Råd / Att köpa orkidéer / · Orkidéförsäljare /

Skriv början av artikeln om IKEA

Nyckelord: IKEA

Inlägg med IKEA som nyckelord.

Hejsan orkidevänner,

Har någon eventuellt tips var ni brukar komma över nopsisar till reapris? (Sthlms-området) Och i så fall vilken årstid?
Upptäckte att IKEA har rea på nopsis, endast 29 kr i dagarna. Lyllos den som hade ett IKEA-varuhus i närheten med svenska priser!

Har ingen direkt längtan till Sverige mitt i vintern. Idag slog dock längtan till ordentligt att åka till Kungens Kurva.
Alla tips mottages tacksamt

Nyckelord: rea, phalaenopsis, IKEA

30/12 -19

GeKås i Ullared tog 29:-/orkidé i höstas. Tror det var normalpriset faktiskt.

31/12 -19

Tack för tipset Natasha.

Ge ditt svar
Från frozenroze.
Från frozenroze.

Hejsan!
Köpte denna orkideén på Ikea för ett par veckor sedan.
Jag har aldrig sett en phal med denna färgen innan och hittar inget liknande på nätet heller.

Är det någon här som vet vad det är eller har en med?

Nyckelord: Ikea, phalaenopsis, phal

28/1 -17

En Phal hybrid Skulle tro det finns en hel del i denna färg. Jag har en liknande

Jupp, en masstillverkad blandras. Kan vara hur många arter som helst inblandade i den sorten. Nästintill omöjligt att spåra exakt vilka. Vad glad i att du tycker om den som den är och lägg inte för mycket energi på att spåra vad det kan vara för sort. Bara för att den kanske liknar eller ser exakt likadan ut som en annan du hittar bild på så betyder det inte att det är en sådan.

28/1 -17

Hybrider är inte det sämsta. En väldigt fin, nästan laxrosa färg!

Ge ditt svar

31/10 -15

Miltonia

Tycka vad man tycka vill om orkidéer ifrån IKEA men denna hitta jag idag när jag var där och färgen och mönstret är helt fantastisk!

Nyckelord: Miltonia, IKEA

Härlig! Ser ut som någon har broderat på blomman!

1/11 -15

Det bästa med de där Miltoniopsis-hybriderna är att de doftar sååå gott (iopsis = liknar) sorry för felskrivningen pet-olle

1/11 -15

Väldigt stilig!

1/11 -15

Inte för att vara petig men det där är en Miltoniopsis hybrid mer än Miltonia även om Miltonia kan ingå i arvsmassan.

1/11 -15

Från pappilainen.

Den är så fin så till och med min sambo som är helt likgiltig till orkidéer fick ur sig ett "OJ, wow!". Det är stort

1/11 -15

Strålande, nästan broderade

Prata om bilden

13/4 -11

Miltonia

 

Nyckelord: Miltonia, Ikea

Prata om bilden

13/4 -11

Cambria

 

Nyckelord: Cambria, Ikea

Prata om bilden
Dendrobium. Från ScaniaV8. Fri bild.

Gud vad less jag blir. Är inne på min andra mini orkide från IKEA Uppsala. Den förra vistnade ner bara under förra vintern och dog .

Köpte ny u sommras, är ju så sött. Tyvärr så står de ju inga namn på dem utom Dendrobium, men blommorna är som på bilden.

Har igentligen inte gått bra alls från början med denna, då efter ca 3 dagar så har den stackaren ulllöss. Tur som var så hade jag den i apel låångt från mina andra orkider.

Lyckades få den ren från löss och tog inte illa upp vid behandling. Fick till och med 3 nya bladveck kom upp från jorden och såg ljuset, de är/var ca 7 cm höga nu. Men igår helt plötsligt så hade ena bladomgången laggt sig ner så kände på den, och den hade då lossnat från hela alltet,s å fick kasta den. Men är iaf orginal delen med 2 bladomgångar kvar.

Är det någon som vet vad de hela kan bero på? Vad de kan vara? Är det fler som såkat ut för detta emd IKEA's mini orkider att de blommar, växer och sedan liksom dör sakta med säkert? Vill inte att denna också skall dö. Är ju jätte söt.

Tacksam för alla troliga orsaker.

Nyckelord: Dendrobium, IKEA, Dör

14/11 -10

Kom på vad den ser ut som :P, Den ser ut som en "Polar Fire". Men som sagt osäker om de är en, men men. Någon annan där ute som karnse kan säga exakt .

15/11 -10

ja det är väldigt likt en polar fire

15/11 -10

många står ju i mkt risigt substrat som inom kort el på sikt bidrar till att rötterna torkar eller ruttnar ihjäl. har du omplanterat de plantor du haft och som dött?
hur rötterna mår speglar sig i tillväxt, blomning samt bladverket.
Har råkat ut för svaga billigare plantor men även valt dem för att rädda och omplantering har varit räddningen varje gång.

16/11 -10

Li Juang.

Jodå var väldig jordig orkidejord den stog i när jag tog hem den. Så planterde om den på en gång efter blommningen var klar.

Hur räddar men denna bäst tro? Ska man sätta den i sådan mossa (som jag inte kom på vad den heter just nu ) och hoppas att den tar sig igen?

Vad tror ni där ute?

17/11 -10

Nu är det ju svårt när man inte vet hur den ser ut, dvs ifall det finns andra ytliga tecken på ohälsa...men vore det min planta skulle jag omplantera plantan i en så liten kruka som möjligt så substratet kan andas och torka. Klipp bort gamla döda rötter och rensa så nya kan växa fram. Häll lekakulor i botten och blanda vitmossa/spaghnum med lika del orkidekompost så rötterna kan läka och växa.
Vänta 4-6 vek innan näring ges. ställ den ljust och ge gärna lite temp-variation.
Det finns säkert olika sätt att gå till väga, men att iakta plantans växt-beteende är i inte helt dumt och sen är det upp till plantan om vad som skall ske.
Men med tanke på alla sönderavlade orkideer, el vad man kan kalla dem så är det inte konstigt att många plantor inte pallar mkt och det slutar illa. Tur det finns ett och annat att prova.

2/12 -10

polar fire

9/1 -11

Hej.

Tnkte bara säga att karnse, bara karnse denna orkide överlever. Planterade om den iaf i dec, och ett av de grönsa skotten ser stadigt och piggt ut i mossan. Så väntar och se vad som händer. Hoppas

4/3 -11

Skall medela att denna dumma IKEA orkide har gått bort. Min adra som sagt av denna sort och ställe. Vistt jäte fin, å 79 kr är inte så fatligt. Men att köra den gång på gång för 79 :- för några veckors blommning för sedan dö blir dyrt. Så kommer jag införskaffa denna sort igen så blir det INTE från IKEA. Aldrig i liviet att jag tänker ofra så mkt pengar, tid och risken att få något mera skit hem som mina andra okrider får.

Aja. Nya tag med de överiga som växer och frodas iaf.

Ge din åsikt

24/1 -10

+ 25/1 -10

24/1: Dendrobium Ikeanum

Som den listige förstår av rubriken så följde en liten Dendrobium för 59 kr med mig hem från Ikea. Jag är medveten om att orkidéer från Ikea inte är några rariteter och att de dessutom kan vara synnerligen tjuriga av sig men för de pengarna så kan den gått få vara lite vrång, bara den blommar i några veckor först. Dendrobium har inte varit någon framgångshistoria i min äga i vart fall, men vi får se hur denna klarar sig.
Ni som vet, vill den ha uttorkning eller relativt konstant fuktighet?
Min Zygopetalum Problematis håller på att dö, liten livräddningsaktion har företagits men det verkar inte vara något större hopp. Jag ska helt enkelt inte ha sådana på det här stället, verkar det som.

Nyckelord: IKEA, Dendrobium

24/1 -10

Du säger inte vilken typ av Dendrobium Du köpt, är det en Dendrobium nobile-hybrid eller DendrobiumPhalaenopsis-hybrid?
Bägge är ganska lätta att sköta, men det skiljer lite när det gäller temperaturen de trivs i, nobiletypen vill ha det svalt höst/vinter,
med lite mindre vattning, medan DendrobiumPhalaenopsis-hybrid-typen ska ha temperatur ungefär som Phalaenopsis, bägge
vill ha bra ljus men inte direkt solljus.

Zygoprtalum gillar ju inte låg luftfuktighet eller att torka ut för mycket, men Du skriver inte hur Du odlar den.

24/1 -10

dendrobium från IKEA. Från Allegori.

Som sagt, den är köpt på IKEA och de anger inte vilken typ av hybrid det är frågan om. Jag gissar på nobile, se bilden på den här.
Jag har alla mina blommor i ett väst-fönster av det lite dragigare slaget, finns inget alternativ här...

Min zygopetalum odlas i barkblandning/kompost och är placerad i samma fönster. Krukan är placerad i en större behållare med leca och vatten, för att få lite mer fukt i luften runt om den. Vattnar den så att den aldrig torkar ut helt, men ganska torr får det oftast bli.

24/1 -10

Plantan på bilden är en DendrobiumPhalaenopsis, och ska inte vara några större problem
att få att trivas.
Om Du har ett varmt element under fönstret så kan luften bli väldigt torr runt plantorna oavsett
om Du har en ytterkruka med lite vatten i, det bästa är att skaffa en kombinerad temp/hygrometer
så Du ser både temp och luftfuktighet runt plantorna.

24/1 -10

Så bra, då borde den trivas där mina phalenopsis trivs (för övrigt de enda som tycks trivas här).
Jag förstår vikten av att kunna mäta klimatet runt blommorna, men jag förstår inte hur man ska kunna förändra det, eftersom det blir väl kallt om elementet stängs av och hög luftfuktighet inte är så trevligt i en bostadslägenhet... Något tips på hur man får lagom luftfuktighet?

24/1 -10

Den vill ha betydligt mer ljus en Phalaenopsis.

24/1 -10

Jag har alla mina Dendrobier i mina ljusaste fönster.

För att höja luftfuktigheten har jag målade plåtlådor, som är lika långa som fönsterbrädan och bredare, så de täcker springan mellan karmen och fönsterbrädan och dessutom går en bit utanför, så att elementet även täcks. I lådorna står ytterkrukor och mellan dem stenar och vatten. När jag ska vattna tar jag bara upp växten i sin innerkruka. I de två fönster där jag har elenenten på, där avdunstar vattnet bland stenarna väldigt fort och det är bra.

24/1 -10

Allegori, som Flora säger, vill de bra ljus, jag har mina i samma ljus som cattleyorna,
Låg luftfuktighet i en lägenhet är en av de främsta orsakerna till att folk har problem med
luftvägarna vintertid, orkidèerna har ungefär samma minsta krav på luftfuktighet som vi
människor trivs bäst i, d.v.s. mellan 50-60%, för att nå dit i en modern lägenhet under vintern
krävs oftast en rätt kraftig luftfuktare.

25/1 -10

OK, tack för svaren, jag skall undersöka möjligheterna att fukta luften här.

Ge din åsikt

Var iväg och köpte ett skåp till mina orkidéer idag. Det är ett blommskåp som Ikea sålde förut och för detta fick jag ge 150kr. Sen så ropade jag på tradera in en Cattleya Potinara blue samt en Brassolaeliocattleya yellow bird

Nyckelord: IKEA, Potinara, skåp

2/3 -08

Låter spännande! När får vi se bilder på skåpet?

2/3 -08

Det är en del kvar att göra innan skåpet kommer startas. Först så ska det göras plats för, sen ska jag inhandla en stor zinkskiva eller glasskiva då jag måste ha en baksida på skåpet. Därefter ska belysning samt fläktar inhandlas och monteras så det kommer nog ta lite tid innan det är igång. Men det är lite utav charmen med en hobby att hålla på och pyssla och att saker får ta sin tid

2/3 -08

Mitt skåp är också ett från IKEA och där det också "saknades" en baksida. Mitt är ca 190 högt och ca 30 djupt. Är det ett likadant du köpt?

