Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning / Råd / Omplantering /

Skriv början av artikeln om Urflaskning

Nyckelord: Urflaskning

Inlägg med Urflaskning som nyckelord.

Jag läser i Amerikanska forum att dom behåller agar blocket som små plantorna växer på när dom flaskar ur och planterar ut dom.

Så jag undrar om någon här inne har testat med att behålla agaren vid utplantering?

Nyckelord: agar, Urflaskning

4/4 -16

Jag har alltid varit noga med att skölja bort all agar från småplantorna innan jag skall plantera dem i "riktig" kompost. Dessutom använde jag aldrig något svampmedel vid utplanteringen eftersom detta kan hämma tillväxten på de små plantorna.
Är du säker på att artikelförfattaren du refererar till inte avsåg replantering från den ursprungliga sådden till en ny agarbaserad flaska? Agar på rötterna har mig veterligen alltid ansetts som grogrund för mögel i vanlig odling.

4/4 -16

Jag är helt säker på detta och det talades om hela agar klumpen och det var självaste Ray Barkalow som sa detta.

Här är ett klipp från Orchid board och i detta fall gäller det direkt från flaska till SH. Men det finns även poster om flaska till bark/Sphagnum

_I have been successful in the flask-to-S/H process both as individual plants extracted from the agar, or with the agar block intact.

In the case of the intact block, bury the block to the depth of the agar, then as it dissolves and breaks down,you just drop a few pellets into the voids, keeping the plant depth constant.

You may have "cool, damp" conditions, but as the damp slows evaporative cooling, if you can keep the growing area warm, you might be "ahead of the cultural curve"._

5/4 -16

Jag har sedan flera år tillbaka slutat skölja rötterna vid utplantering. Den agar som finns kvar får följa med. Använder inte heller något svampmedel. Har inte märkt någon försämrad tillväxt hos plantorna.
Det kan rentav - fast det här är jag inte säker på - vara så att plantorna har nytta av den näring som finns kvar på rötterna.

5/4 -16

Det är kanske möjligt att "Källan" och Motvalls Gubbe har rätt även om jag finner det lite märkligt att det rekommenderas av säljarna och i litteraturen att man ska tvätta rötterna noggrant innan man planterar ut dem. Kan det ha något med moderna tiders kompost att göra? Tyvärr har jag slutat både att så orkidéer och köpa flaskor. Det var ett mycket spännande sätt att få tag på lite ovanligare saker. Idag betalar jag hellre mer och får plantorna i blom/knopp så jag får se dem i sin fulla prakt.

5/4 -16

Det händer - tyvärr inte alltför sällan - att jag får mögel i flaskorna, men har plantorna nått en storlek där de förmår hålla de gröna delarna över möglet växer de vidare utan problem.
Riktigt små plantor, däremot, får problem om de blir överväxta eftersom de inte förmår ta sig igenom möglet och upp i ljuset. Att möglet i sig skulle påverka dem har jag dock inte märkt, annat än att möglet så småningom äter upp all näring och plantorna dör av den anledningen.
Det är väl så att mögelsvampar helt enkelt inte angriper friska, levande växter.

5/4 -16

Det var trevligt att höra en bekräftelse på detta sätt.
Även om jag inte misstror Ray Barkalow är det alltid gott att få saker bekräftat.
I framtiden får agaren sitta kvar.

6/4 -16

Fast jag vill poängtera att jag inte låter hela agarblocket följa med. Bara det som sitter kvar sedan jag skakat plantan lite försiktigt.
Har för mig att jag läst någonstans att bark av olika slag kan innehålla ämnen som motverkar mögeltillväxt. Hur det är med vitmossa vet jag inte.

6/4 -16

I texten jag klippte ut pratar dom om hela blocket och direkt i SH. I andra texter har jag läst hela eller delar av blocket i vitmossa. Så jag är nu ganska övertygad om att detta funkar utmärkt. En av orsakerna som nämnts för att göra så här är att plantorna tillgodogör sig näringen som fortfarande finns kvar i agaren. När den har upplöst sig helt, vilket troligen tar ganska lång tid, är någorlunda stora och är mogna för att planteras enskilt. Tillväxten skall vara bättre och snabbare med agaren kvat än utan.

Ge ditt svar

21/10 -15

Urflaskning

Jag har under lång tid letat efter primärhybriden C Fabia (C dowiana x C labiata). Nu har jag äntligen fått tag i en flaska med ett trettiotal fröplantor. Jag har flaskat ur tidigare, men denna gång är insatserna betydligt högre. Nu till mina frågor: Jag hade tänkt att använda ett miniväxthus med undervärme för att vänja plantorna vid livet utanför flaskan. På locket finns ett antal slitsar för ventilation. Räcker det eller borde jag sätta dit en fläkt? Vissa rekommenderar att man låter odlingsmediet följa med plantorna in i det nya mediet, andra anser att man istället skall tvätta bort det. Har ni några erfarenheter?

Nyckelord: Urflaskning

21/10 -15

Jag har brukat flaska ur förut, o hade tom en web-butik där jag sålde bebisplantor.

All Agar-Agar ska tvättas bort, det svarta sörjan de är planterade i flaskan. Lägg sedan klumpar av plantor, försök o inte dela dem så mkt, det stör småplantorna. plantera sedan i FÄRSK, om det går, vitmossa, alla tillsammans i en "communitypot". God ventilation, är bra, låt inte mossan bli för blöt, lagom är bäst. Duscha med en hand-duschflaska, låg näringslösning. Du kan även ha lite lite socker i vattenflaskan. Hoppas du förstår vad jag skrivit, om ej så meddela mig det så ska jag skriva mer ingående. Lycka till!!

21/10 -15

Obovata Tack för dina råd! Jag har bara fått en del bonusplantor i flaska tidigare. Denna gång vill jag verkligen att så många som möjligt överlever. Denna hybrid är löjligt svår att finna.

21/10 -15

Glömde skriva att de små plantorna bör torka en aning på tidningspapper innan de planteras i mossan.

21/10 -15

Sköljde du småplantorna i Atamon eller något liknande?

21/10 -15

Har hört att vissa gör det, men det har jag nog aldrig gjort, använde bra vatten direkt från kranen, vi har bra vatten här i Borlänge. Men det skadar väl inte... så gör det om du vill det

21/10 -15

Om det går vägen står jag gärna på kö om det blir någon småplanta till salu i framtiden!!!!

24/10 -15

Marie, får man fråga vem som säljer den rariteten ?

24/10 -15

Två flaskor med fröplantor bjöds ut på tyska Ebay. Säljaren heter Orchidfactory2 och brukar erbjuda en del ovanliga hybrider och kloner. Mycket går relativt billigt, men inte dessa flaskor. Många bjöd. Slutsumman blev drygt 51 euro exklusive frakt. Nu gäller det att få så många som möjligt att överleva...

24/10 -15

OK, tack! Ska hålla ögonen öppna ...

Ge ditt svar

Förra helgen var det dags för en flaska till att tömmas på sina bebisar. Den här gången var det BLC Thongsupan + BLC Tainan Gold.
BLC= Brassolaelion cattleya. Har försökt hitta information om dom men inte lyckats. Är det nån som vet nåt om dom så berätta gärna.
Flaskan var inköpt på blomstermarknaden i Bangkok för 450 Bath. Köpte ju färsk sphagnum på orkidehuset som skulle provas.
56 separata plantor blev det och i vissa satt det flera tillsammans. Plockades ut på samma sätt som jag har använt tidigare.
15 st i torkad mossa placerades i IKEA terrariet.
12 st sattes i kruka med färsk spagnum ock kokosfibrer som i sin tur hänger i terrariet..
17 st i en låda med torkad mossa också den i terrariet.
Nu börjar det bli fullt i terrariet.
Efter en vecka lever alla.

Dimmaskinen i terrrariet är på tre gånger om dagen i 45 min. Dessutom sprayar jag morgon och kväll på plantorna.

Nyckelord: flaskplantor, urflaskning, BLC Thongsupan + BLC Tainan Gold

12/10 -09

Hur ser ett IKEA terrarium ut ?

13/10 -09

IKEA terrarium el växthus. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nja IKEA terrarium var väl inte rätt beteckning. Får skylla på att jag blev miljöskadad när jag höll på mde reptiler.
IKEA växthus är nog mer rätt. Det är ett litet växthus för smålantor som man kan ställa i fönstret. Se bilden. Jag har förstärkt botten med en plast som man brukar ha i botten på bestickslådor. Finns också på IKEA. Det gör att vatten inte rinner ut när man vattnar.

13/10 -09

Kan du förklara lite tydligare hur du har förstärkt botten? Nyfiken!

13/10 -09

I orginal är det en nätbotten i växthuset. Det tyckte jag inte var så praktiskt. Först så rann ju allt vatten ut på golvet. Sen gick det inte att hålla fuktigt i växthuset.
Jag köpte som sagten grov och lite bubblig plastbit som man brukar ha i bestickslådor för att inte besticken skall fara runt.
Att jag valde den berodde på att den fanns på IKEA och verkade tillräckligt tjock och stark för att inte gå sönder direkt.
Jag klippte till en bit so var lite större än botten och fick på så sätt även kanter på botten för att hålla vattnet inne. Sen tog jag en häftapparat och fäste den i träsidorna.

Kan också nämna att jag har satt in en liten datorfläkt . Det är en 12v fläkt som körs på 5v för att få lite lägre fart och ljudnivå.

Ge din åsikt
Stora o fina plantor. Vanda. Från Hqsystem.

Det här är en Flaska från Parichart Orchids, 1 Ban Naerung Nongkhae, Saraburi 181 40 Thailand Tel 08- 1809-7793, Fax 0-3638-1076. Glöm inte landsnumret om ni tänker ringa. Flaskan är märkt BPP 8021, 49464 och datum 6-9-51 som är 2007 tror jag. Antagligen palnteringsdatum.

I den här flaskan var det 45 plantor, de flesta var stora och alla såg friska ut.

Behandlingen var som för första flaskan med luftning, ursköljning, atamon, sköljning och torkning.

16 st planterades i små krukor med vitmossa runt rötterna och kokosfibrer utanpå.
16 + 13 lades på vitmossa i aluminiumformar som man brukar frysa in mat i.

Alla placerades i det nyinredda terrariet som jag tänker använda för småplantorna. Mer om det i ett annat inlägg.

Nyckelord: flaskplantor, urflaskning, V bensoni- V. Robert Delight - XV. Suksamran Deelight

12/9 -09

12/9 -09

Småttingarna på plats i lådan. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

13/9 -09

Hehe jag blir nostalgisk när jag ser linjalen i trä från mina första år i skolan.....härligt !

13/9 -09

Å Brittmarie, jag tänkte precis skriva detsamma så såg jag ditt inlägg !!

Härligt med så många friska småttingar Hgsystem !

Ge din åsikt
Flaskan med alla orkideerna. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Vår flaska med Rhycostylis gigantea blue som vi köpte på blomstermarknaden i Bangkok i somras började kännas lite full så det blev dags att flaska ur plantorna. Efter att ha läst alla goda råd på orkideprat så var det dags att skrida till verket.
Här kommer en beskrivning på hur jag gjorde med lite bilder nedan. Kommentera gärna för jag har fler flaskor som ska ska spräckas.
Jag kan nämna att i fjol så öppnade jag två flaskor med 5 plantor i varje. Ingen överlevde så ta inte min beskrivning nån sanning för hur man lyckas.

1. Började med att ta bort korken och lät plantorna vänja sig med rumsluften under ett par timmar.

2. Gjorde under tiden i ordning två planteringsburkar. I botten ett lager med lecakulor och ovanpå ett lager vitmossa.

3. Dags att knacka hål på flaskan. Lindade in den i en trasa. Fyllde diskhon med vatten och höll flaskan under vattnet. Knackade försiktigt på flaskans botten tills den gick sönder. Plockade bort löst glas och och sköljde ut plantorna i diskhon. Använde latexhanskar för att slippa skära mig och för att inte infektera plantorna.

4. Delade förskiktigt plantorna och sköljde bort all gele och jord som fanns på dom. En del fick jag pilla på med en mjuk tandborste.

5. La sen upp alla på plantorna på diskbänken för att kunna räkna dom. Det var 47 stycken! Inte undra på att dom hade det trångt. Lät dom ligga en stund för att rinna av medan jag blandade en påse Atamon med en liter vatten för att ha som desinfektion.

6. Insåg att planteringsburkarna inte skulle räcka till plantorna så jag gjorde i ordning två till. Delade sen plantorna i två grupper som jag bestämde mig för att behandla lite olika som ett experiment.

7. Första gruppen las i Atamon i 10 minuter, den andra fick ligga i 30 minuter.

8. Grupp ett fick sen ligga på tork i 30 min på en tidning.

9. Sen ställdes plantorna ovanpå mossan i lådorna. Det blev ganska trångt med 12 i varje låda.

10. Grupp två fick ligga i rent vatten i 30 minuter after att ha varit i Atamon. Sen fick även dom torka i 30 minuter innan de placerades i planteringslådorna.

11. De fyra planteringslådorna placerades i ett litet IKEA växthus som i sin tur placerades i ett österfönster utan direkt solljus.
Där kommer dom att få stå tills det har kommit nya rötter så att det är dags att plantera dom en och en.
Under tiden tänker jag spraya dom med vatten morgon och kväll.

Det ska bli spännande att se hur det går för dom små liven.

Kom gärna med synpunkter på hur jag har gjort.

Nyckelord: Rhycostylis gigantea blue, flaskplantor, urflaskning

30/8 -09

Planteringsburken med lacakulor i botten och vitmossa ovanpå. Från Hqsystem.

30/8 -09

Lindade in flaskan i en trasa innan jag krossade botten med hammare under vattten. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

30/8 -09

Plantorna i Atamon. Från Hqsystem.

30/8 -09

Plantorna på plats i sina burkar. Från Hqsystem.

31/8 -09

Det ser ju jättebra ut!! Vad kul att du dokumenterade urflaskningen. Lycka till med de små.

31/8 -09

Mycket intressant och allt verkar väl genomtänkt - lycka till med alla småttingar!
När jag ser dina fina bilder, så börjar även jag längta efter "smått"

31/8 -09

Kul att du dokumenterade urflaskningen, det ser inte så komplicerat ut som jag har trott. Lycka till med skötseln!

31/8 -09

Jättebra, det här tänker jag definitivt spara och ha till hjälp när jag får användning för det, förhoppningsvis inte för långt fram i tiden! Tack tack!

31/8 -09

Jätttefin beskrivning på urflaskningen Lycka till med tillväxten!

31/8 -09

vilken bra beskrivning tack för det jag har sparat den som favoritprat jag har ingen flaska ännu men ska köpa så fort jag får tillfälle till det man måste väl åka till thailand för att få tag på dom,

31/8 -09

Åh vad bra, nu har jag sparat ner allt. Hoppas få användning för detta om ett halvår Tack för den tydliga beskrivningen

31/8 -09

Jag gjorde ungefär likadant med mina Vandor och Cattleyor som jag flaskade ur, fast jag fick flaska ur dem ganska snabbt efter hemkost då en började mögla i gelen och en annan flaska var väldigt omruskad. Dock la jag aldrig dem i Atamon, det hade jag ingen aning om att det kunde vara bra
Istället för drivhus så hade jag syltburkar från Ikea som drivhus när de var små men numera sitter de i akvariet fast på väg att så smått börja skolas ut. Totalt har jag ca 20 Vandor kvar och ca 15 Cattleyor. De som jag har lyckats bäst med är Vandorna, där har det strukit med totalt 5 - hitills är väl bäst att tillägga. Cattleyorna där har det strukit med ett tiotal.

En fundering: Spädde du ut Atamonet eller ligger plantorna i bara det?

31/8 -09

Zinzol: Späd absolut ut atamonet!! Jag brukar ha ca 2 tsk per liter, jag använder antingen Atamon (finns på ICA) eller Fungital (finns på Blomsterlandet).

Jag håller med Ingse. Fläktar är den bästa försäkringen du kan skaffa för dina småttingar. Det går ju att koppla flera små fläktar till samma nätaggregat (jag har upp till 6 st på ett) så det är inte så dyrt att installera. Dessa har jag, tysta och bra.

31/8 -09

Valkyrie66: Tack! Har antecknat i min "lilla" komihågbok

2/9 -09

Lilla växthuset i fönstret. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Tack för alla glada tillrop.
Nu återstår att se om dom överlever.
Jag har inte klurat ut hur jag ska få till det med en fläkt i det lilla IKEA växthuset.
Öppnar jag locket och blåser in luft så blir det väl väldigt fort torrt. Sätter jag in en fläkt så blåser väl plantorn in i ett hörn. Ska jag prova med en liten CPU fläkt om får gå på lågfart?
Just nu kör jag med en cm stor öppning av locket.

Atamonet ska vara för att desinfektera dom små plantorna. Enligt ett inlägg som jag läste här i Orkideptrat ska man ta koncentrationen för flasksköljning som står på påsen. Då blev det en påse till en liter vatten. Det är nog starkare än Valkyrie66 föreslår. Hon är ju mycket mer erfaren än jag så till nästa flaska tar jag hennes blandning

2/9 -09

Hqsystem, låt det inte bli för blött bara, det är lätt att det börjar
mögla, eller att rötan får fart, oavsett om Du använt atamon.
Mögelsporer finns alltid i luften, och mossan är inte helt fri från
mögelsporer den heller. Rötterna är också lite känsliga för alltför
blöt omgivning, jag har märkt det på mina små Projekt Flaskbarn-
Phalaenopsis.

12/9 -09

Lägesrapport för flaskbarnen
9/9 Flera plantor harförtorkade rötter mn en del har en kraftig rot kvar. Kan det vara den nya som ska komma på plantorna? 3 har dött och plockades bort. En hade tendens till mögel.
11/9 Flera har dåliga blad som plockades bort. 2 var döda. Alla med torra rötter grävdes ner i mossan.
Alla i krukor har k´larat sig hitills men en ser ut att kunnna dö.
Dom som bara ligger på mossa och har nya kraftiga rötter mår alla bra.
Sämst går det för dom som ligger på mossa ovanpå leca kulor. Speciellt i lådan närmast fläkten som torkar ut fortast. Grävde ner alla plantor med torra rötter. Dom med kraftiga rötter får stå kvar ovanpå mossan.
Har fått småflugor i växthuset. Bara några få så det är inget större problem. Mördar dom jag kommer åt.
Sprajar plantorna morron och kväll.
Det tycks vara en avvägning med fukten. För mycket fläkt och för torrt så torkar rötterna. För blött så kommer möglet.
Har du några goda råd letherneck?

12/9 -09

Jag vet ju inte hur stora dina plantor är, de nyss urflaskade vandor jag köpte för 2.5 år
sedan hade ca: 10 cm bladspann, med 4 blad, och i princip inga rötter, de sattes på
mossbädd i pysaliskorgar till de började utveckla nya rötter. Jag sprayade atamonlösning
på dem lite då å då så länge de var små och känsliga, räkna också med att mossan
innehåller mögelsporer, så behandla den också. Att spraya dem 2-4 gånger om dagen är
bättre än att de sitter med blöta rötter hela tiden, jag hade mina hängande i korgarna utan
miniväxthus, blanda också i lite mörk sirap eller melass i vattnet Du sprayar med, det hjälper
plantan med att få lite extra mineraler och näring.
Jag använder samma metod till mina "Projekt Flaskbarn"-plantor, Phalaenopsis amabilis var. rosenstromii,
och jag har inte förlorat en enda av dem ännu, peppar, peppar, och de var otroligt små, största
plantan var bara 15 mm tvärsöver.

3/10 -09

Lägesrapport för flaskbanen.
32 av 47 lever vilket verkar hoppfullt.
12 (av 24) som stod i mossa ovanpå lecakulor lever. Alla har förtorkade rötter men dom som lever har en liten ny rotstump.
9 (av 12) som står i krukor med mossa och kokosfibrer lever och frodas.
11 (av 11) som står i vitmossa har klarat sig.
Alla som har dött har stått i mitt lilla växthus från IKEA. Inga har dött i terrariet.
Slutsats hitills är alltså: Bäst är att ha barnen i terrarium i vitmossa eller krukor.
Fler än vad jag kunde hoppas på överlever. Det skapar ett angenämt problem med hur jag ska f plats med resterande flaskbarn som måste tast ut snart. Har redan börjat med en trdje flaska.

Ge din åsikt

26/5 -08

Vid urflaskning

Vid urflaskning. Från kol.

 

Nyckelord: urflaskning, identifiering

26/5 -08

Ja, så mycket kan jag ju säga att det inte är den Cattleya-hybrid som visas på bilden! Det kan möjligen vara någon form av oncidium, odontoglossum, miltonia m.m. men troligen är det en hybrid och man kan nog omöjligt säga vad det är utan blommor och inte heller ens då skulle man kunna avgöra ett namn på den.

Prata om bilden

Har varit i sofiero och hittade några "phalar" till samlingen, en modesta och en mariae, sen såg jag de där burkarna med frösådda plantor, orchipacks,
varför inte tänkte jag, nåt nytt måste man ju pröva så det blev en paph.callosum var.sublaeve och en phal equestris, fick med en lapp om hur man ska göra med dessa, så nu står de på fönsterbrädan där de har gott om ljus men skuggas av en vit tunn rullgardin. Jag tror att det räcker att phal. står så i 2 veckor eftersom jag tycker att de ser stora ut och har faktiskt bra rötter, medan paph-plantorna är mindre så de får nog stå där en månad tror jag, hur gör jag sen, på pappret står det att man ska skölja av närings-substrater, låta plantan torka 30 min och sedan plantera i luftig kompost som hålls fuktig, och eftr ett tag (vet inte hur länge) kan man börja vattna normalt.
Kan man inte sätta dessa små plamtor i vitmossa som hålls fuktig i början (torkad, har inte färsk) eller är det bättre att sätta i kompost direkt, hur bräcklig är en liten planta, vad klarar den, hur har ni gjort, brukar alla plantor klara sig eller är dödligheten stor när de är så små, eller hur man nu ska uttrycka sig?
Jag hoppas iallafall på tur med dessa småplantor för det tar väl 4-5 år innan de kommer i blom

Nyckelord: Sofiero, urflaskning, fröplantor

4/6 -06

Jag har inte så mycket egen erfarenhet utav flaskplantor men man ska nog låta plantorna stå i flaskan så länge det bara går.

Näringsgelen måste bort annars blir det rena rama paradiset för mögel och bakterier. Planteradem sen i en finare orkidekompost, experimentera med perlite, hackad vitmossa, fin bark etc. Den ska alltsåvara luftig men inte grov, de får inge bra fäste då.

4/6 -06

Dödligheten för flaskplantor är stor till mycket stor om man är novis på området.

Ett tips jag sett och som verkar ligiskt är att placera plantorna i någon typ av miniväxthus når de skolats ut och sedan hålla dem där första halvåret. Samtidigt får inte mögel uppstå så luft måste cirkulera.

4/6 -06

Hej Linda

Som Björn skriver så brukar man få höra att det är svår med flaskplantor. Men efter att ha pratat med flera odlare så har man fått tipps som gör det mindre svårt.

Jag kan tyvärr inte utala mig hur du bör förfara med Paphiopedilum men för dom Vandida inklusive Phalaenopsis bör plantorna av härdas innan man planterar dom i kompost.

Denna avhärdning går till på följande sätt:

Först plockar du varsamt ut plantorna ur burken (ta ut hela klumpen) och sköljer dom noga så att allt odlingsmedium försvinner runt planta och rötter.

Låt plantorna ligga i finger varmt vatten i ca: 1 timma.

Placera dom tillsammans liggande huller om buller ovan komposten i en kruka, eller i en kruka som är kraftigt perforerad utan kompost.

Sen duschas plantorna varje dag i 1-3 månader. Efter denna tid har plantorna satt "riktiga" rötter som klarar att växa i kompost.

Den största dödsorsaken då man provar fröplantor är att dom ruttnar i krukan. Genom att avhärda dom på detta vis förlorar man endast någon procent av plantorna. Ett gått råd är att inte plocka ut plantorna på hösten eller vinter då dom har svårare att sätta nya rötter. Jag har själv odlat många plantor från frö och de flesta har klarat sig bra med denna metod (dock bara Vandoida och några enstaka Cattleya).

Lycka till!

MVH
Tommy

4/6 -06

tack tommy,ett par frågor till bara, menar du att jag bara ska lägga plantorna ovanpå en luftig kompost, utan att sticka ner rötterna alltså, utan de ska leta sig ner själv?
och vad menar du med en kruka som är kraftigt perforerad utan kompost??
väldigt undrande
En fråga till bara om phal bebisarna, visst borde de vara tillräckligt stora att komma ut om bladen når upp till locket och det finns fina rötter som oxå når locket eller ska det vara knökfullt i burken innan man tar ut dem, annars hade jag nog tänkt ta ut dem om ca 2 veckor.
/linda

4/6 -06

Det låter som om Phalenopsis plantorna är redo att komma ut.

Du förstod precis vad jag menade, bara lägg plantorna ovan på komosten utan att "sticka ner" rötterna.

Med en perforerade kruka menar jag precis vad det låter att vara. En kruka som är som en sil, t.ex kurkor som man använder till damväxter. Om man har många plantor kan man använda den typ av perforerade små lådor i A4 format som man har för att sortera sin post och annat papper på kontoret eller hemma.

/Tommy

4/6 -06

Nu förstår jag,
tack ännu en gång.
och grattis till det fina priset.

5/6 -06

Jag köpte också ett par sådana burkar i fjol och de växer över förväntan, till och med snabbare än andra redan utplanterade småplantor jag köpt... Nu är mina Phal. arter som jag antar får räknas till de lättare. Sen vet man ju inte om de växer lika bra i fortsättningen?

Jag rensade också ordentligt från gelén och satte några i färsk spaghnum och några i fin bark + perlite. De fick sen avhärdas i en stor plastlåda under några veckor innan de fick flytta in i odlingsskåpet. Jag stoppade inte ner dem helt i barken utan de sattes lite ovanpå.

Vad jag har märkt är att de fortsatte att växa med de befintliga rötterna och de har fortfarande de flesta sådana kvar + en hel del nya. Vad jag har läst så ska en del plantor helt och hållet ersätta "babyrötterna" med riktiga.

Jag har varit försiktig med att ha dem för blöta för att undvika mögel. Proffsodlare använder (också som jag läst) ofta mögeldödande medel så de kan vattna och göda mer men vi amatörer har nog tid att vänta lite.

Jag kunde givetvis inte låta bli att prova några nya burkar denna gång så jag håller tummarna för att våra "flaskbebisar" ska klara sig bra!

6/6 -06

vad blev det för burkar denna gången då?

7/6 -06

Ja, det var ju 5 st för 30 Euro så det var ju bara att samla på sig...

Det blev ialla fall Phal. amboinensis, floresensis, mannii, Haur Jin Diamond och (Phal. Barbara Golden x Paifang's Mambo Baby).

Floresensis och Haur Jin Diamond spränger snart burken så de får nog plockas ut snarast. De andra får växa lite till. Sen gäller det att hitta plats i skåpet för alla!

7/6 -06

Jaha då var du där och rotade före mej för jag hittade inte så många phallar.
Får se om dessa klarar sig, då blir det kanske fler nästa gång, eller så dör alla och besvikelsen blir så stor att an aldrig gör om det igen.

I fjor på Sofiero köpte jag två burkar flaskPaphiopedilum. De planterade jag i decimeterhög skogsvitmossa Spagnum palustre i en plastlåda och lade en plastfolie över lådan någon eller ett par veckor nattetid, kvartsöppnade på dagen och regnvattensprayade dagligen ett par gånger, morgon och middag. Mossan undervattnades via en bottenhålad plastburk i mitten. Efterhand öppnades plastfolien halvvägs och togs senare bort när plantorna växte till.
Plantorna regnvattensprayas morgon och middag men morgonsprayas ett par gånger i veckan med bladgödsel (1 milliliter per liter).
Jag har lagt tunn fiberduk (17 gram per kvadratmeter) över mossan och krysshålat för Papharna. Vattennivån håller jag halvcentimeterhögt.
Nu i år på Sofiero köpte jag fem burkar flaskorkidéer av olika sorter. Jag tänker göra lika dant sånär som jag använder en tjockare fiberduk (23? gram per kvadratmeter dvs. den kvalitén som Sofieroutställningen dekorerades med ). Regnvatten konstanthåller jag genom en upp- och nervänd juiceförpackning med öppet skruvlock i ett lådhörn.

2/3 -08

jag har mina i flaskor är det något som specielt som jag ska tänka på?

Ge din åsikt