood bark och förvarar den torrt och luftigt i öppnar till jag ska använda dem. Mixar bark mossa perlit kol LECA och kokos i olika kombinationer beroende på vilken planta jag ska plantera.

19/10 -15

Tack Awa86!
Äntligen någon som är med på tåget, har pratat om det här förut men vi kom liksom ingenstans (åtminstone inte dit jag ville ). Den bästa lösningen som vi kom fram till var naturligtvis osmos, och det är ju så också. Men så länge jag bara har 8 plantor så är det för mig en extrem ekonomisk överkurs att köpa osmos, jag får som sagt väldigt många flaskor vatten för dom pengarna. Men jag kommer att köpa en längre fram, ska bara skaffa fler orkisar först. Det känns som rätt ände att börja i.
Tyvärr hjälper det inte att ta vatten på jobbet, jag bor nämligen bokstavligen på jobbet, jag jobbar som vaktmästare och gästhusvärd i ett kloster utanför Sala och bor på plats. Min egentliga boplats är utanför Gävle där vi har superfint vatten, men dit åker jag kanske varannan månad så det får bli flaskvatten tills vidare. Att vattnet här är tufft här vet jag från att många gäster, i synnerhet förstagångsbesökare, kan bli lite lösa i magen ett par dagar innan magen vant sig. Men vattnet kontrolleras enligt kommunens bestämmelser och är godkänt som dricksvatten, men det betyder ju inte att det är godkänt som dricksvatten för brudarna.

Vad tycker du att jag ska göra nu? Är det bara att gilla läget och se dom små liven gå under eller kan jag göra något? Finns det orkidérehab, tar Betty Ford-kliniken emot blommor?

Kanelen sköljde jag aldrig av från rötterna när jag planterade om dom vad jag trodde var sista gången för ett par veckor sen. Borde ha fattat det, såg ju hur mycket rötterna torkade som du så riktigt säger. Ska jag göra om hela eländet igen?

19/10 -15

Jag använder färdiga barkmixar och köpe-sphagnum. Har inte drabbats av mögel (hittills), däremot alger i mossan. Men det oroar inte mig: har inte upptäckt några negativa konsekvenser på tillväxt eller blomning bara för att det blir lite grönt i krukan emellanåt. Men du verkar ha drabbats av värre bekymmer!! Hoppas att det ordnar sig !

19/10 -15

Peter B kanske Ludisia discolor vore nåt´ för dig! Är planterad i vanlig blomjord, väldigt lättskött och har underbara blad! Den trivs både i sol- och skuggfönster, så inga konstigheter med den!

19/10 -15

Jörgen J - Var kan man köpa hardwood bark?

19/10 -15

Är det någon som vet hur jag ska hantera det här senaste problemet, vattnet?

Blir det till att plantera om en gång till för att bli fri från det som kan samlas i krukan? Får kanske beställa mer sp. och plantera om ytterligare en gång och sen köra flaskvatten så länge jag bor kvar här.

19/10 -15

Så klostret med ljustillverkning? (Tillhör Vadstena kommun o kloster nämt nog lite mer än genomsnittligt i skolorna där eftersom det är en stor del av stadens historia)

Tror du kan behålla median om det inte är allt för illa med möglet, sj spolar jag alltid med kranvatten när det behövs rejäl genomspolning för att få bort salter.

19/10 -15

Ludisa gillar föresten inte kalk... min mamma lyckas bra med porslinsblommor (hoya) som bara får kranvatten, enda jag har kranvatten till är mina röda mangrove, lite udda växt att gilla det vet jag tycker de har vackra rötter + funkar tydligen bra att typ göra bonsai av när de når den storleken mina är inte så gamla men de trivs men de trivs ju i allt... även saltvatten

19/10 -15

Har du fått fram några vattenvärden sedan förra inlägget?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

19/10 -15

Varför inte samla regnvatten? Jag har också extremt kalkhaltigt vatten i kranen och vattnar samtliga orkidéer och kamelior med regnvatten. Det fungerar utmärkt och är väldigt billigt.

20/10 -15

Gällande alternativ till vattnet har jag sj testat att samla regnvatten i hinkar o sånt fast det gick inte så bra men fåglarna gilla ju o bada o se till att vattnet jag lyckades få in snart vart grönt skulle velat ha vatten tunna men fick inte eftersom pappa vägrar låta mig ha nån för han har sprutat rödfärg sen han börja sommarjobba (han är 3e generation målare min brorsa o nåra kusiner ä 4e jag säljer färg så slipper måla ladugårdar ? ) så att se en tunna på fritiden ä liksom inte vad han vill...

Sila genom ogödslad torv funkar hyffsat men är otroligt bökigt o kändes inte som att det fick bort allt och kändes väldigt osäkert på när torven skulle bytas. Men orkidéerna överlevde allafall med det vattnet även med visst fusk med kranvatten när jag inte orkade böka med torven.

Sen skaffa jag saltvattensakvarium o då vart det en osmos på 300L/dygn men det är ju under ideala förhållanden så fick la ca 50L dygn med den så va lite för liten för mig (kan ju inte gå o vakta den jämt), när den osmosen la av (man måste byta delar! O när membranet väl är slut är det ofta lika dyrt som en helt ny osmos, därför de flesta inte vill tillverka vatten åt andra) så vart det en på nästan 700L/dygn med boosterpump (får nog 300L om jag körde den fullt ut ett dygn tror jag men brukar bara köra 80L i taget) så nu är det mycket bättre här, men det vore ju totalt overkill för de flesta här.

Tycker du ska köra på det köpta vattnet tills du hittar nått bättre alternativ vet inte om du t.ex kan få med dig vatten från Gävle (beror ju på hur du reser, är ju svårt att släpa med sig på t.ex tåget) eller om nån du känner i närheten av klostret som du kan få hämta vatten hoss, någon kanske har en regnvatten tunna du kan få ta ur om du bara frågar (kan ju va lite svårt när det börjar frysa om du inte kan förvara en del till vintern).

Det är träligt när vattnet är som det är där man råkar bo, inne på mitt jobb har jag en ludisa som stortrivs med det kranvattnet, har en här hemma som köptes samtidigt den trivs inte alls lika bra vet inte om det är näringen jag inte får till rätt mängd på eller om den tagit för stor skada från innan jag hade osmos eller inte trivs med att bindas upp (långranglig sort ser mer ut att passa i ampel egentligen)

En lite tråkig sak är att när orkidéer får kalk överdos kan en del ha svårt att återhämta sig även när man hittar nått bättre alternativ, det är inte ditt fel om någon dör du har uppenbarligen gjort mer än de flesta för dina orkidéer

20/10 -15

Jag samlar regnvatten, har gjort det i 3 år nu, funkar kanon även i Norrbotten, har vatten inne i garaget i petflaskor och en stor vattentunna ute, när det börjar bli kallt tar jag in antalet petflaskor i huset ett dygn innan vattning så det inte är så kallt och min stora tunna har jag inne i garaget, mörkt och svalt, när det regnar vintertid (ja numera gör det även här) så har jag en 40 liters hink ute och får på så sätt in vatten så det räcker hela vintern, mina grannar anser nog att jag är galen men det är ju deras problem

20/10 -15

Odling i ren vitmossa kan vara värt att prova. Vitmossa av god kvalitet har anticeptiska egenskaper och möglar i princip aldrig, den håller rotsystemet friskt och har lång hållbarhet.
Kanel bör inte användas i krukan utan endast på blad och snittytor.

20/10 -15

Gör nästan som elcatania. Har en stor tunna och samlar regnvatten och när det börjar bli noll-gradigt ute fyller jag på 4-5 liters dunkar (spolarvätska, från jobbet tar jag tomma maskindiskmedeldunkar etc) och förvarar dunkarna i en friggebod. Några dagar innan vattningen tar jag in en dunk för att tina.

20/10 -15

Jag blir så glad att så många fortfarande vill engagera sig i alla mina frågor!
Awa86 Vi har egen ljustillverkning, så långt är det rätt, men klostret i Vadstena är Birgittasystrar. Det här klostret är ett manligt Benedictinerkloster. Tack för att någon håller med mig om flaskvatten.
Marie S Jag bestämde mig redan i början av mitt "återfall" inte använda regnvatten av samma skäl som Awa86 skriver, fåglar som förorenar samt i mitt fall hängrännor som inte är ordentligt städade sen Gustav III dagar och drar med sig "biologiskt avfall" och allt möjligt.
dick Jag har faktiskt glömt att forska vidare i det där. Men (känsliga läsare varnas) eftersom det ingår i mina arbetsuppgifter att städa fyra toaletter som används av gäster två gånger i veckan så ser jag spår av nya gäster som vittnar om deras magars reaktion på vattnets sammansättning. Själv använder jag bara det vattnet för att borsta tänderna, för drickande använder jag bubbelvatten. Jag ska försöka få fram siffrorna så att du som begriper dig på sånt där kan hjälpa mig. Och som sagt, även om det är ok för oss så verkar det inte vara ok för brudarna, vi ska vara försiktiga med vad vi stoppar i oss så det gäller väl även dom och deras välmående.
elcatania Men snälla du! Det är väl klart som korvspad att det funkar bättre i Norrbotten, allt är bättre där. Synd bara att resten av landet är så ocentralt placerat i förhållande till Malmfälten i mitt fall. Släkten är spårad tillbaka till början av 1500-talet så vi kan ju vara släkt du och jag, typ 23-männingar. Men jag har faktiskt funderat på att använda snö när den finns tillhanda, mycket renare än så blir det ju inte. Tyvärr är det normala nedfallet i Sala väldigt blygsamt i förhållande till rätt del av landet.

Men vad gäller det aktuella/senaste så har jag nu tagit ett beslut, jag kommer att göra som Henrik.L.A. och Lassse föreslår och gå över till bara sp. och jag kommer att följa Awa86 råd och använda flaskvatten om jag inte kan fixa rent regnvatten eller snö utan gula fläckar. Så med den halva påse jag har kvar nu så planterar jag om den aktuella och de som är på väg mot blomning och skaffar omgående mer av årets färska sp. Det här få bli sista gången jag stör dom, dör dom så åker jag till IKEA, det som skulle bli någonting roligt och stimulerande har bara blivit det motsatta så vi får väl se om jag åker till Västerås eller inte.

En fråga till, om en planta börjar skjuta nytt på en gammal stängel, vad kallar vi det då? Knoppar är det ju inte, grenar känns heller inte helt rätt men är det så vi säger i alla fall?

20/10 -15

Menade att jag bor i Vadstena ☺ inte att klostret du arbetar/bor på skulle tillhöra Birgittasystrarna, borde fått in ett jag i den meningen 😉 när man går i grundskolan ska man ju lära sig lite stadshistoria o det blir ju efter ett tag lite surt o skriva om heliga Birgitta, Gustav Vasa, Mårten Skinnare eller mentalsjukhus då hittar lärarna på lite andra uppgifter som typ "vilka andra kloster finns det i Sverige"...

Man brukar väll bara säga att en sån planta förgrenar sin stängel o kommer få nya knoppar o blomma igen tror inte det finns nåt ord för det.

Ge ditt svar

Att Hasselfors orkidéjord var skräp är konstaterat. Men nu ser jag att en annan planta också fått mögel i substratet. Den är aldrig om planterad utan kommer direkt från Bürgners handelsträdgård i Sala. Kan det finnas något i vattnet? Det kommer från egen brunn, är hårt och har en svag lukt av svavel när det är obehandlat. Men det finns en anläggning som vispar vattnet väldigt hårt där det kommer in så att lukten ska försvinna, vilket den också gör.

Jag gör som jag alltid gjort och kokar vattnet innan jag använder det för vattning, jag kokar det i vattenkokaren som jag har på rummet och låter det svalna i diverse kärl under natten. Om jag ska behöva börja servera Evian till växterna så lägger jag av. Att ha plantorna utan substrat har gått utmärkt.

Den planta som jag hade problem med tidigare har slagit ut blommorna efter att ha blivit fri från Hasselfors. Att Gullan tvärt bestämde sig för att blomma över är nog helt naturligt eftersom hon blommat fyra månader nu och hade en jobbig uppväxt.

Nyckelord: Vatten, Substrat, Mögel, Hasselfors

18/6 -15

Hejsan! Mögel i substratet kan uppstå av en uppsjö av orsaker. Men själv har jag bara råkat på det om jag har vattnat för mycket i hög luftfuktighet. Så att det inte hinner torka ordentligt. Direkt när jag upptäcker det så tar jag ur plantan och gör rent den och sprayar med atamon lösning följt av endast bark i krukan (inge smul eller så heller). Har hänt mig två gånger.

Men kan ju också bero på vattnet?

18/6 -15

Tack! Det är just det är det konstiga, jag vattnar aldrig så länge det finns imma på insidan av krukan och två tre dagar till, kanske mer också. Någon hög luftfuktighet vet jag inte om vi haft, fast det är ju rått i luften och jag har ett litet rum utan ventilation tills jag vågar vädra utan att det blir för kallt eller dragit för blommorna. Atamonlösning? Menar du den Atamon som man har för burkar när man syltar? Den är ju ätbar så det funkar säkert, vad har du för blandning?

Har tre stycken Phalaenopsis som stått tio dagar nu utan någonting på fötterna, dom mår alldeles toppen. Jag sprayar dom nån gång om dagen, dom står i vida glaskrukor som tillåter frisk luft till tårna och ljus för fotosyntesen där också. Jag har fördelen att bo på jobbet så jag kan hålla ett vakande öga på dom hela tiden. Det ser ganska läckert ut också.

Jag ska köpa ny bark när jag får lön. Det var någon jag pratade med här i bygden som föreslog att man skulle låta barken ligga helt nedsänkt i vatten några dagar innan man använder den för att dra ut eventuella kemikalier. Det låter ju som en vettig tanke. Det kanske kan vara värt att göra om jag köper bark på zoo-butiken här i Sala. Känns lite överkurs att baara beställa bark för fem krukor från Orchidéehuset även om den är bra.

18/6 -15

Den billigaste lösningen, om du inte vill köpa Ordchidéhusets kompost, är nog att köpa ren pinjebark t ex hos Bürgers i Sala eller på Zoobutiken (säkert dyrare), klippa den i lagom stora bitar med en sekatör och köra den en timme i ugnen 200 grader.

18/6 -15

Det kan också vara ventilationen! Kan räcka med att du stoppar in en osvillerande fläkt för att få bukt på mögelproblemet.
Vet ej vart du håller hus, men här står balkongen öppen och några orkidéer precis brevid och npgra utanför och de mår toppen trots de icke så höga tempraturerna.

Japp, det man syltar med. Använder ca en halv tesked till typ en halvliter vatten.

18/6 -15

Tänkte också tillägga det som nenne skrev! Mycket bättre än alla överprisade påsar med speciell orkidé jord.

Om man inte köper orchid focus barken. Den är toppen:)

18/6 -15

Att annat sätt att slippa mögel mm kan vara att odla helt eller delvis i vitmossa, grov och gärna färsk sådan. Vitmossa (Sphagnum) har antiseptiska egenskaper - har tidigare använts av människor inte minst här i Norden till såromläggning mm - och hjälper till att hålla rotsystemet friskt.

18/6 -15

Kommer in med allmän okunskap, men menar du verkligen mögel Peter B? Inte bara cyanosar? (Eller alger eller vad det kallas: jag MÅSTE ta en botanik/hortonom-examen, tips på en distans-variant, någon?? ). Själv använder jag sphagnum/vitmossa och diverse barksubstratvarianter och har aldrig drabbats av mögel?! Hur ser det ut?!

18/6 -15

Mitt mögel har varit som mögel. Vitt hår. Haha obs! Då ej som ett ullus bo.

18/6 -15

Är det någon som har okunskap här så är det jag Xara eftersom jag kommer med så många frågor om sånt som borde vara självklart även för en småskalig entusiast som jag. Cyanosar vet jag inte vad det är, det jag ser och tolkar som mögel är vita kanter på pinjebarken. Den finns inte överallt, men det kan ju bero på att jag såg det i tid och tömde krukorna och spolade rent. Det är inte en snårskog, men vita kanter som inte funnits där förut och som dök upp samtidigt som Hasselfos´skräp hade stängt avrinningen och allt var surt och tråkigt. Plantorna är friska och fina i övrigt.

Men det som gör mig så konfunderad nu är kärnfrågan hur det kan bli så med en planta som står i en vanlig plastkruka utan någon ytterkruka eller annat som hindrar uttorkningen. Huvudfrågan var alltså om det kan vara något med vattnet som kan orsaka detta? Se vad jag skrev om vattnet i början, det hela känns jättemysko.

Jag måste ha råkat ta bort en uppföljningsfråga ser jag nu. Nenne, ska man ugnsbaka barken torr eller blöt, att köra torr bark på 200 grader i en timme känns väldigt brandfarligt. Jag ska försöka få med mig klostrets husfar ut i skogen och hjälpa mig hitta en plats där det växer sphagnum.

18/6 -15

Jaha! Du menar så, sådant har jag upåfattat som kalkavlagringar från vattnet:)

18/6 -15

Sköljer du genom krukan ibland? Annars är det mycket möjligt att det som Henrik säger är kalk eller saltavlagringar

19/6 -15

Tycker också att det låter som kalk, saltavlagringar. Det brukar precis sitta så på kanten av barkbitarna.

19/6 -15

Peter B, här kan du läsa om pinjebark i ugnen. En gammal tråd på OP och det är delade meningar om det är nödvändigt med denna behandling. Jag hade fel betr temperaturen!
Barken ska vara genomspolad och blöt och läggas på folie alt bakplåtspapper i långpannan. Den kan avge kåda och det är jättesvårt att få bort från långpannan. Sen har jag inget minne av att jag körde den flera timmar, som det sägs i tråden.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

20/6 -15

Jag tänkte också på kalk ett tag i början, men jag kokar alltid vattnet innan jag använder. Jag har blivit sagd att det fäller ut kalk och annat som man inte vill ha. Det kanske inte är så?

Jag kan ta med mig barken och gå upp till klostrets storkök och fråga om jag får använda deras varmluftsugn stor som en halv pizzaugn för att göra helstekt pinjebark. Broder Anders skulle jaga mig med bakspaden hela vägen ner till gästhusets kök med en puttig liten bänkspis, med en ännu puttigare ugn.

20/6 -15

Att koka vattnet tar inte bort kalk. Det är bara vatten som ångas och försvinner

20/6 -15

Jag oroade mig inte för salt/kalk-avlagringar på bark innan jag skaffade mitt RO-system (då upphörde det ju, förstås). Men det kanske jag borde ha gjort?! Kan jag händelsevis skylla tjugo+ års oblomningar och Miljöbodsbesök på det?! Peter, om du vill 'sterilisera' barken i ugnen, så kan väl Anders inte ha några synpunkter på det? Tror att verksamheten kan vinna både anhängare & besökare på seriös orkidéverksamhet .

20/6 -15

Inte för jag på något sätt är expert. Men PeterB du säger ni har egen brunn där ni bor. Hur är vattenkvalitén på vattnet. Det kan ju va hel okej för er att dricka men innehålla mycket kalk och andra mineraler som kanske inte är bra för plantorna eller får barken att brytas ner fortare. Men som sagt det är ju bara en teori. Tror inte det är barken som det är fel på för barken i sig vitnar ju inte av sig själv utan något som påverkar den. I detta fall tillför du ju bara vatten till dina plantor. Säger som många andra att det låter som kalk på kanterna på dina barkbitar. Sen har ju olika barkblandningar olika kvalité det är jag helt övertygad om. Som sagt kör bara Peters blandningar från orchidehuset. Den funkar fint för mig. Men det är ju just det alla har olika lösningar och gör på olika sätt. Det viktigaste är att du testar dig fram och får något som funkar för dig.
Lycka till med plantorna

20/6 -15

Ju längre tid man kokar vatten (om det finns kalk i) dess mer kalk blir det (% ppm mm)

20/6 -15

Kort fråga PeterB
Ser barkbitarna ut så här?

20/6 -15

Grundvatten måste man ha koll på, kemanalys, baktannalys mm då man använder det som dricksvatten och vattnar sina orkidé mm. Restprodukter från jordbruk, e-coli och coli mm. Kan finnas hög koncentration av salter (även felaktig sammansättning). Även kalk så klart i orkidésammanhang. Har man koll på sin brunn kan det vara en välsignelse men annars kan det vara direkt farligt att använda som dricksvatten och för sina orkidé så klart.

11/7 -15

Tack för Era svar!
Jag har glömt det här i en röra av kapad IP-adress, ändrande av en hel massa användar-id och lösenord samt det betydligt trevligare besöket på tre veckor av min dotter.
Larsa, ja det är så barken ser ut, inte så mycket ännu, mer som den ensamma lilla biten längs upp.
Jag vet att klostret filtrerar vattnet på olika sätt här nere i gästhuset där jag bor och uppe i själva klosterbyggnaden. Sen har dom också ett fint växthus som antagligen har en egen vattenanläggning, om det är så så har vi alltså tre olika vattenkvalitéer på området. Den minst renade är just den som jag använder här i gästhuset där prion legat på att få bort en svag svavellukt genom att vispa in syre i vattnet. Jag vet att vattnet är väldigt hårt och därmed kanske mineralrikt också. Dom två bröder som står för odlingarna har säkert svar på detta.
Oled, vad gäller jordbruk så ligger det stora ängar här, dom börjar 50 meter från brunnen Vattnet är analyserat av berörd myndighet och godkänt som dricksvatten på hela området, men det säger ju inte så mycket om annat än renhet från skadliga bakterier antar jag? Jag kokar aldrig vattnet länge utan bara ett uppkok i vattenkokaren, sen får det stå och svalna till nästa dag. Det då alltså inte bort kalk, men det borde väl ta död på eventuella bakterier?

En avvikelse; en bröderna som står för växthuset har tagit sig an överblommade och bortglömda orkidéer. Den andra brodern sa; - Han bröt mot alla regler och dom älskar det!! Dom står i en blandning av lite vanlig mossa och vanlig jord och hålls konstant blöta, inte fuktiga, i svarta krukor tunga av vatten. Jag sökte upp den andra brodern (den ansvarige skulle aldrig lyssna) och förklarade vad som var fel, hur och var och varför.
- Så vad du säger är att dom kanske blev jätteglada först för att någon bryr sig men att det snabbt kan ändras?
- Ja, vem skulle inte bli sur när fötterna börjar ruttna och falla av?

11/7 -15

Man godkänner inte ett vatten som dricksvatten utan gör ett bakt prov och Kemprov på ett sötvatten. Det kan vara otjänligt, tjänligt med anmärkning eller tjänligt. Man måste alltså med jämn mellanrum
analysera för att få reda på om det är tjänligt som dricksvatten.
Enligt regelverket för kommunalt dricksvatten skall i princip 4 prov tas och analyseras per år. Tyvärr finns inte samma lag gällande brunnar men det är klart att rekommendera

11/7 -15

Glömde säga att det är en borrad brunn, men det har väl alla som bor permanent på landet numera antar jag. Någon provtagning fyra gånger per år kan jag garantera inte görs. Blev det godkänt för fem eller femton år sen så är allt frid och fröjd. Man har tyvärr en ovana att skylla på vissa saker som är självklara på att det är privat här eftersom det är en stiftelse, säkert det här också.

11/7 -15

Har du tillgång till analysresultatet?

11/7 -15

Har du funderar på att samla regnvatten och använda till dina älskade orkidéer? Har också vatten från borrad brunn som är bra som dricksvatten. Sedan jag började vattna mina orkidéer med regnvatten så mår de mycket bättre och blommar som bara den.

11/7 -15

Anledning att vi gör bakt och kemprov oftare är att man aldrig vet vad som kan hända. Utsläpp mm i sjöar mm.
Jag tycker brunnar kan vara utsatt på samma vis. Ett avloppsrör kan gå sönder (eller hål i) (ofta har man brunnar i närheten av fastigheten där avloppsrör finns), det kan vara utsläpp i närheten kemiska mm. Med det tycker jag inte att ett prov taget för 5-15 år sedan talar om hur dricksvattenkvaliteten i nutid är om det är tjänligt.
För ca 10 år sedan blev det problem med vårt avlopp (vi har kommunalt dricksvatten) och spolbilen kom. Efter 2 år var det dax igen. och för 3 år sedan blev det samma igen och då satte jag spaden i marken. Och vist, ett hål i avloppsröret. En grävfirma grävde upp och ett 30 kvadratmeter områden stank avlopp, fy fan kan jag säga. En brunn i detta område hade inte varit trevlig.

12/7 -15

Här har man en väldigt märklig inställning till underhåll av installationer och material, så länge det fungerar så kan det inte vara något fel på det oavsett hur mycket det gnäller, kärvar, skramlar och allt vad du kan tänka dig. Med andra ord; så länge det går att spola ner skiten i avloppstanken och så länge det kommer vatten ur kranen så är allt bra. När sen allt brakar ihop pga bristande underhåll så står man som frågetecken med en onödig jättefaktura i handen. Att vara vaktmästare här är att konstant jobba i kraftig uppförsbacke.

Igår så spolade jag 4 lilter Hasselfors pinjebark som var det enda jag fick tag på här, inte helt oväntat så var produkten full med sand/jord och småfnas av bark. Den kommer alltså att täppa till mina avrinningshål igen. Så nu blir det såhär:
- Kolla upp så mycket jag kan runt vattnet här, prover, möjlighet till regnvatten, rening hur och var
- Beställa bark och plastkrukor från Peter (har inte råd, känns fånigt köpa bara det från webbshop med avg. etc. men...)
- Ställa plastkrukorna i mina glaskrukor
- Staga upp krukorna med glaspärlor som min dotter gett mig för ändamålet.
Då har jag gjort vad jag kan (förutom att vattna blommorna med Evian), få till vattnet så bra jag kan, få stopp på tilltäppta avrinnigshål, men ändå fått ner plantorna snyggt och prydligt i sina glaskrukor där dom står stadigt och får mycket ljus på rötterna.

Ge ditt svar

17/3 -12

mögel/ohyra?

Jag har en nyköpt phalaenopsis som jag direkt planterade om i semihydrokultur (lecakulor). Nu har jag något som ser ut som vitt ludd (mögel?) på minst två rötter och vita prickar på ett blad. Den mjölkiga slöjan på bilden ser i verkligheten mest ut som ökad glansighet. Flera knoppar har torkat och ramlat av. De övriga knopparna och blommorna verkar ha återhämtat sig.

En annan planta, som också är ganska ny, hade redan från början (slarviga mig) något som ser ut som blåsor eller vårtor på bladen. Den verkar må fint. Är det något normalt? De gröna blåsorna/vårtorna finns på flera av bladen men då inga färgändringar. Den bruna fläcken är inte lika mörk i verkligheten.

De står i varsin karantän.
Vad gör man? Vill inte slänga mina älsklingar.

Nyckelord: ohyra, phalaenopsis, mögel, virus

17/3 -12

En tanke: Vid omplanteringen kan ju rötterna ha skadats. om de sedan är konstant blöta (gröna) så kan röta uppstå i sårytorna. Efter omplantering i semihydro från vanligt substrat så bör man nog se till att rötterna blir torra emellanåt, i alla fall initialt. De nya rötter som bildas och som själva söker sig ner i vattnet klarar såklart vattenodling, men de som är vana vid luft kanske inte är lika tåliga? Mitt råd: Häll ut allt vatten ur krukan, låt den torka upp och vattna som om plantan var i vanligt substrat några veckor. Efter dess kan du låta lite, och sedermera mer, vatten stå kvar i krukans botten även mellan vattningarna.

