Råd / Att köpa orkidéer /

Skriv början av artikeln om inköp

Nyckelord: inköp

Inlägg med inköp som nyckelord.

Hej,

Det finns möjlighet att beställa plantor från Bela Vista Orchideas i Brasilien. De för in plantor till Tyskland i sommar, plantorna skickas ut i slutet av juni preliminärt. Importen hanteras av Regina Elsner, trots att hon lagt ner sin verksamhet. Jag har en lista som jag kan skicka vidare till intresserade, skicka mig er e-post isf. Tillkommer frakt från Tyskland till Sverige. Kostnad för import och phyto till Tyskland är inbakat i listans pris.

Bela Vista har främst cattleyor, encyclia, epidendrum och laelia. Samt lite andra sydamerikanska arter. Plantor skickas barrotade vilket kräver lite kärlek för att etablera sig bra här hemma. Men de har en del kul arter.

Nyckelord: inköp, Bela Vista Orchideas

23/3 -21

Uppdatering. Går även att beställa via MSB Orchideen i Tyskland. Då brukar man även kunna passa på att beställa från deras sortiment. De säljer fina plantor. Listan finns att ladda ner från deras hemsida: https://msb-orchideen.de

1/7 -21

Import från Bela Vista. Från Merwic.

I början av veckan kom min beställning från Bela Vista och MSB. Lite blandat, men mest från Cattleya-släktet. Jättefina plantor! De flesta nära blomstora. Vissa med blomskida. Utöver det från Bela Vista så beställde jag också Aerangis rhodosticta från MSB vilket jag var väldigt nöjd med. Fin monterad ungplanta!

Detta vart det jag COVID-unnade mig...
Catasetum pileatum aurantiacum x
Catasetum pulchrum ( Bela Vista x Juan )
Cattleya araguaiense
Cattleya elongata
Cattleya forbesii (Bela Vista 1 x Bela Vista 2)
Cattleya jemannii semi-alba
Cattleya labiata rubra ( 12357×12305 )
Cattleya loddigesii ( punctata "Marisa x Martinelli )
Cattleya walkeriana coerulia (Blue Monarch x 2P)
Cymbidium aloifolium
Laelia pumila tipo "M.A "
Laelia purpurata Roxo Bispo (São Jorge x Bela Vista)
Laelia tenebrosa (selecta 2 x selecta 1)
Maxillaria cerifera
Maxillaria richii

18/7 -21

Bra köp!

19/7 -21

Den gruppen ser härlig ut Merwic! MSB har jag handlat av och var nöjd med plantorna jag fick. Synd att Birgitte Meyer inte satsar på lite bättre bilder på sitt sortiment då en bra bild säljer!

Ge din åsikt

Nu har jag köpt de två sista orkidéerna på ett bra tag. Anledningarna till varför är att jag faktiskt inte har plats för fler och för att jag inte har råd. Jag var till IKEA idag och köpte piedestaler, två "stora" och tre singelpiedestaler samt 3 armaturer till stödbelysningen. Det blev dyrt. Har ju även beställt tre extra starka dagsljuslampor från Jordklok, vilket även det blev dyrt.

Sedan, när jag kom hem så beställde jag en Paph. Michael Koopowitz och en Paph. rothschildianum. I blomstorlek. Ni som är lite insatta i Paphar kan ju räkna ut hur mycket det kalaset gick på. Jag tror att dessa två kostade lika mycket som mina andra två beställningar från Schwerter gjorde tillsammans.

Nu är jag snart luspank och måste börja spara duktigt igen så jag har råd att ta hand om alla orkidéer jag har skaffat. Himla tur att jag börjat jobba igen säger jag bara!

Nyckelord: Inköp

12/5 -12

Mockel - nu är Papharna beställda då Jag satt idag igen på elsners sida och valde mellan Prince Edward of York, Paul Parks (om den kallas så med adducutm var anitum) också, och en (Deena Nicol x Booth´s sand lady) x sanderianum Som du säger kräver plånboken lite urval...

12/5 -12

Jag har också shopat på mig en hel del av lite varierande arter. Extra lätt hänt när man sålt några och det finns plats. Dessutom ÄR det ju då orkidé-pengar. Eller? Fast i ärlighetens namn så täckte inte försäljningen nyinköpen.

12/5 -12

Lampor, armaturer och pedistaler räcker ju länge, det är ju armaturer och lampor som
kostar när man börjar med orkidèodling. Det som kommer sedan är att sitta och njuta
av alla blommande plantor året runt, det kostar ingenting.

13/5 -12

Annika: Jupp! Jag får vänta med en argus tills jag har byggt upp sparkapitalet dock, den lilla saken utöver dessa två blev för dyr helt enkelt. Berätta när du har bestämt dig och vilken/vilka det blev! Jag tror den kallas Paul Parks oavsett vilken variant av adductum det är, precis som att Phal Equiwilson kallas Equiwilson oavsett om det är wilsonii korsat med en equestris alba eller en equestris rosea. Det är så jag har förstått saken i alla fall.

enmassaskor: Självklart så är det orkidépengar! Det finns väl inget annat att spendera dem på, eller hur? Konstigt nog så har inte min enda försäljning av ett styck orkidé heller täckt kostnaderna för mina inköp.

skrubbhaxan: Det är ju ingen stor utgift om man tänker på hur länge lamporna räcker och armaturen ska ju inte gå sönder direkt. Det är så otroligt trevligt att ha köpt en massa, mindre vackra, piedestaler ("Socker" heter de, ni kan ju kolla hur de ser ut - inte vackra, men perfekta för sitt ändamål). Nu plötsligt har jag tomma ytor igen där katterna kan spatsera omkring som de ska.

Absolut, det är ju verkligen värt pengarna i det långa loppet och dessutom så blir jag kanske inte så nere som jag brukar bli till hösten/vintern. "Dagsljus" och blommande orkidéer.

Ge din åsikt

Köpförbud i ett år... Jomen tjenare...

Dum som jag är så kom jag på i förrgår att jag ju totalt glömt bort den antagligen största blomsterhandeln vi har här i stan. Självklart var jag då tvungen att trotsa snöstorm och drivis för att spana in nopsisutbudet de kunde tänkas ha. Resultatet; fyra stycken nya onamande nopsishybrider... Varför så många? De är mininopsisar så då får det plats så många fler i samma korg!

Det var endast två av dem som hade liknande kompisar så jag kunde välja den mest välmående av dem (den ena av dessa hade de dessutom stoppat ned i ett plaströr så den stod i vatten - något mystiskt försök till hydrokultur måntro?) medan det endast fanns en av varje av de återstående två. Den ena av dessa liknar dessutom en miniatyrversion av min P. Wiganiae.

Dessa pluttar blev omplanterade i ny och fräsch sphagnum då den de stod i skulle man nog kunna klubba ner någon med och nu befinner de sig alla i karantän.

De är så snuttepluttegulliga att de borde vara olagliga...

Nyckelord: Mini, Phalaenopsis, Inköp

28/2 -12

Vilka små sötnosar Grattis!!

29/2 -12

Så små är ju söta per definition!

29/2 -12

Mmm så söta!!

29/2 -12

Tack! Jag ska hälsa till dem att de blivit vederbörligen beundrade. Har dessutom kommit fram till att jag anklagade den mörka mininopsisen för att vara en stinkare när det är den med fransiga petaler som är det! Skäms på mig!

Ge din åsikt

Hej!

Jag fick idag hem mitt efterlängtade paket från Tyskland. Jippi!

Så nu har jag spenderat hela kvällen med att försöka bestämma placeringen av mina nykomlingar.

Det har klättrats och flyttats om i fönstrena.

Ascocenda (V. Tanu Gold x Ascda.Butterfly) "Honey"
Rhynchostylis coelestis
Renanthopsis Mildred Jameson
Renanthera monachica
Rhynchocentrum "Thailand Gold"

De tre sistnämda är bara ungplantor (5 cm krukor).

Visst är det så att "monachican" och "coelestis" är de mest ljusälskande av dessa?

Är det någon som har erfarenhet av dessa så är jag tacksam för tips.

Just nu så hänger de i samlad trupp under mina växtlampor. Tänk så mycket man kan få plats med om man bara vill.

Nyckelord: Tyskland, inköp

21/10 -11

Tyskpaket är alltid skoj

Ge ditt svar

Dagens besök på Blomsterlandets orkidéutställning resulterade i:

1 st Degarmoara Piranha
1 st Cochleanthes
1 st Phragmipedium Mem Garren Weaver
1 st Prostechea cochleata
1 st Phalaenopsis equestris
1 st Zygopetalum x Acacallis Rhein Blue Angel
1 st Masdevallia Aquarius(davisii x urosalpinx)

Så nöjd och glad!
Om någon är väl bekant med mina nya plantor får ni gärna komma med goda råd.

Nyckelord: Blomsterlandet, inköp

6/10 -11

Känner till känslan. Har själv monterat fyra nyförvärv.

7/10 -11

Vad roligt att du hittade så mycket mumsigt! . Hur var det på Phalaenopsis-fronten? Fanns det fler arter än equestris?

7/10 -11

Mina Prostechea cochleata, som nu är 13 år gamla, mår förträffligt och blommar troget. Jag har planterat dem i vulkansten och vattnar de ca en gång i veckan. Dessutom får de stå i växthuset under sommarhalvåret.

7/10 -11

Cochleantes. Från Mina75.
Rhein Blue Baby. Från Mina75.
Prostechea cochleata. Från Mina75.
Phalaenopsis equestris. Från Mina75.
Piranha. Från Mina75.
Phragmipedium Mem Garren Weaver. Från Mina75.
Masdevallia Aquarius. Från Mina75.

Här är mina nyförvärv
Mixen - låter roligt... Ska jag också prova på någon gång!
Cecilia - det enda jag såg var en equestris alba, som var jättesöt, men som jag hoppade över då det såg bedrövligt ut i krukorna. Annars tittade jag inte åt Phal.hållet den här gången...
Plopp - tack för råd! Har du ett stort eller litet växthus? Mitt är ganska litet och blir ordentligt varmt på somrarna... Vulkansten är jag inte alls bekant med. Planterar man endast i sten då, och var får man tag på detta? Är det andra orkideer som också mår bra i vulkansten?

7/10 -11

Jag har köpt påsar med vulkansten på Blomsterlandet. Det är framförallt mina Prostechea som planteras i ren vulkansten. Ibland blandar jag i vulkansten t ex med bark och vitmossa även till andra sorter.
Det märktes väldigt tydligt när jag satte dem i vulkansten att de trivdes med det. De började omedelbart skjuta nya skott och blommar betydligt mer - fler blommor - och mer regelbundet.
Jag brukar försöka med mer eller mindre vulkansten i komposten när det står i litteraturen att sorten är eller kan vara litofyt.

Ge din åsikt

Blomsterlandets orkidévecka startar här i Gävle på torsdag. Jag ska naturligtvis dit och förhoppningsvis komma hem med några nya älsklingar.

Men, jag vill våga prova något nytt! Har inte tillgång till något skåp eller specialgrejs.
Tipsa mig!! Vill ha något annorlunda och kul

Nyckelord: Blomsterlandet, inköp, Gävle

4/10 -11

Kanske pröva att odla en ren art? För mig är det en extra krydda i hobbyn att läsa om hur en art växer i naturen och försöka härma dessa betingelser i hemmet.

4/10 -11

Tack!
Skulle vara jätteroligt!(om dem nu har rena arter på blomsterlandet)

4/10 -11

Cattleya, men sådana kanske Du har förut.
Men man behöver inget skåp till t.ex. Phalaenopsis bellina heller, men de brukar
sällan finnas på Blomsterlandet.

4/10 -11

Cattleja har jag ingen. Ska genast kolla upp!
Tack för tips

4/10 -11

Mina75, Cattleya är mina egna favoriter, de är vackra, de flesta dotar mycket fint,
och de är inte alls svåra att odla. Många av cattleyahybriderna kan dessutom
blomma flera gånger om året.

5/10 -11

Någon Cattleya har jag bestämt ska få flytta hem till mig
En liten Ludisia också kanske...
Skulle vara jätteroligt med en Phrag (om dem har) men de kanske är svårskötta!?
Mycket trevliga problem det här

5/10 -11

Phraggar är inte så svårskötta egentligen, bara man låter dom stå med "fötterna" i vatten. Dvs att man har krukan i en ytterkuka med vatten i ett par tre cm. Ibörjan av mitt odlande tog jag ihjäl några st men man lär sig eftersom Blomsterlandet brukar ha Phrag Sedenii. Har köpt min där.

5/10 -11

O, tack Stella!
Kanske jag kommer hem med en sådan också då... kan bli dyrt det här

Ge ditt svar

Väntar på paket både idag och i morron...kuuuul !

Nyckelord: inköp

3/8 -11

Sånt är alltid roligt! Vad är det för mums som kommer i paketen?

3/8 -11

Ja vad e det för spännande som kommer?

3/8 -11

Har handlat lite av Helenas delningar och i morron kommer lite från Inza ( kommer att sakna henne mycket som odlare)

Ge din åsikt

31/5 -11

31/5: Ica-besök

Handlade lite smått på Ica idag. Där, i entrén stod de och väntade på mig. Dendrobium nobile, vita blommor med lila kanter.... Phalaenopsishybrider..... En stor mörklila med början till en keiki, som jag var nära att köpa. En phal med mindra mörklila blommor med två plantor i samma kruka... ujujuj, svårt att motstå. men med 5 minuter till stängning skyndade jag iväg för att köpa det livsnödvändiga, och jösses så jag ångrar mig nu!
Blir att åka dit igen imorgon bitti när de öppnar! Frågan är vilken jag ska köpa? Egentligen har jag inte plats för hybrider, men jag har alltid drömt om en keiki! Och två plantor i samma kruka är ju inte fy skam heller. Och dendrobien.... Jag som försöker minska orkidesamlingen inför att jag ska flytta. Vilken dålig självdiciplin jag har! Köpa, en, två (isåfall vilka?) eller alla tre? Jag som inte skulle shoppa denna månaden!

Nyckelord: ica, inköp

Ge din åsikt

18/4 -11

18/4: Shopping

En liten sväng på blomsterlandet blev det idag fast jag hade bestämt mig för att låta bli... Skyller på att det är påsk, köper ögongodis istället för den sockriga varianten

Där fanns en cattleya av något slag som jag sneglade på redan förra gången jag var där... Stor och vildvuxen, en halva hängde utanför krukan helt och hållet, och ett virrvarr av rötter. Bulberna var stora och hade till och med spruckit på några ställen. Det var nära att den fick följ amed hem, då priset för den var ringa 75 kronor, men jag behärskade mig, då jag inte har kunskap om cattleyor.

Med hem följde istället

Dendrobium aggregatum En personlig favorit, så vacker med sina små gula blommor. Många vackra bulber har den också, den ska nog få en lite större kruka när den har blommat klart.
Phalaenopsis Equestris Denna såg helvild ut, med dubbla bladrosetter och massor av knoppar på hela tre blomstänglar!
Phalaenopsis mini mark Köpte jag mest för att den var billig, 50 kronor, med två blomstänglar och massor av knoppar!
Dendrobium av okänd sort, en baby-planta med tre små pyttebulber. Ska bli spännande att se vad det blir av den!

Den sistnämna planterade jag i en kruka när jag kom hem, vattnade igenom och ställde ute i halvskugga för att rinna av lite. Sätter mig och solar, intet ont anande, tills jag hör ett "ritsch". Yngsta hunden som har en fäbless för blomkrukor i plast har stulit krukan, helt oförstående om det späda innehållet, det hade han nämligen hällt ut som ett spår efter sitt race genom trädgården. Då var han dödens pudelunge kan jag säga. Men när jag hade hittat den oskadda orkidén, och hämtat tillbaka den numer halvätna krukan ur hundens gap var det bara att plantera om från början. Min ilska lös nog igenom, för det gjordes inga fler ansatser att stjäla några krukor....

Nyckelord: inköp, Blomsterlandet

18/4 -11

Ojojoj din hund var i lektagen Tur att det gick bra med orkidén och grattis till nykomlingarna!

19/4 -11

Fy på sig, vovven! (Fast lite kul var det... )

Varför har aldrig Blomsterlandet i Värnamo sådana erbjudanden? Här är det bara halvdöda Phalaenopsishybrider till halva priset... från 300 till 150kr...

19/4 -11

Håller med föregående talare, vore lite roligare om Blomsterlandet levde upp till sitt rykte om att vara bäst på Orkidéer o Hoyor, vilket jag tycker inte stämmer här i Borlänge iaf. För frågar man dem om något av ovannämnda blomstersläkten ser de bara frågande ut. Sedan vore det roligare om man visste att de sålde lite ovanliga orkidéer o inte bara Phalaenopsishybrider.*Tommy* du som är engagerad i Blomsterlandet, kunde väl puscha på dem lite!!

Hoppas plantan överlever attacken

19/4 -11

Ja plantan verkar lyckligtvis oskadd!

Instämmer med er. Blomsterlandet i Uppsala, där jag bor hade senast jag var där några ohyredrabbade eländiga phal-hybrider undanskuffade i ett hörn. Helt annat är det på Blomsterlandet i Nacka! Just nu har de MASSOR av spännande sorter, flaskbarn, ungplantor osv. Allt till halva priset! Och även när de har lite har de mycket jämfört med andra...

Och... sist men inte minst, nu har första blomman slagit ut på min nyinköpta mini mark!

19/4 -11

Lika illa med Blomsterlandet i Sundsvall ( Birsta ) de har inte riktiga orkidékrukor ens ( på liten fot och många hål ).
Via Arne i Varberg som då hade utställningarna så fick jag kontakt med Centrallagret för Blomsterlandet och det fanns ju där. For då till BL här och berättade att de fanns på lagret, men det tog flera månader innan de kom hit och de finns inte alltid ändå.

Finns aldrig annat än de orkidéer som alla andra t.o.m K-Rauta och Bauhaus och de kan vara bättre.

Ge din åsikt

Vilken är den dyraste planta du köpt, vad var det? och lever den ännu?

Min dyraste planta är Phalaenopsis gigantea köpt nyligen för 290 kr och den lever ännu och en lång tid framöver hoppas jag! :P

Nyckelord: inköp

30/6 -10

Min dyraste (och enda) planta hittills är en Oncidium cheirophorum köpt från Orchidehuset för 280 kr. Jag köpte den för knappt en månad sedan och har inte lyckats ta kål på den än i alla fall

/Caroline

30/6 -10

Jag har nått en nivå nu när jag nästan skäms för hur mycket jag kan betala för en planta så jag håller nog tyst

30/6 -10

Köpte precis min dyraste planta i våras (två av dem). Jag håller med Mattias, man skäms lite.

/Anders

30/6 -10

Vill nog också gärna instämma med Mattias. Men, hm, fyrsiffrigt är det i alla fall. Jag köper orkidéer istället för bil

30/6 -10

Har också gått över den där fyrsiffriga "gränsen" . En Cattleya dowiana Rosita . Elsner hade i listan, sambeställningen. ingen som slog till

30/6 -10

Jag tycker inte det är så dyrt med orkidéer. Inte när man jämför med andra hobbies som vissa har

30/6 -10

Dyrt och dyrt... det beror väl precis på vad man jämför med som sommarbo säger... Min dyraste har dock ännu inte trotsat den där fyrsiffriga gränsen, men den dagen kommer säkert den med... Jag brukar säga till kära maken att med min hobby växer ju investeringen i alla fall med tiden medan hans bara minskar (han samlar på single malt whisky)...

30/6 -10

Min dyraste planta kostade 500 kr om jag minns rätt. En Cymbidiella pardalina. Den lever tyvärr inte idag. Har haft även ungplantor, lite billigare av samma sort, men klarar inte av dom.

30/6 -10

Är det grabbarna som lägger mest på dyra plantor ?

För mig är nog 500-dringen gräns fortfarande.

Gubben påstår att min hobby är dyrare än hans Golf fast han köpt nytt klubbset för 20000:- men det är ju inte varje år.

30/6 -10

Jag har hittills inte gått över 400 kr - ett par Paphar och en Phragg har legat strax under.
Mitt småländska påbrå gör sig klart påmint;-)
Sen har jag lagt mkt pengar ändå på min hobby - växthus, belysning och inte minst elförbrukningen.

Fast när det gäller familjens fyrfota invånare finns inga gränser - där går det åt hur mycket pengar som helst

30/6 -10

Min dyraste planta har kostat några hundra (inte över 500) Köpte en accocenda för halva priset som hade kostat 499... Min karl har det billiga intresset bilar. Håller på att bygga en nu där endast avgassystemet 15000kr..... jag ligger i lä kan man säga.

30/6 -10

Jag har absolut köpt plantor för fyrsiffriga belopp men jag har ingen aning om vilken som var dyrast om man ska räkna till enskilda plantor. Allihop lever ännu. Jag har däremot köpt en flaska med Phrag. kovachii som inte var speciellt billig ifrån Popow, men det gör jag ALDRIG om igen då han vägrade att svara på mina mail då plantorna var bara några millimeter stora när dom kom och såg mycket större ut på bilden. Flaskan hade också kastats runt så jag var tvungen att öppna den och det var ju på tok för tidigt men det fanns inget annat att göra. Hade jag haft de möjligheter som jag har idag kunde jag naturligtvis ha flaskat om plantorna och då hade säkert de flesta levt idag.

30/6 -10

En paph för fyrahundranittio, huvaliga... Ursäktade mig med att den har MÅNGA rosetter och STORA blommor .

30/6 -10

OK, nu kör vi
Här står dryga 3000:-

30/6 -10

3000 var ingen dålig summa. Finns det så dyra Min dyraste jag har hemma kostade 500:-

30/6 -10

ingse - Jag håller med

30/6 -10

Ingse - Instämmer! Kan inte sägas bättre

30/6 -10

Kanske är det betydligt intressantare för frågeställaren, som verkar vara i början av en spännande hobby, att få en uppfattning om VAD man kan få för sina pengar, än vad en och annan faktiskt betalat även om frågan var formulerad så. Gå med i någon av de lokala klubbarna/föreningarna som finns på många platser i landet, finns det ingen så starta en. Där kan man ofta köpa intressanta plantor till måttliga priser samtidigt som du lär känna andra entusiaster på ett mer personligt plan. OP i all ära men den personliga kontakten i en klubb ska inte undervärderas.

Vad är det för härliga paphar vi ser där då mattias?

30/6 -10

Längst bak
Rothschild's Wings (Paph. Fumimasa Sugiyama 'Dragon Wings' x rothschildianum 'Mirror Image' )

Till vänster
Jacobs Ladder (Fumimasa Sugiyama 'Flowing Gold' x sanderianum 'Year of the Dragon')

Till höger
Wild thing album (stonei album x ang-thong alba)

Det du ingse och Bolebo beskriver låte ju helt fantastiskt roligt. Jag önskar det fanns lite fler "hobbyister" här i närheten. Jag har ju Alf men det är många mil dit ändå. Hade vart roligt att träffa nägon i denna lilla håla som delar intresset. Jag har nog till dags dato aldrig haft en konversation om orkideer förrutom Telefonkontakten med Peter Göttfert i samband med köp. Den enda kontakt jag har med likasinnade är ju här!!!
Jag skulle bara älska om någon bevandrar människa kunde komma hem hit och kika på mina plantor och berätta varför inga av mina plantor blommar, eller vad som gör att vissa dör osv. Istället så försöker jag hitta metoder själv för att förstå. Medför väldigt dyra soppåsar i form av döda orkideer. Och det kan vara väldigt trist när det blir så. Gav tex upp kampen mot sköldlöss på 3 av mina Phal hybrider och slängde dem. Har en Minimark som jag är rädd blivit smitad men har ej sett några tecken på det. Så den står isolerad. I ännu ett fönster har jag 2 till plantor isolerade som nu är inne på sin 5 månad i isolering för att se om jag får ullöss på dem. Hade varit så roligt med någon som man kunde dela erfarenheter med, någon som inte är den lokala blomhandlaren som säger. Du vet att en Orkide skall man doppai en hink när man vattnar...... jo jag vet tänker man då....

Mattias, oj primär hybrider i dem pris klasserna! Jag trodde att ni inbitna endast köpte "renrasiga"

30/6 -10

Inte ens primärer i två av fallen ju.
Nej, jag är inte fokuserad på renrasiga, jag är fokuserad på skönhet

30/6 -10

Sway - Du får boka en resa till Göteborgsutställningnen i höst. Där kommer finnas en hel svampskog med orkidenördar att babbla med Och skulle du någon gång av någon outgrundlig anledning passera Alingsås så hör bara av dig och kom in på en fika!

1/7 -10

http://www.newsgd.com/pictures/scenery/2...

Är till en länk med en väldigt dyr orkidé....1 626 100 kr. Å det är inte ens en Bulbophyllum

1/7 -10

... och tänk sedan när den jäkla blomman får spinn!

1/7 -10

Jannie !!!!!

1/7 -10

Finns det ingen sjukförsäkring?

1/7 -10

Sjukpenning för vård av dyr orkidé???

2/7 -10

Min ännu så länge dyraste planta är en Phal. bellina inköpt på Orkidegartneriet för 380 DKK och då var danska kronan dyrare än nu....

Den kom från hans egna bellinor och var helt klart värd priset trots att den knappt doftar...

2/7 -10

Min hittills dyraste är en phal. tetraspis 'C#1' eller speciosa 'C#1' som den nu verkar heta...Köpte den när den var en stor nyhet, den var en liiiten ungplanta och den kostade 600 kronor. Nu är de betydligt billigare. ska nu gå och plocka upp dyrgripen ur badet

3/7 -10

Jag har som sport att vänta ut rätt läge, och har lyckats ett par gångar, men själklart uppnår jag då inte samma resultat som när man betalar 4sifrigt.. Jag är båtmäniska och ser de mest fantastiska båtar jämförd med min. Självklart har de bättre boendekomfort och seglar snabbare. Men för mig tror jag upplevelsen är den samma, bara att man får rätta ut sig när man kommer hem. Men självklart finns det båta man skulle vilja äga om man var "rik". På samma sätt har jag det med orkidé, men barnen och övrikt kommer förs på min lista.

3/7 -10

Min dyraste planta var också mitt sämsta köp. En jättestor, överblommad cattleyahybrid nersatt till halva priset, från 500 kr till 250 kr. När jag kom hem tänkte jag plantera om den i ny, fräsch kompost och upptäckte då att den inte hade en enda levande rot.... Behöver jag tala om hur det gick? Måste jag det??

6/7 -10

Köpte en stor Snödrottning för 500spänn i vintras. Nu när jag hängde ut den i sommar så råkade jag bränna bladen på den så den har fällt alla blad utom 5. Klantigt... Men i övrigt verkar den må bra!

6/7 -10

Tycker synd om alla som handlar från den säljaren iaf - här blir man pank på direkten

Aha Mattias nu fattar jag varför jag behöver bidra till räkningarna emellanåt! Tycker det är underbart att jag inte behöver skämmas för min klädshopping!

7/7 -10

Kamila
Det gör jag också, särskiljt när man många år senare upptäcker att det inte alls är vad man har köpt för dyra pengar. Detta är en stor lurendrejare som härjar på ebay!

