Råd / Att köpa orkidéer / · Orkidéförsäljare /

Skriv början av artikeln om Plantagen

Nyckelord: Plantagen

Inlägg med Plantagen som nyckelord.

Jag har en Brassia-hybrid från Plantagen. Den växer på bra men har inte blommat på ett par år. Hur gör plantskolorna för att få orkidéer att blomma? Kan köra ett liknande trick själv? Plantera om och rätt mängd gödning verkar inte funka.

Nyckelord: Brassia, trick, Plantagen, blomma

Emily, tänk så här: Din Brassiahybrid har haft en tuff uppväxt på en stor odling någonstans i Europa, kanske i Holland. Där vill man snabbt få plantorna i blom, så de drivs på olika sätt mycket hårt. Din hybrid hamnar hos dig efter transport till Sverige och en mellanlandning på Plantagen. Mao flera miljöombyten efter den tuffa uppväxten. Du har skött om den med omplantering (måste göras men är jobbigt för plantan) och näring och den kommer säkert att belöna dig med att blomma om och det kommer den att göra på de nya skotten/bulberna.
Tålamod är en viktig egenskap hos oss som gillar orkidéer och de stora odlarnas metoder är inget att eftersträva! Däremot är det bra att läsa på om sina orkidéer, så man vet hur de vill ha det hemma hos oss. Finns mycket här på OP i övre listen under fliken Odling etc. Lycka till med din Brassia!

Här kommer en länk om Brassia under fliken Odling etc här på OP. Finns massor att läsa här.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

11/12 -16

@Emily Eftersom du verkar lyckats med de tillväxtfrämjande faktorerna, så skulle jag säga att tillräcklig ljusmängd och rätt temperaturvariationer ofta är det som saknas. Det har de kommersiella odlarna koll på och det kan du också få.

11/12 -16

Jag som oxå riskerar anmälan till orkidéombudspersonen, undrar även jag vad som menas i praktiken med att 'driva hårt till en tuff uppväxt', om än utan många miljöombyten. Naturligtvis absolut inget jag skulle vilja utsätta mina egna små för, ähum, men liiite mer överlevnad, tillväxt och blomning skulle inte skada ! (Jodå, jag har hört om ljus & vatten 😊).

13/12 -16

Har du möjlighet kan man ha dem utomhus i halvskugga o i lä sommartid tills temperaturen sjunker till ca 10-12 gr. Temperatur sänkningen triggar igång knoppsättningen.

Ge ditt svar

2/11 -14

2/11: Rena rånet!

Jag har jagat Raptol Insekt Effekt under en längre tid nu (hyllan på Coop Forum i Häggvik har gapat tom i månader). Så i förmiddags åkte jag till Barkarby handelsplats eftersom Granngården har öppnat en butik där, jag sparar 6 mil på att köpa grisfoder där jämfört med att åka hela vägen bort till Granngården i Arninge så jag blev jätteglad när de öppnade förra helgen! De hade dock inget Insekt Effekt så jag knatade bort till Plantagen, jag brukar köpa amplar där ibland. Orkidéerna tittar jag inte ens åt för de är alltid fulla med snäckor och annan ohyra där. Plantagen hade Insekt Effekt, massor av det för det kostade hela 199 Kr - på Coop Forum i Häggvik kostar lika dana flaskor i samma storlek (400 ml) 129 Kr!! Snacka om att bli rånad. Men nu har jag väntat länge nog och orkisarna oxå på att IE ska dyka upp på hyllorna i Häggvik. Tur att jag sparar 6 mil i bensin & en massa planering & tid iaf på grismaten!

Nyckelord: Pris, Coop Forum, Plantagen, Raptol Insekt Effekt

Ge din åsikt

Plantagen har nu bjudit mig på spinn. Ska faktiskt gå dit idag och lämna tillbaka plantan, för det slår aldrig fel - är det inte spinn så får jag med mig något annat skit därifrån. Ska aldrig mer handla där...

En så stor kedja som Plantagen kan man tycka ska ha lite bättre plantor. De har inte ens sphagnum (när jag frågade dem om det, så förklarade hon för mig att det inte var rätt säsong än...).

Grahh!

Nyckelord: Plantagen

23/10 -08

Skulle inte förvåna mig om personen du frågade trodde att du ville ha renlav/fönsterlav, det kallas ju också för vitmossa...tyvärr.
Få med sig ohyra hem är definitivt inte kul.....

23/10 -08

Jag ser plantagen som lite sämre kvalitet, för det är ju ganska billigt där. Lite som ikea, inte så bra kvalitet men billigt. Dock har jag allltid fått ohyran från dyrare affärer.

Jag har alltid lämnat tillbaka då jag hittat ohyra (om jag inte hunnit plantera om den redan).

Fast jag gillar nog plantagen iallafall, visst tycker man ju att dom kunde ha vitmossa där, men å andra sidan så används det ju inte till så mycket annat än orkidéer (och köttätare).

23/10 -08

Jag får se vad de säger om min planta. Kanske får pengarna tillbaka. Tycker iofs inte att deras plantor är så billiga. Köpte denna planta för 279 kr och inte en blomma är kvar... MEn men, de har fina krukor

23/10 -08

nej det var ju inte så billigt det!!
Jag har inte fått pengarna tillbaka då jag returnerat plantor men jag har fått ett presentkort med samma summa som jag köpt för. Kunden har ju alltid rätt så

23/10 -08

Hej Phellan!
Vad tråkigt med din planta!
Jag har handlat några gg på Plantagen själv och har fått en del dåliga plantor med mig.
Men köpt en Phalaeopsis som är en av de finaste och kraftigaste plantorna jag har. Blev själv lite förvånad.
Jag hoppas att Du får pengarna tillbaka eller en kraftig och frisk planta ist!

23/10 -08

Hejsan Phellan

Jag måste nog tyvär säga att du kommer nog inte få pengarna tbx. Det beror lite på vilken plantagen butik du har handlat i.
Men de har inga garantier på ohyra elller likande.
Om de är snälla kan du nog få en annna vara tbx. Men det är verkligen inte säkert.
Sedan kommer de fråga dig hur länge sen det var du köpte planta om du har kvittot kvar och så vidare.

Hoppas de är vänliga mot dig!
// Emelie

24/10 -08

När jag läser och hör hur folk klagar på ohyra på plantor så gör det mig lite ledsen. Jag kan garantera att INGEN odlare i världen kan garantera ohyrefria plantor. Ohyreangreppet behöver intevra synligt när plantorna lämnar odlarna utan kläcks när de byter miljö i transporten. Köper man nya plantor så behandlar man dom också därefter, ställer dom lte i karantän under 4 veckor och spraya gärna över med Provado+. Ibland har det räckt att flytta en planta från ett fönster till ett annat, miljöombytet kan då bli mer gynnsamt för äggen att kläckas och då får man ett angrepp.

Sätt dig också in i odlarens situation! Tänk att du har 10000-tals plantor som du ska behandla. De har dessutom starkare gifter än vad vi använder men dom kanske inte kommer åt överallt eller bladen sitter för tätt och då kommer några så rackare undan gifterna. Odlaren vill ju inte heller ha ohyra på sina plantor. Vad skulle du då göra? En del tänker tyvärr fel där och sprutar sina plantor med förbjudna medel som sedan läcker ut i naturen och ger oss cancer och defekta barn. Vad väljer du då? Att få lite ohyra som du faktiskt ganska lätt blir av med eller sjukdomar som du kan få leva med resten av ditt liv.

Jag säger bara tänk er för innan ni dömmer andra!

Jag fick reda på av en vän här på OP att jag hade spinn hemma och jag blev enbart glad eftersom jag då inte upptäckt det själv och då kunde behandla plantorna därefter. Hade det gått längre kanske flera plantor dött innan jag hade upptäckt det och behandlat.

Sen kan man ju diskutera plantkvaliteten hos försäljarna men det får var och en bedömma själva.

24/10 -08

Bra skrivet Thomas, tycker du träffar helt rätt.

Dessutom är ju plantagen bara en återförsäljare som bara säljer vidare plantor. Dom har misslyckats om plantorna blir stående i affären några veckor. Ju snabbare de blir av med plantorna desto mer pengar tjänar dom. Detta är deras affärsidé och därmed hinner aldrig ett utbrott som startar i transporten till plantagen bli synligt innan kunderna tagit hem plantan.

För att vända på det, varför köper man en planta med spinn??? Om man själv inte kan se angreppet hur skall butikspersonalen kunna se det?

24/10 -08

Magnus

Yes!

Om jag nu skulle se en planta med spinn som jag letat efter länge så skulle jag nog köpa den ändå men påpekat detta vid köpet.

Om det nu är någon som inte förstår vad jag menar eller inte håller med så svara gärna för det vore intressant att höra olika åsikter i denna fråga när den nu kommer upp.

24/10 -08

Det är klart Thomas
Hittar man något man letat efter så skulle jag nog också köpa den, men bara om angreppet var måttligt.
Dock har jag ALDRIG hittat något på plantagen som jag "letat" efter tillräckligt länge! Ända gången detta skett var på utställningen Linné i Lund där säljaren vägrade sälja en planta till mig för det satt några! sköldlöss på den!

24/10 -08

Att bekämpa kräk är tyvärr en del av orkidéodling. Man får lära sig att odla plantor och man får lära sig att bekämpa ohyra. På plantagen kan man få tag på billiga övningsplantor för det sistnämda

24/10 -08

Plantagen, blomsterlandet och likn. besöker jag ytterst sällan ....... men skulle jag äta från ett storkök, så får jag räkna med att maten inte smakar som värdshusmat ....... men lite billigare !

24/10 -08

I början retade jag mig på att plantorna hade ohyra, men nu bryr jag mig inte
nämnvärt, jag blev bara lite förvånad en gång när jag fick med faraomyror i
en planta.

24/10 -08

Oj, det var en hetsig debatt. Klart att jag får skylla mig själv som inte tittade efter mer. Har ju aldrig sett spinn förr... MEN - positivt - Plantagen bjöd mig på en nyfin blomma, som verkligen ser ut att vara utan ohyra

Sorry, att jag klagade.

24/10 -08

Phellan

Skönt att de ordnade sig! Det är ingen fara att klaga, det fick ju kanske fler att tänka till hur de själva gör.

24/10 -08

Håller med dig Thomas om att man kan få oönskade husdjur även från etablerade seriösa odlare.
Jag råkade t ex få hem sköldlöss på en Phal equistris för flera år sen. Den köptes på Sofiero och var jättefin och det gick vid köpet absolut inte att se något. Det dröjde ett tag innan jag såg det klistriga på bladen och sen de små sköldarna - då hade det ju också spridit sig till andra Phallar.
Naturligtvis ingen kritik till säljaren, däremot kanske till mig själv som inte satt plantan i karantän. Nåja, det var inte så jättesvårt att bli av med odjuren - men jag är fortfarande dålig på det där med karantän

Ge ditt svar

Mitt första inlägg blir tyvärr ett ganska gnälligt sådant. Var på Plantagen i Barkarby (Sthlm) idag och blev väldigt besviken. Jag var främst på jakt efter en mini-phalaenopsis och blev glad när jag på håll såg några stycken uppradade på en hylla. När jag kom närmare såg jag att de var döende, snustorra med torkade rötter och bladen såg ut att börja ge upp. De blommade tappert de små stackarna trots misshandeln. 149 kronor stod det på prislappen...har de ingen skam i kroppen? Hur i hela friden kan man ta 149 spänn för en blomma som kommer att kräva mycket omsorg för att överleva (om den ens gör det)?

Tittade vidare och såg att de andra Phalaenopsisarna såg anskrämliga ut de också när man tittade närmare på dem. Blommade gjorde de, javisst, men resten av plantan då? Säljs de bara som slit- och slängblomma? De kostar ju en hel del, tror det var mellan 200 och 350 kronor för olika modellar och olika många stänglar. Man kan tycka att några som säger sig vara experter på blommor borde sälja sina produkter i bättre skick och sen rea ut de som blivit kvar länge eller så. Blä!

Jag åkte därifrån, men hade nästan dåligt samvete för att jag inte räddade någon av de små. Kommer nog inte att åka till Plantagen mer, deras övriga blommor var inte heller direkt imponerande. Stökigt och rätt dåligt skött tyckte jag. Minns när de var nya, då verkade de anstränga sig mer. De kanske har etablerat sig nu och är inte lika nogräknade med vad de tar in och hur de sköter sina växter.

Stannade till på Willys i ett annat ärende och de hade några orkidéer på en vagn i butiken, bra mycket fräschare och kostade 79 kronor. Hur kommer det sig att Plantagens blommor är så anskrämliga när Willys kan ha relativt bra exemplar?

Det jag egentligen var ute efter att fråga var följande:

1. Vad har ni för erfarenhet av Plantagen? Är det alltid då här eller hade jag otur?

2. Finns det någon annan butik i norra Stockholm som säljer välskötta orkidéer?

3. Kan ni rekommendera något annat sätt att köpa sina orkisar? Nätet kanske?

4. Vet ni var man kan hitta mini-phalaenopsisar som är levande vid inköp (i Sthlm eller på nätet)?

Tack för att ni läser mitt gnäll!
Kram, Gloxinia

Nyckelord: nätbutik, Plantagen, Mini-phalaenopsis, inköp

1/6 -08

Hmmm ta kanske en sväng till Blomsterlandet i Bromma. Det var inte såå dåligt, när jag var där vid två tillfällen
På nätet och i Sverige - Marita Åkesson kan vara något - där hittar du registrerade hybrider och arter.

1/6 -08

Hej och välkommen Gloxinia! Trist att du fick så dålig start på ditt orkidésökande
Som du ser kan man ha chans att köpa välskötta, fina och ovanliga plantor här på forumet oxå. Just mini-phalaenopsisar såg jag i mängd på en blomsterbutik i Lidköping nyligen, den ingår i kedjan Bo Grönt. Du kanske har någon sådan i närheten? Jag tittade inte så nära på dem, jag var ute i ett annat ärende och hade lite smått om tid, men de gav intryck av att vara frodiga och friska. Lycka till i ditt vidare sökande!

Hej Gloxinia! Jag är också ny här och måste säga att söndagsauktionerna är väldigt roliga. Här finner man sorter man ALDRIG skulle få se på Plantagen. Trevligt!

2/6 -08

Jag har varit på Plantagen en gång och det jag såg tyckte jag inte om. Det var 2 veckor efter att dom hade öppnat här i Skövde och orkidéerna såg bedrövliga ut. De var precis som du Gloxinia beskriver. Ett par gånger har jag även besökt Blomsterlandet och det har varit sisodär med de butikerna som finns häromkring. När jag har frågat om de säljer orkidéemossa (spagnum) tittar de på mig som fågelholkar.... vad är det? Tack och lov blev mitt besök i Jönköping på Blomsterlandet till en positiv upplevelse /Monica

2/6 -08

Här i Sundsvall är det Plantagen som har bäst och kan mest...på blomsterlandet vet de knappt vad orkidée är och de står där torra...bäst är Buketten

Det är för dystert att besöka butiker där växterna håller på att gå hädan av misskötsel. Undrar hur de resonerar, vem vill betala långt över hundra kronor för något som synbarligen ligger för döden? Det är ett stort slöseri och som kund blir man totalt avtänd. Och ledsen.

2/6 -08

Jag var på Plantagen i Västerås för någon vecka sedan, de hade många
Phalenopsis, vita och rosa samt en blandning av båda. De hade namnat
alla till Phalaenopsis Aphrodite, som är en botanisk art vad jag vet, blommorna
hade dessutom ingen som helst likhet med den riktiga Phalaenopsis Aphrodite.
De var allihop fulla av löss, så visst skickas det ut mycket undermåliga
plantor i handeln nu sedan intresset ökat för orkidèer.

2/6 -08

Jag har en mini phalaenopsis, det köpte jag i en mataffär för 60kr eller nåt liknande.

Plantagen har jag inte dåliga erfarenheter av. Men jag har nog inte köpt nån orkidé därifrån heller.

2/6 -08

Jag har köpt en mini på plantagen här uppe i falun dom är kanon men åker man in till plantagen i gävle ser typ alla blommor ut som ogräs så det är nog hemskt olika det där:S men nästan alla mina orkideer som är köpa på plantagen(i falun då) är jätte fina:)

2/6 -08

1. Jo då dom är inte så pigga på plantagen, Inhandlade 4 st sist, eller rättare sagt räddade.
fast dom kostade 129, försökte pruta men hon tyckte att dom skulle se ut så när det var varmt..
Detta var på plantagen i Jönköping, det finns några blommor kvar nu efter 5 veckor men ganska många har trillat av.
Köpte dock en Paphiopedilum Pinocchio som blommar på!

Ge ditt svar

Nu har man varit på föreläsning med Kastberg, det var intressant och i morron 11 ska vi nog på orkidéakuten där om inte "gubben" måste väg och köra.

Måste köpa ytterkrukor också på plantagen för de var för dyra de som fanns...
Jag fick två blombuketter i kassan men i gengäld så blev vi utan frukt både jäntan och jag hmm..
Ja det var mycke där men mycke som jag saknade också.
mas.strobelii trodde jag han skulle ha iaf.

Nyckelord: Blomsterlandet, Plantagen, Arne Kastberg

Ge din åsikt

Jag var på Plantagen i Jönköping idag samtidigt som de packade upp orkideer. Onciduim, olika paphar, en massa olika Catleyor, Miltonia, Cymbidium........ Jösses, vad svårt det var att välja!
(Det blev en Oncidium.)

Nyckelord: Plantagen, Jönköping

Ge ditt svar

Plantagen har orkidée festival idag ( har fått broschyr med dagstidningen ) helt ofattbart.

Det kanske hjälper att fara där och tjata och fråga när de ska få några andra och fler orkidéer

Eller också börjar de bli nervösa för Blomsterlandet ska öppna i samma område snart ( Birsta Köpcenter ).

Nyckelord: Plantagen

25/10 -07

Dålig kvalité på blommorna....många fläckiga och gula blad och sånt...
Hittade i allafall fyra bra och tre blev jag av med till min dotter.....håller hon på bli smittad av orkidéesjuka måntro ??

Orkidésjukan är mycket mycket smittsam. Finns inget känt botemedel,lika bra att anpassa sig o acceptera läget
Plantagen är ingen höjdare när det gäller orkidéer.....men lite kan man hitta.

25/10 -07

OK jag tror dig vad gäller sjukdomen och håller med dig vad gäller Plantagen...ibland hittar man nått.

25/10 -07

Ja efter ett antal år som tung orkidémissbrukare så är man nu rejält nergången. Jag ser inget slut på detta, ingen utväg. Kan överhuvudtaget inte tänka mig hur en orkidéfri värld skulle se ut. Jag vet ju att Landstinget har börjat dela ut gratis Phalaenopsishybrider i ett försök att stävja utvecklingen av botanisk artnoja, men för mig är det redan alldeles för sent. Får jag ögonen på en två centimeter stor Pleurothallis fulsomstrykus för 580 kr så kan ingenting stoppa mig. Jag vet ju att detta leder rakt ner mot avgrunden, men ibland känns det som om det är dit jag vill.

25/10 -07

Aj, aj, aj, Lassse...jag förtår av ditt vittnesmål att det är den egna framtiden du beskriver, även om kanske inte just mikroskopiskt små "fulingar" är mitt fallrep, till det är jag alltför närsynt Men jag anar att det är rätt illa ställt här oxå när jag vägrar punga ut nära 1200 för en ny kappa som jag verkligen behöver (den förra är från -86, hrm ja, jag är inte direkt modemedveten, nej) men gladeligen lägger den summan för en handfull "tofflor" som jag egentligen inte alls har plats för, och egentligen har nått den nivå jag mäktar med av pyssel och omvårdnad, alltså verkligen inte behöver...men ändå "behöver"...

25/10 -07

Samma här Säluttern, nån ny kappa har inte jag heller köpt på länge. Det finns så mycket som klär mig bättre. En stinkande Bulbophyllum till exempel. Jag vet inte hur många tusenlappar jag har spenderat på illaluktande orkidéer genom åren ... ibland försöker jag se på mig själv med andras ögon och den synen kan vara rätt omskakande

25/10 -07

Är det detta som är framtiden måntro....hujedamig !

25/10 -07

Fast den bilden har vi ju inte fått se här än - den av dig iklädd (endast?) en stinkande bulbo.. du får nog lägga in den om vi ska kunna hjälpa dig till självinsikt! De mindre omdiktande odörerna behöver säkert sin ombudsman de oxå, jag tycker det är sant altruistiskt av dig att ta dig an denna oförstådda skara

25/10 -07

Jag tror att jag överlåter åt var och en som vågar att skapa sig den där bilden i sin fantasi. Björn som ansvarig utgivare skulle råka illa ut om jag la in den ocensurerad.

26/10 -07

...men det är klart, hade man en vuxen Bulbophyllum phalaenopsis att klä sig i skulle det väl gå an - men min fröplanta på 7 cm skulle inte ens skyla dom mest vitala delarna

26/10 -07

Åja , de bladen hade nog täckt det mesta i allafall.:-)

26/10 -07

Du har rätt, Lasse. Och min fantasi är god, mycket god...

Min också!! Inte alls svårt att tänka sig när man ser vilka jätteblad som måste till för att täcka!!!

26/10 -07

Jag vet inte vart den här diskussionen är på väg. Men för att det inte ska bli alltför fantasifullt så får jag nog lov att meddela att den där fröplantan räcker ganska långt i alla fall.
Ska bara gödsla den lite extra nu i ett par veckor så får jag väl plocka fram kameran sen.
Och skapa mitt bidrag till "Tropisk höst"

26/10 -07

Jaha.....det må jag säga.....
Vissa av oss väntar med spänning på knoppar som ska slå ut...och sådana saker.
Men nu.......nu väntar nog vissa av oss med spänning på Lassses "tropiska höst"-bild också minsann
Den vill vi inte missa ju...
Annelie

26/10 -07

Där finns en x-tra special gödsel 40-40-40. Ska du ha lite Lasse
vh. John

Känns nästan som om det är fredag!! Dessutom tror jag att det är fullmåne! Men vi har kul på våra möten. Jag ser fram emot Lassses höstbild

Ja det skall bli väldigt intressant att se Lassse ! Jag blir mer o mer nyfiken............

Monika

26/10 -07

Tack John, men det räcker nog med lite utspädd Blomstra när jag tänker efter.

26/10 -07

Jag hade naturligtvis endast en rent konstnärlig framställning i tankarna...0 (Det där skulle föreställa en smiley med gloria som generat skruvar på sig).
Lycka till med höstbilden, Lassse!

26/10 -07

Det var värst, glorian ramlade på sned...hmmm, nå det var väl försynens långa finger som petade på den då...;)

26/10 -07

Ja, genast höjdes ribban vad gäller höstbilden.... Det blir svårt att överträffa!

9/11 -07

Nå har det gått et par uker siden dette ble skrevet og " nu väntar nog vissa av oss med spänning på Lassses "tropiska höst"-bild ". Går det bra Lassse?

9/11 -07

Ja,var är den utlovade bilden,Lassse?
Annelie

9/11 -07

Hm, jag trodde detta var glömt nu. Tyvärr har Bulbophyllum inte växt till sig som beräknat under dessa veckor. Så jag hinner nog inte få fram en anständig bild innan tävlingstiden går ut. Hemskt ledsen för detta.

( Björn, finns det inget sätt att få en tråd att hamna längst bak istället för längst fram när man skriver ett inlägg )

9/11 -07

Ahhh,många blir säkert besvikna.....men kanske blir det en "grönskande vårbild" istället?
Då får vi väl ge oss till tåls ett tag till....
Annelie

9/11 -07

Märkligt hur en tråd kan ändra karaktär...från att ha varit min klagan på Plantagens orkidée kvalitet till att bli nått helt annat.
Tycker vi lämnar Lasse ifred och låser den här tråden.
Brittmarie

9/11 -07

Vill bara påpeka att jag inte på nåt sätt tagit illa upp av denna lilla "diskussion", om nu nån skulle tro det. Jag trivs som bäst när man kan skoja om det mesta och det krävs väldigt mycket innan jag surnar till. Däremot vet jag att det händer ibland att jag själv trampar folk på tårna - trots att det (nästan) aldrig är meningen
Tack i alla fall för din omtanke Bim.

Britt-Marie!
Bli inte förskräckt! Vi som skojar med Lassse vet att han tål det. Det ligger mycket "tycka om" bakom skämten. Men jag kan förstå om du tycker det känns jobbigt att det utspelar sig i din tråd. Jag tänker absolut sluta nu men jag måste i alla fall få säga att jag är mäkta besviken på Lassse som inte fått till någon bild
Annette

Ge din åsikt

2/11 -06

2/11: REA

Hej allihopa.Vill bara tipsa boende i Stockholms trakten att Hortus i Farsta har utförsäljning med 50% på allt i butiken.Dom ska tydligen bli Plantagen snart.Själv köpte jag krukor,amplar samt ett mini drivhus.Skynda och fynda!

Nyckelord: Plantagen, Hortus

Ge din åsikt