Tips & råd till denna "cambria"?!

Cambria. Från Andni432.

1/5 -08

+ 5/5 -08

Hej!
Vi är ganska nya på det här med orkidéer, men vi kunde inte motstå denna cambria! Undrar nu om det är någon som har några bra tips på skötsel, placering och om vi ska plantera om den. Den är ca 65 cm hög och verkar ha ett rejält rotsystem... Nu står den i ett söderfönster, men får inget direkt solljus. Funderar även på om det går bra att ställa den utomhus?!
Är tacksamma för alla tips och råd!

TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

Mvh
Anders och Johanna

Nyckelord: utomhus, skötsel, Cambria

2/5 -08

Cambria Hybrider, ett samlingsnamn för en massa olika corsningar av Odontoglossum, Oncidium, Miltonia, Cochlioda Lindl. and Brassia mfl. Jag behandlar mina Cambrias som Oncidiums, du kan googla mer om deras skötselråd… Jag har en som ser ut ung. som din. Den trivs kanon bra i medium bark kompost i en välventilerad kruka, i mitt öster fönster (med extra belysning), luftfuktighet runt 50%, vattnas en gång per vecka.

LJUS: kan variera från halskugga till nästan full sol beroende på art... tjocka blad tål mer sol än de med tunna... De flesta trivs i ett ljust öst- eller västfönster. Eftersom vi bor så långt norrut på globen behöver de helst lite extrabelysning under vinter halvåret.

TEMP: generellt från medium till varma förhållanden, 13-15 grader natt, och 25-30 grader dag.

VATTEN: tjocka blad och kraftiga rötter kräver generellt sett mindre vattning än de tunnbladiga arterna som med tunna rötter. Vattna grundligt så att komposten blir riktigt våt och låt torka lite mellan vattningarna men inte helt torra. Många vilar på vintern.

LUFTFUKTIGHETEN: generellt mellan 30-60 % men vissa behöver mer.

OMPLANTERING: oftas på våren då de nya bulberna har växt till halva sin längd. De med tunna fina rötter trivs i en finkornig kompost, de med graftigare rötter i en grövre kompost där plantan kan torka upp snabbare efter vattning, bark tex.

Lycka till!!

5/5 -08

Tackar så hemskt mycket för tipset!
Har dock lite extra frågor.
TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

6/5 -08

Bruna toppar och bruna fläckar kan orsakas av en hel del olika anledningar...

Bruna toppa på bladen kan bland annat vara vatten kvalité - men använder ni regnvatten så är det nog inte problemet, för mycket/för stark dos näring (1/4 dos varje vattning brukar räcka - så 'spola ut den' med mycket vatten utan näring en gång i månaden), om den fått direkt solljus i söderfönstret kunde det vara brännkador... I och med att du ser svarta fläckar också kan det också vara ohyra eller något virus - titta noga, gärna med en lupp eller förstoringsglas efter ohyra. Om de bruna fläckarna är mjuka och våta kan det vara sjukdom/röta och då är det ofta bäst att skära bort det sjuka med en steril kniv och pudra med lite kanel. Kanske bäst att ställa plantan i karantän (ensamt föster) tills ni har listat ut vad som händer annas kan andra plantor smittas - om det nu är smittbart.

Ganska generellt svar... Kan ni lägga upp en bild så kan nog fler komma med bättre förslag åt er?

Vet inte exakt vad du menar med leca odling... typ hydro (semi-hydro)? Vet inte om den skulle trivas där, jag har aldrig provat, men jag vet vissa som odlar allt i semi-hydro så det är möjligt. Men eftersom den har små bulber att lagra vatten i gillar de att torka ut lite, nästan helt, mella vattningarna... Mina trivs bra i en väl ventilerad kruka (lackad keramik med en massa lufthål i) och medium orkidé mix/pinjébark. Under tillväxten brukar jag vattna mina en gång i veckan, under vilan ca vart 10:e dag.

6/5 -08

Tackar!
Tror att den kan ha blivit lite bränd, så igår att solen sken in precis bara på den spetsen så den biten borde vara bränd, men är inte helt hundra kan kanske vara en kombination med dåligt med vatten också.
Ska kolla lite mer på det ikväll så får vi se om det i värstafall blir en bild

Sprayar du dina något? Vi har ju ingen luftfuktare så blir en gång om dagen så att det inte blir alltför tort. Kan det vara rimligt?

Mvh
Anders

6/5 -08

Från Andni432.

Hej igen, bifogar en extrabild på ett blad, ses även lite svarta prickar oxå längre in på bladet.
en del blad har spruckit oxå.
Vad tror ni?

Anders & Johanna

6/5 -08

Det kan bli så på grund av salter byggs upp i komposten, jag har
fått några sådana toppar på min Odontonia Boussole Blanche,
men sedan jag börjat spola igenom komposten grundligt varje månad,
så har den klarat sig från detta. Jag sprejar alla plantor minst 2 gånger
varje dag när solen ligger på mot fönstret i rummet där de står.

7/5 -08

Ahaa, Tackar!
det var ju riktigt bra att veta, ska pröva att skölja ordentligt nästa gång och duscha den en extra gång per dag, gav den en rejäl vattning och duschade med lite jämna mellanrum igår.
Den såg lite piggare ut i övrigt igår iaf, men vad kan det vara när bladen spricker i samband med prickarna?

Anders

7/5 -08

Jag har också fått lite antydan till "sprickor" i bladen på några plantor,
jag tror att det är för låg luftfuktighet eftersom det blev under vinter-
halvåret.
Men jag är inte helt säker.

8/5 -08

låter inte helt orimligt dom dök upp i början av vistelsen då dom inte blev så mycket sprayade som dom blir nu.

3/9 -16

Hej!
Jag har flera cambrior, de är svåra att få dem att blomma om. Är det någon som upplever detsamma?
Eliana

3/9 -16

Japp!! Köper inte dem längre.

3/9 -16

Gokväll. Finns ju massa olika "cambria" jag började min orkidekarriär med att köpa billiga överblommade sådana. Tyckte dom jag hade var lätta att få i blom, lättare än phalaenopsis. Cambria har ju cykler av tillväxt-blomning. När dom växer vattna ofta, gärna ute på sommaren. Sen mindre vatten vid blomning/vila. Många kräver ingen vila utan börjar växa så fort blommorna vissnat. Tror utevistelse förenklar odlingen avsevärt. Mina erfarenheter har visat det åtminstone.

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

14/9 -16

Varierar som tidigare sagts beroende på vilka arter som ingår i deras bakgrund. Men generellt trivs alla med samma odlingsbetingelser. Skillnaderna mellan dem är små och faller inom dess toleransområde.

Mitt bästa tips är att lära känna sin planta, iaktta den och anpassa sig efter vad den själv vill. Dvs. Bladen ska ha en mellangrön färg, gula hållet eller rödfärgning eller bruna prickar då är ljuset nästan för starkt, skugga plantan. Mörkgrönt, flimsiga blad lite för skuggigt, ge mer ljus. Skjuter den nya skott och rötter vattna rätt mycket. Ingen tillväxt mindre vatten Men låt den aldrig torka ut helt mellan vattningarna. Spricker bulberna tyder det på ojämn vattning. Dragspelsblad för torrt. Torra bruna bladtoppar för mycket näringssalter.

Generellt växer dessa plantor i 9 månaders cykler från skott till bulben är mogen och överblommad och sen börjar den om igen med nytt skott......

14/9 -16

Hej Jörgen J.
Tack så mycket för tipset! Jag ska läsa på mera om Cambrior och ge en chans till. Mina Cambrior växer fint, men blommar inte. Jag ska vara mer observant på deras behov, helt enkelt!
Tusen tack,
Eliana

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Andni432:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik