Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /
Skriv början av artikeln om UtomhusInlägg med Utomhus som nyckelord.
Hej. Tycker denna cattleya om att vara utomhus eller vill den ha inomhusklimat?
Vet inte namnet på cattleyan men här är en bild. Jag har ett blomhus utan uppvärmning men med fuktigt klimat då vår damm går in i blomhuset. Kan den stå där i sommar eller är det inomhus som gäller.?
Cattleya brukar i allmänhet tycka om att stå utomhus sommertid på ett ljust men skuggig ställe. Brukar även stimulera till blomning
Mycket vacker, stark färg. Alla orkidéer (vad jag vet) gillar fuktig luft. Ute blir det också temperaturväxlingar mellan dag och natt och det gynnar blomningen.
De har det gott i friska luften. Ser hur C. forbesii riktigt sträcker ut sig!
Mvh
Mikael
Och neosarna sprider väldoft till kvällen
Det var en trevlig syn!
Vad ska du ha i växthuset?
Tack! Ja, de verkar trivas bra. Bättre luftfuktighet utomhus än i lägenheten.
Oh jaaa, neosarna spriver verkligen väldoft på altanen på kvällen. I blom nu är den fina 'Shutenno' (som kommer från dig Lassse) med tre stänglar, 'Jujak' och så 'Amami Island' pink... som blommar för första gången och blev vit...?
Annika: I växthuset skall jag odla alla mina orkidéer maj till september hade jag tänkt. Jag delar in det i två zoner, intermediärt och svalt.
Snyggt jobbat!
Jättesnygg pleionerabatt Eken! Men inte blommar dom väl nu?
Tack så mycket!
Nej, Lassse, dessa bilder är från i våras,
Jag har inga höstblommande pleione,
Men det har jag nu skaffat mig.
Jag hoppas inte bara på en fin vårblomning nästa år, utan även en vacker höstblomning!
Kul, vilka höstblommare har du skaffat dig?
Själv har jag maculata, praecox, Barcena, Sangay och Confirmation/lagenaria.
Vad fint du gjort! Ser ut som ett litet Pleione-tempel
Tjusigt Eken !
Kul att se att det går bra för dej !
Det är intre bara en blomning, det är ett konstverk
jag fick några av L8 som tydligen ska vara höstblommande : )
Schjysst! Vilken kanonblomning du verkar få på din Cattleya intermedia!
Ser verkligen inbjudande ut Blir det ingen ohyra när orkidéerna är utomhus? Jag vågar inte ha mina utomhus för då kanske det dyker upp någon läskig spindel eller gråsugga mm.
Tjusigt men brukar du inte ha fler på kollo ?
Vilka cooola semester för dina orkidéer!!
Vad är det för något i krukorna som står på golvet?
Det ser riktig trivelig ut, heldige orkideer som får dra på ferie.
Gott för Vandor mfl att få en styrkande semester på landet, så de kan ladda inför fantastiska blomningar!
Mvh
Mikael
Tackar!! Jodu Mathias, C intermedia v. orlata med 3 blommor (den hade 4 knoppar men bara 3 orkade hela vägen), de har precis slagit ut nu, måååste fota snart... de har en ovanligt härlig djupt lila färg i år. Oled, jo men jag har inte hunnit packa med mig allt som blommar ännu... fast det är allt en hel del här redan, dryga 20+... Men spindlar är väl inte ohyra sommarbo...? De hänger ju på huset under takknocken så jag är inte så orolig. Jag har i alla fall aldrig fått med mig oinbjudna gäster hem innan. Det som står i krukor under orkidéerna är hot peppers som jag fick av Ingbrith (VSOS). Två har frukt redan så det blir till att laga het mat i sommar he he. Mikael, ja vandorna gillar absolut sommaren utomhus, men det gör nog Cattleyorna också. Såg förresten precis idag att Trudelia alpina kommer med 4 stänglar nu, de har precis börjat kika fram i bladvecken.
Dom får nog en fin semester där, med varma sköna dagar och svala nätter. Mina får nöja sig med att hänga i plommonträdet, inte mycket skydd för väder och vind.
Hängde ut min coelogyne cristata för första gången, men det dröjde inte länge tills den var täckt med spindelnät. Försöker sprayduscha den då och då men de är snabbt tillbaka. Vill gärna ställa ut flera av mina orkidéer men det känns tveksamt. Hur gör ni för att undvika spinn och andra diverse kvalster utomhus?
Nyckelord: utomhus, ohyra, Coelogyne cristata
Jag gör inget, du har nog bara haft otur
Är det spindelnät, så är det inte farligt och något man får räkna med utomhus. Är det spinn, så kan du spola av den i duschen, använd så varmt vatten du kan stå ut med att hålla händerna i. De flesta insekter och andra småkryp, tål inte temperaturer över 40 grader, medan plantan klarar det bättre.
Har klarat tre år på friland, trots smällkalla vintrar (i Falun).
Nyckelord: Pleione limprichtii, utomhus
Mycket vackra. Blir allt mer sugen på att prova några pleone. Detta verkar ju vara e tålig variant det är antecknat. Kul att ha några
orkidéer ute också. Har en ängsnyckel och guckisen.
Underbara! Hur är jorden där de växer och hur täcker du dom under vintern?
Mvh
Mikael
Mikael: Dom står i ganska grusig grov kompostjord i sydvästsluttning, lite bakom en sten mot gassande sol. Jag täcker med en takpanna under vinterhalvåret. Jag "hittade" även några andra som inte blivit täckta de senaste två åren och dom såg fina ut (kanske för att de två senaste vintrarna varit ganska torra med djupt snötäcke...). Jag är klart förvånad att dom i huvud taget överlever, så det är en glad överraskning när dom dyker upp varje år. Dom har inte ökat i antal så jag kanske skulle gödsla något efter blomningen, vi får se!
jag fick idén att anlägga denna anläggning
när jag var i orkidéhuset i stockholm.
på den är ett antal ormbunkar och pleone tongariro och pleone ganymede och pleone mavenzi.
(kortet är taget på hösten, så det är inga pleone som blommar)
Jättetjusigt!! Skall bli spännande att se när Pleione blommar, glom inte att visa foto då
ja i vår då gäller det!
Neeej
mossan har dött!
Det är ju "bättre" att mossan dött än blommorna iallafall
Om du ska ha dom i träden är nog en ampel det bästa. Ställ krukan i ampeln och häng upp i träden.
Under träd är bra för då får de lagom med ljus. Stora plantor kan vara svårt att hänga upp, ampel kan vara bra. Jag binder ofta korgar direkt på stam och i grenklykor, där sätter jag mina orkidékrukor.
vet inte hur ni andra har det, men jag måste hänga mina krukor fritt, sitter de för tätt till stammar eller bladverk så dröjer det inte länge förrän det kryllar av gråsuggor i komposten - och de bara älskar de gröna spetsarna på orkideerötter och givetvis nya skott! Jag hänger ut allt ör orkideerna trivs så mycket bättre utomhus över sommaren, men jag får vakta dem .... tänkte börja i år med att sätta limringar på trädstammarna eller grenar som jag har hängt orkideer i/på. Får se om det går bättre?
Då jag var attans snabb att hugga ner alla träd på tomten då vi flyttade hit har jag inga träd alls att hänga mina i... Jag löste problemet med en torkvinda från ÖB, inte alls dyr, sen lägger jag en skuggväv över vindan och sätter fast denna med en miljard klädnypor. Orkidéerna får då en skuggig och "djurfri" miljö men den är sjutton inte snygg och fungerar även som fågelskrämma...
Mina får stanna inomhus. Vill inte ha gråsuggor boende i mina orkisar....
Har inte sett någon gråsugga, däremot en del harkrankslarver. Harkrankar kommer ju flygande. Ibland någon fjärilslarv som gärna knaprar på bladen. Värst är dock en del fåglar som plockar ur vitmossan gång på gång. Om jag har dem på marken kommer stenkrypare(tusenfotingar) och i värsta fall sniglar. Trots objudna gäster överväger fördelarna med att ha plantorna ute. Sätt bara inte ut dem om det är kallare än +10°. De behöver ju växa också och då måste det vara tillräckligt varmt. På hösten kan man tillåta lite svalare då det närmar sig vinterperiod med vila.
Jag har ingen trädgård alls men min balkong fungerar jättebra den med. Jag har fått ett nytt specialdesignat bord som karl´n har snickrat ihop som är fylld med plantor nu (2.3 m långt och 30cm brett). Igår vid 21 så var det fortfarande 20grader varmt så jag hoppas nu att det ska vara lagon temp för alla plantor. Det blev väldigt tomt i fönstren nu med bara några phalar och paphar kvar .
Gråsuggor såg jag inte till i mina plantor jag hade ute förra året, däremot tusenfotingar, rödaktiga smala. De verkade dock itne ha gjort någon skada på varken rötter eller blad skönt nog
Det är svårt att ge ett enkelt svar på den frågan, jag har en drös med bambi som går på tomten. För några år sedan tyckte jag att mina novemberkaktusar skulle få en utevistelse så jag hängde upp deras amplar i ett av äppelträden, tyvärr i lägsta laget så de blev brutalt beskurna för de var tydligen delikata.
Eftersom jag ej vill äventyra orchidéerna har jag dem längst in mot vindskyddet på min altan, det är ej helt fri väg dit så där får de vara ifred från nyfikna "provtuggor" trots att bambi brukar gena över altanen med jämna mellanrum.
Om du placerar dina orchidéer tillräckligt högt upp bör de klara sig från de söta marodörerna. Direkt på marken kan däremot innebära en provsmakning eller total förödelse, de är ju olika individer med skild smak....
Bambi på bilden har fyndat paprika i komposthinken vid dörren, gråheten i bilden beror på att jag fotograferade genom fönstret
Tack för ditt svar. Ja, jag misstänkte att man måste vara försiktig med var man ställer dem. Vid tillvänjningsperioden har jag de nog bara ute under dagtid så då har man ju koll men jag får tänka ut någon smart lösning sedan.
Elaka de Hex: Jag photoshopade bilden åt dig lite, hoppas du inte hade något emot det?
'nean* varför skulle jag ha något emot att du som kan snyggar till mina tillkortakommanden Kan jag skicka fler kassa bilder till dig? Tack för hjälpen!
Elaka de Hex: Var så lite så! Visst får du skicka fler bilder så ska jag gör mitt bästa, med photoshops hjälp
I år finns det tre `Orkidékollon´ på torpstället Norlid, och i min fantasi har de fått namn. I söder finns 'Herrgården'. Där bor bl a mina Cymbidium och Cattleyaplantor. | |
Mot nordost finns `Drängstugan´, och där får Paphar, Coelogyne m fl bo. | |
Nummer tre `Undantagsstugan´, ligger i nordväst och där trängs alla Dendrobierna och på loftet får Zygopetalum, Beallara m fl hålla till. | |
Så till sist en bild på Ulla Silkens, som bor ute året runt, men som sover under en tegelpanna på vintern. |
Eftersom vi har haft minst en natt med minusgrader,efter jag flyttat ut orkidéerna, befarar jag att Dendrobiumplantorna har tagit stor skada.
Papharna skyddades väl av säckväv och pinnvävsjalusi och i växthuset finns en frostvakt, som håller ett vakande öga på Gubben Frost.
Nyckelord: Orkidékollo, Sommar, Utomhus
Vad fint och välordnat skulle vilja ha ett växthus... drömmer
Looks niceeeeeeee
Blomtjuven och Kamila, kan ni tala om för mig vad jag gör för galet?
Jag får bara en massa siffror och bokstäver i stället för bilder
Snälla Björn, HJÄLP ! !!!!
Men jag såg ju växthus bilden - har du ändrat något?
Ja visst Kamila. Jag överskattade min förmåga att lägga in fler bilder, med text till.
Och det blev inte precis så bra resultat av det
Det är mycket med blankstegen, radbrytningarna och annat när man ska bygga tabeller i textile. Jag har fixat ovan.
TACK BJÖRN ! !!!
Jojo, somliga får minsann bo i drängstugan de... Där vill jag oxå hyra in mig, tror jag skulle gilla sällskapet
Vad du har grejat och ordnat för dem, den där hängande korgen t.ex. var ju både fiffig och kul! Tyvärr törs jag inte plagiera den idén för jag tror att katterna genast skulle tro att de fått en egen hammock...
Än så länge har jag inte så många ute: ett gäng kallväxande, mest pleione, på en nyfixad plats på altanen där de står mot norr, och ett gäng tåligare paffar som bor i ett litet växthustält med upprullad dörr. Jag får varva lite med uteplatserna, men frampå sensommaren blir fler ställen lämpliga och eftersom vi brukar ha milda, långa höstar ska nog merparten få komma ut i alla fall några veckor. Förra året hade jag många ute i september då solen inte är stark men nätterna var hyfsat varma och de mådde de väl av.
Kul med lite `nattasnack´ Säluttern
Du är så välkommen att hyra in dig i drängstugan. Jag tror att speciellt Papharna skulle bli extra glad då
Klart de små liven, katterna, ska ha en hammock. Jag är så försiktig när jag pysslar om plantorna i korgen, för jag är inte säker på utan att det kan springa upp en liten mus.
Med facit i hand så hand jag inte heller flyttat ut så många orkidéer ännu. Men det hjälper inte att vara efterklok
Nu känns det som att det är läggdags
Go natt.
Vilken bra ordning du har på dina olika Orkidévänners lämpliga semesterlägen!!
Skall sätta upp ett mindre plastväxthus m. ingående hyllor- köpt rel. billigt på ÖB - för att kunna ge mina " Telningar" litet frisk sommarutevistelse. Här i Kalmar m. omnejd, har vi stora problem m. "mördarsniglar" (-kan inte ha plantorna i marknivå!!) och mina 3 små äppelträd kan inte orka bära alla "orkisvännerna" under sina krontak, därför ett extra hus för endast orkidéerna. Problemet är att välja lämpligt vädersträck för att så många, som möjligt skall få komma ut! Skyddar du med skuggväv el. liknande mot middagssolen t.ex.?? Ett ev. läge för mitt lilla extraväxthus, ger full sol mellan ca.9:00 - 12:30, därefter skuggar träd och buskar nästan helt fr. direktsol. Kan det vara lämmpligt för Cattleyor, Dendrobier, Cymbidier, Vandor, Rynchostylis, Vanilla planifolia m.fl. - speciellt bulbväxande??
Vore tacksam för tips, om vilka arter/ hybrider, som lämpar sig, att flytta utomhus under vår sommarperiod, av dig eller andra OP- vänner!?? Mia, du kan väl också ge mig råd!?? Tackar på förhand / L8
Sååå fint du har det Gun! Avis blir jag ! !
Lotta - vilken nattuggla du är
Jag kan givetvis dela med mig av min erfarenhet - på gott och ont - men det är nog enklare, om vi tar det muntligt
Gun - helt underbart med dina foton och härliga benämningar
Jag ska ta och förstora bilderna och titta lite närmare. Alltid kan man få några nya tips
Grattis Gun till din fina orkidévärld! Jag ska göra samma som Mia, titta noga och låta mig inspireras!
åh vad fint dina orkideer har det Gun, man blir riktigt avundsjuk vilka av dina hus, står i solen, jag tycker det är svårt att veta vilka av mina orkisar som tål sol,
Tack. Det är trevligt att ni tycker om min lilla orkidéby, mitt ute i skogen
Lotta, det är endast `undantagsstugan´ som inte skuggas mot solen. Den platsen är den skönaste av de tre, tycker jag, med kvällssol.
Växthuset skuggas konstant på södersidan med `solsegel´ och fiberduk. Därtill har jag dubbel säckväv, som skydd på ena gaveln, för Vanda, Ascocenda m fl. Vid dagens besiktningsrunda fick jag se ett Cattleyablad som fått två solbrända fläckar, trots väven Bladet hade vilat mot den dubbla väven och glaset. När solen väl lyser, då är den stark.
Cymbidium skuggar jag bara när solen är riktigt stark. Då blir det också säckväv, som, jag spänner upp som ett tak över plantorna. (Mycke passning )
`Drängstugan´har en pinnvävsjalusi mot söder och vid soliga dagar säckväv vid ingången, sydost.
Jag har en Vanilj också, men den får stanna inomhus. För två år sen fick den också bo i växthuset, men eftersom en musfamilj hade inrett en egen lya i krukan och tyckt om att gnaga på revorna vågar jag inte utsätta den för det igen.
Men en sak är jag ganska säker på. Jag tror att jag njuter mer av orkidéernas `kollovistelse´än vad de själva gör
Härligt Gunsan! Ordning och reda, minsann - dig har jag lite att lära mig av Så bra med brandsprutan i växthuset, man vet ju aldrig.....
Her var det orden over samlingen! Håper du får en fin "orkidesommer"!
Vad kul att få hälsa på ditt sommarkollo! Har de olika 'stugorna' gladiatorspel för att avgöra rangordningen inför nästa sommars placering?? Kanske skulle rigga webcams och ta betalt.....
Ungefär som den där doku-såpan "Riket". Gunsan du får se upp om det börjar springa omkring små spejare mellan lägren och så split och konflikter! Gärna webbkamera, det kunde bli en spännande sommarföljetong
Så trivelig det ser ut Gun, skulle gjerne vært der å tatt en titt. Lykke til med din utendørs "orkide-sommer".
Nu har jag flyttat ut Cattleya hybriderna (de två som blommar får stå inne så länge), Dendromium hybriden och Cymbidiumerna ut på balkongen tillsammans med chiliodlingen och comquat trädet. Skärmväggen skyddar mot söder sen får de lite eftermiddagssol från väster. Jättemysigt. Med 22grader i skuggan ska de inte frysa
Nyckelord: utomhus
Så fint det ser ut, inbjudande!
Ser riktigt snyggt och inbjudande ut ....
Det är så att jag har en stort torvparti i min trädgård ett naturilgt sådant då såklart. Jag har funderat på att plantera orkisar där. Bor ju långt norrut jag vet men guckuskon klarar ju sig här med. men problemet är att man inte får tag i dessa någonstans, var kan man köpa plantor av orkisar för utomhusbruk?
Nyckelord: utomhus
Tidigare vart det några från orkideprat som sambeställde cypripedium från Svante Malmgren: http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/fo...
Dock har jag personligen ingen erfarenhet av plantor från honom.
Däremot har jag köpt cypripedium från Larz Danielsson, både C. calceolus och C. reginae. Levererades krukade och blomstora, vill minnas att jag betalade 250:- för guckuskon. Dock är jag osäker om han har just den till försäljning för tillfället.
http://www.spezialplant.nu/
mvh
Anders
A G : vilken underbar sajt du gav länk till! Där fanns då verkligen att sukta efter. Undrar om han som har den är samme person man på tv (var det i Gröna rum tro) kunde se visandes vilda Nornor för ett par år sedan, jag fick den känslan...
Den sajten har jag bokmärkt för inspiration till planteringar och önskeväxter
Säluttern: Japp det är han. Där finns mycket fina och ovanliga växter!! Är dock synd att man bor i lägenhet.
/Anders
Alla knep är tillåtna. Synd att du inte dök upp på vår träff i Varberg igår då vi var på Stenåsa. Då hade du fått träffa mycket trevligt folk. Men det går väl fler tåg/Vinranka
Där ser de ut att ha det mysigt!
Det ser verkligen sommar-kollo-likt ut med picknickorg och allt Fiffig idé, går snabbt att flytta om behov uppstår! Man riktigt ser hur de trivs med att få komma ut på äventyr
Det var väldigt vad många du har, och de ser verkligen friska och starka ut ....
Det är över 200 stycken .Ha begäret har slagit till.Så just nu jobbar jag med att få altanen inbyggd och isolerad så vi har ett hem åt dem i vinter.
Det där ser ju riktigt mysigt ut! Vart har du varit och handlat in 200 ungplantor? Vilken tur du har som har plats, altanombygnaden låter ju ideal!
Det sammanlagda antalet orkideer hos oss är ca 200 st . Men vi har väl ca 80 ungplantor dom mesta är inköpta från tyska ebay .Sen köper vi mycket utblommade och nedsatta i pris hår hemma.och försöker få liv i igen Någon dag skall jag försöka att få till en lista på min sida här på op
Hej!
Har några phalaenopsis och en burrageara, funderar på om dom skulle gilla att få flytta ut i friska luften lite såhär under sommartid. Vad tror ni? Något jag ska tänka på? Ska dom stå soligt eller skuggigt? Ska man plocka in dom om det blir för kallt eller om det regnar mkt? Vore ju trevligt att unna dom lite semester på altanen..
Ha en fin nationaldag!
Nyckelord: utomhus, Burrageara Stefan Isler, Phalaenopsis
jag har aldrig ute mina phalanopsisar vill ha jämn temp året om burrgeara kan trivas ute men ska stå i skugga för att inte få bränskador på bladen och det är klokt att ta in dom om det blir för kallt och regnit
tack för svar! då får dom hålla sig inomhus i sitt favoritfönster helt enkelt.
Jag har haft mina phallar ute i växthuset i 4 år och de har klarat sig jättebra och blommat som bara den varje vinter. Se till att skugga bladen så de inte bränns.
i växtus har jag aldrig provat får ställa dit någon som jag inte är så räd om och prova
Jag har mina Phalaenopsisar ute aven om tempen gar ned pa natten men det har inte paverkat snarare tvartom alla tycks trivas aven Sumatra, javanecia mfl nu kanske jag har det varmare an Sverige men dom klarade 40c forra aret ocksa utan att bli kokade och just nu ar skillnaden mellan dag och natt over 10c.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:18:20 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter