Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /

Skriv början av artikeln om fröförökning

Nyckelord: fröförökning

Inlägg med fröförökning som nyckelord.

26/9 -16

Fröförökning

Hej!
Jag ska försöka mig på att sätta frön ifrån en Fredclarkeara After Dark, en svart orkidé. Undrar vad det är jag behöver införskaffa förutom burkar och kanske lite annan information ang frösådd. Har aldrig testat detta förut, men har väldigt många andra orkidéer.
Tacksam för svar

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark, Fröförökning

26/9 -16

Hör finns ju lite info att läsa. Skrivet av dom som försökt sig på just fröförökning.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar

5/9 -16

Fröförökning

Hej på er

Finns här någon av er som håller på med fröförökning som vill prova på Vanda frö?

Jag har många frökapslar a Vanda falcata x Judith MacDougal färdiga i slutet på månaden.

Nyckelord: Vanda falcata x Judith MacDougal, Fröförökning, Ljunggrens

5/9 -16

Vad lustigt att du skrev detta nu, för igår sådde jag ett par flaskor med just Vanda. Det är dock 12 år sedan jag gjorde detta sist och all min gamla apparatur är borta sedan länge, fick göra ett hopkok på spisen mer eller mindre. Om detta lilla experiment faller ut väl så kan jag tänka mig att hjälpa till.

5/9 -16

Vad lustigt att du skrev detta nu, för igår sådde jag ett par flaskor med just Vanda. Det är dock 12 år sedan jag gjorde detta sist och all min gamla apparatur är borta sedan länge, fick göra ett hopkok på spisen mer eller mindre. Om detta lilla experiment faller ut väl så kan jag tänka mig att hjälpa till.

Ge ditt svar

Ska snart så lite orkidéer och undrar lite över ingredienser till mediet. Jag ska så några arter terresta orkidéer och jag ska använda Svante Malmgrens recept. Jag har fått tag på alla ingredienser förutom Ca3(PO4)2 och KH2PO4. Jag vet att några här på forumet har hållit på med sådd och därför undrar jag om någon vet vart man kan få tag på dessa ingredienser?
/Erik

Nyckelord: sådd, terresta orkidéer, fröförökning, medium

21/8 -16

Bästa vore väl om någon här på OP kunde sälja dig de mängder du behöver, de vet också var det finns att köpa. Annars finns trikalciumdifosfat som tex kosttillskott för hundvalpar men förpackning på 500g för ca 150:-, den andra ingrediensen kaliumdivätefosfat finns som gödningsmedel då kallat MKP men vet inte om det finns i förpackning för hushåll, bönder använder mängder av det så tex Granngården bör ha eller om du känner en bonde så fråga.
Ett välsorterat apotek bör ha kemikalierna och då båda är ofarliga säljas till allmänheten, men ibland är de så renade att de blir onödigt dyra så fråga om priset först.

21/8 -16

Tog den här gången kontakt med Svante Malmgren och fick tag på salter. Men tack för tipsen till framtida sådd.
/Erik

21/8 -16

Lycka till

21/8 -16

Vad jag vet har inte Motvalsgubben skrivit på länge? Han har svar på alla frågor i ämnet

21/8 -16

Ja, jag tänkte att han skulle svara men sen såg jag att han inte hade varit aktiv sedan maj.

Ge ditt svar

Jag brukade föröka orkidéer av frön några år sedan och skulle vilja gärna gör det igen. Eftersom jag är lite ur praktiken söker jag några frön för första försöken ... best något lätt att odla, exempelvis Phalaenopsis (även hybrider)

tack

Nyckelord: flaskbarn, frön, fröförökning

Önskningen är uppfylld!

Frön ankam i dag. Så spännande

6/2 -16

Jag har lite frön kvar av Cattleya jenmanii, dock är de drygt 6 år gamla. Sen har jag en frökapsel på Masdevallia bicolor (troligen). Kan vara en korsning eftersom naturen själv ordnade med befruktningen. Den kapseln är snart mogen så om du helst jobbar med gröna kapslar/frön så kan det vara dags att ta den snart. Hör av dig om du är intresserad.

6/2 -16

Tack, det later mycket intressant. Jag ska skriva dig en meddelande.

Jag har jobbat med både gröna och torkad kapslar förut därför är det inte så viktig för mig som de är fortfarande grön.

Diskutera eller uppfyll önskningen
Burkarna klara - bara att vänta. Från Eric.

 

Nyckelord: Fröförökning

Prata om bilden

13/5 -12

Tvättning av fröer

Tvättning av fröer. Från Eric.

 

Nyckelord: Fröförökning

Prata om bilden

MAN KAN GÖRA DET PÅ DISKBÄNKEN.
Att föröka orkidéer kan vara en rätt komplicerad historia som kräver ett välutrustat laboratorium, kemikalier som är svåra att få tag på för en vanlig dödlig, strängt förbjudna hormonpreparat och kemiska och växtfysiologiska kunskaper som ingen normal människa besitter.
Eller också kan det vara den enklaste sak i världen, något som vem som helst med framgång kan ägna sig åt hemma på diskbänken. Det hela handlar egentligen bara om hur märkvärdigt man vill att det skall vara.
Man kan föröka orkidéer från frön eller genom att klona dem. Den här texten handlar om en enkel metod att föröka från frön.

DET HELA BÖRJAR MED BLOMMOR OCH BIN.
Fröförökning kräver av naturliga skäl att man har tillgång till frön från de arter man önskar föröka. Orkidéfrön finns dock sällan till salu. Man måste i allmänhet tillverka dem själv. Något man lämpligen gör med hjälp av en pinne i för respektive art anpassad storlek och utformning. Allt från tandpetare till kinesiska ätpinnar eller böjd ståltråd kan fungera (Bild 1). Principen är att man med pollen från en blomma befruktar en annan. Orkidéblommor kan visserligen se ut...

27/12 -10

wow mysig artikel, tur alla man är ledig så man hinner läsa igenom detta.

27/12 -10

Häftigt Motvalls Gubbe, passar bra på ett forum som Op dit verkligt intresserade söker sig. ! Får jag tillfälle måste jag prova metoden som du så utförligt beskrivit. Har haft flera frökapslar från paphiopedilum som jag försökt dela med mej av här på Op men ingen nappade på erbjudandet. Nästa gång så.. provar jag själv med hjälp av din beskrivning.
Det skulle vara roligt att veta vad du har drivit fram på detta vis. Hur mycket har lyckats resp misslyckats? Vilka är lättast att föröka? Kan tänka att man skulle börja med de lättaste...

27/12 -10

Jättebra artikel! Själv har jag inte hunnit att skriva ihop någon artikel om mina erfarenheter. Jag vill bara komma men en kommentar och det är att alla orkidéfrön flyter inte så man får se upp. Sjunker fröna kan man ju inte rikta sprutan nedåt utan man får rikta den snett uppåt.

Amatör
Det krävs en speciell form av medium och en lite annorlunda behandling av sådden när det gäller Paph och Phrag. Jag kanske kan skriva någon liten artikel om det istället?

27/12 -10

Amatör: Alla arter som jag har försökt föröka har jag också lyckats med. Om man med lyckats menar att få fröna att gro, alltså. Visst har det blivit mögel i en del burkar, och visst har det hänt att jag tagit en frökapsel lite för tidigt när jag har testat att så halvmogna frön, och visst har det hänt att bara en eller två procent av fröna har grott, men en planta ger ju ofta mer än en frökapsel och varje kapsel innehåller väldigt många frön så i slutänden har det alltid blivit fler plantor än jag har haft plats för eller kunnat ge bort.
Fast egentligen har jag inte så hemskt stor erfarenhet av att föröka tropiska orkidéer. Jag höll bara på med det i ett par år. Numera är det uteslutande våra vanliga svenska orkidéer jag sysslar med och de kräver ett helt annat medium och helt annan behandling än epifyterna.
Jag tycker du kan börja med en alldeles vanlig brudorkidé. De är bra att träna på. Har du två blommande plantor nu kan du ha en användbar frökapsel redan i skiftet april/maj. Se gärna till att ha flera kapslar på gång, förresten, om du skulle råka skörda den första lite för tidigt. Skulle du vara för sent ute kan du testa med att behandla fröna med väteperoxid (som är ett betydligt mildare blekmedel än natriumhypoklorit) i en kvart eller så. Det har funkat för mig när det gäller guckuskor.

Magicboy: Jag ser fram emot din artikel. Själv har jag en hel hop frökapslar på papharna nu. (Fast inte en aning om vem som är pappa till vem). Jag tror det är flugorna på balkongen i september som ställer till det.

28/12 -10

Mycket inspirerande !

28/12 -10

Kul läsning
kanske man får prova en dag.

28/12 -10

Det arbete du gör gubben är helt klart att ge orkidé odlandet en ny dimension, att ta fröförökning fram laboratorie till köksbänken. Jag tycker att din artikel skall tryckas i Svenska orkidé tidningen och tar kontakt med Linda Karlbom om detta om du ger ditt medgivande

28/12 -10

Mja, oled, jag vet inte. Metoden behöver nog provas och utvecklas lite mer av medlemmarna här på OP först.

28/12 -10

Spännande och inspirerande läsning!
Mvh
Mikael

28/12 -10

Gubben: Måste envisas: Jovist men:
1. på detta viset kan hela Sverige delta i att utveckla din metod
2. Skriv i artikel, utvecklas ytterligare.
3. Inte många artiklar i tidningen där man inte kan utveckla ytterligare.
4. Fröförökning blir aldrig färdigutvecklad

Så please, ge ditt samtycke.

Hela OP sätt press på Gubben om ni håller med mig !

28/12 -10

Att trycka och distribuera en tidning kostar pengar, oled, och det är bara de bästa artiklarna som är värda den kostnaden. Min artikel håller nog inte riktigt måttet.

28/12 -10

JAg tycker den håller måttet, vi får se vad OP tycker

3/1 -11

Magicboy: Helt fantastiskt bra om du kunde skriva ner något om Paph: arnas förökning, det skulle jag verkligen gilla! Jag anser att ju mera info av ditt slag som finns på Op desto intressantare för medlemmarna.!
Motvalls gubbe´s inlägg var suveränt.

Motvalls gubbe: Just precis vad jag menade var att lyckas att få fröna att gro. Sedan förstår jag att det kan hända saker på vägen....det ingår väl i paketet som vid annan odling? Än en gång tack för artikeln, den inspirerar till "stordåd"
Tack för råd och tips. Jag har flera blommande phallar så jag skrider till verket omedelbums med pollineringen...

Måste fråga: Receptet på odlingsmedium - hur mycket kokosvatten och liknande är lämpligt att tillsätta om man vill testa med det? Spekulationer? Samt skulle det exempelvis fungera att tillsätta Aloe Vera? Den innehåller ju aminosyror och annat gottigt för de små. Men med tanke på att plantan består av 99-99,5% vatten så kan det ju vara lite knepigt att bedöma vad som kan anses vara en lämplig mängd, som skulle göra skillnad ur näringsmässigt perspektiv.

14/3 -12

Mjaa du, lite knepigt att svara på. Till mina utomhusorkidéer använder jag ananasjuice, och varierar mängden från 20 ml per liter odlingsmedium upp till 50 ml/liter beroende vilken art jag vill föröka. Kan tänka mig att även när man använder kokosvatten bör mängderna ligga i det intervallet. Ett tips är att du försöker hitta forskningsrapporter på nätet som handlar om fröförökning, växthormoner etc. Det finns en hel del att läsa om man bara lyckas komma på de rätta engelska sökorden.
Angående Aloe Vera har jag inte en aning om vad den innehåller i fråga om växthormoner och aminosyror. Använder man Vaminolac, som är en aminosyrelösning som härdiga orkidéer gillar, tillsätter man en mängd som motsvarar 300 mg aminosyror per liter odlingsmedium.
Men det är väl bara att testa. Det är ju så nya upptäckter görs.

Läste att Aloe Vera-gel har ett pH-värde på runt 4,3 (har ej haft möjlighet att testa själv ännu), och att många orkidéer gillar att det ligger någonstans på 5,5-5,6. Mjukt vatten (mellan-Sverige) ligger väl någonstans på 7? Om man använder Aloe i rätt mängd så bör man alltså kunna få till ett värde där orkidéfröna trivs optimalt? Lite spekulationer bara. Läste på ett engelskt forum att citronsyra (i pulverform) också går bra.

Ska nog börja testa att skapa lite odlingsmedium och försöka mig på sterilisering redan innan jag har några frön. Lyckas man med steriliseringen så bör det ju alltså inte börja växa något i odlingsmediet då man inte sått några frön? Någon som vet vart man kan skaffa pH-stickor att mäta värden med?

15/3 -12

Vilken artikel! Till och med jag blev sugen på att testa

18/3 -12

Mycket intressant artikel!!!! TACK!!!

18/3 -12

När man blir mer varm i kläderna kan man förstås utveckla metoden, skaffa (bygga) sterilbänk med HEPA-14 filter (finns i lite dyrare dammsugare), sterilisera burkar och medium 20 min i autoklav (tryckkokare), köpa färdigt medium (ex vis P668 från Sigma Aldrich eller Orchidmax från Dutchefa) specialformulerat för de arter man önskar föröka osv.
Syftet med den här artikeln har bara varit att beskriva grunderna för det hela.

18/3 -12

Man blir ju sugen att prova men.. kanske någon gång i framtiden.

29/7 -12

Spännande. Finns det någon bild som visar på vart själva märket sitter på en phalenopsis, var en ska placera pottenbollarna?

29/7 -12

Draka: Om du föreställer dig att du är ett bi med en eller flera pollenklubbor (ca 5 mm långa) sittande snett uppåtriktade i pannan kan du nog räkna ut ungefär var de kommer att stöta emot när du besöker, och kryper in i, en phalaenopsisblomma. Stryk omkring med pollenklumparna på den platsen så kommer tillräckligt med pollen att fastna på märket för att orkidén skall bli befruktad.
Tänk bara på att hybrider kan vara sterila med eget pollen och alltså inte ge upphov till någon frökapsel. Arter är förstås alltid fertila, men det brukar också gå bra att befrukta hybrider med pollen från rena arter.

23/12 -13

Jag måste prova det här! Hej! Jag heter Per, och har precis korsbefruktat två phalaenopsis-hybrider med varandra. På ena hållet verkade det inte som att det tog sig, men på det andra är jag hoppfull. Två dagar efter pollineringen har blommorna "slutit" sig och börjat vissna.
Hybriderna är två av mina favoriter. Dels en variant vars namn jag inte känner till, men som har blommat oavbrutet i över två år. Istället för att vissna ner fortsätter stammen att växa och sätta nya blommor. Jag har nu tvinnat den två varv bara för att den inte ska bli för lång. Dessutom har samma planta gett två keiki, som båda börjat bete sig likadant som moderplantan. Blommorna är vita med svagt rosa läppar (tror jag det heter, jag är fantast men amatör) .
Denna har jag korspollinerat med en rödlila phalaenopsis, och min förhoppning är att kunna kombinera denna färg med den andra plantans växtsätt. Antagligen blir det tvärt om, men jag vill i alla fall prova.

Nu är det bara att vänta... Länge, som jag förstått det.

Edit: Såhär på kvällen, 2 dygn efter pollinering, ser det ut som att det även kan ha tagit sig på "andra" hållet.
Om jag nu, helt oerfaren som jag är, skulle klara av att på 3-5 år driva upp några plantor till blomning...
Kan jag då förvänta mig olika resultat beroende på vilken av befruktningarna som blommar?

Alltså; gör det någon skillnad på avkomman om den kommer från "röd" pistill + "vitt" pollen, alternativt "vit" pistill + "rött" pollen?

24/12 -13

Hej Per K. Phalaenopsishybrider har så många olika anlag i sig att det är omöjligt att på förhand veta hur resultatet blir. Skulle du lyckas dra upp hundra plantor kommer i princip allihop att ha olika utseende.
Dessutom - om du lyckas - är risken stor att du själv fastnar i ett livslångt beroende. Att lyckas föröka en orkidé från frö är nämligen starkt beroendeframkallande. Jag är själv ett bra exempel på den saken.
Just nu - på julafton när man egentligen borde tindra framför grötfatet - sitter jag vid datorn och försöker hitta en forskningsrapport från Bharathiar University i Indien. En rapport som handlar om in vitro-förökning av Satyrium nepalense.
Och i kväll, när vanligt folk har bänkat sig framför teven eller slåss med odrägliga släktingar (eller vad folk nu sysslar med på julen), kommer jag att stå vid sterilbänken omgiven av kemikalier och Klorinångor och svära över de eländigt små Satyriumfröna som inte beter sig som jag vill att de skall göra.
Men... vill du ta risken så... välkommen i gänget.
God Jul, förövrigt.

24/12 -13

Tack för responsen!
Intressant det där med att resultatet kan bli så varierande, det blir ju som ett berömt chokladgodisägg - överraskning, leksak (ja, själva "görandet") och chokladen blir väl då slutresultatet. Samtidigt kan jag också slå ur hågen att få ett resultat jag drömt om, och istället se fram mot resultat jag inte kunnat drömma om!
Det är ruskigt lång väg dit, dock. Jag kommer säkert snubbla flera gånger, kanske falla platt och ledsna. Men det syns mig vara väl värt ett försök!

God jul!

28/12 -13

Jag måste fråga en sak. När omplanteringen ska ske, alltså efter några månade när embryona är några mm stora; hur sker den? Jag antar att proceduren är i stort densamma, förutom det att man naturligtvis inte sköljer embryona i klorin. Men i övrigt är det samma media, samma renlighet som gäller?

28/12 -13

Japp, samma krav på renlighet. Torka av odlingsbehållarna med klorin, sterilisera verktyg osv. så att ingen smitta kan komma in i burkarna när man öppnar dem.
När det ser ut som på bilden är det dags att flytta till nytt medium.

28/12 -13

Och, det glömde jag, samma medium såvitt man inte vill testa om de växer bättre på något annat.

30/12 -16

Intressant så det är väl bara att sätta igång då

30/12 -16

Va kul med fler fröförökningsintresserade på forumet! Vilken art tänkte du så?

30/12 -16

När man läser tråden är det många som inte längre syns på OP. Någon som vet något om Motvalsgubben?

Jag har ett svagt minne av att han var orolig för sitt boende och jag tror han skrev något om att det ev skulle bli något stödboende/behandlingshem i samma hus.
oled, skicka OP brev till honom och fråga för jag kan minnas fel.

Läs hela artikeln och alla kommentarer

Jag hittade när jag är ute och letar informationom fröförökning en sidan där man kan läsa:

Germination can be quick, erratic, delayed and can be over a long period - we have had seed germinate 6 years after sowing on agar. There are reports of some species such as P.violascens taking 17 years in flask to germinate.

Frön som gror 6 år efter sådd och när man sedan läser vidare får man reda på att Paph. violascens tar 17 år på sig BARA FÖR ATT GRO!

Den arten ska jag i alla fall inte ge mig på att så!

Nyckelord: Fröförökning, Paphiopedilum, Sådd

29/6 -10

Tålamod! Är något som krävs av orkidéodlaren. Jag gjorde en korsning för längesedan med Cattleya velutina var alba X Encyclia marie. Från pollinering till blom tog det 17 år. Förmodligen går det betydligt fortare för en yrkesodlare att få fram blommande plantor. Frömognad och grodd tar nog samma tid men sedan skiljer det säkert mycket. Jodå, jag har kvar några av dem, ganska bra men idag känns det meningslöst att inte vara nöjd med naturplantorna.

29/6 -10

Ha ha... jag du... ibland undrar man...

29/6 -10

Då väntar jag hellre 17 år på att en roth ska blomma

29/6 -10

Jag håller med dig Mattias och ska beställa ett par till GIOS men jag väljer FS med tanke på att jag lämnat tonåren för ett tag sedan.......

29/6 -10

bolebo
Kul med andra har som har talamod pa en miniminiva

29/6 -10

Nu är de två Paph. rothschildianum beställda. Få se om det räcker eller jag måste fylla på för att de ska ta med plantorna till mig

29/6 -10

Varifrån beställde du dem?

29/6 -10

Ursäkta, Nt orchids, de kommer till Göteborg.

29/6 -10

50 dollar för en blomstor roth? Wow! Hade jag inte redan haft 3 skulle jag köpa en till

29/6 -10

Fick just ett mail från Nt orchids att de inte kunde få CITES tillstånd för Paph roth. och därmed inte kunde leverera några. Detta kastar nya frågor kring Elsners vildsamlade plantor och deras påstående att alla asiatiska firmor sålde sådana. Med tillstånd. Enl Nt orchids har de plantor i storlek från flaska till FS och alltså fröförökar plantorna. Skit är knappt förnamnet!

Ge ditt svar

Vi har i vår lokalförening (VSOS) startat en fröförökningskurs och sådde några olika arter för några veckor sedan och det verkar fungera för i en flaska har det börjat gro.

Ni må tro jag hade bekymmer med att ta detta foto då kameran hela tiden vill fokusera på kondensen på insidan av glaset.

Nyckelord: VSOS, Fröförökning

29/5 -10

Vad roligt att få följa småttingarna!

30/5 -10

Spännande... jag har fortfarande ingen aktivitet i mina burkar... väntar otåligt!

Hur har det gått?

Ge ditt svar

28/5 -10

+ 29/5 -10

ÄNTLIGEN!!!

Så har man äntligen blivit med autoklav!

Nu ska här göras barn!

Jag har precis fått bytt stickkontakt och provat den så att den fungerar. Nu ska det inhandlas medium och kalciumhypoklorit och sedan kan jag köra igång.

Det där med att göra "det" på köksbordet har nästan blivit en vana!

Nyckelord: Autoklav, Fröförökning

28/5 -10

Så utrolig spennende

28/5 -10

Jag kan inte se bilden och jag förstår inte varför, någon som har en förklaring?

28/5 -10

Jeg la bare in bildet på nytt når dette skjedde meg i et innlegg.
Aner ikke hvorfor bildet plutselig blir borte....

29/5 -10

Haha!

29/5 -10

Alla sätt är bra utom de tråkiga!

29/5 -10

Synd man inte ser bilden...är det rätt filnamn jpg så du inte har behandlat bilden i nått program innan. Autoklav den steriliserade vi instrumenten i på sjukhuset när jag jobbade .

29/5 -10

Jag bytte namn på bilden ett par gånger och till slut kan ni se underverket!

29/5 -10

jag är inta avis, jag är jätteavis så det så!!
Va kostar en sån om man får fråga ?

29/5 -10

Jo en sak till, ser du vid vilket tryck ventilen löser ?

29/5 -10

Wow, spännande.. då är det bara att befrukra här hemma och skicka ner till kuvösen då?

29/5 -10

oled
Den kostade mig endast 1850:- (har kostat 7500:- )

Man kan ställa in vid vilket tryck som mansjälv vill att trycket ska ligga på så tycker man att steriliseringen är för dålig och det ändå finns sporer kvar i burkarna får man höja trycket.

Mattias
Jag tar med glädje emot frökapslar så drar jag upp dom åt dig!

29/5 -10

Jovist, sätt ett pris jag har frö av Den.Märabfuánum. Vi kan dela på skörden + en peng till dig. Är det ok ? då kan jag skicka till dig. I så fall din adress mm.

29/5 -10

Jag fick en frökapsel i vintras på en bellatulum men vet inte vem som varit framme för att bli far. Hade flera paph-arter i blom då. Den var full med moget frömjöl.
Skall försöka spara om det blir fler gånger. Annars brukar de vara tomma för det mesta.

29/5 -10

Asch! Jag som just klippte av (och kastade bort) en fet frökapsel från Epi. tridens

29/5 -10

Kan du inte ordna en kurs? Jag skulle gärna vilja lära mig processen.

29/5 -10

Ni behöver inte betala någonting bara jag får behålla en del av småplantorna. Däremot får ni stå för porto när jag skickar burkarna till er. Har ni en frökapsel får nigärna skicka den till mig så står jag för sådd och omflaskning. Jag måste dock ha en bild på de plantor som är korsade eller om det är en självpollination så behöver jag en bild på den plantans blomma. Hur låter det?

Jag ska försöka sätta ihop en kurs när jag hinner!

30/5 -10

GRATTIS!!!! Då knackar jag på när det blir dags för mina frökapslar då....

Ge ditt svar

10/12 -07

Fröstängel

Min pinocciohybrid har blommat av och nu sitter 2 st frökapslar kvar.
Antar att de stjäl kraft från plantan och därför tänker jag plocka bort dem.
Finns det någon på forumet som är intresserad av dem?

Nyckelord: fröförökning

Ge ditt svar

21/9 -06

Pollinering?

Hur gör man för att pollinera sina orchidéer? Kan man korsa vilka sorter som helst med varandra?

Jag har tittat på min dendrobium och sett att det finns ett kladdigt område där man kan fästa pollenet. Jag tror det var en liten pollenknopp framför som jag lyckades pilla bort först och sen fäste jag pollen från min paph på dendrobiumen.

Hur skulle jag göra om jag ville ta pollen från dendrobiumen och fästa på paphen? På den hittar jag inget kladdigt område där pollen kan fästa.

/Mia

Nyckelord: fröförökning, pollinering

21/9 -06

Hej Mia, jag är ingen botaniker men tror inte det är så lätt som att "ta pollen från dendrobiumen och fästa på paphen" det blir liksom som att korsa tex en fågel och en fisk.

/Daniel

21/9 -06

Exakt som Daniel säger.

Paphar och Dendrobium är inte fertila med varandra och att odla orkidéer från frö är så gott som omöjligt om man inte har tillgång till mykorrhizza eller Agar gelé.

21/9 -06

Jag gissade att det inte skulle gå att pollinera dem med varandra. Jag tänkte inte så fröna själv, kanske ge bort fröställningen till någon som kan eller bara på kul se en egen fröställning, men strunta i att så fröna.
Min orchidebutik här fröförökar ju sina orchidéer så jag tänkte att jag kanske kunde lämna frökapseln dit i så fall.
Finns det någon bra sida där man kan se vilka som går att pollinera med varandra och hur man gör?

21/9 -06

Orkidéerna är unika i och med att det faktiskt går att korsa närbesläktade släkten med varandra. De allra flesta växter och djur kan inte korsas och ge fertil avkomma, men inom orkidéfamiljen går det till viss del.

Exempelvis finns det exempel på att man lyckats korsa Vanda med Phalaenopsis (via andra släkten). Mellan exempelvis Vanda och Ascocentrum är det till och emd relativt enkelt att få fertila korsningar.

Dendrobium och Paphiopedilum är dock för långt ifrån varandra släktskapsmässigt för att kunna korsas. Paphiopedilum och Phragmipedium kan säkert korsas och Dendrobium och ... något närstånde släkte likaså, men ej Dendrobium och Paphiopedilum.

Vad gäller fröförökning av orkidéer är själva proceduren också riktigt invecklad. Orkidéfrön har nämligen ingen frövita, utan består mer eller mindre enbart av ett tillväxtanlag. I naturen tar fröna hjälp av värdorganismer, vanligen svampar, för att få näring för att kunna växa till en självständig individ. Artificiellt odlar man fröna i steril miljö i laboratorier, på näringslösningar. Att odla frön hemma kräver att man har laboratorieutrustning och expertkunskap.

21/9 -06

Mia jag kan rekomendera bröderna Axelsson hemsida om du vill lära dig mer om mikroförökning här

/Daniel

21/9 -06

Den här sidan visar grunderna för pollinering av Cattleyor.
Att tänka på är att blommorna vissnar så fort de blivit av med pollenet eller blivit pollinerade.

21/9 -06

Ja, den om mikroförökning har jag kollat på tidigare. Riktigt spännande.

Ja, jag vet att blommorna vissnar när det blivit pollinerade. En av mina paphar hade en blomma som var på väg att vissna, det var därför jag hade tänkt testa på den. Jag vill ju inte förlora någon vacker blomma i onödan ; ) och dendrobiumen har ju så många blommor så jag tänkte att om en vissnar gör det inget.

Nu har jag hittat ett ställe här i närheten som faktskt förökar fröer åt folk för en kostnad. Det tar typ 25 min att åka bil dit så det känns ok om jag skulle vilja prova någon gång. Owens Orchids, LLC

Ge ditt svar

29/8 -06

Näringsgel

Hej allihopa.Någon som vet var man kan köpa den näringsgel som odlarna använder i sina flaskor?Allså det man driver upp frö med.

Nyckelord: fröförökning, näringsgel, agar

Hej

Det går att beställa på
http://www.orkidecenter.dk/content.asp?I...

/Magnus

Ge ditt svar