Skriv början av artikeln om flaskbarn

Nyckelord: flaskbarn

Inlägg med flaskbarn som nyckelord.

Jag brukade föröka orkidéer av frön några år sedan och skulle vilja gärna gör det igen. Eftersom jag är lite ur praktiken söker jag några frön för första försöken ... best något lätt att odla, exempelvis Phalaenopsis (även hybrider)

tack

Nyckelord: flaskbarn, frön, fröförökning

Önskningen är uppfylld!

Frön ankam i dag. Så spännande

6/2 -16

Jag har lite frön kvar av Cattleya jenmanii, dock är de drygt 6 år gamla. Sen har jag en frökapsel på Masdevallia bicolor (troligen). Kan vara en korsning eftersom naturen själv ordnade med befruktningen. Den kapseln är snart mogen så om du helst jobbar med gröna kapslar/frön så kan det vara dags att ta den snart. Hör av dig om du är intresserad.

6/2 -16

Tack, det later mycket intressant. Jag ska skriva dig en meddelande.

Jag har jobbat med både gröna och torkad kapslar förut därför är det inte så viktig för mig som de är fortfarande grön.

Diskutera eller uppfyll önskningen

Igår var det omplantering av två dendrobier på schemat. Den ena skar jag bort en keiki ifrån, och den andra delade sig spontant i tre delar när jag tog upp den ur krukan. Två blev fem med andra ord!
Keikin satte jag i kompost och ganska mycket mossa. Hoppas det blev rätt..

Dessutom var jag på blomsterlandet för att kolla efter vandor och köpa kompost. Där hade de halva priset på alla orkideer minsann!
Med hem följde:
Masdevallia 'Bella Vallia'
Paphiopedilum Pinoccio
Vanda av okänd sort
Gongora irmgardiae
Två burkar med småbebisar, Phal Equestris och Vanda tricolor

Hoppas att jag lyckas sköta dessa ordentligt!

När ska man släppa ut de små flaskbarnen? Hur stora behöver de vara, och särskilt att tänka på?

Nyckelord: Flaskbarn, Keiki, Vanda

Ge din åsikt
Det var äntligen dags att plantera om de små flaksbarnen jag köpte från Ecuagenera på GIOS 2008. Efter urflaskningen har jag odlat dem intermedär / varmt i ett litet mini-drivhus i grupp krukor med sphagnum mossa. De har vuxit låååångsamt så långsamt men nu tyckte jag att de hade blivit stora nog att flytta in i svalskåpet med de vuxna. Just dessa flaskbarnen (Pleurothallider... Masdevallia infracta och Dracula cordobae) hade garanterat trivits bättre i lite högre luftfuktighet (främst jämnare fuktighet) än vad jag kunde erbjuda i mini-drivhusen, men det har varit ett roligt projekt och jag är nöjd med resultatet. Mycket mer info och fler bilder på min blogg.

Nyckelord: flaskbarn, Ecuagenera, Projekt Flaskbarn

2/8 -10

Jättekul att få till egna små plantor...grattis !

2/8 -10

Lycka till med dem!

Lykke til, den lille på bilde ser jo riktig fin ut.

2/8 -10

Tackar så mycket! Jodå, så länge man har tålamod är flaskbarn kul... konstigt bara... jag har bara tålamod när det gäller orkidéer...

Ge din åsikt
Flaskplantor. Från Merwic. Fri bild.

Igår fick jag hem lite "flaskplantor" från Equatorial Plants i England. Tycker det är en spännande del av hobbyn att försöka dra upp plantor från flaska. Det jag köpte var:

Phragmipedium fischeri
Oncidium coloratum
Dryadella edwallii
Coryanthes alborosea
Dendrobium violaceum
Macodes sanderiana

Speciellt nöjd med Oncidium coloratum, en miniatyr som jag tycker är hur läcker som helst. Se bild här: http://www.flickr.com/photos/epicphals/4...

