Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om glaskruka

Nyckelord: glaskruka

Inlägg med glaskruka som nyckelord.

Phalaenopsis amabilis köpt på e-bay har haft den i glaskruka länge nu. När jag fick den var den så liten som en Phalaenopsis kan va en "sedling". Nu efter några år hos mig så vill den blomma Det är så underbart att se hur den lilla plantan har växt och utvecklats, till en vuxen planta som belönar oss med blommor.

Nyckelord: Phalaenopsis amabilis, glaskruka

7/6 -14

Vilken lycka

7/6 -14

Den öppnar sig den öppnar sig

7/6 -14

Grattis!!

8/6 -14

Har öppnat sig ser inte mycket ut för värden tycker kanske vissa? Men phalaenopsis amabilis är det vita "originalet" alla vita hybrider sig du ser i handeln härstammar från den. Det är den "riktiga" vita phalaenopsis, och den finns "på riktigt", och blommar här hos mig nu.

Ge ditt svar

En kollega till mig har en orkidé i en glasvas utan jord. Bara lite vatten i botten. Funkar det?

Nyckelord: glaskruka

24/8 -11

Det funkar alldeles utmärkt bara man inte fyller på för mycket vatten. Jag satte två sticklingar av Vanilla planifolia i lite vatten i en glasburk i vintras för att de skulle utveckla rötter. Båda två har fått vara kvar i burken och har nått en längd på mer än en meter vid det här laget. Dessutom har burken invaderats av mossa - och en växt som ser ut som en liten ormbunke - som har etablerat sig helt spontant. Kanske genom sporer eller små växtdelar som fanns på sticklingarna.

25/8 -11

Om det är en Phalaenopsishybrid så funkar det utmärkt, dock skulle jag avråda från att låta vattnet stå alltför länge utan att byta ut det med jämna mellanrum, annars blir det grönt i vattnet. Det räcker med några cm med vatten i botten om vasen är vid och inte hög och rötterna är i vattnet.

2/9 -11

Kan min phalaenopsis stå kvar i sin plastkruka och ytterkruka i keramik ? Eller måste jag köpa en ytterglaskruka ?

2/9 -11

Katharina: Du behöver absolut inte köpa en ytterglaskruka om du inte vill. Plastinnerkruka + ytterkruka i keramik fungerar alldeles utmärkt - en lite vidare ytterkruka är dock att rekommendera så att det inte blir för tätt om plastkrukan utan att komposten har möjlighet att torka upp i normal takt

Ge ditt svar

24/12 -07

24/12: Tokig!

Från Pantertant.

Har namnsdag idag och fick en glaskruka. Kunde inte låta bli att gå ut för att plocka mossa och plantera om en orkidé. På JULAFTON! Tokigt eller?
God Jul på er alla Orkidépratare

Nyckelord: glaskruka, Julhälsning, Phalaenopsis

24/12 -07

Grattis Eva på namnsdagen och God Jul .

24/12 -07

Grattis Eva på namnsdagen och God Jul
nej du är inte tokig jag hade jort det sama en tom kruka är en tråkig kruka.

Ge din åsikt

21/4 -07

glaskrukor?

Hej alla morgonpigga:=) Jag är lite intresserad av att höra vad OPs experter tycker och anser om viktigheten av att ha phallarna i ytterkrukor av glas? Att använda transparanta plastkrukor till odlingen är ju en sak. Det använder jag till de flesta orkisarna så ser jag hur det ser ut i substratet osv.

Jag har både hört på föreläsningar och läst i böcker och forum att phallarna mår så bra av att få sol på rötterna och att det därför är så bra att ha transparanta krukor både odling och ytterkruka.

Saken är den att jag måste utnyttja mina "bra" fönster, speciellt nu på våren/sommaren när det inte behövs nåt extra tillsatt ljus så jag vill/måste hänga mina phallar och jag hittar ju aldrig några bra amplar av glas. Jag har letat å letat... hittar bara såna där stora grejor som täcker hela fönstret!

Nu undrar jag hur gör ni? Vad tycker ni i frågan? Är det viktigt med ljus på "fötterna" för phallarna?
Kul med svar! Maria

Nyckelord: glaskruka

Godmorgon! Jag funderar också på det där med glaskrukor. Jag har tre orkidéer som jag planterat direkt i glaskrukor och de är dessa tre som jag tycker är 'jobbigast' - d v s att jag drar mig för att vattna dem eftersom vattnet ALDRIG rinner ut! Rötterna och plantorna är dock oerhört välmående, och visst ser det vackert ut. Men tre glaskrukor är min definitiva smärtgräns. Inga fler. Då har jag hellre kvar phallisarna i de genomskinliga platskrukorna och sätter dem sedan i IKEAs färgade glaskrukor (39 kr)...de har krukorna i blått, gult/ockra, grönt, rött och genomskinligt. Blir jättesnyggt.

Såg glasamplar på Blomsterlandet häromdagen. Det viktigaste är nog att rötterna inte blir brända av solen när de är i glaset.

Jag anser att risken att bränna rötterna när de står i glaskrukor är för stor för min del. Jag har sol hela eftermiddagarna och orkar inte hålla på att skymma i fönstret. Mina Phalaenopsisar har aldrig mått dåligt av detta. De kan ju alltid skjuta upp rötterna ovanför substratet om de vill ha mer ljus.

21/4 -07

Tänka sig mina Phallisar får nästan ingen sol all, de står i nord-väst fönster, så då det är soligt kan de få lite morgon sol, de blommar glatt ändå och mår förträffligt. Däremot har jag satt Phal. equestris på ett bord där den får sol hela förmiddagen, fast jag har dragit ner persiennerna, så solen inte täcker hela bladen. Jag har inga glaskrukor. De är planterade i plastkrukor och har ganska stora ytterkrukor, så det är någon cm mellan plastkrukan och ytterkrukan. Jag har lecakulor med vatten i botten. Jag har inga problem med rötterna. Jag har dessutom storsyndat. Jag berättade tidigare om en Phal. hybrid som har kypit ut ur krukan så mycket att halva rotstammen är ovanför substratet. Ja då den blommat färdigt omplanterade jag den. Det var nästan bara rötter i krukan, de flesta friska. Jag klippte bort 2 tredjedelar (phu, och svett) sedan fick den plats i krukan. Tog jag död på den ? Nej tydligen inte, den skjuter en ny blomstängel som är lika tjock som mitt lillfinger. Den mår ypperligt.

21/4 -07

Nästan alla mina Phalaenopsisar står i glaskrukor och trivs utmärkt, har jättefina rötter osv!
Men de står aldrig i full sol, så risk för brännskador finns inte heller!

Rekommenderar att ordna någon enkel upph'ngning eller liknande och ha phallarna utan ytterkruka.
Sen kan väl sägas att det där med ljus på rötterna inte är en VITAL detalj, så det gör liksom inget om dom inte skulle få det ljuset.

Ge ditt svar

Igår köpte jag sju st. orkideé-galskrukor (klarglas) med ett hål i botten och ett glasfat till varje kruka å nu är jag osäker på om jag kan plantera om mina phallar (dom som inte blommar nu) i dom utan innerkrukan och isåfall ska jag lägga Leca i botten el.? Snälla..måste ha hjälp me detta!! (är nybörjare)

Nyckelord: glaskruka, kruka

28/3 -07

Ajdå, nu kommer jag känna mig som en glädjedödare, men glaskrukor kan koka orkidéernas rötter så därför brukar det varnas för dessa! Jag har ställt mina pennor i en av mina gamla glaskrukor, jättebra för då ser man precis vad man har för något.
Hoppas att du kommer på något som fungerar för dig och dina Phals!
/Mvh I

Men om jag har dom i skuggan då? Går det inte då? Jag såg att nån här på orkideéprat hade likadana i ett burspråk hemma? Tacksam för alla tips.. (vill ju gärna använda dom..nån som har en lösning? dom var inte helt billiga så d svider lite)

28/3 -07

phallar vill ju inte stå i direkt sol så jag tror att det kommer att gå bra.

TACK juanna!! om jag skuggar fönstret med flätade tallriksunderlägg då? (ett tips jag fick av Skorpan) D måste väl gå eller ska jag ställa dom nån annan stans?

28/3 -07

Jag brukar få plats med några andra växter som skuggar och så får man plats med många växter.
En del gillar att ha raka rader och då är det inte ett alternativ.
Mitt vardagsrumsfönster rymde 80 krukor och det krävs en del för att hålla reda på vattningen då...

Hur ser ditt vardagsrumsfönster ut igentligen?..nån magisk fönsterbräda då eller? jag har bara en stenbräda som är 140 cm lång å kanske 20 cm bred..vad gör jag?

Tja,det finns till ex på ikea något slags avställningsbord som är lika högt som en fönsterbräda och då får man plats med dubbelt så många orkisar !Alla sätt är bar när det gäller plats för dom-nöden är uppfinningarnas moder sägs det?
Monika
Lägg lite frigolit bitar i botten på dina glaskrukor och gör som tidigare råd i denna tråden så blir det säkert bra

28/3 -07

hej ior.
Gå in på Vinrankans bilder så kan du se många välväxta Phallisar.
Alla som hon har i sitt burspråk är planterade i glaskrukor.
Jag har flera Phalaenopsisar i glaskrukor och även de trivs jättebra.
Däremot står de inte i direkt solljus, vilket inte de övriga gör heller.
Lycka till med dina glaskrukor.

Hej frida10! Tack för tipsen.. Jag har faktisk ett sånt där avställningsbord från ikea framför köks/vardagsrums fönstret (bor i en etta på 21kvm) men har inte tänkt på att använda d till orkisarna.. ska genast ställa bort alla köks-prylarna så får vi se vad som händer när min sambo kommer hem..ha,ha ( han har nåt maniskt kontroll behov över sakerna här hemma) så d ska bli kul Men Frigolit? Var hittar jag det nu då? Sånna saker har man aldrig när man behöver å massor när man inte vill ha d..

Tack Gunsan! Jag tyckte väl att jag hade sett dom där krukorna i burspråket här nånstans..

Hej igen ior ! Jag brukar spara sådana där bitar som man får när man köper olika förpackningar !Finns t ex när man köpre kött i tråg,kan Du diska ur och klippa i småbitar och lägga i botten i orkideplantering .
Det kommer att bli kanonbra när Du ställer bordet Du har framför befintligt fönster !Sambon kommer (förhoppningsvis)att älska det-hoppas jag
Monika

Hej Monika! Typiskt..det tänkte jag inte på, jag leta fram en gammal kartong med vit frigolit som jag la i krukorna, men den kommer säkert att ändra färg med tiden,annars blev det jätte fint,nu ska jag bara vänta tills dom andra har blommat över så jag kan plantera om dom oxå..eller vänta å vänta, blommorna är ju jätte fina..ska försöka ladda ner foton på dom från mobilen snart..det är väl alltid roligt om fler kan njuta av dom. Du hade rätt,sambon tyckte det blev jätte bra..med dom nya krukorna å allt. Tack! / Anna

Va kul att det blev så bra trots" paniken" i början !
Monika

Hej ior.
Istället för frigolit kan du lägga lite gårdsgrus i botten då kommer rötterna att hållas torra och fina. Jag har ett stort antal orkideer i just glaskrukor både Phal, catleya,Encyklia Zygopet, m.fl och dom triv alldeles utmärkt. Vissa står i söderfönster och det har inte hänt något mer än att det bildas lite grönt innanför på glaset i krukan.
Lycka till med dina krukor.
Janne

Tack Janne! , jag tänkte lägga lite stenar i botten på dom andra krukorna när jag ska plantera om dom för frigoliten var inte så snyggt å stenar verkar gå lika bra så än en gång,tack.. mvh. Anna

Ge ditt svar