Råd / Odlingsplatser /

Odla utomhus

Skriv början av artikeln om Odla utomhus.

Vissa orkidéer vill vara utomhus hela tiden, andra under sommaren. Sen har vi såklart växthuset -- det är ju utomhus men skapar en annan typ av miljö.

altan (2) balkong (14) berggrund (1) orkidékollo (2) orkidékärr (1) party-tält (1) träd (4) trädgård (12) utomhus (53) vinterträdgård (4) väder (2)

Senaste pratet inom området

Cambria. Från Andni432.

Hej!
Vi är ganska nya på det här med orkidéer, men vi kunde inte motstå denna cambria! Undrar nu om det är någon som har några bra tips på skötsel, placering och om vi ska plantera om den. Den är ca 65 cm hög och verkar ha ett rejält rotsystem... Nu står den i ett söderfönster, men får inget direkt solljus. Funderar även på om det går bra att ställa den utomhus?!
Är tacksamma för alla tips och råd!

TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

Mvh
Anders och Johanna

Nyckelord: utomhus, skötsel, Cambria

2/5 -08

Cambria Hybrider, ett samlingsnamn för en massa olika corsningar av Odontoglossum, Oncidium, Miltonia, Cochlioda Lindl. and Brassia mfl. Jag behandlar mina Cambrias som Oncidiums, du kan googla mer om deras skötselråd… Jag har en som ser ut ung. som din. Den trivs kanon bra i medium bark kompost i en välventilerad kruka, i mitt öster fönster (med extra belysning), luftfuktighet runt 50%, vattnas en gång per vecka.

LJUS: kan variera från halskugga till nästan full sol beroende på art... tjocka blad tål mer sol än de med tunna... De flesta trivs i ett ljust öst- eller västfönster. Eftersom vi bor så långt norrut på globen behöver de helst lite extrabelysning under vinter halvåret.

TEMP: generellt från medium till varma förhållanden, 13-15 grader natt, och 25-30 grader dag.

VATTEN: tjocka blad och kraftiga rötter kräver generellt sett mindre vattning än de tunnbladiga arterna som med tunna rötter. Vattna grundligt så att komposten blir riktigt våt och låt torka lite mellan vattningarna men inte helt torra. Många vilar på vintern.

LUFTFUKTIGHETEN: generellt mellan 30-60 % men vissa behöver mer.

OMPLANTERING: oftas på våren då de nya bulberna har växt till halva sin längd. De med tunna fina rötter trivs i en finkornig kompost, de med graftigare rötter i en grövre kompost där plantan kan torka upp snabbare efter vattning, bark tex.

Lycka till!!

5/5 -08

Tackar så hemskt mycket för tipset!
Har dock lite extra frågor.
TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

6/5 -08

Bruna toppar och bruna fläckar kan orsakas av en hel del olika anledningar...

Bruna toppa på bladen kan bland annat vara vatten kvalité - men använder ni regnvatten så är det nog inte problemet, för mycket/för stark dos näring (1/4 dos varje vattning brukar räcka - så 'spola ut den' med mycket vatten utan näring en gång i månaden), om den fått direkt solljus i söderfönstret kunde det vara brännkador... I och med att du ser svarta fläckar också kan det också vara ohyra eller något virus - titta noga, gärna med en lupp eller förstoringsglas efter ohyra. Om de bruna fläckarna är mjuka och våta kan det vara sjukdom/röta och då är det ofta bäst att skära bort det sjuka med en steril kniv och pudra med lite kanel. Kanske bäst att ställa plantan i karantän (ensamt föster) tills ni har listat ut vad som händer annas kan andra plantor smittas - om det nu är smittbart.

Ganska generellt svar... Kan ni lägga upp en bild så kan nog fler komma med bättre förslag åt er?

Vet inte exakt vad du menar med leca odling... typ hydro (semi-hydro)? Vet inte om den skulle trivas där, jag har aldrig provat, men jag vet vissa som odlar allt i semi-hydro så det är möjligt. Men eftersom den har små bulber att lagra vatten i gillar de att torka ut lite, nästan helt, mella vattningarna... Mina trivs bra i en väl ventilerad kruka (lackad keramik med en massa lufthål i) och medium orkidé mix/pinjébark. Under tillväxten brukar jag vattna mina en gång i veckan, under vilan ca vart 10:e dag.

6/5 -08

Tackar!
Tror att den kan ha blivit lite bränd, så igår att solen sken in precis bara på den spetsen så den biten borde vara bränd, men är inte helt hundra kan kanske vara en kombination med dåligt med vatten också.
Ska kolla lite mer på det ikväll så får vi se om det i värstafall blir en bild

Sprayar du dina något? Vi har ju ingen luftfuktare så blir en gång om dagen så att det inte blir alltför tort. Kan det vara rimligt?

Mvh
Anders

6/5 -08

Från Andni432.

Hej igen, bifogar en extrabild på ett blad, ses även lite svarta prickar oxå längre in på bladet.
en del blad har spruckit oxå.
Vad tror ni?

Anders & Johanna

6/5 -08

Det kan bli så på grund av salter byggs upp i komposten, jag har
fått några sådana toppar på min Odontonia Boussole Blanche,
men sedan jag börjat spola igenom komposten grundligt varje månad,
så har den klarat sig från detta. Jag sprejar alla plantor minst 2 gånger
varje dag när solen ligger på mot fönstret i rummet där de står.

7/5 -08

Ahaa, Tackar!
det var ju riktigt bra att veta, ska pröva att skölja ordentligt nästa gång och duscha den en extra gång per dag, gav den en rejäl vattning och duschade med lite jämna mellanrum igår.
Den såg lite piggare ut i övrigt igår iaf, men vad kan det vara när bladen spricker i samband med prickarna?

Anders

7/5 -08

Jag har också fått lite antydan till "sprickor" i bladen på några plantor,
jag tror att det är för låg luftfuktighet eftersom det blev under vinter-
halvåret.
Men jag är inte helt säker.

8/5 -08

låter inte helt orimligt dom dök upp i början av vistelsen då dom inte blev så mycket sprayade som dom blir nu.

3/9 -16

Hej!
Jag har flera cambrior, de är svåra att få dem att blomma om. Är det någon som upplever detsamma?
Eliana

3/9 -16

Japp!! Köper inte dem längre.

3/9 -16

Gokväll. Finns ju massa olika "cambria" jag började min orkidekarriär med att köpa billiga överblommade sådana. Tyckte dom jag hade var lätta att få i blom, lättare än phalaenopsis. Cambria har ju cykler av tillväxt-blomning. När dom växer vattna ofta, gärna ute på sommaren. Sen mindre vatten vid blomning/vila. Många kräver ingen vila utan börjar växa så fort blommorna vissnat. Tror utevistelse förenklar odlingen avsevärt. Mina erfarenheter har visat det åtminstone.

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

14/9 -16

Varierar som tidigare sagts beroende på vilka arter som ingår i deras bakgrund. Men generellt trivs alla med samma odlingsbetingelser. Skillnaderna mellan dem är små och faller inom dess toleransområde.

Mitt bästa tips är att lära känna sin planta, iaktta den och anpassa sig efter vad den själv vill. Dvs. Bladen ska ha en mellangrön färg, gula hållet eller rödfärgning eller bruna prickar då är ljuset nästan för starkt, skugga plantan. Mörkgrönt, flimsiga blad lite för skuggigt, ge mer ljus. Skjuter den nya skott och rötter vattna rätt mycket. Ingen tillväxt mindre vatten Men låt den aldrig torka ut helt mellan vattningarna. Spricker bulberna tyder det på ojämn vattning. Dragspelsblad för torrt. Torra bruna bladtoppar för mycket näringssalter.

