Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /

Skriv början av artikeln om orkidékollo

Nyckelord: orkidékollo

Inlägg med orkidékollo som nyckelord.

I år finns det tre `Orkidékollon´ på torpstället Norlid, och i min fantasi har de fått namn. I söder finns 'Herrgården'. Där bor bl a mina Cymbidium och Cattleyaplantor.
Mot nordost finns `Drängstugan´, och där får Paphar, Coelogyne m fl bo.
Nummer tre `Undantagsstugan´, ligger i nordväst och där trängs alla Dendrobierna och på loftet får Zygopetalum, Beallara m fl hålla till.
Så till sist en bild på Ulla Silkens, som bor ute året runt, men som sover under en tegelpanna på vintern.

Eftersom vi har haft minst en natt med minusgrader,efter jag flyttat ut orkidéerna, befarar jag att Dendrobiumplantorna har tagit stor skada.
Papharna skyddades väl av säckväv och pinnvävsjalusi och i växthuset finns en frostvakt, som håller ett vakande öga på Gubben Frost.

Nyckelord: Utomhus, Orkidékollo, Sommar

8/6 -09

Vad fint och välordnat skulle vilja ha ett växthus... drömmer

8/6 -09

Looks niceeeeeeee

8/6 -09

Blomtjuven och Kamila, kan ni tala om för mig vad jag gör för galet?
Jag får bara en massa siffror och bokstäver i stället för bilder
Snälla Björn, HJÄLP ! !!!!

8/6 -09

Men jag såg ju växthus bilden - har du ändrat något?

8/6 -09

Ja visst Kamila. Jag överskattade min förmåga att lägga in fler bilder, med text till.
Och det blev inte precis så bra resultat av det

8/6 -09

Det är mycket med blankstegen, radbrytningarna och annat när man ska bygga tabeller i textile. Jag har fixat ovan.

9/6 -09

TACK BJÖRN ! !!!

9/6 -09

Jojo, somliga får minsann bo i drängstugan de... Där vill jag oxå hyra in mig, tror jag skulle gilla sällskapet
Vad du har grejat och ordnat för dem, den där hängande korgen t.ex. var ju både fiffig och kul! Tyvärr törs jag inte plagiera den idén för jag tror att katterna genast skulle tro att de fått en egen hammock...
Än så länge har jag inte så många ute: ett gäng kallväxande, mest pleione, på en nyfixad plats på altanen där de står mot norr, och ett gäng tåligare paffar som bor i ett litet växthustält med upprullad dörr. Jag får varva lite med uteplatserna, men frampå sensommaren blir fler ställen lämpliga och eftersom vi brukar ha milda, långa höstar ska nog merparten få komma ut i alla fall några veckor. Förra året hade jag många ute i september då solen inte är stark men nätterna var hyfsat varma och de mådde de väl av.

9/6 -09

Kul med lite `nattasnack´ Säluttern
Du är så välkommen att hyra in dig i drängstugan. Jag tror att speciellt Papharna skulle bli extra glad då
Klart de små liven, katterna, ska ha en hammock. Jag är så försiktig när jag pysslar om plantorna i korgen, för jag är inte säker på utan att det kan springa upp en liten mus.
Med facit i hand så hand jag inte heller flyttat ut så många orkidéer ännu. Men det hjälper inte att vara efterklok
Nu känns det som att det är läggdags
Go natt.

9/6 -09

Vilken bra ordning du har på dina olika Orkidévänners lämpliga semesterlägen!!
Skall sätta upp ett mindre plastväxthus m. ingående hyllor- köpt rel. billigt på ÖB - för att kunna ge mina " Telningar" litet frisk sommarutevistelse. Här i Kalmar m. omnejd, har vi stora problem m. "mördarsniglar" (-kan inte ha plantorna i marknivå!!) och mina 3 små äppelträd kan inte orka bära alla "orkisvännerna" under sina krontak, därför ett extra hus för endast orkidéerna. Problemet är att välja lämpligt vädersträck för att så många, som möjligt skall få komma ut! Skyddar du med skuggväv el. liknande mot middagssolen t.ex.?? Ett ev. läge för mitt lilla extraväxthus, ger full sol mellan ca.9:00 - 12:30, därefter skuggar träd och buskar nästan helt fr. direktsol. Kan det vara lämmpligt för Cattleyor, Dendrobier, Cymbidier, Vandor, Rynchostylis, Vanilla planifolia m.fl. - speciellt bulbväxande??
Vore tacksam för tips, om vilka arter/ hybrider, som lämpar sig, att flytta utomhus under vår sommarperiod, av dig eller andra OP- vänner!?? Mia, du kan väl också ge mig råd!?? Tackar på förhand / L8

Sååå fint du har det Gun! Avis blir jag ! !

9/6 -09

Lotta - vilken nattuggla du är

Jag kan givetvis dela med mig av min erfarenhet - på gott och ont - men det är nog enklare, om vi tar det muntligt

9/6 -09

Gun - helt underbart med dina foton och härliga benämningar
Jag ska ta och förstora bilderna och titta lite närmare. Alltid kan man få några nya tips

9/6 -09

Grattis Gun till din fina orkidévärld! Jag ska göra samma som Mia, titta noga och låta mig inspireras!

9/6 -09

åh vad fint dina orkideer har det Gun, man blir riktigt avundsjuk vilka av dina hus, står i solen, jag tycker det är svårt att veta vilka av mina orkisar som tål sol,

9/6 -09

Tack. Det är trevligt att ni tycker om min lilla orkidéby, mitt ute i skogen
Lotta, det är endast `undantagsstugan´ som inte skuggas mot solen. Den platsen är den skönaste av de tre, tycker jag, med kvällssol.
Växthuset skuggas konstant på södersidan med `solsegel´ och fiberduk. Därtill har jag dubbel säckväv, som skydd på ena gaveln, för Vanda, Ascocenda m fl. Vid dagens besiktningsrunda fick jag se ett Cattleyablad som fått två solbrända fläckar, trots väven Bladet hade vilat mot den dubbla väven och glaset. När solen väl lyser, då är den stark.
Cymbidium skuggar jag bara när solen är riktigt stark. Då blir det också säckväv, som, jag spänner upp som ett tak över plantorna. (Mycke passning )
`Drängstugan´har en pinnvävsjalusi mot söder och vid soliga dagar säckväv vid ingången, sydost.
Jag har en Vanilj också, men den får stanna inomhus. För två år sen fick den också bo i växthuset, men eftersom en musfamilj hade inrett en egen lya i krukan och tyckt om att gnaga på revorna vågar jag inte utsätta den för det igen.
Men en sak är jag ganska säker på. Jag tror att jag njuter mer av orkidéernas `kollovistelse´än vad de själva gör

9/6 -09

Härligt Gunsan! Ordning och reda, minsann - dig har jag lite att lära mig av Så bra med brandsprutan i växthuset, man vet ju aldrig.....

9/6 -09

Her var det orden over samlingen! Håper du får en fin "orkidesommer"!

9/6 -09

Vad kul att få hälsa på ditt sommarkollo! Har de olika 'stugorna' gladiatorspel för att avgöra rangordningen inför nästa sommars placering?? Kanske skulle rigga webcams och ta betalt.....

9/6 -09

Ungefär som den där doku-såpan "Riket". Gunsan du får se upp om det börjar springa omkring små spejare mellan lägren och så split och konflikter! Gärna webbkamera, det kunde bli en spännande sommarföljetong

Så trivelig det ser ut Gun, skulle gjerne vært der å tatt en titt. Lykke til med din utendørs "orkide-sommer".

Ge din åsikt

Jag har gjort om mitt torkstativ till orkidékollo genom att byta ut tvättlinan mot 3 millimeters plastad uppbindningstråd som jag sedan hängt buskstödskrokar i. Som tak använder jag vit fiberduk, fäst med uppbindningstråd i hörnen och tvättklämmor längs sidorna. Längst ner ska jag sätta dit en limring så inga otäcka, slemmiga typer kan klättra upp där.

Nyckelord: orkidékollo, torkstativ

17/6 -08

Där blir orkidéerna plumpade med sol inför lååånga vintern, och din belöningen lär komma med blommor och kanske väldoft:)

Ge ditt svar