23/5: Fröplantor av cattleya Fabia

Fröplantor av cattleya Fabia. Från Marie S.

23/5 -16

+ 18/9 -16

So far, so good. I oktober 2015 flaskade jag ur drygt fyrtio plantor av primärhybriden cattleya Fabia (C dowiana x C labiata, Veitch 1894). De har vuxit i community pots i en kuvös med undervärme sedan dess, tillsammans med andra ungplantor av samma släkte. Jag trodde att jag skulle förlora rätt många av de mindre plantorna, men hittills har bara fyra plantor avlidit. Samtliga dog i svartröta och under de första veckorna. Snart måste jag fundera på att kruka upp de största plantorna. Det blir många små krukor det.

Nyckelord: Fröplantor, Cattleya Fabia

23/5 -16

Hårt långsiktigt arbete som verkar löna sig! Grattis!

23/5 -16

Fantastiskt bra jobbat! Vad skall du göra med alla dessa?

23/5 -16

Kan man ställa sig på kö för ett blomstort exemplar?

24/5 -16

Man blir ju minst sagt avis. Kommer någon Fabia att duka upp i auktion eller försäljning här??

24/5 -16

Långsiktigt är ordet. Det lär dröja minst sex år innan det kan bli tal om någon blomning. Jag tänkte behålla samtliga plantor åtminstone ett par år och sedan får vi se hur många som har överlevt. Hittills har det dock gått över förväntan, men de små liven är fortfarande rätt känsliga.

12/2 -17

Hej Marie! HIttade ditt inlägg när jag sökte på "Cattleya Fabia", jag har själv en "seedling" och undrar hur det går med dina? Några särskilda tips om hur man ska sköta om denna art på bästa sätt?
Har inte än riktigt fattat vad den vill ha egentligen. ;.)
//Karin

13/2 -17

Karin: Cattleya Fabia är ingen art, utan en primärhybrid (C dowiana x C labiata). Som de flesta hybrider förefaller också denna korsning vara ganska lättskött. Inslaget av C dowiana talar dock för att man får vara lite försiktig med vattningen under den mörka årstiden, i synnerhet om temperaturen är lite låg. Jag vattnar mina småplantor 1 - 2 gånger i veckan. Alla storblommiga cattleyor vill ha mycket ljus och gärna tilläggsbelysning under vintern. Mina plantor - ca fyrtio stycken - får såväl extra värme som tilläggsbelysning. Lycka till!

13/2 -17

Marie, vet du vilka föräldrarna är mer i detalj ? Har sett att det säljs plantor av semialbaformer av Fabia på nätet ..

15/2 -17

Marie - tack för ditt svar! Undrar en sak till - är det vattni g 1-2 ggr /veckan även under vintern? Har du bara bark till den? Har du den i fuktigt klimat alternativt luftfuktare/ på blöta lecakulor etc?

15/2 -17

Ja, jag vattnar 2 gånger i veckan även på vintern. Småplantorna sitter i väldigt små lerkrukor i en relativt fin barkblandning med lite mossa på ytan. De torkar upp väldigt snabbt. Plantorna står i en drivlåda med undervärme, men utan lock. Dagstemperaturen är runt 25 grader i lådan, på natten håller rummet ca 19 grader och undervärmen är avstängd. Ingen luftfuktare. Cattleyahybrider brukar inte vara så kinkiga med luftfuktighet.

16/2 -17

Lars S Den flaska jag köpte var endast märkt med de arter som ingår i korsningen, inte vilken variant av C labiata som använts. Jag kontaktade dock säljaren, som menade att det rör sig om en semialba-variant av pollengivaren. Med tanke på att det rör sig om en fröförökning så kommer dock avkomlingarna att variera en hel del. Jag misstänker att alla fröplantor kommer från samma "remake", så sannolikheten är stor att alla plantor som finns på marknaden har samma genetiska bakgrund.

17/2 -17

OK, tack Marie !

17/2 -17

Skall bli spännande att följa!
Mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Marie S:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik