Spinn från Plantagen

23/10 -08

Plantagen har nu bjudit mig på spinn. Ska faktiskt gå dit idag och lämna tillbaka plantan, för det slår aldrig fel - är det inte spinn så får jag med mig något annat skit därifrån. Ska aldrig mer handla där...

En så stor kedja som Plantagen kan man tycka ska ha lite bättre plantor. De har inte ens sphagnum (när jag frågade dem om det, så förklarade hon för mig att det inte var rätt säsong än...).

Grahh!

Nyckelord: Plantagen

23/10 -08

Skulle inte förvåna mig om personen du frågade trodde att du ville ha renlav/fönsterlav, det kallas ju också för vitmossa...tyvärr.
Få med sig ohyra hem är definitivt inte kul.....

23/10 -08

Jag ser plantagen som lite sämre kvalitet, för det är ju ganska billigt där. Lite som ikea, inte så bra kvalitet men billigt. Dock har jag allltid fått ohyran från dyrare affärer.

Jag har alltid lämnat tillbaka då jag hittat ohyra (om jag inte hunnit plantera om den redan).

Fast jag gillar nog plantagen iallafall, visst tycker man ju att dom kunde ha vitmossa där, men å andra sidan så används det ju inte till så mycket annat än orkidéer (och köttätare).

23/10 -08

Jag får se vad de säger om min planta. Kanske får pengarna tillbaka. Tycker iofs inte att deras plantor är så billiga. Köpte denna planta för 279 kr och inte en blomma är kvar... MEn men, de har fina krukor

23/10 -08

nej det var ju inte så billigt det!!
Jag har inte fått pengarna tillbaka då jag returnerat plantor men jag har fått ett presentkort med samma summa som jag köpt för. Kunden har ju alltid rätt så

23/10 -08

Hej Phellan!
Vad tråkigt med din planta!
Jag har handlat några gg på Plantagen själv och har fått en del dåliga plantor med mig.
Men köpt en Phalaeopsis som är en av de finaste och kraftigaste plantorna jag har. Blev själv lite förvånad.
Jag hoppas att Du får pengarna tillbaka eller en kraftig och frisk planta ist!

23/10 -08

Hejsan Phellan

Jag måste nog tyvär säga att du kommer nog inte få pengarna tbx. Det beror lite på vilken plantagen butik du har handlat i.
Men de har inga garantier på ohyra elller likande.
Om de är snälla kan du nog få en annna vara tbx. Men det är verkligen inte säkert.
Sedan kommer de fråga dig hur länge sen det var du köpte planta om du har kvittot kvar och så vidare.

Hoppas de är vänliga mot dig!
// Emelie

24/10 -08

När jag läser och hör hur folk klagar på ohyra på plantor så gör det mig lite ledsen. Jag kan garantera att INGEN odlare i världen kan garantera ohyrefria plantor. Ohyreangreppet behöver intevra synligt när plantorna lämnar odlarna utan kläcks när de byter miljö i transporten. Köper man nya plantor så behandlar man dom också därefter, ställer dom lte i karantän under 4 veckor och spraya gärna över med Provado+. Ibland har det räckt att flytta en planta från ett fönster till ett annat, miljöombytet kan då bli mer gynnsamt för äggen att kläckas och då får man ett angrepp.

Sätt dig också in i odlarens situation! Tänk att du har 10000-tals plantor som du ska behandla. De har dessutom starkare gifter än vad vi använder men dom kanske inte kommer åt överallt eller bladen sitter för tätt och då kommer några så rackare undan gifterna. Odlaren vill ju inte heller ha ohyra på sina plantor. Vad skulle du då göra? En del tänker tyvärr fel där och sprutar sina plantor med förbjudna medel som sedan läcker ut i naturen och ger oss cancer och defekta barn. Vad väljer du då? Att få lite ohyra som du faktiskt ganska lätt blir av med eller sjukdomar som du kan få leva med resten av ditt liv.

Jag säger bara tänk er för innan ni dömmer andra!

Jag fick reda på av en vän här på OP att jag hade spinn hemma och jag blev enbart glad eftersom jag då inte upptäckt det själv och då kunde behandla plantorna därefter. Hade det gått längre kanske flera plantor dött innan jag hade upptäckt det och behandlat.

Sen kan man ju diskutera plantkvaliteten hos försäljarna men det får var och en bedömma själva.

24/10 -08

Bra skrivet Thomas, tycker du träffar helt rätt.

Dessutom är ju plantagen bara en återförsäljare som bara säljer vidare plantor. Dom har misslyckats om plantorna blir stående i affären några veckor. Ju snabbare de blir av med plantorna desto mer pengar tjänar dom. Detta är deras affärsidé och därmed hinner aldrig ett utbrott som startar i transporten till plantagen bli synligt innan kunderna tagit hem plantan.

För att vända på det, varför köper man en planta med spinn??? Om man själv inte kan se angreppet hur skall butikspersonalen kunna se det?

24/10 -08

Magnus

Yes!

Om jag nu skulle se en planta med spinn som jag letat efter länge så skulle jag nog köpa den ändå men påpekat detta vid köpet.

Om det nu är någon som inte förstår vad jag menar eller inte håller med så svara gärna för det vore intressant att höra olika åsikter i denna fråga när den nu kommer upp.

24/10 -08

Det är klart Thomas
Hittar man något man letat efter så skulle jag nog också köpa den, men bara om angreppet var måttligt.
Dock har jag ALDRIG hittat något på plantagen som jag "letat" efter tillräckligt länge! Ända gången detta skett var på utställningen Linné i Lund där säljaren vägrade sälja en planta till mig för det satt några! sköldlöss på den!

24/10 -08

Att bekämpa kräk är tyvärr en del av orkidéodling. Man får lära sig att odla plantor och man får lära sig att bekämpa ohyra. På plantagen kan man få tag på billiga övningsplantor för det sistnämda

24/10 -08

Plantagen, blomsterlandet och likn. besöker jag ytterst sällan ....... men skulle jag äta från ett storkök, så får jag räkna med att maten inte smakar som värdshusmat ....... men lite billigare !

24/10 -08

I början retade jag mig på att plantorna hade ohyra, men nu bryr jag mig inte
nämnvärt, jag blev bara lite förvånad en gång när jag fick med faraomyror i
en planta.

24/10 -08

Oj, det var en hetsig debatt. Klart att jag får skylla mig själv som inte tittade efter mer. Har ju aldrig sett spinn förr... MEN - positivt - Plantagen bjöd mig på en nyfin blomma, som verkligen ser ut att vara utan ohyra

Sorry, att jag klagade.

24/10 -08

Phellan

Skönt att de ordnade sig! Det är ingen fara att klaga, det fick ju kanske fler att tänka till hur de själva gör.

24/10 -08

Håller med dig Thomas om att man kan få oönskade husdjur även från etablerade seriösa odlare.
Jag råkade t ex få hem sköldlöss på en Phal equistris för flera år sen. Den köptes på Sofiero och var jättefin och det gick vid köpet absolut inte att se något. Det dröjde ett tag innan jag såg det klistriga på bladen och sen de små sköldarna - då hade det ju också spridit sig till andra Phallar.
Naturligtvis ingen kritik till säljaren, däremot kanske till mig själv som inte satt plantan i karantän. Nåja, det var inte så jättesvårt att bli av med odjuren - men jag är fortfarande dålig på det där med karantän

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Phellan:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.