Skriv början av artikeln om Dör

Nyckelord: Dör

Inlägg med Dör som nyckelord.

Dendrobium. Från ScaniaV8. Fri bild.

Gud vad less jag blir. Är inne på min andra mini orkide från IKEA Uppsala. Den förra vistnade ner bara under förra vintern och dog .

Köpte ny u sommras, är ju så sött. Tyvärr så står de ju inga namn på dem utom Dendrobium, men blommorna är som på bilden.

Har igentligen inte gått bra alls från början med denna, då efter ca 3 dagar så har den stackaren ulllöss. Tur som var så hade jag den i apel låångt från mina andra orkider.

Lyckades få den ren från löss och tog inte illa upp vid behandling. Fick till och med 3 nya bladveck kom upp från jorden och såg ljuset, de är/var ca 7 cm höga nu. Men igår helt plötsligt så hade ena bladomgången laggt sig ner så kände på den, och den hade då lossnat från hela alltet,s å fick kasta den. Men är iaf orginal delen med 2 bladomgångar kvar.

Är det någon som vet vad de hela kan bero på? Vad de kan vara? Är det fler som såkat ut för detta emd IKEA's mini orkider att de blommar, växer och sedan liksom dör sakta med säkert? Vill inte att denna också skall dö. Är ju jätte söt.

Tacksam för alla troliga orsaker.

Nyckelord: Dendrobium, IKEA, Dör

14/11 -10

Kom på vad den ser ut som :P, Den ser ut som en "Polar Fire". Men som sagt osäker om de är en, men men. Någon annan där ute som karnse kan säga exakt .

15/11 -10

ja det är väldigt likt en polar fire

15/11 -10

många står ju i mkt risigt substrat som inom kort el på sikt bidrar till att rötterna torkar eller ruttnar ihjäl. har du omplanterat de plantor du haft och som dött?
hur rötterna mår speglar sig i tillväxt, blomning samt bladverket.
Har råkat ut för svaga billigare plantor men även valt dem för att rädda och omplantering har varit räddningen varje gång.

16/11 -10

Li Juang.

Jodå var väldig jordig orkidejord den stog i när jag tog hem den. Så planterde om den på en gång efter blommningen var klar.

Hur räddar men denna bäst tro? Ska man sätta den i sådan mossa (som jag inte kom på vad den heter just nu ) och hoppas att den tar sig igen?

Vad tror ni där ute?

17/11 -10

Nu är det ju svårt när man inte vet hur den ser ut, dvs ifall det finns andra ytliga tecken på ohälsa...men vore det min planta skulle jag omplantera plantan i en så liten kruka som möjligt så substratet kan andas och torka. Klipp bort gamla döda rötter och rensa så nya kan växa fram. Häll lekakulor i botten och blanda vitmossa/spaghnum med lika del orkidekompost så rötterna kan läka och växa.
Vänta 4-6 vek innan näring ges. ställ den ljust och ge gärna lite temp-variation.
Det finns säkert olika sätt att gå till väga, men att iakta plantans växt-beteende är i inte helt dumt och sen är det upp till plantan om vad som skall ske.
Men med tanke på alla sönderavlade orkideer, el vad man kan kalla dem så är det inte konstigt att många plantor inte pallar mkt och det slutar illa. Tur det finns ett och annat att prova.

2/12 -10

polar fire

9/1 -11

Hej.

Tnkte bara säga att karnse, bara karnse denna orkide överlever. Planterade om den iaf i dec, och ett av de grönsa skotten ser stadigt och piggt ut i mossan. Så väntar och se vad som händer. Hoppas

4/3 -11

Skall medela att denna dumma IKEA orkide har gått bort. Min adra som sagt av denna sort och ställe. Vistt jäte fin, å 79 kr är inte så fatligt. Men att köra den gång på gång för 79 :- för några veckors blommning för sedan dö blir dyrt. Så kommer jag införskaffa denna sort igen så blir det INTE från IKEA. Aldrig i liviet att jag tänker ofra så mkt pengar, tid och risken att få något mera skit hem som mina andra okrider får.

Aja. Nya tag med de överiga som växer och frodas iaf.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.