Utevistelse

10/6 -07

Hej! Har förstått att många av er har sina orkidéer ute under sommaren. Har ni alla ute då eller bara vissa? Hur är det med phalenopsis och utevistelse? Vilket är bäst vid utevistelse, att hänga dem ute i trädgården under ett stort träd eller att ha dem ute på balkongen som ligger åt norr? Jag har lite blandade sorter där jag inte har riktigt koll på namnet på några utav dem men det är inga phalenopsis. /Hälsn. Helen

Nyckelord: träd, balkong, utevistelse

10/6 -07

Hejsan!
Överlag brukar jag sätta ut det mesta jag har av mina plantor som har bulber och som accepterar temperaturerna. Jag passar mig för att sätta ut plantor liknande phalaenopsis som inte är så glada om nattens temperatur sjunker lite mer än man hade tänkt sig. Just nu har jag tex dendrobium, odontoglossum, coelogyne, cymbidium, bifrenaria, promenea etc ute på balkongen (har inte tillgång till trädgård eller träd att hänga i, så det blir där eller inte ute alls). Var noga med att kolla så att de inte står å blir torra eller för den delen brända, för de torkar upp lite fortare ute när solen skiner än vad de gör inne!
//Åsa

10/6 -07

Tack för ditt svar. Då får phalenopsisen stanna inne och så får mina andra komma ut./Hälsn Helen

10/6 -07

Hejsan.
Jag har haft mina phalenopsis ute i växthuset i 3 år tillsammans med mina övriga plantor och det har funkat bra med blommning och tilväxt.// Bjarne

11/6 -07

Vad jag vet så rekommenderar man inte att ha Phalaenopsis utomhus men om de finns i ett växthus så kanske det är skillnad?

11/6 -07

Jag ställde en Phalaenopsis ute i skuggan förra året. Var så trött på den för den blommade inte om men efter den kuren så blommade den om.

11/6 -07

Va bra ! Jag tror att man mest är rädd för om det skulle bli regn och det blir vått i bladrosetten ?Men som sagt,jag vet inte !

11/6 -07

Jag tror att frida10 har rätt om varför det alltid rekommenderas att man ska hålla Phallarna inne även på sommaren, sedan också att våra nätter kan vara lite för svala för de. Det tredje jag gissar är att det skulle bli alldeles för ljust för Phallarna utomhus.
/Mvh I

11/6 -07

De orkidéer som får stå ute hos mig är Dendrobium, Oncidium, Miltonopsis, Zygopetalum osv.
Vandorna hänger jag ut på fm om inget regn ser ut att vara i antågande.. Phalenopsisarna får hålla sig inomhus!

13/6 -07

Ni som har plantorna i Epiweb har ni dom ute eller mår dom bäst av vara ine?

13/6 -07

Det är plantan i sig som får bestämma utevistelse eller inte, inte vad den är planterad i.
Jag har flera ute i epiweb, S/H leca och barkblandningar.

14/6 -07

tack Carina då åker dom okså ut.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Helen:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.