Råd / Släkten, arter och hybrider / Dactylorhiza /

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata

Denna nyckelart är mycket variabel vad gäller storlek och blomfärg. En av de förenande karaktärsdragen är dock läppens unika form. Denna arts blommor har läppar vars sidor är böjda bakåt. Detta gör att blommorna ser mycket smala ut sedda framifrån. Plantans blad är svärdsformade och samlade nära plantans bas. Blommorna sitter i ett...

Läs hela artikeln

Inlägg med Dactylorhiza incarnata som nyckelord.

Midsommarfest!. Från Eric.

Mina "Förstagångsblommande" (säger man så?) Dactylorhizor och jag vill önska alla en glad midsommar.

Såddes hösten 2013. Vill minnas att jag planterade ut dom i jord våren 2015. De har stått ute under sommarhalvåret i full sol, men i ett kallgarage under vintern. Har dom i en plastlådor där de permanent står i lite vatten.

Skator och annat har gjort att det blivit lite rörigt beträffande vad som är i vilken kruka. Men de större borde vara Dactylorhiza incarnata, Ängsnycklar, och den mindre Dactylorhiza maculata. Men svårt att vara säker, och synpunkter på detta mottages tacksamt!

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata, Frösådd

23/6 -17

Ståtliga, Glad Midsommar

24/6 -17

Häftigt att lyckas från frön. Hur har det gått med Cattleya jenmanii? Mina växer på, men de är nog 3-4 år från blombara.

25/6 -17

25/6 -17

Grattis, starkt jobbat!
Riktigt fina. Bladen ser ut som D. incarnata, men blomaxet ser lite glest ut för att vara en sådan, kan det vara D. praetemissa (Englandsnycklar)?
Mvh
Mikael

25/6 -17

Eller D. traunsteinerii (Sumpnycklar).
Mvh
Mikael

27/6 -17

Tackar för kommentarerna!
Merwic: C jenmanii funkade bra så länge jag hade dom i flaska, men tyvärr har de flesta gått hädan efter att jag flaskade ut dom (tyvärr ett generellt problem för mig beträffande tropiska orkideer, för Dact är förhållandet omvänt). Har bara en handfull jenmanii-plantor kvar nu, några med decimeterstora blad och den som stått ljusast har rejäla bulber. Hur stor var din planta när den började blomma?

Mikael G: Menar du de större, som jag kallade D. incarnata? Jo, läppen är ingen typisk incarnata det håller jag med om. Men kan inte ett glest blom-ax bero på att de är ungplantor som blommar för första gången? I vilket fall har moderplantan till fröerna ett större ax, dock kanske inte så mycket tätare. Troligen för sent att ta ett kort på moderplantan (faktiskt också "egensådd", med fröer från Svante M), men skall se i kväll hur det ser ut. Själv skulle jag möjligen kunna misstänka att den mindre plantan framme till höger skulle kunna vara en sumpnyckel och inte en maculata: Helt annat bladverk och betydligt klenare.

27/6 -17

Hej Eric,
Jag är inte säker på min sak, får se hur de ser ut nästa år.
Mvh
Mikael

28/6 -17

Eric, mina är 3-4 år från blombara. Decimeterstort blad ungefär som för dig.

Ge din åsikt

23/6 -17

Midsommarfest!

Midsommarfest!. Från Eric.

 

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata

Prata om bilden
Dactylorhiza incarnata av Bernd Haynold på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata

Prata om bilden
Dactylorhiza incarnata av Jacco van Beelen på Wikipedia. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata

Prata om bilden

Jeg er mann fra norge som dyrker orkideer utendørs og har en liten samling med Dactylorhiza i hagen min - de har storts ett frøsådd seg selv. (se foto)
Kunne tenkt å prøvd D Incarnata var ochroleuca samt O militaris - men har hatt vansker med å få tak i frø fra disse arter. Kunne noen hjulpet meg ?? Hadde vært meget takknemlig for dette.

Nyckelord: Orchis militaris, Dactylorhiza incarnata

Diskutera eller uppfyll önskningen
Dactylorhiza incarnata/ Ängsnycklar. Från silteblomman.

Bilden är tagen i kvällssol nere på myren i min hemsocken på Gotland ,2005. Visst är den ljusrosa färgen härlig...?

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata

10/2 -08

Det är en ljuvlig rosa ton, sliteblomman Visst tror man nästan att man ser hyacinter när man först ser dem på lite håll?

Prata om bilden
Gymnadenia conopsea var. alba. Från Dracula.
Här kommer bilder på några av de fjorton arter orkidéer vi såg under vår vistelse i Härjedalsfjällen. Många av fjällen i området består av kalkhaltig berggrund vilket bidrar till en mycket intressant och rik flora. Bara på Hamrafjället (1138m) har det registrerats 290 olika kärlväxter. Rikkärren strax nedan fjället hyser många orkidéarter. Vi lyckades se följande arter: Tvåblad (Listera ovata), Spindelblomster ( Listera cordata), Dvärgyxne (Chamorchis alpina), Brudsporre (Gymnadenia conopsea) även albaformen, Vityxne (Leuchorchis albida ssp. albida), Fjällvityxne ( Leuchorchis albida ssp. straminea), Brunkulla (Nigritella nigra), Grönkulla (Coeloglossum viride), Ängs/Blodnycklar ( Dactylorhiza incarnata/ ssp. cruenta), Lappnycklar (Dactylorhiza lapponica), Skogsnycklar (Dactylorhiza fuchsii), Korallrot (Corallorhiza trifida) Jungfru Marie Nycklar (Dactylorhiza maculata).
För er som är intresserade finns fler bilder här
Brudsporre (Gymnadenia conopsea) Vanlig färgform. Rikkärr, Skarvarna 1050m.
Fjällyxne (Leuchorchis albida ssp. straminea) Skarvarna 1100m.
Blodnycklar ( Dactylorhiza incarnata ssp. cruenta) Rikkärr, Hamrafjället 850m.
Tvåblad (Listera ovata) Rikkärr, Sölendet 800m.
Lappnycklar (Dactylorhiza lapponica) Den mest kalkkrävande av Härjedalens orkidéer. Rikkärr, Hamrafjället 800m.

Nyckelord: Dactylorhiza lapponica, Dactylorhiza incarnata, Leuchorchis albida, Listera ovata, Gymnadenia conopsea

21/7 -07

Verkar som om det har varit en lyckad resa, grattis.
mvh
Mikael

21/7 -07

Vilka helt fantastiska fotografier och väldigt intressant att se foton av ett antal arter, som inte finns här nere!!
Albaformen av brudsporren var verkligen vit och brunkullan häftig!!
Jag kommer att återvända fler gånger till den fina hemsidan.

21/7 -07

Åhh jag måste ta en tur till mina vänner i Fjällnäs (väldigt nära Hamrafjället). Det finns oerhört mycket orkidéer i Härjedalen, jag hade en stuga där tidigare och har sett dem alla + några till på hemliga platser.

21/7 -07

Väldigt fina bilder och orkidéer, vilka svenska vilda orkidéer har du ännu inte sett?

21/7 -07

Vilken resa och vilka foton, som sagt, och vilken rikedom så här inom det egna landets gränser (och lite i Norge oxå förstås ). Jag undrar som Atlas om det finns några skandinaviska arter du inte sett? Och bästa vännerna mår bra?

22/7 -07

Tack för era snälla kommentarer!
Av våra 44 svenska arter har jag nog fem eller sex arter kvar att se! Nornan (Calypso bulbosa) står nog högst i kurs att hitta...

22/7 -07

Har du sett skruvaxet (Spiranthes spiralis)? Den hoppas vi få se på norra Öland i september.

22/7 -07

Hej Dracula, Jag kan tipsa om var Norna växer om du sänder ett privat meddelande till mig.

23/7 -07

Hoppas att ni såg programmen om (bl.a) orkidékännaren Rolf Lidberg i lördags! Tyvärr glömde jag att tipsa om det innan. Hade glädjen att träffa honom vid ett par tillfällen och det var en mycket spännande människa. Där fick man ju bl.a frossa i närbilder på Nornan och en massa andra läckerbitar

23/7 -07

Ja vilken härlig människa - jag köpte en tavla av honom med alla Sveriges orkidéer på - jättefin.
Jag hoppas det var fler som såg programmet.

Tack Thomas för de fina bilderna och kommentaren!
Om programmet om Rolf Lidberg: Jag blev överraskad av att se det på nytt. Då i början av 90:ti talet, då jag såg det för första gången, hade jag inte än tagit orkidéerna till mitt hjärta. Det som jag fascinerades av då var hans levnads sätt: hans värme, ivrighet, djärvhet, den barnsliga glimten i ögonen, hans envishet och livsbejakande… Först då förstod jag bättre Rolfs trollkort… /L

25/7 -07

aa: Ja du ska tro att det grämer mig att jag inte hade orkidévaknat på den tid jag hade möjlighet att träffa honom! Men de mötena gav mycket ändå: han tog sig tid att prata med oss ungdomar (det var jag då, ja) och bemötte oss med respekt och äkta intresse, vilket inte var så självkklart att de vuxna gjorde. En som tillförde i tillvaron

Här har vi honom!

Visst glömmer man sorger och besvär, bara genom att blicka på bilden!
Prata om bilden