Skriv början av artikeln om handla

Nyckelord: handla

Inlägg med handla som nyckelord.

Hej!

Jag köpte en ovanstående från England. Dessvärre har inte posten skickat ut någon avi om detta utan den stod på utlämningsstället i 10 dagar. Detta ger en total tid i paketet på 19 dagar utan vatten och ljus. Nu har ett gulnat blad fallit av och ytterligare ett blad har gulnat vid basen. Vad beror detta på? Vad kan jag göra? Har vattnat den givetvis. Är det försent?

MVH Maria

Nyckelord: Cattleya mossiae, frakt, handla

19/3 -11

Ingen fara. Bara de har varit i plusgrader. En gång fick jag ett paket där orkidéerna hade legat instängda i sju veckor! Alla överlevde.

19/3 -11

Oj Alf! Vad hände? Hur kom det sig att de låg packade i 7 veckor? Men det lät ju hoppfullt i alla fall. Jag har ju inte haft sån tur med mina Cattleyor, hoppades att turen skulle vända med denna.

20/3 -11

Den kommer nog igång. Arten brukar tillväxa från midsommar och framåt. Den blommar under senvår och försommar på fjolårets tillväxt.
Mvh
Mikael

20/3 -11

Tack Alf och Mikael för svar, ni ger mig hopp!

Tusen tack!

Ge ditt svar

Hej allihop plus spciellt Magicboy
En del säger att denna planta är xxx och säljer den för x antal kronor:Hur kan jag veta att det är på det viset ?
Magicboy skrev att odlaren skulle skriva vilken typ av klon det är men hur kan jag kolla att odlaren inte bara hittar på det för att sälja den dyrt?Måste man ta ett DNA prov för att veta att planta 1 är mer "värd " än planta 2 även om dom ser exakt likadana ut?
H
Anders

Nyckelord: handla, inköp

10/2 -10

Det är en bra fråga. Det finns säkert oseriösa säljare som medvetet trixar med namnen för att sälja dyrt, men vanligare är nog att det slarvas, eller att säljarna själva är vilseledda av sina leverantörer. Man kan helt enkelt aldrig veta säkert vad man får, åtminstone inte om man inte har möjlighet att se plantan i blom före köpet. Det är tyvärr något av ett lotteri. Det bästa man kan göra är att köpa av firmor som andra har goda erfarenheter av. Eller att köpa/byta till sig plantor av amatörodlare som många gånger har bättre koll på sina plantor än vad "proffsen" har.

10/2 -10

Odlaren tjänar egentligen ingenting på att luras med namnen då det ganska snart uppdagas att det inte är vad odlaren sålt och det kostar mer än det smakar. Säljer en odlare en sällsynt klon så brukar det bli ganska uppmärksammat och skulle det senare visa sig att den är felnamnad så får odlaren ett ganska dåligt ryckte och det vill ju ingen ha. Är plantan en mycket ovanlig klon och är dyr så brukar inte "vanligt folk" lägga ner dom pengarna på den plantan utan det är folk som antingen vill korsa den vidare eller för att vinna poäng på utställningar.

Hur ser man då att det är just den klonen? Det är ju inte gemene man som kan göra det utan man får ta hjälp av en erfaren dommare som då kan hjälpa till.

11/2 -10

Enstämmer helt med föregående talare. Går man till typ Bauhause mf så namnar dom i reglen inte orkidena. Orsaken sägs vara att odlarnar då vill ha mer betalt därför att dom får mer arbete och tar på sig ett ansvar. Numera köper jag bara namnade orkide och går till dom jag har förtroende för. Jag har aldrig blivet lurad! ( eller har jag bara icke upptäck det ?). Denna branch upplevar jag som mycket seriös, men själklart kan det finnas sköjare, men dom blir inte långlivade. Lycka till med dina inköp!

11/2 -10

Det är väldigt få odlare som säljer speciella prisbelönta kloner på arter. Alla de är välrenommerade och världsberömda för deras selektions- eller hybridiseringsarbete och fina tävlingspriser. De kan man lita på, de sysslar inte med något fiffel. Men tänk på att t e x cattleya/laelia ur deras selektionslista kostar minst 150 dollar och paphar/phraggar kanske ännu mer .

11/2 -10

Ni kommer säkert ihåg den planta som jag ville ha som kostade ? Den har ju nu sänkts en aning se här

Jag skulle kanske slå till på ett par!

12/2 -10

Man kan få tag i prisbelönta plantor till hyfsade priser, jag har en Slc. Mae Hawkins 'Miya' AM/AOS,
jag tror jag betalade runt 250:- för en blomstor planta från Karges.
Idag, med de tekniker man använder för att föröka plantor, blir plantorna mycket billigare, och med
Holland som en stor producent av orkidèer blir de bara billigare vartefter.

12/2 -10

Visst kan man få tag på prisbelönta plantor till bra priser också! Men alla orkidéer går inte att massproducera/meristemföröka och därför har man bara det gamla fröförökningssättet att tillgå.

12/2 -10

Den var inte dum Thomas... passa på nu när det är rea.
Själv dreglar jag över den här:
länk
Men den var ju förhållandevis billig

12/2 -10

Äga sådan plantor, ja då får den ha ett eget skåp och likaledes som Anna Anka har en till att sköta gräsmattan får man anställa en "bodygard" som samtidig pysslar om plantan

12/2 -10

Mattias,
Den var inte så dum den heller!

Ge ditt svar

Som amatör har jag svårt att bedömma skillnaden i kvalitet på orkideer. Som jag skrev om för ett par dar sedan så köpte jag två Paphiodeum för 50 Kr styck.
I går besökte jag Blomsterland i Bromma. Där hittade jag samma blomma från samma leverantör för 400 kronor. Visserligen i en snyggare kruka men ändå. Det känns som att jag har gjort ett fynd.
Är det fler som vill fynda så rekommenderar jag blomsterhandeln som finns vid Willys i Veddesta industriområde (Utanför Stockholm i Järfälla)

Nyckelord: Handla, Paphiodeum

26/1 -09

Hoppas jag ska ha vägarna förbi där snarast!

27/1 -09

Ja ta en tur, det är vanebildande. Igår kom min fru hem med en orkide till. Dom hade fått in en ny sändning.

Ge din åsikt

22/3 -08

22/3: Orkidehuset

orkidehuset har återuppståt fast nu på internet hura! så nu kan man åter handa av peter

Nyckelord: internet, Orkidehuset, handla

8/4 -08

Har du fått någon kontakt med dem på Internet ?? Ja får då inget svar

8/4 -08

det var längesedan jag hörde något där i från. men det är nordiska trädgårdar 12-13e april så kanske han har fullt uppdär med det.

8/4 -08

Han borde väl svara på någon mailadress i allafall under flera veckor om han är i Sverige ?

8/4 -08

Jag var inne för ett tag sedan på deras sida och då fick jag den uppfattningen att de var i Thailand och tittade till odlingarna där.

Jag upptäckte samma sak och blev mycket glad för det!

Hejsan, på vilken internetadress hittar jag honom?
Birgitta

21/6 -08

www.orchidehuset.se

21/6 -08

försökt gå in på den senaste adressen chic men den funkar inte

21/6 -08

www.orchidehuset.se

21/6 -08

Aha.. Nu gick de bättre Tack så mycke...

Tack, nu funkade det/Birgitta

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.