Råd / Att köpa orkidéer /

Skriv början av artikeln om export

Nyckelord: export

Inlägg med export som nyckelord.

Hej alla orkidefreak gott slut och gott nytt år på er!
Jag ska åka till Scotland på söndag och kommer att vara i Glasgow och Eddingburgh.Är det nån som vet några affärer där (gärna med adress).OJag har pratat med Ryanair och dom säger det är OK att ta med plantor till Sverige,men min fråga är:Ska man ta bort all kompost och placera dem i en kartong?(typ mjölkkartong),vad skall man isolera dem med,det är svinkallt där också.oc jag har ca 4 timmars resa med buss till flygplatsen.Hur varmt måster det vara när jag fraktar dem?Jag kommer att ha dom i handbaggaet.
Om ni kan svara på dessa frågor vore jag tacksam för det är inte kul att köpa något för dyrapengar och sen så fryser dom ihjäl.
H
Anders

Nyckelord: frakt, export

30/12 -09

Kylväska, utan frysta kylklampar. Frigolitboxar håller värmen länge.

30/12 -09

Rumstempererade kylklampar hade varit bra i kylväskan men jag vet inte om du får ha det i som handbagage, de innehåller ju vätska och det är nog förjudet nu för tiden.

Ge ditt svar

Hej!
Jag har fått ett erbjudande om att jobba i Spanien som jag går och funderar på. Och eftersom mina växter är min ögonstenar ville jag fråga om någon här vet hur det är att frakta dem? Det rör sig väl mest om orkidéer, men också vanliga växter som Gardenia, Fuchsia, Amaryllis osv. Alltså inget som är så ovanligt så man inte kan hitta det i en välsorterad svensk butik.
Hur fraktar man dem rent praktiskt? Och sist men inte minst, behöver jag något tillstånd för att föra ut dem ur Sverige och in i Spanien?

Nyckelord: import, transport, export

1/12 -05

Generellt är det fri rörlighet för plantor inom Europa. Vissa begränsningar finns dock för vart land så kontakta Jordbruksverket för information om vilke begränsningar Spanien har.

Rent fysiskt skulle jag personligen flytta genom att köra bil/lastbil genom Europa ner till Spanien. Det möjliggör ju också kontroll av plantorna under resans tid, men det finns risk för att en tät lastbil blir väldigt varm.

Jag kan bara säga att det finns de som odlar amarylis ute året runt i Portugal och beroende på var i Spanien går det säkert bra. Jag tycker att de verkar trivas mycket bättre än att asas in och ut i Sverige. Det finns också folk som har Fuchsia ute.
Vi kommer att delvis flytta ner tillPortugal och de planter som på något sätt kommer dit ner är ju tex Cymbidium som klarar att stå på balkong om den skyddas mot vind och regn under vintern.
Eventuellt lite amaryllis av det vi har på balkongen om det är liv i dem. Eftersom vi kommer att göra många resor fram och tillbaka tar vi nog dem på flyget. Speciellt det som är i vilo stadier klarar sig bra. Undviker nog att dem ute för länge om det är kallt när man flyttar.
Lycka till
Joakim

6/12 -05

En liten sak bara: Här i Irland växer Fuchsiia utomhus. I buskform. Det är ... konstigt

11/12 -05

Jag skulle ut och resa i Centralamerika och kontaktade Jordbruksverket för information om Cites och importregler.
Jag började riva i det i början av september och jag skulle ha åkt i förra veckan men resan fick ställas in pga sjukdom. Men det var f-n i mig en komplicerad historia, intyg kors och tvärs. Fick till slut intyget och tillstånden, fyra dagar innan planerad avresa. En kompis till mig fick ta över tillståndet. Det är inte rätt men någon sa skit i Jordbruksverket men var väldigt försiktig med vad och hur du köper och hur du fraktar hem det, t ex vara försiktig med exemplar som inte är odlade utan viltplockade direkt i regnskogen. Man vill ju ändå att våra små älsklingar inte blir utrotade .
Och Björn, i sydeuropa har jag sett julstjärnor som typ ogräs, mycket är konstigt beroende på perspektivet .

Ge ditt svar