Råd /

Att köpa orkidéer

Skriv början av artikeln om Att köpa orkidéer.

När önskelistan bli lång, eller passionen brinner, är det dags att införskaffa en ny orkidé. Men hur och från vem? Här finner du diskussioner som förts på OrkidéPrat om olika handlare. Dessutom inköp, byten och försäljningar medlemmarna emellan, samt sambeställningar.

auktion (44) beställning (7) export (2) försäljare (4) försäljning (3) handlare (1) import (33) inköp (110) inköpsresa (2) nya orkidéer (3) nyförvärv (1) ocker (2) orkidébutik (3) utförsäljning (1)

Orkidéförsäljare

Skriv början av artikeln om Orkidéförsäljare.

Kommersiella odlare har ofta gott om spännande orkidéer.

Blomsterlandet (102) Dusk (15) Ebay (13) Ecuagenera (10) Equatorial Plants (9) Flower Team (8) Hans Christiansen (13) ICA (22) IKEA (11) Karge (21) New World Orchids (14) Orchidéhuset (71) PETAB (10) Plantagen (8) Röllke (29) Schwerter (36) Stenåsa (14) Tjörns trädgårdar (14) Tradera (15) Åkesson orkidéer (34) ...fler

Handla via OrkidéPrat

Skriv början av artikeln om Handla via OrkidéPrat.

Genom att köpa av och med varandra kan vi stödja varandras odlande och pressa ner omkostnader.

KöpOchSälj (157) sambeställning (80)

Senaste pratet inom området

Från Xara.

Tack Peter Göttfert för ett trevligt besök i nya fina växthuset! Alla mina nya plantor är nu på plats i förhoppningsvis rätt miljö och vaniljplantan är omvandlad till en ampel .

Nyckelord: Orchidéhuset

3 april

Tack själv! Det är så trevligt när jag får besök av er alla.
Snart är vi klara med att kunna bjuda på fika också.

Ge din åsikt

Hejsan orkidevänner,

Har någon eventuellt tips var ni brukar komma över nopsisar till reapris? (Sthlms-området) Och i så fall vilken årstid?
Upptäckte att IKEA har rea på nopsis, endast 29 kr i dagarna. Lyllos den som hade ett IKEA-varuhus i närheten med svenska priser!

Har ingen direkt längtan till Sverige mitt i vintern. Idag slog dock längtan till ordentligt att åka till Kungens Kurva.
Alla tips mottages tacksamt

Nyckelord: rea, IKEA, phalaenopsis

30/12 -19

GeKås i Ullared tog 29:-/orkidé i höstas. Tror det var normalpriset faktiskt.

31/12 -19

Tack för tipset Natasha.

Ge ditt svar

Passa på! Det är varmgrader och det går att skicka nu. 50% endast söndag och måndag.
Skulle det frysa så står vi självklart för risken.

Nyckelord: Julrea, Orchidéhuset

Ge ditt svar

Nu måste jag få vädra mina tankar och känslor som är orkidé relaterade!
Jag har de senaste månaderna arbetat med en mellanstor import, och det blev ju skickat förra veckan efter att Cites import och export intyg och fytosanitär certifiering från ursprungslandet. Allt var bra tänkte jag, paketet kom till Arlanda i tisdags och igår fick jag ett brev ifrån posten att det saknades en importanmälan. Det som gör det hela till en huvudvärk är att jordbruksverket talade om för mig per telefon att postnord skulle göra importanmälan eftersom de agerar ombud för mig.

Tydligen inte den punkten. Så idag har jag pysslat med pappersarbete mellan arbetspassen, och fått iväg importanmälan till jordbruksverket. Men så många frågetecken. Kanske någon annan importerat (lagligt) från annat än EU Land? Med postnord som ombud?
På importanmälan skulle jag skriva önskat kontrolldatum och tid. Viket jag gjorde då. Och skickade en kopia per Mail till postnords Arlanda terminal. Men hur ska jag veta om de håller den tiden? För om de inte gör det blir jag tvungen att betala 800kr för utebliven kontroll.
Det hela har gjort mig lite onödigt stressad. Men jag hoppas att det snart är över, och plantorna kommer hem.

Nyckelord: Import

19/5 -18

Spännandejobbigt. Nu blir jag nyfiken, medelstor import? Hur många plantor?

19/5 -18

150:) det är en neofinetia import. Gruppbeställning som jag anordnat. Men har hållit den lite tyst eftersom det är första gången jag importerar och inte kände att jag skulle börja med en massiv order. Haha. Dock blir det troligtvis en till import när plantorna kommit och skickats ut. Ca 30st är iallafall till mig:)

21/5 -18

Nu har I varjefall allt löst sig, och växtkontroll enheten gör koll i paketet imorgon. Sen så får jag betala moms så paketet får komma:)

21/5 -18

Vad innebär detta? Alltså hur länge har plantor varit "instängda" i paketet?

21/5 -18

Jag blir helt administrationsutmattad själv... och då har jag ändå hängt med från början i msn-import-gruppen utan att göra en beställning denna gång. Jisses, men JÖSSES vad erfaren du blir nu, Henrik!! Hoppas orka & hinna med själv i nästa sväng... (har inte handlat av Gareth heller i år, för din info ).

21/5 -18

Att jordbruksverket och postnord inte har kommunicerar med varandra om vad som gäller. Det är nu dag 10, och jag känner mig lugn:)

Hanna, haha ja. Sedan administreras jag ju allas irrar och fakturor och adresser osv. Det har varit lite krävande. Men klart värt det

22/5 -18

Hej Henrik, jag är också väldigt intresserad av att importera från olika källor utanför Europa, med alla papper och tillstånd. Det jag undrar nu när du gjort detta, hur stort blir pålägget totalt sett? Hur mycket kostar Cites-tillståndet, hur många arter gäller det, vad kostar importtillståndet osv? Om du föredrar kan vi ta det via PM. Vore väldigt intressant att höra hur processen gått till och vilka kostnader det blev.

22/5 -18

Postnord går INTE att lita på!
Mvh
Mikael

8/6 -18

Hur lång tid tog importen av plantorna?

10/6 -18

Gustav, förutom allt väntande på cites export och import papper så gick det undan. Från dagen de skickades tog det 11 dagar. Kunde ha tagit endast 7 dagar om det hade varit klart att jag skulle anmäla importen för kontroll. Cites papperna tog 2 och 6 veckor att handlägga.

15/6 -18

Neofinetior
Vad jag har velat att jag vad med i den gruppbeställningen

Lycka till med allt!

Ge din åsikt

Vill du köpa orkidéer från Karge?
Mer info www.orchidehuset.se

Nyckelord: Karge

14/9 -17

Redan beställt. Tyvärr bara en. Verkar finnas många fina sorter att välja på. Får hoppas att jag kan smyga in denna i samlingen utan att sambon lägger märke till nytillskottet...

15/9 -17

Det är väldigt trevligt att se och vara hos Marei Karge. Hon har gjort ett mycket stort och fint jobb i odlingen med att rensa ut så gammalt och även bygga ett stort nytt växthus. Kvalitén har höjts betydligt.
Så passa på att handla fina orkidéer nu innan vintern kommer!.

16/9 -17

Söndag är sista dag för beställning!

17/9 -17

Hej,är det inte enklare att beställa direkt själv,då slipper man en frakt kostnad och det är inte speciellt dyrt att få paket från tyskland

17/9 -17

Frakten blir billigare från Peter. Karge tar 20-35 euro inom Europa för frakt beroende på vikt. Sedan så brukar Peter alltid välja ut väldigt fina plantor har jag erfarenhet utav. Beställer du själv så får du vad de skickar, vilket säkert är bra. Men det finns ju måndagsexemplar.

17/9 -17

jag köpte 2st mini plantor av peter och det var svindyr frakt 100kr om jag mins rätt,och detär jag säker på att jag gör

17/9 -17

Jag tror det stod 89 kr med DHL någonstans. Inte helt 100% säker. Men det är ju ändå hälften mot vad Karge tar som minimumfrakt?

17/9 -17

Det stod på beställningstalongen frakt 89:- med DHL.

17/9 -17

Perser... det är bara att räkna... ponera att du vill ha plantor för 20 euro... med dagens kurs 9,50 sek blir det 190 sek + frakt på minst 20 euro till... totalt 360 sek.
Från Peter är växling 12 sek, alltså 240 sek + frakt 89 sek ... totalt 329 sek.

Alltså billigare... o då har jag inte nämnd att kvaliteen av de plantor som kommer från/genom Peter är bäst av de bästa! Och billigare blir det om du handlar för mer än exeplet ovan...

17/9 -17

Dorra,det beror på hur mycket du handlar för det går inte att räkna så som du gör, jag var inne och tittade Krages försäljnings sida dom är inte billiga precis men det är inte orchidehiset heller ,nu har dom visst fått bättre kvalite och det är alltid något.

17/9 -17

Det som är grejen med matematiken är att det finns bara ett sätt att räkna
Sen förstår jag inte... Karges plantor ligger i nivån som de flesta respektabla orchidee odlare i Europa...

Skulle vara intresant om du delar med dig dina erfarenheter från inköp gjorda i Europa... har du nån favorit leverantör?

18/9 -17

Mina erfarenheter (jag svarar fast du säkert frågade perser) är att man ibland får ungplantor fast det är angivet "blomstora, bör blomma inom 12 månader". Jag har väntat i 4 år på en "blomstor" som nu äntligen ska blomma i år. Den var absolut inte blomstor då jag fick den. Beställd från Tyskland, minns inte hos vem. Så jag föredrar faktiskt att beställa från Peter nu då jag vet att jag får väldigt fina plantor.

18/9 -17

Det absolut bästa sättet att handla är på plats typ utställning och hos handlare. Nätet är alltid ett risktagande och inte så billigt heller. Det förvånar mig synnerligen att Karge skulle skicka annat än det man har beställd

18/9 -17

Håller med att det är en chansning att handla på nätet... Jag har handlat och kommer att handla både genom Peter och direkt fr Kontinenten. Från Peter har det alltid kommit friska och kraftiga plantor så här behövs ingen annan kommentar än att Peter får gärna utöka utbudet
Ang. de sk blomstora som jag hittills köpte online, så har jag inte varit besviken än... men vid ett par tillfällen beställde jag unga plantor av sorten som annars är svåra att hitta på nätet och de skulle jag inte kalla ens för unga... de såg ut som de var precis urtagna ur flaskan och för mig omöjliga att hålla vid liv.

18/9 -17

Lite reklam för utställningar :var i Århus på utställningen och köpte 3 fantastiskt fina Sophronitis till så lågt pris att de nästan finansierade resan T/R

18/9 -17

Oled... du befinner dig på rätta bredgrader och resor i km och därmed i kostnad är mycket mer överkomliga... jag vet inte hur mycket rabatt på plantor jag skull behöva få för att kompensera resan söderut...

TILLÄGG:
Och några utställningar här uppe eller ens inom rimlig avstånd har jag inte sett skymten av...

18/9 -17

När jag tittar på kartan förstår jag vad du menar pengar och geografi sätter sina begränsningar. Hur som är det en härlig upplevelse att vara på utställningar med kompisar. Klämma och känna innan man handlar. Måste även slå ett slag för föreningslivet. Intriger och orkide är en härlig kombination

18/9 -17

Du fattar inte hur avis jag är på er som har mer sådana möljligheter... jag som grönis i jämförelse med er, ser många orkideer bara på bild eller bara som beskrivna innan jag bestämmer mig att det är något jag kommer gilla. Visserligen bor jag inte i nordligaste Sverige, men dock avsides... närmaste DHL avhämtnigsställe är mer än ett par mil... kul att man har hjälpsamma och trevliga postbilar...

Och är jag nån gång i Sthlm så är det inte mycket där heller... inte ens hos Rapne finns något större utbud...

Det finns dock en planta som jag har sett för och som jag trånar mycket efter.... men hittills omöjligt för mig att ta till Sverige. Odlaren är i Europa en gång per år och handlar inte mycket med privat personer. Men vi får se... kanske lyckas jag nästa år...

18/9 -17

Dorra, 13-15/10 har Finlands Orkideförening utställning i Helsingfors. Dom brukar ha flera utställare som säljer orlideer. Till Helsingfors kan du kanske ta dig på en kryssning över dagen till exempel.

18/9 -17

Kollade nyss på finska orkideföreningens hemsida. Utställare är Asendorfer, Currlin, Karge, Popow-Orchids. Man kan beställa från dem alla och hämta ut på utställningen. Länkar till alla utställarnas utbud finns på föreningens hemsida. Inträdeskostnad till utställningen är 10 ?.
Kanske du känner någon som kan finska och kan hjälpa dig att förstå och navigera bland infon på hemsidan.
https://www.suomenorkideayhdistys.fi

18/9 -17

Jo du Spjuttan... svårt det där... några timmars bilresa till närmaste färjan, långtidsparkering mm... o så körning tillbaks i mörkret, något jag inte längre fixar... men jag ska kolla länken du uppgav

19/9 -17

efter alla sina rabatter så har petter säkert gjort sig en fin slant nu på dom som inye klarr av att beställa sjalva

20/9 -17

ÄR VÄL DET MAN STRÄVAR EFTER SOM EGEN FÖRETAGARE, att tjäna pengar!! Tack Peter för jobbet du lägger ner

Ursäkta att jag skriker men kände att det var nödvändigt

20/9 -17

Och jag apploderar till ditt inlägg Obovata!

20/9 -17

Tummen upp för er obovata och Dorra! Instämmer! Marknaden är öppen - kunden väljer utifrån personliga spörsmål.

20/9 -17

Klart att Peter ska tjäna pengar. Hur som 100 kr hit eller ditt spelar väl mindre roll bara man är säker på att få bra kvalitet.
Bra att Peter tar betalt då hoppas man han kan överleva och vara kvar

20/9 -17

Fraktkostnad kan ju variera... de gånger jag beställde fr Peter bad jag om en postpaket i stället för DHL... för närmaste DHL utlämningsställe är över 2 mil fr mig. Postpaket kostar något mer, men jag får den hemkörd av snälla postkvinnor.

20/9 -17

Har också fått väldigt bra plantor från Peter!

22/9 -17

det är tur att det finns dom som inte är kapabla att göra saker själva,det är så ett samhälle fungerar,vissa är driftiga och kan tjäna på andras inkompetens,dom som är beroende av andra hela tiden som tur är förstår dom inte det och hjulet rullar

22/9 -17

perser tänk på att du är på internet och får tänka dig för innan du skriver som du gör. Det finns folk som kan ta riktigt illa upp pga dina ordval. Förövrigt eftersträvar vi en trevlig ton här på forumet, så att komma hit och tala om för folk att de är inkompetenta för att de handlar plantor av Peter är helt onödigt. Med all välmening.

22/9 -17

Jag har bett Björn titta på det här.

22/9 -17

Perser Nu får du ge dig Inte schysst ! ! Har du inget trevligt o säga har du inget här o göra. Denna sida är till för de som vill läsa trevliga saker.

22/9 -17

Direkt oförskämt, sansa dig perser

23/9 -17

Dorra, om du åker på kryssning över dagen från Stockhlm till Helsingfors, så avgår fartyget från hamnen vid 17-tiden och anländer till Helsingfors efter kl 09 nästa morgon. Och samma tider för hemresan. Så någon mörkerkörning behöver det definitivt inte bli tal om. Billigaste helgkryssningen blir det om man reser lördag kväll, fredag kväll är alltid dyrare. Ibland är det nästan billigare att flyga Arlanda-Helsingfors, när Norwegian har extrapris.

Ge ditt svar

20/3 -17

Epidendrum polyanthum

Utropspris: 500 kr. Frakt: Ingår.

Sön 26/3 -17 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

OBS ENDAST AVHÄMTNING
10+ år gammal planta som har varit i min samling i senaste 8 år. Kan blomma om på samma stänglar så klipp aldrig av de, även om de ser rätt så torra ut
Just nu bildas det nya knoppar, så du kommer får en trevlig och väldoftande överraskningen "snart" (doftar honungsaktig).
Den vackra orkidékrukan får du på köpet då plantan verkar vuxit fast i en vacker symbios
Därav finns ENDAST möjlighet att hämta upp den personligen efter avslutat auktion i Jakobsberg (Järfälla/Stockholm)Nyckelord: Epidendrum, auktion, knoppar

21/3 -17

Vilken cool planta Kamila, synd att jag har flytt Järfälla!

21/3 -17

Ge ditt bud

20/3 -17

Catasetum pileatum

Utropspris: 295 kr. Frakt: 49 kr per paket.

Sön 26/3 -17 20:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Fin och välvuxen planta med nytt skott på gång. Blommar på sommaren.

Nyckelord: auktion, pileatum, Catasetum

Ge ditt bud

20/3 -17

Dendrobium parishii

Utropspris: 295 kr. Frakt: 40 kr per paket.

Sön 26/3 -17 20:30 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

En planta som har varit i min samling senaste 8 år. Blommar alltid under sen vinter/vår. Har inte blommat ännu så förvänta dig fina knoppar när som. Doftar väldig söt och gott.


Nyckelord: parishii, auktion, Dendrobium

Ge ditt bud
Från frozenroze.
Från frozenroze.

Hejsan!
Köpte denna orkideén på Ikea för ett par veckor sedan.
Jag har aldrig sett en phal med denna färgen innan och hittar inget liknande på nätet heller.

Är det någon här som vet vad det är eller har en med?

Nyckelord: phalaenopsis, Ikea, phal

28/1 -17

En Phal hybrid Skulle tro det finns en hel del i denna färg. Jag har en liknande

28/1 -17

Jupp, en masstillverkad blandras. Kan vara hur många arter som helst inblandade i den sorten. Nästintill omöjligt att spåra exakt vilka. Vad glad i att du tycker om den som den är och lägg inte för mycket energi på att spåra vad det kan vara för sort. Bara för att den kanske liknar eller ser exakt likadan ut som en annan du hittar bild på så betyder det inte att det är en sådan.

28/1 -17

Hybrider är inte det sämsta. En väldigt fin, nästan laxrosa färg!

Ge ditt svar

Jag har en Brassia-hybrid från Plantagen. Den växer på bra men har inte blommat på ett par år. Hur gör plantskolorna för att få orkidéer att blomma? Kan köra ett liknande trick själv? Plantera om och rätt mängd gödning verkar inte funka.

Nyckelord: Plantagen, blomma, trick, Brassia

10/12 -16

Emily, tänk så här: Din Brassiahybrid har haft en tuff uppväxt på en stor odling någonstans i Europa, kanske i Holland. Där vill man snabbt få plantorna i blom, så de drivs på olika sätt mycket hårt. Din hybrid hamnar hos dig efter transport till Sverige och en mellanlandning på Plantagen. Mao flera miljöombyten efter den tuffa uppväxten. Du har skött om den med omplantering (måste göras men är jobbigt för plantan) och näring och den kommer säkert att belöna dig med att blomma om och det kommer den att göra på de nya skotten/bulberna.
Tålamod är en viktig egenskap hos oss som gillar orkidéer och de stora odlarnas metoder är inget att eftersträva! Däremot är det bra att läsa på om sina orkidéer, så man vet hur de vill ha det hemma hos oss. Finns mycket här på OP i övre listen under fliken Odling etc. Lycka till med din Brassia!

Här kommer en länk om Brassia under fliken Odling etc här på OP. Finns massor att läsa här.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

11/12 -16

@Emily Eftersom du verkar lyckats med de tillväxtfrämjande faktorerna, så skulle jag säga att tillräcklig ljusmängd och rätt temperaturvariationer ofta är det som saknas. Det har de kommersiella odlarna koll på och det kan du också få.

11/12 -16

Jag som oxå riskerar anmälan till orkidéombudspersonen, undrar även jag vad som menas i praktiken med att 'driva hårt till en tuff uppväxt', om än utan många miljöombyten. Naturligtvis absolut inget jag skulle vilja utsätta mina egna små för, ähum, men liiite mer överlevnad, tillväxt och blomning skulle inte skada ! (Jodå, jag har hört om ljus & vatten 😊).

13/12 -16

Har du möjlighet kan man ha dem utomhus i halvskugga o i lä sommartid tills temperaturen sjunker till ca 10-12 gr. Temperatur sänkningen triggar igång knoppsättningen.

Ge ditt svar