17/3 -12

Tack för rådet! Jag ska försöka.

Ge ditt svar

17/3 -12

Bild

 

Nyckelord: phalenopsis, mögel

Prata om bilden

Min pappa köpte en flaska med små Cattleya-bebisar när han var i Thailand i januari. Fick flaskan av honom i helgen och allt såg fint ut, detta är mina första flaskplantor så jag har bara följt instruktionerna som följde med vilka säger att plantorna ska vara i flaskan i 3 månader eller tills 3/4 av flaskan är fyllt (de är dock bara 2-3 cm stora än så länge) och att flaskan inte ska stå i direkt solljus.

Idag såg jag dock att det har börjat mögla i flaskan! Inte så mycket på plantorna utan mest på den gelé-liknande geggan de växer i... Vad ska jag göra?! Går de att rädda? Bör jag ha sönder flaskan och plantera dem i vitmossa eller är de för små för att klara sig? Jag vill så gärna få dem att överleva

Nyckelord: Cattleya, Mögel, Flaskplantor

16/3 -12

Öppna flaskan, ta ut plantorna och skölj bort gelén. De torde klara sig om du planterar dem som du skriver i lite vitmossa.
Mvh
Mikael

16/3 -12

Tack för det snabba svaret! Fick lite panik här...
Jag behöver inte behandla dem med något alltså, bara skölja av?
Har du något förslag på hur jag kan få ur plantorna eller måste jag slå sönder flaskan?

20/3 -12

I söndags tog jag ur plantorna, spolade av all gelé och mögel med vatten och la dem på vitmossa - men möglet kommer tillbaka. Ska jag spraya dem med atamon eller vad det heter, hjälper det mot mögel? Hur mycket och ofta?

Är det mindre risk att det möglar om jag lägger dem t.ex. på orkidékompost och sprayar vatten ofta, än när de ligger på konstant fuktig vitmossa?

Spolade av dem igen med vatten nu men fortsätter det så här är de nog borta om ett par dagar...

20/3 -12

Atamon hjelper mot mugg, og så er det viktig at du lar dem tørke ut litt.
Det er ikke alltid så lett å få rett balanse mellom nok fuktighet og nok luftsirkulasjon, men de må ikke ha det for fuktig.
Sist jeg flasket ut noen orkideer hadde jeg dem i et minidrivhus med flere datavifter for å gi luftsirkulasjon og jeg lot plantene tørke ut litt mellom hver vanning. Det er lett å vanne for mye og da går det som regel ikke så bra.

20/3 -12

Det är lite svårt att ge råd när man inte har plantorna framför sig och kan se hur de ser ut. Generellt kan jag dock säga att lite mögel på rötterna i allmänhet inte gör nån skada. När möglet har ätit upp "geggan" det lever av brukar det försvinna. Jag har till och med experimenterat en smula genom att låta hela "geggakakan" följa med när jag har satt plantorna i jord. De plantorna har inte växt sämre än andra, snarare tvärtom.
Men jag har också experimenterat med att spraya mögliga rötter med Atamon, både utspädd och outspädd. De plantorna har inte heller växt sämre än andra.
Jag tror helt enkelt att friska rötter är mycket motståndskraftiga mot mögel. Om möglet når de gröna delarna av plantan, något som kan inträffa om man har dem för fuktigt - eller i alltför stillastående luft - efter att de är urflaskade, blir det förstås en helt annan sak.
Det bästa du kan göra är nog att plantera dina Cattleyor och se till att luften kan röra sig runt dem.

21/3 -12

Nyss urflaskade. Från ericabergh.

Jag har lyckats tappa bort min kamera så jag kan tyvärr inte ta några vettiga bilder heller, har bara mobilen att fota med... Den här bilden tog jag när jag precis hade plockat ur och sköljt av dem. Detta är allt innehåll i flaskan, plastlocket de ligger på är något större än en hand.

Det är vitt ludd som främst har spridit sig på rötterna, samt lite mörkare fläckar på vissa rötter (dessa kan man se på bilden också tror jag). När jag tog ur dem ur flaskan var det dock lite mörka fläckar på bladen men de verkar inte ha kommit tillbaka efter att jag sköljde bort dem. Det vita ser precis ut som sånt som kommer av att det är för fuktigt och det brukar ju försvinna om det får torka upp lite, men de mörka fläckarna som sitter lite hårdare oroar mig mer...

Det är ju det också att plantorna är så himla små, de SER inte särskilt motståndskraftiga ut De flesta har bara någon enstaka rot...

Ska jag plantera dem i mossa eller kompost? Jag har läst så mycket olika, även läst att det var bättre att lägga dem ovanpå så söker de sig nedåt själva, så det var det jag gjorde med vitmossan nu. Kändes också som att det skulle bli för blött om jag stoppade ner rötterna...

Är någon form av växthus ett måste? Jag vill så klart gärna att plantorna ska klara sig men jag har inte riktigt råd att börja köpa växthus och fläktar... luften rör sig riktigt bra i fönstret de står i just nu, risken är dock att fönstret kanske är lite för kallt.

21/3 -12

Jag har ingen erfarenhet av Cattleya så jag vet inte vad som är bäst att plantera dem i. Det finns många andra här på forumet som kan det där bättre. Rent spontant skulle jag dock säga att när plantorna är så där stora och fina är det enklast att behandla dem på samma sätt som man gör med vuxna plantor.
Spraya dem lite då och då, men låt dem torka upp en aning mellan vattningarna.

21/3 -12

Et veksthus må du ikke ha, men det er lettere å kontrollere miljøet med et. Det går an å lage et lite selv ved hjelp av store plastbokser. Vifter kan du ta fra kasserte datorer og en adapter koster rundt 200.-
Du kan sikkert finne noen gode tips her
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

21/3 -12

När jag flaskade ur mina plantor i höstas så gjorde jag som i Karmas blogg (förutom att jag inte har använt någon värmematta). Ett minidrivhus kostade mig 69 Kr på plantagen för någon vecka sedan - det är rätt säsong för att köpa dessa nu. Jag har en flaska kvar att flaska ur så därför har jag köpt ett drivhus till. http://www.orchidkarma.com/how-i-grow-my... Lycka till! Jag badade mina i Fungital, enligt Karmas instruktion och det fungerade bra, jag har inte haft några mögelproblem. Fläktar och en adapter som man kan koppla upp till fyra fläktar på och dessutom reglera hastigheten med har jag köpt av Dusk. http://www.dusk.se/Tillbehor.htm Adaptern kostar 120 Kr, fläktarna 175 Kr/st.
/I

Ge ditt svar

4/9 -10

Mögel

Har försökt läsa mig till ang mögel, detta elände har dykt upp på mina plantor nu under de nsenare delen av sommaren, och det är inte det enklaste att bli av med tycker jag. Vad är det enklaste sättet, sist jag hade problemet med mögel så köpte jag en bordsfläkt för att få ordentligt med luftcirkulation, och den har jag igån under dagarna, men tydligen så har skiten kommit tillbaka, vad skall jag göra?

Nyckelord: mögel

4/9 -10

Jag vet tyvärr inte hur man blir av med det men bra vemtilation verkar iaf vara bra.

Kanske odla i lerkrukor som kan andas?

4/9 -10

Jag håller med ingse, fukt och kyla, eller stora variationer i temp, befrämjar
mögel/svamptillväxt, speciellt nattetid.

4/9 -10

blandar man atamon i vattnet bara då eller? Jag märkte ju direkt att tex mina fotvattens orkideer, Phraggarna alltså fick en vit hinna på vattnet efter en dag.... är det mögel också eller? Jag upplever HELT klart et samband mellan detta mögelutbrott och sprayingen av Provado PLUS vet inte varför men det var då det blossade upp

5/9 -10

Fenomenet med en vit hinna på vattenytan har jag sett på vattenytan i lång-
pannorna jag har under mina plantor, vet inte riktigt vad det är jag heller, men
jag gissar att den kommer från oljan i min pyretin, tillverkaren har gått över till
någon typ av mineralolja som tillsats.

5/9 -10

Man får ofta konstig vit beläggning på substratet av provadobehandlingen, så det är inget att oroa sig över. Det brukar försvinna av sig själv med tiden.

Ge ditt svar

För sex dagar sedan planterade jag en keiki, en Phalaenopsishybrid, i vitmossa. Tre dagar senare upptäckte jag att det växte päls på vitmossan. Jag antog att det berodde på den plastpåse som jag placerat över krukan för att höja luftfuktigheten, och planterade om plantan i ny vitmossa. Men nu, tre dagar senare, undrar jag om det inte har börjat växa päls på mossan igen?

Jag antar att något inte är som det ska och att detta beror på mögel? Det ser alltså ut som väldigt korta strån, som jag skulle missta för damm om det inte vore för att de inte virvlar upp när jag blåser på dem.

Vad gör jag för fel?

Jag låter vitmossan ligga i varmt vatten i några minuter för att bli av med eventuella småkryp och låter den sedan torka upp en stund innan jag använder den. Ska jag kanske vänta tills den är i princip helt torr innan jag planterar?

Jag har inte haft någon plastpåse över krukan den här gången och jag har balkongdörren på glänt dygnet runt, så luftcirkulationen bör det inte vara något fel på. Jag tyckte också att jag lyckades bra med luftigheten i komposten, men å andra sidan vet jag inte hur det ska vara.

Lustigt är också att det bara tycks vara ytan som påverkats, det vill säga den del av mossan som torkar upp snabbast.

Hjälp!

/Caroline

Nyckelord: Vitmossa, Mögel

26/7 -10

Hur är det med storleken på krukan? Är den för stor i förhållande till mängden av rötter så kan det ta tid för mossan att torka ut. Du kanske kan plantera till något mindre kruka eller göra hål i plastkrukan för bättre luftcirkulation?

26/7 -10

Den är planterad i en kruka på 9 cm, och jag tror inte att jag kan plantera den trängre än så. Visserligen har den inte så många rötter, men de tre rötter som finns är relativt långa och skulle inte få plats i en mindre kruka...

Jag vet inte än hur lång tid det tar för mossan att torka ut än, men den har möglat på bara tre dagar, och snabbare än så kan den väl inte torka ut? Det är ju också de torraste delarna av mossan som tycks mögla. Men den var kanske alldeles för blöt till att börja med?

Kanske skulle jag kunna göra några hål i krukan, men jag har tummen mitt i handen så det vet jag inte om jag vågar

/Caroline

26/7 -10

Jag har bara tryckt in spetsen på saxen i några ställen på plastkrukan. Hål är hål, funkar lika bra

27/7 -10

Det enklaste sättet att få mossan att torka upp lite snabbare är att blanda mossan
med bark, ungefär 50/50, så gör jag med mina keikis och småplantor.
Mossan håller sig också mer luftig på det sättet, och keikis klarar sig bra med den
blandningen också.

27/7 -10

Eller du kan bruke Atamon. Ta 1 teskje blandet ut med 1/2 liter vann og spray over mosen, så er du garantert at det ikke blir noe mer mugg.

27/7 -10

Tack för tipsen Flera stora hål är nu gjorda, men jag ville inte blanda i någon bark för jag vill så gärna lära mig att odla i bara vitmossa. Andra lyckas ju...

Ingse - ska man spreja detta på mossan innan man använder den, eller kan man spraya mossan även efter att man har planterat? Jag är just i färd med att plantera om nämligen. Fast enligt mitt nuvarande mönster så dyker väl möglet upp igen om tre dagar

/Caroline

27/7 -10

Du kan spreie forsiktig på overflaten av mosen etter at du har plantet ferdig.
Pleide å plante masse blomsterfrø før i tiden og Atamon brukte jeg alltid bare på overflaten. Det er viktig å ikke ha det for fuktig etterpå.
Tror det kan være smart med litt mer luftsirkulasjon også

28/7 -10

Ingse - låter som något som måste inhandlas snarast

Nu har jag i alla fall planterat om den - igen. Jag har gjort ett flertal skåror samt fyra stycken stora hål i krukan. Jag väntade tills mossan var i det närmaste helt torr innan jag använde den och jag planterade så luftigt som jag kunde. Efteråt vattnade jag med knappt 10 ml vatten. Nu kan det ju bara inte vara för blött! Eller? Fortsättning följer...

/Caroline

Ge ditt svar
Mögel?. Från MariaX.

Kommer ett problem kommer flera...

Tror ni dessa svarta fläckar är mögel? De satt/sitter längs bladkanten på undersidan av bladen på 1 eller 2 plantor i skåpet. Jag har tvättat bort det mesta, det sitter inte fast.

Jag har ökat luftcirkulationen i skåpet, har en luftfuktighet på 80-90%.

Nån som vet?

Nyckelord: mögel, phalaenopsis miva fragrance, fläck

17/9 -09

Har ingen direkt aning vad det kan vara. Men om du har det så fuktigt så kanske det är alger?

17/9 -09

Hmm... kanske. Men det ser mer ut som prickar som sitter tätt ihop, lite luddiga. Men det finns kanske svartaktiga alger oxå, de kommer ju i många former. Jag vet att 80-90% är högt men vågar jag ha mkt lägre med phal. violacea och phal. bellina?

17/9 -09

Det kan vara efter de sockerdroppar som ibland sitter efter bladkanten,
de är bra grogrund för olika typer av svamp och mögel när värme och RH
är högt.
Jag brukar torka bort dropparna med en bommullstuss doppad i ljummet
vatten.
Jag har också några Phal. bellina, och eftersom jag inte har något skåp får de
nöja sig med betydligt lägre RH än dina 80-90%, men de växer och blommar
ändå, så jag tror inte det är någon större fara om Du låter RH sjunka lite.

