Råd / Släkten, arter och hybrider / Fredclarkeara /

Skriv början av artikeln om Fredclarkeara After Dark

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark

Inlägg med Fredclarkeara After Dark som nyckelord.

Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.
Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.

Detta är en hydrid mellan tre olika släkten inom Catasetiine; Catasetum, Mormodes och Clowesia. Hybridsläktet har sitt namn efter den person som skapade hydriden, vilket är Fred Clark som driver firman Sunset Valley Orchids i Kalifornien, USA. Just denna hybriden är välkänd, och det finns en mycket känd klon som heter "SVO Plack Pearl" som har i princip helt svarta blommor. Det går att köpa merikloner av den hybriden på marknaden.

Just min planta är en ny frösådd av samma korsning. Fdk. After Dark kan nämligen ha blommor från går från mörkprickig på brun bakgrund, till mer burgundy-röda och till och med helt svarta. Min planta fick som ni ser rätt mörka blommor, vilket var trevligt. Blommorna är rätt kortlivade och de doftar MYCKET. Doften är komplex och tung, lite som en mix av tuggummit jenka och pepparmint.

Som andra Catasetiine så släpper denna plantan alla bladen efter bulben är bildad och vilar sedan under flera månader. Under vilan, och fram till att ett nytt skott kommit igång bör man inte vattna, max lätt spray. Under tillväxt vill den sen ha värme, mycket ljus och näring. Komposten bör då aldrig bli helt torr. Jag odlar i en mix av perlit och vitmossa som byts max vartannat år.

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark, Fdk. Adrer Dark

21/11 -21

Jättefin Din planta blommar tidigt Hoppas min blommar i år för ibland hoppar den över sin blomning.

21/11 -21

Det är skumt, för flera av mina Catasetiine blommar tidigt i år, medan de har blad kvar. Vilket är ovanligt. Jag hade dem i uterummet i sommar, och de var ute tills temperaturen gick ner till ca 14-15 grader på natten. Även dagslängden minskade eftersom vi inte har belysning där. Något av dessa saker kanske triggade blomningen?

24/11 -21

Intressant!
Läckert med svarta blommor.

29/11 -21

Håller med anitta som oxå tycker din blommar tidigt. Min planta har precis tappat bladen, så nu kommer nog blomningen här. Du skriver att den doftar MYCKET Merwic, men på klubbmötet fick man sticka ner näsan för att känna ngt. Tyckte din planta doftade gott

Ge din åsikt
Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.

 

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark

Prata om bilden
Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.

 

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark

Prata om bilden
Från Elisabet.
Från Elisabet.
Från Elisabet.


Är mina Fredclarkeara After Dark döda eller
Vad göra?
Slänga? Eller blötlägga?
Jag har inte vattnat i vinter, gav några droppar för två veckor sedan och on några förra.
Men är det lönt att vänta.

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark

15/2 -21

Dessa orkidéer har viloperiod över vintern och tappar sina blad oftast. Under viloperiod ska man inte vattna dom. När nya skottet börjar växa på våren väntar man tills den är ung. 5 cm hög. Sedan vattnar man. Så kasta inte bort dom, bulberna är ju gröna också.

20/2 -21

Från stulun.

Den ser uttorkad ut.
Jag slutar vattna nov. /dec. Ger därefter lätt spray på bakbulberna om jag ser att de skrumpnar.
Sätter om i fuktad, urkramad Sphagnum precis när jag ser att ny tillväxt börjar. Sen får de vila fortsatt tills rötterna är ca 7 cm.
Doppvattna därefter. Använd små krukor som torkar upp på ett par dagar. I början ingen gödning, efter midsommar mer och mer som till vanliga krukväxter.
Kom ihåg att denna arten blommar vanligen nu såhär års.
Så här ser min ut just nu. Den har inte blommat i år. De behöver komma upp i storlek innan de blir blomstora.

22/2 -21

Jag kanske ska börja spray dem, för att servad som händer. Eller vad hade ni gjort?

22/2 -21

Svar ja. Men ytterst lite 1 gång per dag. Det är lätt att man dränker dem. Det är bara för att höja luftfuktigheten. Du kan lägga Gladpack löst över plantan för att bevara RH-värdet. Du kan också doppa den 1 cm i vatten max 1gång i veckan.

1/3 -21

+ 3/3 -21

De ser verkligen torrt ut. Jag odlar i GreenMix, så de har de fuktigt året om, å de funkar superbra för mig . Föregående års rötter hålls levande å friska, så de hjälper till vid nya tillväxten å nya bulberna blir stora å kraftiga. Dessutom så slipper man störa rötterna med en omplantering......bara att börja näringsvattna när nya bryten kommer och sedan mkt. vatten tills bulben är mogen. Den gamla metoden att hålla det "torrt" på vintern, tycker jag var jobbig då de var segt att få igång tillväxten på våren.

7/3 -21

Har planterat orden ena med green mix, har inget att förlora! Får se hur det går!

30/3 -21

30/3 -21

Från Elisabet.

Jipppiiiii!
Jag tog fram mina ynkligare för att slänga. Nu tänkte jag att de inte var någon idé. MEN se vad jag fick syn på!!!! Jag trodde inte mina ögon!
Men man ska tydligen inte ge upp!!!

30/3 -21

Va kul Lycka till ! !

Ge ditt svar

26/9 -16

Fröförökning

Hej!
Jag ska försöka mig på att sätta frön ifrån en Fredclarkeara After Dark, en svart orkidé. Undrar vad det är jag behöver införskaffa förutom burkar och kanske lite annan information ang frösådd. Har aldrig testat detta förut, men har väldigt många andra orkidéer.
Tacksam för svar

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark, Fröförökning

26/9 -16

Hör finns ju lite info att läsa. Skrivet av dom som försökt sig på just fröförökning.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar

Jag har gått och blivit riktigt beroende! Inte bra för varken plånboken eller förståndet. Men den är himla fin min nr.7 En väldigt vacker Miltoniopsishybrid utan doft, ja jag var ute efter en sådan från början egentligen, det skulle varit en Miltoniopsishybrid med citronmellisdoft, det blev inte så. Jag stod säkert i 20 min i valet och kvalet; en vit Miltoniopsishybrid med doft (vissa med 4-5 bulber) eller den sista Miltoniopsishybrid doftfri med väldigt fina blommor...det blev som sagt den sist nämda.

Men nu måste häjda mig själv, har lovat en vän att gå med henne till Orchidéhuset imorn och en annan vän till Plantagen på fredag...hur ska detta sluta!?

Har även gått och blivit kär i en dyrgrip, en svart orchidé (Fredclarkeara After Dark) från SunsetValleyOrchids...men det finns inga att beställa förrän om 2 år! Men efter som de enligt, Fred Clarke, är väldigt ovanliga kan jag tänka mig att de kommer vara hutlöst dyra. Får hålla tummaran för att de är lagom dyra

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark, Miltoniopsishybrid, beroende

7/5 -07

Cecilia, som jag ser det finns det bara ett slut!!!!!!!!!!
Anette

7/5 -07

Jimmy kom med en väldigt bra synpunkt...jag måste skaffa licens á 500kr för att få framta över dem till Europa...men den kanske det kan vara värt

Ge din åsikt

7/5 -07

Vill ha om 2 år!

Vill ha om 2 år!. Från Cecilia.

Framodlad från föräldrarna Mormodes, Clowesia, och Catasetum....

Nyckelord: Fredclarkeara After Dark

WOWSER denna godbiten är ngt jag skulle kunna tänka mig...
Läcker så det förslår..... )

7/5 -07

Howu, jag ryser.......

7/5 -07

Jäklar vad läcker må jag säga, var kan man få tag i en sådan skönhet ?

7/5 -07

Visst är de något extra ordinära! Så vackra...
Här har ni en till bild
http://www.oscov.asn.au/ccc/images/cymru...

PS. Tack Jana!

7/5 -07

Steffe: Fred Clarke som har odlat fram den är i pocessen att ta fram cloner av denna planta, enligt honom så ska den finnas tillgänglig om ca 2år! (så långt..) Finns sen på http://www.sunsetvalleyorchids.com

7/5 -07

Läckert, läckert! Cecilia: det är bara att köpa en extra spargris och märka med blomnamnet, stoppa ner alla småmynt och någon tia i veckan eller så, så är det kanske finansierat innan den är resklar

7/5 -07

haha...ja jag får ta och köpa en stor spargris

Ja, du... Vad ska man säga?.... Verkligen utmanande och..... visst börjar man fantisera..... ÅH....../L

7/5 -07

Stum av beundran!!

13/10 -07

Nyheter om denna skönhet! Jag har precis fått mail från odlaren och tänkte att jag skulle ge er den informationen också. Den kostar 250$ exl. frakt, visste att jag inte skulle ha råd men var nyfiken på vad det skulle kosta. här kommer mailet. Jag måste säga att jag aldrig har varit med om ett större mass mail än detta!
mail
I hope you had a good summer of orchid growing and flowering. As fall is setting in I have begun reviewing what hybrids have germinated. I have great news!

After 4 years of trying to re-make of Fredclarkeara After Dark we have success! There are enough flasks to offer for sale. This is a limited offering and they will sell quickly.

To give you and idea of the quality of this hybrid here are the awards to date:

Fdk. After Dark ‘Juliana Marie’ FCC/AOS
Fdk. After Dark ‘Black is Black’ AM/AOS
Fdk. After Dark ‘SVO Black Pearl’ FCC/AOS, CCE/AOS
Fdk. After Dark ‘SVO Big Spotty’ AM/AOS
Fdk. After Dark ‘SVO Black Diamond’ FCC/AOS
The grex of Fdk. After Dark receives and Award of Distinction (AD/AOS)
Fdk. After Dark ‘SVO Black Cherry’ FCC/AOS, CCE/AOS
Fdk. After Dark ‘Ursa Spots’ AM/AOS

The original cross only produced 40 – 50 plants and as you can see by the awards the average flower quality was very high.

Black flower color has been sought after for many years and this hybrid is a real break through in several ways:

· Amazing color from black, oxblood red, to green with maroon spotting, and one which was solid green

· Long flower life, 5-7 weeks is typical, these are unusually long lived Catasetinae flowers!

· Robust growing plants that bloom with 2-4 inflorescences per bulb on mature plants

· Excellent flower shape and arrangement

All the Fdk. After Dark plants of the original cross have now flowered and I estimate that 20% of the cross produced black flowers. This is a rather high average considering the elusive nature of the black flower color.

I am beginning the final replate process and will be taking pre-orders for flasks until December 2007, no deposit is required. It usually takes 6-10 months before the flasks are ready to ship. The flasks have 25 plants and are offered at each plus shipping.

For those not interested in flasks I will have seedlings from the remake available in about 24 months.
Please feel free to contact me with any questions.

Fred Clarke

Sunset Valley Orchids
(760) 639-6255
fred.clarke@worldnet.att.net
www.sunsetvalleyorchids.com

13/10 -07

Den är riktigt läcker, du får väll göra en sammbestälning på några om du kan få "normala" priser på dom.

6/3 -13

Ja, den är bara läcker. Såg att Annika och Olga har beställt denna nu på sambeställningen. Undrar om den är svår? Läste någonstans att den har han- och honblommor. Honblommor om den står ljusare och torrare, hanblommor om den står mera i skugga och fuktigt.

6/3 -13

Jag hoppas verkligen inte den är svår Men jag hoppas man har turen att få en svart! "After Dark" kan det ju bli 50-50 med, ska man säkert ha en svart får man köpa den specifika klonen tror jag...
Hur man gör med dem vet nog Olga bäst

6/3 -13

Ja, det verkar ju finnas många kloner på denna. Vilken kan vara den "svartaste"

6/3 -13

Hmm, det vet jag inte, men någon utav de som heter black-något kanske...? Här kan man titta på dem i bild;
http://www.sunsetvalleyorchids.com/htm/p...

6/3 -13

Tack Annika. Det var många kloner. After Dark fanns även gula och olika röd brun nyanser med prickar.

6/3 -13

Annika og stella: hvis man går for en Black pearl som SVO har nå så blir blomstene svarte, men dette er ikke garantert hvis man kjøper en bare After Dark. Black Pearl og Black Diamond har noen av de beste svarte blomstene. Litt usikker hva svår betyr, men tenker at det har noe å gjøre med odlingen? jeg synes catasetinae er veldig enkle. de er noen av de få som tåler fint våre tørre inneforhold. Så er det ganske greit at man kan slippe å vanne den i flere måneder når den er i dvale Denne boken her er en gullgruve for de som er interessert i denne slekten (dyrkingsanvisningene gjelder også Cycnoches, Mormodes og Clowesia og deres hybrider):
http://www.amazon.com/The-World-Catasetu...
Enkelt fortalt; de trenger mye lys, varme, vann og næring når de er i aktiv vekst og ingen vann og næring når de er i dvale

6/3 -13

Inget vatten eller näring under dvala låter som en orkidé för mig

6/3 -13

Jag köpte en Black Pearl för ett år sen och det är rejäla plantor man får och blommorna är många, stora och så svarta som det går att få en orkidé! I love it!!
Min absoluta favorit Catasetinae!
Som Olga säger så växer de som ogräs när de kommer igång men när de fällt sina blad ska de inte ha något vatten igen förrän de har fått nya skott som dessutom har hunnit bli några cm, annars är risken stor att man förlorar dem. Under "dvalan" kan man i princip stoppa undan dem i en låda i garderoben, men när de sätter fart vill de ha så mycket solljus man kan ge dem, varmt och gärna lite fläktande. Mycket vatten och näring.
Boken The world of catasetums är riktigt bra!

OBS Till sambeställningen går det bara att beställa de som finns i listan! De är de enda som Sam kommer ta med sig!

6/3 -13

Åhhh en sån vill jag oxå ha ju!!!! Vad ligger de i för pris på ett ungefär?

6/3 -13

En Black Pearl BS ligger på ! De finns med på listan från SVO.

6/3 -13

Oj, hahaha DET var över min budget det, får satsa på lotto jag med tror jag

6/3 -13

Ja det eller spara till hösten när du kan få en ny chans.

7/3 -13

Helt apropå, vart kan man annars köpa catasetum och liknande? Tycker man ser dem rätt sällan...såg att Schwerter har några i sitt utbud nu, men det är ju mest i gult och grönt.

7/3 -13

http://www.jumboorchids.tw/catalog.htm
Du kan kontakte Chia -Ching som er deres representant i Europa og be om en liste over hva han har tilgjengelig.

7/3 -13

Schwerter hadde masse fint fra Jumbo orchids om høsten og jeg fikk kjøpe 15 ulike av veldig bra kvalitet. Mulig at de har flere så det er enten å søke på Catasetum, Mormodes, Cycnoches så får man alle slags arter og hybrider. Eller kan man spørre om deres excel liste så had de sikkert flere der.
Tenker at det blir mer komplisert å bestille fra Jumbo Orchids, men de har bare så mye fint

7/3 -13

Jösses, det är inte bara budgeten som är begränsande faktor... får överväga att bygga om gästrummet till växthus (eller helt sonika ta familjen och flytta till ett större hus totalt sett)... :-D

7/3 -13

Anbefaler ikke å gjøre noen stor sambestilling fra Chia -Ching for han har ikke altid så god oversikt over hva han har. Vi fikk forholde oss til mange lister, måtte ombestemme oss noen ganger når det gjaldt hva vi kunne bestille og bestillingen tok lang tid, men fikk ganske fine planter til slutt.
Elsner har en import fra Bela -Vista på gang hvor det også er et lite utvalg. Bestilte fra henne i fjor og fikk veldig flotte planter, men da var utvalget mye større.
http://www.elsner-orchideen.de/englisch/...

7/3 -13

Ja, jag får spara mig till hösten tror jag. Men alltså, hur STORA är plantorna egentligen, behöver de ett eget rum eller vad :-P

7/3 -13

Olga, jae, jag har ögonen å Schwerters utbud, men de hade mest gult/grönt tror jag? Men listan har jag inte sett förstås..

ingse, vilket bra tips, jag har helt missat att importlistan hos Elsner innehöll catasetum! Den ska jag titta igenom ordentligt

7/3 -13

Annika, send de en mail og spør om en oppdatert excel liste

7/3 -13

Farligt Men det är bara en tidsfråga innan man ber om en lista även där.. Har redan bett Karge om deras

7/3 -13

elcatania : Størrelsen på bulbene varierer etter hvilken art/ hybrid du kjøper. Mine Catasetinas er fra ca. 4 cm til over 20 cm og dette gjelder bare bulber uten blader.
Om man trenger et eget rom til dem kommer jo an på hvor mange planter man eventuelt kjøper, men hovedregelen for Catasetinas er som for alle andre orkideer, en er aldri nok

7/3 -13

Håller helt med Annika och ingse.
Man kan aldrig få för många catasetinae... Och det är livsfarligt för familjeekonomin med nya listor!!

8/3 -13

Jeg har en Ctsm. pileatum med en bulb på 27 cm

8/3 -13

Med fare for å ødelegge noens familieliv/økonomi : Peruflora er også på min favorittliste når det gjelder flotte Catasetum.
( gjorde en import fra dem for noen år siden og mottok planter som fikk meg til å gispe etter luft, når jeg pakket dem ut. Alle bulber var store og feilfrie, så lykken var total. )
De har ingen websider, men sender sikkert lister hvis man kontakter dem på mail.

8/3 -13

Ingse Säg inte så! Nu blir man ju jättesugen på att kolla upp deras sortiment också! Suck... Så mycket vackra orchidéer man vill ha och så liten buget! Ack och Ve!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.