Råd / Att köpa orkidéer / · Orkidéförsäljare /

Skriv början av artikeln om Schwerter

Nyckelord: Schwerter

Inlägg med Schwerter som nyckelord.

Jag är på väg ner till bl a dessa odlare så ni kan beställa direkt av mig så plockar jag ut de bästa exemplaren.
Läs mer på http://www.orchidehuset.se
Hälsningar Peter Göttfert

Nyckelord: Import, Lucke, Wichmann, Schwerter

8/8 -16

+ 9/8 -16

Ser den inte på deras sidor men jag är på jakt efter en Sophronitis pygmaea (Catleya). Så ser du en så hör av dig med priset, please

9/8 -16

OK! Jag letar. Den som söker han finner får vi hoppas!

9/8 -16

Letar jag inte hittar jag inte, letar jag hittar jag ändå inte men vet att den finns så då letar jag på fel ställe

9/8 -16

En här på OP tipsade att Elsner har pygmaea vilket stämmer så nu har jag beställt en

10/8 -16

Fel på din sida idag Peter kommer inte in där ??

10/8 -16

Går hur bra som helst att komma in på Orkidéhusets sida är där nu.

10/8 -16

jag kommer in på sidan

10/8 -16

Ok fungerade inte förut, men nu gick det bra

10/8 -16

Bra initiativ! Men jag har naturligtvis redan lagt en beställning hos Wichmann.

11/8 -16

Kul att så många är intresserade av dessa odlare. Samt vilka spännande orkidéer ni har beställt.
Jag ska göra mitt bästa för att det blir bästa plantorna. Peter

Ge ditt svar

Ute i godan tid så anordnar jag en sambeställning från Schwerter, som har ett otroligt utbud utav orkidéer.

Tanken är att jag eller möjligtvis någon mer agerar värdar för insamling av beställningar och pengar för samordern som sedan skickas till mig (ev. Någon annan). Och sedan vidare till er. Den 15 Juni kommer order att läggas och då hoppas jag att vi är en hel drös med folk som likt kossorna krumsprångar efter orkidéer! Detta ger er också god tid att spara ihop till det ni vill ha!

Om ni vill vara med, skicka ett Pm till mig med mail adress så kan jag fixa information från Schwerter vartefter!:)

Under sambeställningar finns denna sambeställning men vet inte om den nådde ut i flödet! Hör gärna av er om det finns förbättringar att göra!

Mvh Henrik

//edit: tog bort "evenemanget" och informerar alla i denna vanliga post!

Nyckelord: schwerter, orkidéer, sambeställning

18/11 -14

När jag läste beställningsformuläret funderade jag uti ett par saker. Gemensamma kostnader och frakt från Schwerter. Det blir inte riktigt rättvist om det delas per beställare. Om det beställs t.ex 100 plantor och någon vill bara ha en då blir det inte riktigt som det ska. I de sambeställningar jag har varit med om har det fördelats per vara.

18/11 -14

Jaha! jo det lät ju ganska logiskt! Sorry,jag ska ändra!:)

18/11 -14

Nu ska det vara åtgärdat!:)

19/11 -14

Det blir mycket att " FÖLJA" här på forumet. Trevligt.

Ge ditt svar

Gjorde en önskelista från Schwerter i våras, och äntligen har jag fått fingrarna ur och beställt!

Är rätt så nöjd med plantorna, LC Jungle Eyes var planterad i en väl fuktbevarande spaghnum och hade väl inga vidare rötter på bakbulberna och C. loddigesii hade lite halvdåliga rötter. Ganska smulig kompost så fick plantera om allt här mitt i natten (så går det när man är småbarnsförälder, hästägare och orkidéfantast).

De här plantorna köpte jag då, främre raden:
LC. Jungle Eyes
C. schilleriana
C. aclandiae
L. perrinii coerulea
C. loddigesii var. punctatissima
Bakre raden:
C. intermedia coerulea aquinii
P. violacea var sumatra

Endast Jungle Eyes är blomstor men tyckte mig se en början på en stängel på violacean, hoppas kan man ju iaf

Nyckelord: Schwerter

Ge din åsikt

18/7 -13

Dela frakt?

Jag säger väl som jag brukar den här tiden på året, finns det någon kring Gbg/Alingsås som vill dela på frakten för en beställning från Schwerter? För att det ska bli lönt får det bli i avhämtnings-/avlämningsformat...

Nyckelord: Schwerter

18/7 -13

Synd, hade tänkt beställa jag också men var lite långt att hämta i Gbg

18/7 -13

Jo, deras frakt stinger lite om man bara vill ha ett fåtal plantor...
Men med postens porto är det inte värt att bara vara 2 och sedan packa om och skicka, då går det ett ut tyvärr!

18/7 -13

Ska höra om min mamma skulle köpa någon planta men tror kanske inte hon vill betala en tredjedelsfrakt för en planta

18/7 -13

Yes Annika, jag är på! Två hjärnor samma tanke

18/7 -13

Jag kan tänka mig att hänga på också!

18/7 -13

Perfekt! Vad kul Jag fick Schwerters lista idag, skicka er mailadress om ni vill ha den, Solstråle och sommarbo!
Kolla i lugn och ro vad ni vill ha, så beställer vi, jag kan skicka beställningen...

24/7 -13

Har hunnit få lite respons angående att dela frakten, sommarbo eller ni andra som kan tänka er vara med, hojta till mig så jag vet om ni vill haka på eller så...

31/7 -13

sommarbo och Solstråle, Schwerter skickade våra varor igår!
Jag hoppas att de anländer strul-fritt i veckan, vad tror ni om att ses i Gbg under lördagen för överlämning om det går som tänkt med leveransen?

31/7 -13

Är upptagen på dagen men morgon eller senare på kvällen, typ efter kl 18 går det bra!

31/7 -13

Jag jobbar från 12, men kan träffas innan! Om det passar dig bättre sommarbo, så kan jag ta hand om dina plantor, så kan du komma förbi mitt jobb.

31/7 -13

Jag jobbar från 12, men kan träffas innan! Om det passar dig bättre sommarbo, så kan jag ta hand om dina plantor, så kan du komma förbi mitt jobb.

31/7 -13

Kanske kan vi stråla samman på förmiddagen då, innan ditt jobb, Solstråle - om det passade med dig, sommarbo?

31/7 -13

Funkar för mig

Ge ditt svar

28/6 -12

Mer smått och gott!

Mer smått och gott!. Från Annika.

Så kom paketet från Schwerter, som vanligt är jag överlag väldigt nöjd! På bakre raden står från vänster till höger: Paph. Harold Koopowitz och Paph. Pandion (med knopp!?). Fram står från vänster till höger: Paph. Gloria Naugle, Paph. superbiens och Paph. Kemp Tower. Närmast i bild ligger den Phal. braceana som slank med

Så till Paph. Kemp Tower, den verkar vara en liten pigg sak, men den har två fula bruna, mjuka fläckar på kanten av bladen och rötterna har nog stått för blött.. Hoppas den tar fart här!

Mitt i allt tog min sphagnum slut, så då tager man vad man haver, nämligen björnmossa. Det började som ett experiment i ett par krukor, nu får man hoppas att det fungerar!

Nyckelord: Phal. braeana, Paphiopedilum, Schwerter

28/6 -12

Passa de där bruna fläckarna så att det inte är röta, för då kan det gå fort. Tycker det ser lite oroväckande ut på bilden.

28/6 -12

Jeg ville nok ikke ha brukt bjørnemose. Bare sphagnum kan absorbere og holde vann med hele overflaten, mens bjørnemose gjør det med et primitivt ledningsvev og den har ikke den antibakterielle effekten av sphagnum. Det er jo veldig mye sphagnum der ute; fant ut at den lave røde typen som vokser i tette matter på berg er best å holde på vann. Men hvis du vil ofre planter for eksperiment så er det ok

28/6 -12

Mattias: ska jag skära bort och kanela kanske?
Olga: björnmossan var det enda jag kom på när min sphagnum tog slut...jag tror inte heller den håller fukt särskilt bra, men den ska vara näringsrik har jag hört. Röd lave har jag nog ingen just här...men det finns en slags sphagnum ute i skogarna också då?
Kan stora lecakulor vara ett alternativ?

28/6 -12

Är detta en slags sphagnum? Kunde man ta denna till omplantering då?

28/6 -12

Denne ser mer ut som sphagnum ja. Men heller bruk denne enn bjørnemose.

28/6 -12

Jag har provat med denna till min Harold Koopowitz...får hoppas alla står sig! Hade jag insett att det finns en slags sphagnum även här hade jag ju kunnat plocka det igår redan när jag planterade om.

29/6 -12

Det är svårt att avgöra på bilden. Ser det svarta "torrt" ut är det ingen fara. Men är det blött så kan det vara fara. Dessutom luktar rötan väldigt specielt. Sött på något vis. Sen i 8 fall av 10... hos mig i alla fall, så startar rötan nere vid plantans bas. Så kanske är det något ofarligt du har att göra med där. Håll daglig koll i alla fall så det inte sprider sig.

29/6 -12

Det mörka både ser ut och känns som gelé, men jag känner ingen lukt alls... Mailade Schwerter också, han trodde det var mekaniskt och föreslog lite kol eller kanel på. Jag provar väl med det och hoppas att det stannar där... Kunde inte se någon röta på andra ställen vid omplanteringen i alla fall, om det skulle vara det.

29/6 -12

Hmm... Varför har vi ingen "gilla"-knapp? Behövs vid sådana här tillfällen...

Grattis till fina plantor! Gillar verkligen Paph. Pandion och jag hoppas den är i knopp, även Kemp Tower var mycket trevlig med lååååånga petaler. Och en liten superbiens slank med också ser jag, min hälsar och grattar till att nu är ägare till ett tvättäkta sego (min jobbar på sin stängel, men har blivit okörd av min purpuratum rätt så rejält som kommit betydligt längre på sin trots att den började senare).

Apropå de bruna, geléaktiga fläckarna så skulle jag nog skära bort dem och kanela för säkerhets skull, är det röta så sprider det sig blixtsnabbt oavsett om de är orsakade av mekaniska skador eller ej. Men gör som herr Schwerter föreslog först och håll koll.

30/6 -12

Det vore jättekul om det kommer upp en knopp, men den har blivit omplanterad, trimmad i rötterna och det lilla som visar sig ser...jae, nästan torrt ut..? Så det återstår att se om det orkar komma en liten Pandion-blomma eller inte. Just nu är ingen paph. i blom här hemma, fanaticum växer så långsamt att jag fortfarande är lite osäker på om det är en knopp som kommer. Jag börjar undra om de växer så sakta i en normal takt, eller om de står kinkigt på något vis här...

Kemp Tower är helt i min smak! Trist med fläckarna bara...nu på morgonen tycker jag den större av de två fläckarna sett ut att växa, så nu blir det till att skära och kanela. Strök lite kol över det igår men det gjorde nog ingen skillnad.

Prata om bilden

17/6 -12

Sambeställa?

Tänkte höra om någon kring Alingsås/Partille/Göteborg vill sambeställa från Schwerter? Jag befinner mig i Lerum nu och tänkte det kunde vara bra att hålla nere frakten men utan att behöva packa om och skicka inom Sverige sedan. Med andra ord tänker jag mig avhämtning i så fall... Finns det något intresse?

Nyckelord: Schwerter, Sambeställa

18/6 -12

Ingen som är sugen? Då blir det till att köpa själv

18/6 -12

Sugen, men i fel ände av landet...

Sugen, men ska resa och är inte hemma under sommaren . ..

18/6 -12

Ja säger det samma fel del av Sverige tyvärr

18/6 -12

Samma problem här - intresserad av att beställa men bor i fel del av landet.

19/6 -12

Samma här, jag vill beställa men bor också i fel del av landet...

19/6 -12

Borlänge, Linköping är väl inte så fel. Annika hade ju sambeställning sist och det gick bra

19/6 -12

Det är vid såna här tillfällen man önskar att man hade körkort!

19/6 -12

Det låter nästan som en mer allmän sambeställning behöver komma till igen
DJungelkatt: hade jag inte flytt Linköping över sommaren skulle du tvärtom bott helt rätt i landet.

19/6 -12

Haha! Typiskt!

Ge ditt svar

Då var ett paket från Scwerter här. Kul att plocka upp tre nya Cattleya arter. Även om frakten kan tyckas dyr från dem (?22,50) så är det värt för att få fina plantor levererade fram till dörren. Bara hoppas att plantorna från Großräschener Orchideen är lika fina...

Nyckelord: Schwerter

31/5 -12

Grattis! Alltid roligt att få ett paket, speciellt när innehållet är orkieer. Det kanske kommer snart en sambeställning då frakten blir bara några kronor + Sverigefrakt.

31/5 -12

stella: är du på gång att samordna?

31/5 -12

Annika; Det är lite svårt eftersom jag jobbar nästan 80% natt. Om några år kanske när man är pensionär så har man tid och ork (förhoppningsvis)

31/5 -12

Grattis till fina Cattleyor, härlig frisk grön färg. Plantorna jag fick från Großräschener Orchideen förra året höll god kvalité, så du har nog en lyckad leverans till på gång.

Ge din åsikt
Paket från Schwerter. Från Björn75.

 

Nyckelord: Schwerter

Prata om bilden

Här kommer ett smakprov på vad som kom i sambeställningen, jag känner mig i det stora hela väldigt nöjd med vad jag fått!

Nederst står Papharna, från vänster till höger; fanaticum, venustum och fairrieanum... Bladen på fanaticum är bland de finaste jag sett, de fullkomligen gnistrar! Det enda som kändes lite trist var storleken på fairrieanum (vilket kanske syns på Tripp, Trapp, Trull?). Den skulle vara blomstor...det kanske den är, men jämfört med de andra stora ter den sig spinkig.

Så följer lite annat smått och gott... Från vänster till höger står Dtps. Tzu Chiang Sapphire, Phal. speciosa, Phal, tetraspis C#1, Ionopsis utricularioides och Dend. cochliodes. När jag packade upp Dtps. höll jag på att smälla av, den har 3 blomstänglar på G! Enligt beskrivningen skulle den komma med en kortare stängel Jag planterade om den igår i en större kruka, att döma av alla rötter och mossans hållfasthet hade det nog inte behövts... Och den lilla speciosan ser ut att ha en antydan till stängel! Men man ska inte ropa hej...

Hoppas nu att alla sambeställare kommer känna sig lika nöjda som jag! Att köpa från Schwerter gör jag gärna igen...

Nyckelord: Schwerter, Phalaenopsis, Paphiopedilum

6/5 -12

De ser fina ut, jag förstår att du är nöjd. P. fairrieanum är en smalbladig och småvuxen art, så så ynklig ser den inte ut. Även om jag kanske skulle tveka att låta den blomma innan den vuxit till sig med flera rosetter.

6/5 -12

De är fina allihopa, inte en klämskada någonstans trots att de kom i de gigantiska paketen!
Ahaa, jag har inte kunnat hitta bra bilder på bladen på Paph. fairrieanum som referens, men då förstår jag att storleken är normal för den sorten... Hur skulle du göra för att inte låta den blomma, Flora? Är det att odla på ett speciellt sätt, eller att kapa en stängel om det kommer någon..?

6/5 -12

Jag skulle klippa stängeln om den vill blomma snart. Men det är möjligt att den växer till sig lite innan den bildar stängel och blir plantan starkare kan det vara okey. Det är också möjligt att den hoppar över att blomma innan den bildat fler rosetter. Jag har ingen fairrieanum ännu och är lite osäker på hur benägen den är att blomma till varje pris. En del arter hoppar ofta över blomningen om förhållandena inte är perfekta, medan andra arter lätt blommar ihjäl sig istället. P. fairrieanum hör inte till de mest lättodlade, en del har stora problem med arten och andra klarar den fint. Den verkar vara känslig för saltuppbyggnad i komposten, så jag tror det kan löna sig att plantera om den ofta och blanda musselskal i komposten, eftersom den gillar kalk.

6/5 -12

Tack för tipset, jag inser att jag har dålig koll på vad jag köpt, blir till att googla mer
Vart hittar man musselskal..?

6/5 -12

Krossade mussel eller snäckskal med lite träkol, finns att köpa till burfåglar i zooaffärer, ibland också i mataffärens djurfoderhylla.

7/5 -12

Vilka fina plantor! Visst verkar det vara bra kvalitet på Schwerters orkidéer? Jag ska hämta två till jag beställt därifrån idag (är sjuk och vill helst inte sticka näsan utanför dörren, men vad gör man? Kan ju inte skicka katterna direkt).

Jag hoppas din Dtps. Tzu Chiang Sapphire kommer att dofta lika ljuvligt som det visade sig att min Orange gör, en helt oväntad bonus.

Har du också en venustum nu? Ska vi "tävla" med dem med? Apropå det så jobbar min Paph. Maudiae Vinicolor 'Schwarze Madonna' på ett nytt blad! Den verkar växa himla snabbt jämfört med naturformerna hittills.

7/5 -12

Just det, glömde bort apropå snäckskal. Jag har ju köpt detta till de av mina Paphar som vill ha det och jag beställde det härifrån: Snäckskal till fågel

7/5 -12

Mutanten: än dröjer det innan det kommer blommor på Dtps, tror jag, men med befintliga stänglar finns det potential!
Ja, nu har jag också en venustum, den är väldigt fint, men fanaticum slår den med hästlängder i vackert bladverk, om du vill ha tips på fler
Hitintills har jag inte sett någon action på min Schwarze Madonna, men så plågades den med omplantering och pill pga tusenfotingar, så jag hoppas den börjar vrålväxa snart nog

7/5 -12

Jag kollade upp fanaticum och den har ett otroligt vackert bladverk, men jag tål inte blommorna på den - så kallade toapaphar som jag och min kompis döpt dem till, eller urinoarpaphar... Elakt, jag vet, men så fort jag ser dem så tänker jag genast på toaletter/urinoarer. Det är synd på fantastiskt fina bladverk...

Det gör den säkert, den verkar vara en tacksam liten sak (och min har inte behövt tampas med tusenfotingar som tur är), växer så det knakar.

7/5 -12

Hahaha, sambons association är exakt densamma till dessa! Jag å andra sidan ser på blombladen som på trollsländevingar, mycket trevligare
Jag var och kikade på den nyss, ingen antydan till växtvärk, men jag ska peppa den och påminna om syskon-tävlingen!

Ge ditt svar

6/5 -12

Schwerter

Så här såg det ut när från försändelsen anlände i fredags! De hade tejpat ihop 3 kartonger, en gigant och två halvor... Det har varit som julafton att packa upp allt, överlag är intrycket mycket bra för alla plantor! ..flera kommer med stängel!

Bilden visar det inte så bra, men detta är allas (förutom några som inte kom med på bild) plantor! Här har jag packat upp alla för att kolla skick och namn, och packat om dem igen... De som behövt har fått en liten dusch, har inte vattnat för fraktens skull, men ingen verkade heller snustorr.

Jag ska lägga upp bilder på mina egna, jag känner mig väldigt nöjd med kvaliteten på det de skickat!

Nyckelord: Sambeställning, Schwerter

6/5 -12

Fin kisse! Jag har också en svart och långhårig.

6/5 -12

Visst är han
Han var väldigt noga med sin inspektion, och sitter så försiktigt nu och sniffar på de uppackade plantorna!

6/5 -12

Roligt att kvalitén på plantorna verkar bra. Spanade efter mina plantor på samlingsbilden - men de gömmer sig nog bland de stora . Synd att Schwerter inte skickade med någon bonusplanta, den hade du varit väl värd!

6/5 -12

Stilig kissebisse! Paketet är lika stiligt det med, nästan... Väntar med spänning på paket.... Bra jobbat!

6/5 -12

Tack båda för de glada tillropen, de behövs nu när jag "bara" är halvvägs i inpackningen, trots att jag började för ca 3 timmar sedan :P

Ge ditt svar

Jag hade ju tänkte skriva om detta igår, när de kom alla nopsisar, men jag planterade om HELA dagen igår fram till 00:30 - 1 inatt någongång, så jag orkade helt enkelt inte.

ALDRIG att jag planterar om 14 nopsisar igen i en smäll. Inte blev det bättre av att jag var tvungen att tvätta och sortera barken innan jag kunde använda den heller, har nött bort skinnet på pek- och långfingret på min vänstra hand. Jag planterade om alla, dels för att kunna se hur rötterna såg ut, dels för att ha koll på när det blivit gjort och så för att jag trodde att jag skulle få fler paket idag, men ack vad jag bedrog mig - de är fortfarande kvar i Tyskland.

Nåväl, det är nog bra att mina fingrar får vila lite idag.

Nu till det viktiga: plantorna!

Som ni kan se så var de VÄL inpakterade och jag hade förväntat mig 13 plantor då två gått och dött i Tyskland, P. stuartiana och P. equestris var. coerulea (de har fått in fler av equestrisen nu), så när den "döda" equestrisen var med blev jag minst sagt förvånad. Jag har fått tillbaka pengar för den trots allt. Förstår dock varför de satte den som "död" då den är minst sagt i mindre bra skick - den har i princip inget rotsystem så jag får hoppas att den klarar sig.

Skicket på plantorna varierar från "bra" till "herreGUD, vad har de matat den med?!". Jag tror att de med sämst rotsystem är P. equestris 'Apari' pink och P. pulchra och jag hoppas de kommer börja växa. En del plantor har skador på vissa av bladen, lite gula fläckar här och där, men inget som ser alarmerande ut, utan snarare sådant som man kan räkna med att plantor får efter ett tag. Vissa fläckar och missfärgningar oroar mig en smula, så dessa plantor håller jag ett extra öga på för att se om det bara är jag som är hysterisk, eller om det faktiskt är något.

Den gladaste överraskingen var nog ändå P. equestris aurea. Det känns nästan lite som att den stora orkidéguden förbarmade sig över denna lilla amatör efter att jag förlorade min förra aurea, och bestämde sig för att jag skulle få ett monster! Den är ENORM! Det tog mig en halv evighet att lyckas få ur den ur krukan den kom i (fick klippa upp den), ytterligare en evighet att få bort all mossa + döda rötter och sedan fick den flytta till en störra kruka. Hade inte kunnat klämt ner den i en 12cm ens med en kofot tror jag.

Jag är väldigt nöjd med alla plantor och jag hoppas att de alla återhämtar sig från transport, misshandel och omplantering snart.

Nyckelord: Doritaenopsis, Phalaenopsis, Schwerter

26/4 -12

Saknar tiden när man fick hem sånna där monsterpaket Nu har jag bara plats för några enstaka åt gången. Har besökt Schwerter i Tyskland ett par gånger och det är alltid trevligt. Kanske blir en sväng i höst igen.

26/4 -12

Vad roligt med så många plantor! Känner igen känslan med nya orkidéer. Snart får vi vår sambeställning, så man har någonting roligt att se fram emot. Ja, det börjar vara det där med platsbrist. Det var en monster planta kan man säga

26/4 -12

Kul! Kattpatrullen verkar sköta sitt jobb också...
...men vad är detta andra paket du pratar om?

26/4 -12

Meeeeooowww vilka orkisar!
Aurean ser ju verkligen växtvillig ut! Flera baskeikis va? De verkar ju vara större o kraftigare, aurea, iaf de från schwerter.
Men varför klippte du av stängeln på Philip???

26/4 -12

Jupp, med tanke på att jag har några beställningar kvar som bör trilla in i morgon och i Maj så kommer det bli trångt.

Blomtjuven: För att blommorna var på väg att vissna och den lilla saken inte hade jättemånga rötter. Jag föredrar om den använder energin till att hantera flyttstressen med än att hålla liv i döende blommor.

Ge din åsikt

Sådär ja, gott folk! Idag trillade sista betalningen in och överföringen är nu gjord till Schwerter! Vår gemensamma nota landade på 1055,55 Euro inklusive frakten... Enligt min bank skulle det ta runt 3 dagar för pengarna att komma fram, så de bör hinna få pengarna i veckan.

Jag har mailat dem och uppdaterat om vår betalning och frågat om leveransen, jag återkommer när de svarat!

Nyckelord: Schwerter, Sambeställning

24/4 -12

GÖTT

24/4 -12

Bra jobb Annika!

24/4 -12

Tack JR, men än är värsta biten kvar, nämligen ompackningen

Schwerter är snabba vill jag lova, de svarar följande:

here it will get warm at the weekend. So if the weather is OK. in Sweden and we receive the money in time we can ship your plants on monday next week.
...det är ju inte utan att man vill brista ut i ett Hurra!

24/4 -12

Vad roligt!! Tack för jobbet Du lagt ner fast det värsta kanske är kvar, just ompackning och att skicka paketen.
Schwerter brukar vara ganska snabba att skicka plantorna.

24/4 -12

Det var en nota att bita i det där! . Glada besked du kommer med Annika - ser fram emot plantpaketet

24/4 -12

Bra jobbat, Annika

25/4 -12

Bra jobbat, det uppskattas!

25/4 -12

Tack för jobbet du lägger ner på detta!!

25/4 -12

Tack alla, nu hoppas vi bara att paketen kommer iväg i början på nästa vecka och att jag inte lever upp till min största fasa - flopp i ompackningen

30/4 -12

Då så! Då är vår beställning registrerad hos DHL och därmed på G!
Här till höger kan ni se hur en sambeställnings-samordnare har det dagarna innan beräknad ankomst (nåja, det där berget började växa för en månad sedan)...

Vad gäller väder och dylikt verkar det som att det kommer att bli kallare i slutet av veckan (såvida inte smhi och yr.no ändrar sig igen). Så om någon absolut inte vill ha sin beställning skickad i veckan pga detta får ni hojta, men min ambition var att packa om och skicka så snart jag bara kan - jag har helt enkelt inte plats för att ha något stående här!

30/4 -12

För min del så får du gärna vänta till veckan efter. Bättre senare och välmående än snabbare och död

30/4 -12

Det är det som är frågan, om grejerna hinner komma såpass att jag kan skicka så de anländer tills fredag verkar det lugnt. Om inte prognosen ändras kommer det bli kyligare en bra bit in på nästa vecka vilket innebär att frakten förskjuts nästan en vecka, så sett föredrar jag att skicka så snart jag kan - är ont om plats här.

30/4 -12

Ok
Skicka när SMHI tycker att det är varmast du

30/4 -12

Vi kan väl säga att vi får se när paketet/paketen (har bara ett sändningsnummer) hinner komma fram och ser vad smhi säger tills dess? För er som bor norröver förstår jag att vi kanske får avvakta i värsta fall, om tempen sjunker...

