19/5: Import trubbel

19/5 -18

Nu måste jag få vädra mina tankar och känslor som är orkidé relaterade!
Jag har de senaste månaderna arbetat med en mellanstor import, och det blev ju skickat förra veckan efter att Cites import och export intyg och fytosanitär certifiering från ursprungslandet. Allt var bra tänkte jag, paketet kom till Arlanda i tisdags och igår fick jag ett brev ifrån posten att det saknades en importanmälan. Det som gör det hela till en huvudvärk är att jordbruksverket talade om för mig per telefon att postnord skulle göra importanmälan eftersom de agerar ombud för mig.

Tydligen inte den punkten. Så idag har jag pysslat med pappersarbete mellan arbetspassen, och fått iväg importanmälan till jordbruksverket. Men så många frågetecken. Kanske någon annan importerat (lagligt) från annat än EU Land? Med postnord som ombud?
På importanmälan skulle jag skriva önskat kontrolldatum och tid. Viket jag gjorde då. Och skickade en kopia per Mail till postnords Arlanda terminal. Men hur ska jag veta om de håller den tiden? För om de inte gör det blir jag tvungen att betala 800kr för utebliven kontroll.
Det hela har gjort mig lite onödigt stressad. Men jag hoppas att det snart är över, och plantorna kommer hem.

Nyckelord: Import

19/5 -18

Spännandejobbigt. Nu blir jag nyfiken, medelstor import? Hur många plantor?

19/5 -18

150:) det är en neofinetia import. Gruppbeställning som jag anordnat. Men har hållit den lite tyst eftersom det är första gången jag importerar och inte kände att jag skulle börja med en massiv order. Haha. Dock blir det troligtvis en till import när plantorna kommit och skickats ut. Ca 30st är iallafall till mig:)

21/5 -18

Nu har I varjefall allt löst sig, och växtkontroll enheten gör koll i paketet imorgon. Sen så får jag betala moms så paketet får komma:)

21/5 -18

Vad innebär detta? Alltså hur länge har plantor varit "instängda" i paketet?

21/5 -18

Jag blir helt administrationsutmattad själv... och då har jag ändå hängt med från början i msn-import-gruppen utan att göra en beställning denna gång. Jisses, men JÖSSES vad erfaren du blir nu, Henrik!! Hoppas orka & hinna med själv i nästa sväng... (har inte handlat av Gareth heller i år, för din info ).

21/5 -18

Att jordbruksverket och postnord inte har kommunicerar med varandra om vad som gäller. Det är nu dag 10, och jag känner mig lugn:)

Hanna, haha ja. Sedan administreras jag ju allas irrar och fakturor och adresser osv. Det har varit lite krävande. Men klart värt det

22/5 -18

Hej Henrik, jag är också väldigt intresserad av att importera från olika källor utanför Europa, med alla papper och tillstånd. Det jag undrar nu när du gjort detta, hur stort blir pålägget totalt sett? Hur mycket kostar Cites-tillståndet, hur många arter gäller det, vad kostar importtillståndet osv? Om du föredrar kan vi ta det via PM. Vore väldigt intressant att höra hur processen gått till och vilka kostnader det blev.

22/5 -18

Postnord går INTE att lita på!
Mvh
Mikael

8/6 -18

Hur lång tid tog importen av plantorna?

10/6 -18

Gustav, förutom allt väntande på cites export och import papper så gick det undan. Från dagen de skickades tog det 11 dagar. Kunde ha tagit endast 7 dagar om det hade varit klart att jag skulle anmäla importen för kontroll. Cites papperna tog 2 och 6 veckor att handlägga.

15/6 -18

Neofinetior
Vad jag har velat att jag vad med i den gruppbeställningen

Lycka till med allt!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Henrik.L.A:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.