Mina plantor från Schwerter

6/5 -12

Här kommer ett smakprov på vad som kom i sambeställningen, jag känner mig i det stora hela väldigt nöjd med vad jag fått!

Nederst står Papharna, från vänster till höger; fanaticum, venustum och fairrieanum... Bladen på fanaticum är bland de finaste jag sett, de fullkomligen gnistrar! Det enda som kändes lite trist var storleken på fairrieanum (vilket kanske syns på Tripp, Trapp, Trull?). Den skulle vara blomstor...det kanske den är, men jämfört med de andra stora ter den sig spinkig.

Så följer lite annat smått och gott... Från vänster till höger står Dtps. Tzu Chiang Sapphire, Phal. speciosa, Phal, tetraspis C#1, Ionopsis utricularioides och Dend. cochliodes. När jag packade upp Dtps. höll jag på att smälla av, den har 3 blomstänglar på G! Enligt beskrivningen skulle den komma med en kortare stängel Jag planterade om den igår i en större kruka, att döma av alla rötter och mossans hållfasthet hade det nog inte behövts... Och den lilla speciosan ser ut att ha en antydan till stängel! Men man ska inte ropa hej...

Hoppas nu att alla sambeställare kommer känna sig lika nöjda som jag! Att köpa från Schwerter gör jag gärna igen...

Nyckelord: Paphiopedilum, Phalaenopsis, Schwerter

6/5 -12

De ser fina ut, jag förstår att du är nöjd. P. fairrieanum är en smalbladig och småvuxen art, så så ynklig ser den inte ut. Även om jag kanske skulle tveka att låta den blomma innan den vuxit till sig med flera rosetter.

6/5 -12

De är fina allihopa, inte en klämskada någonstans trots att de kom i de gigantiska paketen!
Ahaa, jag har inte kunnat hitta bra bilder på bladen på Paph. fairrieanum som referens, men då förstår jag att storleken är normal för den sorten... Hur skulle du göra för att inte låta den blomma, Flora? Är det att odla på ett speciellt sätt, eller att kapa en stängel om det kommer någon..?

6/5 -12

Jag skulle klippa stängeln om den vill blomma snart. Men det är möjligt att den växer till sig lite innan den bildar stängel och blir plantan starkare kan det vara okey. Det är också möjligt att den hoppar över att blomma innan den bildat fler rosetter. Jag har ingen fairrieanum ännu och är lite osäker på hur benägen den är att blomma till varje pris. En del arter hoppar ofta över blomningen om förhållandena inte är perfekta, medan andra arter lätt blommar ihjäl sig istället. P. fairrieanum hör inte till de mest lättodlade, en del har stora problem med arten och andra klarar den fint. Den verkar vara känslig för saltuppbyggnad i komposten, så jag tror det kan löna sig att plantera om den ofta och blanda musselskal i komposten, eftersom den gillar kalk.

6/5 -12

Tack för tipset, jag inser att jag har dålig koll på vad jag köpt, blir till att googla mer
Vart hittar man musselskal..?

6/5 -12

Krossade mussel eller snäckskal med lite träkol, finns att köpa till burfåglar i zooaffärer, ibland också i mataffärens djurfoderhylla.

7/5 -12

Vilka fina plantor! Visst verkar det vara bra kvalitet på Schwerters orkidéer? Jag ska hämta två till jag beställt därifrån idag (är sjuk och vill helst inte sticka näsan utanför dörren, men vad gör man? Kan ju inte skicka katterna direkt).

Jag hoppas din Dtps. Tzu Chiang Sapphire kommer att dofta lika ljuvligt som det visade sig att min Orange gör, en helt oväntad bonus.

Har du också en venustum nu? Ska vi "tävla" med dem med? Apropå det så jobbar min Paph. Maudiae Vinicolor 'Schwarze Madonna' på ett nytt blad! Den verkar växa himla snabbt jämfört med naturformerna hittills.

7/5 -12

Just det, glömde bort apropå snäckskal. Jag har ju köpt detta till de av mina Paphar som vill ha det och jag beställde det härifrån: Snäckskal till fågel

7/5 -12

Mutanten: än dröjer det innan det kommer blommor på Dtps, tror jag, men med befintliga stänglar finns det potential!
Ja, nu har jag också en venustum, den är väldigt fint, men fanaticum slår den med hästlängder i vackert bladverk, om du vill ha tips på fler
Hitintills har jag inte sett någon action på min Schwarze Madonna, men så plågades den med omplantering och pill pga tusenfotingar, så jag hoppas den börjar vrålväxa snart nog

7/5 -12

Jag kollade upp fanaticum och den har ett otroligt vackert bladverk, men jag tål inte blommorna på den - så kallade toapaphar som jag och min kompis döpt dem till, eller urinoarpaphar... Elakt, jag vet, men så fort jag ser dem så tänker jag genast på toaletter/urinoarer. Det är synd på fantastiskt fina bladverk...

Det gör den säkert, den verkar vara en tacksam liten sak (och min har inte behövt tampas med tusenfotingar som tur är), växer så det knakar.

7/5 -12

Hahaha, sambons association är exakt densamma till dessa! Jag å andra sidan ser på blombladen som på trollsländevingar, mycket trevligare
Jag var och kikade på den nyss, ingen antydan till växtvärk, men jag ska peppa den och påminna om syskon-tävlingen!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Annika:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.