Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om spaljé

Nyckelord: spaljé

Inlägg med spaljé som nyckelord.

4/1 -08

Vanilj...

Ni som har Vanilj vad har ni för anordning till dom så att de kan klättra....?
Tror ni att dom kan klättra på en spalje? funkar det att ha dom mitt i ett rum med två rätt stora fönster om man har tillskotts lyse? Det ena fönstret bör ha sol från mitt på eftermiddagen till runt sju på kvällen och det andra den sista kvällssolen
Just nu står den i ett fönster med morron och förmiddagssol, men vi får till träde till vårt hus i mars och då kan jag inte ge den det läget längre....

Nyckelord: Vanilj, spalje

6/1 -08

Den är lite kräsen och vill ha hög luftfuktighet. Det finns epiwebbgrenar som den gärna växer på men jag är lite orolig att det blir lite för torr luft.
Lycka till
Mikael

6/1 -08

Luftfuktigheten vet jag om, men när den blir större räcker det kanske inte att spraya den e gång om dan...? Det gör jag nu och den verkar trivs jättre bra som det är nu... Tog nämligen etttag innan jag kom på hur den vill ha det och då va deninte alls pigg, men nu mår dn super verkar det som...
Vart kan man få tag på sånna grener?

6/1 -08

Jag tror att din vanilj kommer att klättra på en spaljé, josse. Köpte en vanilj åt en väninna förra senvintern. Då hon inte kunde hämta den så fick den stå i mitt fönster på matplatsen - söderfönster men med balkong utanför så solen nådde inte in. Jag kan inte påstå att jag skötte den speciellt nogrannt, den fick följa med in i duschen 4-5 gånger på ett halvår, jag gjömde ofta att vattna den och kanske den fick nån lite dusch av handfklaskan. Vaniljen växte så det knakade där den stod på fönsterbrädan alldeles invid balkondörren som var öppen från tidig vår till långt in på hösten. Den verkade trivas, aldrig ett gult blad eller att den på annat sätt visade otrivsel. Jag vågade inte montera vaniljen på någon spaljé el. dyl. för min väninna skulle ju hämta den och frakta den vidare. När hon kom i mitten av september, var tre av de fyra 'grenarna' tre meter långa. Hur vaniljen numera bor och mår, ja det har jag glömt att fråga.

Ge ditt svar

29/3 -07

Spaljé

Lite offtopic fast ändå inte. Jag undrar vart man kan hitta bra och snygga spaljéer (helst i Stockholms trakten). Tanken är att dom skall användas som avskärmning men också att man skall kunna hänga korg orkidéers på sommarbete där.

Nyckelord: Spaljé

30/3 -07

Spaljéer är ganska enkla att tillverka själv, om man har intresse för sånt. Har sett väldigt snygga gjorda av helt "vanliga" naturpinnar, c:a 5 cm diameter grova, där barken satt kvar. En grundbeskrivning kan du t.ex. hitta på: www.spillersbodasag.se/sida_136.asp
Alla trädgårdscentra brukar ha ett visst utbud. Vill man ha tätare vindskyddsvägg så har det kommit väldigt snygga i grov bark nu, vet inte exakt vilka firmor som har dem. Lycka till i ditt sökande!

Ge ditt svar

Jag har kikat runt på internet och i allehanda forum efter olika typer av spajéer och klätterställningar för inomhusbruk men helt glömt att rådfråga OrkidéPrats medlemmar!

Hur gör ni med de slingrande växterna?
Spaljé eller ampel?
Plast, trä eller metall?
Använder ni egentillverkat eller köpt?

Jag ser fram emot tips, tankar, råd och erfarenheter!

Nyckelord: klätterställning, spaljé

Amplar, kokospinne (sånt därt trassel av kokosfiber), hemmagjorda klätterställningar av bambu... you name it.
Och så klart min monstruösa passionsblomma, som klättrar på ALLT (bokhylla, ett par lampor, amplar till dom andra växterna, alla åtkomliga skrymslen i fönstret, och snart gardinstången).
Allt funkar. Bambu och ståltråd rekommenderas, det är billigt, snyggt, och går att göra det mesta av.

18/6 -06

Jag kör med bambupinnar till alla klättrare, Vanillan har en och klängliljan också. Tre pinnar som binds ihop till en kon blir både snyggt och praktiskt. För att de inte ska välta så måste det vara lerkrukor.

Jag kör nu på Joppes idé med kokosnöts amplar, dem gör jag själv. De är dock något små fast passar ändå bra till Phalaenopsisar och andra småväxta arter.

kan jag få sticka in med en (dum) fråga här... kan kokosnötskrukor ruttna/mögla om de står för blöta? Om man t.ex. skulle ha vanlig blomjord i dem och odla andra växter, tänkte jag.

Kokos är ganska hårt och kompakt, så jag tror det borde klara sig rätt så bra.

Annars kan man om man redan har allt planterat i krukor göra rätt enkla amplar av ett krukfat i plast och lite ståltråd. Lite billigare än att köpa färdiga amplar till rena ockerpriserna.

