Kruka

14/4 -15

Jag undrar vilka orkidéer som skall ha genomskinliga krukor, för/nackdelar och är det ett måste?

Nyckelord: Kruka

14/4 -15

Jag brukar för egen del alltid ha mina i genomskinliga krukor. Tycker det är lättare att se när komposten torkat ut och plantan behöver vatten. Dock planterat jag inte om mer än nödvändigt. För att inte störa plantan.
De plantor som behöver genomskinliga krukor sitter oftas i det när du köper dem. Vanligast är väl Phalaenopsis som behöver genomskinliga krukor. Så brukar jag göra finns söker många olika varianter. Men detta funkat för mig.
Lycka till

14/4 -15

Det är inget måste, men trädlevande(epifytiska) orkideer gillar att låta rötterna ta del av fotosyntesen (ex Phalaenopsis med flera). De blir då gröna vid ljusexponering. Men även litofyter och marklevande Paphiopedilum tex, kan odlas i genomskinliga krukor med en ogenomskinlig ytterkruka. Det gör det lättare att undersöka hur substratet och rötterna mår..

14/4 -15

Som blomtjuven säger så går de flesta att odla i genomskinliga krukor. Jag har i stort sett bara Paphiopedilum och 90% av den odlar jag i genomskinlig kruka med gott resultat. Nackdelen med svarta krukor är som blomtjuven säger du har ingen koll på substratet och rötter hur de mår och står plantan varmt och soligt ökat värmen på rötterna i svarta krukor. Vilket inte alltid är att föredra.

14/4 -15

Tack för svaret jag sökte efter, men gällande Vanda så har jag sett att man har dem i en träampel med bart rotsystem och andra i kruka med tyb bark, är det beroende på sort?

14/4 -15

Håller med om att genomskinliga krukor underlättar att kolla kompost mm och att svarta kan öka temperaturen. Dock har jag filosoferat kring detta att rötter skulle "bidra med fotosyntesen". I naturen (epifyter) där i princip alla rötter är frilagda och utsätts för solen bidra de säkert en del men då de är planterade är det tror jag i flesta fallen inte mycket rötter som inte "gömmer" sig i komposten och inte kan nås av solljus. Så jag undra om genomskinliga krukor i det fallet kan ha betydelse för "fotosyntesen"

14/4 -15

Just Vandan enligt min egen erfarenhet. Ska hänga fritt i korg om det är fallet när du köper den. En del väljer att stoppa den i glas cylinder med vatten i botten för att öka fuktigheten. Om du frågar mig så inget jag rekommenderat om rötterna till Vandan ständigt står i vatten kommer dem ruttna. Så häng den i korg duchat rötterna varje dag lite lätt med en sprayflaska och doppvattnade var annan dag ca beroende på värmen ute. Under vintertid rekommenderar jag vattning tidigt på morgonen så att plantan hinner torka upp innan kvälls tempen sjunker. Om plantan fortfarande är fuktig och blöt under natten och just under vinterperioden så kan du få påhälsning av röta. Av egen erfarenhet. Vandan gör utmärkt att hänga ut sommartid vilket stimulerar blommning framåt höstkanten. Tänk oxå på att Vandan är en hungrig orkidé både när det gäller näring och vatten under tillväxt perioden och kräver lite mer skötsel . Men är du speciellt intresserad av vanda tycker jag du skriver ett brev till Tommy hör på OP han är helt grym på dessa plantor.
Lycka till.

14/4 -15

Oled: Ifall man har mycket luftrötter och genomskinlig/ingen ytterkruka. Jag tror oxå att en hel del ljus kommer ner om det är ett mellanrum mellan ytterkruka o innerkruka. Många Phal har rötter som täcker ytan av komposten.

14/4 -15

Tack Larsa! Du skriver om näring vs vatten under tillväxt perioden, jag vattnar bara min orkidéer med vatten från älven Ljusnan och tror du eller någon annan om man måste tillföra extra näring då?

14/4 -15

Själv kör jag med orchidehusets näring. Är mycket nöjd med den och plantorna verkar gilla den oxå. Den är i pulverfornst vilket är att föredra tycker jag. Men det är personligt. Dessutom väldigt dryg. 1 krm till 1 liter vatten. Påsen räcker till 60 litet vatten och kostar 40kr. Kör denna vid varannan vattning under vår och sommar och tidig höst. Sen brukar jag köra vid var 3e vattning under vinterperioden.
Här är länken till orchidehuset
http://orchidehuset.se
Finns mycket skojigt att handla där. Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du info om vad dom händer och så. Tycker det är väldigt trevlig.

14/4 -15

Tack då är jag med i matchen!

14/4 -15

Så bra. Har du fler frågar är det bara att fråga på det finns gott om duktiga människor här som gärna hjälper dig.
All lycka till
Lars

14/4 -15

Jag fundera såhär. Om man tittar på area på bladen som träffas av ljuse och den area på rötter hur stor nytta kan då de göra gällande energiupptag från ljus? Kan det vara så att deras största uppgift är att "samla upp vatten" och att plantan är konstruerat så att klorofyllen helt enkelt också finns i rötter för att inte plantan skall behöva 1 system för rötter och 1 system för plantan i sig? Största delen av dygnet och fram för allt då ljusets intensitet är som mest "stänger" velamen och verkar inte vara transparant för att släppa igen ljus.
Har sökt efter information om dessa rötter verkligen hjälper till att ta upp energi i for av ljus men hittar inget. Var och en får då tro som den vill men jag tror inte (någon får övertyga mig om motsatsen ) att de i sammanhanget bidra med energi (eller väldigt lite) från ljus.

14/4 -15

Det är antagligen inte jättemycket de bidrar, men de blir gröna och i en ogenomskinlig kruka helt vita, det var mest det jag var ute efter.

14/4 -15

Velamen är transparent när den är fuktig och silverfärgat när den är torr. Titta på tex rötter på en Vanda som hänger helt fritt i lufte. I princip samma sak för alla epifyter

14/4 -15

Ja, det vet jag men jag menade själva klorofyllavsaknaden dsom gör roten vit i en icke transparent kruka..

15/4 -15

Hur man än odlar orkidé så är det klorofyll i rötter (om rötter är friska). Grönt syns bara om Velamen är transparant dvs fuktig.
Nog om detta, håller helt enkelt inte med dig men var och en får ha sin tror. Slut för mig i denna annars intressanta tråd.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av MatsL:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik