Råd / Att köpa orkidéer /

Nyckelord: import

Orkidéälskare måste känna till två viktiga internationella överenskommelser om skydd av orkidéer. Den första är CITES, en överenskommelse mellan 151 länder om internationell handel med utrotningshotade djur och växter. Alla hotade arter har här placerats på två listor, lista I och lista II. EU har, genom Bern-konventionen, skapat ytterligare lagar om skydd för...

Läs hela artikeln

Inlägg med import och synonymerna införsel, CITES, sundhetscertifikat som nyckelord.

Nu måste jag få vädra mina tankar och känslor som är orkidé relaterade!
Jag har de senaste månaderna arbetat med en mellanstor import, och det blev ju skickat förra veckan efter att Cites import och export intyg och fytosanitär certifiering från ursprungslandet. Allt var bra tänkte jag, paketet kom till Arlanda i tisdags och igår fick jag ett brev ifrån posten att det saknades en importanmälan. Det som gör det hela till en huvudvärk är att jordbruksverket talade om för mig per telefon att postnord skulle göra importanmälan eftersom de agerar ombud för mig.

Tydligen inte den punkten. Så idag har jag pysslat med pappersarbete mellan arbetspassen, och fått iväg importanmälan till jordbruksverket. Men så många frågetecken. Kanske någon annan importerat (lagligt) från annat än EU Land? Med postnord som ombud?
På importanmälan skulle jag skriva önskat kontrolldatum och tid. Viket jag gjorde då. Och skickade en kopia per Mail till postnords Arlanda terminal. Men hur ska jag veta om de håller den tiden? För om de inte gör det blir jag tvungen att betala 800kr för utebliven kontroll.
Det hela har gjort mig lite onödigt stressad. Men jag hoppas att det snart är över, och plantorna kommer hem.

Nyckelord: Import

19/5 -18

Spännandejobbigt. Nu blir jag nyfiken, medelstor import? Hur många plantor?

19/5 -18

150:) det är en neofinetia import. Gruppbeställning som jag anordnat. Men har hållit den lite tyst eftersom det är första gången jag importerar och inte kände att jag skulle börja med en massiv order. Haha. Dock blir det troligtvis en till import när plantorna kommit och skickats ut. Ca 30st är iallafall till mig:)

21/5 -18

Nu har I varjefall allt löst sig, och växtkontroll enheten gör koll i paketet imorgon. Sen så får jag betala moms så paketet får komma:)

21/5 -18

Vad innebär detta? Alltså hur länge har plantor varit "instängda" i paketet?

21/5 -18

Jag blir helt administrationsutmattad själv... och då har jag ändå hängt med från början i msn-import-gruppen utan att göra en beställning denna gång. Jisses, men JÖSSES vad erfaren du blir nu, Henrik!! Hoppas orka & hinna med själv i nästa sväng... (har inte handlat av Gareth heller i år, för din info ).

21/5 -18

Att jordbruksverket och postnord inte har kommunicerar med varandra om vad som gäller. Det är nu dag 10, och jag känner mig lugn:)

Hanna, haha ja. Sedan administreras jag ju allas irrar och fakturor och adresser osv. Det har varit lite krävande. Men klart värt det

22/5 -18

Hej Henrik, jag är också väldigt intresserad av att importera från olika källor utanför Europa, med alla papper och tillstånd. Det jag undrar nu när du gjort detta, hur stort blir pålägget totalt sett? Hur mycket kostar Cites-tillståndet, hur många arter gäller det, vad kostar importtillståndet osv? Om du föredrar kan vi ta det via PM. Vore väldigt intressant att höra hur processen gått till och vilka kostnader det blev.

22/5 -18

Postnord går INTE att lita på!
Mvh
Mikael

8/6 -18

Hur lång tid tog importen av plantorna?

10/6 -18

Gustav, förutom allt väntande på cites export och import papper så gick det undan. Från dagen de skickades tog det 11 dagar. Kunde ha tagit endast 7 dagar om det hade varit klart att jag skulle anmäla importen för kontroll. Cites papperna tog 2 och 6 veckor att handlägga.

15/6 -18

Neofinetior
Vad jag har velat att jag vad med i den gruppbeställningen

Lycka till med allt!

Ge din åsikt

Jag är på väg ner till bl a dessa odlare så ni kan beställa direkt av mig så plockar jag ut de bästa exemplaren.
Läs mer på http://www.orchidehuset.se
Hälsningar Peter Göttfert

Nyckelord: Wichmann, Import, Lucke, Schwerter

8/8 -16

+ 9/8 -16

Ser den inte på deras sidor men jag är på jakt efter en Sophronitis pygmaea (Catleya). Så ser du en så hör av dig med priset, please

9/8 -16

OK! Jag letar. Den som söker han finner får vi hoppas!

9/8 -16

Letar jag inte hittar jag inte, letar jag hittar jag ändå inte men vet att den finns så då letar jag på fel ställe

9/8 -16

En här på OP tipsade att Elsner har pygmaea vilket stämmer så nu har jag beställt en

10/8 -16

Fel på din sida idag Peter kommer inte in där ??

10/8 -16

Går hur bra som helst att komma in på Orkidéhusets sida är där nu.

10/8 -16

jag kommer in på sidan

10/8 -16

Ok fungerade inte förut, men nu gick det bra

10/8 -16

Bra initiativ! Men jag har naturligtvis redan lagt en beställning hos Wichmann.

11/8 -16

Kul att så många är intresserade av dessa odlare. Samt vilka spännande orkidéer ni har beställt.
Jag ska göra mitt bästa för att det blir bästa plantorna. Peter

Ge ditt svar

15/4 -15

Vanda import

Hej på er

Jag har en ny import på G och ville bara kolla om det är många som är intresserade av Neofinetia (normal formen)?

http://www.ljunggrens.org/till_salu.html

Nyckelord: import, Ljunggrens orkidéer

15/4 -15

Utveckla vad du menar med "normalformen", är det enbart den som heter Neofinetia falcata (enbart vitblommande) det gäller ??

15/4 -15

Har redan men gärna hybrider. Ev också mutationsvarianter i annan färg som är blomvillig.

15/4 -15

Ja, han menar den som inte har något variant namn. alltså standard. ingen mutering osv.

är det ett skott som kostar 250??

15/4 -15

Hej
Det är Neo utan varitetnamn. Plantorna har många bryt.

Ge ditt svar

Jag vet att jag har läst om detta på OP förut, men just nu hittar jag inget och jag kan för mitt liv inte komma på vad det är som man behöver.

Jag är ju på jakt efter den enda Dendrobium jag kan tänka mig att ha, atroviolaceum pygmy och har nu hittat en säljare i Hawaii av alla ställen (säljaren har papper på sina plantor att de inte kommer från det vilda, utan är klonade från odlade plantor).

Vad är det jag behöver för att kunna importera en liten ungplanta eller två? CITES? Vilka myndigheter ska jag kontakta? Kommer plantan/plantorna att fastna i tullen och tyna bort där?

All information mottages tacksamt.

Nyckelord: import, CITES

1/2 -13

Det är krångligt och dyrt att importera själv. Den du nämner har funnits till salu inom EU ibland, kolla t ex med Herman på Botanische Orchideeën som haft den för inte så länge sen (fanns dock inte på hans lista f n såg jag, men det kan ju hända att han har något ex ändå). Även jag har haft den på min lista men tyvärr ingen till salu nu.

1/2 -13

Jag har inte hittat någon inom EU som verkar ha den, trots att den verkar ha varit inte alltför ovanlig förut.

Jag ska höra med honom, men jag tvivlar på att han har en tyvärr. Vill så gärna ha en.

1/2 -13

Ja den är fin och praktisk i formatet. Hoppas du hittar någon. Numera går den ibland också under namnet D. normanbyense.

1/2 -13

Mutanten Elsner har med Dendr. Micro Chip = aberrans x atroviolaceum 'Pygmae' och Dendrobium atroviolaceum pygmae type på sin januari-prislista, den senare är dock slutsåld men hybriden finns på hemsidan. Men kanske finns det då hopp för att hon får den till våren igen?

1/2 -13

Lassse: Just det, den har fått artstatus nu va och räknas inte längre som en variant av Den. Atroviolaceum? Eller har jag fått det helt om bakfoten?

Annika: HADE ELSNER DEN OCH JAG MISSADE DET?! Nu måste jag gå och gräva ner mig tror jag bestämt. Jag ska fråga henne om hon kommer få in några fler, hoppas! Tusentack Annika!

1/2 -13

Haha, svårt att se skogen för alla träd
Jag vet inte om pygmae type är samma som enbart pygmae dock? Men har hon dem borde hon kunna ha goda chanser att ordna fram just det du vill ha?
Du får passa på och höra om hon får in Dend. tobaense med

1/2 -13

Mutanten: Det beror nog på vem man frågar. Kew som ofta ses som en auktoritet har inte tagit upp den medan andra slåss för det nya namnet. Periodvis får man helt enkelt stå ut med att samma art lystrar till olika namn.

2/2 -13

Annika: Hon hade den, men kommer inte få in den igen. Hon kommer få hybrider mellan den vanliga atroviolacuem och pygmy, men den vill jag ju inte ha. Ska testa att fråga Herman, annars får det bli import såvida det inte blir på tok för dyrt. Vill ha min lilla Dendrobium.

Lassse: Det är till att vänta på att experterna har bestämt sig med andra ord.

2/2 -13

Det var synd...men ge det någon månad så kanske säljarna börjar fylla på lagret och får in den?

2/2 -13

Hej har du sett mitt pm som jag skickat dig här. Du kan ju höra av dig ifall du är intresserad

2/2 -13

Annika: Hoppas det, men det verkar inte så (säger jag efter att ha varit i kontakt med EN säljare XD ). Jag får fråga alla säljare/odlare jag brukar beställa ifrån om det blir för dyrt att importera. Jag vet att Peter lovat hålla ögonen öppna, frågade honom i somras tror jag det var. Minns inte om jag frågat MÅ...

obovata: Jag har svarat.

17/2 -13

Nu har jag kollat med alla säljare i Europa och Herman på Botanische Orchideeën hjälpte mig att kolla han med. Den finns inte och det verkar inte som att någon kommer att ta in den heller...någonsin.

Nu är det import som gäller med andra ord. Jag har skickat en förfrågan till Jordbruksverket om vad som behövs. Har ni några råd ni vill ge så mottages dessa tacksamt. Vilken är den bästa tiden att importera t.ex.? Detta är ju en Dendrobium, men är den särskilt tålig? Jag är orolig att den ska dö under resans gång. Kommer den att fastna i tullen t.ex.?

18/2 -13

Vilken otur - vill Elsner inte rubba sin källa eller har den sinat?
Annars vet jag inget om import...men hojta om du sparar på en sambeställning

18/2 -13

Införseltillstånd brukar ligga på ett antal hundra kronor. Tror det var 400:- när jag sist använde mig av Jordbruksverket.
Då tillät de 10 plantor per dokument. De kommer inte att fastna i tullen om alla papper är OK.
Annars får du chansa på att förpackningen går igenom. Bägge delar har fungerat för mig:-))

19/2 -13

Puh vilken cirkus detta verkar bli! Jag behöver importtilstånd, exporttillstånd och sundhetscertifikat utfärdat och jag får inget importtillstånd utan en kopia på exporttilståndet först (vilket går på en 50 dollar)... Sedan måste jag tala om när plantan kommer till EU så den kan inspekteras. Jag har ingen aning om den kommer skickas direkt till Sverige eller annat EU-land, så jag har ingen aning om hur jag ska kunna säga till någon. Senast jag beställde ngt från amerika så kunde jag spåra paketet så länge det var i Amerika, men så fort det skickades, så försvann det från radarn tills det dök upp i brevlådan...

Jag måste även visa upp alla tillstånd i tullen, men då måste jag ju veta vart den kommer föras in i Sverige och, helt uppenbart, åka och hämta den... Detta kommer bli en DYR Dendrobium... Bäst för den att den är värd det.

Det bästa är väl att fler än jag lär sig hur det går till att importera orkidéer.

Importtillstånd (CITES) fås från Jordbruksverket.
Exporttillstånd (USA) (CITES) fås från Fish & Wildlife Service
Sundhetscertifikat (USA) fås från Plant Protection Service

Lorraine: Jupp, 400kr är den summa som nämnts för importtillstånd.

Mutanten!!
Nu är det här bara på skoj, men har du gömda guldtackor, eller???? Men det hjärtat brinner för, så ska väl hjärtat få!! Jag tycker du ska köpa din Dendrobium!

19/2 -13

Jadu, orkideéfebern har en klar "patologisk sida"... Precis när du har fått hem den så kommer den säkert att dyka upp i sortimentet, antingen här eller i de "vanliga" sambeställningskanalerna. Allt enligt lagen om alltings jävlighet, alá Murphy

Men lycka till, själv hade jag siktat in mig på något mer lättillgängligt och hoppas att tillfället ges längre fram.

19/2 -13

I det här fallet tänker jag som Dagobell, ska du inte vänta säsongen ut eller ett år innan du beställer med så mycket meck och utgifter?
Den har ju bevisligen funnits så sent som i fjol hos europeiska butiker...det talar väl för att den kommer finnas igen? Har ju inte riktigt hunnit bli högsäsong om vi säger så.

19/2 -13

Rena thrillern, följer med fascination utvecklingen!! Lycka till!

Samma här Xara och jag är tvärsäker på slutet!!

19/2 -13

Haha! Kul att ni följer äventyret. Jag hoppas det hela slutar med mig en smula fattigare, men med en liten Dendrobium på fönsterbrädan (och att jag inte mördar den det första jag gör) och en erfarenhet rikare. Hittills så vet jag att de är snabba med att svara på jordbruksverket och Fish & Wildlife Service, alltid trevligt.

Nu hoppas jag bara att säljaren inte tappar modet helt p.g.a. all byråkrati.

Nenne: Japp, hela lägenheten full. Näe, jag har inte så många utgifter bara, men detta kommer svida i plånboken när allt är klart... :S

Dagobell: Skulle inte förvåna mig ett dugg om det skulle bli så. Och visar det sig att ingen försäljare får hem den, så dyker det säkert upp någon liten delning till salu här av någon framtida, nybliven medlem. XD

Annika: Jag har varit i kontakt med säljarna (både här i Sverige och i Europa) och det ser mörkt ut på fronten när det gäller denna art. Ingen har den (längre, kommer störa ihjäl mig på att jag missade att Elsner hade den...) och ingen kommer ta in den var intrycket jag fick. Den kanske säljer för dåligt?

Lycka till Mutanten!! Jag var tvärsäker på thrillerslutet och jag fick rätt!! Kult inlägg under alla omständigheter!! Du får höra av dig om du behöver matpengar!!

20/2 -13

...men den som väntar på något gott?
Vill du inte vänta så lycka till, men kolla om det är samma utgifter för en som för fler plantor? Om du kan få ner kostnaderna genom att köpa fler kanske du kan spara den vägen...

20/2 -13

Vilket äventyr, det här får följas med spänning!

Ge ditt svar

Jag ska åka till Los Angeles nästa vecka och tänkte besöka några orkidéställen. Min misstanke är att nog en eller två plantor kommer vilja flytta till Sverige... kanske insistera på det t o m... Och då vill man ju inte göra dem besvikna så:

1. Får man fritt ta in orkidéer från USA eller måste man ha någon form av tillstånd?
2. Något man i såna fall ska tänka på när man flyger med dem?

Nyckelord: Import

21/7 -12

Man får inte ta hem orkidèer från USA till Sverige utan tillstånd. Jag är inte så insatt i det men det krävs CITES mm. Du kan läsa mer om det om Du går till Allt Prat klickar på Alla nyckelord, scrollar ner till CITES el. Import, där kan Du läsa lite om det.

21/7 -12

Även utförsel av orkidéer/växter från USA är förbjudet/kräver tillstånd. Se och njut på plats. Gå in på Google och sök på Customs USA för mer info.
Det finns några odlare som regelbundet besöker EU-området och som sköter all pappersexercis (tar självklart betalt för jobbet).

21/7 -12

Tack! bra att jag frågade - så jag inte behöver fastna i tullen som orkidésmugglare... . Ägna mig åt export/import är nog lite överkurs men om någon planta ropar väldigt högt så vet jag i alla fall var jag ska leta efter info!

Nyfikenhet bara, när folk tar hem lådor med orkidéer på flyget från Thailand - är det för att det är snittblommor som det är ok?

Ge ditt svar

Hej.Orchid Inn Ltd. har sänt ut en lista för förbeställning av plantor inför resan i september.Den finns inte på deras hemsida än. De saluför mest Paphiopedilum,Phragmipedium samt även några Cattleya och Catasetum.

Om någon är intresserad av deras lista skicka mig er mail-adress så vidarebefordar jag en.
Ni kan också naturligtvis maila till Sam på Orchid Inn och be om en lista.

Nyckelord: Orchid Inn Ltd., import

6/8 -11

Jag och några fler OP:are gjorde en sambeställning från Orchin Inn i våras. Det var fantastisk kvalitet på deras plantor. Alla som jag beställde själv har etablerat sig fint med fina nya rötter. Det som är extra bra med en sambeställning är att stora ordrar får rabatt. På vår order fick vi 20% rabatt vilket är en hel del.

Om det finns ett intresse för en sambeställning så skulle jag kunna ta och administrera den. Några som är sugna? Vi bör nog vara minst 5 st som beställer. Sista beställningsdag är 15:e aug med leverans tredje veckan i September (paketet anländer då till dörren troligtvis i 4:e veckan, 15-21/9). Betalning i förskott, lättast i samband med beställning.

6/8 -11

Jag är gärna med , har i och för sig redan beställt men det är nog inga problem att baka in i en sambeställning.

6/8 -11

Jag är också intresserad av att vara med.

6/8 -11

Jag vill vara med.

6/8 -11

jeg er med

6/8 -11

Låter väldigt intressant !

6/8 -11

Kul! Då blir vi ett gäng som beställer. Tyvärr har jag inte möjlighet att lägga upp filerna för nedladdning någonstans då jag är bortrest till en bit in i nästa vecka. Men om ni som är intresserade skickar er e-mail till mig så skickar jag över info och listor till er. Jag lägger upp en sambeställning här på OP inom några dagar.

7/8 -11

Skulle gärna vilja kika på den listan, solstrale1980@msn.com, tack

7/8 -11

Solstråle.Den är på väg.

7/8 -11

Tackar!

7/8 -11

Jag har lagt upp en sambeställning. Ni hittar den under fliken "köp och sälj" -> sambeställningar. Eftersom sista beställningsdag är den 15:e och USA ligger före i tid så måste jag nog veta vad ni vill ha senast på lördag den 13:e. På söndag så behöver jag samanställa allt och skicka in beställningen.

Ni får vänta med att betala in till mig tills jag fått veta hur stor rabatt vi får från Orchin Inn samt hur stor frakten blir.

7/8 -11

Kan någon vara så snäll och förklara vad BS och NBS står för? Står vid priset på deras hemsida. Sen undrar jag vart man hittar deras cattleyor, kan endast se paph och phrag.

7/8 -11

Ann-Cha, NBS är "Near Blooming Size", dvs "snart blombar" och BS är "Blooming Size", "Blombar".

/Anders

7/8 -11

Other species: Cattleyorna

7/8 -11

Tillkommer CITES-avgift på plantorna?

7/8 -11

westgothia: som jag förstår det så blir det ett påslag om 5% på dina inköpta plantor som skall täcka allt detta.

7/8 -11

For de som vil se hvordan deres Catasetinas ser ut http://sunsetvalleyorchids.com/htm/offer...

7/8 -11

Jag har lagt upp Orchid Inns lista på Paphar, Phraggar, Cattleyor mm på denna nedladdningssida: http://www.delafil.se/key=ca90e11cf7416a...

Men om ni även vill ha listorna över deras delningar (dyra, kostar från 75 USD), deras flaskor eller Sunset valleys Catasetiine som man också kan beställa så hör av er till mig så mailar jag över allt.

11/8 -11

Angående betalningen av sambeställningen. Jag har inte angett något kontonummer än, och det beror på att jag vill att ni väntar med inbetalning till mig tills jag fått en orderbekräftelse från Orchin Inn. Först då vet jag hur pass stor fraktkostnaden blir och hur stor en eventuell rabatt blir (borde bli minst 15%, troligtvis mer). Jag meddelar när det är dags att betala till mig, vilket troligtvis blir från den 17:e. Jag kommer vilja ha betalt senast till den 22:a om vi inte överenskommit annorlunda.

Lördag är sista dagen att lägga in en beställning. Jag skickar sen in ordern under söndagen.

14/8 -11

Skickade en förfrågan till Orchid Inn om de beställda plantorna på sambeställningen. Två plantor från SVO var slutsålda, SVO 2367 (Cl. rosea 'Pink' x Cl. rosea 'SVO') och SVO 2400 Clowesia Rebecca Northen. Sam ville också poängtera att korsningen PAM0145 Paph. philippinense var. album 'Albino Beauty' AM/AOS x leucochilum var album 'White Knight' BS för .00 inte blommat som album utan med viss färg (står visserligen i katalogen men kanske inte så tydigt). Hoppas detta är okey för er. Jag måste veta innan kvällen.

15/8 -11

Okey, ordern är skickad och redan bekräftad. Alla plantor utöver Cl. rosea och Cl. Rebecca Northern skulle finnas i lager. Vi fick 20% rabatt på ordern, vilket då inte gäller Catasetiine från SVO, delningar, paket, flaskor och en del plantor (bl.a. C. aclandiae, S. coccinea och Phrag Andean Tears på vår order).

Eftersom det inte är rabatt på hela sortimentet så kunde jag inte bara justera dollarkursen. Jag har istället gått in och redigerat priserna på era beställningar (-20% rabatt och +5% CITES). Frakten gick på 100USD, vilket är ca 14 kr per planta. Marginellt billigare än i våras då det blev ca 15 kr per planta.

Ni kan nu betala in till mig. Jag vill ha betalt inom en vecka (senast 22 aug), helst så fort som möjligt. Ni finner belopp och kontoinformation på er beställning. Vi korrigerar för exakta dollarkursen och den svenska frakten när jag skickat plantorna till er.

22/8 -11

Meddelande från Sam Tsui på Orchid Inn,

"I will arrive Germany on Wednesday, September 21st. And will try to ship orders out on Thursday, September 22nd. I will confirm with tracking information."

Skulle tro att paketet når mig på måndag den 26:e september, dvs. ungefär en vecka senare än jag först trodde. Hoppas inte detta ställer till det för någon. Lite synd att han flyger in en onsdag och inte i början på veckan.

22/8 -11

Jag är bortrest 29 sept - 4 oktober. Du kan väl se till så att inte paketet behöver ligga på posten den tiden i alla fall

20/9 -11

Det börjar närma sig leverans av plantor från Orchid Inn. Jag har hört med Sam Tsui och allt ska vara ok med vår order (inga problem med CITES-papper, inga plantor som inte kan skickas). Han reser till Tyskland imorgon och skickar troligtvis paketet på torsdag. Svårt att veta när paketet kommer till mig, men gissningsvis måndag eller tisdag nästa vecka.

20/9 -11

Jippi va kul

22/9 -11

Paketet blev skickat idag på förmiddagen. Har nått Hamburg och skickas nu vidare till Sverige.

26/9 -11

Paketet är nu i Malmö och kommer till mig imorgon om inte posten gör en miss. Ni som ska hämta plantor kan då komma förslagsvis imorgon kväll eller under onsdagen. Jag är faktiskt hemma hela onsdagen så när som passar. Jag hör av mig till er via mobil när jag hämtat ut paketet. Ni som jag ska skicka till kan förvänta sig leverans på torsdag (en liiiiiiiiten chans att ni hinner få plantorna på onsdag, beror på när imorgon jag kan få ut paketet).

26/9 -11

Jag kommer gärna och hämtar imorgon efter 16:00, sms:a mig på det nummer jag angett så jag vet vart jag ska ta vägen Tack för all hjälp

26/9 -11

Ann-Cha, det låter bra. Jag hör av mig imorgon.

27/9 -11

Glöm mitt tidigare inlägg. Paketet dök upp på mitt hämtningsställe sent om sider och jag hämtade precis ut det. Tur att man kan spåra paket... Ni kan hämta plantor ikväll, hela dagen imorgon och torsdag 15-18. ( sen ska jag till ÖSÖS träff, kan ta med plantor dit också).

Jag skickar till er andra imorgon, så ni borde ha plantorna på torsdag.

27/9 -11

Jag har nu planterat om samtliga plantorna.
Kvalitet är nog den bästa jag har sett hittills.
Bra jobbat!

28/9 -11

Här är ungefär hälften av ordern sorterad och undersökt. Ser mycket bra ut! Det som saknas i bilden är Ingers Catasetiine samt mina plantor och Jojos Parvisepalum.

28/9 -11

YUMMY!!!

28/9 -11

Vilken härlig samling
Kom det något till mig, Mathias??

28/9 -11

Dette er bedre enn jul

28/9 -11

Har hämtat mina två plantor idag, nu är de planterade och ser glada ut Nu återstår att se om de gillar mig lika mkt som jag tycker om dom.......

28/9 -11

Bjarne, du har ett paket på väg till dig!

Bjarne har fått två ersättningsplantor för två phraggar (ungplantor) som inte höll måttet i våras. Orchid Inn var väldigt tillmötesgående på den punkten. Så om något inte håller måttet denna gång - hör av er till mig!

28/9 -11

Spännande är det, fick 5 Phraggar idag som ser väldans bra ut,inget att klaga över där.
Sedan väntar jag 3 små Paphar från Merwic,så visst är det julafton
Mvh
Kent

29/9 -11

Nu har jag hämtat ut mina plantor. Vilken fantastisk kvalité!!!
Ångrar att jag inte köpte fler. Så därifrån köper jag gärna fler gånger.

29/9 -11

Papharna är nu planterade,fina rötter och blad
toppenkvalité helt enkelt

Ge ditt svar

21/12 -10

Import

Är det någon som har importerat från länder utanför EU,USA resp. Sydostasien?
Hur besvärligt är det och hur dyrt blir det?

Nyckelord: import

21/12 -10

Tillräckligt besvärligt/dyrt.... Läs mer här.

21/12 -10

För att få importtillstånd, ges för max 7 plantor åt gången, behöver man exporttillståndet där ifrån de skall exporteras från och betala 400 kr till jordbruksverket om jag inte har missuppfattat det hela.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Ge ditt svar

8/10 -10

köpa på e-bay

Jag har tittat lite på orkidéer (cattleyaarter) på e-bay. Tyvärr verkar det som det som det som är tillgängliga för Sverige inte är särskilt mycket. Jag hittade mycket intressan på amerikanska e-bay men det verkar inte de skickar till Sverige. Eller har jag bara inte hittat rätt säljare ? Jag såg på gamla trådar att en del av er har köpt på e-bay. Vad är era erfarenheter ?

Nyckelord: ebay, import

8/10 -10

ebay.de
inga problem inom eu

8/10 -10

Jag har handlat på tyska och engelska ebay med goda erfarenheter. Kolla bara att säljaren accepterar att skicka till Sverige först. På tyska ebay finns några större handlare som är aktiva, t.ex. Popow orchideen (alias = lepantes) och Asendorfer (alias = orchideengeier). På engelska ebay så har jag köpt någon fin ungplanta Cattleya jenmanii av orchidalchemist.

Du bör inte handla från amerikanska ebay eftersom du behöver cites-intyg och sundhetscertifikat för att ta in plantor i Europa. Var ävwn uppmärksam på tyska och engelska ebay för där härjar flera thailändska försäljare som skickar från Thailand.

8/10 -10

För plantor från icke EU-land krävs, utöver vad Mervic skriver, importtillstånd från jordbruksverket. Dyrt och fruktansvärt besvärligt för några enstaka plantor.

8/10 -10

Orchidalchemist är en favorit. Har bara fått kraftiga ungplantor därifrån.

9/10 -10

Tack ska ni ha för svaren, Jag ska hålla ögonen öppna.

9/10 -10

jag har handlat på ebay US. om de inte skriver i auktionen/annonsen att de skickar till sverige så kan man fråga innan man köper. Då finns det en chans att de kan skicka hit i alla fall. då får man fråga hur mycket frakten blir också så klart. Det där med cites och papper är säljarens ansvar. Om de erbjuder att sälja till sverige så räknar jag med att de har koll på pappren. Sen har tullen så klart koll när packetet kommer till arlanda.

9/10 -10

Hej alla på tråden!
Säljaren ansvarar endast för utförseln från icke EU-land (ex.vis USA). Importen är köparens ansvar helt och fullt. Det är möjligt att en och annan lyckats få ett paket genom tullen och växtskyddet utan kontroll. Men fastnar ni så kan det bli mycket obehagliga konsekvenser, böter och/eller beslagtagna plantor. Vill det sig riktigt illa kan det bli kontroll hemma om vad som finns i växtväg. Handel med skyddade växter (även orkidehybrider räknas in här p.g.a svårigheter med att bestämma vad det är myndigheterna ser framför sig) är ingen lekstuga. Papperslös import från icke EU-land riskerar också leda till större kontroll hos andra hobbyodlare med ifrågasättande om varifrån plantorna kommer och därmed förstör man för andra. Innan råd lämnas här till andra:Sätt er in i vad som gäller i Sverige genom att gå in på Jordbruksverkets hemsida.

9/10 -10

Ge ditt svar

Min frus arbetskamrat kommer från Indonesien.
Hon ska åka dit i påsk och har frågat mej om jag vill ha några orkideer därifån.
Hon kan inget om orkideer ,bara tycker de är vackra.
Jag vet att det finns vissa restriktioner när det gäller att ta hem dessa.Är det mycket jobb att få ett "intyg",bevis eller vad som kan behövas?Finns det speciella affär där man kan köpa Orkideer som går att ta hem?
Hur gör man om hon mot förmodan hittar en blomma i skogen,kan hon ta hem den då?Kan någon ge ett tips på sorter som jag kan beställa från henne legala eller sådana som man inte får plocka(eller köpa)illegalt
Tacksam för svar
Tror inte FRA lagen ser detta brev.
Hälsningar
Anders

Nyckelord: Indonesien, import

16/1 -10

Hej Anders
Det är lite omständigt att köpa blommor utanför EU. Nedan gäller alla orkidéer. De första två delarna gäller nog för alla andra växter också

Dels måste man anmäla till jordbruksverket vilka arter man tänker ta in (importtillstånd), man måste få ett friskhets tillstånd på plantan samt ett CITES tillstånd, De sista två får man ifrån odlaren, dessa ska jordbruksverket ha så tre olika tillstånd behövs.
Vet man inte vilka arter man tänker köpa är det nästan omöjligt att få till detta då det tar ca 3-6 veckor att ordna allt med jordbruksverket.

Man får absolut inte lov att plocka några orkidéer i naturen och ta hem.

Linda

Ge ditt svar

Efter en fantastisk dag på blommarknaden i Chiang Mai där jag hittade en riktigt bra säljare har jag två frågor:

Säljaren sa sig kunna stå för CITES- och PC-intyg på plantor. Behövs inte även intyg från Sverige om jag vill köpa hem några plantor?

Vad gäller egentligen för flaskor? Det finns väldigt mycket spännande hos honom.... men när jag googlar runt får jag olika besked. Stämmer det att PC behövs men inte CITES-intyg?

Jag vet att detta snackats om innan, men jag hittar inte inläggen i Pratoteket.

Nyckelord: Flaskor, CITES, Thailand

26/12 -09

Har du sett dette innlegget ? http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Tack Heidi!

- det ar valdigt markligt detta. Efter att ha mailat tillsynsenheten fick jag besked om att sundhetsintyg kravs aven for smaplantor i flaska. Sa jag kopte nagra fa flaskor (vaskan ar ganska full som den ar) och begav mig till vaxtskyddsmyndigheten i Chiang Mai. Dar kollade de pa flaskorna nagot undrande varor jag behovde sundhetsintyg och efter lite pappersifyllnad fick jag till en kostnad av hela 50 Baht mina PC.
Tydligen skulle man aven ge besked till tillsynsmyndigheten pa jordbruksverket vart och nar plantorna kommer foras in i sverige - sa det gjorde jag i morse. Nu fick jag beskedet att de normalt inte tittar pa orkideer i flaskor - alltsa ingen inspektion i sverige. Varfor ska man da ha sundhetsintyg? - det ar ju bara sloseri med tid att fixa dem! Nagon annan som har efterenheter av hur det fungerar med flaskor?

5/1 -10

När jag var i Thailand förra året tog jag med mig 4 st flaskor. La dom i väskan utan några som helst sundhetsintyg. Dom säljs ju i vanliga mataffärer. Det var inga problem. Hade även ett par plantor som fick föja med hem från en orchidefarm i Phuket. Jag hade faktiskt ingen aning om att man skulle ha några papper på dom. Dom levererades dessutom till mitt hotell kvällen innan vi for hem mycket fint inpackat. Trots röntgen ett par gånger på flygplatsen var det ingen som sa nåt. Jag kanske hade tur

5/1 -10

Jag tog också in flaskor från thailand... dom säljer ju dessa på flygplatsen inanför tullarna, så vad jag förstår så ska inte flaskor och snittblommir vara några problem.

5/1 -10

CITES-intyg behövs nog inte, men sundhetsintyg ska man nog skaffa även på flaskplantor.
Det är ju inte särskilt roligt om det kommer in sjukdomar (t.ex. virus) och annat otyg som inte finns i Sverige
tidigare, får Du med dig någon sjukdom på flaskplantorna kan det ju även drabba övriga plantor Du har.
Sundhetsintyget "garanterar" ju bara att plantorna inte bär på några sjukdomar.

Men sundhetsintyget är ju till för att växtinspektionen ska kunna kontrollera plantorna som ska stämma överens med intyget, stämpla sundhetsintyget och därmed ge dig tillåtelse att föra in plantorna. Om ingen inspektion sker är intyget enligt mig meningslöst. Växtinspektionen sitter ju knappast och analyserar varenda plantbebis i flaskorna under mikroskop - utan det är en ganska snabb check av flaskorna så att det verkligen rör sig om flaskbarn och att de ser ok ut. Jag väntar med spänning på svar från dem igen så jag vet vad som gäller för nästa resa i Maj.

6/1 -10

Det är säljaren som via sundhetsintyget ska garantera att plantorna är fria från sjukdomar, med seriösa
odlare fungerar det nog hyggligt, men jag är tveksam om det kontrolleras i den utsträckning som behövs
i Thailand, då skulle plantorna vara betydligt dyrare.
Garanterat sjukdomsfria flaskplantor får man bara om de odlas fram i laboratoriemiljö från sjukdomsfria
testade moderplantor, vilket de flesta stora odlare gör.

Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1995:94) om skyddsåtgärder mot spridning av växtskadegörare.
http://www.sjv.se/download/18.71828f5711...

Ge ditt svar

Jag har sett att det finns en del som säljer mindre plantor via Ebay mest cattleya och Vanda. Det verkar som om de importerar via Tyskland och sedan är det fritt fram för vidare export inom EU antar jag. Har ngn erfarenheter hur plantorna ser ut, och speciellt så har jag hört att det kan vara helt andra arter/hybrider man får mot vad man beställt. En lev. jag tittat på heter Top-Thai, väldigt billiga plantor, typiskt c:a 40-60 Sek inkl. transport, men får man vad man beställer tro?

Nyckelord: import

Ge ditt svar

1/11 -08

Har ni läst...

...följande från CITES?

"Artificially propagated hybrids of the following genera are not subject to the provisions of the Convention, if conditions, as indicated under a) and b), are met: Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis and Vanda:
a) Specimens are readily recognizable as artificially propagated and do not show any signs of having been collected in the wild such as mechanical damage or strong dehydration resulting from collection, irregular growth and heterogeneous size and shape within a taxon and shipment, algae or other epiphyllous organisms adhering to leaves, or damage by insects or other pests; and
b) i) when shipped in non-flowering state, the specimens must be traded in shipments consisting of individual containers (such as cartons, boxes, crates or individual shelves of CC-containers) each containing 20 or more plants of the same hybrid; the plants within each container must exhibit a high degree of uniformity and healthiness; and the shipment must be accompanied by documentation, such as an invoice, which clearly states the number of plants of each hybrid; or
ii) when shipped in flowering state, with at least one fully open flower per specimen, no minimum number of specimens per shipment is required but specimens must be professionally processed for commercial retail sale, e.g. labelled with printed labels or packaged with printed packages indicating the name of the hybrid and the country of final processing. This should be clearly visible and allow easy verification.

Plants not clearly qualifying for the exemption must be accompanied by appropriate CITES documents.
"

Källa: http://www.cites.org/eng/app/appendices....

Hur tolkar ni detta?

Nyckelord: CITES

1/11 -08

Att hybrider av Cymbidium, Phalaenopsis, Dendrobium och Vanda inte behöver ha medföljande CITES-certifikat.
Dock så måste plantorna se ut som om de är "plantskole-odlade" dvs, se likadana ut och inte har några skador på blad, rötter eller annat som kan tyda att de är vildinsamlade.
Om man ska skeppa plantor som inte är i blom måste man skeppa minst 20st i ett "paket" och alla ska se så lika ut som möjligt samt ha medföljande proforma-faktura. Blommande exemplar däremot kan skeppas en och en så länge de är märkta med rätt hybrid-namn (troligen för att blommande exemplar underlättar identifikation ).

Däremot måste väl plantorna fortfarande ha någon sorts sundhetscertifikat?

1/11 -08

Hybrid-namn? Detta gäller alltså bara hybrider eller och inte rena arter?

1/11 -08

Precis AG.

Detta öppnar nya möjligheter för import av hybrider av dessa släkte.

/Tommy

1/11 -08

För blommande hybrider av dessa märken gäller:
"professionally processed for commercial retail sale, e.g. labelled with printed labels or packaged with printed packages indicating the name of the hybrid and the country of final processing."

Detta KAN tolkas att det bara är registrerade profesionella handlare som märker varje enskild planta innan den skickas från exportlandet som detta gäller. Dvs syftet med detta är att underlätta för europeiska storgrossister att ta hem enorma partier. Hur tullen och lokala myndigheter kommer att tolka detta skall bli intressant att se.

För icke blommande blir ju antalet plantor begränsande för oss hobbyodlare.

Men det är helt klart en lättning av reglerna för hybrider....

1/11 -08

Tommy mucket intressant läsning i den länk du bifogade!

Läser man artickel 1 och 2 framgår att CITES-regler bara skall omfatta arter (spieces) som är utrotningshotade eller behöver speciellt skydd för att inte utrotas och så vidare. Detta medföljer faktiskt att hybrider framtagna i laboratorium egentlighen inte borde behandlas enligt CITES eftersom de inte hotas av utrotning. De finns inte i naturen (naturhyriderna undantagna).

Dock verkar det som om tjänstemännen skrivit in hybriderna ändå, förmodligen för att det har varit omöjligt att artbestämma icke blommande plantor som kommit till gränskontrollen.

Arne Kastberg var inne på denna linje när jag pratade med honom idag, CITES är till för att skydda hotade arter och eftersom hybrider inte hotas av utrotning i naturen (dom finns inte där) skall dom ju inte behandlas enligt CITES regler (artickel I och II)..... reglerna är ju faktiskt inte applicerbara....!

1/11 -08

Hej Magnus

Det är nog redan så att man har börjat tillämpa detta.
Jag har två plantor som sitter i tullen i Stockhol/Arlanda och väntar på att Sundhetscerifikatet ska komma.
Växtskyddet har varit och inspekterat och för denna sändning krävdes inga CITES papper bara Sundhetscertifikat.

Men om jag tolkar Jordruksverkets text nedan rätt. Så skulle jag slippa även sundhetscertifikat om jag säger att jag inte ska odla vidare på plantorna utan bara använda tillväxtpunkerna till meristemförökning. Eller tolkar jag fel?

"Om Du vill importera växter från länder utanför EU krävs i många fall ett s.k. sundhetscertifikat. Sundhetscertifikatet intygar att växten, och eventuell medföljande jord, är fri från allvarliga skadegörare och sjukdomar. Du ansöker om sundhetscertifikat hos växtskyddsmyndigheten i landet du besöker och betalar där en viss avgift. När växten förs in i Sverige ska sundhetscertifikatet visas upp i tullen och kontrolleras av Jordbruksverket, varvid en växtskyddsavgift utgår. Sundhetscertifikat krävs för alla växter som ska odlas vidare, samt för många fröer, och en del frukter och snittblommor. Även virke som är relativt obearbetat kräver sundhetscertifikat, särskilt om det kommer från barrträd, men även en del lövarter. Det finns ett undantag från kravet på sundhetscertifikat om införseln avser små mängder från europeiska länder, se under handbaggage och flyttgods."

Källa: http://www.jordbruksverket.se/amnesomrad...

1/11 -08

Nja Tommy
Nu tycker jag du tolkar texten lite väl positivt ur din synvinkel. Då du i så fall bara får föra in tillväxtpunkten och inte hel växtmaterialet. jämför med nästa mening "Även virke som är relativt obearbetat kräver sundhetscertifikat".
Om vi sen tittar på det amerikanska bedömningsreglerna för orkideer skall en meristemförökad planta inte kunna bedömas som "förstagångsblommare" då man likställer den med en delning. Inte helt säkert på detta utan läste det på ett forum där en planta blivit diskvalificierad pga detta.
Tolkningen av regelverket är i slutänden myndighetens ansvar och det beror mycket på förarbetsmaterialet, hur utredarna tänkt sig hur reglerna skall fungera.

Detta med hur regelverket skall tolkas och vad som gäller borde vara en ypperlig uppgift för Svenska orkidesällskapets styrelse att ta reda på och hålla dess medlemmar uppdaterade på! Kanske skall man skriva en motion om detta till nästa årsmöte!

1/11 -08

Du har nog helt rätt i det Magnus.
Men det är ju roligt att "prova" reglerna lite.

Men en motion som du skriver så att man en gång för alla fick reda på vad som gäller vid införsel.

/Tommy

1/11 -08

Tommy

Du behöver i praktiken sundhetscertifikat för alla plantor du ska ta in i EU, ÄVEN FLASKPLANTOR. Däremot behöver du bara CITES-tillstånd för arter och för vissa hybrider och dom finns då upptagna i CITES-listorna. Sundhetscertifikat kommer du aldrig att komma ifrån eftersom det är det enda papper som visar att plantorna är fria från sjukdomar och vissa virus. De nya reglerna gör det bara lättare att upptäcka smuggling. T.ex. om någon ska föra in 10 plantor av Vanda Princess Mikasa men istället är det 10 plantor av Vanda coeruela i paketet. Eftersom nu en ska vara i blom så ser man ju ganska fort (även om den blommande är en Princess Mikasa) att det inte är de plantor som står i pappren som ligger i paketet.

1/11 -08

Men Thomas, tar du in 20 plantor behöver ingen vara i blom, dom behöver bara vara hyfsat lika och inte uppvisa några defekter. Kan tänka mig att en hel del icka blommande arter av phalaenopsis kan vara mycket lika hybrider i bladen. Dvs ta in 10 plantor med rena arter och 10 hybrider med någorlunda lika utseende. Det är nu det blir intressant och se hur tullpersonelen tolkar texten angående "irregular growth and heterogeneous size and shape within a taxon". Det är få här som kan avgöra detta om ens någon, hur skall en stackars tullare som knapt sett en orkide kunna göra detta!?

Sen måste ALLA plantor ha minst en blommande blomma för att få föra in färre än 20. Det räcker inte med att bara 1 av 10 plantor i blom! och tror du den vanlige tulltjänstemannen ser skillnad på arter och hybrider? Det klarar ju inte ens odlarna själva

1/11 -08

Nu blir jag konfunderad!

Tommy, i länken till CITES appendix I, II och III kan man läsa att i Appendix II står det "ORCHIDACEAE spp.". Är det inte så att spp står för species dvs arter i pluralform och sp är art i singular? I så fall är det ju tydligt att hybriderna inte står på listan. Vad jag inte förstår så står det om hybrider i fotnoten?

Är detta en gammal fotnot som glömts bort i en uppdatering efter revision?

2/11 -08

Nä, Magnus nu läste du inte noga. I mitt exempel skulle det bara föras in 10 exemplar alltså färre än 20. Jag såg sedan att jag heller inte läst helt noga eftersom om antalet är färre än 20 måste det vara en utslagen blomma på varje planta.

Men hur blir det då om jag ska beställa ungplantor från t.ex. Canada? Låt säga att jag ska ha 3 hybrider av Paph, 2 arter Phrag, 4 arter Phalaenopsis och 3 Vanda-hybrider. Till vilka behöver jag nu CITES-tillstånd förutom sundhetscertifikatet?

Ja, snårigt är det!

Det är mog ingen dum idé som Magnus kläckte. Att motionera till årsmötet om en utredning av införselreglerna som gäller oss medlemmar i SOS.

2/11 -08

Thomas, Om jag tolkar saken rätt, vilket jag inte vet, skulle jag säga som så här Två tolkningar

1)
Alla skulle vara ungplantor, vilket medför att du inte har någon blomma på någon planta.
Ovanstående fotnot till CITES gäller bara hybrider av de specifika arterna och just nu verkar det som om ALLA andra hybrider kräver CITES.
Alla arter behöver fortfarande CITES......
Jag skulle då säga att
3 hybrider av Paph , tillhör inte de fyra undantagen i fotnoten ovan, kräver CITES
2 arter Phrag, arter kräver CITES
4 arter Phalaenopsis, arter kräver CITES
3 Vanda-hybrider, blommar inte som ungplantor och är färre än 20 av samma hybrid vilket kräver CITES.

2)
Vore det så att CITES ENBART gäller naturhybrider och rena arter skulle du inte behöva CITES för Paph hybriderna och vanda hybriderna men dock för Phrag och Phal arterna

.

Vad säger du Thomas? hur tolkar du CITES i ditt exempel?
Sen vet jag inte hur jordbruksverket tolkar reglerna för vilka plantor du behöver importtillstånd för! Det blir nästa bekymmer.......

2/11 -08

Magnus, jag tolkar det precis som du gör men sen vet man ju inte hur jordbruksverket eller rättare sagt smittskyddsenheten tolkar det eftersom det är dom som åker ut och kollar igenom pappren.

Jag har i alla fall gett upp hoppet med att importera annat än flaskor från länder utanför EU. Det är lättare att försöka få hit odlare till utställningar och köpa plantorna när dom redan befinner sig inom EU.

2/11 -08

Håller med dig Thomas!
Jag tror faktiskt inte kontrollanterna är så farliga utan det är nog de övernitiska tullarna som läser innantill i CITES appendixen och jämför namnen på lapparna. Står det paphiopedilum och dom ser det namnet på appendix I listan, och dom har en dålig dag är det kört, med eller utan papper.....

Ge ditt svar

Hej. Imorgon åker jag till Miami i 2 dagar och sedan på en Kryssning i Karribien. Och undrar nu om någon här vet om man får ta med sig Orkidéer från USA till Sverige igen.
Tack På Förhand:)

Nyckelord: import, USA, CITES

6/5 -08

Du måste ha Cities och sundhetsintyg.

6/5 -08

Som komplement till Berraks kommentar ovan kan jag säga att eftersom du behöver Cites så kommer du inte kunna ta med dig hem -- det tar säkert 2 månader att ordna papperena från USA och Sverige.

7/5 -08

Det lät ju krångligt...Attans oxå!! Vad är Cities?

7/5 -08

Åh vad avundsjuk jag blir på dig som ska till Karibien. Åkte på kryssning där jan-07. Vilken båt åker du med ? Vilka öar kommer du till ? Jag letade orkideér när jag var borta, men hittade just inget alls.
Bada och njut av all god mat istället

7/5 -08

Attans Sebastian. Vem skall nu hålla ett öga på mig. Passa på att njuta, det är er väl unnat.
Vi håller ställningarna i Fagerhult. Lena

7/5 -08

Adelsward: CITES är till för att skydda utrotningshotade arter från illegal smuggling och annat ohyggligt. Mest för att reglera vad som plockas/fångas vilt - men vissa tycker att orkidé reglerna är för tuffa och har haft lite motsatt effekt i och med att det har drivit upp priset på orkidéer så de är nu ännu mer attraktiva för smugglare... Hur som helst. För att få lov att flytta en planta/djur som är med på CITES listor från ett land till ett annat måste du ansöka om ett certifikat, (plus hälsointyg så att sjukdomar inte sprids osv.). Det finns olika nivåer, typ CITES appendix I är det värst drabbade, och appendix II är inte lika kritiska arter osv. Dett är anledningen jag fick lämna mina orkidéer i usa när jag flyttade hem... om du inte har papper (från odlaren) på alla dina plantor och hinner skaffa de komplicerade och ibland kostsamma hälso intygen och CITES certifikaten kan du inte ta med dina plantor in i EU. Även om du har allt detta, och tullen hittar ett misstänksamt blad eller spår av ohyra, så sprutar de hela samlingen med starka medel som många orkidéer inte ens överlever.... Mer besvär än det är värt tyvärr...

7/5 -08

Lilora - Vi åker med "Liberty Of The Seas" Royal Carribean Cruiseline. Det blir vår 5 gång med dom. Vi ska till St Marten, Puerto Rico & Labadee (haiti)
Valkyrie66 - Tack för ett detaljerat svar.

Ge ditt svar

Var i Thailand under jul och nyår och var och tittade på en orkideefarm. Helt underbara orkideer förstås. Frågade ägarinnan om jag kunde köpa med mig och lagligt föra in i Sverige och svaret blev ja. Eftersom de inte var odlade i jord och att det var hybrider så är det lagligt, enligt henne. Köpte en helt underbar Vanda, Robert Black, en Cattleya Petite Star och en Mokara, aldrig hört talas om men tydligen en Vandasläkting. Alla var i knoppstadiet och frågan var ju hur jag skulle transportera dem! Okej, ner med dem i resväskan, handdukar runt om och stängde. Inte ett krökt blad ens en gång när jag packade upp dem, alla var lika fina och nu har knopparna slagit ut på Vandan och Cattleyan, helt underbara! Nästa resa till Thailand så blir det mer orkideer, det är helt klart! Priset? 340 svenska för alla tre, vuxna exemplar!

Nyckelord: CITES, smuggling

15/1 -08

Och jag som bara vågade köpa flaskor, inga plantor.

15/1 -08

Hej Lillan

Visst är du en smugglare.
Man måste ha CITES papper och sundhetsintyg från odlaren och importtillstånd från Jordbruksverket. Så du får nog skicka dina plantor till mig.

Nä, jag bara skojar!

Om man tar in ett par hybrider tycker jag inte spelar någon roll, växtskyddet är ju till för att skydda utrotningshotade arter.
Lägg gärna upp en bild på dina nya skyddslingar. Din VAnda är troligen en Vanda Roberts Delight 'Black'

Här har du en bild på en liknande.

Odlingsråd hittar du här

MVH
Tommy

15/1 -08

Japp, som jag trodde, nu är det bara att vänta på tullpolisen! Smugglare får väl sitta si så där 5-10 år, det är det värt! Jodå, min ser ut som din, min är lite mer vit/purpur-brokig. Tack så mycket för skötseltipsen!

Lillan

15/1 -08

är det ngn som varit i kontakt med tullen för att höra vad som egentligen händer om man skulle bli tagen med en planta eller flaska??? skulle vara väldigt kul att veta.
själv har jag tagit med en planta som jag försökt lämna in till tullen vid ankomst per flyg. bara för att få se vad som händer. men tullen var stängd och jag fick därmed sålla mig still orkidesmugglarnas skara.

16/1 -08

Var på besök hos en orkideeodlare här i Sverige för cirka 2 år sedan. Vi pratade då om att ta in orkideer från t ex Thailand, han sa att man får ta in hybrider! Tänkte jag skulle ringa Jordbruksverket och kanske få ett riktigt svar om man får eller ej. Inte så roligt att köpa flaskor, lång väntan på blomning, om de lyckas överleva.

17/1 -08

stämmer som tommy sa, men med mina ord så låter det:
först måst man ha importtillsånd härifrån sverge. tror det var fem olika arter per tillstånd och varje tillstånd kostade ett par hundralappar styck. sen måste man ha sundhets och äkthetsintyg från landet man importerar ifrån. och det är inget man enkelt gör som en vanlig turist.
om det är arter eller hybrider spelar ingen roll. men det måste vara godkännda från cites för att odlas/handlas med o importeras/exporteras.
sen måste plantan såklart vara odlad. då det ju är totalt superförbjudet att plocka vilda orkideer. men såklart vill väl ingen av oss köpa en planta som berövats från sin naturliga växtplats. men som tur är så är ju i stort sett allt odlat.
sen får det inte vara någon jord med plantan heller. men där har ju vi orkideodlare inte något direkt problem.
och som en sista liten avslutning måsta man medela tullen om när man tänker passera genom tullen med planterna.

jag skulle vilja säga att man inte behöver ha ngt dåligt samvete om man tar med några planter, arter eller hybrider, för den egna lilla samlingen. då systemet inte gör det möjligt för oss att vara lagliga. därimot tycker jag man själv ska förvissa sig om att planterna är sunda o friska.

Ge ditt svar

Nästa bok e en liten favorit bok som få verkar känna till.
Botanicas orchids, 700 sidor, 1200bilder. nästan inga hybrider!! jag tycker att den e ett bra kompliment till Pridgeons klassiker, informativa bilder (en del med dålig upplösning). många spännande arter.
Enda minus är storleken, bara 19×15 cm, ingen bok man kan bläddra med en hand när man dricker sitt kaffe.
182 kr på adlibris!!!! vill nästan köpa en till för den e så billig!

Nyckelord: boktips, import

4/1 -08

Den har jag haft ett par år och den är en av mina favoriter!!
Visserligen är den rätt tung, men det kompakta formatet gör att den ändå alltid får följa med på bl a resor till orkidéutställningar

4/1 -08

Den har jag också haft ett tag.Fick den av min man, inköpt i Singapor. Den är lite tung, men formatet gör att man kan ha den ryggsäcken.

4/1 -08

He-he

Orchideböcker kan man aldrig få nog av. Loggade in på Bokus och köpte ovanstående + 2 till.
Såg också att en ny Slipper är på väg. Tropical Slipper Orchids" av Harold Koopowitz är på ingående.

Den måste jag bara ha eftersom jag har en Paph. Harold Koopowitz

Förresten - Jag beställde också "Miniature Orchids" - och "Fragant orchids" som jag vet Kamila gillar

Tack för tipset.
Beställt en jag å.

Eje

4/1 -08

Bertil - Jag har läst om den nya Slipper-boken på en amerikansk site förut. Blev genast jättesugen, men boken är just nu lite i dyraste laget. Kanske kan priset sjunka längre fram.

4/1 -08

Bertil igen - Jag sökte på bokfynd.nu och såg att Tropical Slipper Orchids är mycket billigare på Amazon com
Enligt Bokfynd, så blir totalkostnaden 302 kr.

Mina engelskspråkiga orkidéböcker har jag f ö tidigare beställt därifrån och var väldigt nöjd med både priser och service. En gång beställde jag 2 st och då skickade dom den ena direkt, medan dom bad om ursäkt för att de inte hade båda inne. Den andra kom några dar senare och det kostade inget extra.

4/1 -08

Jag tar och förbeställer boken om Slipper Orchids från Amazon.com. Det låga dagspriset kan komma att ändras.

4/1 -08

Tänk på att om man beställer från utanför EU så kan (ska) moms och tull tillkomma, totalt runt 30%. På bokpriset tillkommer också frakt (vilken det också är samma tull+moms på).

Brukar sluta med att det är lika billigt/dyrt att beställa från amazon.co.uk (England).

4/1 -08

När jag beställde från Amazon. com, i USA, så visste jag inte att det fanns nån sån i England.
Hur som helst, så var fick jag mina böcker till ett lägre pris, än vad de skulle ha kostat i Sverige.Dom la inte på nån tull.

4/1 -08

+ 5/1 -08

Jag har beställt orkidéböcker från alibris.com i USA ett par gånger. Jag har har tjänat över 100 kronor/bok jämfört med bokus och det enda som tillkommit, på angivet pris, är frakten. Det tar kanske ett par veckor extra men det är det värt. De säljer både nya och begagnade böcker och de anger kvalitén. Jag har dock köpt nya till kanonpris. Har för mig att alibris finns i Storbritannien också. www.alibris.com

4/1 -08

Ett litet förtydligande, och mer om amazon.co.uk:

- Det är Svenska Tullverket som lägger på tull-avgiften och momsen. Detta administreras av Posten på så sätt att Posten öppnar frakthandlingen, räknar ut tull + moms + sin avgift och gör paketet till ett postförskottspaket. Man får en avi hem och går och hämtar ut paketet, och betalar, på sitt uthämtningsställe.

- Det är inte alla paket från USA som 'fastnar' hos Tullen/Posten, utan ganska ofta slinker paketen igenom utan att man behöver betala påslaget.

- Även på böcker från Amazon i Europa (Tyskland och England) måste man betala svensk moms (6% på böcker, 25% på frakt). Detta läggs på direkt av Amazon, men först i kundvagnen, ej på priset du ser på de olika boksidorna på deras site.

Ge din åsikt