Råd / Förökning /

Skriv början av artikeln om Småplantor

Nyckelord: Småplantor

Inlägg med Småplantor och synonymerna små plantor, småttingar, ungplanta, småplanta som nyckelord.

Jag har sett att det finns en del småplantor till rimliga pengar för en glad amatör att köpa från Röllke i Tyskland. Har ni några erfarenheter från detta företag? Jag köper i första och andra hand från Blomsterfamiljen, av medlemmar och kanske Åkessons, för att främja den lokala handeln men det fanns som sagt lite intressant som jag ville prova.

Nyckelord: Röllke, Småplantor

27/4 -21

Röllke är en gammal pålitlig firma som har fina produkter både orkidéer och tillbehör. Jag har handlat av dom i många, många år, både vid besök hos dom och när de är på utställningen i Lunds Botaniska Trädgård. Om vaccinationen mot Covid-19 går enligt plan så blir det en utställning i September. Om du köper småplantor så måste du vara beredd på att det tar manga år till blomning. Jag tycker att hans vuxna plantor är billiga i jämförelse med en del andra firmor på nätet. Åk ner till Lund om utställningen blir av. Det kommer i så fall 2-3 andra firmor.

27/4 -21

Röllke är en gammal favorit för mig och jag har handlat av dem de senaste 10-15 åren. Rekommenderas varmt!

Jag har köpt både småplantor och Orchi Packs och det är jättekul med många nya sorter men ja var beredd på att de är känsligare än stora plantor och har ett tag kvar till blomning. Men det är ju en del av utmaningen.

27/4 -21

O jag kan bara instämma med föregående talare, en bra firma med mkt intressanta plantor

27/4 -21

Det låter bra och kanske det är bäst att blanda lite smått och lite blomfärdigt från Röllke. Tack för svar alla!

2/5 -21

Bolebo. När kommer i så fall utställningen att vara?

3/5 -21

JeanetteG: Föreningen planerar att utställningen ska äga rum 3 - 5 September om inte Corona och FHM sätter käppar i hjulet och omöjliggör för klubben att genomföra utställningen. Håll tummarna och vaccinera er alla.

6/5 -21

Bolebo. Jag ska meddela Mikael, så får vi se om det passar den helgen.

7/5 -21

OBS.: Det är under förutsättningen att FHM godkänner att utställningen hålls och att Coronan är under kontroll. Vi som ämnar åka dit kan bara hoppas att det blir av.

7/5 -21

Ja, det är mycket välkommet..

Ge ditt svar

17/3 -15

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Småplantor

Prata om bilden

17/3 -15

Småplantor

Från pappilainen.

Hej. Jag har fått hem två små fina plantor knappa decimetern höga båda (en papilionanda och en vanda). Men så slog det mig att jag inte riktigt vet hur jag gör nu. Planterar man bara dom i mindre plastkrukor med bark som när man planterar om redan tillväxta stora orkidéer? Eller är det något särskilt som man bör göra och tänka på för bästa effekt. Kärlek och prat det får dom redan av mig.

Tack på förhand för svar.

Nyckelord: Skott, Småplantor

17/3 -15

Hej! De ser ut att ha varit planterade i bark. Så det går nog lika bra att fortsätta med det:)

18/3 -15

Dom går bra i Bark eller Kork!

Ge ditt svar

Ons den 11 aug gick jag med funderingar på ngn slags drivhus men som var lite mer naturligt och kreativt...än en plastlåda etc.

tors 12 aug var jag iväg och köpte två olika stensorter, fin sand och lavasten.

Lät kreativiteten forsa och inom en timme hadde jag skapat ett litet landskap som även prydde orkideebordet
Med hjälp av sand, såjord, bark, stenar, lekakulor sphagnum mm. skapades även en plätt likt en liten mosse -en rofylld plats med bra dränering för sticklingar/småplantor att växa upp på. På mossbädden ställde jag sedan en större tårthuva så att luftfuktigheten skulle höjas men ändå att bädden skulle andas.

Två småplantor av okänd orkideesort planterades i bädden och upptäckte att båda överlevt tortyren innan dem donerades till mig. Rötterna växte och frodades till min glädje.
I mitten av landskapet satte jag även en liten skål so m blev till en damm med stenar och sand i. Denna damm vart beläget så att den även får plats under tårthuvan och ökar med hjälp av mossan luftfuktigheten.
Mossan runt dammen drar åt sig fuktigheten och jag märkte att jag bara behövde fylla på vatten i dammen så förser sig mossan med lagom mängd fukt. Behöver alltså inte vattna mossbädden. Lila skl. ekosystemet el vad man kan kalla det sköter sig själv....ja iaf till viss del.

Var mkt roligt att bygga upp landskapet och kommer göra fler vid behov och med andra natur-ideer.

-Vart riktigt nöjd...och redan första natten reste sig ett av småplantorna och sträckte friskt upp sitt blad.

Nyckelord: Småplantor

14/8 -10

Kreativt! Fint att blanda olika material så där.

14/8 -10

Tack!
kikade ned försiktigt idag i mossbädden och OJ vad rötterna på småplantorna växt på 2 dygn i kruka var det inte sån fart på tillväxt. Dem verkar trivas mkt bra med hög fuktighet.

28/2 -12

Det var ett tag sen du skrev det här så nu är jag nyfiken på hur det gått. Har du bilder?

Ge din åsikt
Från Andni432.

Hej allesammans!
Jag har den senaste månaden haft bäbisfrossa!
Beställde först 6 flaskor från www.kasornorchids.com vilket jag inte rekomenderar då dessa blev groft misshandlade i frakten.
Men så hittade jag denna säljare på ebay som aktionerar ut massor av olika orkidéer av alla de slag.
Alla de flaskorna som ni ser på bilden är från denna säljare utom en har varit i riktigt bra skick.
den dyrast dessvärre hade fått mögel under frakten / eller lite tidigare.
Skickar med Schenker eller UPS.
Rekomenderar denna säljare till Er som är sugna på lite experimerande med småttingar.

http://stores.shop.ebay.co.uk/thailandsh...

Nyckelord: flaskplantor, småplantor

9/6 -09

Och vad för spännande gömmer sig i dessa flaskor ?

9/6 -09

Dom ser fina ut! Spännande!

9/6 -09

Ja, dom ser verkligen livskraftiga ut!

10/6 -09

Jo dom har alla varit i bra skick utom en flaska, den dyrast så klart (40€) men den skärde jag sönder igår (plast flaska).

Stora flaskor är:
Paphiopedilum venustum f. alba
Paph. bellatulum x Paph. charlesworthii (urflaskad)
Paph. (laser-Emerade x Macabre) x Paph. leucochilum
Paph. philippinensis x Paph. curtisii
Phal. bellena (står det på flaskan men är bellina)
Phal. mariae

Små flaskor:
Aerides lawrenceae
Aerides multiflora
Dendrobium cariniferum
Dendrobium friedericksianum
Holcoglossum kimballianum
Rhynchostylis coelestis

även från Thailand (stora flaskor):
Paphiopedilum godefroyae (ur flaskad men var i extremt båligt skick, hälften hade tappat rötterna)
Phalaenopsis cornu-cervi (lite tilltuffsad)
Phalaenopsis stuartiana var. nobilis (lite tilltuffsad och urflaskad)
Phalaenopsis Double Delight X Phalaenopsis stuartiana (lite tilltuffsad)
Polyrrhiza lindenii (ghost orchid) (ur flaskad)

Köpte ochkså en massa korgar från den tyska sälgaren 4 st för lite över 200kr

Om det är någon som är sugen på att byta lite småttingar senare fram över när dessa är urflaskade och härdade så är det bara att höra av sig så ska vi kunna lösa detta.

10/6 -09

De ser ju fina ut. Vad kul med så mycket nytt. Lycka till med de små!

10/6 -09

Tackar!
Ska uppdatera om någon månad med nya bilder när de har blivit urflaskade.

10/6 -09

Dom hade verkligen mycket kul till salu. Är det ngr stockholmare som vill ordna en sambeställning där ifrån så skulle det vara kul

Ge din åsikt

Nu när småplantor nalkas så måste jag bara fråga. Jag hat köpt mindre exemplat av paph hybrider av maudie typ förrut. Samtliga av dem har dött på samma sätt. När jag sett att plantan mår dåligt har jag bestämt mig för en omplantering, vid omplanteringen visar det sig att rötterna är döda hela vägen in till plantan. Nu vill jag ha råd av er. Hur gör man med en ny liten planta för att undvika detta varför dör rötterna? Dem har varit bruna och när jag tagit i dem har dem bara fallit isär.

När första stängeln kommer skall den klippas bort för att inte ta för mycket kraft av plantan? Eller skall man låta den gå i blom. Jag har en känsla av att dem jag köpt i butik är första blomningen och att blommningen tagit kål på plantan. Hjälp mig reda ut alla begrepp tack!

Nyckelord: småplantor, döda rötter

11/5 -09

Du kanske haft småplantorna för fuktigt? Det blir lätt så om man använder en för stor kruka.
Sen ska gudarna veta att det alltid är en chansning att köpa en liten paph. Det är inte alltid det går vägen även om man sköter den efter konstens alla regler. I alla paphböcker jag har läst rekommenderar man alltid att köpa stora plantor. Det tar ofta många år att driva upp en "nyförlöst" till blomning och det kostar både krukor, planteringsmaterial och kanske belysningskostnad och värme beroende på var man odlar. Sen är det naturligtvis en speciell känsla att driva upp en planta och få den i blom. Betydligt skojigare än att köpa en som redan är i knopp.

Att klippa första stängeln ger plantan extra kraft. Men det är inte så lätt att göra det. Jag gjorde det själv igår och det svider lite
Men att en planta skulle dö bara för att man inte gör det, om den verkar frisk vid blomningen, det har jag svårt att tro.

Men från roellke kommer dem ju i små krukor så det behöver jag inte oroa mig för, det gäller alltså att vara väldigt sparsam med vattningen? eller är det som med allt annat, att lagom är bäst. Nu tänker jag främst på "delnatii" och Paph Lowii. Delnatin skall den ha varmt eller kallt och hur är det med lowii?

11/5 -09

Såklart är lagom bäst. För mycket vatten i en mix som inte andas kväver plantan, men utan vatten växer ju inte plantan. Det är en ständig balansgång Bägge funkar i rumstemperatur, men speciellt för delenatiin så skadar det inte med lite lägre temperaturer på natten. När lowiin nått ett bladspann på runt 15-20 cm så är det bara att brassa på med så mycket ljus som möjligt (ej direkt solljus förståss). Det är en ljusälskare.

Okej, tack för hjälpen Mattias, det underlättar verkligen att ha en Paph fantast i krokarna när man funderar över något

Ge ditt svar

15/10 -07

Flaskbarn 2007

Flaskbarn 2007. Från kol.

 

Nyckelord: småplantor

15/10 -07

Hva heter dine flaskebarn og hvor lenge er det siden du plantet de? Ser jo store og fine ut!

15/10 -07

Köpte tre flaskor i Thailand i april, vet inte namnet på dom. Som glad amatör tittade jag på bilderna och att plantorna såg kraftiga ut. Har planterat i kruka juli till sept. Skall man tro bilderna och vad jag hittat i en orkidebok skall alla tre typerna vara svårodlade på fönsterbänk, men jag tror att de klistrat på etiketter på måfå. Alla ser mer eller mindre lika ut, så det får bli en överraskning om de kommer att blomma och hur de då kommer att se ut. Hälften har fått nya blad sekan jag planterat i kruka.

Prata om bilden

Nu har jag fått tillökning i min orchidé-samling...
I tisdags så var jag och hämtade hos Plumeria en Maxillaria tenuifolia, Phalaenopsis celebensis x mariae, Angraecum germinianum + en kallväxande dendobium som bor på min inglasade ballkong. Kom på att jag hade en fin rot som har varit i ett av mina akvarium tidigare och monterade dendrobiumen på den med lite mossa, den storm trivs! Tycker redan att den har växt..om den nu kan växa på så kort tid, vissa rötter har blivit gröna och lite lite tjockare )
Sen har jag fått tre väldigt fina småttingar av Lasse: Oncidium Twinkle, Promenaea xanthina och Sigmatostalix radicans så det ska bli spännande att se hur de artar sig, planterade dem i mossa.
Ja det blev mycket planterade för jag hämtade även småttingar av Kristina; Cattleyionica Jamaica Red x Laelia Sincorana och Dendrobium bigibum x Dendrobium Infundibulum samt en liten bonus en Bulbuphyllum Longissimum. Och sist men inte minst ska jag gå och hämta en liten planta från Rikard en Dendrobium loddigesii...ja det blev en hel del...men det är ju så kul!

Lite tråkiga nyheter däremot är att min Dendrobium compactum (mini) som jag köpte från mötet på frälsningsarmén öppnade aldrig sin andra knopp helt, den ramlade av i min hand och ut kröp ett 1-2mm stort sköldlöss! Blää... Så det blev att badda och duscha, annars ser plantan ut att må toppen bra bladverket har växt så det är nog ingen fara men den får stå lite i karantän ett tag, tur att den inte behöver massor med ljus...

Nyckelord: småttingar, sköldlöss

Ge din åsikt

Hejsan! Här kommer en nykomling med en fråga... Har sedan några månader tillbaka en liten bebbe vid namn Coelogyne schilleriana i mina ägor (beräknad tre år till blomstor). Är det någon här som har en sådan oxå och som vet lite mer exakt hur den vill bo? Den myser för tillfället i mitt vivarium där jag har ca 70% luftfuktighet och en temp runt 22 grader. Sedan jag fick hem den har bladen vissnat mer och mer på den, kanske är naturligt? De blir gula ute i spetsarna, vilket sedan letar sig längre och längre ner mot bulben, med efterföljande brun/svarta blad (med start från bladspetsen oxå)...

www.coelogyne.net/Coelogyne_schilleriana.html

Tacksam för svar!
//Åsa

Nyckelord: ungplanta, Coelogyne schilleriana

Ge ditt svar

1/9 -06

Småplanta

Jag har tittat om någon har frågat om småplantor på Phalaenopsis, men hittade ingen. Jag har en sådan liten baby, men den har bara två rötter än. Hur många bör den ha innan jag kan plantera om den? Den sitter inte längst ut på en stängel, är det svårt att få loss den? Ska den ha någon speciell vård den dag den tas från moderplantan?

Nyckelord: småplanta

1/9 -06

Hur långa är rötterna då??

1/9 -06

Detta har Björn skrivit om Keikis: (hämtat från råd och bilder)

"Keikis (småplantor)
Ibland bildas det småplantor på stänglar och plantor av orkidéer. Dessa kan planteras för sig och sedermera växa upp till nya plantor.

På stänglar och bulber hos många vanliga orkidéer kan små skott skjuta fram. De små skotten utvecklas på plantan eller stängeln och får så småningom rötter. Denna typ av skott kallas ofta keikis efter Hawaiianskans ord för bäbis.

Keikis kan bryta fram av ett par olika anledningar, bland annat:

som ett helt normalt sätt för plantan att föröka sig. Dendrobium kingianum likväl som Phalaenopsis gör ganska ofta detta
som en krisåtgärd för plantan om den håller på att dö. Jag har sett Phalaenopsisplantor vars bladveck ruttnat utveckla keikei bredvid den döende rosetten och på stänglar
vissa kallväxande släkten utvecklar keikeis istället för nya skott om de odlas för varmt. Bland annat kallväxande Dendrobium kan göra detta
det finns så kallad keikipasta att köpa. Denna appliceras på ögon på främst Phalaenopsisstänglar för att stimulera keikiutvecklingen*

Oavsett anledningen till att keikin bildats så är den genetiskt identisk till sin moderplanta. När keikin vuxit upp kommer den alltså ha likadana blommor som din ursprungliga orkidé.

När keikin har ett par blad eller bulber och minst en handfull rötter som var är cirka fem cm långa så är den stark nog att planteras.

Börja med att försiktigt lossa keikin. Om det är en Dendrobium går det vanligen att bara bryta loss keikin från moderplatan. Om det handlar om en Brudorkidé kan man behöva skära av blomstängeln någon cm nedanför samt ovanför keikin och alltså plantera keikin med en bit av stängeln.

Plantera sedan keikin i en liten kruka. Ett bra riktmått är att använda en åtta cm stor kruka men storleken beror såklart på vilken sort som odlas. Vira in rötterna i vitmossa (Sphagnum) och placera i krukan. Tryck till extra vitmossa runt rötterna så plantan står stadigt. Alternativt kan en mediumgrov orkidékompost användas. Tillse dock att den är luftig.

Placera plantan under förhållanden lämpliga för vuxna plantor. Var dock lite extra varsam så keikin ej utsätts för stora mängder solljus. Ge heller inte någon näring förren du ser ökad tillväxt i blad och/eller bulber.

När keikin vuxit ett år ett två i den lilla krukan börjar den troligen bli trång för plantan. Om Sphagnum använts och mossan fortfarande ej är nedbruten kan du nu flytta över hela Sphagnumklumpen till en ny större kruka. Fyll upp med orkidékompost som passar för sorten det gäller och se till att plantan står stadigt. Om en barkkompost använts till keikin bör den troligen bytas ut nu varför den gamla komposten kan tas bort från rotsystemet och plantan sedan planteras i passande färsk kompost.

Keikin måste bli minst ett par år gammal före den kan blomma. Phalaenopsiskeikis kan blomma efter tre till fyra år, vissa Dendrobiumsorter tidigare. Men det tar ju alltid ett tag för bäbisar att bli vuxna. Och ungdomsåren har också sin charm.

Av Björn Johansson (publ. 11/11 2004, uppd. 20/5 2005)"

2/9 -06

Många tack!

Ge ditt svar
Från tissan.

Hejsan! Undrar lite vad man skall göra när man fått ett "skott" på en orkidee. Läste att man skall vänta tills man fått rötter på den men det ser så konstigt ut för det har redan kommit en stängel med knopp från skottet som ni ser på bilden! Läste att det dröjer innan en "bebis" (skott) bildar blommor. Förvirrad!

Nyckelord: småplantor, förökning, keikeis

Du ska nog låta det vara kvar där tills det har kommit rötter.

11/7 -06

Du kan binda lite vitmossa där rötterna ska komma ut.

11/7 -06

Jo, minst tre rötter som var och en är fem cm kan jag rekommendera. Och separera helst inte keikin medan den blommar.

ÅÅÅ! Vad vackert. Det vill jag uppleva!

Ge ditt svar

11/7 -06

Bild

Från tissan.

 

Nyckelord: keikis, småplantor, förökning

Prata om bilden

Hejhej,
I förra veckan anlände ett paket från Eva-Karin. Paketet hade varit på väg en vecka från Sverige så det var lite omskakat, men sedan jag väl öppnat det och rett ut lite oordning står nu början till en Phalaenopsissamling i mitt fönster.

Paketet innehöll nämligen en småplanta vardera av:

  • Phalaenopsis gigantea
  • Phalaenopsis fimbriata
  • Phalaenopsis pulchra
  • Phalaenopsis mariae

Dessutom fanns en Phalaenopsis violacea alba som tyvärr ej klarade transporten samt en Cattleya forbesii alba som nu tjenixar med min Cattleya forbesii från Rittershausen.

Jag är extra glad över gigantean som ju är ganska sällsynt. Denna lilla planta ser mycket bra ut, men kommer ta ett antal år på sig före den blommar.

/ Björn

Nyckelord: småplantor, Phalaenopsis

Ge din åsikt

En fråga från en besökare:
Hej! Jag har en fråga om brudorkide. Min orkide har en blomstängel som det kommit ett nytt skott på med bladrosett, som det i sin tur har kommit en blomställnig på som det i sin tur kommit en blomställning på.

Kan jag ta av vid den senaste blomställningen och plantera den i orkidejord? När gör jag det lämpligast?

Hoppas du förstår hur den ser ut. Det är alltså moderplanta-blomställning-bladrosett-blomställning-blomställning.
MVH Caisa

Nyckelord: förökning, småplanta, keikei

19/9 -05

Hej Caisa,
Tack för din fråga.

Den lilla planta du fått på moderplantans stängel kallas keiki, hawaiianska för barn. Den lilla plantan kan du skära bort från moderplantan när kekin fått en handfull rötter som var är runt fem cm långa.

Du kan läsa mer om keikis i min artikel .

Lycka till!
/ Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Namn: Anneli Larsson

Fråga:
Hej
Jag har en Dendrobium Stardust och en Epidendrum som båda har bebisar eller vad det heter! Måste jag ta bort dem eller kan jag ha kvar dem och det blir rikligare blomning då?? Eller tar de för mycket energi för ursprungsplantan så det bara förstör den och blomningen uteblir???

Vet du om Dendrobium Stardust har något unikt latinskt namn som man kan söka på och då få fakta om just denna sort!

Hälsningar
Anneli

Nyckelord: småplanta, Epidendrum, Dendrobium Stardust

11/9 -05

Hej Anneli,
Kreikis, eller orkidébäbisar, är ett av de sätt orkidéer förökar sig på. Genom att skapa dessa små skott på den egna plantan ökar dess chanser att överleva och sprida sig.

När du nu fått keikis på din planta föreslår jag att du plockar bort och planterar dessa för sig själva. Gör dock detta först när keikin har fått minst 5 rötter som var och en är minst 5 cm långa. Före det att de blivit så stora bör de ej avlägsnas från moderplantan. När de blivit så stora kan du dock lossa dem och plantera dem för sig. Efter planteringen sköter du dem som moderplantan, ev. med lite mindre vatten strax efter planteringen.

Dendrobium Stardust är en korsning och Dendrobium Stardust är det fullständiga namnet. Du odlar den dock som övriga Dendrobium nobile-hybrider (Stardust är en sådan hybrid).

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar