Råd / Förökning /

Frö- och meristemförökning

Skriv början av artikeln om Frö- och meristemförökning.

Om man vill ha många plantor av samma art kan man fröså. När det är en specifik planta som man vill ha många exemplar av så är meristemförökning lämpligt.

agar (5) flaskplantor (33) fröförökning (14) frökapsel (10) frön (17) fröodling (1) fröplantor (8) frösådd (16) in vitro (2) Keikeiboost (1) labb (1) pollinering (7) sterilisator (1) urflaskning (6)

Senaste pratet inom området

Cattleya jenmanii, andra blomning. Från Eric.

Cattleya jenmanii, blommar nu för andra gången, på en bulb som växt upp under vintern. Blev 3 blommor på denna bulb. Första blomningen var för ett halvår sedan. Är fascinerad av de stora blommorna på denna relativt lilla planta. Än en gång stort tack till Merwic för fröerna, hoppas dina plantor också kommer igång snart.

Nyckelord: frösådd, Cattleya jenmanii

27/4 -21

Jättefin Eric! Den borde fylla skåpet med väldoft!?

27/4 -21

Härliga

29/4 -21

Tack för kommentarerna. Bara en svag doft, knappt märkbar. Kan kanske bero på den relativt höga luftfuktigheten i skåpet, att doften inte känns även när man sticker in näsan?

1/5 -21

Blomning höst och vår, härligt!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Cattleya intermedia. Från Eric.

Nu blommar en av mina Cattleya intermedia med 7 blommor på en bulb. Det gamla rekordet från i höstas var 5 blommor.
Frösådde denna strax före milleniumskiftet, den blommade första gången 2014. Kan dock inte påstå att den fick speciellt bra förhållanden de första 10 åren, så det är en riktig överlevare. Men dom trivs bra i odlingsskåpet under lysrören, och nu är det stora problemet platsbrist.

Nyckelord: frösådd, Cattleya intermedia

24/1 -21

Superfin! Bra jobbat (senaste åren då )

27/1 -21

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Hej någon som har frökapsel på gång av någon spännande orkidé?
Har precis byggt färdig sterillåda/renrum och fått tag i massa nya tillbehör och recept på näringsmedia/substrat och är nu otålig och vill provså. Allt jag saknar är frö
Någon som har någon spännande frökapsel på gång?

Nyckelord: frökapsel

26/10 -19

Hej. Om du vill börja med något lätt så har jag nog frön av Cynorkis fastigiata. Det är en art som kan gro i krukor, gärna med vitmossa. Så den poppar upp lite varstans hemma hos mig. Lite kul, men t.ex. i växthus kan den nog bli lite för ?vild?. Men den är nog lämplig att prova teknik att så frön på media i sterilbänk. Skicka mig din adress så kan jag skicka dig antingen en hel kapsel eller frön, beror på om de spruckit upp. Blir dock först i veckan 4-8 nov då jag är utomlands just nu.

Diskutera eller uppfyll önskningen
Midsommarfest!. Från Eric.

Mina "Förstagångsblommande" (säger man så?) Dactylorhizor och jag vill önska alla en glad midsommar.

Såddes hösten 2013. Vill minnas att jag planterade ut dom i jord våren 2015. De har stått ute under sommarhalvåret i full sol, men i ett kallgarage under vintern. Har dom i en plastlådor där de permanent står i lite vatten.

Skator och annat har gjort att det blivit lite rörigt beträffande vad som är i vilken kruka. Men de större borde vara Dactylorhiza incarnata, Ängsnycklar, och den mindre Dactylorhiza maculata. Men svårt att vara säker, och synpunkter på detta mottages tacksamt!

Nyckelord: Frösådd, Dactylorhiza incarnata

23/6 -17

Ståtliga, Glad Midsommar

24/6 -17

Häftigt att lyckas från frön. Hur har det gått med Cattleya jenmanii? Mina växer på, men de är nog 3-4 år från blombara.

25/6 -17

25/6 -17

Grattis, starkt jobbat!
Riktigt fina. Bladen ser ut som D. incarnata, men blomaxet ser lite glest ut för att vara en sådan, kan det vara D. praetemissa (Englandsnycklar)?
Mvh
Mikael

25/6 -17

Eller D. traunsteinerii (Sumpnycklar).
Mvh
Mikael

27/6 -17

Tackar för kommentarerna!
Merwic: C jenmanii funkade bra så länge jag hade dom i flaska, men tyvärr har de flesta gått hädan efter att jag flaskade ut dom (tyvärr ett generellt problem för mig beträffande tropiska orkideer, för Dact är förhållandet omvänt). Har bara en handfull jenmanii-plantor kvar nu, några med decimeterstora blad och den som stått ljusast har rejäla bulber. Hur stor var din planta när den började blomma?

Mikael G: Menar du de större, som jag kallade D. incarnata? Jo, läppen är ingen typisk incarnata det håller jag med om. Men kan inte ett glest blom-ax bero på att de är ungplantor som blommar för första gången? I vilket fall har moderplantan till fröerna ett större ax, dock kanske inte så mycket tätare. Troligen för sent att ta ett kort på moderplantan (faktiskt också "egensådd", med fröer från Svante M), men skall se i kväll hur det ser ut. Själv skulle jag möjligen kunna misstänka att den mindre plantan framme till höger skulle kunna vara en sumpnyckel och inte en maculata: Helt annat bladverk och betydligt klenare.

27/6 -17

Hej Eric,
Jag är inte säker på min sak, får se hur de ser ut nästa år.
Mvh
Mikael

28/6 -17

Eric, mina är 3-4 år från blombara. Decimeterstort blad ungefär som för dig.

Ge din åsikt
Fröplantor av cattleya Fabia. Från Marie S.

So far, so good. I oktober 2015 flaskade jag ur drygt fyrtio plantor av primärhybriden cattleya Fabia (C dowiana x C labiata, Veitch 1894). De har vuxit i community pots i en kuvös med undervärme sedan dess, tillsammans med andra ungplantor av samma släkte. Jag trodde att jag skulle förlora rätt många av de mindre plantorna, men hittills har bara fyra plantor avlidit. Samtliga dog i svartröta och under de första veckorna. Snart måste jag fundera på att kruka upp de största plantorna. Det blir många små krukor det.

Nyckelord: Fröplantor, Cattleya Fabia

23/5 -16

Hårt långsiktigt arbete som verkar löna sig! Grattis!

23/5 -16

Fantastiskt bra jobbat! Vad skall du göra med alla dessa?

23/5 -16

Kan man ställa sig på kö för ett blomstort exemplar?

24/5 -16

Man blir ju minst sagt avis. Kommer någon Fabia att duka upp i auktion eller försäljning här??

24/5 -16

Långsiktigt är ordet. Det lär dröja minst sex år innan det kan bli tal om någon blomning. Jag tänkte behålla samtliga plantor åtminstone ett par år och sedan får vi se hur många som har överlevt. Hittills har det dock gått över förväntan, men de små liven är fortfarande rätt känsliga.

12/2 -17

Hej Marie! HIttade ditt inlägg när jag sökte på "Cattleya Fabia", jag har själv en "seedling" och undrar hur det går med dina? Några särskilda tips om hur man ska sköta om denna art på bästa sätt?
Har inte än riktigt fattat vad den vill ha egentligen. ;.)
//Karin

13/2 -17

Karin: Cattleya Fabia är ingen art, utan en primärhybrid (C dowiana x C labiata). Som de flesta hybrider förefaller också denna korsning vara ganska lättskött. Inslaget av C dowiana talar dock för att man får vara lite försiktig med vattningen under den mörka årstiden, i synnerhet om temperaturen är lite låg. Jag vattnar mina småplantor 1 - 2 gånger i veckan. Alla storblommiga cattleyor vill ha mycket ljus och gärna tilläggsbelysning under vintern. Mina plantor - ca fyrtio stycken - får såväl extra värme som tilläggsbelysning. Lycka till!

13/2 -17

Marie, vet du vilka föräldrarna är mer i detalj ? Har sett att det säljs plantor av semialbaformer av Fabia på nätet ..

15/2 -17

Marie - tack för ditt svar! Undrar en sak till - är det vattni g 1-2 ggr /veckan även under vintern? Har du bara bark till den? Har du den i fuktigt klimat alternativt luftfuktare/ på blöta lecakulor etc?

15/2 -17

Ja, jag vattnar 2 gånger i veckan även på vintern. Småplantorna sitter i väldigt små lerkrukor i en relativt fin barkblandning med lite mossa på ytan. De torkar upp väldigt snabbt. Plantorna står i en drivlåda med undervärme, men utan lock. Dagstemperaturen är runt 25 grader i lådan, på natten håller rummet ca 19 grader och undervärmen är avstängd. Ingen luftfuktare. Cattleyahybrider brukar inte vara så kinkiga med luftfuktighet.

16/2 -17

Lars S Den flaska jag köpte var endast märkt med de arter som ingår i korsningen, inte vilken variant av C labiata som använts. Jag kontaktade dock säljaren, som menade att det rör sig om en semialba-variant av pollengivaren. Med tanke på att det rör sig om en fröförökning så kommer dock avkomlingarna att variera en hel del. Jag misstänker att alla fröplantor kommer från samma "remake", så sannolikheten är stor att alla plantor som finns på marknaden har samma genetiska bakgrund.

17/2 -17

OK, tack Marie !

17/2 -17

Skall bli spännande att följa!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

MAN KAN GÖRA DET PÅ DISKBÄNKEN.
Att föröka orkidéer kan vara en rätt komplicerad historia som kräver ett välutrustat laboratorium, kemikalier som är svåra att få tag på för en vanlig dödlig, strängt förbjudna hormonpreparat och kemiska och växtfysiologiska kunskaper som ingen normal människa besitter.
Eller också kan det vara den enklaste sak i världen, något som vem som helst med framgång kan ägna sig åt hemma på diskbänken. Det hela handlar egentligen bara om hur märkvärdigt man vill att det skall vara.
Man kan föröka orkidéer från frön eller genom att klona dem. Den här texten handlar om en enkel metod att föröka från frön.

DET HELA BÖRJAR MED BLOMMOR OCH BIN.
Fröförökning kräver av naturliga skäl att man har tillgång till frön från de arter man önskar föröka. Orkidéfrön finns dock sällan till salu. Man måste i allmänhet tillverka dem själv. Något man lämpligen gör med hjälp av en pinne i för respektive art anpassad storlek och utformning. Allt från tandpetare till kinesiska ätpinnar eller böjd ståltråd kan fungera (Bild 1). Principen är att man med pollen från en blomma befruktar en annan. Orkidéblommor kan visserligen se ut...

27/12 -10

wow mysig artikel, tur alla man är ledig så man hinner läsa igenom detta.

27/12 -10

Häftigt Motvalls Gubbe, passar bra på ett forum som Op dit verkligt intresserade söker sig. ! Får jag tillfälle måste jag prova metoden som du så utförligt beskrivit. Har haft flera frökapslar från paphiopedilum som jag försökt dela med mej av här på Op men ingen nappade på erbjudandet. Nästa gång så.. provar jag själv med hjälp av din beskrivning.
Det skulle vara roligt att veta vad du har drivit fram på detta vis. Hur mycket har lyckats resp misslyckats? Vilka är lättast att föröka? Kan tänka att man skulle börja med de lättaste...

27/12 -10

Jättebra artikel! Själv har jag inte hunnit att skriva ihop någon artikel om mina erfarenheter. Jag vill bara komma men en kommentar och det är att alla orkidéfrön flyter inte så man får se upp. Sjunker fröna kan man ju inte rikta sprutan nedåt utan man får rikta den snett uppåt.

Amatör
Det krävs en speciell form av medium och en lite annorlunda behandling av sådden när det gäller Paph och Phrag. Jag kanske kan skriva någon liten artikel om det istället?

27/12 -10

Amatör: Alla arter som jag har försökt föröka har jag också lyckats med. Om man med lyckats menar att få fröna att gro, alltså. Visst har det blivit mögel i en del burkar, och visst har det hänt att jag tagit en frökapsel lite för tidigt när jag har testat att så halvmogna frön, och visst har det hänt att bara en eller två procent av fröna har grott, men en planta ger ju ofta mer än en frökapsel och varje kapsel innehåller väldigt många frön så i slutänden har det alltid blivit fler plantor än jag har haft plats för eller kunnat ge bort.
Fast egentligen har jag inte så hemskt stor erfarenhet av att föröka tropiska orkidéer. Jag höll bara på med det i ett par år. Numera är det uteslutande våra vanliga svenska orkidéer jag sysslar med och de kräver ett helt annat medium och helt annan behandling än epifyterna.
Jag tycker du kan börja med en alldeles vanlig brudorkidé. De är bra att träna på. Har du två blommande plantor nu kan du ha en användbar frökapsel redan i skiftet april/maj. Se gärna till att ha flera kapslar på gång, förresten, om du skulle råka skörda den första lite för tidigt. Skulle du vara för sent ute kan du testa med att behandla fröna med väteperoxid (som är ett betydligt mildare blekmedel än natriumhypoklorit) i en kvart eller så. Det har funkat för mig när det gäller guckuskor.

Magicboy: Jag ser fram emot din artikel. Själv har jag en hel hop frökapslar på papharna nu. (Fast inte en aning om vem som är pappa till vem). Jag tror det är flugorna på balkongen i september som ställer till det.

28/12 -10

Mycket inspirerande !

28/12 -10

Kul läsning
kanske man får prova en dag.

28/12 -10

Det arbete du gör gubben är helt klart att ge orkidé odlandet en ny dimension, att ta fröförökning fram laboratorie till köksbänken. Jag tycker att din artikel skall tryckas i Svenska orkidé tidningen och tar kontakt med Linda Karlbom om detta om du ger ditt medgivande

28/12 -10

Mja, oled, jag vet inte. Metoden behöver nog provas och utvecklas lite mer av medlemmarna här på OP först.

28/12 -10

Spännande och inspirerande läsning!
Mvh
Mikael

28/12 -10

Gubben: Måste envisas: Jovist men:
1. på detta viset kan hela Sverige delta i att utveckla din metod
2. Skriv i artikel, utvecklas ytterligare.
3. Inte många artiklar i tidningen där man inte kan utveckla ytterligare.
4. Fröförökning blir aldrig färdigutvecklad

Så please, ge ditt samtycke.

Hela OP sätt press på Gubben om ni håller med mig !

28/12 -10

Att trycka och distribuera en tidning kostar pengar, oled, och det är bara de bästa artiklarna som är värda den kostnaden. Min artikel håller nog inte riktigt måttet.

28/12 -10

JAg tycker den håller måttet, vi får se vad OP tycker

3/1 -11

Magicboy: Helt fantastiskt bra om du kunde skriva ner något om Paph: arnas förökning, det skulle jag verkligen gilla! Jag anser att ju mera info av ditt slag som finns på Op desto intressantare för medlemmarna.!
Motvalls gubbe´s inlägg var suveränt.

Motvalls gubbe: Just precis vad jag menade var att lyckas att få fröna att gro. Sedan förstår jag att det kan hända saker på vägen....det ingår väl i paketet som vid annan odling? Än en gång tack för artikeln, den inspirerar till "stordåd"
Tack för råd och tips. Jag har flera blommande phallar så jag skrider till verket omedelbums med pollineringen...

Måste fråga: Receptet på odlingsmedium - hur mycket kokosvatten och liknande är lämpligt att tillsätta om man vill testa med det? Spekulationer? Samt skulle det exempelvis fungera att tillsätta Aloe Vera? Den innehåller ju aminosyror och annat gottigt för de små. Men med tanke på att plantan består av 99-99,5% vatten så kan det ju vara lite knepigt att bedöma vad som kan anses vara en lämplig mängd, som skulle göra skillnad ur näringsmässigt perspektiv.

14/3 -12

Mjaa du, lite knepigt att svara på. Till mina utomhusorkidéer använder jag ananasjuice, och varierar mängden från 20 ml per liter odlingsmedium upp till 50 ml/liter beroende vilken art jag vill föröka. Kan tänka mig att även när man använder kokosvatten bör mängderna ligga i det intervallet. Ett tips är att du försöker hitta forskningsrapporter på nätet som handlar om fröförökning, växthormoner etc. Det finns en hel del att läsa om man bara lyckas komma på de rätta engelska sökorden.
Angående Aloe Vera har jag inte en aning om vad den innehåller i fråga om växthormoner och aminosyror. Använder man Vaminolac, som är en aminosyrelösning som härdiga orkidéer gillar, tillsätter man en mängd som motsvarar 300 mg aminosyror per liter odlingsmedium.
Men det är väl bara att testa. Det är ju så nya upptäckter görs.

Läste att Aloe Vera-gel har ett pH-värde på runt 4,3 (har ej haft möjlighet att testa själv ännu), och att många orkidéer gillar att det ligger någonstans på 5,5-5,6. Mjukt vatten (mellan-Sverige) ligger väl någonstans på 7? Om man använder Aloe i rätt mängd så bör man alltså kunna få till ett värde där orkidéfröna trivs optimalt? Lite spekulationer bara. Läste på ett engelskt forum att citronsyra (i pulverform) också går bra.

Ska nog börja testa att skapa lite odlingsmedium och försöka mig på sterilisering redan innan jag har några frön. Lyckas man med steriliseringen så bör det ju alltså inte börja växa något i odlingsmediet då man inte sått några frön? Någon som vet vart man kan skaffa pH-stickor att mäta värden med?

15/3 -12

Vilken artikel! Till och med jag blev sugen på att testa

18/3 -12

Mycket intressant artikel!!!! TACK!!!

18/3 -12

När man blir mer varm i kläderna kan man förstås utveckla metoden, skaffa (bygga) sterilbänk med HEPA-14 filter (finns i lite dyrare dammsugare), sterilisera burkar och medium 20 min i autoklav (tryckkokare), köpa färdigt medium (ex vis P668 från Sigma Aldrich eller Orchidmax från Dutchefa) specialformulerat för de arter man önskar föröka osv.
Syftet med den här artikeln har bara varit att beskriva grunderna för det hela.

18/3 -12

Man blir ju sugen att prova men.. kanske någon gång i framtiden.

29/7 -12

Spännande. Finns det någon bild som visar på vart själva märket sitter på en phalenopsis, var en ska placera pottenbollarna?

29/7 -12

Draka: Om du föreställer dig att du är ett bi med en eller flera pollenklubbor (ca 5 mm långa) sittande snett uppåtriktade i pannan kan du nog räkna ut ungefär var de kommer att stöta emot när du besöker, och kryper in i, en phalaenopsisblomma. Stryk omkring med pollenklumparna på den platsen så kommer tillräckligt med pollen att fastna på märket för att orkidén skall bli befruktad.
Tänk bara på att hybrider kan vara sterila med eget pollen och alltså inte ge upphov till någon frökapsel. Arter är förstås alltid fertila, men det brukar också gå bra att befrukta hybrider med pollen från rena arter.

23/12 -13

Jag måste prova det här! Hej! Jag heter Per, och har precis korsbefruktat två phalaenopsis-hybrider med varandra. På ena hållet verkade det inte som att det tog sig, men på det andra är jag hoppfull. Två dagar efter pollineringen har blommorna "slutit" sig och börjat vissna.
Hybriderna är två av mina favoriter. Dels en variant vars namn jag inte känner till, men som har blommat oavbrutet i över två år. Istället för att vissna ner fortsätter stammen att växa och sätta nya blommor. Jag har nu tvinnat den två varv bara för att den inte ska bli för lång. Dessutom har samma planta gett två keiki, som båda börjat bete sig likadant som moderplantan. Blommorna är vita med svagt rosa läppar (tror jag det heter, jag är fantast men amatör) .
Denna har jag korspollinerat med en rödlila phalaenopsis, och min förhoppning är att kunna kombinera denna färg med den andra plantans växtsätt. Antagligen blir det tvärt om, men jag vill i alla fall prova.

Nu är det bara att vänta... Länge, som jag förstått det.

Edit: Såhär på kvällen, 2 dygn efter pollinering, ser det ut som att det även kan ha tagit sig på "andra" hållet.
Om jag nu, helt oerfaren som jag är, skulle klara av att på 3-5 år driva upp några plantor till blomning...
Kan jag då förvänta mig olika resultat beroende på vilken av befruktningarna som blommar?

Alltså; gör det någon skillnad på avkomman om den kommer från "röd" pistill + "vitt" pollen, alternativt "vit" pistill + "rött" pollen?

24/12 -13

Hej Per K. Phalaenopsishybrider har så många olika anlag i sig att det är omöjligt att på förhand veta hur resultatet blir. Skulle du lyckas dra upp hundra plantor kommer i princip allihop att ha olika utseende.
Dessutom - om du lyckas - är risken stor att du själv fastnar i ett livslångt beroende. Att lyckas föröka en orkidé från frö är nämligen starkt beroendeframkallande. Jag är själv ett bra exempel på den saken.
Just nu - på julafton när man egentligen borde tindra framför grötfatet - sitter jag vid datorn och försöker hitta en forskningsrapport från Bharathiar University i Indien. En rapport som handlar om in vitro-förökning av Satyrium nepalense.
Och i kväll, när vanligt folk har bänkat sig framför teven eller slåss med odrägliga släktingar (eller vad folk nu sysslar med på julen), kommer jag att stå vid sterilbänken omgiven av kemikalier och Klorinångor och svära över de eländigt små Satyriumfröna som inte beter sig som jag vill att de skall göra.
Men... vill du ta risken så... välkommen i gänget.
God Jul, förövrigt.

24/12 -13

Tack för responsen!
Intressant det där med att resultatet kan bli så varierande, det blir ju som ett berömt chokladgodisägg - överraskning, leksak (ja, själva "görandet") och chokladen blir väl då slutresultatet. Samtidigt kan jag också slå ur hågen att få ett resultat jag drömt om, och istället se fram mot resultat jag inte kunnat drömma om!
Det är ruskigt lång väg dit, dock. Jag kommer säkert snubbla flera gånger, kanske falla platt och ledsna. Men det syns mig vara väl värt ett försök!

God jul!

28/12 -13

Jag måste fråga en sak. När omplanteringen ska ske, alltså efter några månade när embryona är några mm stora; hur sker den? Jag antar att proceduren är i stort densamma, förutom det att man naturligtvis inte sköljer embryona i klorin. Men i övrigt är det samma media, samma renlighet som gäller?

28/12 -13

Japp, samma krav på renlighet. Torka av odlingsbehållarna med klorin, sterilisera verktyg osv. så att ingen smitta kan komma in i burkarna när man öppnar dem.
När det ser ut som på bilden är det dags att flytta till nytt medium.

28/12 -13

Och, det glömde jag, samma medium såvitt man inte vill testa om de växer bättre på något annat.

30/12 -16

Intressant så det är väl bara att sätta igång då

30/12 -16

Va kul med fler fröförökningsintresserade på forumet! Vilken art tänkte du så?

30/12 -16

När man läser tråden är det många som inte längre syns på OP. Någon som vet något om Motvalsgubben?

Jag har ett svagt minne av att han var orolig för sitt boende och jag tror han skrev något om att det ev skulle bli något stödboende/behandlingshem i samma hus.
oled, skicka OP brev till honom och fråga för jag kan minnas fel.

Läs hela artikeln och alla kommentarer

26/9 -16

Fröförökning

Hej!
Jag ska försöka mig på att sätta frön ifrån en Fredclarkeara After Dark, en svart orkidé. Undrar vad det är jag behöver införskaffa förutom burkar och kanske lite annan information ang frösådd. Har aldrig testat detta förut, men har väldigt många andra orkidéer.
Tacksam för svar

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark, Fröförökning

26/9 -16

Hör finns ju lite info att läsa. Skrivet av dom som försökt sig på just fröförökning.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar

5/9 -16

Fröförökning

Hej på er

Finns här någon av er som håller på med fröförökning som vill prova på Vanda frö?

Jag har många frökapslar a Vanda falcata x Judith MacDougal färdiga i slutet på månaden.

Nyckelord: Fröförökning, Vanda falcata x Judith MacDougal, Ljunggrens

5/9 -16

Vad lustigt att du skrev detta nu, för igår sådde jag ett par flaskor med just Vanda. Det är dock 12 år sedan jag gjorde detta sist och all min gamla apparatur är borta sedan länge, fick göra ett hopkok på spisen mer eller mindre. Om detta lilla experiment faller ut väl så kan jag tänka mig att hjälpa till.

5/9 -16

Vad lustigt att du skrev detta nu, för igår sådde jag ett par flaskor med just Vanda. Det är dock 12 år sedan jag gjorde detta sist och all min gamla apparatur är borta sedan länge, fick göra ett hopkok på spisen mer eller mindre. Om detta lilla experiment faller ut väl så kan jag tänka mig att hjälpa till.

Ge ditt svar

Ska snart så lite orkidéer och undrar lite över ingredienser till mediet. Jag ska så några arter terresta orkidéer och jag ska använda Svante Malmgrens recept. Jag har fått tag på alla ingredienser förutom Ca3(PO4)2 och KH2PO4. Jag vet att några här på forumet har hållit på med sådd och därför undrar jag om någon vet vart man kan få tag på dessa ingredienser?
/Erik

Nyckelord: medium, terresta orkidéer, fröförökning, sådd

21/8 -16

Bästa vore väl om någon här på OP kunde sälja dig de mängder du behöver, de vet också var det finns att köpa. Annars finns trikalciumdifosfat som tex kosttillskott för hundvalpar men förpackning på 500g för ca 150:-, den andra ingrediensen kaliumdivätefosfat finns som gödningsmedel då kallat MKP men vet inte om det finns i förpackning för hushåll, bönder använder mängder av det så tex Granngården bör ha eller om du känner en bonde så fråga.
Ett välsorterat apotek bör ha kemikalierna och då båda är ofarliga säljas till allmänheten, men ibland är de så renade att de blir onödigt dyra så fråga om priset först.

21/8 -16

Tog den här gången kontakt med Svante Malmgren och fick tag på salter. Men tack för tipsen till framtida sådd.
/Erik

21/8 -16

Lycka till

21/8 -16

Vad jag vet har inte Motvalsgubben skrivit på länge? Han har svar på alla frågor i ämnet

21/8 -16

Ja, jag tänkte att han skulle svara men sen såg jag att han inte hade varit aktiv sedan maj.

Ge ditt svar