Skriv början av artikeln om storlek

Nyckelord: storlek

Inlägg med storlek som nyckelord.

6/5 -10

Cypripedium

Jag har tänkt att köpa några Cypripedium-plantor så småningom och ser att vissa odlare säljer fröplantor medan andra säljer, som det står,
"ej fröplantor". Vilket är att föredra?

Nyckelord: inköp, Cypripedium, storlek

6/5 -10

Jag tolkar det som att "fröplantor" betyder mycket unga, nyligen urflaskade plantor med åtskilliga år kvar till blomning. "Ej fröplantor" bör betyda lite större plantor även om uttrycket känns luddigt. Storleken avspeglar sig antagligen i priset också.

6/5 -10

"Fröplanta" kan vara en beskrivning av plantans storlek eller en beskrivning av hur plantan odlats fram. Vilken av dessa betydelser som gäller för den specifika plantan är viktigt att förstå.

1. Fröplanta kan vara motsatsen till planta som framställts genom delning eller meristemförökning. Om det är denna kontext som ordet används i så ska man vara medveten om att färg och form på blomman kan variera mycket mellan olika syskon i samma frökull, medan meristem- eller delningsförökade plantor alltid är i det närmaste identiska.

2. Fröplanta kan betyd att plantan nyss tagits ut ur flaskan, eller kanske odlats något år i jord. I denna kontext betyder det alltså att det är tre-fyra år av god tillväxt kvar före plantan kan blomma.

Alltså: "Fröplanta" kan betyda olika saker och det är viktigt att du tar reda på vad det betyder för den planta du ser erbjuden. Är du tveksam, ställ en fråga här och skicka med länk till försäljarens sida så kan vi säkerligen lista ut vilken betydelse det gäller.

6/5 -10

Björn: Används meristemförökning kommersiellt när det gäller Cypripedium numera?

6/5 -10

Tack för era funderingar. Enligt uppgift är det näst intill blomstora plantor så det är nog som Björn säger att det kan bli stora färg- och formvariationer på de frösådda.

6/5 -10

Lassse: Nej, det kanske inte görs. Jag vet faktiskt inte. Men i vissa orkidésläkten är det såklart vanligt. Men hos Cyppar är det nog lika enkelt att fröså – finns ju faktiskt inte så många namnade kloner etc hos Cypparna.

Ge ditt svar

Något jag inte blivit klok på än är det här med krukstorlekar. Jag läste någonstans att för stora krukor kan ta död på orkidéer. Någonstans läste jag att man ska välja kruka beroende på rotsystemets storlek och någon annanstans beroende på på bladverkets storlek.

Då undrar jag VAD är det som gör att man ska välja små krukor? Det faktum att en liten kruka torkar ut fortare är ju självklart, och det är ju naturligtvis bra. Men är det det enda skälet? Eller finns det något "genetiskt" hos blomman som känner att "ååå, nu har vi det trångt och gosigt om fötterna, hej på dig roten, vi sågs förra varvet va?"? Men i naturen har dom ju ofta fritt spelrum så jag har svårt att tro att det skulle vara något sånt?

Hur väljer ni krukor? Jag har i regel tagit en gnutta större kruka än vad dom ser ut att behöva så att dom har något att växa i, men jag har också varit noga med att ha en luftig mix och en massa extrahål i krukorna. Gör jag tokfel?

Nyckelord: storlek, kruka

29/3 -07

Plantor i små krukor mår i regel bättre, än de i stora. Dessutom blommar de mer villigt.
Detta p g a att orkideer är epifyter och deras rötter behöver luft lika mycket som vatten.
I en stor kruka är de ytterst svårt att få hela substratet att torka upp. Det blir en ständigt våt klump i mitten under rhizomen utan några luftfickor, vilket gör att rötterna inte kan andas, kvävs och dör.
I en liten kruka torkar substratet mycket snabbare, rötterna andas fritt, kan vattnas mer ofta och därmed få mer näring i sig, vilket i sin tur resulterar i bättre tillväxt och blomning.

Min gissning om små kurkor. Växter består av två delar. En del tar in solljus (vanligen blad o. dy.) och en del som tar in näring (vanligen rötter). Växten har en begränsad budget och måste prioritera var den ska växa; rottillväxt eller bulber/bladmassa. Orkidéer växer ofta i ganska "svåra" miljöer som på grenar eller stenar. Rottillväxt borde alltså vara prioriterat. Med en "för stor" kruka satsar orkidéen på rötterna och det tar längre tid innan bulber och annat vuxit till sig så att den kan blomma. Stora krukor borde alltså ge mer välmående orkidéer men som blommar mer sällan...
... om man bortser från att mikroklimatet kan skilja sig mellan olika stora krukor - upptorkning och sånt alltså. (edit: som ni kan läsa ovan

Vad tror ni?

29/3 -07

Tack, då vet jag.
Här är en som verkar må bra i alla fall.
Paph kolopakingii
Det är underbart med genomskinliga krukor.

29/3 -07

Balansen mellan blad- och rotmassan beror först och främst på transpiration.
I en fuktig mjljö sänks transpirationen och därmed vattenbehovet drastiskt. Där kan en stor planta klara sig bra med relativt litet rotsystem.
I en torr rumsmiljö ökar transpirationen och därmed vattenbehovet, vilket gör att en planta måste ha ett mycket bättre utvecklat rotsystem. Klarar inte rötterna att förse plantan med vatten i tillräcklig mängd så skickar plantan ut nya rötter.
Regeln är alltså enkel - ju torrare miljö, desto större rotsystem behöver plantan.

29/3 -07

Med andra ord så behöver inte stora fina rotsystem vara något att sträva efter. Hm.. tänk vad man lär sig

29/3 -07

Tack Svetlana för en bra genomgång Jag skulle dessutom tro att en stor kruka innebär mer kvarblivna näringssalter som plantan inte har möjlighet att ta upp, och som med tiden påverkar trivseln negativt. I en liten kruka kommer rötterna åt det mesta av näringen.

29/3 -07

Jodå Mattias, just stora fina rotsystem ska man sträva efter ty orkideer helt enkelt ä r rotsystem detta är dock lättare gjort i små krukor.
Om du någon gång har omplanterat en orkide så vet du, att de friska rötterna brukar finnas utmed krukkanten (just där det torkar upp som snabbast). I mitten brukar allting vara ruttet och rotsystemet ser dåligt ut.
I en liten kruka ruttnar inget och rotsystemet är stort och fint.

29/3 -07

Mattias: snygga rötter, sånt är en fröjd att se! Jag har också många orkisar i genomskinliga krukor, just för detta att kunna följa den underjordiska tillväxten. Tycker den är minst lika inspirerande som tillväxten i andra änden.

Små krukor ger lättare blom.

OJ! Jag missade ett av R'en i rubriken! Sååå, fel det blev!! ..mummel..Fredag kväll....skål!!

30/3 -07

Hahahahaha! Den var bra. Skål!
Sitter här och slutför en flaska Italienskt rött "Montepulciano D'abruzzo" 2003.
Lite väl diskret smak för att funka med den grillade (Jaaa, årets grillpremiär ikväll) entrecoten. Men det smakade fantastiskt bra på egen hand och tillsammans med tjuvsmakande av lördagsgodispåsen. Mmm, blåbärsbumlingar, my favourite!

Så, nu tar jag med mig sista smutten in i växthuset och ser hur mina skyddslingar mår.

Vår Dendrobium loddigesi slog förresten ut idag. KUL!

30/3 -07

Fniss,fniss..... skål,skål Orkidé-Orvar!!!

30/3 -07

Ja men va härligt!
Tänkte tanken idag (att ikväll skulle man ju faktiskt kunna grilla) när jag höll på att städa bort gamla höstlöv och fixa till altanen.
Men.... det blev kvarterskrogen istället.
Men grillpremiären kanske blir imorgon....
oj...glömde att ropa skål!

30/3 -07

Jo du Orkidé-Orvar, hur off topic hade inte det varit...
Inget grillande för mig inte, har ägnat fredagkvällen åt omplanteringar fram till nu, har mossa från topp till tå...fortsätter i morgon också, men sen till kvällen ska det väl bli lite helgfirande för mig också...skål på förhand!

30/3 -07

En precis färsk bild från honnörsbordet.
Det börjar se bra ut nu. Ett par till ska väl gå att klämma in

Skål!! Mattias! Du har just nu förvandlat min klädkammare på 2,4 kvadrat till ett Orkidéväxthus, i mina tankar än så länge. Kanske jag nyktrar till im orgon.. Superhäftigt "Pannrum" du har!! Lite avundsjuk blir man allt. Men hur mycket Kilowatten drar det på ett år?

Lasse--> Så ska en fredag tas till vara på. Springa på krogen eller grilla det är bara för amatörer. Skämt å sido, det kan nog vara bra att ta en paus från Orkidéträsket i bland också. Själv försöker jag lära mig spela gitarr. Inga klagomål från Orkissarna ännu.

30/3 -07

Haha, Orvar... jo det blir en viss elkostnad naturlightvis. Runt 5000.- per år har jag kommit fram till... men det kan det väl vara värt för att ha tillgång till regnskog så ofta man vill

Uj! det var ju en del. Då har du runt 10 lysrör eller nåt? Själv försöker jag hålla min orkidéverksamhet på nollbudget, alltså att jag köper inte för mer än jag får in på försäljning. Du kanske kan göra det också? Driv upp en 35-40 planter om året så har du till elen.

30/3 -07

Nej, än så länge köper jag bara plantor
Växthuset är ju nästan nytt. Men förhoppningen är väl att kunna sälja lite i framtiden också, även om det inte är något större mål. Det är en hobby, en hobby som får mig att må bra... och dessutom en delad hobby med min fru ("Snödrottningen" här på forumet), så naturligtvis får det kosta lite.

Installationen består av:

8 x lysrör
1 x metallhalogen
1 x element
2 x fläkt

31/3 -07

Gokväll på er, och skål får man väl säga även om man höjer ett glas annanasjuice
Angående Mattias och Snödrottningens växthus så ska ni absolut dra av kostnaden som förebyggande hälsovård i deklarationen! Minst två personer hålls alltså friska tack vare denna oas, och gör därmed stora samhällsbesparingar som kan komma andra till godo. En sann altruistisk handling och ett gott medborgaromdöme! Skål för det

Hej på er alla trevliga orkidépratare, alla ni som hade så kul igår kväll! Själv var jag på ett kräftkalas (vi lever i en demokrati…) och har inget att klaga på. Inte årets kräftor, men goda ändå. Jag tror också att igår kvällens goda stämning har forsat i Uppsala idag med. Det har varit en solig, en varm, en dag för trädgårdsarbete och promenader..

Apropå krukor… Tack så mycket för den tydliga och bra förklaringen om hur krukornas storlek påverkar orkidéernas rotsystem och blomning.
Eftersom jag fr.o.m. imorgon kommer att odla, en större del av mina plantor, i leca, är jag nyfiken på vad jag ska göra så att dess rötter andas bättre. Jag har skaffat mig tjusiga Dusk krukor som är mycket större än de vanliga.
Har ni några förslag? Kanske efter helgens grillning ?…

Ha en bra kväll/ Lina

aa --> "vi lever i en demokrati"...pyttsan!! Säg det till kräftorna som blev uppätna!

Visst! Pyttsan! Fast jag menade det konkreta valet jag gjorde… Det med: ”Expressen eller Aftonbladet”… Jag valde kräftorna – utan att skämmas...
PS. Det blev semlor till efterrätt. Snacka om valfrihet!…

Jag förstår. Bara skojade till det lite! Okej?

Jag förstod det, Orvar. Har du något förslag på hur rötterna på orkidéer som odlas i leca ska kunna andas bättre?

aa--> Har ingen erfarenhet av att odla orkidéer i leca. Håller däremot på att experimentera med vanliga krukväxter i leka. Drömmen är att odla så många som möjligt av växterna här hemma i Semi-hydro utan jord och dess nackdelar inomhus. Har bara provat med en Dracaena och en spathifyllum "fredslilja" i något år. Ska testa med en "svärmorstunga" nu till våren. Men det var lite "off topic", som det så vacker heter.

Jag brukar använda mig av "VP-rör" (plaströr som används vid elinstallationer) i olika dimensioner till mina kruk- och växtbyggen. Kan man inte ta ett par 16mm(diam.) rör och sätta i lecan, som ett par extra luftkanaler? Nedre ändan av röret får såklart inte gå ner i vatten-nivån. Orkar du kan du ju borra ett antal hål i röret för att öka luftutbytet ytterligare. Det finns tunnare rör ner till 8-10mm också.

Odla St. Paulia i LECA.

Hmmm... En rolig idé!... Ännu roligare för att St Paulia har så ”saftiga och så sprakande blad. /L

Odla St. Paulia i LECA semi-hydro, menade jag lite klarare.

Vilken tur att jag hittade den här tråden, efter dagens röjning med sekatören och "kanelning" så blev jag en smula rådvill. Dom där plantorna som jag tänkte sätta i 15 cm baserat på bladstorlek, hade helt plötsligt ett rotsystem som ledigt går ner i 9 cm, får väl ge dom stödhjul.

7/10 -15

Ja de små krukorna är ju bra för snabb torkning. Vilket kan vara bra om de har små ömtåliga rötter. Jag märker skillnad på planta och planta om de behöver torka snabbare. Idag dock har jag planterat en i större kruka än jag normalt gör eftersom jag inte tänkt störra rötterna på ett par år. Väldigt bra om de förökar sig snabbt:)

Ge ditt svar

12/12 -06

Liten och stor

Här syns det bättre hur pass liten blomman är, kanske 4 max 5 cm hög. Då är det bra att ha en stor kompis

Nyckelord: storlek, Paphiopedilum fairrieanum

13/12 -06

Häftig bild! David och Goliat.... ; )

Läcker bild.
Det ser ut som ett fotomontage...

15/12 -06

Det är mycket klokt att utgå från att allt inte alltid är vad det synes vara Speciellt i dessa tekniskt avancerade tider. Detta är dock inget montage (för sån´t har jag inte lärt mig än!). Den lilla står ju framför så den ser faktiskt lite större ut i förhållandet än den är. Visst är det kul att se skillnaden?

Det är ju annars svårt att se på bilderna hur stora blommorna är men här ser man verkligen skillnaden. Förövrigt är bilden också helt underbar!

15/12 -06

Tjusig bild Säluttern ,dessutom väcker den moderskänslor! Har alltid varit svag för de "små modellerna".

15/12 -06

Snygga paphar och snyggt fotat.
Anette

Prata om bilden