Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Aliceara

Nyckelord: Aliceara

Inlägg med Aliceara som nyckelord.

8/12 -14

Aliceara

Aliceara . Från dranse87.

En lite äldre blomma som börjar blomma slut, men som har varat länge. Har två stycken som är mer gula, och jätte lätta att ta hand om.

Nyckelord: Aliceara

9/12 -14

Jättefin !

9/12 -14

Fräck teckning, grattis

9/12 -14

Snygg

9/12 -14

Tackar så mycket.

9/12 -14

Tackar så mycket.

9/12 -14

Aldrig hört talas om aliceara men kallas inte denna korsning för spindelorkide

Enligt Blomsterlandet finns Aliceara. Undrar om det också kan vara en Beallara av något slag? Verkar vara båda namnen när man Googlar.
http://www.blomsterlandet.se/Vaxter-och-...

9/12 -14

Inte jag heller men när man googlar är det hybrid mellan Brassia, Miltonia och Oncidium. T.ex Aliceara Peggy Ruth Carpenter verkar vara synonym med Beallara Peggy Ruth Carpenter

Prata om bilden

Så snälla hjälp mig lista ut vad det egentligen är! Eller kan den verkligen se ut så här?????

Nyckelord: Aliceara

5/12 -08

Jag har en likadan,står Cambriamix på min. Visst är de superfina?

5/12 -08

Det är nog mer troligt att det är en Mtssa.Charles M.Fitch 'Dark Monarch' AM/AOS.
Bild här

5/12 -08

Zaria och alla andra på forumet, eventuellt har jag lyckats hitta lösningen på min fråga, Jag tror att det kan vara en Aliceara Sunday Best 'Ontario' , hittade en bild på "orchidsinourtropics.com" som stämmer väldigt väl med den som bor i mitt fönster

5/12 -08

letherneck, tack!!! Det är väldigt lätt att snöa in på vad som står på krukan och börja leta där, men du har ju lyckats hitta rätt!!!! Det fanns ju onekligen Miltassia(or ) på samma bord som den här så det är väl lätt hänt att det blir fel...

5/12 -08

Jag har också en liknande! Fast jag tycker nästan Mtssa.Charles M.Fitch 'Dark Monarch' AM/AOS är mer lik min blomma än Aliceara Sunday Best 'Ontario' . Tack för hjälpen, jag har letat och letat utan att lyckas hitta den på nätet.

5/12 -08

Man kan undra varför handlarna märker plantorna fel? är det för att undvika
patentintrång kanske. Det finns något som heter "The amended Plant Variety
and Plant Seed Act" och även "International Union for the Protection of New
Varieties of Plants" som numera ska skydda odlare från "plantpirater". Men
om man anger ett felaktigt namn eller anger Cambria, kommer man undan
påföljder för patentintrång.
The Taiwan Orchid Growers Foundation har t.ex. patent på 10 lokala phalaenopsis-
arter och hybrider, medan Holland controllerar nästan 90% av världens alla patent-
rättigheter till nya arter/hybrider.

5/12 -08

I begynnelsen, d v s när mina orchidéer klarade sig genom blomningen och sedan pga okunskap tynade bort totalt räckte det med Cambria mix på krukan, jag köpte något som skänkte glädje under begränsad tid. Så kom då min lilla Oncidium Purpukea Rosy Sunset, Den bar på någon sällsynt stark gen eller om det kan va' nåt virus men smittan drabbade mig när den lilla vännen blommade om. I MITT FÖNSTER???!!!! Positiv som jag är tänkte jag att "kan en kan säkert flera" och där är jag nu, de blir fler och jag vill numera av intresse veta vad som står lite härochvar men inser att "there's a djungle out there!" Underbart är att få engagerad hjälp som ni alla faktiskt ger!!!!!

5/12 -08

Hej!
Namnen är ett kapitel för sig... Det stämmer till en viss del att det hittas på andra namn för att slippa betala "royalties". Men i Holland så är man nog endast kommersiell och endast vill sälja. De bryr sig inte om det är fel namn eller ej. Ett exempel är när jag själv är nere i Holland och besöker de stora auktionerna så kan det ofta komma upp att det säljs Vuylstekeara Cambria Plush. Det vet vi ju alla att det är egentligen den enda Cambrian.
Men det verkar som det är helt okey att kalla en stor mängd för Cambria. I hela den stora Odontoglossum gruppen så kallas alla orkidéer för Cambria och det är ett handelsnamn. Men visst är det mycket tråkigt att de ej använder de riktiga namnen. Jag har i över 20-år påpekat detta, både till odlarna och till de olika organisationerna i Holland. Men till svar får jag alltid att det är för krångligt med alla orkidénamn..... Jag brukar svara att jaha då kan vi väl också hitta på olika namn för palmer, begonior osv... Då blir det alltid slut på diskussionerna. Det innebär att min åsikt har alltid varit att de är oseriösa.... Kanske hårda ord men de bryr sig ej.

För att egentligen svara på varför handlarna märker plantorna fel så är det att de ej har kunskap om de rätta namnen och att importörerna ej bryr sig. Denna diskussion går att göra väldigt lång men hoppas ni har fått lite svar på detta ämne. Trevlig helg, Peter Göttfert

5/12 -08

Peter Göttfert, det skulle väl vara mycket märkligt att en odlare inte
skulle känna till vilka arter/hybrider han har i växthuset, sådant är väl
avgörande för de optimala odlingsparametrarna, ljus, temp, RH o.s.v.

6/12 -08

Hej igen! Javisst borde odlarna känna till vad de har i sin odling men det är inte så alla gånger. Det är också därför det är kvalitets och mycket stora prisskillnader till er konsumenter. När det blir trendigt med vissa odlingskulturer i Holland så är det hos odlarna många lycksökare som bara tror det är att köpa upp småplantor och odla vidare. Detta är en av orsakerna att jag alltid är tvungen att åka ner till odlarna och handplocka ut i stort sett alla exemplar som vi säljer. Detta för att få den absolut bästa kvalitet som går att få tag på.

Hälsningar Peter Göttfert

7/12 -08

Hur sköter man en sån här då? nyf

7/12 -08

Min står i sydvästfönster, låter den torka upp ordentligt mellan vattningarna vilka oftast blir en dusch i badrummet, doppar den de gånger det är dags för näring och det blir när jag kommer på att ' ojdå, det var ett tag sedan'

Ge din åsikt

27/3 -08

Bild

Från tomas z3.

 

Nyckelord: identifiering, Aliceara

Prata om bilden

26/3 -08

Vad är det?

Vad är det?. Från tomas z3.

 

Nyckelord: Aliceara, identifiering, Brassia

26/3 -08

Den här är alltså oxå köpt på blomsterlandet i sundsvall men inget namn på den Vad kan det vara? Nån som vet?

26/3 -08

Hej Tomas

Det ser ut som någon Brassia korsning.

MVH
Tommy

26/3 -08

Ja visst är det väl det...? Men frågan är bara vilken sort. Så himla tråkigt att dom inte märker sina plantor...:(

26/3 -08

Kanske den oxå hör till gruppen Aliceara (miltonia x brassia x oncidium) som verkar lanseras starkt nu? Googlade en del på det tidigare och hittade en sida som tog upp en massa varianter, men tyvärr hade de ännu bara en enda på bild. Men om du vill söka så kanske det kan vara en ände att nysta från. (En ur den gruppen som visats här är Sunday Best Muffin)

Håller med Säluttern - liknar min Sunday Best Muffin som jag köpte nyss på Blomsterlandet i Sundsvall men den var märkt. Lägg in en bild när blomman kommer så vet jag säkert. Tänk att jag kan säga ngt här redan:) - Kul!!

27/3 -08

Jaa du ser ju Annika..du kan och va glad man blir när man kan hjälpa någon.
När kommer dina bilder då ...är nyfiken va du köpt..

27/3 -08

Från tomas z3.

Tack frör era svar! Så här ser blommorna ut, alla kommer ut upp-o-ned så bilden är vriden. Men tycker ändå inte riktigt att det ser ut som Sunday Best Muffin, men kan ju vara nån annan Aliceara. Det är ju rätt mke brassia över den iaf. Har du bild på den du köpte? Lägg gärna in den isf!

/Tomas

27/3 -08

Ja och man blir vriden när man ska försöka kolla bilden också hahaha

27/3 -08

Haha, ja det var svårt att få till det bra. Men varför slår dom ut upp-o-ned? Ska man kanske låta stänglarna hänga fritt o inte stötta upp dom?

/Tomas

27/3 -08

Nästan alla orkidéer vrider blomknopparna ett halvt varv i slutet av utvecklingen, vilket man ofta kan ana på blomskaften. Som små är knopparna alltså uppånervända. Ändrar man ställning på stängeln efter denna vridning så hamnar blommorna ohjälpligt snett. Det gäller alltså att stötta i tid det som rakt skall bli

27/3 -08

Ok, men då förstår jag fortfarande inte riktigt...stänglarna har ju växt rakt upp och fått stöd o ändå slår blommorna ut åt fel håll....?

/Tomas

27/3 -08

Hm då var det ju svårare ... men jag har också märkt att det kan bli så ibland. Kanske nån odlingsmässig störning som inträffat just när knopparna ska positionera sig? Som att det tillfälligt blivit för torrt t ex. Bara gissar nu

Stenåsa har en bild på en Aliceara Sunday Best Muffin.
Jag har svårt att säga om den liknar din .. men du kan ju kika själv.

Pia

Prata om bilden