Nu gäller det bara att lyckas få fram några av dem. Tyvärr drabbades jag lite av problemen efter vulkanutbrottet då paketet tog några extra dagar på sig. Ser dock ut som om de klarat sig bra trots 10 dagar i kartong. Kvalitén på flaskplantorna från Equatorial är som vanligt superb.

Nyckelord: Flaskbarn, Flaskplantor, Equatorial Plants

22/4 -10

så mye spennende.
Lykke til med tålmodighetsprøvene

22/4 -10

kul. ser fiinna ut.

22/4 -10

Ser jättefina ut! Lycka till.

22/4 -10

Ja lycka till! O. coloratum ser riktigt snygg ut, behändig storlek också!

/Anders

Ge din åsikt
Idag kom en låda med nya småttingar... Mest Vandaceous barrotingar, ett par är riktigt ovanliga vilket är lite extra spännande. Speciellt Vanda coerulea alba.

I min "godislåda" kom detta, från bak vänster sida: Rhynchostylis gigantea x coerulea (bleu), Ascocentrum ampulleaceum alba, Vanda tessellata alba, Aeries fuchsia charm x multiflora, Gastrochilus sp., Schoenorchis fragrans, Phalaenopsis plucheria coerulea, Vanda denisioniana, Rhynchostylis green (ovanlig), Vanda coerulea alba (mycket ovanlig), Rhynchostylis gigantea alba, Vanda Happy Smile.

Nyckelord: flaskbarn

14/4 -10

Det var ett byte med en kille jag har träffat genom min blogg. Han bor i Frankrike men har bra kontakter i Thailand och får tag på rätt häftiga flaskor. Synd att det lär bli många år innan jag får se den där riktigt speciella Vanda coerulea alba blomma....

14/4 -10

Men fem till tio gånger häftigare upplevelse sen när den blommar, jämfört med att köpa en blommande planta

14/4 -10

Häftig !
-Är allt jag har att säga .

14/4 -10

Hoppla, mycket kul saker. Håller sen helt med Lasse...

14/4 -10

Tack! Jooo.... vad är väl 5-10 år... he he.... Jag tror jag gör som Mattias och lägger undan en flaska vin till att fira den stora dagen. Då är man ju verkligen värd en belöning!

15/4 -10

Vilken lyckat byte! Tiden går snabbt när man har kul..!

15/4 -10

Jättekul!
Jag läste nyss någonstans (var det i medl.tidningen?) att orkidéodlare ofta blir vääääldigt gamla. Förklaringen skulle vara att vi alltid har något att se fram emot, alltid någon spännande knopp på väg

15/4 -10

Haha Berith, det ligger säkert något i det!

15/4 -10

Tack, javisst flyger tiden när man har kul... eller alldeles för mycket att göra (vilket är fallet just nu)......... bra då att vi orkidéodlare lever längre.

Grattis med flotte planter , masse spennende der.
En flaske vin bør du def. legge unna, da blir det dobbel glede.

15/4 -10

grattis vad roligt med nya barn

17/4 -10

HMMM undrar vilket parti som vill införa barnbidrag även för flaskbarn.... tror dom skulle få många röster i höst...

17/4 -10

Tack allihop!! Kent, vi får väl lobba för ett sådant bidrag då.

Ge din åsikt

Jag kom hemsläpandes med en liten burk med Psychopsis från min Madeiraresa.
De var ganska stora redan vid inköp så jag insåg att urflaskning skulle behövas tämligen snart.
Jag hade inte något litet lagom växthus för dem, sen gillar jag inte plast så för att få till det blev det ganska mycket tänk.
Resultatet av tankeverkstaden blev denna ljuslykta som jag tejpat igen en smula i överkant, jag har "trivselbelysning" för kvällsbruk i form av en Dulux 11 watt med färgtemp på 2700, sen har jag en liten diodbelysning som går på timer och den är kallvit., den verkar fungera eftersom jag kan se att plantorna sträcker sig mot ljuset.

Nyckelord: belysning, Miniväxthus, flaskbarn, Psychopsis.

Ge din åsikt