Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om amplar

Nyckelord: amplar

Inlägg med amplar som nyckelord.

Från Dirfa.
Från Dirfa.

Våra fönsterbrädor börjar bli fulla, så jag har länge tänkt att jag skulle fixa ett gäng amplar. Våra väggar består dock av någon sorts superbetong från 60-talet som knappt ens vår slagborr rår på, så det skulle förmodligen ta några veckor att borra hål för tillräckligt många krokar... Därför har jag länge varit på jakt efter amplar som är tillräckligt lätta att hänga upp på vanliga tavelkrokar. Efter ett tag kom jag på att det var smartare att tillverka dem själv i makramé, som tydligen har blivit superpopulärt igen, hehe.... Finns många tips att hitta om man googlar lite. Glas är lättare än keramikkrukor, så jag köpte vanliga tunna dricksglas på Lagerhaus, samt färgglada hampasnören. Det gick fort och blev rätt bra i all sin enkelhet, om jag får säga det själv. En extra bonus är att katten inte längre kommer åt att tugga på bladen....

Nyckelord: Amplar

Dirfa, välkommen till ampelklubben! Jag älskar amplar och har just nu 35 st i olika material, storlekar och tyngd. Hittar då och då fina billiga amplar på Röda Korsets seconhandbutik och Myrorna. Har också gjort en del själv, bl a gjort om vanliga korgar, som jag hittade på Blomsterlandet för några år sedan. Använder starkt hampsnöre från Panduro (finns i olika färger) som upphängning. Mina amplar hänger på gardinstängerna, så de får inte vara för tunga. Jag har också köpt små terracottafärgade plastamplar av Peter på OH, som passar till småkrukor 10 cm och mindre i diameter. Tycker inte att den bruna plasthängaren är så snygg, så jag har gjort hål högst upp i själva krukan med en lödpenna och även där satt svart hampsnöre.
Om du tittar på min Profilsida så finns det en bild på två av mina ampelfönster.

3/4 -16

Samma här med superbetongen. Uscha. Så jag ska investera i starkare gardinstänger när jag får för mig att dkaffa amplar!:)

3/4 -16

Nenne jag har sett dina fönster, de är imponerande! Vår gardinstångsupphängning i orkidéfönstret är tyvärr i klenaste laget, så jag vågar inte hänga upp mina loppisfyndade keramikamplar. Så jag fortsätter nog med att göra mina miniamplar. Småplantor har jag ju gott om...

Observera att snön "redan" är på väg att smälta bort, jag hoppas att den försvinner helt i skogen nästa vecka så jag kan fylla på vitmosseförrådet. Ibland ligger den ju ända till maj här uppe.

3/4 -16

Men hur vattnar ni alla amplarna? Klättrar på stol, lyfter ner en och en eller?

Alla plantor är ju planterade i plastkrukor, så det är inga problem, men tar förstås lite tid. Jag gör så här: Fyller en stor plastbalja med plantor utan ytterkrukor och vattnar dem i köket antingen med doppvattning i hink eller direkt under kranen. Det gäller alla oavsett om de står på fönsterbänken eller hänger i amplar.

3/4 -16

Jag gör precis likadant. Lyfter ur plastkrukorna ur ytterkrukorna och bär på brickor till diskbänken. Sen får de stå där och rinna av en stund. Jag är visserligen bara 155 cm lång men jag hänger aldrig amplarna så högt upp att jag inte når dem...

3/4 -16

Superläckert Dirfa!! Instämmer även i lovsången över Nennes ampelsamling, som jag fått förmånen att noggrannt inspektera och njuta av flera gånger! (Även om jag alltid är liite nervös avseende tyngderna !). Har provat amplar själv utan att lyckas få till det (vet inte vad jag törs hänga dem i), men däremot har jag introducerat framgångsrika hyllplan ! Ett i Neo-fönstret (dubblade utrymmet i ett slag!!) och så har 10-åringen här hemma byggt två orkis-hyllor i slöjden åt mig : dessa har jag i fönstret i hans rum . (OBS att jag även betalar månatlig hyra för nyttjandet av detta nordliga fönsterbräde: tur att vi har EN entreprenör i familjen iaf !).

Xara, du har tidigare berättat att du betalar hyra för att få nyttja denna fönsterbräda och jag tycker det är sååå härligt! Så klart du ska betala, för 10-åringen kanske vill pryda sin fönsterbräda med andra saker och så kommer morsan med orkidér!

3/4 -16

Nenne: Mmm. Jag har försökt med väderstrecksförhandlingsargument för att sänka costen utan framgång (vid något tillfälle nämndes skåpet som alternativ av min motpart!! ). Nåja, 'snart 13-åringens' fönsterbräde nyttjas free-of-charge, för jag påstod att alla 13-åringar inte bara behöver gå ut med soporna, utan även... (sedan kom en lista). Hjälp, någon?! pust

3/4 -16

Costen?

4/4 -16

Kostnaden .

4/4 -16

Älskar amplar! Så snyggt till epifyter tycker jag!

Ge din åsikt

For som ett jehuu idag och letade amplar i vit plast.
Massor finns med blommor i men inte att köpa lösa. Helt makalöst - bara svindyra ampar, rätt opraktiska och inte i flera storlekar finns.
Ibland känns Sverige som ett U-Land när det gäller sånt en orkideodlare kan behöva.

Nån kanske vet var man kan skaffa såna.

I värsta fall får jag fråga Herman ter Borch som jag ändå skall beställa plantor av till Lennartsnästräffen.

Han svarade blixtsnabbt på mitt mail. Phap och Phrag - order senast 15 juli, övriga 20 juli.

Nyckelord: amplar

Tjena Bertil
Jag har köpt på Weibulls i Stockholm vid på sveavägen mellan Olofpalmes gata och kungsgatan. Har ingen aning om dom har några kvar.
/Magnus

Ge ditt svar