30/4 -12

Tror att jag är den nordligaste som är med på beställningen. Du kan ju vänta till nästa vecka, fast jag har fått orkidépaket även när det har varit minus, och det har gått bra (peppar peppar). Det har varit lindat i tidningspapper och någon slags plast etc.

2/5 -12

Jag tror inte det ska vara något problem om du skickar så snart som möjligt, så kör på.
Jag har fått leveranser i minusgrader utan problem, bara substratet inte är för vått så går det bra.

2/5 -12

Den som väntar på något gott...väntar alldeles för länge! Med andra ord har det ännu inte hunnit anlända något paket, vilket jag ändå hoppats att det skulle göra idag.
Sista uppdateringen är från inatt, då huserade våra små i Hamburg fortfarande

2/5 -12

Det har ju varit Valborg/1:a maj så det tar längre tid.

2/5 -12

Annika: Ang. väder så kan du skicka mina plantor så snart de är ompaketerade

2/5 -12

Av den erfarenhet jag har av Schwerter och skickande från Tyskland (låter som jag har massor med erfarenhet nu. eller hur? ) så dyker paktetet i regel upp dagen efter det har anlänt till Sverige. Jag väntar ju också paket från Schwerter som skickades i måndags. Misstänker att det anländer på fredag när jag är på jobbet så plantorna kommer bli fast hos posten över helgen... Hoppas de klarar sig och hoppas inte er jättebeställning råkar ut för samma sak.

2/5 -12

Om Schwerter använder DHL ihop med svenska posten, så körs paketet ut till dig. Om du inte är hemma, så lämnar dom det på postens företagsservice och du får en avi dagen efter. Om du inte har alltför långt till företagsservice, så brukar det gå bra att hämta det sent samma eftermiddag som dom försökte leverera det, om man är lite envis.

2/5 -12

Mats L: Tack! Då ska jag se till att göra det, vill inte att mina sötnosar blir fast över helgen.

Annika: Kolla om inte ert paket är i Sverige nu, jag kikade på mitt och det har kommit!

2/5 -12

Cecilia K: kommer de bara i vettig tid imorrn ska jag försöka få ut en del paket till er söder om Borlänge så de hinner komma tills fredagen.
Pga vädret och att paketet inte kom idag får ni norr om Borlänge kanske vänta tills nästa vecka, såvida ni inte vill att jag skickar ändå?

Mutanten & Mats L: jag kollar och kollar, men senaste uppdateringen är fortfarande från Hamburg inatt, men jag förutsätter att paketet kommit längre vid det här laget!
Jag tänkte skolka från föreläsningar imorrn och ägna mig åt hemmastudier och paketväntande, så ringer någon på dörren är jag hemma!

2/5 -12

OK, och om man bor i Borlänge då, när anländer paket till mig, bara undra ?-)) igår eller i förrgår kanske, hehe....
Bara skoja lite jag, men jag tror det går bra o skicka när som helst....

2/5 -12

obovata: mycket riktigt bor du sydligast av de nordliga, eller ska jag säga nordligast bland de söderöver? Om du vill och jag hinner med så kan jag försöka skicka även till dig, om sakerna kommer i rimlig tid imorgon? Är så svårt att säga dels om paketet alls kommer, och i så fall hur dags...

Det blir också oerhört svårt att uppskatta hur lång tid det tar att packa upp och packa om allt! Med krukor och allt är vi uppe någonstans i 170 varor...

2/5 -12

Gör vad som blir bäst för dig, (bara skoja lite jag)

3/5 -12

Åh jösses...efter att ha agerat Sherlock Holmes hitan och ditan vet jag nu att vårt paket nyss lämnat Malmö. Med andra ord bör det komma imorgon!

Beräknad vikt: 21,5 kg! ..kan allt verkligen vara skickat i ett enda paket på (L, B, H) : 0,83×0,61×0,40 meter?
Blir spännande att se vad som kommer imorgon...

3/5 -12

Vilket monsterpaket! Ja, då har ju du din helgsysselsättning klar iallafall

3/5 -12

Ja, jag är oerhört glad över att de verkar köra hem paketet, jag vet inte hur jag som är hög som en vante skulle lyckats med det där annars! Blir spännande som sagt...

3/5 -12

Om paketet blir för stort att hantera för dig så säg till så kan jag hjälpa dig.

3/5 -12

Tack Norberg Men med hemkörning ska det nog allt ge sig!
Jag skriver PM till dig när paketet kommit så bestämmer vi något för avhämtningen...

4/5 -12

Ah-hahaa! Paketet har anlänt! Försökte ladda upp bild, men det vill sig inte...

4/5 -12

Då blir du inte sysslolös under helgen.

4/5 -12

Ja jösses...på snart en timme har jag packar upp ca 6 plantor, så jag har att göra!

4/5 -12

NU är allt uppackat, har tagit runt 5 timmar
Intrycket överlag är väldigt bra, men av allt att glömma så fattas det EN topfclip schwarz (ZU0028)!
Cecilia K, du har beställt 5 sådana och Bibbi har beställt 4, men det finns bara 8...jag vet inte riktigt hur vi gör nu, men jag tar väl och mailar Schwerter om det...

Inga bonusar på vår bamseorder Men det kanske man inte brukar få..?
Eller, det skulle vara den hop med metallhängare i så fall, som jag inte kan se att någon av oss beställt...

4/5 -12

Metallhängarna hör säkert till träkorgarna, det ingår en till varje ipriset.

4/5 -12

Spiken: Ahaa! Då är jag med, tack för det...

Men nu när jag räknat på det ser jag att det är 7 hängare men 5 korgar... Hmm?
Jag tänkte om de ingick till de 2 platta lerrören, men det gör de inte enligt beskrivningen och de verkar inte heller passa. Inte heller blir det 2 hängare/korg, för den siffran stämmer inte heller.

4/5 -12

Jag har beställt 2 platta rör samt 2 hängare till dem.Har även beställt 4korgar med tillhörande hängare.Det blir
6 hängare, då har du en hängare till den 5:e korgen.

4/5 -12

Spiken: de platta rören har sina hängare till, men de är 3-armade och mycket kortare...
Dessa som det är 2 över av är bra mycket längre och med bara en krok...

4/5 -12

de 3-armade hängarna är till runda rör. De långa 90cm är till de platta rören.

4/5 -12

Spiken: här är rören du beställt 2 st:
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...
står inte att det ska ingå några 90 cm armar...

här är hängarna du beställt 2 st av som passar till rören:
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

Med andra ord är det fortfarande 2 armar för mycket av dessa...
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

Jag kan skicka dem till dig om du känner att de skulle höra till lerrören - men förutsatt att ni andra i sambeställningen inte opponerar er..? Jag kan inte få dem att passa till något om det är en hängare/teakkorg, och de är för få för att vara tänkta att vara 2/korg.

5/5 -12

Cecilia K och Bibbi, Schwerter skickar en till Topfclip med vanlig post i nästa vecka - jag vet inte när den kommer fram, men jag tänker mig att jag skickar allt på måndag så inte plantorna får vänta mer med att anlända.
Jag har frågat om Schwerter kan posta direkt istället för till mig, för att välja någon valde jag Cecilia för det (så får ni 4 var nu), men vi får se vad de svarar!

5/5 -12

Annika: Det låter jättebra!

5/5 -12

Så roligt, då har man nya plantor att pyssla med när man är ledig hela veckan

6/5 -12

Cecilia K: skönt att du är nöjd med lösningen, jag hoppas de skickar direkt till dig nu så det löser sig smidigt...

Precis! Min tanke är att packa alla under dagen och posta imorgon, tyvärr hämtar inte posten några paket på helgen. Det innebär att paketen bör anlända på tisdag eller möjligen onsdag.
Vad tycker ni norröver, ska jag skicka även till er? Tempen verkar ligga mellan 0-8 grader närmsta dagarna längst upp...

Har förresten försökt lägga upp bilder, men det vill sig inte. Jag kan bara lägga upp bilder överst som nya trådar, så jag provar den vägen istället!

6/5 -12

Bli GuldPratare!. Från Björn.

Annika: Tack för påminnelsen om att bilduppladdningen vid kommentarer inte funkar. Jag har röttat till problemet nu. Omd et inte funkar redan nu så gör det det efter en datoromstart eller ett dygns väntan.

6/5 -12

Du kan skicka mina plantor på måndag. Har fått plantor tidigare när det varit minus grader och det har gått bra, de har varit lindade i tidningspapper lite extra bubbelplast etc..

6/5 -12

Björn: toppen, jag ska testa vid tillfälle

stella: då gör jag så! Tror frakten norröver kan ta lite extra tid, så bortåt onsdag kanske är rimligt att tänka att det anländer...

6/5 -12

Annika; Det beror på hur man skickar. Skrymmande brev då är dom framme dagen efter. Schenker paket flera veckor . Så absolut inte Schenker.

6/5 -12

stella: jag kommer skicka alla med posten, går och gör det imorgon så jag hoppas det dyker upp paket hos alla på tisdag, senast onsdag!

6/5 -12

Ok

6/5 -12

Åh, så roligt med paket! Äntligen! Jag har till och med köpt ett extra blombord i helgen för att få plats med mina småttingar.

7/5 -12

Cecilia K: Schwerter har svarat att de postar den Topfclip som fattades direkt till dig med vanlig post, så håll utkik efter den!

Lojsans: det låter perfekt! Jag köpte en stor piedistal jag med inför leveransen...men då visade det sig att det finns plats kvar tack vare den! ...så det är bara till att spana efter fler snart

7/5 -12

Om jag förstått det rätt så är det bara om man skickar innan kl16 som paketet kan komma fram påföljande dag. Det brukar ta någon dag för avi att skickas ut, medan paketet ligger kvar på posten.

7/5 -12

Blomtjuven: det stämmer bra, jag kommer också att lämna in paketen innan 16! Jag har redan postat de 3 största och har då fått kollinummer, så jag skickar dessa med PM till de som det berör! Det bör kunna vara en hjälp i att lösa ut paketet så snart det bara går

Till alla som varit med och beställt; var snälla och betala in frakten snarast, det blir en hel del kronor att ligga ute med! Var uppmärksamma på saldot på sambeställningen då vissa låg lite plus eller lite minus innan fraktsumman lagts in, så det blir rätt...

7/5 -12

Lägger du upp på sambeställningen vad frakten blir under dagen? Jag tänkte att det är svårt att veta frakten när man inte vet hur stort paketet blev tillslut.

7/5 -12

Lojsans: det stämmer, så snart jag vet frakten definitivt och får tillfälle skriver jag in frakterna på sambeställningen och då uppdateras även ert saldo. Det bör ske som senast till tidig kväll idag...

7/5 -12

Nu så, gott folk! Det börjar dra ihop sig... Allas paket (utom ett som enligt avtal postas imorgon) är nu skickade! På posten sa de att det eventuellt kan dröja en extra dag på grund utav avisering till de som inte får plats med paketet i brevlådan, så kommer det inget imorgon ska det komma på onsdag i alla fall!

Jag har uppdaterat frakterna på sambeställningen men också skickat PM till alla, dubbelkolla gärna att summorna stämmer, så inget blev fel i bara farten!

Skriv sedan gärna några rader så jag vet att allt är i ordning, så jag kan dra en lättnads suck och unna mig en IPA Tack till alla som ville vara med i sambeställningen, jag hoppas alla kommer känna sig nöjda med vad de får hem!

7/5 -12

Stort tack till dig Annika för att du anordnar sambeställningen!

9/5 -12

Nu har även mina plantor anlänt; friska, fina och välpaketerade. Som sambeställningsansvarig ger jag dig MVG

9/5 -12

Cecilia K: tack, vad roligt att de kommit fram i ett stycke!
Du har inte fått den Topfclip som fattades ännu?

9/5 -12

Annika: Nej, inte ännu. Men den kommer nog - förr eller senare

9/5 -12

Ok, de sa att den skulle skickas med vanlig post, förmodar att det kan dröja lite längre då kanske...?
Hojta gärna när/om den kommer, har vi inte sett den tills nästa vecka får jag maila dem och höra...

9/5 -12

Jag fick mina plantor igår och alla såg jättefina ut.. utom en. Och nu är jag typisk svensk som berättar om det dåliga på en av fyra plantor. De andra plantorna var verkligen jättefina! Och tack igen Annika för ditt fina engagemang!

Min Den. sulcatum var så ynklig att jag blev lite ledsen och var dessutom en av de dyrare plantorna. När jag tog ut den ur krukan var det uppenbart att den varit i en mindre kruka och precis blivit omplanterad, rötterna var formade efter en mindre kruka och mediumet (vitmossan) bara trillade sönder. Plantan har fyra rötter som förgrenat sig, vilket gjorde att plantan var väldigt ostabil.. Jag tycker att det hade varit roligare att få ett exemplar som varit i den storlek och kondition jag betalat för. Jag hoppas verkligen att den växer till sig nu när jag planterat om den lite djupare så den inte riskerar att knäckas. Håll tummarna!

9/5 -12

Absolut, jag hör av mig både när/om den kommit fram/bort

9/5 -12

Lojsans: var Dend. sulcatum den med de utmattade gula blommorna? Den var väldigt vinglig i sin kruka märkte jag... Utan att vara någon expert har jag dock förstått det som att det är en småväxande sort, på tal om storleken..?
Vill du kontakta Schwerter om den?

9/5 -12

Ja, det var det. Den är ju uppenbarligen blomstor Jag känner väl att jag inte fått vad jag fick intrycket av att köpa, den är uppenbart precis omplanterad från mindre till större kruka och kan inte stå själv. Nu har jag precis planterat om den så jag har ju inga "bildbevis".
Jag vet inte riktigt om det är värt att kontakta Schwerter om den, vad hade du gjort i min situation?

9/5 -12

Lojsans: det är svårt att säga, men jag tänker att precis som du säger är den uppenbart blomstor (när jag googlar står det att de blir ca 20-25 cm höga?), så storleksmässigt verkar det stämma och priset verkar också rimligt för en småväxare...
Frågan blir då om rötterna var dåliga på så vis att du inte tror att den mår bra? Det kan jag inte riktigt uttala mig om känner jag, när jag inte sett det...att den vinglade märkte jag, men det kanske berodde på att den nyligen var omplanterad och inte hade hunnit etablerat sig? Verkar rötterna ok så mår ju plantan förmodligen bra i övrigt? Men vill du kan du höra av dig till Schwerter och referera till mig/vår beställning om det känns bättre för dig?

9/5 -12

Annika: Ja, det har du rätt i. Nej, rötterna som fanns mådde bra och om den precis har blommat så antar jag att den mår fint. Jag känner väl bara att det skulle vara en planta som var i storlek efter sin kruka. Jag läste också att de ofta planteras om på våren, så det är väl det Schwerter gjort. Jaja, det var väl mina förväntningar som inte var riktigt realistiska. Nu får den minsann sätta fart och växa sig stabil och stor här hemma.

9/5 -12

Lojsans: visst tänker man sig att krukans storlek ska säga något om maffigheten, även jag har vid några tillfällen tänkt att jag ska få hem någon prakt-planta och när jag väl öppnat paketet undrat om det blivit fel någonstans
Men verkar den pigg och frisk och det känns mer ok nu så är det ju bra ändå... Lycka till med tillväxten!

10/5 -12

Mina plantor kom i går, och nu skall jag också vara lite typiskt svensk. Phal. equestris 'Apari' pink 5,5 cm, trodde jag första hade röta, men efter närmare undersökning såg det ut som om det var färg från svart grus som låg i krukan, mycket underligt. Tror nog att det skall gå bra.

Phal. violacea coerulea x equestris blue hade dom glömt sckicka med rötterna till... Blev lite förvånad för ovanför krukan var den väldigt fin. Hoppas att sol och vår kan sätta lite fart på rötterna!

Annars är jag nöjd!

10/5 -12

Bibbi: jag har svarat via PMt.
Annars grattis till de 3 med stängel - lägg gärna upp bilder när de går i blom så jag/vi får se hur de ser ut

10/5 -12

Skall bli!

10/5 -12

Ja Bibbi du ska vara glad att det är vår så det finns chans att få till rötter snabbare...inte alltid de följer med Schwerter har nått som ser ut son grönsvart geggigt grus. Jag satte om alla direkt ifjol och det har gått bra med alla.

vill aldrig beställa på hösten för då är det svårare att få dem att klara omställningen och överleva.

10/5 -12

Schwerter har ett stort sortiment och fina plantor, men vad jag har erfarit är det oftast en och annan planta i dåligt skick så man får räkna med svinn. Förra beställningen hade Masd Mahistrala inga rötter så den tog och dog. Den här gången hade jag tur (peppar, peppar) alla fyra plantor hade fina rötter och i fint skick för övrigt. Några blad hade brytits av under transporten men som sagt det växer nya Jag har också planterat om alla.

10/5 -12

Annika: Vill bara berätta att den saknade topfclip:en kom idag

10/5 -12

Cecilia K: perfekt! Ibland tänker man till

10/5 -12

Annika: Ja, det var en bra och smidig lösning!

10/5 -12

såhär ser Phal. violacea x equestris ut, nog skall jag väll få fart på den, men hjälp av våren.

10/5 -12

Med lite mossa och lite kärlek ska det nog gå. Jag har sett värre.

11/5 -12

Oj, med de där labbarna springer den ingenvart...
Jag tänkte först om denna kom från listan och inte hemsidan, då hade de ju förvarnat oss om att de plantorna kunde vara mindre/skruttigare, men denna var ju från hemsidan...
Lycka till med den Bibbi! Ångrar du dig och vill skriva till Schwerter så hänvisa bara till vår beställning...

