Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning / Råd / Omplantering /

Skriv början av artikeln om urflaskning

Nyckelord: urflaskning

Inlägg med urflaskning som nyckelord.

Jag läser i Amerikanska forum att dom behåller agar blocket som små plantorna växer på när dom flaskar ur och planterar ut dom.

Så jag undrar om någon här inne har testat med att behålla agaren vid utplantering?

Nyckelord: agar, Urflaskning

4/4 -16

Jag har alltid varit noga med att skölja bort all agar från småplantorna innan jag skall plantera dem i "riktig" kompost. Dessutom använde jag aldrig något svampmedel vid utplanteringen eftersom detta kan hämma tillväxten på de små plantorna.
Är du säker på att artikelförfattaren du refererar till inte avsåg replantering från den ursprungliga sådden till en ny agarbaserad flaska? Agar på rötterna har mig veterligen alltid ansetts som grogrund för mögel i vanlig odling.

4/4 -16

Jag är helt säker på detta och det talades om hela agar klumpen och det var självaste Ray Barkalow som sa detta.

Här är ett klipp från Orchid board och i detta fall gäller det direkt från flaska till SH. Men det finns även poster om flaska till bark/Sphagnum

_I have been successful in the flask-to-S/H process both as individual plants extracted from the agar, or with the agar block intact.

In the case of the intact block, bury the block to the depth of the agar, then as it dissolves and breaks down,you just drop a few pellets into the voids, keeping the plant depth constant.

You may have "cool, damp" conditions, but as the damp slows evaporative cooling, if you can keep the growing area warm, you might be "ahead of the cultural curve"._

5/4 -16

Jag har sedan flera år tillbaka slutat skölja rötterna vid utplantering. Den agar som finns kvar får följa med. Använder inte heller något svampmedel. Har inte märkt någon försämrad tillväxt hos plantorna.
Det kan rentav - fast det här är jag inte säker på - vara så att plantorna har nytta av den näring som finns kvar på rötterna.

5/4 -16

Det är kanske möjligt att "Källan" och Motvalls Gubbe har rätt även om jag finner det lite märkligt att det rekommenderas av säljarna och i litteraturen att man ska tvätta rötterna noggrant innan man planterar ut dem. Kan det ha något med moderna tiders kompost att göra? Tyvärr har jag slutat både att så orkidéer och köpa flaskor. Det var ett mycket spännande sätt att få tag på lite ovanligare saker. Idag betalar jag hellre mer och får plantorna i blom/knopp så jag får se dem i sin fulla prakt.

5/4 -16

Det händer - tyvärr inte alltför sällan - att jag får mögel i flaskorna, men har plantorna nått en storlek där de förmår hålla de gröna delarna över möglet växer de vidare utan problem.
Riktigt små plantor, däremot, får problem om de blir överväxta eftersom de inte förmår ta sig igenom möglet och upp i ljuset. Att möglet i sig skulle påverka dem har jag dock inte märkt, annat än att möglet så småningom äter upp all näring och plantorna dör av den anledningen.
Det är väl så att mögelsvampar helt enkelt inte angriper friska, levande växter.

5/4 -16

Det var trevligt att höra en bekräftelse på detta sätt.
Även om jag inte misstror Ray Barkalow är det alltid gott att få saker bekräftat.
I framtiden får agaren sitta kvar.

6/4 -16

Fast jag vill poängtera att jag inte låter hela agarblocket följa med. Bara det som sitter kvar sedan jag skakat plantan lite försiktigt.
Har för mig att jag läst någonstans att bark av olika slag kan innehålla ämnen som motverkar mögeltillväxt. Hur det är med vitmossa vet jag inte.

6/4 -16

I texten jag klippte ut pratar dom om hela blocket och direkt i SH. I andra texter har jag läst hela eller delar av blocket i vitmossa. Så jag är nu ganska övertygad om att detta funkar utmärkt. En av orsakerna som nämnts för att göra så här är att plantorna tillgodogör sig näringen som fortfarande finns kvar i agaren. När den har upplöst sig helt, vilket troligen tar ganska lång tid, är någorlunda stora och är mogna för att planteras enskilt. Tillväxten skall vara bättre och snabbare med agaren kvat än utan.

Ge ditt svar

21/10 -15

Urflaskning

Jag har under lång tid letat efter primärhybriden C Fabia (C dowiana x C labiata). Nu har jag äntligen fått tag i en flaska med ett trettiotal fröplantor. Jag har flaskat ur tidigare, men denna gång är insatserna betydligt högre. Nu till mina frågor: Jag hade tänkt att använda ett miniväxthus med undervärme för att vänja plantorna vid livet utanför flaskan. På locket finns ett antal slitsar för ventilation. Räcker det eller borde jag sätta dit en fläkt? Vissa rekommenderar att man låter odlingsmediet följa med plantorna in i det nya mediet, andra anser att man istället skall tvätta bort det. Har ni några erfarenheter?

Nyckelord: Urflaskning

21/10 -15

Jag har brukat flaska ur förut, o hade tom en web-butik där jag sålde bebisplantor.

All Agar-Agar ska tvättas bort, det svarta sörjan de är planterade i flaskan. Lägg sedan klumpar av plantor, försök o inte dela dem så mkt, det stör småplantorna. plantera sedan i FÄRSK, om det går, vitmossa, alla tillsammans i en "communitypot". God ventilation, är bra, låt inte mossan bli för blöt, lagom är bäst. Duscha med en hand-duschflaska, låg näringslösning. Du kan även ha lite lite socker i vattenflaskan. Hoppas du förstår vad jag skrivit, om ej så meddela mig det så ska jag skriva mer ingående. Lycka till!!

21/10 -15

Obovata Tack för dina råd! Jag har bara fått en del bonusplantor i flaska tidigare. Denna gång vill jag verkligen att så många som möjligt överlever. Denna hybrid är löjligt svår att finna.

21/10 -15

Glömde skriva att de små plantorna bör torka en aning på tidningspapper innan de planteras i mossan.

21/10 -15

Sköljde du småplantorna i Atamon eller något liknande?

21/10 -15

Har hört att vissa gör det, men det har jag nog aldrig gjort, använde bra vatten direkt från kranen, vi har bra vatten här i Borlänge. Men det skadar väl inte... så gör det om du vill det

21/10 -15

Om det går vägen står jag gärna på kö om det blir någon småplanta till salu i framtiden!!!!

24/10 -15

Marie, får man fråga vem som säljer den rariteten ?

24/10 -15

Två flaskor med fröplantor bjöds ut på tyska Ebay. Säljaren heter Orchidfactory2 och brukar erbjuda en del ovanliga hybrider och kloner. Mycket går relativt billigt, men inte dessa flaskor. Många bjöd. Slutsumman blev drygt 51 euro exklusive frakt. Nu gäller det att få så många som möjligt att överleva...

24/10 -15

OK, tack! Ska hålla ögonen öppna ...

Ge ditt svar

Förra helgen var det dags för en flaska till att tömmas på sina bebisar. Den här gången var det BLC Thongsupan + BLC Tainan Gold.
BLC= Brassolaelion cattleya. Har försökt hitta information om dom men inte lyckats. Är det nån som vet nåt om dom så berätta gärna.
Flaskan var inköpt på blomstermarknaden i Bangkok för 450 Bath. Köpte ju färsk sphagnum på orkidehuset som skulle provas.
56 separata plantor blev det och i vissa satt det flera tillsammans. Plockades ut på samma sätt som jag har använt tidigare.
15 st i torkad mossa placerades i IKEA terrariet.
12 st sattes i kruka med färsk spagnum ock kokosfibrer som i sin tur hänger i terrariet..
17 st i en låda med torkad mossa också den i terrariet.
Nu börjar det bli fullt i terrariet.
Efter en vecka lever alla.

Dimmaskinen i terrrariet är på tre gånger om dagen i 45 min. Dessutom sprayar jag morgon och kväll på plantorna.

Nyckelord: flaskplantor, BLC Thongsupan + BLC Tainan Gold, urflaskning

12/10 -09

Hur ser ett IKEA terrarium ut ?

13/10 -09

IKEA terrarium el växthus. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nja IKEA terrarium var väl inte rätt beteckning. Får skylla på att jag blev miljöskadad när jag höll på mde reptiler.
IKEA växthus är nog mer rätt. Det är ett litet växthus för smålantor som man kan ställa i fönstret. Se bilden. Jag har förstärkt botten med en plast som man brukar ha i botten på bestickslådor. Finns också på IKEA. Det gör att vatten inte rinner ut när man vattnar.