7/7 -10

Japp, jag förstår inte hur denne kan få hålla på. Undvik!!

7/7 -10

Det här med hans prissättning och inga bilder på vad man köper har jag varit misstänksam från självaste början. Jag förstår inte hur kan ha fortsätta på ebay ... Undrar också om det är samma person som hade alias "Bluenotte orchids" men det var så många negativa omdömen att det gick inte göra några fler affärer...för att bilder mot det bruna bordet verkar lika som förut.

Thomas och Mattias har ni blivit lurade?

7/7 -10

Nej, jag har inte blivit lurad, och ja, jag kan bekräfta att det är samma person som hade Blunette orchids... med flera.. han byter namn emellanåt.

7/7 -10

Fuuul fisk det där

9/7 -10

max 300. Undrar lite hur mycket som betalats för kovachii och hur det gick? Lite nyfiken på Mattias plantor. Vad är det?
//Thomasd

9/7 -10

Kovachii - jag betalade 300:- och den har mer än dubblat sin storlek på ett år.

Förresten - så otroligt kul att du är tillbaka Thomas!

9/7 -10

Tackar och bugar:). Har tyvärr alldeles för mycket att göra. Håller just nu på med anbud till Bosnien på konsulttjänster för en vindkraftpark i Bosnien, mitt i högsommaren.(
PS har ingen kovachii men ett antal hybrider som börjar bli riktigt stora. Vågade ine satsa på ren kovachii. DSi
ThomasD

9/7 -10

greenmix- Thomas- greenmix - hydro.

9/7 -10

Greenmix, ja är det en typ av hydro men det fungerar för ett antal plantor bl a phragar, eller?
//ThomasD

9/7 -10

Thomas - besseae - 10 blomman.
Phrag besseae x longifolium tog en delning årt Bjarne idag - miljoner rötter.
Phrag Grande - 3 stänglar.
Phrag Memorial Dick Clements - 9 månader - 21 blommor - 1 m stängel.
Rotlös wallisii - i augusti - blommar nu.
Phrag Green Hornet - två blommande stänglar sedan 10 månader - nu kommer en till.
Jag får helt enorma blomningar på de flesta phraggar.
Jag skulle kunna göra listan längre.

Jag har ett vattemagasin ibotten. 7 dagar borta - greenmixen är nästan torr - det är nu på sommaren förstås.

9/7 -10

ThomasD - Jag skrev i ett inlägg ovan vad det är för plantor. Läs igen

Vart får man tag i Kovachii?

10/7 -10

Bluenotte orchids, botanicalsandmore, and now o-seven-eleven - BEWARE

10/7 -10

Jag skulle aldrig köpa något av honom. De gånger han visar upp plantbilder, så ser 20 euro plantan oftast ut som en stackars bortglömd , skrynklig och dammig sak från Coops reahörna.

Det får mej att undra hur plantorna han inte törrs visa på bild, men vill ha 100 euro för, kan tänkas se ut.

Även om plantan skulle vara det han påstår, så kan människan uppenbarligen inte ett jotta om plantskötsel. När han utan att skämmas vill ha så mycket pengar för något som ser ut att behöva första hjälpen för att överleva.

10/7 -10

...och att det finns folk som väljer att köpa hans plantor, trots priset och kvalité???!!!

10/7 -10

Jag har från flera håll hört och även själv sett på en av hans plantor att det omöjligt kan vara det som namnet anger så jag skulle ALDRIG köpa av honom. Därför är jag mycket noga med att kolla upp säljaren innan jag köper via ebay.

Ge ditt svar

Halloj jag undrar om Marita har någon lista uppe för beställning eller är den över? Någon sambeställning nalkandes?

Nyckelord: inköp, Marita Åkesson

10/6 -10

+ 11/6 -10

Listan är giltig t o m 2010-06-20

--------------------------------------------------------------------------------

Tydligen

så den gick ut igår? eller vad menar du? :P Om den inte har gått ut så kanske du har länken?

10/6 -10

Listan är giltig till 2010-06-20, så det är fortfarande tid att beställa.
http://www.akessonorkideer.se/

10/6 -10

Någon från Stockholm som tänkt handla hos henne nu?

10/6 -10

Jens : Listan giltig till 2010-06-20 står det ju ! !
Den startar 2010-06-09

jaha jag trodde du skrev det först och sen ändra till 9onde. Men nu fattar jag
Undrar om man hinner på det då..... hmm får fundera, börjar ju sina i leden här hemma nu, har vid dags dato endast ett 40tal orkisar kvar.... har nog haft ett bortfall på ca 40 st under vintern löss och elände. Har ju fortfarande 2 plantor på sköldlus karantän, samt 2 på ullus karantän med provado pinnar i substratet som test, ullöss har jagh inte sett några sen jag började nu, men sköldlössen verkar trögare, överväger att slänga plantorna men vi får se hur jag gör

10/6 -10

Sambeställning var en trevlig ide

Ja det vore det sannerligen, dock fann jag vad jag letade efter hos Marita, om det nu inte visar sig att någon annan butik skulle ha lika eller större plantor till ett förmånligare pris förstås

11/6 -10

Kasta de som är lusiga Jens det tror jag du tjänar på....sanera sen platserna de varit och börja om med det du känner du vill ha.
Bättre det än att få löss på nya ställen.

Vilken butik tänker du på då eller tänkte du på utomlands ??

Jag hade väl tänkt handla av Marita, jag är riktigt dålig på alla andra butiker, har ingen koll på någon om jag skall vara ärlig. Men man är ju alltid ute efter bra plantor till låga priser? Så om du vet någon mer butik som har Phal schileriana, eller Phal Gigantea. så är jag med! :P

11/6 -10

Jag undrade för att jag bara tänkte köpa en planta från Marita och hon hade väl 500 som minimibelopp. Eller har jag misstagit mig?
Så om någon från stockholmstrakten ska beställa så kanske vi kan göra det tillsammans och dela på frakten.

12/6 -10

Hade väl åkså siktat in mig på en planta ...

Jag kommer handla för över 500 kr, men jag bor inte i stockholmstrakten, jag har 34 mil dit

12/6 -10

Jag bor i Stockholms området o har tänkt att pröva Marita men dragit mig just för att man måste handla för minst 500 Kr + frakt. Så jag skulle nog kunna tänka mig att vara med på en sambeställning om det är fler som vill handla här i Stockholm.

12/6 -10

Bor inte i sthlm, men är gärna med på en sambeställning ändå

Så Isis och Enmassaskor från stockholm kanske kan gå ihop och handla där. Jag hade planerat att handla från marita och mitt belopp kommer bli mer än 500 kronor, så jag har inga problem med det, men om det är någon som är intresserad av att köpa bara en planta så kan ni ju sätta in pengar för den plantan + frakt till mig. Så beställer jag och skickar sedan! Hur många är det som vill göra så? Jag tänkte ibland vill man ju elelr har inte råd att handla mer än en planta och då är ju detta en möjlighet!

13/6 -10

Jag vill köpa bara en planta.

13/6 -10

ja men det låter som en bra ide, Sway! Jag är på!

13/6 -10

Du har PM, Sway!

Det skall vi fixa! Är det NÅGON mer som vill beställa från Marita Å så kan nog vi fixa det men hör av er senast Måndag kväll !

Ge ditt svar

6/5 -10

Cypripedium

Jag har tänkt att köpa några Cypripedium-plantor så småningom och ser att vissa odlare säljer fröplantor medan andra säljer, som det står,
"ej fröplantor". Vilket är att föredra?

Nyckelord: storlek, inköp, Cypripedium

6/5 -10

Jag tolkar det som att "fröplantor" betyder mycket unga, nyligen urflaskade plantor med åtskilliga år kvar till blomning. "Ej fröplantor" bör betyda lite större plantor även om uttrycket känns luddigt. Storleken avspeglar sig antagligen i priset också.

6/5 -10

"Fröplanta" kan vara en beskrivning av plantans storlek eller en beskrivning av hur plantan odlats fram. Vilken av dessa betydelser som gäller för den specifika plantan är viktigt att förstå.

1. Fröplanta kan vara motsatsen till planta som framställts genom delning eller meristemförökning. Om det är denna kontext som ordet används i så ska man vara medveten om att färg och form på blomman kan variera mycket mellan olika syskon i samma frökull, medan meristem- eller delningsförökade plantor alltid är i det närmaste identiska.

2. Fröplanta kan betyd att plantan nyss tagits ut ur flaskan, eller kanske odlats något år i jord. I denna kontext betyder det alltså att det är tre-fyra år av god tillväxt kvar före plantan kan blomma.

Alltså: "Fröplanta" kan betyda olika saker och det är viktigt att du tar reda på vad det betyder för den planta du ser erbjuden. Är du tveksam, ställ en fråga här och skicka med länk till försäljarens sida så kan vi säkerligen lista ut vilken betydelse det gäller.

6/5 -10

Björn: Används meristemförökning kommersiellt när det gäller Cypripedium numera?

6/5 -10

Tack för era funderingar. Enligt uppgift är det näst intill blomstora plantor så det är nog som Björn säger att det kan bli stora färg- och formvariationer på de frösådda.

6/5 -10

Lassse: Nej, det kanske inte görs. Jag vet faktiskt inte. Men i vissa orkidésläkten är det såklart vanligt. Men hos Cyppar är det nog lika enkelt att fröså – finns ju faktiskt inte så många namnade kloner etc hos Cypparna.

Ge ditt svar

Hej allihop plus spciellt Magicboy
En del säger att denna planta är xxx och säljer den för x antal kronor:Hur kan jag veta att det är på det viset ?
Magicboy skrev att odlaren skulle skriva vilken typ av klon det är men hur kan jag kolla att odlaren inte bara hittar på det för att sälja den dyrt?Måste man ta ett DNA prov för att veta att planta 1 är mer "värd " än planta 2 även om dom ser exakt likadana ut?
H
Anders

Nyckelord: inköp, handla

10/2 -10

Det är en bra fråga. Det finns säkert oseriösa säljare som medvetet trixar med namnen för att sälja dyrt, men vanligare är nog att det slarvas, eller att säljarna själva är vilseledda av sina leverantörer. Man kan helt enkelt aldrig veta säkert vad man får, åtminstone inte om man inte har möjlighet att se plantan i blom före köpet. Det är tyvärr något av ett lotteri. Det bästa man kan göra är att köpa av firmor som andra har goda erfarenheter av. Eller att köpa/byta till sig plantor av amatörodlare som många gånger har bättre koll på sina plantor än vad "proffsen" har.

10/2 -10

Odlaren tjänar egentligen ingenting på att luras med namnen då det ganska snart uppdagas att det inte är vad odlaren sålt och det kostar mer än det smakar. Säljer en odlare en sällsynt klon så brukar det bli ganska uppmärksammat och skulle det senare visa sig att den är felnamnad så får odlaren ett ganska dåligt ryckte och det vill ju ingen ha. Är plantan en mycket ovanlig klon och är dyr så brukar inte "vanligt folk" lägga ner dom pengarna på den plantan utan det är folk som antingen vill korsa den vidare eller för att vinna poäng på utställningar.

Hur ser man då att det är just den klonen? Det är ju inte gemene man som kan göra det utan man får ta hjälp av en erfaren dommare som då kan hjälpa till.

11/2 -10

Enstämmer helt med föregående talare. Går man till typ Bauhause mf så namnar dom i reglen inte orkidena. Orsaken sägs vara att odlarnar då vill ha mer betalt därför att dom får mer arbete och tar på sig ett ansvar. Numera köper jag bara namnade orkide och går till dom jag har förtroende för. Jag har aldrig blivet lurad! ( eller har jag bara icke upptäck det ?). Denna branch upplevar jag som mycket seriös, men själklart kan det finnas sköjare, men dom blir inte långlivade. Lycka till med dina inköp!

11/2 -10

Det är väldigt få odlare som säljer speciella prisbelönta kloner på arter. Alla de är välrenommerade och världsberömda för deras selektions- eller hybridiseringsarbete och fina tävlingspriser. De kan man lita på, de sysslar inte med något fiffel. Men tänk på att t e x cattleya/laelia ur deras selektionslista kostar minst 150 dollar och paphar/phraggar kanske ännu mer .

11/2 -10

Ni kommer säkert ihåg den planta som jag ville ha som kostade ? Den har ju nu sänkts en aning se här

Jag skulle kanske slå till på ett par!

12/2 -10

Man kan få tag i prisbelönta plantor till hyfsade priser, jag har en Slc. Mae Hawkins 'Miya' AM/AOS,
jag tror jag betalade runt 250:- för en blomstor planta från Karges.
Idag, med de tekniker man använder för att föröka plantor, blir plantorna mycket billigare, och med
Holland som en stor producent av orkidèer blir de bara billigare vartefter.

12/2 -10

Visst kan man få tag på prisbelönta plantor till bra priser också! Men alla orkidéer går inte att massproducera/meristemföröka och därför har man bara det gamla fröförökningssättet att tillgå.

12/2 -10

Den var inte dum Thomas... passa på nu när det är rea.
Själv dreglar jag över den här:
länk
Men den var ju förhållandevis billig

12/2 -10

Äga sådan plantor, ja då får den ha ett eget skåp och likaledes som Anna Anka har en till att sköta gräsmattan får man anställa en "bodygard" som samtidig pysslar om plantan

12/2 -10

Mattias,
Den var inte så dum den heller!

Ge ditt svar

18/11 -08

förebygga?

Jag har shoppat några nya plantor och en i en av dem hittade jag något som såg ut som spindelnät/mögel mitt i plantan mellan bulberna (på en miltonidium). jag hittar inga djur eller andra tecken på ohyra och har nu rengjort den. alla nya plantor står för sig själva än så länge. ska jag sticka ned provadopinnar i förebyggande syfte? kan man förebygga genom att behandla nyinköpta plantor i fall att?

Nyckelord: inköp, ohyra, provado

18/11 -08

Man ska nog inte behandla en planta med något gift innan man är säker på att det är
ohyra på den. Jag brukar nöja mig med att plantera om nya plantor i steriliserad kompost,
och spola av rötter och blad under duschen, sedan väntar jag någon vecka för att se
om det finns löss. Finns löss behandler jag med i första hand Pyretal.

18/11 -08

hur då steriliserad?
är det ok att plantera om när plantorna blommar alltså?

18/11 -08

Med steriliserad menar jag att värmebehandla barken i ugn med ca: 100-120
grader under någon timme, dels bryts barken inte ner så fort, dels överlever
inte skadedjur och skadliga virus/sporer.
Jag har planterat om blommande Phal utan problem, men jag gör det bara i nöd-
fall.

18/11 -08

steriliserar du all kompost du köper innan du använder den?
jag har förstått att provadopinnar är gift, kan växterna ta skada av att man använder de?
jag är så orolig över att mina nykomlingar har ohyra men de blommar ju så jag vet inte hur jag ska göra... kanske stoppar jag ner en halv provadopinne i den växt som jag hittade möglet/spindelnätet i och låter alla tre nykomlingar stå i karantän lääääänge.

18/11 -08

Jag steriliserar all kompost, jag återanvänder även gammal använd bark efter
att tvättat bort eventuella salter i hett vatten..
Jag har inte märkt att mina plantor har skadats av provadodoppning, men mögel
får Du inte bort med provado, och spindlar ska man vara rädd om, de käkar ohyra
till frukost, lunch och middag.
Använd gifter bara om Du är absolut säker på att plantorna verkligen har oönskade
innevånare.

19/11 -08

Plantan tar ingen skada av provadon, det är ju t.o.m. näring tillsatt i provadopinnarna. Jag hade nog planterat om först och kollat om det hjälpte och sedan använda provado (om du misstänker att det är något som man får bort med det).

Ge ditt svar

13/11 -08

+ 29/9 -09

"barnen i bak"

måste så klart ha bälte.

Nyckelord: inköp

14/11 -08

Kul bild! Speciellt som en rubrik på en av omslagstidningarna lyder "Nu kräver de bättre säkerhet"

14/11 -08

ja, hihi, det var ju kul. tänkte inte på det förrän nu.

He he, det der ser riktig trivelig ut. Mine har nok lapp på hvor det står "Vi reiser alene".

14/11 -08

Hahahaha :P

14/11 -08

Hahahaha :P säluttern

Prata om bilden