Sambeställa?

23/3 -12

Gott folk, det kliar i fingrarna nu när temperaturen fått för sig att snurra upp i 15 gradera här, så nu vill jag fråga om det finns intresse för sambeställning?

Merwic har ju trevligt nog initierat en från Orchid Inn, men jag kan tänka mig att vara med på en sambeställning där utbudet är lite bredare. Tycker ni det blir dumt att köra två samtidigt?

Vad tror ni annars om Schwertzer?
http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

Eller dessa:
http://www.orchideen-lucke.de/startseite...

Finns det andra förslag på bra nätbutiker? Vart brukar ni handla ifrån?

Nyckelord: Sambeställning, Schwerter

23/3 -12

Jag hänger gärna på en beställning från Schwerter.

23/3 -12

Jag har mailat dem båda och frågat; Schwerter erbjöd tydligen ingen rabatt för stora ordrar och frakten är jämna 22,50 Euro. Orchideen-lucke erbjöd rabatt enbart vid order över 1000 Euro och tar jämna 19,90 Euro i frakt.

Fördelen och nackdelen med Schwerter är det enorma utbudet, jag har hittat alldeles för mycket där jag skulle vilja ha

23/3 -12

Tja, jag har ju en innestående order hos Schwerter just nu på tio nopsisar så jag undrar om det inte bara är att slänga till ytterligare några stycken.

Jag vet inte hur sambeställningat brukar gå till - om alla beställer via en person som tar emot plantorna och skickar dem till alla sedan när denna fått ordern, eller hur gör ni?

I sådana fall så kan det kanske vara en bra idé att bygga på min tjockisorder. Och ja, Schwerter är EXTREMT ohälsosamma fär plånboken.

Även Elsner tror jag. Har hittat en del jag vill ha där.

23/3 -12

Hej, jag är intresserad av att sambeställa från Schwerter. Vilken fantastisk sida!
Jag har aldrig sambeställt här på sidan innan, så jag är inte heller säker på hur det hela fungerar. Vem som är kontaktperson, hur man får sina plantor från den personen eller när och hur man ger besked på vilka plantor man vill beställa.
Men jag är mycket optimistisk, spännande med ett så stort sortiment!

23/3 -12

Jag vet inte heller riktigt hur det brukar gå till med sambeställningarna...
Hur räknar man om valutan, hur delar man frakten, vart får man tag i emballage för alla ompackningar..?
Men det verkar ju som att flera är intresserade av främst Schwerter, som jag förstår det?

23/3 -12

Att räkna om valutan är inga problem, det finns massor valutaomvandlare på nätet. Såvitt jag förstått så paketerar Schwerter plantorna väl, så det blir väl att hitta lämpliga kartonger som blir det stora problemet. Jag fick även ett mail från Schwerter där de talade om att de inte kommer skicka några plantor förrän temperaturerna behagar hålla sig på minst 5C, detta för att undvika eventuella skador på plantorna.

23/3 -12

Annika, den personen som organiserer sambestillingen må ta på seg ansvaret i å finne ambalasje til å pakke om for alle andre, sortere, sende de videre til de andre adressene, samle inn alle pengene i tide og bestille alle plantene. Be om en planteliste fra Schwerter, de har enda større utvalg der. Alle plantene har plantenummer og pris per størrelse. Lag en excel ark og skriv inn alt dere skal ha med antall og send den til schwerter. De sender vannlighvis på tirsdager og man får det ganske raskt, i slutten av uken, da må de pakkes om og sendes videre raskt. Hvis de er tomme for noen planter, dere skal ha penger tilbake og da må du passe på å sende de til riktig person.
Sikkert mange vet det, men man kan kopiere listen med planter (bare navnet) fra excel arket fra schwerter og lime inn i en program slik at man får en liste med google linker til plantebildene eller texten. Det gjor ting lettere slik at man slipper å skrive inn en og en plantenavn i google for å se bilder.

http://www.hagegal.info/googlelinks.php

Det kan blitt litt mye arbeid for en person hvis det er mange som skal bestille sammen. Jeg bestiller på eget hånd fordi det er ikke stor forskjell

23/3 -12

Forresten, jeg ville ha ventet en stund med bestillingen for å minke risikoen for kulde skader. Noen planter kan ha problemer med 5 C. Slutten av april/ starten av mai ville jeg ha satset på. Men det er meg det, jeg vil ikke ta sjanser Men da har dere nok tid til å bestemme dere hva dere vil ha og samle inn alle pengene.

23/3 -12

Jag är gärna med på en sambeställning, antingen från någon av de nämnda eller från Elsner. Kanske kan det dock vara en god idé att, som Olga säger, vänta en vecka eller två för att minska risken för köldskador. Å andra sidan skulle det väl den närmaste tiden bli ganska varmt - åtminstone i södra Sverige?

23/3 -12

Mutanten: det förstås, jag tänkte mer på att valutan pendlar lite grann från en dag till en annan...
Det med kartongerna är det som känns bland det mer bökiga...

Olga: ännu fler plantor på listor? Vet inte om det är bra eller dåligt Jag är redan uppe i 25 plantor jag måste sållra ordentligt bland
Du kan ha rätt i att det kanske är lite tidigt, om de skickar snabbt, men det kan ju dröja någon vecka eller två innan allt är sammanställt kanske? Såvitt jag kan se på smhi kommer vädret hålla sig mellan 5-15 plus på dagarna ca 10 dagar framöver men det måste förstås variera stort beroende på vart man bor.

Vad tror ni om att dela in sig i län/mindre grupper om väldigt många är intresserade? Är vi bara några få blir det kanske hanterbart men är vi många kanske man bör göra så istället? Som det ser ut just nu är vi väl en 5-6 stycken?

23/3 -12

Kan tänka mig att vara med på schwerter.

23/3 -12

Förra sommaren var vi, ja väldigt många på en beställning (den som plopp ordnade) så det blev mycket jobb för henne. Senare på hösten var det också en beställning och då bestämdes ett högsta antal beställare. Man är lätt uppe i 1000 euro om det är många med. Frakten blir inte så dyr ändå när man delar den / planta. Tror det blev kring 6 kr/ planta.

23/3 -12

Ps. Vi har beställt förra året från Nardotto e Capello, även fina plantor där.

23/3 -12

Vädret är inga problem om jag förstått saken rätt. Inget av de tyska ställena skickar så länge det är för kallt.

23/3 -12

Plantorna från Nardotto e Capello var toppen, tyckte jag! Jag beställer gärna därifrån igen.

23/3 -12

Ja, det var fina plantor från Italien

23/3 -12

On det blir en sambeställning från Nardotto e Capello så är jag med! Vilka läckerbitar de har!

23/3 -12

Angående temperaturer och tillvägagångssätt låter Schwerter hälsa:

to get all the plants you want it is better to make the order now and pay for it. Because after we receive the payment we will reserve that plants for you. For sending the plants we need night temperatures not below 5°C. I think in Sweden this will take a few more weeks. But you can inform us about the weather when it is warm enough we will send the plants. Please make your whole order in the onlineshop.

Jag läste i gamla inlägg att plopp fick göra ett jättejobb, det talar ju för att man delar upp det på något vis om många vill vara med, eller sätter en gräns på något sätt.

stella: jag tänker mig också att man tillsammans kan nå de summorna, men den rabatten gällde då på orchideen-lucke och inte Scwherter...

Tittar man på Nardotto ni nämner verkar de ta följande:
30,00 euro + vat 21% (5 kg., about 8/10 plants);
35,00 euro + vat 21% (10 kg., about 15/20 plants).
De verkade billigare i inköpspris på vissa saker, men räknar man på 21% drar det ju iväg...

23/3 -12

Jag gillade också Nardotto e Capellos plantor.

23/3 -12

Så några vill gärna köpa av Nardotto e Capellos och några av Schwerter om jag uppfattat det rätt...?

Jag personligen köper helst från Schwerter då de har fler av de sorter jag önskar köpa...det är ingen i Linköpingstrakten som kunde dela frakten om de flesta andra önskar köpa av Nardotto?

23/3 -12

Jag gillar både Schwerter och Nardotto

24/3 -12

Ok, vad säger ni som varit intresserade, hur gör vi nu?
Kan någon med mer erfarenhet tänka sig att hålla i beställningen? Jag vet inte ens hur man får till en sambeställningssida...

24/3 -12

Om man klickar högst upp Köp & Sälj och sedan Ordna en sambeställning så kommer det fram uppgifter vad behövs. Säkert dom som har odrnat det tidigare kan ge goda råd till henne/han som vill prova.

24/3 -12

stella: nu såg jag vart man gör sambeställningen...

Om man sköter en sambeställning, hur brukar ni göra?
Tar ni frakten delat på antal person eller antal planta? Eftersom frakten från Schwerter är fast tänkte jag att en summa per person är mer rättvis...antalet får man ju i så fall betala för sedan på postens frakt.
Brukar ni ta betalt för den inhemska frakten + emballage i efterhand, då man vet vad kostnaden blev?

24/3 -12

Vi har delat frakten / planta. Alltså frakten / plantor (alla) x plant antalet var och en beställt. Man betalar Summan som blir för plantor + frakt till ordnarens konto. Och om det blir mer sen i slutändan betalar man resten

24/3 -12

Ok, så man betalar frakt per planta + inköp i förväg, sedan tillkommer för eventuellt emballage och frakt när de skickats på hemmaplan? Jag har inte mycket till kartonger hemma, så ska jag sköta det kommer jag bli tvungen att köpa dem, då tillkommer ju kostnader för vissa.
Hur avgör ni växelkursen? Får man kolla på forex och sedan ta aktuella dagens kurs?

Förresten, om man vill passa på att köpa tillbehör också, räknar man på dem i frakt som per planta?

24/3 -12

Ja ungefär så, fast nog tror jag att vi betalade ungefärlig frakt summa för Sverigefrakt. Affärer borde ju ha kartonger i överflöd eller hur

24/3 -12

Förstod jag dig rätt stella, att man även för tillbehör betalar per vara i frakt? Det blir mycket frakt för mig förstår jag, om jag skulle köpa några krukor och tillbehör. I så fall ser jag hellre att man tar frakten per antal beställare...
Det är sant, då får man dit och jaga...men vore det ok att ta svensk frakt i efterhand? Jag vet inte alls vad de olika plantorna skulle väga eller hur skrymmande de är i förväg...

24/3 -12

Om du tittar på de gamla sambeställningarna så ser du hur det fungerar och kursen brukar vara jämna SKR typ 9 eller 10 kr kursen finns här exempelvis. http://www.valuta.se/

24/3 -12

Ok...så länge alla är införstådda i att jag är nybörjare och inte kan se vid uppackningen hurpass blomnära eller fina plantorna är ska jag ge det ett försök!

24/3 -12

Annika; Frakten blir inte så dyr ändå i slutändan, det blir bara några kronor / vara. Om det beställs många varor allt som allt tex 100st blir frakten grovt räknat 2 kr /vara, om du t.ex beställer 10 varor blir det 20 kr. Tycker inte det är så farligt. Och du får ju lite rabatt eftersom du slipper Sverigefrakten

24/3 -12

Jag får omformulera mig efter att ha läst igenom plopps sambeställning som landade på omkring 190 varor!
Jag kan överväga att administrera en beställning, men det får bli förutsatt att Schwerter inte kräver att jag beställer via online-shopen som de skrev sist i ett mail, det skulle kännas ohållbart att knappa in allas ordrar manuellt.
Vi får se vad de svarar... Känner någon annan sig mer manad är det bara att hojta!

25/3 -12

PS; Schwerter har inte svarat ännu, men Mutanten, du pratade om att "bygga på din order", menade du att du kunde plussa på det nya på din befintliga beställning?

25/3 -12

Ojdå, hehe. Jag beställde en liten lindenii igår samt en celebensis och lovade dyrt och heligt att sluta ändra i min beställning efter det! xD

25/3 -12

Haha, så "bygga på" var på den egna..?

25/3 -12

Nejdå, jag hade kunnat slängt på era också (just eftersom jag bygger på den egna), men jag tror de får vansinnesutbrott på mig om jag ändrar beställningen ytterligare en gång... Har gjort det så många gånger nu!

25/3 -12

Jag förstår, å andra sidan kanske de blir glada om de får sälja mer? :P
Som du märker försöker jag få till en sambeställning utan att behöva hålla i den

25/3 -12

Haha! Jag märker det! Alla vill vara med, men ingen vill styra upp.
Tyvärr så går det inte just nu (har dykt upp lite privata saker också) annars hade jag kanske vågat prova.

25/3 -12

Hoppas inte det var något allvarligt...

27/3 -12

Då ska vi se, eftersom vi inte direkt behöver slåss om lusten till att administrera en sambeställning ska jag försöka mig på det. Jag måste dock begränsa beställningen på något vis, jag bor i en etta med en fri golvyta på 1,5×2 m - där ryms inte många paket vill jag lova!

Jag har fått en lista av Schwerter som jag tänker mig att jag får maila till de som vill ha den. Skriv ett PM om ni vill ha listan. Ett observandum om listan dock:

We also have a list (this list includes the onlineshop plants and more plants which are not in the shop), but that list is not as updated as our shop, so that plants may be sold out or not in a good quality. So it is your choice to order from the list too.

Jag ska försöka ordna en sambeställnings-sida senare ikväll alternativt under morgondagen.

27/3 -12

Annika; Man kan begränsa till antal beställare t.ex. I höstas hade vi högst 10 beställare på den som Joj00 ordnade (eftersom det plopp ornade blev en mastodont sådan)

27/3 -12

Jag tänker mig i huvudsak att det blir antalet varor som blir problematiskt snarare än antal beställare, så jag tänkte kanske främst sätta en gräns i antal artiklar.
Ett tips för framtiden är om det skulle kunna finnas något slags automatiskt räkneverk eller så på hur många varor man är uppe i?

27/3 -12

Blir det inte då lite som "först till kvarn"? De som är ute sent kanske då inte kan beställa det de vill ha. Och om någon vill ändra sin beställning, vilket ofta händer, hur blir det då?

27/3 -12

Blomtjuven: menar du att det blir först till kvarn om man säger antal personer eller antal varor? Jag tänkte mig att det (tyvärr) blir först till kvarn hur man än skulle göra, om det finns en gräns.
Men gränsen jag tänkt mig är över/kring vad tidigare beställningar landat på (bortsett från bamseordern) så jag hoppas inte någon ska känna att de missat tillfället. Om ordrar ändras tänker jag mig att man får hålla ett öga på listorna - om det nu ens blir "fullt"? Det var ca 6 personer utöver mig själv som visat intresse, det kommer motsvara ca 14-15 varor/person i så fall om gränsen skulle bli t.ex 100 varor.

27/3 -12

Antal varor var det jag tänkte på.
Kan ju bli en bra bit över 6 pers som är med

27/3 -12

Ja, det är inte alla som visar sitt intresse i inlägget men när sambeställningen är färdigt fixad så brukar det ändå vara många med.

27/3 -12

Jag håller med om att det kan bli lite som först till kvarn i så fall, men om det ska kunna vara en större order utan begränsning måste helt enkelt någon annan sköta den än jag, för jag har inte yta att sköta allt på annars, som sagt.

28/3 -12

Dåså, gott folk! Om jag inte snurrat bort mig fullständigt borde sambeställningen från Schwerter komma upp nu/relativt snart! Har ni frågor får ni hojta, håll annars till godo...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Annika:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik