Råd / Att köpa orkidéer /

Nyckelord: import

Orkidéälskare måste känna till två viktiga internationella överenskommelser om skydd av orkidéer. Den första är CITES, en överenskommelse mellan 151 länder om internationell handel med utrotningshotade djur och växter. Alla hotade arter har här placerats på två listor, lista I och lista II. EU har, genom Bern-konventionen, skapat ytterligare lagar om skydd för...

Läs hela artikeln

Inlägg med import som nyckelord.

Nu måste jag få vädra mina tankar och känslor som är orkidé relaterade!
Jag har de senaste månaderna arbetat med en mellanstor import, och det blev ju skickat förra veckan efter att Cites import och export intyg och fytosanitär certifiering från ursprungslandet. Allt var bra tänkte jag, paketet kom till Arlanda i tisdags och igår fick jag ett brev ifrån posten att det saknades en importanmälan. Det som gör det hela till en huvudvärk är att jordbruksverket talade om för mig per telefon att postnord skulle göra importanmälan eftersom de agerar ombud för mig.

Tydligen inte den punkten. Så idag har jag pysslat med pappersarbete mellan arbetspassen, och fått iväg importanmälan till jordbruksverket. Men så många frågetecken. Kanske någon annan importerat (lagligt) från annat än EU Land? Med postnord som ombud?
På importanmälan skulle jag skriva önskat kontrolldatum och tid. Viket jag gjorde då. Och skickade en kopia per Mail till postnords Arlanda terminal. Men hur ska jag veta om de håller den tiden? För om de inte gör det blir jag tvungen att betala 800kr för utebliven kontroll.
Det hela har gjort mig lite onödigt stressad. Men jag hoppas att det snart är över, och plantorna kommer hem.

Nyckelord: Import

19/5 -18

Spännandejobbigt. Nu blir jag nyfiken, medelstor import? Hur många plantor?

19/5 -18

150:) det är en neofinetia import. Gruppbeställning som jag anordnat. Men har hållit den lite tyst eftersom det är första gången jag importerar och inte kände att jag skulle börja med en massiv order. Haha. Dock blir det troligtvis en till import när plantorna kommit och skickats ut. Ca 30st är iallafall till mig:)

21/5 -18

Nu har I varjefall allt löst sig, och växtkontroll enheten gör koll i paketet imorgon. Sen så får jag betala moms så paketet får komma:)

21/5 -18

Vad innebär detta? Alltså hur länge har plantor varit "instängda" i paketet?

21/5 -18

Jag blir helt administrationsutmattad själv... och då har jag ändå hängt med från början i msn-import-gruppen utan att göra en beställning denna gång. Jisses, men JÖSSES vad erfaren du blir nu, Henrik!! Hoppas orka & hinna med själv i nästa sväng... (har inte handlat av Gareth heller i år, för din info ).

21/5 -18

Att jordbruksverket och postnord inte har kommunicerar med varandra om vad som gäller. Det är nu dag 10, och jag känner mig lugn:)

Hanna, haha ja. Sedan administreras jag ju allas irrar och fakturor och adresser osv. Det har varit lite krävande. Men klart värt det

22/5 -18

Hej Henrik, jag är också väldigt intresserad av att importera från olika källor utanför Europa, med alla papper och tillstånd. Det jag undrar nu när du gjort detta, hur stort blir pålägget totalt sett? Hur mycket kostar Cites-tillståndet, hur många arter gäller det, vad kostar importtillståndet osv? Om du föredrar kan vi ta det via PM. Vore väldigt intressant att höra hur processen gått till och vilka kostnader det blev.

22/5 -18

Postnord går INTE att lita på!
Mvh
Mikael

8/6 -18

Hur lång tid tog importen av plantorna?

10/6 -18

Gustav, förutom allt väntande på cites export och import papper så gick det undan. Från dagen de skickades tog det 11 dagar. Kunde ha tagit endast 7 dagar om det hade varit klart att jag skulle anmäla importen för kontroll. Cites papperna tog 2 och 6 veckor att handlägga.

15/6 -18

Neofinetior
Vad jag har velat att jag vad med i den gruppbeställningen

Lycka till med allt!

Ge din åsikt

Jag är på väg ner till bl a dessa odlare så ni kan beställa direkt av mig så plockar jag ut de bästa exemplaren.
Läs mer på http://www.orchidehuset.se
Hälsningar Peter Göttfert

Nyckelord: Lucke, Schwerter, Import, Wichmann

8/8 -16

+ 9/8 -16

Ser den inte på deras sidor men jag är på jakt efter en Sophronitis pygmaea (Catleya). Så ser du en så hör av dig med priset, please

9/8 -16

OK! Jag letar. Den som söker han finner får vi hoppas!

9/8 -16

Letar jag inte hittar jag inte, letar jag hittar jag ändå inte men vet att den finns så då letar jag på fel ställe

9/8 -16

En här på OP tipsade att Elsner har pygmaea vilket stämmer så nu har jag beställt en

10/8 -16

Fel på din sida idag Peter kommer inte in där ??

10/8 -16

Går hur bra som helst att komma in på Orkidéhusets sida är där nu.

10/8 -16

jag kommer in på sidan

10/8 -16

Ok fungerade inte förut, men nu gick det bra

10/8 -16

Bra initiativ! Men jag har naturligtvis redan lagt en beställning hos Wichmann.

11/8 -16

Kul att så många är intresserade av dessa odlare. Samt vilka spännande orkidéer ni har beställt.
Jag ska göra mitt bästa för att det blir bästa plantorna. Peter

Ge ditt svar

15/4 -15

Vanda import

Hej på er

Jag har en ny import på G och ville bara kolla om det är många som är intresserade av Neofinetia (normal formen)?

http://www.ljunggrens.org/till_salu.html

Nyckelord: Ljunggrens orkidéer, import

15/4 -15

Utveckla vad du menar med "normalformen", är det enbart den som heter Neofinetia falcata (enbart vitblommande) det gäller ??

15/4 -15

Har redan men gärna hybrider. Ev också mutationsvarianter i annan färg som är blomvillig.

15/4 -15

Ja, han menar den som inte har något variant namn. alltså standard. ingen mutering osv.

är det ett skott som kostar 250??

15/4 -15

Hej
Det är Neo utan varitetnamn. Plantorna har många bryt.

Ge ditt svar

Jag vet att jag har läst om detta på OP förut, men just nu hittar jag inget och jag kan för mitt liv inte komma på vad det är som man behöver.

Jag är ju på jakt efter den enda Dendrobium jag kan tänka mig att ha, atroviolaceum pygmy och har nu hittat en säljare i Hawaii av alla ställen (säljaren har papper på sina plantor att de inte kommer från det vilda, utan är klonade från odlade plantor).

Vad är det jag behöver för att kunna importera en liten ungplanta eller två? CITES? Vilka myndigheter ska jag kontakta? Kommer plantan/plantorna att fastna i tullen och tyna bort där?

All information mottages tacksamt.

Nyckelord: CITES, import

1/2 -13

Det är krångligt och dyrt att importera själv. Den du nämner har funnits till salu inom EU ibland, kolla t ex med Herman på Botanische Orchideeën som haft den för inte så länge sen (fanns dock inte på hans lista f n såg jag, men det kan ju hända att han har något ex ändå). Även jag har haft den på min lista men tyvärr ingen till salu nu.

1/2 -13

Jag har inte hittat någon inom EU som verkar ha den, trots att den verkar ha varit inte alltför ovanlig förut.

Jag ska höra med honom, men jag tvivlar på att han har en tyvärr. Vill så gärna ha en.

1/2 -13

Ja den är fin och praktisk i formatet. Hoppas du hittar någon. Numera går den ibland också under namnet D. normanbyense.

1/2 -13

Mutanten Elsner har med Dendr. Micro Chip = aberrans x atroviolaceum 'Pygmae' och Dendrobium atroviolaceum pygmae type på sin januari-prislista, den senare är dock slutsåld men hybriden finns på hemsidan. Men kanske finns det då hopp för att hon får den till våren igen?

1/2 -13

Lassse: Just det, den har fått artstatus nu va och räknas inte längre som en variant av Den. Atroviolaceum? Eller har jag fått det helt om bakfoten?

Annika: HADE ELSNER DEN OCH JAG MISSADE DET?! Nu måste jag gå och gräva ner mig tror jag bestämt. Jag ska fråga henne om hon kommer få in några fler, hoppas! Tusentack Annika!

1/2 -13

Haha, svårt att se skogen för alla träd
Jag vet inte om pygmae type är samma som enbart pygmae dock? Men har hon dem borde hon kunna ha goda chanser att ordna fram just det du vill ha?
Du får passa på och höra om hon får in Dend. tobaense med

1/2 -13

Mutanten: Det beror nog på vem man frågar. Kew som ofta ses som en auktoritet har inte tagit upp den medan andra slåss för det nya namnet. Periodvis får man helt enkelt stå ut med att samma art lystrar till olika namn.

2/2 -13

Annika: Hon hade den, men kommer inte få in den igen. Hon kommer få hybrider mellan den vanliga atroviolacuem och pygmy, men den vill jag ju inte ha. Ska testa att fråga Herman, annars får det bli import såvida det inte blir på tok för dyrt. Vill ha min lilla Dendrobium.

Lassse: Det är till att vänta på att experterna har bestämt sig med andra ord.

2/2 -13

Det var synd...men ge det någon månad så kanske säljarna börjar fylla på lagret och får in den?

2/2 -13

Hej har du sett mitt pm som jag skickat dig här. Du kan ju höra av dig ifall du är intresserad

2/2 -13

Annika: Hoppas det, men det verkar inte så (säger jag efter att ha varit i kontakt med EN säljare XD ). Jag får fråga alla säljare/odlare jag brukar beställa ifrån om det blir för dyrt att importera. Jag vet att Peter lovat hålla ögonen öppna, frågade honom i somras tror jag det var. Minns inte om jag frågat MÅ...

obovata: Jag har svarat.

17/2 -13

Nu har jag kollat med alla säljare i Europa och Herman på Botanische Orchideeën hjälpte mig att kolla han med. Den finns inte och det verkar inte som att någon kommer att ta in den heller...någonsin.

Nu är det import som gäller med andra ord. Jag har skickat en förfrågan till Jordbruksverket om vad som behövs. Har ni några råd ni vill ge så mottages dessa tacksamt. Vilken är den bästa tiden att importera t.ex.? Detta är ju en Dendrobium, men är den särskilt tålig? Jag är orolig att den ska dö under resans gång. Kommer den att fastna i tullen t.ex.?

18/2 -13

Vilken otur - vill Elsner inte rubba sin källa eller har den sinat?
Annars vet jag inget om import...men hojta om du sparar på en sambeställning

18/2 -13

Införseltillstånd brukar ligga på ett antal hundra kronor. Tror det var 400:- när jag sist använde mig av Jordbruksverket.
Då tillät de 10 plantor per dokument. De kommer inte att fastna i tullen om alla papper är OK.
Annars får du chansa på att förpackningen går igenom. Bägge delar har fungerat för mig:-))

19/2 -13

Puh vilken cirkus detta verkar bli! Jag behöver importtilstånd, exporttillstånd och sundhetscertifikat utfärdat och jag får inget importtillstånd utan en kopia på exporttilståndet först (vilket går på en 50 dollar)... Sedan måste jag tala om när plantan kommer till EU så den kan inspekteras. Jag har ingen aning om den kommer skickas direkt till Sverige eller annat EU-land, så jag har ingen aning om hur jag ska kunna säga till någon. Senast jag beställde ngt från amerika så kunde jag spåra paketet så länge det var i Amerika, men så fort det skickades, så försvann det från radarn tills det dök upp i brevlådan...

Jag måste även visa upp alla tillstånd i tullen, men då måste jag ju veta vart den kommer föras in i Sverige och, helt uppenbart, åka och hämta den... Detta kommer bli en DYR Dendrobium... Bäst för den att den är värd det.

Det bästa är väl att fler än jag lär sig hur det går till att importera orkidéer.

Importtillstånd (CITES) fås från Jordbruksverket.
Exporttillstånd (USA) (CITES) fås från Fish & Wildlife Service
Sundhetscertifikat (USA) fås från Plant Protection Service

Lorraine: Jupp, 400kr är den summa som nämnts för importtillstånd.

Mutanten!!
Nu är det här bara på skoj, men har du gömda guldtackor, eller???? Men det hjärtat brinner för, så ska väl hjärtat få!! Jag tycker du ska köpa din Dendrobium!

19/2 -13

Jadu, orkideéfebern har en klar "patologisk sida"... Precis när du har fått hem den så kommer den säkert att dyka upp i sortimentet, antingen här eller i de "vanliga" sambeställningskanalerna. Allt enligt lagen om alltings jävlighet, alá Murphy

Men lycka till, själv hade jag siktat in mig på något mer lättillgängligt och hoppas att tillfället ges längre fram.

19/2 -13

I det här fallet tänker jag som Dagobell, ska du inte vänta säsongen ut eller ett år innan du beställer med så mycket meck och utgifter?
Den har ju bevisligen funnits så sent som i fjol hos europeiska butiker...det talar väl för att den kommer finnas igen? Har ju inte riktigt hunnit bli högsäsong om vi säger så.

19/2 -13

Rena thrillern, följer med fascination utvecklingen!! Lycka till!

Samma här Xara och jag är tvärsäker på slutet!!

19/2 -13

Haha! Kul att ni följer äventyret. Jag hoppas det hela slutar med mig en smula fattigare, men med en liten Dendrobium på fönsterbrädan (och att jag inte mördar den det första jag gör) och en erfarenhet rikare. Hittills så vet jag att de är snabba med att svara på jordbruksverket och Fish & Wildlife Service, alltid trevligt.

Nu hoppas jag bara att säljaren inte tappar modet helt p.g.a. all byråkrati.

Nenne: Japp, hela lägenheten full. Näe, jag har inte så många utgifter bara, men detta kommer svida i plånboken när allt är klart... :S

Dagobell: Skulle inte förvåna mig ett dugg om det skulle bli så. Och visar det sig att ingen försäljare får hem den, så dyker det säkert upp någon liten delning till salu här av någon framtida, nybliven medlem. XD

Annika: Jag har varit i kontakt med säljarna (både här i Sverige och i Europa) och det ser mörkt ut på fronten när det gäller denna art. Ingen har den (längre, kommer störa ihjäl mig på att jag missade att Elsner hade den...) och ingen kommer ta in den var intrycket jag fick. Den kanske säljer för dåligt?

Lycka till Mutanten!! Jag var tvärsäker på thrillerslutet och jag fick rätt!! Kult inlägg under alla omständigheter!! Du får höra av dig om du behöver matpengar!!

20/2 -13

...men den som väntar på något gott?
Vill du inte vänta så lycka till, men kolla om det är samma utgifter för en som för fler plantor? Om du kan få ner kostnaderna genom att köpa fler kanske du kan spara den vägen...

20/2 -13

Vilket äventyr, det här får följas med spänning!

Ge ditt svar

Jag ska åka till Los Angeles nästa vecka och tänkte besöka några orkidéställen. Min misstanke är att nog en eller två plantor kommer vilja flytta till Sverige... kanske insistera på det t o m... Och då vill man ju inte göra dem besvikna så:

1. Får man fritt ta in orkidéer från USA eller måste man ha någon form av tillstånd?
2. Något man i såna fall ska tänka på när man flyger med dem?

Nyckelord: Import

21/7 -12

Man får inte ta hem orkidèer från USA till Sverige utan tillstånd. Jag är inte så insatt i det men det krävs CITES mm. Du kan läsa mer om det om Du går till Allt Prat klickar på Alla nyckelord, scrollar ner till CITES el. Import, där kan Du läsa lite om det.

21/7 -12

Även utförsel av orkidéer/växter från USA är förbjudet/kräver tillstånd. Se och njut på plats. Gå in på Google och sök på Customs USA för mer info.
Det finns några odlare som regelbundet besöker EU-området och som sköter all pappersexercis (tar självklart betalt för jobbet).

21/7 -12

Tack! bra att jag frågade - så jag inte behöver fastna i tullen som orkidésmugglare... . Ägna mig åt export/import är nog lite överkurs men om någon planta ropar väldigt högt så vet jag i alla fall var jag ska leta efter info!

Nyfikenhet bara, när folk tar hem lådor med orkidéer på flyget från Thailand - är det för att det är snittblommor som det är ok?

Ge ditt svar

Hej.Orchid Inn Ltd. har sänt ut en lista för förbeställning av plantor inför resan i september.Den finns inte på deras hemsida än. De saluför mest Paphiopedilum,Phragmipedium samt även några Cattleya och Catasetum.

Om någon är intresserad av deras lista skicka mig er mail-adress så vidarebefordar jag en.
Ni kan också naturligtvis maila till Sam på Orchid Inn och be om en lista.

Nyckelord: Orchid Inn Ltd., import

6/8 -11

Jag och några fler OP:are gjorde en sambeställning från Orchin Inn i våras. Det var fantastisk kvalitet på deras plantor. Alla som jag beställde själv har etablerat sig fint med fina nya rötter. Det som är extra bra med en sambeställning är att stora ordrar får rabatt. På vår order fick vi 20% rabatt vilket är en hel del.

Om det finns ett intresse för en sambeställning så skulle jag kunna ta och administrera den. Några som är sugna? Vi bör nog vara minst 5 st som beställer. Sista beställningsdag är 15:e aug med leverans tredje veckan i September (paketet anländer då till dörren troligtvis i 4:e veckan, 15-21/9). Betalning i förskott, lättast i samband med beställning.

6/8 -11

Jag är gärna med , har i och för sig redan beställt men det är nog inga problem att baka in i en sambeställning.

6/8 -11

Jag är också intresserad av att vara med.

6/8 -11

Jag vill vara med.

6/8 -11

jeg er med

6/8 -11

Låter väldigt intressant !

6/8 -11

Kul! Då blir vi ett gäng som beställer. Tyvärr har jag inte möjlighet att lägga upp filerna för nedladdning någonstans då jag är bortrest till en bit in i nästa vecka. Men om ni som är intresserade skickar er e-mail till mig så skickar jag över info och listor till er. Jag lägger upp en sambeställning här på OP inom några dagar.

7/8 -11

Skulle gärna vilja kika på den listan, solstrale1980@msn.com, tack

7/8 -11

Solstråle.Den är på väg.

7/8 -11

Tackar!

7/8 -11

Jag har lagt upp en sambeställning. Ni hittar den under fliken "köp och sälj" -> sambeställningar. Eftersom sista beställningsdag är den 15:e och USA ligger före i tid så måste jag nog veta vad ni vill ha senast på lördag den 13:e. På söndag så behöver jag samanställa allt och skicka in beställningen.

Ni får vänta med att betala in till mig tills jag fått veta hur stor rabatt vi får från Orchin Inn samt hur stor frakten blir.

7/8 -11

Kan någon vara så snäll och förklara vad BS och NBS står för? Står vid priset på deras hemsida. Sen undrar jag vart man hittar deras cattleyor, kan endast se paph och phrag.

7/8 -11

Ann-Cha, NBS är "Near Blooming Size", dvs "snart blombar" och BS är "Blooming Size", "Blombar".

/Anders

7/8 -11

Other species: Cattleyorna

7/8 -11

Tillkommer CITES-avgift på plantorna?

7/8 -11

westgothia: som jag förstår det så blir det ett påslag om 5% på dina inköpta plantor som skall täcka allt detta.

7/8 -11

For de som vil se hvordan deres Catasetinas ser ut http://sunsetvalleyorchids.com/htm/offer...

7/8 -11

Jag har lagt upp Orchid Inns lista på Paphar, Phraggar, Cattleyor mm på denna nedladdningssida: http://www.delafil.se/key=ca90e11cf7416a...

Men om ni även vill ha listorna över deras delningar (dyra, kostar från 75 USD), deras flaskor eller Sunset valleys Catasetiine som man också kan beställa så hör av er till mig så mailar jag över allt.

11/8 -11

Angående betalningen av sambeställningen. Jag har inte angett något kontonummer än, och det beror på att jag vill att ni väntar med inbetalning till mig tills jag fått en orderbekräftelse från Orchin Inn. Först då vet jag hur pass stor fraktkostnaden blir och hur stor en eventuell rabatt blir (borde bli minst 15%, troligtvis mer). Jag meddelar när det är dags att betala till mig, vilket troligtvis blir från den 17:e. Jag kommer vilja ha betalt senast till den 22:a om vi inte överenskommit annorlunda.

Lördag är sista dagen att lägga in en beställning. Jag skickar sen in ordern under söndagen.

14/8 -11

Skickade en förfrågan till Orchid Inn om de beställda plantorna på sambeställningen. Två plantor från SVO var slutsålda, SVO 2367 (Cl. rosea 'Pink' x Cl. rosea 'SVO') och SVO 2400 Clowesia Rebecca Northen. Sam ville också poängtera att korsningen PAM0145 Paph. philippinense var. album 'Albino Beauty' AM/AOS x leucochilum var album 'White Knight' BS för .00 inte blommat som album utan med viss färg (står visserligen i katalogen men kanske inte så tydigt). Hoppas detta är okey för er. Jag måste veta innan kvällen.

15/8 -11

Okey, ordern är skickad och redan bekräftad. Alla plantor utöver Cl. rosea och Cl. Rebecca Northern skulle finnas i lager. Vi fick 20% rabatt på ordern, vilket då inte gäller Catasetiine från SVO, delningar, paket, flaskor och en del plantor (bl.a. C. aclandiae, S. coccinea och Phrag Andean Tears på vår order).

Eftersom det inte är rabatt på hela sortimentet så kunde jag inte bara justera dollarkursen. Jag har istället gått in och redigerat priserna på era beställningar (-20% rabatt och +5% CITES). Frakten gick på 100USD, vilket är ca 14 kr per planta. Marginellt billigare än i våras då det blev ca 15 kr per planta.

Ni kan nu betala in till mig. Jag vill ha betalt inom en vecka (senast 22 aug), helst så fort som möjligt. Ni finner belopp och kontoinformation på er beställning. Vi korrigerar för exakta dollarkursen och den svenska frakten när jag skickat plantorna till er.

22/8 -11

Meddelande från Sam Tsui på Orchid Inn,

"I will arrive Germany on Wednesday, September 21st. And will try to ship orders out on Thursday, September 22nd. I will confirm with tracking information."

Skulle tro att paketet når mig på måndag den 26:e september, dvs. ungefär en vecka senare än jag först trodde. Hoppas inte detta ställer till det för någon. Lite synd att han flyger in en onsdag och inte i början på veckan.

22/8 -11

Jag är bortrest 29 sept - 4 oktober. Du kan väl se till så att inte paketet behöver ligga på posten den tiden i alla fall

20/9 -11

Det börjar närma sig leverans av plantor från Orchid Inn. Jag har hört med Sam Tsui och allt ska vara ok med vår order (inga problem med CITES-papper, inga plantor som inte kan skickas). Han reser till Tyskland imorgon och skickar troligtvis paketet på torsdag. Svårt att veta när paketet kommer till mig, men gissningsvis måndag eller tisdag nästa vecka.

20/9 -11

Jippi va kul

22/9 -11

Paketet blev skickat idag på förmiddagen. Har nått Hamburg och skickas nu vidare till Sverige.

26/9 -11

Paketet är nu i Malmö och kommer till mig imorgon om inte posten gör en miss. Ni som ska hämta plantor kan då komma förslagsvis imorgon kväll eller under onsdagen. Jag är faktiskt hemma hela onsdagen så när som passar. Jag hör av mig till er via mobil när jag hämtat ut paketet. Ni som jag ska skicka till kan förvänta sig leverans på torsdag (en liiiiiiiiten chans att ni hinner få plantorna på onsdag, beror på när imorgon jag kan få ut paketet).

26/9 -11

Jag kommer gärna och hämtar imorgon efter 16:00, sms:a mig på det nummer jag angett så jag vet vart jag ska ta vägen Tack för all hjälp

26/9 -11

Ann-Cha, det låter bra. Jag hör av mig imorgon.

27/9 -11

Glöm mitt tidigare inlägg. Paketet dök upp på mitt hämtningsställe sent om sider och jag hämtade precis ut det. Tur att man kan spåra paket... Ni kan hämta plantor ikväll, hela dagen imorgon och torsdag 15-18. ( sen ska jag till ÖSÖS träff, kan ta med plantor dit också).

Jag skickar till er andra imorgon, så ni borde ha plantorna på torsdag.

27/9 -11

Jag har nu planterat om samtliga plantorna.
Kvalitet är nog den bästa jag har sett hittills.
Bra jobbat!

28/9 -11

Här är ungefär hälften av ordern sorterad och undersökt. Ser mycket bra ut! Det som saknas i bilden är Ingers Catasetiine samt mina plantor och Jojos Parvisepalum.

28/9 -11

YUMMY!!!

28/9 -11

Vilken härlig samling
Kom det något till mig, Mathias??

28/9 -11

Dette er bedre enn jul

28/9 -11

Har hämtat mina två plantor idag, nu är de planterade och ser glada ut Nu återstår att se om de gillar mig lika mkt som jag tycker om dom.......

28/9 -11

Bjarne, du har ett paket på väg till dig!

Bjarne har fått två ersättningsplantor för två phraggar (ungplantor) som inte höll måttet i våras. Orchid Inn var väldigt tillmötesgående på den punkten. Så om något inte håller måttet denna gång - hör av er till mig!

28/9 -11

Spännande är det, fick 5 Phraggar idag som ser väldans bra ut,inget att klaga över där.
Sedan väntar jag 3 små Paphar från Merwic,så visst är det julafton
Mvh
Kent

29/9 -11

Nu har jag hämtat ut mina plantor. Vilken fantastisk kvalité!!!
Ångrar att jag inte köpte fler. Så därifrån köper jag gärna fler gånger.

29/9 -11

Papharna är nu planterade,fina rötter och blad
toppenkvalité helt enkelt

Ge ditt svar

21/12 -10

Import

Är det någon som har importerat från länder utanför EU,USA resp. Sydostasien?
Hur besvärligt är det och hur dyrt blir det?

Nyckelord: import

21/12 -10

Tillräckligt besvärligt/dyrt.... Läs mer här.

21/12 -10

För att få importtillstånd, ges för max 7 plantor åt gången, behöver man exporttillståndet där ifrån de skall exporteras från och betala 400 kr till jordbruksverket om jag inte har missuppfattat det hela.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Ge ditt svar

8/10 -10

köpa på e-bay

Jag har tittat lite på orkidéer (cattleyaarter) på e-bay. Tyvärr verkar det som det som det som är tillgängliga för Sverige inte är särskilt mycket. Jag hittade mycket intressan på amerikanska e-bay men det verkar inte de skickar till Sverige. Eller har jag bara inte hittat rätt säljare ? Jag såg på gamla trådar att en del av er har köpt på e-bay. Vad är era erfarenheter ?

Nyckelord: import, ebay

8/10 -10

ebay.de
inga problem inom eu

8/10 -10

Jag har handlat på tyska och engelska ebay med goda erfarenheter. Kolla bara att säljaren accepterar att skicka till Sverige först. På tyska ebay finns några större handlare som är aktiva, t.ex. Popow orchideen (alias = lepantes) och Asendorfer (alias = orchideengeier). På engelska ebay så har jag köpt någon fin ungplanta Cattleya jenmanii av orchidalchemist.

Du bör inte handla från amerikanska ebay eftersom du behöver cites-intyg och sundhetscertifikat för att ta in plantor i Europa. Var ävwn uppmärksam på tyska och engelska ebay för där härjar flera thailändska försäljare som skickar från Thailand.

8/10 -10

För plantor från icke EU-land krävs, utöver vad Mervic skriver, importtillstånd från jordbruksverket. Dyrt och fruktansvärt besvärligt för några enstaka plantor.

8/10 -10

Orchidalchemist är en favorit. Har bara fått kraftiga ungplantor därifrån.

9/10 -10

Tack ska ni ha för svaren, Jag ska hålla ögonen öppna.

9/10 -10

jag har handlat på ebay US. om de inte skriver i auktionen/annonsen att de skickar till sverige så kan man fråga innan man köper. Då finns det en chans att de kan skicka hit i alla fall. då får man fråga hur mycket frakten blir också så klart. Det där med cites och papper är säljarens ansvar. Om de erbjuder att sälja till sverige så räknar jag med att de har koll på pappren. Sen har tullen så klart koll när packetet kommer till arlanda.

9/10 -10

Hej alla på tråden!
Säljaren ansvarar endast för utförseln från icke EU-land (ex.vis USA). Importen är köparens ansvar helt och fullt. Det är möjligt att en och annan lyckats få ett paket genom tullen och växtskyddet utan kontroll. Men fastnar ni så kan det bli mycket obehagliga konsekvenser, böter och/eller beslagtagna plantor. Vill det sig riktigt illa kan det bli kontroll hemma om vad som finns i växtväg. Handel med skyddade växter (även orkidehybrider räknas in här p.g.a svårigheter med att bestämma vad det är myndigheterna ser framför sig) är ingen lekstuga. Papperslös import från icke EU-land riskerar också leda till större kontroll hos andra hobbyodlare med ifrågasättande om varifrån plantorna kommer och därmed förstör man för andra. Innan råd lämnas här till andra:Sätt er in i vad som gäller i Sverige genom att gå in på Jordbruksverkets hemsida.

9/10 -10

Ge ditt svar

Min frus arbetskamrat kommer från Indonesien.
Hon ska åka dit i påsk och har frågat mej om jag vill ha några orkideer därifån.
Hon kan inget om orkideer ,bara tycker de är vackra.
Jag vet att det finns vissa restriktioner när det gäller att ta hem dessa.Är det mycket jobb att få ett "intyg",bevis eller vad som kan behövas?Finns det speciella affär där man kan köpa Orkideer som går att ta hem?
Hur gör man om hon mot förmodan hittar en blomma i skogen,kan hon ta hem den då?Kan någon ge ett tips på sorter som jag kan beställa från henne legala eller sådana som man inte får plocka(eller köpa)illegalt
Tacksam för svar
Tror inte FRA lagen ser detta brev.
Hälsningar
Anders

Nyckelord: Indonesien, import

16/1 -10

Hej Anders
Det är lite omständigt att köpa blommor utanför EU. Nedan gäller alla orkidéer. De första två delarna gäller nog för alla andra växter också

Dels måste man anmäla till jordbruksverket vilka arter man tänker ta in (importtillstånd), man måste få ett friskhets tillstånd på plantan samt ett CITES tillstånd, De sista två får man ifrån odlaren, dessa ska jordbruksverket ha så tre olika tillstånd behövs.
Vet man inte vilka arter man tänker köpa är det nästan omöjligt att få till detta då det tar ca 3-6 veckor att ordna allt med jordbruksverket.

Man får absolut inte lov att plocka några orkidéer i naturen och ta hem.

Linda

Ge ditt svar

Jag har sett att det finns en del som säljer mindre plantor via Ebay mest cattleya och Vanda. Det verkar som om de importerar via Tyskland och sedan är det fritt fram för vidare export inom EU antar jag. Har ngn erfarenheter hur plantorna ser ut, och speciellt så har jag hört att det kan vara helt andra arter/hybrider man får mot vad man beställt. En lev. jag tittat på heter Top-Thai, väldigt billiga plantor, typiskt c:a 40-60 Sek inkl. transport, men får man vad man beställer tro?

Nyckelord: import

Ge ditt svar

Hej. Imorgon åker jag till Miami i 2 dagar och sedan på en Kryssning i Karribien. Och undrar nu om någon här vet om man får ta med sig Orkidéer från USA till Sverige igen.
Tack På Förhand:)

Nyckelord: CITES, USA, import

6/5 -08

Du måste ha Cities och sundhetsintyg.

6/5 -08

Som komplement till Berraks kommentar ovan kan jag säga att eftersom du behöver Cites så kommer du inte kunna ta med dig hem -- det tar säkert 2 månader att ordna papperena från USA och Sverige.

7/5 -08

Det lät ju krångligt...Attans oxå!! Vad är Cities?

7/5 -08

Åh vad avundsjuk jag blir på dig som ska till Karibien. Åkte på kryssning där jan-07. Vilken båt åker du med ? Vilka öar kommer du till ? Jag letade orkideér när jag var borta, men hittade just inget alls.
Bada och njut av all god mat istället

7/5 -08

Attans Sebastian. Vem skall nu hålla ett öga på mig. Passa på att njuta, det är er väl unnat.
Vi håller ställningarna i Fagerhult. Lena

7/5 -08

Adelsward: CITES är till för att skydda utrotningshotade arter från illegal smuggling och annat ohyggligt. Mest för att reglera vad som plockas/fångas vilt - men vissa tycker att orkidé reglerna är för tuffa och har haft lite motsatt effekt i och med att det har drivit upp priset på orkidéer så de är nu ännu mer attraktiva för smugglare... Hur som helst. För att få lov att flytta en planta/djur som är med på CITES listor från ett land till ett annat måste du ansöka om ett certifikat, (plus hälsointyg så att sjukdomar inte sprids osv.). Det finns olika nivåer, typ CITES appendix I är det värst drabbade, och appendix II är inte lika kritiska arter osv. Dett är anledningen jag fick lämna mina orkidéer i usa när jag flyttade hem... om du inte har papper (från odlaren) på alla dina plantor och hinner skaffa de komplicerade och ibland kostsamma hälso intygen och CITES certifikaten kan du inte ta med dina plantor in i EU. Även om du har allt detta, och tullen hittar ett misstänksamt blad eller spår av ohyra, så sprutar de hela samlingen med starka medel som många orkidéer inte ens överlever.... Mer besvär än det är värt tyvärr...

7/5 -08

Lilora - Vi åker med "Liberty Of The Seas" Royal Carribean Cruiseline. Det blir vår 5 gång med dom. Vi ska till St Marten, Puerto Rico & Labadee (haiti)
Valkyrie66 - Tack för ett detaljerat svar.

Ge ditt svar

Nästa bok e en liten favorit bok som få verkar känna till.
Botanicas orchids, 700 sidor, 1200bilder. nästan inga hybrider!! jag tycker att den e ett bra kompliment till Pridgeons klassiker, informativa bilder (en del med dålig upplösning). många spännande arter.
Enda minus är storleken, bara 19×15 cm, ingen bok man kan bläddra med en hand när man dricker sitt kaffe.
182 kr på adlibris!!!! vill nästan köpa en till för den e så billig!

Nyckelord: import, boktips

4/1 -08

Den har jag haft ett par år och den är en av mina favoriter!!
Visserligen är den rätt tung, men det kompakta formatet gör att den ändå alltid får följa med på bl a resor till orkidéutställningar

4/1 -08

Den har jag också haft ett tag.Fick den av min man, inköpt i Singapor. Den är lite tung, men formatet gör att man kan ha den ryggsäcken.

4/1 -08

He-he

Orchideböcker kan man aldrig få nog av. Loggade in på Bokus och köpte ovanstående + 2 till.
Såg också att en ny Slipper är på väg. Tropical Slipper Orchids" av Harold Koopowitz är på ingående.

Den måste jag bara ha eftersom jag har en Paph. Harold Koopowitz

Förresten - Jag beställde också "Miniature Orchids" - och "Fragant orchids" som jag vet Kamila gillar

Tack för tipset.
Beställt en jag å.

Eje

4/1 -08

Bertil - Jag har läst om den nya Slipper-boken på en amerikansk site förut. Blev genast jättesugen, men boken är just nu lite i dyraste laget. Kanske kan priset sjunka längre fram.

4/1 -08

Bertil igen - Jag sökte på bokfynd.nu och såg att Tropical Slipper Orchids är mycket billigare på Amazon com
Enligt Bokfynd, så blir totalkostnaden 302 kr.

Mina engelskspråkiga orkidéböcker har jag f ö tidigare beställt därifrån och var väldigt nöjd med både priser och service. En gång beställde jag 2 st och då skickade dom den ena direkt, medan dom bad om ursäkt för att de inte hade båda inne. Den andra kom några dar senare och det kostade inget extra.

4/1 -08

Jag tar och förbeställer boken om Slipper Orchids från Amazon.com. Det låga dagspriset kan komma att ändras.

4/1 -08

Tänk på att om man beställer från utanför EU så kan (ska) moms och tull tillkomma, totalt runt 30%. På bokpriset tillkommer också frakt (vilken det också är samma tull+moms på).

Brukar sluta med att det är lika billigt/dyrt att beställa från amazon.co.uk (England).

4/1 -08

När jag beställde från Amazon. com, i USA, så visste jag inte att det fanns nån sån i England.
Hur som helst, så var fick jag mina böcker till ett lägre pris, än vad de skulle ha kostat i Sverige.Dom la inte på nån tull.

4/1 -08

+ 5/1 -08

Jag har beställt orkidéböcker från alibris.com i USA ett par gånger. Jag har har tjänat över 100 kronor/bok jämfört med bokus och det enda som tillkommit, på angivet pris, är frakten. Det tar kanske ett par veckor extra men det är det värt. De säljer både nya och begagnade böcker och de anger kvalitén. Jag har dock köpt nya till kanonpris. Har för mig att alibris finns i Storbritannien också. www.alibris.com

4/1 -08

Ett litet förtydligande, och mer om amazon.co.uk:

- Det är Svenska Tullverket som lägger på tull-avgiften och momsen. Detta administreras av Posten på så sätt att Posten öppnar frakthandlingen, räknar ut tull + moms + sin avgift och gör paketet till ett postförskottspaket. Man får en avi hem och går och hämtar ut paketet, och betalar, på sitt uthämtningsställe.

- Det är inte alla paket från USA som 'fastnar' hos Tullen/Posten, utan ganska ofta slinker paketen igenom utan att man behöver betala påslaget.

- Även på böcker från Amazon i Europa (Tyskland och England) måste man betala svensk moms (6% på böcker, 25% på frakt). Detta läggs på direkt av Amazon, men först i kundvagnen, ej på priset du ser på de olika boksidorna på deras site.

Ge din åsikt

28/10 -07

import

hej.ja ska åka utomlans nu i december.till ett land utanför EU.och hade kanske tänkt köpa hem lite växter och orkideer.och undrade om man behövernåt tillstånd eller nåtannat för att få ta hem sig växterna

Nyckelord: import

29/10 -07

Jag har importerat mycket från länder utanför EU och när det gäller flaskor så MÅSTE du ha sundhetscertifikat oavsett vad säljaren säger så måste du ha det. Ska du importera ifrån USA så är reglerna jättehårda och det är svårt för vissa odlare att få sundhetscertifikat vilket resulterar att man alltså inte kan köpa av den odlaren. Det behövs aldrig något CITES-tillstånd för flaskor! Vissa orkidéer är dessutom skyddade av andra regler förutom CITES och går inte att handla med över huvud taget.

När det gäller plantor som inte är i flaska så behövs sundhetscertifikat, CITES-tillstånd och importtillstånd.

sundhetscertifikat, CITES-tillstånd tillhandahålls av säljaren och kostar olika från ställe till ställe.

Importtillstånd ska man själv söka. Förrut var det hos jordbruksverket men nu är det ändrat till smittskydds....(nånting). Detta ansöker man om när man fått klartecken om att säljaren har de arter/hybrider som man ska köpa. Arterna/hybriderna ska stå med på importtillståndet och var noga med att påpeka att säljaren INTE får skicka med några bonusplantor för dom finns ju inte med på tillstånden och då konfiskeras hela paketet. En kopia av importillståndet skickas till säljaren som klistrar på det på paketet.

Jag vill ge ett varningen ord till dom som vill importera ifrån länder utanför EU. Man har nämligen tillsatt någon forma av DNA-experter som ska stoppa illegal handel med hotade växter. Eftersom det är jättesvårt att se på vissa arter så ska DNA-experterna ta prov av plantorna och kolla så att dom överenstämmer med tillstånden. Vissa odlare och amatörer både i USA och Europa har blivit kraftigt bötfällda på grund av detta. En odlare fick böta för att ha försökt föra in orkidéfrö utan CITES-tillstånd. Orkidéfrön ser ju bara ut som damm men med hjälp av DNA-teknik kunde man bötfälla honom.

Jag har säkert glömt något men det är lättare om du säger vilket land/säljare som du tänkt importera ifrån så kan jag hjälpa dig bättre.

_
Mvh

Thomas Andersson
Orchids & Hoya
http://hem.bredband.net/b434069/

29/10 -07

ska åka till egypten.jag är inte säker om det finns några orkideer där men det kan vara bra att veta.om man skulle hitta nåt

29/10 -07

Jag skulle oxå gärna vilja veta om det finns orkidéer hemmahörande i Egypten! Har surfat runt rejält på nätet och hittat en massa intressant, t.ex. om släktet Ophrys i den grekiska och egyptiska mytologin, om den första orkidén funnen i bärnsten (på ryggen av ett bi) och som kan ha levat i Egypten, ett litet orkidé-och kaktussällskap i Egypten som jag skrev till men tyvärr fick mejlet tillbaka med "adressaten okänd". Orkidéér ingår i alla fall i egyptisk matlagning (i något som kallas shalab) så de borde finnas inom räckhåll, men vilka?

29/10 -07

Jag var i Egypten i våras,både i Kairo samt Sharm el sheik.Jag såg aldrig några plantor till salu.Mvh Tobbe

29/10 -07

Nu blev jag också nyfiken....åker till Egypten nu om drygt 3 veckor.
Annelie

30/10 -07

nu blev jag nyfiken med. alla som reser får görna återkomma med inso:
å låklart alla andra som vet ngt
j

Ge ditt svar

Ni som tar hem orkisar från er utlandssemsester hur gör ni? Vet att man inte får det egentilgen, men hur gör ni för att undvika att åka fast...? Tänker på odlade orkisar inte vildplockade. Stora eller små det som jag kan hitta.
Eller är alla här duktiga och laglydiga:)

Nyckelord: semester, import

Innom EU är det fritt att föra odlade orchideer över gränserna vad jag vet. Annars måste man fixa importtillstånd osv. Jag tror inte Björn (som äger orchideprat) kommer tillåta tips om hur man bryter mot lagen! Han är ju ändå ansvarig utgivare på sina internetsidor....


Jag anser inte att denna tråden passar i ett forum som detta.
Att diskutera något som är olagligt, hör väl egentligen inte hemma någonstanns!

Linda

4/4 -07

Viste inte att det var tillåtet att ta hem odlade orkisar inom eu. Värt att kolla upp mer...:) MEn då e nog handbaget best att ha dom i med tanke på att det är kallt där de andra väskorna är... eller?

4/4 -07

Usch va bitchig jag känner mig, men jag skulle inte vilja förlora några orkideer i tullen, de slängs väl sedan?!!!!!!!!!!!!!!!!!!

4/4 -07

Spindeln: om man smugglar orkidéer blir det inte bara orkidéer du kan förlora i tullen, dryga böter och även fängelse kan komma att bli påföljden.

4/4 -07

Undrar om de som säljer orkideerna i utlandet säger "det här är odlade och de där borta är viltplockade"?

4/4 -07

mmm, det kan svida rätt ordentligt.... men om man nu har sådan tur att det är tillåtet att transportera orkisar inom EU som Magnus A är inne på. Är det någon som har koll på vart man kan bekräfta det lite snabbt...?

Det är fri handel inom EU. Jag har flera gånger köpt plantor från tyskland och holland etc. Det behövs inga papper osv.
Jag har transporterat dem både i bagaget samt incheckat. Det spelar ingen, roll. Det hela är beroende på hur många plantor du ska ha.
Tänk på nya restriktioner för handbagage, vet inte hur det är med krukor och liknande.

Linda

4/4 -07

Tack så mycket...:) Hoppas bara nu att jag hittar nått kul oxå.

4/4 -07

En sak som kanske behöver tydliggöras: När man tar in plantor frånb utanför EU in i EU så måste dom alltid ha syndhetscertifikat och CITES-intyg. Detta gäller oavsett om plantorna är odlade eller insamlade. Enda undantaget är att fröplantor i sterila behållare får tas in. Anledningen att jag säger 'insamlade' ovan är att viss insamling sker lagligt. Man kan alltså, under vissa speciella omständigheter, få tillstrånd att samla in orkidéer. Detta sker dock vanligen mest av universitet etc.

Jo jag pratade med en kille i Australien nyss. De skulle röja ett stort område så han (har ett orkidenursery) fick lov att åka dit och plocka samman allt. Mot att han gav plantor till de botaniska trädgårdar, universitet m.m. som ville ha.
Men det är nog större del som plockas olovligt än lovligt tror jag.
Hörde på nyheterna i morse att Borneo vill öka sin produktion av Palmolja ännu mer. De vill bli världsledande. Och trots att det finns redan röjd mark så röjer de ännu mer, för de tjänar några kronor på att sälja virket!
Så sjukt.
Där gick Borneodeklarationen om intet!!

Linda

4/4 -07

Björn:
Det är mycket strängare regler för sterila flaskor nu. Dom måste också ha sundhetscertifikat enligt nya EU-regler. Jag skulle importera en låda med flaskor ifrån USA häromdagen men det blev nej med ändrade EU-regler som svar. Jag har ännu inte hittat dessa nya regler men jag ska undersöka detta närmare.

Självklart ska man följa de regler som finns när det gäller orkidéer, följer man dem inte är man ju medskyldig till skövlingen av dem!

Mvh
Thomas

Som redaktör har man ju kontakt med mycket folk och man får höra en del helt fantastiskt.
På Nya Zeeland ska alla flaskor öppnas och inspekteras vid utförsel från landet! Det är kanon för steriliiteten.

Linda

4/4 -07

Det är väl inga nya regler för sundhetscertifikat - det fick jag höra för många år sen när jag skulle ta hem flaskor från Thailand, att sundhetscertifikat måste finnas. Men det kan oftast ordnas direkt.
Och som sagt att ta hem plantor från alla länder utan EU är olagligt utan alla intyg.
Men handla i EU - eller handla från handlare som kommer till utställningar i EU - då behövs inga intyg. Du kan ta växter i vanliga incheckade bagaget - det hinner inte bli så kallt i väskorna att det skadar plantan. Slå in i tidningar.

4/4 -07

Magicboy: Jo, jag tänkte inte på att diskutera sundhetscert'et. Jag tänkte bara på Cites-intyget, vilket inte behövs om behållaren är försluten och steril.

4/4 -07

Björn:
Enligt Arne Kastberg (vet inte om han är ute och cyklar men) så måste man ha CITES-tillstånd om det är arter som är i flaskorna men inte för hybrider. Som sagt är detta bara enligt honom.

Lika:
Det var samma sak här. Flaskorna var tvungna att öppnas för inspektion och provtagning om de skulle få föras ut ur landet.

Han är ute och cyklar (som vanligt)

5/4 -07

min mamma hämtade hem orkidéer från madeira. Hon hämtade en cymbidum åt mig, som var som en bulb... Den såg nog väldigt ickelevande ut men nu har det börja växa blad ur den. Tror nog att det är lagligt, inte blev hon fast åtminstone och många hade hon med sig

5/4 -07

Madeira ligger i Europa så inga problem

Kan man beställa flaskolantor ifrån thailand?

6/4 -07

vet att madeira är i europa .. menade bara att det knappast är olagligt att importera orkidéer från europa.

Ge ditt svar

Jag ska åka till Tyskland med flyg och eventuellt så får jag med mig 1-2 orkidéer hem. Fågan är bara hur?
I handbagaget? Hur går det i säkerhetskontrollen i så fall?
Packa ner i resväskan?
Hur ska jag slå in dem så att de inte skadas?
Någon som vet?

Nyckelord: flyg, import, Tyskland

5/12 -06

Det bästa sättet är handbagaget. Linda bara in plantan med mycket papper så borde den klara det mesta. Från Tyskland behöver man inte heller extremt mycket papper och tillstånd för att föra in plantor. Frågan är om det behövs överhuvudtaget?

5/12 -06

Från Tyskland behövs inga tillstånd elelr papper alls, så länge plantan ej finns på CITES-bilaga 1 elelr har utförselförbud från Tyskland elelr införselförbud i Sverige. Se CITES.org för bilagorna.

Du kan också ta och fråga luftfartrsverket elelr ditt flygbolag om hur växter ses på i och med de nya reglerna kring växtskor på plan. Numera får man ju bara ha med max 1 liter vätska/gel, fördelat i max 1 dl per förpackning, i handbagaget. kanske ses växter som gel'iga?

Ge ditt svar