Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Brassia

Nyckelord: Brassia

Inlägg med Brassia och synonymen Spindelorkidé som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Brassia

B. caudata (2) B. fråga (1) B. hybrid (1) B. maculata (4) B. Rex (17) B. Rex Sofiero maj 2010 (1) B. Star Galax (1) B. Star Galaxy (1) B. Summerdream (1) B. Toscana (3) B. Toscane (2) B. verrucosa (2) Brassiahybrid (1)

Prat om släktet Brassia

Första blomman utslagen

Nyckelord: Brassia Toscana

Finfin blomma! Grattis till den

14/11 -18

Strålande

14/11 -18

Singelfin

14/11 -18

Jätte vacker blomma!

14/11 -18

Tack! Den ska inte vara så länge singelfin oled, det finns tre knoppar till

14/11 -18

Härlig!
Mvh
Mikael

15/11 -18

Tjusig!

16/11 -18

Den godingen kämner jag igen Anitta

16/11 -18

Tackar! Ja Jeanette, du har sett bilden några dagar sen på Insta

Ge din åsikt
Comparettia falcata. Från Xara.
Barkeria whartoniana. Från Xara.
Brassia. Från Xara.

Efter jul med släktfirande här hemma, många övernattningar, klagomål på högljudd skåpvattenpump och allmänna plikter, avser jag smita iväg till jobbet i morgon. Tidigt .

Nyckelord: Brassia, Barkeria whartoniana, Comparettia falcata

26/12 -17

Fina blommor. Nu precis gick de sista. 3 dagars matorgie är till ända. Ugnen gick sönder julafton så lite annorlunda jul men hur bra som hälst. I morgon ska vi ut och jaga ny ugn, kanske den gamle kan bli ett skåp?

God Fortsättning!
Härliga blomningar och...... snygga naglar! Här har det gnällts på högljudda timers på våra fönsterlampor i övernattningslägenheten, som varit bebodd under julhelgen. Själv kan jag inte höra att de tickar och jag tror inte jag är döv.

26/12 -17

Oled: Tja, en öppen vägg... men visst, allt går! Bildbevis och tekniska lösningar behövs, dock . Lycka till !
Tack, Ninni!! Högljudda TIMERS?? Helt galet... Min vattenpump är faktiskt bara igång 08-23 och under den tiden var det ingen gäst som 'dragit sig tillbaka', faktiskt. TIMERS tickar dygnet runt överallt, vilket en kan vara tacksam för om en funderar över alternativet. Sådeså.

Ge din åsikt

26/12 -17

Brassia

Brassia. Från Xara.

 

Nyckelord: Brassia

Prata om bilden

10/2 -17

10/2: Två nya

Brassia Toscana och Burrageara Nelly Isler. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Har varit till utlandet idag Köpte dessa två för 5,95 euro styck. Tyckte de var så billiga, bara snittblommor kostar lika mycket och dom håller en till två veckor. Dessa håller förhoppningsvis längre och kanske blommar om

Nyckelord: Burrageara Nelly Isler, Brassia Toscana

11/2 -17

Utsökta

11/2 -17

Jättefina !

Ge din åsikt

Jag har en Brassia-hybrid från Plantagen. Den växer på bra men har inte blommat på ett par år. Hur gör plantskolorna för att få orkidéer att blomma? Kan köra ett liknande trick själv? Plantera om och rätt mängd gödning verkar inte funka.

Nyckelord: Brassia, blomma, Plantagen, trick

Emily, tänk så här: Din Brassiahybrid har haft en tuff uppväxt på en stor odling någonstans i Europa, kanske i Holland. Där vill man snabbt få plantorna i blom, så de drivs på olika sätt mycket hårt. Din hybrid hamnar hos dig efter transport till Sverige och en mellanlandning på Plantagen. Mao flera miljöombyten efter den tuffa uppväxten. Du har skött om den med omplantering (måste göras men är jobbigt för plantan) och näring och den kommer säkert att belöna dig med att blomma om och det kommer den att göra på de nya skotten/bulberna.
Tålamod är en viktig egenskap hos oss som gillar orkidéer och de stora odlarnas metoder är inget att eftersträva! Däremot är det bra att läsa på om sina orkidéer, så man vet hur de vill ha det hemma hos oss. Finns mycket här på OP i övre listen under fliken Odling etc. Lycka till med din Brassia!

Här kommer en länk om Brassia under fliken Odling etc här på OP. Finns massor att läsa här.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

11/12 -16

@Emily Eftersom du verkar lyckats med de tillväxtfrämjande faktorerna, så skulle jag säga att tillräcklig ljusmängd och rätt temperaturvariationer ofta är det som saknas. Det har de kommersiella odlarna koll på och det kan du också få.

11/12 -16

Jag som oxå riskerar anmälan till orkidéombudspersonen, undrar även jag vad som menas i praktiken med att 'driva hårt till en tuff uppväxt', om än utan många miljöombyten. Naturligtvis absolut inget jag skulle vilja utsätta mina egna små för, ähum, men liiite mer överlevnad, tillväxt och blomning skulle inte skada ! (Jodå, jag har hört om ljus & vatten 😊).

13/12 -16

Har du möjlighet kan man ha dem utomhus i halvskugga o i lä sommartid tills temperaturen sjunker till ca 10-12 gr. Temperatur sänkningen triggar igång knoppsättningen.

Ge ditt svar

Min Brassia Tessa blommar nu och luktar väldigt gott, men inte så starkt. Jag antar att Brassia-släktet luktar liknande allihopa. Vilken Brassia luktar starkast?

Nyckelord: lukt, brassia, doft

Ge ditt svar
Från pappilainen.

En av mina brassia blev helt plötsligt så här. För bara några dagar sen så var bladen gröna, och nu ser det närmare ut som om dom håller på att rosta ihop. Det måste ha skett på någon dag bara. Kan det vara brist på vatten, den var lite torr nu när jag upptäckte det?

Nyckelord: Rostiga blad, Brassia

1/11 -15

köldskada

1/11 -15

Det kan det nog mycket väl vara. Vi flyttade i förrgårkväll och det var ganska kyligt ute. Nog man kan göra? Fjäska extra mycket för den?

1/11 -15

Dom skadade bladen blir inte bättre, men förhoppningsvis är det bara dom yttersta bladen som tagit köldchocken och resten oskadat. Tag väl hand om den nu så kan det komma nya friska skott när den kommer igång igen.

Ge ditt svar

18/7 -14

Spindelorkidé

spindelorkidén. Från Calle84.
Från Calle84.

Är kul detta med orkidéer och har fortsatt några frågor. Läste någonstans att denna orkidé inte får blommor på samma stängel eller har folk erfarenhet av om den gör det eller ej? Tips annars hur man ska få den att blomma igen.

Läste också att om bladen ser ut som dragspel är det något man gör fel i vattningen. Vattnar jag för lite eller för mycket? Plus att det växer två små plantor ur stora plantan. Är dessa skott eller tillhör det moderplantan? Om det är skott när tar man och planterar dessa i egna krukor?
Mvh calle

Nyckelord: spindelorkidé

18/7 -14

Den blommar bara en gång på varje stängel, stängeln kommer vissna och bli brun när blommorna vissnat. Det du har är en orkide med pseudobulber. Varje bulb skjuter en eller ett par blomstänglar när den är färdigvuxen. Vanligen kommer det en omgång nya bulber per år. Det du ser som skott är årets tillväxt. Den stora gamla bulben kommer så småningom dö. Plantan rör sig i sidled genom tillväxten. Du ska inte ta bort de nya skotten. Dragspelsblad har med ojämn vattning att göra och vissa sorter är mer benägna än andra att få dragspel. Min erfarenhet är att Brassiahybrider (Spindelorkideer) får sådana blad väldigt lätt.

Morfeus jag vill tillägga lite i ditt jättebra svar, men för en nybörjare, som jag förstår Calle84 är, så är det viktigt att veta att vissa orkidér växer monopodialt, dvs på höjden med nya blad på plantan (phalaenopsis är ett exempel) och det kommer nya blomstänglar mellan bladen. Andra växer sympodialt, dvs det kommer nya skott vid sidan om det gamla som har blommat och som du beskriver, så är det på de nya skotten blomningen kommer och utifrån det ska förstås inte plantan delas!! Kanske säger samma sak som du!!

18/7 -14

Toppen svar. Riktigt tydligt. Har fått så svajande svar tidigare. Vad ska jag göra nu. Stängeln är fortfarande grön och fått sagt att den ska låtas vara tills den vissnar. Eller är det bättre och ta bort då den ej kommer blomma.
Ska jag låta de två skotten på sidorna växa på utan att ta bort dessa. Utan den stora i mitten dör så småningom och "skotten/bulberna" tar över och nya stänglar förhoppningsvis dyker upp? Eller är gÖr jag fel då?

18/7 -14

Tilläggs fråga. Ska den stå mer soligt än typ brudorkidéer?

Du ska absolut inte ta bort de nya skotten, för de är plantans framtida blomning!! Klipp bort den stängel, som har blommat, för den kommer som sagt inte med några nya blommor och drar bara näring från plantan. Njut av att du har två nya skott i krukan, för de kommer förhoppningsvis att komma med blom längre fram. Det är inte säker att det gamla skottet dör, men det kommer inte att blomma om, men är ju nu förstås ett "stöd" för de nya skotten! Sol som en phalaenopsis (brudorkidé) är bra! Calle, lycka till!

18/7 -14

Tack för kompletteringen Nenne.
Calle jag skulle ha den ungefär i samma ljus som en Phalaenopsis. Du kan ha den ute i skuggigt läge om du vill nu under sommaren. Brukar bli finare blad vid tillväxt ute

18/7 -14

De bulber som är närmast de nya skotten blir nog kvar ett bra tag. De är vatten och näringsreservoarer till dom nya. Det är 'bakifrån' som bulberna dör först, i normala fall

19/7 -14

Toppen svar, tack så mycket. Äntligen fått lite klarhet till denna vackra orkidé.

19/7 -14

Jag har mina Brassiahybrider ljusare än Phalaenopsis, inte söderläge kanske, men soligt öst eller väst fönster såhär på sommaren när den är i tillväxt.

En annan sak med Brassiahybrider enligt mig är att de gillar rätt mycket vatten under tillväxten (men som de flesta orkidéer bör de torka ut lätt mellan vattningarna). Det är rätt lätt med dessa att se om de vill ha mer vatten, när presudobulderna börjar skrumpna lite så låter man den stå i vatten i ½-1timme och sen låter den dränera så sväller bulberna upp igen inom runt en dag och man slipper blad med dragspel.

Ge ditt svar
Från VargenJ.

Som sagt, är det en spindelorkidé jag har fått tag på och vilken i så fall?

Nyckelord: Spindelorkidé, artbestämning

4/9 -13

Grattis till din fina Brassia Rex tror jag. De kallas även spindelorchide, men där finns ett flertal liknande hybrider.

4/9 -13

Trodde aldrig att det skulle vara en Brassia Rex. Verkar som om jag hade tur när jag hittade denna!
Hur ser skötseln ut för dessa? Har aldrig haft orkidéer förut så det skulle vara bra med info

4/9 -13

Vatten o gödning varje vecka el när den är torr under sommarhalvåret. Sen när det mörknar på hösten o under vinterhalvåret drar man ner på vattningen då blir det kanske varannan vecka. mitt i vintern räcker det med bara vatten när den är torr står gärna lite svalare då under vilan. När det blir frostfritt om nätterna sätter jag ut mina plantor i skydd av solen. Morgon o kvällssol är okey. Då ökar man på med vatten o näring igen under hela tillväxtperioden. Lycka till

4/9 -13

Hur är det med krukor då? Genomskinliga eller inte genomskinliga?

Jag har alla mina orkidér i genomskinliga plastkrukor och dessa sedan i ytterkrukor! Det är kul att du är vetgirig och vill lära dig och det finns mycket att läsa här på OP under fliken "Odling mm" i näst översta listen! Lycka till med din Brassia!

4/9 -13

Det finns skötselråd här

Ge ditt svar

15/2 -13

Tulpaner

Stannade till på Plantagen på väg hem från jobbet, för att köpa tulpaner till helgen. Kom hem med detta. Och tulpanerna då? Nä, dem glömde jag.

Nyckelord: paphar, zygopetalum..., brassia, Miltonia

15/2 -13

Använde min Samsung Galaxy- platta för både text och bild ovan, men det verkar fortfarande fungera sådär?! Nu är vår digitalkamera i Alperna utan mig (sportlov), så jag hoppas att ni är kreativa läsare och inte har ont i nacken när ni vill läsa mina inlägg!

Ge ditt svar

Den här mörka årstiden känns det fantastiskt att vara hemma när solen för en gångs skull är framme. Annars är det ju mörkt när jag åker till jobbet på morgonen och mörkt när jag kommer hem på kvällen. Att se de orkidéer som blommar nu i dagsljus är helt underbart!! Min nya, som Lasse hjälpte mig att klassa som 'Brassia' (någon slags spindelorkidé enligt min uppslagsbok), ser himla kul ut. Tror att jag har hittat en ny favorit . Nu väntar tennismatch mot maken medan knattarna går i tennisskola. Sedan kanske jag tar mig ett nytt försök med kameran??

Nyckelord: Brassia

Ge din åsikt
Brassia hybrid. Från carmelita. Fri bild.

Har nån namnförslag på denna?Köpt på eBay som "Odontoglossum hybrid" för något år sedan.Doftade jasmin förra året åtminstone

Nyckelord: Brassia hybrid

6/6 -18

Undrar varför får jag mina Brassia blad att se ut som en dragspel .....?
Är det nån som har erfarenhet av det ?

6/6 -18

Orkidéer med mjuka, tunna blad som t.ex Brassia, miltonia/miltinopsis får "dragspelsblad" om luftfuktigheten är för låg. Det hjälper inte att vattna mer. Ordna något så luftfuktigheten stiger till åtminstone 50% RH helst högre om det går.

Ge din åsikt

Jag har en brassia vars ena stängel börjar ge upp. Är det någon idé att klippa stängeln en bit ner och hoppas att den blommar om som en phalaenopsis eller ska jag ta bort hela stängeln?

Nyckelord: brassia

31/7 -12

Den blommar inte om. När stängeln har torkat in kan Du klippa ner den.

Ge ditt svar

19/3 -12

Brassia

Hejsan.

Har nyligen köpt en Brassia hybrid, noterade att den inte var planterad i en genomskinlig plastkruka. Vilket jag inbillar mig att alla epifyter ska vara. Krukan var även 12cm, brukar ju annars 15cm. Ska plantera om den när den blommat färdigt och kommer då ha den i en genomskinlig plastkruka. Min fråga är om Brassia rent allmänt vill ha en mindre kruka iom att odlaren valt en 12 istället för 15?

Nyckelord: Brassia fråga

19/3 -12

så liten kruka som möjligt så substratet torkar upp på ca 1-2 v. Jag planterar inte om mina förrän krukan är full eller om plantan växer ur krukan. Har inte genomskinliga krukor för jag tycker att det växer för mkt alger i substratet vilket konkurerar om näringen.

20/3 -12

Det är min åsikt att uppnått effekt med genomskinnliga krukor är överdriven då det gäller ljuset bidrag till energiupptag via fotosyntesen genom rötter när vi odlar i krukor. Jämför man ljusexponerade ytan på rötter i en transparant kruka med ytan på bladen så tycker jag att det borde vara fen försumbar effekt

20/3 -12

Jag gillar genomskinliga krukor, största fördelen är att man ser hur rötterna mår. Storleksmässigt behövs inte mycket mer utrymme än att rötterna får plats.

20/3 -12

Tack svaren! Rötterna har redan växt ur krukan, ganska mycket tom. Det är en av anledningarna till att jag tycker jag borde plantera om den efter blomningen. Jag håller med Lassse om fördelarna med genomskinliga krukor, man ser även eventuell fukt krukan. Men det är bara min åsikt. Använder även glas ytterkruka. Vilket verkar funka än så länge. Märk väl att jag fick min första orkide i September förra året, så jag är inte särskilt erfaren, än så länge.

Ge ditt svar

14/10 -11

Fråga

Hej! Är det nägon som kan tala om för mej villken sorts Brassia detta är? Hur sköter man den bäst?

Nyckelord: Brassia

Ge ditt svar