Skriv början av artikeln om Fdk. Adrer Dark

Nyckelord: Fdk. Adrer Dark

Inlägg med Fdk. Adrer Dark som nyckelord.

Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.
Fredclarkeara After Dark. Från Merwic.

Detta är en hydrid mellan tre olika släkten inom Catasetiine; Catasetum, Mormodes och Clowesia. Hybridsläktet har sitt namn efter den person som skapade hydriden, vilket är Fred Clark som driver firman Sunset Valley Orchids i Kalifornien, USA. Just denna hybriden är välkänd, och det finns en mycket känd klon som heter "SVO Plack Pearl" som har i princip helt svarta blommor. Det går att köpa merikloner av den hybriden på marknaden.

Just min planta är en ny frösådd av samma korsning. Fdk. After Dark kan nämligen ha blommor från går från mörkprickig på brun bakgrund, till mer burgundy-röda och till och med helt svarta. Min planta fick som ni ser rätt mörka blommor, vilket var trevligt. Blommorna är rätt kortlivade och de doftar MYCKET. Doften är komplex och tung, lite som en mix av tuggummit jenka och pepparmint.

Som andra Catasetiine så släpper denna plantan alla bladen efter bulben är bildad och vilar sedan under flera månader. Under vilan, och fram till att ett nytt skott kommit igång bör man inte vattna, max lätt spray. Under tillväxt vill den sen ha värme, mycket ljus och näring. Komposten bör då aldrig bli helt torr. Jag odlar i en mix av perlit och vitmossa som byts max vartannat år.

Nyckelord: Fdk. Adrer Dark, Fredclarkeara After Dark

21/11 -21

Jättefin Din planta blommar tidigt Hoppas min blommar i år för ibland hoppar den över sin blomning.

21/11 -21

Det är skumt, för flera av mina Catasetiine blommar tidigt i år, medan de har blad kvar. Vilket är ovanligt. Jag hade dem i uterummet i sommar, och de var ute tills temperaturen gick ner till ca 14-15 grader på natten. Även dagslängden minskade eftersom vi inte har belysning där. Något av dessa saker kanske triggade blomningen?

24/11 -21

Intressant!
Läckert med svarta blommor.

29/11 -21

Håller med anitta som oxå tycker din blommar tidigt. Min planta har precis tappat bladen, så nu kommer nog blomningen här. Du skriver att den doftar MYCKET Merwic, men på klubbmötet fick man sticka ner näsan för att känna ngt. Tyckte din planta doftade gott

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.