Generellt växer dessa plantor i 9 månaders cykler från skott till bulben är mogen och överblommad och sen börjar den om igen med nytt skott......

14/9 -16

Hej Jörgen J.
Tack så mycket för tipset! Jag ska läsa på mera om Cambrior och ge en chans till. Mina Cambrior växer fint, men blommar inte. Jag ska vara mer observant på deras behov, helt enkelt!
Tusen tack,
Eliana

Ge ditt svar
Mina Cattleyors nya odlingsplats. Från Björn. Fri bild.

Nu börjar min nya odlingsplats i Berlin komma i ordning. På bilden ser ni den halvan som har orkidéer. Bredvid den står en likadan med pakrikor, passionsfrukt och annat på tillväxt. Det är också passionsgrukt som slingrar sig på sidan och i överkant.

Under vintern tänker jag mig att hänga tilläggsbelysning i kedjor från metallstolparna. Odlingsplatsen är i en vinterträdgård så den får gott om naturligt ljus.

På nätet som jag skrivat fast i bakkant ska jag hänga monterade plantor så småningom (måste komma till en orkidéhandlare först bara ). Bakom nätet och under alla plantorna sitter/ligger en 0.2mm tjock byggplast för att skydda väggarna och det vackra ekgolvet i vinterträdgården.

Nyckelord: odlingsplats, Berlin, vinterträdgård

2/6 -15

Nu har jag missat något väsentligt Berlin?

2/6 -15

Hoppas nu du får kilotunga passionsfrukter

3/6 -15

Jag bor här och där just nu, bland annat i Berlin

Två av mina passionsplantor är av den gula varianten av vanlig Passionsfrukt så kanske kan det bli någon frusk så småningom

3/6 -15

Vinterträdgård låter härligt det, med glastak förstås. Önskar dig all lycka med fina odlingar och ett gott liv i Berlin.

Prata om bilden
Purpurknipprot. Från Josh.

Förra året blev det bara två små blommor på den men i år har den blivit riktigt vacker, den verkar trivas bra under björkens skugga

Nyckelord: Epipactis Purpurea, Trädgård, Purpurknipprot

6/7 -14

Ja den var vacker!

6/7 -14

Ahh, den var stilig!

6/7 -14

Undra om man får plantera den i sin trädgård ?

6/7 -14

så länge du köper den av en trovärdig uppodlare av utomhusorkidéer så går det bra

6/7 -14

Det finns en del säljare i Tyskland som har bra plantor...

6/7 -14

Jag kan ge dig tips om du vill John?

6/7 -14

Tjusig!

Ge din åsikt

Då har tvåbladet slagit ut i rabatten, härligt lättodlad orkidé, bara synd att den inte är så färgglad, men ändå trevligt att ha den i blom på tomten

Nyckelord: Trädgård, Tvåblad

2/6 -14

Det var ingen dålig trädgård

2/6 -14

Jag har också tvåblad i rabatten, fast de är inte mer än bladrosetter än så länge.
Förvisso inte speciellt färgglada blommor men insekter av allehanda slag tycks gilla dem.

Ge din åsikt
Himantoglossum Hircinum. Från Josh. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Även om det har varit kul att så många orkidéer har överlevt detta året tack vare ny jord och ny kunskap så överlevde inte vår vackra Himantoglossum men att få ha den blommandes i trädgården bara ett år var en ren glädje - för mig, alla nära och kära undrade varför jag hade ogräs i rabatten :P

Kan tänka mig att försöka mig på denna igen om några år men den är ju ack så dyr att införskaffa och förra året provade jag med två exemplar så jag tror jag tar en liten paus tills nästa gång nu.

Nyckelord: Himantoglossum Hircinum, Trädgård

Ge din åsikt

Detta är väl kanske inte så jättespännande för många men nu har den grönvita nattviolen slagit ut i rabatten. Den vita har fortfarande någon vecka eller två kvar till blom men man vet verkligen att det är sommar när nattviolen med dess härliga doft slår ut.

Nyckelord: Grönvit Nattviol, Trädgård, Sommar

28/5 -14

Det är verkligen spännande, särskilt för oss som inte har möjlighet att ha någon egen rabatt.
Hoppas du kan vara ute och njuta av doften fast vi inte har någon värme.

28/5 -14

Ååh, finns mycket kul till min nyanlagda orkidéträdgård!!

Ge din åsikt

Jag har alltid älskat europeiska orkidéer och började med trädgårdsorkidéer för c:a 3 år sen, det har varit en dyr och lärorik resa men nu verkar det som att några av orkidéerna jag köpt (från en odlare i tyskland) har börjat trivas. Tyvärr dog Himantoglossumen som blommade så vackert i trädgården förra året men att vakna till dessa varje morgon e inte heller helt fel.

Nyckelord: Guckusko, Trädgård, Cypripedium

27/5 -14

Grattis de är oerhört vackra!

27/5 -14

Grattis!! Jag är oxå ny på området: min första parviflorum är på gång, men min reginae ser... Opigg ut. Dina ser jättefina ut .

27/5 -14

Det är inte reginae utan Macranthos var något Jo vi har parviflorum, tibeticum och calceolus också men de kommer senare då de står i halvskugga.

28/5 -14

Väldigt fina!
Jag köpte en Cyp. en gång - den bara förtvinade och dog strax innan den skulle gå i blom Vet inte om jag vågar mig på ett nytt försök, såg att de andra i affären också hade skrumpnat ihop, så vill tro att det hade med tidigare skötsel att göra.

28/5 -14

Visst är de härliga!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

9/5 -14

Cattleya

Från karin46.

Hej. Tycker denna cattleya om att vara utomhus eller vill den ha inomhusklimat?
Vet inte namnet på cattleyan men här är en bild. Jag har ett blomhus utan uppvärmning men med fuktigt klimat då vår damm går in i blomhuset. Kan den stå där i sommar eller är det inomhus som gäller.?

Nyckelord: Cattleya, utomhus

9/5 -14

Cattleya brukar i allmänhet tycka om att stå utomhus sommertid på ett ljust men skuggig ställe. Brukar även stimulera till blomning

9/5 -14

Mycket vacker, stark färg. Alla orkidéer (vad jag vet) gillar fuktig luft. Ute blir det också temperaturväxlingar mellan dag och natt och det gynnar blomningen.

Ge ditt svar
Cypripedium Kentucky pink?. Från Eken..

Cypripedium kentucky pink har ändrat utseende?
(Se förra årets bild)
Fast den vart ju faktiskt finare!
Vad kan detta bero på?

Nyckelord: Cypripedium Kentucky pink, Trädgård, Förändring

12/6 -13

Härliga cypar!
Mvh
Mikael

Prata om bilden
Första lasset orkidéer (av många) gick iväg till landet i helgen, vilket markerar att sommaren verkligen har kommit på riktigt för mig. Just nu får de stå på en skyddad plats längs med huset till dess att växthuset blir klart om några veckor.

Nyckelord: utomhus, semester

11/6 -13

De har det gott i friska luften. Ser hur C. forbesii riktigt sträcker ut sig!
Mvh
Mikael

11/6 -13

Och neosarna sprider väldoft till kvällen

11/6 -13

Det var en trevlig syn!
Vad ska du ha i växthuset?

11/6 -13

Tack! Ja, de verkar trivas bra. Bättre luftfuktighet utomhus än i lägenheten.

Oh jaaa, neosarna spriver verkligen väldoft på altanen på kvällen. I blom nu är den fina 'Shutenno' (som kommer från dig Lassse) med tre stänglar, 'Jujak' och så 'Amami Island' pink... som blommar för första gången och blev vit...?

Annika: I växthuset skall jag odla alla mina orkidéer maj till september hade jag tänkt. Jag delar in det i två zoner, intermediärt och svalt.

Ge din åsikt