17/9 -09

Ahh, sockerdropparna ja! Det kan det förstås vara, det har jag inte tänkt på. Nu har jag iofs inte sett några men det kan säkert tränga ut lite utan att det blir en hel droppe. Jag tvättar och så får jag se hur det går.

Tack för era svar !!

Ge ditt svar

För några veckor sedan fick jag ett mögel i skåpet som spred sig till ALLT! Jag plockade ut alla växter och satte dem i var sin påse med vitmossa och behandlar dem var för sig. Efter att medlet jag köpt i blomsterhandeln inte fungerade fick jag köpa ett annat privat som fungerat mycket bättre. Jag har epiweb med mossa på och bakom, där orkideerna suttit fanns en hel del mögel. Jag har sprayat två gånger igenom allt och dessutom flera gånger just på fläckarna. Det mesta har försvunnit men fortfarande finns det lite små vita prickar kvar. Jag börjar undra om det kan vara dött mögel eftersom jag sprayat så mycket där..? Vågar inte ta in några växter innan allt är borta. Är det någon som har en dunderkur?

Nyckelord: mögel

13/8 -09

De allra flesta mögelsvampar dör vid höga temperaturer, en temperatur på 50-80 grader
på underlaget där de växer bör räcka för att få bort dem.
Hett vatten eller ånga är väl det enklaste att använda, det finns små behändiga ångtvättar
att köpa, t.ex. har Biltema en typ som kostar ca: 200 kronor.

13/8 -09

Vad tråkigt att du har fått problem. Jag har tyvärr ingen mirakelkur men tycker att lethernecks förslag låter mycket bra. Kämpa på!! Lycka til ! !!!

13/8 -09

Tack för förslaget! Jag har pratat med dusk och fick även köpa medlet därifrån. Han tror att det kan vara rester som finns kvar men att jag ska hålla det under uppsikt. Men jag har nu också funderat på att skära bort en tunn bit av epiweben där prickar finns kvar. Men jag ska kolla upp det här med ångtvättar. Vad skulle man göra utan forumet..?!
Jag hoppas att jag får i ordning på skåpet snart, lite nybörjar missar..! Jag hade grejat med skåpet och ville vattna igenom det en stund efteråt och satte en halvtimme på timern och glömde ändra tillbaka det! Så under en eller två veckor vattnades skåpet tre gånger om dagen istället för två. Det blev för mycket för en av orkidéerna som fick mögel. Borde tagit ut den direkt och det gjorde jag inte, efter några dagar köpte jag ett medel och sprayade och vipps, alla orkidéer hann fick mögel..! En erfarenhet till..! %-)

13/8 -09

hade du bott närmare hade du fått låna min skurmaskin, den går bra att ånga med också.

14/8 -09

Tack..!

Ge ditt svar

I vissa av mina hydrokrukor så har jag sett att det vid rotbasen bildas något som ser ut som vitt mögel. Det sitter bara vid rotbasen och inte längre ut på rötterna. Vad kan det vara? Jag har behandlat vissa av plantorna med upplösta provadopinnar men det har inte hjälpt. Om det nu är mögelsvamp, vad ska jag använda då?

Nyckelord: ohyra, mögel, semihydro

9/7 -08

Prova det där man har i sylt....atamon har jag för mig det heter

9/7 -08

chic:
I vilken koncentration ska jag använda det?

9/7 -08

Jeg bruker 5ml til 1 liter vann og det har gått bra (til flaskplanter), mulig du kan bruke enda sterkere.

10/7 -08

Är Du säker på att det inte är salter från provadopinnarna, jag har sett
att det gärna blir så på ytan av kompsten efter man använt provado.

10/7 -08

letherneck:

Nej, det försvinner ju inte när jag sköljer krukorna vilket det gör om det är provado.

13/7 -08

Atamon, det ska jag oxå prova! Jag har "tvättat" mina plantor i handfatet. Ljummet, ganska varmt vatten och en uttjänt tandborste. Har funkat riktigt bra, men några har jag inte riktigt kommit åt.. Glöm bara inte att skaka ur plantorna spå att det inte blir stående vatten i bladvecken!

30/7 -08

Jag undrar om det går att använda Atamon även till kompostplanterade orkidéer, i vattnet alltså? Har samma problem på en Phalaenopsis i bark.

Ge ditt svar

1/4 -08

Mögel

Tittade till mina pleione som står aningen kallt nu och hittade tendenser till mögel el dyl. Har för mej att någon här på OP har rekommenderat Atamon som svampmedel. Är det någon som känner att detta fungerar? Skall man i så fall använda detta utspätt eller i den koncentration som flaskan innehåller? Jag har sökt bland nyckelorden men inte hittat just Atamon

Nyckelord: Atamon, mögel

1/4 -08

PS Hittade vad jag sökte med nyckelordet svamp i stället för Atamon DS

Ge ditt svar

Jag har min phragmipedium planterad i vitmossa i en vanlig orange terracotta lerkruka. Eftersom phragmipediums gilla att ha det vått om fötterna vattnar jag den regelbundet (sänker ner den i ett bad varje vecka sedan vattnar jag ett par gånger imellan).

Nu har det bildats grå/gröna mögelfläckar på utsidan av krukan... skall jag oroa mig om detta? Skall jag välja någon annan sorts kruka? Plantan ser frisk och glad ut, och inget mögel synligt i vitmossan. Tack snälla för svar.

Nyckelord: mögel, kruka

23/3 -08

Oglaserade lerkrukor som man har väldigt fuktigt i brukar bli vita på utsidan....minns jag från de mamma hade pelargoner...krukan suger i sig vattnet från mossan du vattnar.
Det funkar som ett sånt där tegelrör som man har vatten i och fäster orkidéer plantor på utsidan kan jag tänka mig....farligt för din orkidé kan det väl inte vara .
Har du krukan i ljus kanske det bli grönmossa på den...vem vet.

23/3 -08

Tack Bim. Jaa... nu ser jag det lilla ironiska i mon logik... jag satte den (och mina masdies) i lerkrukor såatt det skulle hålla mer fuktighet än mina glassade krukor som har en massa hål överallt för bra dränering och luftcirkulation (så de torkar ut snabbt)... Men i självaste faller suger väl mina lerkrukor åt sig fuktigheten istället för att hälla kvar den. Eller??

Vad tycker ni OP masdie/phrag mästare... skall jag sätta dem i plast krukor istället eller är det bra så här?

23/3 -08

Mja... nå vad tror ni gänget?

Skall jag flytta mina fuktälsaknde orkideer till andra krukor (plast eller vad??) eller skall jag bara lära mig att leva med möglet påutsidan? Skulle de trivas bättre i andra krukor eller är möglet farligt? Tacksam för svar.

23/3 -08

trivs dom i krukan så tycker jag att du ska låta dom vara kvar. vad gäller möglet kolla i krukan så att det inte komer där i från, anars pudra med kanel så borde det försvina

24/3 -08

valkyrie66:

Möglet är inte alls farligt och du kan om du vill låta den stå kvar i lerkrukan. Problemen kommer inte nu men om några år när du använder lerkrukor. Rötterna växer fast i krukan och ska du då plantera om den så måste du slå sönder krukan och därmed skada ett stort antal rötter. Skadan på rötterna läks ju förhoppningsvis men plantan svarar med att låta många av de gamla bladrosetterna torka in och då dras ju tillväxten ner på nära noll.

Vad har du för material som plantan står i?

24/3 -08

Pudra med kanel. Hade ingen aning det skulle funka tackar! Magicboy: jag har aldrig odlat i vanliga lerkrukor förut, alltid haft dem i de som är målade/glacerade och där har jag aldrig haft problem med fastväxta rötter. Men jag kan definitivt se problemet med dessa om några år och då byter jag definitivt hellre nu än riskera fastväxta rötter. ..

De som jag satte i vanliga lerkrukor är mina masdies och min phrag och de sitter i ren vitmossa. Vad för kruka tycker du att jag skall plantera över dem i? Jag har aldrig odlat i plast, men är det kanske bäst? Tack så mycket!!

24/3 -08

Jag funderar på det där med att rötter sätter sig fast. Om du känner för det klipp ut en bit finmaskigt nylonnät och lägg det i botten på krukan, fyll på med lecakulor så är det mindre risk att rottrådar fäster sig fast. Plastkrukan är det bästa, den är flexibel dvs man kan knåda/massera krukan så att orkidéen släpper lätt. /Mvh Jeanette

24/3 -08

Okej, nu har jag planterat om min phrag i en plast kruka och satte ner den i lerkrukan (för att minska risken för algae osv). Vi får se hur det går. I så fall gör jag nog likadant med mina masdies... Klar bonus när jag plockade ut den var synen av nya fina friska rötter på gång.

24/3 -08

valkyrie66:

Jag tror nog att du kommer att klara dessa fint nu när du bytt krukor. Tänk också på att mossan bryts ner fortare när den är blöt hela tiden än om den får torka upp så se upp så det inte blir för kompakt i krukan.

27/3 -08

Magicboy: Ja jag märker ju att den håller sig fuktig MYCKET längre... Jag fick trycka i en del mossa för annard blev plantan lite väl vinglig - trots en stödpinne. Tycker du att jag skall mixa in lite leca kulor för att få in lite mer luft i mossan eller blir det bra som det är?? Funderar att göra samma sak med mina masdies nu till helgen (sitter nu i lerkrukor)...

28/3 -08

Ja dom blir lätt vingliga i början. Jag tycker nog att du ska vänta och se hur utvecklingen går. Växer den långsamt så är det för tätt i krukan. Är det vitmossa du har köpt eller plockat själv?

28/3 -08

Vitmossan (sphagnum peat moss) har jag köpt på blomsterlandet, de där torkade briketterna som blir typ 10ggr så stora när man lägger dem i vatten. Jag avvaktar och ser lite då... tycker du att jag skall göra likadant med mina masdies?

28/3 -08

Det är den mossa som brukar hålla längst och bäst. Ja, Masd. vill också ha mycket fukt men inte lika sjöblött kanske som Phraggarna.

Ge din åsikt

11/3 -08

flask Cattleyor

I en av mina flaskor har det börjat växa något lud på rötterna vad ska jag göra?

Nyckelord: flaskplantor, Cattleya, mögel

Ajaj! Kanske det är mögel! Då måste du nog flaska ur dom. Spraya sedan rötterna med utspädd atamon och plantera i vitmossa.som inte får bli blöt bara lätt fuktig. Kan du inte lägga in en bild på flaskan så att man kan se ?

11/3 -08

var får man tag i atamon?

Du kan köpa atamon i speceriaffären. Man använder det att hälla i sylt och saft för att den inte ska mögla!

11/3 -08

Atamon är ett konserveringmedel, finns i en vanlig livsmedelaffär.
När jag en gång köpte flaskplantor, så stod dom planterade i nåt substrat (gegga) och jag vill minnas att det är jätteviktigt att man genast sköljer bort allt sånt.
Behandla enligt Annettes råd och LÄGG sen bara plantorna på lätt fuktad mossa och spraya över då och då.

Tack Mia det blev genast tydligare!

11/3 -08

Tack för atamontipset,det ska jag komma ihåg!Man lär sig hela tiden nya saker här i forumet!Härligt!

11/3 -08

jag har försökt att ta fotto men dom blir inget bra ludet syns inte. om det inte är mögel vad kan det då vara. men jag tror tyvär på mögel

Okej Patrick, men nu har du ju lite tips på hur du ska göra. Lycka till och tala om hur det går.
Annette

Ge ditt svar

19/1 -08

Mögelsvamp

Ja nu har jag fått bort all kompost.
1.Närmast under plantan sitter något som ser ut som "Kokosskägg" eller är det tunna rötter?
2. Kan jag sterilisera komposten i ungnen 100 grader?
3. Hur gör jag med plantans rötter? Bara låter torka?
När jag nu fått bort allt så ser jag att det är 2 plantor, nu skippar jag gummiband och sätter ner dom i krukan på ett bättre sätt. Notera 2 nya skott, de växer så man ser det! Inget ont som inte har något gott med sig.
Tacksam för svar

Nyckelord: Dendrobium, mögel

19/1 -08

Är det samma planta du visat bild av krukinnehållet på.

Så är det förmodligen ett svampmycel av en högre svamp, du hade i den. Av egen erfarenhet, så vet jag att det inte brukar vara helt lätt att bli av med mycelet ur rotklumpen på vanliga krukväxter. Det räcker med att en mycket lite bit finns kvar för att de ska kunna växa till på nytt.

Du kan alltid prova med att skölja hela rotsystemet ordentligt under kranen, innan du planterar om den. Å andra sidan har jag aldrig märkt att den här typen av mycel, skadat någon planta. Det kan till och med bli roliga gula svampar med hatt, av dom. Kan dock lukta lite skumt om de där svamparna.

19/1 -08

Jag skulle nog ta ny kompost, skölja av rötterna och ta bort de torra och ruttna.
Sätt plantorna var för sig och se vilken som som tar sig bäst.
Lycka till
Bjarne

19/1 -08

Ja det är samma planta. Rötterna känns fasta så det är nog inget fel på dom. De är inte heller så bruna som på bilden. Har ingen kompost men har kört den gamla 30 min och 200 grader.

19/1 -08

Det som du kallar "kokosskägg" tror jag är skadade, avskalade rötter. Själva roten är tunn som sytråd.

19/1 -08

Det blev 2 orkisar i var sin kruka. Dottern ska få den ena så kanske hon också blir fast i orkisbegäret.

Ge ditt svar