Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Potinara

Nyckelord: Potinara

Inlägg med Potinara som nyckelord.

19/3 -11

En tjurig Potinara

Hej!

Jag har en Pot. Haw Yuan Gold som har fått en torr vintervila fram tills för ett par veckor sedan. Än så länge så har den inte visat någon rottillväxt,men det finns 2 tydliga blomskidor. Dessa har varit gröna och fina i ca 2 månader, men nu har de börjat bli lite mer bruna och har börjat öppna sig en aning. Har spanat efter minsta lilla "knopp-tecken" men kan inte se nått än. Ska jag ge den lite mer näring nu? För nått verkar ju vara på gång. Nån som har nån erfarenhet av tjuriga och envisa Potinara?

Ska tillägga att den delar belysning med mina Vandor, och dom verkar tycka att ljuset räcker.

Nyckelord: Potinara

19/3 -11

Ingen Potinara-ägare som har något bra tips?

19/3 -11

+ 20/3 -11

Det finns risk för att din vintertorka har gjort att din chans till blomning är borta. En Potinara innehåller bl.a. Sophronitis. Att ge en Sophronitis en vintertorka är ett säkert sätt att ha ihjäl den. Hur mycket Sophronitis påverkar just din hybrids beteende vet jag inte. Det är olika hur mycket de olika släktena/arterna slår igenom i avkomman.
Vad göra? Så länge den inte är i en aktiv växtfas hjälper det inte att ge den näring, det snarare skadar än hjälper plantan. Det bästa du kan göra är att se till att den får hög luftfukt så inte plantan torkar än mer. I värsta fall, stoppa hela krukan i en plastpåse med lite småhål för en viss ventilation. När du ser att det bildas nya rötter eller de gamla får gröna spetsar kan du vattna den men vänta med näring till tillväxten tagit fart.

20/3 -11

Oj då, då får jag försöka ge den mer luftfuktighet. Som tur är så hänger den bredvid Vandorna och dom försöker jag ge mycket luftfuktighet+ att det finns ett 200 liters akvarium precis bredvid.

Har ju duschat den då och då, men den har inte blivit vattnat så mycket under vintern.
Ska jag ge den en ordentlig genomvattning nu när solen tittar fram mer?
Så sophronitis ska inte ha nån vintervila alls?

Tack för rådet.

20/3 -11

Nej, en Sophronitis får inte torka ut eller ha någon vintervila.

Ge ditt svar

Var iväg och köpte ett skåp till mina orkidéer idag. Det är ett blommskåp som Ikea sålde förut och för detta fick jag ge 150kr. Sen så ropade jag på tradera in en Cattleya Potinara blue samt en Brassolaeliocattleya yellow bird

Nyckelord: skåp, Potinara, IKEA

2/3 -08

Låter spännande! När får vi se bilder på skåpet?

2/3 -08

Det är en del kvar att göra innan skåpet kommer startas. Först så ska det göras plats för, sen ska jag inhandla en stor zinkskiva eller glasskiva då jag måste ha en baksida på skåpet. Därefter ska belysning samt fläktar inhandlas och monteras så det kommer nog ta lite tid innan det är igång. Men det är lite utav charmen med en hobby att hålla på och pyssla och att saker får ta sin tid

2/3 -08

Mitt skåp är också ett från IKEA och där det också "saknades" en baksida. Mitt är ca 190 högt och ca 30 djupt. Är det ett likadant du köpt?

2/3 -08

Ja det tror jag nog, skåpet heter Ört. Snedtak upptill med en lucka som går att öppna där för ventilation. Är det ett sådant som du har?

2/3 -08

Exakt!

2/3 -08

Hur tycker du att det skåpet är? Har du satt dit ngn baksida? Installerat ngt ljus? Har du ngn bild på det?

2/3 -08

Jag fick det faktiskt av en OP-medlem och det var "färdigt" med baksida, lysrör och fläktar och ett akvarium. Det finns en bild på det på min sida här på OP. Sedan bilden togs har akvariet fått en belysning och några Cattleyor har fått flytta in.

2/3 -08

Jo nu såg jag det. Det är ett likadant som mitt men ditt har blivit "pimp my greenhouse" Ser riktigt fint ut

Grattis till skåpet

3/3 -08

Känner mig urdum - men vad betyder "pimp my greenhouse"? Det ska bli intressant att se hur du bygger upp ditt och vilken temp och fuktighet du får. Enligt min mätare ligger fuktigheten på mellan 28-35% och då får jag ändå fylla på akvariet med minst 5 liter vatten varje vecka. Enligt somliga borde fuktigheten vara högre och att det är fel på mätaren. Har du några tankar än hur du ska lösa detta?

3/3 -08

Det finns ett tv-program som går på mtv som heter pimp my ride. I det programmet gör dom om vanliga gammla skrotbilar till riktiga vrålåk med nya fälgar, omlackering, nya säten, tv skärmar, ljudanläggningar, ja rubbet sätter dom in i bilarna. Menade på att ditt skåp hade blivit omgjort på samma sätt fast för växter och därför fick det bli pimp my greenhouse istället
Jag ska sätta dit ngn baksida som tål fukt och sen tänkte jag täta skåpet med silikon vilket borde göra att mer fukt stannar inne i skåpet. För att få upp fuktigheten så tänkte jag kanske sätta in en fogger. Denna har man i vatten och den skapar som ett stort moln utav vattnet och höjer luftfuktigheten. Kommer ju även att ha fläktar i skåpet och detta borde ge en jämn fördelning utav fukten i hela skåpet och luftfuktigheten borde bli relativt hög. Funderar på att köra den under nattetid då det i naturen är som högst fuktighet under natten när temperaturen sjunker. Alternativt kommer jag kanske att ha som ett "akvarium" i botten på skåpet där lång samt kortsidor är ungefär en 5cm höga. I botten på detta "akvarium" så planerar jag att lägga dit en värmeslinga samt ovanpå det lecakulor och sen fylla på med lite vatten. Detta borde också ge en högre luftfuktighet men den kommer troligen inte komma i närheten utav den luftfuktighet som foggern kan skapa. Alternativet annars är att spraya skåpet riktigt ordentligt

3/3 -08

Aha - nu förstår jag vad du menade och jag tackar och bugar! Låter väldigt bra det där du skriver om att täta botten och baksida för att få upp fuktigheten. Men... (som han säger i Let´s dance) kolla först dörrarna. I mitt skåp är det rätt så stora glipor både på sidorna och i mitten där dörrarna möts. Men det kanske går att "styra" med fläktarna så att fuktdimmorna blåser inåt och uppåt? Men problem är väl till för att lösas - eller hur? Det ska bli väldigt kul att se hur du kommer att lösa det. Du fortsätter väl att rapportera?

3/3 -08

I mitten på dörrarna så går det ju att täta rätt bra med. Bara silikona dit en glasremsa som är lika lång som dörrarna. Menar att man bakom den ena dörren silikonar det en glasremsa diagonalt som går längs med hela dörren. Denna dörr blir den som man öppnar sist och stänger först. Förstår du hur jag menar? Det blir liksom som ett stopp på den dörren. Jag vet inte riktigt hur jag ska rikta fläktarna men vi får se hur det blir. Det löser sig alltid på något sätt Jorå självklart så kommer jag att fortsätta rapportera men kan ta lite tid innan det händer något då jag är på jobbet på tok för mycket så jag har inte så mkt tid att pyssla med allt som skall göras. Har du något innermått på längd och bredd i skåpet? Eller skulle du kanske kunna ordna det? Är lite nyfiken på vad jag kan få in för belysning i skåpet.

Ge din åsikt

20/12 -07

julrim

Finns någon duktig som kan rimma till en orkidee som kommer med sambeställningen och ska blomma rödrosa (potinara)
Present till dotter fast endast i kuvert just nu
"I packtagen" Ninnie

Nyckelord: Potinara, rim

21/12 -07

Jag kan försöka...

Det är ingen tomte eller fé
som kommer med denna (Orchidé)

Men med kärlek och omsorg ska du nog sé
att denna söta och rara Potinara
blir en stor och fin (Orchidé eller succé)

Det är kul med rim, God Jul!

Ge ditt svar

Jag har just lärt mig att det blir dyrt att gå in i Roellke. Hittade julerbjudanden. Kunde inte låta bli.

Det blir en blå Pescoranthes till mig och en rödrosa Potinara till Dotter (om det är så att beställningen går iväg före 31 dec som var så länge som erbjudandena räckte.)

Hoppas jag varit snäll så tomten kommer!!
/Ninnie

Nyckelord: Pescoranthes, Potinara, Röllke, julerbjudande, sambeställning

11/12 -07

Beställningen går iväg runt den 17 december.

Ge din åsikt

22/2 -07

Pot.?

Från Eskil.

Hej
Köpte på Petab för ngn vecka sedan en vacker Catleya-liknande orkidée. På namnetiketten står det Pot. Thi-thi. Nån som vet vad Pot. står för?

Nyckelord: Potinara, Potinara Thi-thi

Potinara

Snygg blomma, helt i min smak.
Vad är Potinara då? en egen art?

23/2 -07

Har sökt lite på internet och funnit att Potinara är en hybrid mellan Brassavola, Cattleya,Laelia och Sophronitis. Men kan någon säga hur den ska skötas?

Jag spolar igenom min Potinara 1 gång/vecka som med álla mina andra,får gödning varje vattning..
Monika

När ett släktnamn slutar på -ara betyder det att det är en korsning mellan 3 eller 4 släkten. T.ex. Vuylstekeara (säljs under namnet Cambria) är en korsning mellan Cochlioda, Miltonia och Odontoglossum.

Ge ditt svar

9/9 -06

Cattleya

Cattleya. Från majo.

En bättre bild än den förra

Nyckelord: Potinara Burana Beauty, Potinara

10/9 -06

Dom ser så läckra ut att man har lust att äta upp dem.

16/10 -06

Håller med föregående talare. Urläckra!

Prata om bilden

4/3 -06

Potinara Hoku Gem

Potinara Hoku Gem. Från Yillan.

 

Nyckelord: Potinara, Potinara Hoku Gem

Prata om bilden