13/10 -09

Kan du förklara lite tydligare hur du har förstärkt botten? Nyfiken!

13/10 -09

I orginal är det en nätbotten i växthuset. Det tyckte jag inte var så praktiskt. Först så rann ju allt vatten ut på golvet. Sen gick det inte att hålla fuktigt i växthuset.
Jag köpte som sagten grov och lite bubblig plastbit som man brukar ha i bestickslådor för att inte besticken skall fara runt.
Att jag valde den berodde på att den fanns på IKEA och verkade tillräckligt tjock och stark för att inte gå sönder direkt.
Jag klippte till en bit so var lite större än botten och fick på så sätt även kanter på botten för att hålla vattnet inne. Sen tog jag en häftapparat och fäste den i träsidorna.

Kan också nämna att jag har satt in en liten datorfläkt . Det är en 12v fläkt som körs på 5v för att få lite lägre fart och ljudnivå.

Ge din åsikt
Stora o fina plantor. Vanda. Från Hqsystem.

Det här är en Flaska från Parichart Orchids, 1 Ban Naerung Nongkhae, Saraburi 181 40 Thailand Tel 08- 1809-7793, Fax 0-3638-1076. Glöm inte landsnumret om ni tänker ringa. Flaskan är märkt BPP 8021, 49464 och datum 6-9-51 som är 2007 tror jag. Antagligen palnteringsdatum.

I den här flaskan var det 45 plantor, de flesta var stora och alla såg friska ut.

Behandlingen var som för första flaskan med luftning, ursköljning, atamon, sköljning och torkning.

16 st planterades i små krukor med vitmossa runt rötterna och kokosfibrer utanpå.
16 + 13 lades på vitmossa i aluminiumformar som man brukar frysa in mat i.

Alla placerades i det nyinredda terrariet som jag tänker använda för småplantorna. Mer om det i ett annat inlägg.

Nyckelord: V bensoni- V. Robert Delight - XV. Suksamran Deelight, flaskplantor, urflaskning

12/9 -09

12/9 -09

Småttingarna på plats i lådan. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

13/9 -09

Hehe jag blir nostalgisk när jag ser linjalen i trä från mina första år i skolan.....härligt !

13/9 -09

Å Brittmarie, jag tänkte precis skriva detsamma så såg jag ditt inlägg !!

Härligt med så många friska småttingar Hgsystem !

Ge din åsikt
Flaskan med alla orkideerna. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Vår flaska med Rhycostylis gigantea blue som vi köpte på blomstermarknaden i Bangkok i somras började kännas lite full så det blev dags att flaska ur plantorna. Efter att ha läst alla goda råd på orkideprat så var det dags att skrida till verket.
Här kommer en beskrivning på hur jag gjorde med lite bilder nedan. Kommentera gärna för jag har fler flaskor som ska ska spräckas.
Jag kan nämna att i fjol så öppnade jag två flaskor med 5 plantor i varje. Ingen överlevde så ta inte min beskrivning nån sanning för hur man lyckas.

1. Började med att ta bort korken och lät plantorna vänja sig med rumsluften under ett par timmar.

2. Gjorde under tiden i ordning två planteringsburkar. I botten ett lager med lecakulor och ovanpå ett lager vitmossa.

3. Dags att knacka hål på flaskan. Lindade in den i en trasa. Fyllde diskhon med vatten och höll flaskan under vattnet. Knackade försiktigt på flaskans botten tills den gick sönder. Plockade bort löst glas och och sköljde ut plantorna i diskhon. Använde latexhanskar för att slippa skära mig och för att inte infektera plantorna.

4. Delade förskiktigt plantorna och sköljde bort all gele och jord som fanns på dom. En del fick jag pilla på med en mjuk tandborste.

5. La sen upp alla på plantorna på diskbänken för att kunna räkna dom. Det var 47 stycken! Inte undra på att dom hade det trångt. Lät dom ligga en stund för att rinna av medan jag blandade en påse Atamon med en liter vatten för att ha som desinfektion.

6. Insåg att planteringsburkarna inte skulle räcka till plantorna så jag gjorde i ordning två till. Delade sen plantorna i två grupper som jag bestämde mig för att behandla lite olika som ett experiment.

7. Första gruppen las i Atamon i 10 minuter, den andra fick ligga i 30 minuter.

8. Grupp ett fick sen ligga på tork i 30 min på en tidning.

9. Sen ställdes plantorna ovanpå mossan i lådorna. Det blev ganska trångt med 12 i varje låda.

10. Grupp två fick ligga i rent vatten i 30 minuter after att ha varit i Atamon. Sen fick även dom torka i 30 minuter innan de placerades i planteringslådorna.

11. De fyra planteringslådorna placerades i ett litet IKEA växthus som i sin tur placerades i ett österfönster utan direkt solljus.
Där kommer dom att få stå tills det har kommit nya rötter så att det är dags att plantera dom en och en.
Under tiden tänker jag spraya dom med vatten morgon och kväll.

Det ska bli spännande att se hur det går för dom små liven.

Kom gärna med synpunkter på hur jag har gjort.

Nyckelord: flaskplantor, Rhycostylis gigantea blue, urflaskning

30/8 -09

Planteringsburken med lacakulor i botten och vitmossa ovanpå. Från Hqsystem.

30/8 -09

Lindade in flaskan i en trasa innan jag krossade botten med hammare under vattten. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

30/8 -09

Plantorna i Atamon. Från Hqsystem.

30/8 -09

Plantorna på plats i sina burkar. Från Hqsystem.

31/8 -09

Det ser ju jättebra ut!! Vad kul att du dokumenterade urflaskningen. Lycka till med de små.

31/8 -09

Mycket intressant och allt verkar väl genomtänkt - lycka till med alla småttingar!
När jag ser dina fina bilder, så börjar även jag längta efter "smått"

31/8 -09

Kul att du dokumenterade urflaskningen, det ser inte så komplicerat ut som jag har trott. Lycka till med skötseln!

31/8 -09

Jättebra, det här tänker jag definitivt spara och ha till hjälp när jag får användning för det, förhoppningsvis inte för långt fram i tiden! Tack tack!

31/8 -09

Jätttefin beskrivning på urflaskningen Lycka till med tillväxten!

31/8 -09

vilken bra beskrivning tack för det jag har sparat den som favoritprat jag har ingen flaska ännu men ska köpa så fort jag får tillfälle till det man måste väl åka till thailand för att få tag på dom,

31/8 -09

Åh vad bra, nu har jag sparat ner allt. Hoppas få användning för detta om ett halvår Tack för den tydliga beskrivningen

31/8 -09

Jag gjorde ungefär likadant med mina Vandor och Cattleyor som jag flaskade ur, fast jag fick flaska ur dem ganska snabbt efter hemkost då en började mögla i gelen och en annan flaska var väldigt omruskad. Dock la jag aldrig dem i Atamon, det hade jag ingen aning om att det kunde vara bra
Istället för drivhus så hade jag syltburkar från Ikea som drivhus när de var små men numera sitter de i akvariet fast på väg att så smått börja skolas ut. Totalt har jag ca 20 Vandor kvar och ca 15 Cattleyor. De som jag har lyckats bäst med är Vandorna, där har det strukit med totalt 5 - hitills är väl bäst att tillägga. Cattleyorna där har det strukit med ett tiotal.

En fundering: Spädde du ut Atamonet eller ligger plantorna i bara det?

31/8 -09

Zinzol: Späd absolut ut atamonet!! Jag brukar ha ca 2 tsk per liter, jag använder antingen Atamon (finns på ICA) eller Fungital (finns på Blomsterlandet).

Jag håller med Ingse. Fläktar är den bästa försäkringen du kan skaffa för dina småttingar. Det går ju att koppla flera små fläktar till samma nätaggregat (jag har upp till 6 st på ett) så det är inte så dyrt att installera. Dessa har jag, tysta och bra.

31/8 -09

Valkyrie66: Tack! Har antecknat i min "lilla" komihågbok

2/9 -09

Lilla växthuset i fönstret. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Tack för alla glada tillrop.
Nu återstår att se om dom överlever.
Jag har inte klurat ut hur jag ska få till det med en fläkt i det lilla IKEA växthuset.
Öppnar jag locket och blåser in luft så blir det väl väldigt fort torrt. Sätter jag in en fläkt så blåser väl plantorn in i ett hörn. Ska jag prova med en liten CPU fläkt om får gå på lågfart?
Just nu kör jag med en cm stor öppning av locket.

Atamonet ska vara för att desinfektera dom små plantorna. Enligt ett inlägg som jag läste här i Orkideptrat ska man ta koncentrationen för flasksköljning som står på påsen. Då blev det en påse till en liter vatten. Det är nog starkare än Valkyrie66 föreslår. Hon är ju mycket mer erfaren än jag så till nästa flaska tar jag hennes blandning

2/9 -09

Hqsystem, låt det inte bli för blött bara, det är lätt att det börjar
mögla, eller att rötan får fart, oavsett om Du använt atamon.
Mögelsporer finns alltid i luften, och mossan är inte helt fri från
mögelsporer den heller. Rötterna är också lite känsliga för alltför
blöt omgivning, jag har märkt det på mina små Projekt Flaskbarn-
Phalaenopsis.

12/9 -09

Lägesrapport för flaskbarnen
9/9 Flera plantor harförtorkade rötter mn en del har en kraftig rot kvar. Kan det vara den nya som ska komma på plantorna? 3 har dött och plockades bort. En hade tendens till mögel.
11/9 Flera har dåliga blad som plockades bort. 2 var döda. Alla med torra rötter grävdes ner i mossan.
Alla i krukor har k´larat sig hitills men en ser ut att kunnna dö.
Dom som bara ligger på mossa och har nya kraftiga rötter mår alla bra.
Sämst går det för dom som ligger på mossa ovanpå leca kulor. Speciellt i lådan närmast fläkten som torkar ut fortast. Grävde ner alla plantor med torra rötter. Dom med kraftiga rötter får stå kvar ovanpå mossan.
Har fått småflugor i växthuset. Bara några få så det är inget större problem. Mördar dom jag kommer åt.
Sprajar plantorna morron och kväll.
Det tycks vara en avvägning med fukten. För mycket fläkt och för torrt så torkar rötterna. För blött så kommer möglet.
Har du några goda råd letherneck?

12/9 -09

Jag vet ju inte hur stora dina plantor är, de nyss urflaskade vandor jag köpte för 2.5 år
sedan hade ca: 10 cm bladspann, med 4 blad, och i princip inga rötter, de sattes på
mossbädd i pysaliskorgar till de började utveckla nya rötter. Jag sprayade atamonlösning
på dem lite då å då så länge de var små och känsliga, räkna också med att mossan
innehåller mögelsporer, så behandla den också. Att spraya dem 2-4 gånger om dagen är
bättre än att de sitter med blöta rötter hela tiden, jag hade mina hängande i korgarna utan
miniväxthus, blanda också i lite mörk sirap eller melass i vattnet Du sprayar med, det hjälper
plantan med att få lite extra mineraler och näring.
Jag använder samma metod till mina "Projekt Flaskbarn"-plantor, Phalaenopsis amabilis var. rosenstromii,
och jag har inte förlorat en enda av dem ännu, peppar, peppar, och de var otroligt små, största
plantan var bara 15 mm tvärsöver.

3/10 -09

Lägesrapport för flaskbanen.
32 av 47 lever vilket verkar hoppfullt.
12 (av 24) som stod i mossa ovanpå lecakulor lever. Alla har förtorkade rötter men dom som lever har en liten ny rotstump.
9 (av 12) som står i krukor med mossa och kokosfibrer lever och frodas.
11 (av 11) som står i vitmossa har klarat sig.
Alla som har dött har stått i mitt lilla växthus från IKEA. Inga har dött i terrariet.
Slutsats hitills är alltså: Bäst är att ha barnen i terrarium i vitmossa eller krukor.
Fler än vad jag kunde hoppas på överlever. Det skapar ett angenämt problem med hur jag ska f plats med resterande flaskbarn som måste tast ut snart. Har redan börjat med en trdje flaska.

Ge din åsikt

26/5 -08

Vid urflaskning

Vid urflaskning. Från kol.

 

Nyckelord: identifiering, urflaskning

26/5 -08

Ja, så mycket kan jag ju säga att det inte är den Cattleya-hybrid som visas på bilden! Det kan möjligen vara någon form av oncidium, odontoglossum, miltonia m.m. men troligen är det en hybrid och man kan nog omöjligt säga vad det är utan blommor och inte heller ens då skulle man kunna avgöra ett namn på den.

Prata om bilden