Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /

Skriv början av artikeln om träd

Nyckelord: träd

Inlägg med träd som nyckelord.

Första gången denna blommar om på stammen. 2 yttligare stänglar är på gång. Där är oxå en ny sen den monterades.

Nyckelord: träd, montering, Phalaenopsis

13/11 -11

Fin montering Lars
Hur vattnar du ?

Tack john. Jag vattnar den i duschen. Får droppa av under natten.

13/11 -11

Läckert - alla borde ha ett träd med epifyter hemma i vardagsrummet

14/11 -11

Det ser häftigt ut!
För en nybörjare är det inte helt lätt att se - är det en brudorkidé i blom? Klarar även de sig utan bark?

14/11 -11

Snyggt! Hur ser foten på trädet ut?

14/11 -11

Jätteläckert!
Annika: Ja, Phalaenopsis/brudorkidéer klarar sig utmärkt utan barkkompost. I naturen lever de just så som Lars Link gjort; fastklamrade på grenar uppe i träden

14/11 -11

snyggt, Hur ofta vattnar du den?

14/11 -11

Snyggt Lars!

14/11 -11

Läckert Lars -kan väl inte bli mycket mer "in situ" känsla än så här ?

Mycket trevligt arrangemang!

Tack alla. Den får ganska ojämn vattning. Vissa veckor 5 gånger kanske, å andra bara en. Lite som i naturen.
Zinzol: Hur foten ser ut. Har igen bild just nu på den. Som det står nu så är det ett hål i centrum på stammen. Så står det på ett plaströr som är fast gjutet i en plastkruka. Men nästa stam är redan på gång. Den kommer inte få ett hål i centrumet utan en annan lösning.
Annika: Det är vanliga Phalaenopsis hybrider som växer på stammen.
steffe: Det ända skulle väl va om trädet grönskade av sig självt kanske. Men det duger gott för en hobbyodlare.

17/11 -11

Tiden är en bristvara så jag har monterat lite mer, "Phalrepet" var ju från början avsett för phallar som befann sig på fallrepet, så smet det dit en Paph, en till, en Miltonidium och något räddningsprojekt från Blomsterlandet med bulber. Efter den här sommaren behövde mycket räddas så nu har de fått åka upp på en egen gren och jag har 13 krukor mindre att bada
Alla bor i badrummet och får duscha direkt från slangen, näring får de när jag har dåligt samvete för att jag är en usel orchidèmatte.
Phalrepet har i alla fall vänligheten att i rådande stund leverera stängel på 5 plantor, Me like

17/11 -11

"phalrepet", tack snälla Elaka

Ge ditt svar

Jag är nybörjare på det här med orkidéer men har ikväll lärt mig att man bland annat ska kunna hänga ut Cymbidium i träden. Men då dök ju så klart fråga upp i mitt huvud..hur hänger ni upp de i träden? Det kanske är en dum fråga..

Hur gör ni?

Nyckelord: Träd, Cymbidium, Utomhus, ohyra

Om du ska ha dom i träden är nog en ampel det bästa. Ställ krukan i ampeln och häng upp i träden.

19/5 -10

Under träd är bra för då får de lagom med ljus. Stora plantor kan vara svårt att hänga upp, ampel kan vara bra. Jag binder ofta korgar direkt på stam och i grenklykor, där sätter jag mina orkidékrukor.

19/5 -10

vet inte hur ni andra har det, men jag måste hänga mina krukor fritt, sitter de för tätt till stammar eller bladverk så dröjer det inte länge förrän det kryllar av gråsuggor i komposten - och de bara älskar de gröna spetsarna på orkideerötter och givetvis nya skott! Jag hänger ut allt ör orkideerna trivs så mycket bättre utomhus över sommaren, men jag får vakta dem .... tänkte börja i år med att sätta limringar på trädstammarna eller grenar som jag har hängt orkideer i/på. Får se om det går bättre?

19/5 -10

Då jag var attans snabb att hugga ner alla träd på tomten då vi flyttade hit har jag inga träd alls att hänga mina i... Jag löste problemet med en torkvinda från ÖB, inte alls dyr, sen lägger jag en skuggväv över vindan och sätter fast denna med en miljard klädnypor. Orkidéerna får då en skuggig och "djurfri" miljö men den är sjutton inte snygg och fungerar även som fågelskrämma...

19/5 -10

Mina får stanna inomhus. Vill inte ha gråsuggor boende i mina orkisar....

19/5 -10

Har inte sett någon gråsugga, däremot en del harkrankslarver. Harkrankar kommer ju flygande. Ibland någon fjärilslarv som gärna knaprar på bladen. Värst är dock en del fåglar som plockar ur vitmossan gång på gång. Om jag har dem på marken kommer stenkrypare(tusenfotingar) och i värsta fall sniglar. Trots objudna gäster överväger fördelarna med att ha plantorna ute. Sätt bara inte ut dem om det är kallare än +10°. De behöver ju växa också och då måste det vara tillräckligt varmt. På hösten kan man tillåta lite svalare då det närmar sig vinterperiod med vila.

19/5 -10

Jag har ingen trädgård alls men min balkong fungerar jättebra den med. Jag har fått ett nytt specialdesignat bord som karl´n har snickrat ihop som är fylld med plantor nu (2.3 m långt och 30cm brett). Igår vid 21 så var det fortfarande 20grader varmt så jag hoppas nu att det ska vara lagon temp för alla plantor. Det blev väldigt tomt i fönstren nu med bara några phalar och paphar kvar .

20/5 -10

Gråsuggor såg jag inte till i mina plantor jag hade ute förra året, däremot tusenfotingar, rödaktiga smala. De verkade dock itne ha gjort någon skada på varken rötter eller blad skönt nog

Ge ditt svar

3/1 -10

Bild

Från inza.

 

Nyckelord: epifyt, träd

20/1 -11

jag älskar epifyter!

Prata om bilden

10/6 -07

Utevistelse

Hej! Har förstått att många av er har sina orkidéer ute under sommaren. Har ni alla ute då eller bara vissa? Hur är det med phalenopsis och utevistelse? Vilket är bäst vid utevistelse, att hänga dem ute i trädgården under ett stort träd eller att ha dem ute på balkongen som ligger åt norr? Jag har lite blandade sorter där jag inte har riktigt koll på namnet på några utav dem men det är inga phalenopsis. /Hälsn. Helen

Nyckelord: utevistelse, balkong, träd

10/6 -07

Hejsan!
Överlag brukar jag sätta ut det mesta jag har av mina plantor som har bulber och som accepterar temperaturerna. Jag passar mig för att sätta ut plantor liknande phalaenopsis som inte är så glada om nattens temperatur sjunker lite mer än man hade tänkt sig. Just nu har jag tex dendrobium, odontoglossum, coelogyne, cymbidium, bifrenaria, promenea etc ute på balkongen (har inte tillgång till trädgård eller träd att hänga i, så det blir där eller inte ute alls). Var noga med att kolla så att de inte står å blir torra eller för den delen brända, för de torkar upp lite fortare ute när solen skiner än vad de gör inne!
//Åsa

10/6 -07

Tack för ditt svar. Då får phalenopsisen stanna inne och så får mina andra komma ut./Hälsn Helen

10/6 -07

Hejsan.
Jag har haft mina phalenopsis ute i växthuset i 3 år tillsammans med mina övriga plantor och det har funkat bra med blommning och tilväxt.// Bjarne

Vad jag vet så rekommenderar man inte att ha Phalaenopsis utomhus men om de finns i ett växthus så kanske det är skillnad?

Jag ställde en Phalaenopsis ute i skuggan förra året. Var så trött på den för den blommade inte om men efter den kuren så blommade den om.

Va bra ! Jag tror att man mest är rädd för om det skulle bli regn och det blir vått i bladrosetten ?Men som sagt,jag vet inte !

11/6 -07

Jag tror att frida10 har rätt om varför det alltid rekommenderas att man ska hålla Phallarna inne även på sommaren, sedan också att våra nätter kan vara lite för svala för de. Det tredje jag gissar är att det skulle bli alldeles för ljust för Phallarna utomhus.
/Mvh I

11/6 -07

De orkidéer som får stå ute hos mig är Dendrobium, Oncidium, Miltonopsis, Zygopetalum osv.
Vandorna hänger jag ut på fm om inget regn ser ut att vara i antågande.. Phalenopsisarna får hålla sig inomhus!

13/6 -07

Ni som har plantorna i Epiweb har ni dom ute eller mår dom bäst av vara ine?

13/6 -07

Det är plantan i sig som får bestämma utevistelse eller inte, inte vad den är planterad i.
Jag har flera ute i epiweb, S/H leca och barkblandningar.

14/6 -07

tack Carina då åker dom okså ut.

Ge ditt svar