Ge ditt svar

Gott folk, nu har Schwerter svarat på vår sambeställning och vissa saker var tyvärr slut:

Mats L 1 styck Coelogyne elegans, 12 cm topf, NA0595 á 12.95 ? sold out

plopp 1 styck Cymbidium mastersii NA0969 á 14.95 ? sold out

Liam 1 styck Masdevallia venatoria á 9.95 ? sold out

vange 1 styck Phal. tetraspis alba "Blue Thrat`x Phal. micholitzii Ph0611-2 á 14.95 ? sold out

Schwerter säger att de sänder en proforma faktura imorgon, så om ni vill ha någon ersättningsplanta måste detta meddelas snarast, efter detta är gjort ändrar de inte i beställningen. Sedan hälsar de även att:

Bibbi 1 styck Phal. equestris 'Apari' pink [PH0766] 8er Topf á 9.95 ? only 5,5cm pot / 5,95 Euro
Så frågan, Bibbi, är om du vill ha den mindre för 5,95 euro istället?

Blomtjuven 1 styck Phalaenopsis parishii 'Purple Lip' 5,5cm, E á 5.95 (1871)- last plant - for free

Hör av er så snart ni kan, så vi hinner med eventuella ändringar innan de sänder den profroma fakturan imorrn!

Nyckelord: Schwerter, Sambeställning

12/4 -12

Har väntat med spänning på ditt besked Annika. Är imponerad över att allt jag beställt fanns, jag unnade ändå mig några extra plantor eftersom något alltid brukar vara slut. Måste ge dig beröm för hur du lagt upp denna sambeställning och valet att stämma av med Schwerter i förväg. Kalasbra!

12/4 -12

Finemang. Allt jag beställde finns då Förra gången var LC Jungle eyes slut så nu hade man tur

12/4 -12

Cecilia K: tack snälla, det har varit att stappla i mörker, att hålla i detta, men jag föreställer mig att pärsen inträffar ordentligt när alla kartonger börjar trilla in och ska ompackas

Vad gäller era inbetalningar sedan, så sitt på dem en liten tid till, jag kommer få gå in manuellt och ändra i beställningen när alla är klara med korrigeringarna så innan dess är inte frakterna helt rätt.

12/4 -12

Bibbi; jag ser att du är inloggad, vill du ha den mindre krukan?
(puttar upp tråden lite nu)

12/4 -12

Tänker... Men jag tar den lilla.

12/4 -12

Whaaat, har jag förstått det rätt, fick jag purple lip gratis??

13/4 -12

Bibbi: Ok, då ändrar jag till den lilla i beställningen!

Blomtjuven: min reaktion var ungefär densamma! Men jag gissar att den kanske är i sämre skick eftersom den var dels från listan och dels är sista exemplaret..?

Ni andra som ännu inte hojtat och haft utsålda plantor, tjoa till så snart ni bara kan om ni vill byta ut något, för vi fick deadline till under dagen, så jag behöver lämna besked i rimlig tid...

13/4 -12

Hej Annika

Jag vill gärna ha Sedirea japonica x Vandopsis parishii
[SO0067]
12.95 EUR1) istället för den som var utsåld. Hur lägger jag till den i formuläret eller räcker det att jag säger till här?

13/4 -12

Sådär, då har jag fått svar från alla och vi har ett par ersättningsplantor, annars är listan sammanställd och jag väntar svar på vår uppdatering från Schwerter!

Under kvällen sätter jag mig när jag får tillfälle och uppdaterar så allas beställningar stämmer med sorter och priser, så hojtar jag när Schwerter bekräftat vår beställning.
plopp: det betydet att jag kan lägga in din beställning samtidigt så behöver du inte tänka på det!

13/4 -12

Jo kan tänka mig att det kan vara sämre kvalitet på den, det visar sig.

13/4 -12

Blomtjuven: Schwerter kallade den "not so nice"

Men nu så! Fakturan är inte skickad, men de låter hälsa att ersättningsplantorna fanns inne!
Jag har suttit och försökt uppdatera ordrarna manuellt, för er som beställt ersättningsplanta var jag tvungen att radera den som var slutsåld, för att få en ledig rad att fylla i, så ni kan väl slänga ett öga och se om allt verkar stämma? Om det ser bra ut betyder det att alla siffror ska stämma i övrigt, så ni kan börja betala nu (uppgifterna finns på sambeställningen). Så snart alla överföringar syns kommer jag sända över betalningen till Schwerter! Och glöm inte skriva ert alias på överföringen, det gör det hela mer lättöverskådligt för mig...

13/4 -12

Ehm ok hehe...hoppas den inte e sjuk iaf...

13/4 -12

Blomtjuven: det hoppas jag verkligen inte, det enda de sa var just att den inte är så fin...

Ska lägga till att de låter hälsa att det inte är någon panik med betalningen, pga många ordrar skickar de vecka 17 eller 18 (om vädret tillåter då), men det kommer ta omkring 4-5 dagar innan min överföring syns på deras bank, så någon gång under veckan som kommer bör betalningarna ändå hunnit in...

18/4 -12

Jag inser, efter några brev och ungefär häften av inbetalningarna gjorda, att informationen inte kommit ut helt...
Så jag skriver här igen och hoppas att alla ser det:
Beställningen är manuellt uppdaterad av mig vilket innebär att alla summor ska stämma nu, så det går bra att betala in. Min överföring till Schwerter tar ca 4-5 bankdagar så det är bra om inbetalningarna kommer in under veckan. Schwerter hälsade nämligen att de skickar ordern under v. 17 eller 18, beroende på väderleken (bör vara nattemp. över 5 plus).

19/4 -12

Saknas i nuläget fortfarande 5 inbetalningar, vore bra om de kommer in snart, så vi kan skicka betalningen till Schwerter...

19/4 -12

Annika: Om du vill tjata lite mer aktivt så finns väl epostadresser till var beställare i sambeställnings-admin? Ett direkt-email kanske uppmärksammas mer.

19/4 -12

Kollade igen och ser att epostadressen inte är synlig. Men ett privat meddelande/brev kommer resultera i att ett e-mail skickas.

19/4 -12

Björn: mycket riktigt blir nästa steg PM, hoppades mest slippa det aktiva tjatet

20/4 -12

En uppdatering:
Jag har nu fått fakturan av Schwerter och kan se ett par saker på den:
Den första gäller Blomtjuven, din Phal. equestris Apari (1795) som var 8 cm kruka för 9,95 har de strukit och skrivit 5,5 cm för 5,95 Euro. Är det ok med dig? De måste missat det i vår genomgång... Om det är ok ändrar jag helt enkelt i sambeställningen så summan blir rätt.

Den andra punkten gäller Bibbi, din Phal. lindenii x equestris (PH0349) står beställd för 12,29 Euro, där har de ändrat till rätt summa som ska vara 12,95 Euro. Jag kan justera summan i vår sambeställning?

20/4 -12

Ja, om de skrivit så så är den väl antagligen slut? Så då är det okej!

20/4 -12

Blomtjuven; då ändrar jag krukan och priset i sambeställningen!

20/4 -12

Bra, säg till sen hur mkt jag ska få tillbaka

20/4 -12

Blomtjuven: den summan borde synas på din sambeställning nu? Ville du ha tillbaka pengarna nu, eller kan de ligga kvar för den inrikes frakten?

20/4 -12

Hmm jaha, ja jag kan se att priset på plantan ändrats. Men det låter som en bra ide!

Ge ditt svar

Imorgon, den 2a april, blir sista dagen för att lägga sin beställning. Beställningsgränsen är satt till 100 varor och vi är för tillfället uppe i omkring 60, så än finns det plats för de som vill vara med!

PS: Ni som redan beställt, tänk på att skriva in er adress i rutan vid beställningen.

Nyckelord: Sambeställning, Schwerter

1/4 -12

En uppdatering: inför morgondagen är vi nu uppe i omkring 80 varor, så än finns det lite utrymme i beställningen för den som är intresserad.

1/4 -12

Ja, passa på att beställa! Känns som om jag står för halva beställningen...

1/4 -12

Verkar som det är nu hundra varor. Om man har beställt tex. 2 st tonrör räknas det två separata varor eller som plastkrukor, clips

1/4 -12

Varje rad räknas som en vara i frågan om 100 varor. Räknade och kontrollräknade nu och båda gångerna fick jag det till 91 rader, så 9 rader kvar!

2/4 -12

Det är som Bibbi fått det till, 9 rader kvar
Ni som beställt, dubbelkolla för enkelhets skull att ni skrivit in krukstorlek och artikelnummer, det underlättar för beställningen sedan...

2/4 -12

Ok Jag hade räknat alla tonrören som ensam vara och det även beställt någon planta dubbelt. Även kanske räknefel

2/4 -12

Sådär ja, då ligger vi på omkring 100 varor och beställningstiden går ut under dagen. Det är förstås fritt fram att pilla i sin order dagen ut men jag tänker mig att inga större tillägg bör ske nu, någon enstaka vara hit eller dit är dock OK för den som gärna vill.

Rent praktiskt innebär detta att jag under morgondagen sänder över vår beställning till Schwerter, så snart de gett klartecken på sitt lager kan inbetalningarna göras, jag säger till när de svarat, så var vänliga och betala inte innan dess, så summorna blir rätt beräknade för alla.
Gött!

2/4 -12

Med krukstorlek menar du då krukan palntan är planterad i?

2/4 -12

Bibbi: precis, det hjälper Schwerter att sållra bland sina plantor när de finns i olika storlek... Jag tror att det är det de kallar Topf nederst på respektive plantas sida.

3/4 -12

Det blir kanske lite dumt att jag diskuterar om vår sambeställning här i forumet, men vi är såpass många så det får bli kommunikation på den här vägen. Senaste uppdateringen är nu att vår beställning är sänd till Schwerter vilka svarade följande:
thank you for your order. We will try to select your plants asap and inform you about availibility. But because of easter hollydays it may take a little longer.

Det kan alltså dröja lite innan vi får svar, och det innebär att även betalningarna får vänta, så det blir rätt summor från början. Så snart de hört av sig hojtar jag i tråden...

3/4 -12

Jag tycker det är bra att du informerar oss "sambeställare" här på OP, då får vi alla samma info och du slipper skicka PM till höger och vänster
Väntar med spänning på Schwerters lagerstatus

3/4 -12

Spännande. Det har ju alltid informerats här på Forumet när det har varit sambeställning. Det blir för krångligt annars. Mera personliga grejer fixar man via PM.

3/4 -12

Annika: Har glömt säga TACK för att du gör denna sambeställning möjlig!

4/4 -12


Då fortsätter jag via denna tråden när någon uppdatering sker, men jag tror alla kan ta en Glad Påsk innan vi vet mer!

4/4 -12

För säkerhets skull (då det trillat in en betalning redan) säger jag det igen:
Var vänliga och betala inte in något INNAN vi fått bekräftelse från Schwerter, för att undvika risken att pengar behöver föras över fram och tillbaka, det kan bli ett onödigt merjobb. Jag säger till när allt är konfirmerat och klart!

Ge ditt svar

23/3 -12

Sambeställa?

Gott folk, det kliar i fingrarna nu när temperaturen fått för sig att snurra upp i 15 gradera här, så nu vill jag fråga om det finns intresse för sambeställning?

Merwic har ju trevligt nog initierat en från Orchid Inn, men jag kan tänka mig att vara med på en sambeställning där utbudet är lite bredare. Tycker ni det blir dumt att köra två samtidigt?

Vad tror ni annars om Schwertzer?
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

Eller dessa:
http://www.orchideen-lucke.de/startseite...

Finns det andra förslag på bra nätbutiker? Vart brukar ni handla ifrån?

Nyckelord: Sambeställning, Schwerter

23/3 -12

Jag hänger gärna på en beställning från Schwerter.

23/3 -12

Jag har mailat dem båda och frågat; Schwerter erbjöd tydligen ingen rabatt för stora ordrar och frakten är jämna 22,50 Euro. Orchideen-lucke erbjöd rabatt enbart vid order över 1000 Euro och tar jämna 19,90 Euro i frakt.

Fördelen och nackdelen med Schwerter är det enorma utbudet, jag har hittat alldeles för mycket där jag skulle vilja ha

23/3 -12

Tja, jag har ju en innestående order hos Schwerter just nu på tio nopsisar så jag undrar om det inte bara är att slänga till ytterligare några stycken.

Jag vet inte hur sambeställningat brukar gå till - om alla beställer via en person som tar emot plantorna och skickar dem till alla sedan när denna fått ordern, eller hur gör ni?

I sådana fall så kan det kanske vara en bra idé att bygga på min tjockisorder. Och ja, Schwerter är EXTREMT ohälsosamma fär plånboken.

Även Elsner tror jag. Har hittat en del jag vill ha där.

23/3 -12

Hej, jag är intresserad av att sambeställa från Schwerter. Vilken fantastisk sida!
Jag har aldrig sambeställt här på sidan innan, så jag är inte heller säker på hur det hela fungerar. Vem som är kontaktperson, hur man får sina plantor från den personen eller när och hur man ger besked på vilka plantor man vill beställa.
Men jag är mycket optimistisk, spännande med ett så stort sortiment!

23/3 -12

Jag vet inte heller riktigt hur det brukar gå till med sambeställningarna...
Hur räknar man om valutan, hur delar man frakten, vart får man tag i emballage för alla ompackningar..?
Men det verkar ju som att flera är intresserade av främst Schwerter, som jag förstår det?

23/3 -12

Att räkna om valutan är inga problem, det finns massor valutaomvandlare på nätet. Såvitt jag förstått så paketerar Schwerter plantorna väl, så det blir väl att hitta lämpliga kartonger som blir det stora problemet. Jag fick även ett mail från Schwerter där de talade om att de inte kommer skicka några plantor förrän temperaturerna behagar hålla sig på minst 5C, detta för att undvika eventuella skador på plantorna.

23/3 -12

Annika, den personen som organiserer sambestillingen må ta på seg ansvaret i å finne ambalasje til å pakke om for alle andre, sortere, sende de videre til de andre adressene, samle inn alle pengene i tide og bestille alle plantene. Be om en planteliste fra Schwerter, de har enda større utvalg der. Alle plantene har plantenummer og pris per størrelse. Lag en excel ark og skriv inn alt dere skal ha med antall og send den til schwerter. De sender vannlighvis på tirsdager og man får det ganske raskt, i slutten av uken, da må de pakkes om og sendes videre raskt. Hvis de er tomme for noen planter, dere skal ha penger tilbake og da må du passe på å sende de til riktig person.
Sikkert mange vet det, men man kan kopiere listen med planter (bare navnet) fra excel arket fra schwerter og lime inn i en program slik at man får en liste med google linker til plantebildene eller texten. Det gjor ting lettere slik at man slipper å skrive inn en og en plantenavn i google for å se bilder.

http://www.hagegal.info/googlelinks.php

Det kan blitt litt mye arbeid for en person hvis det er mange som skal bestille sammen. Jeg bestiller på eget hånd fordi det er ikke stor forskjell

23/3 -12

Forresten, jeg ville ha ventet en stund med bestillingen for å minke risikoen for kulde skader. Noen planter kan ha problemer med 5 C. Slutten av april/ starten av mai ville jeg ha satset på. Men det er meg det, jeg vil ikke ta sjanser Men da har dere nok tid til å bestemme dere hva dere vil ha og samle inn alle pengene.

23/3 -12

Jag är gärna med på en sambeställning, antingen från någon av de nämnda eller från Elsner. Kanske kan det dock vara en god idé att, som Olga säger, vänta en vecka eller två för att minska risken för köldskador. Å andra sidan skulle det väl den närmaste tiden bli ganska varmt - åtminstone i södra Sverige?

23/3 -12

Mutanten: det förstås, jag tänkte mer på att valutan pendlar lite grann från en dag till en annan...
Det med kartongerna är det som känns bland det mer bökiga...

Olga: ännu fler plantor på listor? Vet inte om det är bra eller dåligt Jag är redan uppe i 25 plantor jag måste sållra ordentligt bland
Du kan ha rätt i att det kanske är lite tidigt, om de skickar snabbt, men det kan ju dröja någon vecka eller två innan allt är sammanställt kanske? Såvitt jag kan se på smhi kommer vädret hålla sig mellan 5-15 plus på dagarna ca 10 dagar framöver men det måste förstås variera stort beroende på vart man bor.

Vad tror ni om att dela in sig i län/mindre grupper om väldigt många är intresserade? Är vi bara några få blir det kanske hanterbart men är vi många kanske man bör göra så istället? Som det ser ut just nu är vi väl en 5-6 stycken?

23/3 -12

Kan tänka mig att vara med på schwerter.

23/3 -12

Förra sommaren var vi, ja väldigt många på en beställning (den som plopp ordnade) så det blev mycket jobb för henne. Senare på hösten var det också en beställning och då bestämdes ett högsta antal beställare. Man är lätt uppe i 1000 euro om det är många med. Frakten blir inte så dyr ändå när man delar den / planta. Tror det blev kring 6 kr/ planta.

23/3 -12

Ps. Vi har beställt förra året från Nardotto e Capello, även fina plantor där.

23/3 -12

Vädret är inga problem om jag förstått saken rätt. Inget av de tyska ställena skickar så länge det är för kallt.

23/3 -12

Plantorna från Nardotto e Capello var toppen, tyckte jag! Jag beställer gärna därifrån igen.

23/3 -12

Ja, det var fina plantor från Italien

23/3 -12

On det blir en sambeställning från Nardotto e Capello så är jag med! Vilka läckerbitar de har!

23/3 -12

Angående temperaturer och tillvägagångssätt låter Schwerter hälsa:

to get all the plants you want it is better to make the order now and pay for it. Because after we receive the payment we will reserve that plants for you. For sending the plants we need night temperatures not below 5°C. I think in Sweden this will take a few more weeks. But you can inform us about the weather when it is warm enough we will send the plants. Please make your whole order in the onlineshop.

Jag läste i gamla inlägg att plopp fick göra ett jättejobb, det talar ju för att man delar upp det på något vis om många vill vara med, eller sätter en gräns på något sätt.

stella: jag tänker mig också att man tillsammans kan nå de summorna, men den rabatten gällde då på orchideen-lucke och inte Scwherter...

Tittar man på Nardotto ni nämner verkar de ta följande:
30,00 euro + vat 21% (5 kg., about 8/10 plants);
35,00 euro + vat 21% (10 kg., about 15/20 plants).
De verkade billigare i inköpspris på vissa saker, men räknar man på 21% drar det ju iväg...

23/3 -12

Jag gillade också Nardotto e Capellos plantor.

23/3 -12

Så några vill gärna köpa av Nardotto e Capellos och några av Schwerter om jag uppfattat det rätt...?

Jag personligen köper helst från Schwerter då de har fler av de sorter jag önskar köpa...det är ingen i Linköpingstrakten som kunde dela frakten om de flesta andra önskar köpa av Nardotto?

23/3 -12

Jag gillar både Schwerter och Nardotto

24/3 -12

Ok, vad säger ni som varit intresserade, hur gör vi nu?
Kan någon med mer erfarenhet tänka sig att hålla i beställningen? Jag vet inte ens hur man får till en sambeställningssida...

24/3 -12

Om man klickar högst upp Köp & Sälj och sedan Ordna en sambeställning så kommer det fram uppgifter vad behövs. Säkert dom som har odrnat det tidigare kan ge goda råd till henne/han som vill prova.

24/3 -12

stella: nu såg jag vart man gör sambeställningen...

Om man sköter en sambeställning, hur brukar ni göra?
Tar ni frakten delat på antal person eller antal planta? Eftersom frakten från Schwerter är fast tänkte jag att en summa per person är mer rättvis...antalet får man ju i så fall betala för sedan på postens frakt.
Brukar ni ta betalt för den inhemska frakten + emballage i efterhand, då man vet vad kostnaden blev?

24/3 -12

Vi har delat frakten / planta. Alltså frakten / plantor (alla) x plant antalet var och en beställt. Man betalar Summan som blir för plantor + frakt till ordnarens konto. Och om det blir mer sen i slutändan betalar man resten

24/3 -12

Ok, så man betalar frakt per planta + inköp i förväg, sedan tillkommer för eventuellt emballage och frakt när de skickats på hemmaplan? Jag har inte mycket till kartonger hemma, så ska jag sköta det kommer jag bli tvungen att köpa dem, då tillkommer ju kostnader för vissa.
Hur avgör ni växelkursen? Får man kolla på forex och sedan ta aktuella dagens kurs?

Förresten, om man vill passa på att köpa tillbehör också, räknar man på dem i frakt som per planta?

24/3 -12

Ja ungefär så, fast nog tror jag att vi betalade ungefärlig frakt summa för Sverigefrakt. Affärer borde ju ha kartonger i överflöd eller hur

24/3 -12

Förstod jag dig rätt stella, att man även för tillbehör betalar per vara i frakt? Det blir mycket frakt för mig förstår jag, om jag skulle köpa några krukor och tillbehör. I så fall ser jag hellre att man tar frakten per antal beställare...
Det är sant, då får man dit och jaga...men vore det ok att ta svensk frakt i efterhand? Jag vet inte alls vad de olika plantorna skulle väga eller hur skrymmande de är i förväg...

24/3 -12

Om du tittar på de gamla sambeställningarna så ser du hur det fungerar och kursen brukar vara jämna SKR typ 9 eller 10 kr kursen finns här exempelvis. http://www.valuta.se/

24/3 -12

Ok...så länge alla är införstådda i att jag är nybörjare och inte kan se vid uppackningen hurpass blomnära eller fina plantorna är ska jag ge det ett försök!

24/3 -12

Annika; Frakten blir inte så dyr ändå i slutändan, det blir bara några kronor / vara. Om det beställs många varor allt som allt tex 100st blir frakten grovt räknat 2 kr /vara, om du t.ex beställer 10 varor blir det 20 kr. Tycker inte det är så farligt. Och du får ju lite rabatt eftersom du slipper Sverigefrakten

24/3 -12

Jag får omformulera mig efter att ha läst igenom plopps sambeställning som landade på omkring 190 varor!
Jag kan överväga att administrera en beställning, men det får bli förutsatt att Schwerter inte kräver att jag beställer via online-shopen som de skrev sist i ett mail, det skulle kännas ohållbart att knappa in allas ordrar manuellt.
Vi får se vad de svarar... Känner någon annan sig mer manad är det bara att hojta!

25/3 -12

PS; Schwerter har inte svarat ännu, men Mutanten, du pratade om att "bygga på din order", menade du att du kunde plussa på det nya på din befintliga beställning?

25/3 -12

Ojdå, hehe. Jag beställde en liten lindenii igår samt en celebensis och lovade dyrt och heligt att sluta ändra i min beställning efter det! xD

25/3 -12

Haha, så "bygga på" var på den egna..?

25/3 -12

Nejdå, jag hade kunnat slängt på era också (just eftersom jag bygger på den egna), men jag tror de får vansinnesutbrott på mig om jag ändrar beställningen ytterligare en gång... Har gjort det så många gånger nu!

25/3 -12

Jag förstår, å andra sidan kanske de blir glada om de får sälja mer? :P
Som du märker försöker jag få till en sambeställning utan att behöva hålla i den

25/3 -12

Haha! Jag märker det! Alla vill vara med, men ingen vill styra upp.
Tyvärr så går det inte just nu (har dykt upp lite privata saker också) annars hade jag kanske vågat prova.

25/3 -12

Hoppas inte det var något allvarligt...

27/3 -12

Då ska vi se, eftersom vi inte direkt behöver slåss om lusten till att administrera en sambeställning ska jag försöka mig på det. Jag måste dock begränsa beställningen på något vis, jag bor i en etta med en fri golvyta på 1,5×2 m - där ryms inte många paket vill jag lova!

Jag har fått en lista av Schwerter som jag tänker mig att jag får maila till de som vill ha den. Skriv ett PM om ni vill ha listan. Ett observandum om listan dock:

We also have a list (this list includes the onlineshop plants and more plants which are not in the shop), but that list is not as updated as our shop, so that plants may be sold out or not in a good quality. So it is your choice to order from the list too.

Jag ska försöka ordna en sambeställnings-sida senare ikväll alternativt under morgondagen.

27/3 -12

Annika; Man kan begränsa till antal beställare t.ex. I höstas hade vi högst 10 beställare på den som Joj00 ordnade (eftersom det plopp ornade blev en mastodont sådan)

27/3 -12

Jag tänker mig i huvudsak att det blir antalet varor som blir problematiskt snarare än antal beställare, så jag tänkte kanske främst sätta en gräns i antal artiklar.
Ett tips för framtiden är om det skulle kunna finnas något slags automatiskt räkneverk eller så på hur många varor man är uppe i?

27/3 -12

Blir det inte då lite som "först till kvarn"? De som är ute sent kanske då inte kan beställa det de vill ha. Och om någon vill ändra sin beställning, vilket ofta händer, hur blir det då?

27/3 -12

Blomtjuven: menar du att det blir först till kvarn om man säger antal personer eller antal varor? Jag tänkte mig att det (tyvärr) blir först till kvarn hur man än skulle göra, om det finns en gräns.
Men gränsen jag tänkt mig är över/kring vad tidigare beställningar landat på (bortsett från bamseordern) så jag hoppas inte någon ska känna att de missat tillfället. Om ordrar ändras tänker jag mig att man får hålla ett öga på listorna - om det nu ens blir "fullt"? Det var ca 6 personer utöver mig själv som visat intresse, det kommer motsvara ca 14-15 varor/person i så fall om gränsen skulle bli t.ex 100 varor.

27/3 -12

Antal varor var det jag tänkte på.
Kan ju bli en bra bit över 6 pers som är med

27/3 -12

Ja, det är inte alla som visar sitt intresse i inlägget men när sambeställningen är färdigt fixad så brukar det ändå vara många med.

27/3 -12

Jag håller med om att det kan bli lite som först till kvarn i så fall, men om det ska kunna vara en större order utan begränsning måste helt enkelt någon annan sköta den än jag, för jag har inte yta att sköta allt på annars, som sagt.

28/3 -12

Dåså, gott folk! Om jag inte snurrat bort mig fullständigt borde sambeställningen från Schwerter komma upp nu/relativt snart! Har ni frågor får ni hojta, håll annars till godo...

Ge ditt svar