18/6 -06

"Far! Jag kan inte få upp min kokosnöt!
Alla sätt jag prövat har vart fel.
Med en yxa högg jag till jag blev stel.
Bordet fick hack, parkettgolvet sprack,
men nöten, den är hel.

Far! Jag kan inte få upp min kokosnöt!
Nej, inte ens med hammare och spik.
Var vägg nu har små gropar här och var,
det är bara kokosnöten som är sig lik.

Det är bara kokosnöten som är sig lik.
allt det andra verkar bendersk kalabalik.
Minns du flygeln, far? Glöm den, är du rar.
Det är bara kokosnöten som är sig lik.

Far! Jag kan inte få upp min kokosnöt!
Jag försökt att krossa'n mot en dörr.
Hur jag dängde måtte jag ha gjort fel.
Dörren gick upp och mamma kom in,
men nöten, den är hel.

Far! Jag kan inte få upp min kokosnöt!
Trots att den gav min mor en ny mimik.
När du henne ser så tror jag att du ler,
det är bara kokosnöten som är sej lik.

Det är bara kokosnöten som är sej lik.
Allt det andra verkar illa gjord mosaik.
Mammas nos blev grann. Hakorna försvann.
Det är bara kokosnöten som är sig lik.

Far! Jag kan inte få upp min kokosnöt!
Inte ens med nitroglycerin.
När jag hade laddat, mycket omsorgsfullt och väl
bortåt jag sprang och sen sa det "Pang",
men nöten den är hel.

Far! Jag kan inte få upp min kokosnöt!
Jag behärskar ej någon sprängteknik.
Huset du ser, det står där inte mer.
Det är bara kokosnöten som är sej lik.

Det är bara kokosnöten som är sej lik.
Allt det andra verkar mera pyromanik.
Röjningen blir lätt, det enklaste man sett.
Det är bara kokosnöten som är sej lik."

Det borde väl ändå svara på frågan

här finns några exempel på amplar som är virkade och knutna:
http://hoya.infoom.se/viewtopic.php?t=50
och några hemmagjorda spaljéer:
http://hoya.infoom.se/viewtopic.php?t=337
väldigt trevligt hoyaforum, förresten, för er som gillar hoyor

18/6 -06

Men Linh, vilken tajming och vad kul! Satt just och provvrikade en luftig ampelmodell i jutegarn för orkidéer som vill sticka ut sina rötter, tog en paus och gick hit och "kollade läget" och så kommer en tråd om just det! Den länken ska jag titta på senare! Man tackar så mycket! Hoyor är ju dessutom trevliga, de med Speciellt nu, antingen i natt eller i morgon natt slår min 25 år gamla ut sin första klase för sommaren - och då blir det väldoft vill jag lova!

å, glöm inte att posta en bild på ampeln här sen, Säluttern!

19/6 -06

Hihi, jag anar en förväntan av underhållning Den jag har gjort i kväll är tänkt att bli stöd åt en konstig liten sak jag har som sticker ut två långa rötter i plogform. Vad jag än tittat på som lämplig hållare har inte passat, blir för vid upptill och för tät nertill, så jag tänkte experimentera fram nånting. Nu ska skapelsen testas med vattenprov, dock inte som i hemska tiders häxjakter, utan duschas utan växt i för att se hur materialet uppför sig. Består den detta och jag får det att funka med "planteringen" så lovar jag att foto kommer

19/6 -06

Oliiiiiiiidligt spänd väntan!

Jag har mina slingrande på en mosspinne.

Ge ditt svar

Råkade givetvis köpa en variegerad vanilj (halva priset på Orchidéhuset ,230kr) förra veckan men inser nu att det kanske var lite överilat.
Jag har lite svårt för klättrande växter eftersom de snabbt blir svåra att flytta på. Vaniljen vill dessutom ha mer luftfuktighet än jag kan bistå med...vad göra?

Jag tänkte så här:
Ett plexirör med ungefärlig diameter 30-40cm träs över krukan, eventuellt monteras på någon form av ben och ställa över krukan (som jag tänkte ha på golvet). Detta rör räcker ända upp till taket och blir som en pelare. För att den ska ha nåt att klättra på och för att förhindra mögel som en följd av allt för hög luftfuktighet tänkte jag att man kunde såga, borra eller fräsa hål (utan att det spricker...) med jämna eller ojämna mellanrum.

Vad tror ni? är jag ute och cyklar?

Nyckelord: spaljé, Vanilla planifolia, Vanilla

Låter häftigt! Vad med en liten (timer styrd) fläkt i översta ändan?

6/6 -06

Det låter fräckt, snyggt och minst sagt annorlunda! Tänk bara på att konstruera det så att du inte får fuktskador, vare sig på golvet eller i taket. Det måste också vara något så när praktiskt att vattna plantan. Lycka till och visa gärna en bild på slutresultatet!

Ge ditt svar