Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Doritaenopsis

Nyckelord: Doritaenopsis

Inlägg med Doritaenopsis som nyckelord.

Doritaenopsis purple gem 'Aida'. Från engellööf.

Bästa blomningen hittills. Börjar få kläm på det här

Nyckelord: purple gem, aida, doritaenopsis

26/8 -18

Strålande blomning

Mycket vacker! Tycker 'Aida' är ganska svår att ha att göra med så grattis till jättefin blomning

26/8 -18

Vackert!

26/8 -18

Hejsan!
Är någon intresserad så har jag flera storlekar av Aida inne i shopen just nu. Alla OP medlemmar får 100:- rabatt på Aida tom den sista augusti 2018. www.orchidehuset.se

27/8 -18

Tack! Hon tog två år på sig med enstaka stänglar med få blommor sen köp av Peter på orchidehuset
Behövde tid för anpassning och för mig att få till miljön.

Prata om bilden
Doritaenopsis purple gem 'Aida'. Från engellööf.

 

Nyckelord: Aida, Doritaenopsis, purple gem

17/3 -18

Välkommen till OP, snygg

17/3 -18

Söta med en härlig färg

17/3 -18

En riktig sötis. Vacker färg.

19/3 -18

Tack!

20/3 -18

Den var fin Är det en porslinsblomma i bakrunden som jag ser (en Hoya pubicalyx variant??)

20/3 -18

Ja mycket riktigt 'Hawaiian purple'

Prata om bilden

3/2 -16

Doritaenopsis?

Doritaenopsis?. Från PeterA.

Nu blommar den här. Glömt vad den heter men har för mig att den skulle vara blå. Den är något mer blåaktig i verkliga livet än på bilden. Någon som har namnförslag?

Nyckelord: Doritaenopsis

3/2 -16

Skull det vara tvärtom... alltså blåa sepaler och vitt läpp, så skulle jag gissa på D. Siam Treausure "Blue"

Googla på Dtps Kenneth Schubert och Purple Gem 'Aida'.

4/2 -16

Blommorna är verkligen ursöta! Säg gärna till om du kommer på namnet! En sån skulle jag vilja ha.

5/2 -16

Håller med om att dom är riktigt fina. Tyvärr kan jag nog inte annat än googla o gissa namnet. O det är ju inte säkert att det blir rätt. Eftersom blommorna är väldigt annorlunda mot standard-orkidén kan det väl bli en mer kvalificerad gissning men ändock en gissning. Min gissning just nu är Doritaenopsis Kenneth Schubert x Doritaenopsis Purple Martin x Doritis pulcherrima.

Verkar vara en bra gissning! Snygg är den iaf

5/2 -16

Ok. Då måste det vara en specialare. Jag har själv en Purple Martin, men den är betydligt blåare. Numera får den blommor som är mörkt violetta i början.
Jag tycker att din har helt underbara färger. Bara att gratulera!

5/2 -16

Jag har en Dtps Tzu Chiang Sapphire, som är rätt lik, men min har betydligt mörkare läpp, kan iof bero på årstiden kanske

5/2 -16

Det ska jag kolla upp! Tack elcatania!

5/2 -16

Jag har en som heter Purple Gem men den är lite mörkare tycker jag.

Prata om bilden
Doritaenopsis Purple Gem 'Aida'. Från Ikkmo.

Äntligen i blom!

Nyckelord: Doritaenopsis, Phalaenopsis, Purple Gem

10/5 -15

Tjusig, grattis

10/5 -15

Härligt, grattis!

10/5 -15

Tjusig

Prata om bilden
Doritaenopsis Purple Gem. Från stulun. Fri bild.

Senaste nyförvärvet från Pe. Gö.
Lite smågodis till skåpet inför julen.

Nyckelord: Doritaenopsis, Purple Gem

5/12 -14

Sötsnygg, grattis

Prata om bilden

20/10 -14

+ 30/11 -14

Doritaenopsis Black Bird, purpursvart

Doritaenopsis Black Bird, purpursvart. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Svårt att göra rättvisa åt färgen. Den är svartare än på bilden. Det finns alltså "svarta" orkidéer till humana priser också. Kommer från Marita.

Nyckelord: Doritaenopsis

Jättefin! Jag har en Dtps (Jim x Phal Golden Peoker) 'Black Bird', som har blommat sedan våren 2013. Den liknar väldigt mycket din snygging. Är det en 'Black Bird' du har?

20/10 -14

Den hade inget namn men kan ändå vara densamma som din...

20/10 -14

Riktig snygg

20/10 -14

Vilken härlig färg!

Prata om bilden

Jag hade ju tänkte skriva om detta igår, när de kom alla nopsisar, men jag planterade om HELA dagen igår fram till 00:30 - 1 inatt någongång, så jag orkade helt enkelt inte.

ALDRIG att jag planterar om 14 nopsisar igen i en smäll. Inte blev det bättre av att jag var tvungen att tvätta och sortera barken innan jag kunde använda den heller, har nött bort skinnet på pek- och långfingret på min vänstra hand. Jag planterade om alla, dels för att kunna se hur rötterna såg ut, dels för att ha koll på när det blivit gjort och så för att jag trodde att jag skulle få fler paket idag, men ack vad jag bedrog mig - de är fortfarande kvar i Tyskland.

Nåväl, det är nog bra att mina fingrar får vila lite idag.

Nu till det viktiga: plantorna!

Som ni kan se så var de VÄL inpakterade och jag hade förväntat mig 13 plantor då två gått och dött i Tyskland, P. stuartiana och P. equestris var. coerulea (de har fått in fler av equestrisen nu), så när den "döda" equestrisen var med blev jag minst sagt förvånad. Jag har fått tillbaka pengar för den trots allt. Förstår dock varför de satte den som "död" då den är minst sagt i mindre bra skick - den har i princip inget rotsystem så jag får hoppas att den klarar sig.

Skicket på plantorna varierar från "bra" till "herreGUD, vad har de matat den med?!". Jag tror att de med sämst rotsystem är P. equestris 'Apari' pink och P. pulchra och jag hoppas de kommer börja växa. En del plantor har skador på vissa av bladen, lite gula fläckar här och där, men inget som ser alarmerande ut, utan snarare sådant som man kan räkna med att plantor får efter ett tag. Vissa fläckar och missfärgningar oroar mig en smula, så dessa plantor håller jag ett extra öga på för att se om det bara är jag som är hysterisk, eller om det faktiskt är något.

Den gladaste överraskingen var nog ändå P. equestris aurea. Det känns nästan lite som att den stora orkidéguden förbarmade sig över denna lilla amatör efter att jag förlorade min förra aurea, och bestämde sig för att jag skulle få ett monster! Den är ENORM! Det tog mig en halv evighet att lyckas få ur den ur krukan den kom i (fick klippa upp den), ytterligare en evighet att få bort all mossa + döda rötter och sedan fick den flytta till en störra kruka. Hade inte kunnat klämt ner den i en 12cm ens med en kofot tror jag.

Jag är väldigt nöjd med alla plantor och jag hoppas att de alla återhämtar sig från transport, misshandel och omplantering snart.

Nyckelord: Schwerter, Doritaenopsis, Phalaenopsis

26/4 -12

Saknar tiden när man fick hem sånna där monsterpaket Nu har jag bara plats för några enstaka åt gången. Har besökt Schwerter i Tyskland ett par gånger och det är alltid trevligt. Kanske blir en sväng i höst igen.

26/4 -12

Vad roligt med så många plantor! Känner igen känslan med nya orkidéer. Snart får vi vår sambeställning, så man har någonting roligt att se fram emot. Ja, det börjar vara det där med platsbrist. Det var en monster planta kan man säga

26/4 -12

Kul! Kattpatrullen verkar sköta sitt jobb också...
...men vad är detta andra paket du pratar om?

26/4 -12

Meeeeooowww vilka orkisar!
Aurean ser ju verkligen växtvillig ut! Flera baskeikis va? De verkar ju vara större o kraftigare, aurea, iaf de från schwerter.
Men varför klippte du av stängeln på Philip???

26/4 -12

Jupp, med tanke på att jag har några beställningar kvar som bör trilla in i morgon och i Maj så kommer det bli trångt.

Blomtjuven: För att blommorna var på väg att vissna och den lilla saken inte hade jättemånga rötter. Jag föredrar om den använder energin till att hantera flyttstressen med än att hålla liv i döende blommor.

Ge din åsikt

Ja just det. appropå färgen och mönstret på D.Enobi Purple 'Splash', hittade en annan kul sak på Honolulu Orchid Society hemsida ( http://www.honoluluorchidsociety.org/ind... ). Eller vad sägs om den här Dtps. Taiwan Red Cat 'Red Cat'. De skriver bland annat "This is an eye-catching Phalaenopsis with unusual color and flaring around the edges of the flowers. The plant owned and grown by Orchid Center in Waianae, Hawaii is a clone blooming for the first time. The flowers have a natural spread of 3-3/4 inches."

Nyckelord: Doritaenopsis, Dtps. Taiwan Red Cat 'Red Cat', Doritaenopsis Taiwan Red Cat 'Red Cat'

Ge ditt svar

22/10 -07

Bild

Från Imka.

 

Nyckelord: Doritaenopsis

Prata om bilden
Kunde bara inte motstå denna underbara söta lilla planta )

Nyckelord: Doritaenopsis Sogo Vivien, Doritaenopsis

Ge din åsikt
Dtps. Malibu Lagon. Från Salamander.

Slog ut idag. /Mats

Nyckelord: Doritaenopsis

Hmm, den där var ju fasligt lik en av mina små rackare... (bild finns här nånstans).
Är bladen lite rödbrunfläckiga?

4/3 -06

Nej! Skulle nog säga cerise.

Skulle det gå att ordna en bild på?

5/3 -06

Grattis till en underbar färg.

Prata om bilden

Har gjort det mesta för att försöka vinna över ullöss på 2 Doritaenopsis.

Sprayade med Pyrex - de försvann inte, sprayade ännu mer med pyrex + planterade om - de försvann inte då heller, dränkte dom i pyrex det hjälpte inte det heller. Sista chansen så hängde jag dom i badrummet utan kruka och sprayade dom med pyrex och duschade dom lite emellanåt. Lät dom hänga där i 1,5 vecka (det var i somras) och sen planterade jag om dom. Den ena dog på kuppen men den andra verkar leva i alla fall. De flesta rötterna är ju döda men den har 2 rötter som börjat växa och ser friska ut. Ullössen verkar vara bekämpade.

Jag har läst att man kan ha dom i enbart vitmossa som har läkande effekt så det har jag skaffat. Frågan är bara hur ofta ska man vattna med vitmossa? Den torkar ju snabbt och blir helt stel efter bara en dag.

Hade detta varit en vanlig phalaenopsis hade jag inte orkat så här långt, men denna är jag så förtjust i, köpte den i somras hos Röllke i Tyskland och vill verkligen att den ska klara sig.

Nyckelord: vitmossa, Doritaenopsis

2/3 -06

Jag fick ullöss på min hoya och även på några orkidéer förra sommaren. Jag bekämpade det med ett medel som heter Ardap, det tar all ohyra även spindeldjur som spinnkvalster.
Jag sprayade dem ute, och det räckte med en behandling.
Ardap beställde vi från djuraffären när min sons boaorm fick kvalster.

2/3 -06

Ullöss har jag bekämpat på följande vis. Tvättar med bomull indränkt i sprit. På svåråtkomliga ställen använder jag tops indränkt i sprit. Ha växten ensam en tid, för lössen kommer tillbaka några gånger innan de ger upp. Upprepa tvätten när du ser nya löss. Och tvätta noga i fönster och runt omkring där den har varit,kanske även på gardinerna, de finns överallt. Det är inte hopplöst att få bort dem men det krävs tålamod.

2/3 -06

Vitmosse-planterade orkidéer behöver vattnas så vitmossan inte blir helt torr. För att minska avdunstningen direkt från komposten kan du använda en genomskinlig plastpåse som ytterkruka. Låt plantan rinna av ordentligt efter du vattnat. Placera sedan plantan i en plastpåse och vrid runt plasten runt nedre delen av stammen. Låt dock en viss öppning finnas så luften inte stagnerar i krukan.

3/3 -06

Tusen tack! Det ska jag göra!

Ge ditt svar
Doritaenopsis Purple Gem. Från En person som inte är medlem längre.

Inhandlad som P equestris

Nyckelord: Phalaenopsis, Doritaenopsis, blå

Mycket blåare "i verkligeheten" alltså.
Läppen kan nästan se svartblå ut under kallvita lysrör eller dagsljus.
Lite trist att det inte var en equestrisvariant, men med facit i hand syns det på växtsättet. Dessutom har den fyra pollinier, något som är typiskt för Doritis (Phalaenopsis har två).

9/1 -06

Hej Hillevi - det var väl tyvärr vad vi trodde.
Hade ju varit häftigt med en blå equestris - men det var ju för bra för att vara sant. Men det är ju en trevlig planta som blommar med massor med fint blåa blommor. Synd att de såldes med fel märkning! Min blommar nästan hela tiden.

9/1 -06

Jag trodde också på etiketten när jag köpte mitt exemplar.

Den är ju hemskt lik Dtps Kenneth Schubert bara storleken skiljer.

Jag tycker min har varit otroligt mer lättodlad än Kenneth Schubert. Men jag har alltid problem med violacea-phallar, så det är nog mig som person som plantan inte gillar.
Jag tycker att blommorna ser ut så mycket som equestrisblommor så Dt-delen stör mig inte. Dessutom har min plantas många keikis lindat mig kring sina hypotetiska lillfingrar, så såld är jag ändå.

Jag funderar på att försöka föröka den och kolla hur den blå färgen håller i sig. Så alla som läser detta och inte redan sett mitt inlägg på sällskapets forum: jag söker pollen av fina phallar/dtpsissar eller dylika plantor som kan korsas med min Dtps. Helst vissa arter eller primärhybrider.
Till er som skrivit till mig om detta: jag svarar ikväll!

12/1 -06

Hej Hillevi!
Kan det möjligtvis bli nån liten keiki över till mig så småningom??
Vad gäller Kenneth Schubert, så lyckades jag ta död på mitt exemplar också:-((

Det kan det kanske bli, Mia. Jag ska plantera om den senare i vår, då ska jag kolla hur väl baskeikisarna sitter fast vid moderplantan, och om det är säkert att ta bort dem.

Vi kan bilda nån slags klubb för folk som inte gillar Kenneth Schubert. Klart överskattad planta.

Prata om bilden