2/3 -08

Ja det tror jag nog, skåpet heter Ört. Snedtak upptill med en lucka som går att öppna där för ventilation. Är det ett sådant som du har?

2/3 -08

Exakt!

2/3 -08

Hur tycker du att det skåpet är? Har du satt dit ngn baksida? Installerat ngt ljus? Har du ngn bild på det?

2/3 -08

Jag fick det faktiskt av en OP-medlem och det var "färdigt" med baksida, lysrör och fläktar och ett akvarium. Det finns en bild på det på min sida här på OP. Sedan bilden togs har akvariet fått en belysning och några Cattleyor har fått flytta in.

2/3 -08

Jo nu såg jag det. Det är ett likadant som mitt men ditt har blivit "pimp my greenhouse" Ser riktigt fint ut

Grattis till skåpet

3/3 -08

Känner mig urdum - men vad betyder "pimp my greenhouse"? Det ska bli intressant att se hur du bygger upp ditt och vilken temp och fuktighet du får. Enligt min mätare ligger fuktigheten på mellan 28-35% och då får jag ändå fylla på akvariet med minst 5 liter vatten varje vecka. Enligt somliga borde fuktigheten vara högre och att det är fel på mätaren. Har du några tankar än hur du ska lösa detta?

3/3 -08

Det finns ett tv-program som går på mtv som heter pimp my ride. I det programmet gör dom om vanliga gammla skrotbilar till riktiga vrålåk med nya fälgar, omlackering, nya säten, tv skärmar, ljudanläggningar, ja rubbet sätter dom in i bilarna. Menade på att ditt skåp hade blivit omgjort på samma sätt fast för växter och därför fick det bli pimp my greenhouse istället
Jag ska sätta dit ngn baksida som tål fukt och sen tänkte jag täta skåpet med silikon vilket borde göra att mer fukt stannar inne i skåpet. För att få upp fuktigheten så tänkte jag kanske sätta in en fogger. Denna har man i vatten och den skapar som ett stort moln utav vattnet och höjer luftfuktigheten. Kommer ju även att ha fläktar i skåpet och detta borde ge en jämn fördelning utav fukten i hela skåpet och luftfuktigheten borde bli relativt hög. Funderar på att köra den under nattetid då det i naturen är som högst fuktighet under natten när temperaturen sjunker. Alternativt kommer jag kanske att ha som ett "akvarium" i botten på skåpet där lång samt kortsidor är ungefär en 5cm höga. I botten på detta "akvarium" så planerar jag att lägga dit en värmeslinga samt ovanpå det lecakulor och sen fylla på med lite vatten. Detta borde också ge en högre luftfuktighet men den kommer troligen inte komma i närheten utav den luftfuktighet som foggern kan skapa. Alternativet annars är att spraya skåpet riktigt ordentligt

3/3 -08

Aha - nu förstår jag vad du menade och jag tackar och bugar! Låter väldigt bra det där du skriver om att täta botten och baksida för att få upp fuktigheten. Men... (som han säger i Let´s dance) kolla först dörrarna. I mitt skåp är det rätt så stora glipor både på sidorna och i mitten där dörrarna möts. Men det kanske går att "styra" med fläktarna så att fuktdimmorna blåser inåt och uppåt? Men problem är väl till för att lösas - eller hur? Det ska bli väldigt kul att se hur du kommer att lösa det. Du fortsätter väl att rapportera?

3/3 -08

I mitten på dörrarna så går det ju att täta rätt bra med. Bara silikona dit en glasremsa som är lika lång som dörrarna. Menar att man bakom den ena dörren silikonar det en glasremsa diagonalt som går längs med hela dörren. Denna dörr blir den som man öppnar sist och stänger först. Förstår du hur jag menar? Det blir liksom som ett stopp på den dörren. Jag vet inte riktigt hur jag ska rikta fläktarna men vi får se hur det blir. Det löser sig alltid på något sätt Jorå självklart så kommer jag att fortsätta rapportera men kan ta lite tid innan det händer något då jag är på jobbet på tok för mycket så jag har inte så mkt tid att pyssla med allt som skall göras. Har du något innermått på längd och bredd i skåpet? Eller skulle du kanske kunna ordna det? Är lite nyfiken på vad jag kan få in för belysning i skåpet.

Ge din åsikt

9/11 -07

ljus i mörkret

ljus i mörkret. Från tomas z3.

Nya halogenspottar får lysa upp mitt orkidéhörn i vinter. Wiresystem från IKEA (SANSA), men jag tänkte byta ut lamporna mot några som är lite mer orkidévänliga

Nyckelord: ljus, IKEA

9/11 -07

SNYGGT.

Prata om bilden

9/9 -07

Närbild...

Närbild... Från Martina.

 

Nyckelord: Phalaenopsis, IKEA

Prata om bilden

9/9 -07

+ 29/9 -09

Phalaenopsis IKEA ;)

Mitt senaste tillskott! Var på IKEA för att kika efter matlådor egentligen. Kunde inte låta bli den...

Nyckelord: Phalaenopsis, IKEA

9/9 -07

Hej Martina,
du har valt en Phala som är benägen att förgrena sig. Det gör alltid jag också, för det är ett bra tecken, ett litet löfte om att blomningarna hos just den plantan kommer att vara rikliga och även pågå länge.

9/9 -07

Hej Martina!
Här har du en till som var på Ikea i fredags och hittade en phalaenopsis i samma färg som din, min har inte grenat sig men den har tre stänglar. För 79:- kunde jag inte bara låta den stå även om jag hade bestämt mig för att jag har tillräckligt med phalaenopsis och skulle köpa andra sorter. :)
Hälsn Helen

9/9 -07

Yay! Jag valde rätt! Så det är ett gott tecken alltså? Suveränt! Vet inte riktigt vad jag ska titta efter när jag köper orkidéer. Tog den för att jag tycker det är fint med mkt blommor. hehe Nu har jag lärt mig ngt nytt. Tack för kommentaren! D

9/9 -07

Det finns fler grejer att tänka på när man står där och väljer. det är ju en helthetsbedömning man gör. Känns bladen spänstiga och ser de friska ut, är den fri från ohyra, akta dig för ludd och tunn väv som kan tyda på insektsangrepp, och då krävs det att man synar den noga, vänder och vrider. (inte ovanligt, tyvärr. Har förkastat plantor några gånger som helt uppenbart haft spinn...) och ser rötterna friska och fina ut? Fast din nya ser ju ut att ha glada blad!

9/9 -07

Hej Helen!

Haha! Du låter som mig! Ser jag en fantastisk orkidé(oftast en Phalaenopsis - enda jag har råd att impulsköpa hehe) så MÅSTE jag låta den följa med mig hem.

9/9 -07

Hej Monica!

Hmm, okej. Jaa, den såg/ser väldigt fräsch ut. Men några rötter är liksom torra och vita. Och barken i krukan har lite vita avlagringar = salt? :S Gör det något att det är fullt med grön "mossa" eller "alger" på insidan av krukan?

Funderade på att sätta om den men vågar inte eftersom den blommar...

Tack för tipsen!!

9/9 -07

Hej,
man lär sig ngt varje dag här på OP. Igår läste jag att man kan lägga en kopplarslant i vatten, låta det stå 24 tim och sen vattna orkisen med vattnet. Kopparutfällningarna tar väck algerna men plantan tar ingen skada. Så nu har jag en tillbringare på G för behandling imorgon.
Om alger är skadligt eller oskadligt råder delade meningar. Arne Kastberg sade på ett föredrag i fjol att han inte alls anser att det är skadligt. Jag väljer att försöka få bort algerna eftersom Phal-rötter ju tar upp ljus med hjälp av rötterna. Det är ju en av anledningarna till att man väljer genomskinliga krukor till dom, inte sant? Om man då har fullt med algavlagringar måste det väl stoppa en stor del av ljuset från att nå rötterna? Så tänker jag i alla fall, och väljer att försöka få bort algerna även om algerna i sig kanske inte är skadliga för plantan.

Prata om bilden